Despre vot şi libertate
„Fraţilor, viu in faţa voastra pentru prima data, ca să rog să m-ascultati! Vă rog să nu-mi cereţi să votez! Să nu-mi cereţi să votez fiindcă nu merită nimeni să intre în Parlament, pentru că ei nu au făcut mai nimic pentru noi şi nici n-o s-o facă.
De ce să vă mint şi să vă înşel buna voastră credinţă spunându-vă că ştiu pe cine să votez? Nu e-n firea mea să anulez votul în cabină!…Şi nici să pun băţul pe ei dac-aş avea dorinţă…aş ajunge la trebunal…Aşa că nu vă bazaţi pe mine…”
Cineva, nu spui cine, persoană importantă, ne spune să-i întrebăm pe candidaţi de programul de guvernare.
Altcineva, nu spui cine, persoană importantă, ne spune să votăm legile pe care candidaţii se vor strădui să le promoveze.
Un amic de-al meu, nu spui cine, persoană importantă, ne îndeamnă să votăm persoana şi nu partidul.
Eu spun doar că mi s-a făcut o lehamite teribilă de tot ce înseamnă politică. Nu mai suport să-i văd pe candidaţi şi mai ales să-i aud. Am o puternică senzaţie de déjà vu, o copleşitoare senzaţie de silă.
*
Pentru cei mai mulţi dintre români, singurele libertăţi pe care le-au câştigat în Decembrie 1989 sunt libertatea de a înjura guvernanţii şi de a merge la Biserică. Poate-i de mirare că nu vorbesc de libertatea de a alege şi a fi ales. Dacă vă gândiţi însă bine, libertatea de a fi ales este, ca să spun aşa, un drept nerealist. Teoretic, ai libertatea de a fi ales, practic, şansele să ajungi un candidat eligibil DACĂ nu faci parte din „familie” sunt extrem de mici. Puţinele excepţii întăresc regula. Dacă nu ai măcar una dintre următoarele “calităţi”:
– cel puţin una sută mii de EURO,
– sponsori generoşi şi dezinteresaţi cu cel puţin una sută de mii de EURO,
-o coloană flexibilă, capabilă să se îndoaie la 90 grade, plus capacitate nelimitată de a suporta măgăriile şefului,
– 23 de ani şi sexappeal,
– rude suspuse,
– valori politice flexibile,
nu prea poţi “ să fii ales”. Poţi în schimb să prinzi un ciolan mai mic dacă stai aproape de staruri.
Libertatea de a alege, tot cu puţine excepţii, iar nu o ai. În general, partidele îţi dau de ales între un hoţ de găini, unul de maşini şi un handicapat. E ca şi cum cauţi să cumperi o vacă, dar în piaţă găseşti doar boi. Sunt doar metafore, nimic personal…În aceste condiţii nu-ţi rămâne decât libertatea de a a NU ALEGE.
Am aflat dintr-un sondaj că peste 50% dintre români sunt la fel de nefericiţi (sau chiar mai nefericiţi) ca în comunism. Nu poţi, la un procent aşa de mare, să dai vina doar pe capacitatea omului de a uita sau să blamezi superior incapacitatea unora de a se descurca într-o lume cu reguli noi. Nu toţi indivizii pe care-i arunci în apă adâncă învaţă pe loc să înoate, mulţi dintre ei se îneacă. Este foarte probabil ca drumul pe care l-am urmat să fi fost greşit, chiar dacă direcţia a fost bună, pentru că sunt prea multe victime colaterale. Nu merge ca o minoritate care-a reuşit, unii cinstit, prin forţe proprii, alţii mai puţin onorabil, să se uite de sus la cei pentru care eterna noastră tranziţie i-a năucit cu totul. Ca exemplu, cât de vinovaţi, neadaptaţi, au fost cei de la Câmpu-Lung , un oraş fost monoindustrial, acolo unde aproape toată populaţia trăia de pe urma fabricii ARO? E vina lor că hienele tranziţiei, un amalgam de securişti şi aventurieri economici au dat lovitura de graţie sub pretextul relansării producţiei?! Oricât de imaginativi ar fi fost muncitorii de acolo ( să ne amintim că, în disperare de cauză, mai în glumă, mai în serios, au vrut să se transforme în donatori de spermă!!!), fără capital nu se poate.
S-ar mai impune o întrebare aici: sunt ei oare, în condiţiile acestea, nişte oameni liberi? Într-un anume fel, da, sunt liberi ca la 50 de ani să lase totul în urmă şi să plece în lume pentru o pâine, nu mai bună, doar pâine, sau să stea acasă pentru o coajă de pâine.
Dacă toate acestea s-ar fi întâmplat într-o economie de piaţă continuă, cu istorie, bine aşezată, prea multe nu aş fi avut de spus, dar câtă vreme am trăit atâţia ani într-o economie centralizată, unde statul a falimentat de fapt uzinele, mi se pare normal ca tot statul să le dea un nou start în viaţă la cât mai mulţi dintre “disponibilizaţii” societăţii.
Sunt unii care găsesc un loc de muncă. Ei sunt liberi? Hm…doar dacă au o minte zglobie…o oră până la muncă ,11 ore la muncă, o oră de la muncă, 6 zile pe săptămână…totul pe un salariu minim. Da’ minim tare!
Sunt liberi să bea o bere seara. La pet, că la 2,85 lei bucata e o investiţie bună. Dacă vecinul, ruda, prietenul îl invită sâmbăta viitoare la nuntă, se-ngălbeneşte: o lună de muncă pentru o seară de petrecere. Se gândeşte resemnat că măcar o să bea ţapăn de banii daţi…Pentru că românul, cât ar fi de sărac, ţine la tradiţii: nunta trebuie să fie nuntă, cu jdemii de feluri de mâncare, ce-ţi dau peste cap şi finanţele şi pancreasul.
Cum sătulul nu-l crede pe cel flămând, aşa nici câştigătorii nu empatizează cu looserii tranziţiei. Fordul, Mercedesul, îi spun Daciei vechi că dacă vrea poate: un mic efort, o mică elasticitate, un schimb de anvelope şi se va transforma ca Cenuşăreasa din poveste, de parcă gena câştigătoare ar sta în stare latentă în toţi. Pentru a fi un antreprenor de succes trrebuie să ai, pe lângă noroc, o sumă de calităţi. Ce te faci totuşi cu cei care bat un cui la perfecţie, dar nu ştiu să facă rost de ciocan? Să-şi caute singuri, rezolvă doct şi suficient problema unii…nu mă simt dator decât mie!
Privim din zgârie nori la mogâldeţele de pe stradă şi avem pretenţia că le înţelegem nevoile, aspiraţiile.
*
Iar cea mai mică empatie o au politicienii, adică exact cei care plâng pe umărul celor pierduţi în tranziţie.
Tot din acel sondaj mai aflu că 85% din români cred că politicienii sunt de vină pentru starea economiei. Politicienii, adică toţi, nu doar unii dintre ei…Asta nu ne împiedică să ne dăm la cap sau să rupem prietenii pe motive de simpatii politice, pentru nişte indivizi care nu dau doi bani pe noi.
Simpatizanţii USLului îşi iau în principal informaţiile politice de la Antena 3, cei ai ARDului de la B 1. Oamenii ăştia au mintea încarcerată şi nici măcar nu ştiu, oamenii ăştia se cred liberi. Se uită doar pentru a primi confirmarea, încă o dată, că au dreptate să-l injure pe ăla sau pe celălalt..
Stau într-o groapă de potenţial. Ca să iasă de acolo trebuie o energie mult prea mare, şi din partea lor, şi din partea societăţii.
Şi iată că iar a venit campania electorală. Când îi văd pe mincinoşii ăştia, îmi vine să schimb imnul naţional. Aş cânta despre România ca cei de la Taxi :
Esti iubibila, esti iubibila,
Nevandabilă şi şantabilă,
Păcălibilă, permisibilă,
Şi afabilă, maltratabilă, netratabilă, previzibilă, incapabilă,
Dar iubibilă, locuibilă,
Incredibilă…şi probabil perfectibilă!
Dartaliane, tine minte de la mine: cei mai antipatici insi din lume sunt aia care se straduie din rasputeri sa fie simpatici.
Iar tu care te străduieşti din răsputeri să fii antipatic eşti de fapt…
„[…] eşti de fapt…”
Simpatic?
Vrei sa spui ca nu te duci la vot ?
N-am văzut om mai direct ca tine…eu scriu o ditamai epopeea şi tu vii şi mă întrebi dacă mă duc sau nu la vot.
Nu am de gând să mă duc la vot. Tu ce zici, ar trebui să mă duc?
Categoric. Si raul poate fi mai mare sau mai mic. In tot cazul nu as vrea sa se schimbe Constitutia si deciziile CC sa poata fi anulate de Parlament. Scopul alegerilor prezente trebuie sa fie impiedicarea USL nu de a guverna ci de a guverna dupa bunul plac. Si 2/3 din Parlament ar insemna guvernare dupa bunul plac.
A propos, v-am dat un mesaj pe pagina de ieri. Va rog, cand cineva se mai scapa pe dansul, veniti repede cu mopul …
Domnule Bibliotecar, daca sunteti pe aici, v-am pus o intrebare pe pagina de ieri. Multumesc.
Atunci de ce mama ma-sii se mai incurca astia in Curtea Constitutionala?Nu mai bine o suspenda pe timpul cat au majoritate de 2/3 in Parlament si realizeaza astfel o grozava economie la bugetul tarisoarei?
Iubibila ? Si de ce,ma rog?
Daca mi-ar cere cineva o opinie la chestiune,as spune ca patriotismul este,iar daca nu este inca,va deveni curand,unul dintre cele mai anacronice si absurde sentimente umane.Norocul meu ca nu mi-a cerut nimeni opinia.Pre multi i-as fi scandalizat… 🙂
Dar restul e OK? Mă refer la
”Nevandabilă şi şantabilă,
Păcălibilă, permisibilă,
Şi afabilă, maltratabilă, netratabilă, previzibilă, incapabilă,
Dar …, locuibilă,
Incredibilă…şi probabil perfectibilă!”
Stai că mi-a venit acum o întrebare: de ce pui semnul egal între ”iubibilă” și ” patriotism”? Ce, dacă-ți iubești nevasta înseamnă că ești patriot?! 🙂
Intr-un fel…da. 🙂
@pierre 🙂
Chiar voiam sa va intreb cati dintre voi iubiti Romania si daca sunteti mandri ca sunteti romani. Si daca da, de ce? Si daca nu, l-ati citit pe Paler?
Pe de alta parte spune d’Artagnan: „incredibila” – as zice, mai curand, „necredibila”
@Radu- Constitutia trebuie schimbata pentru a fi mai clara – cel putin in privinta reprezentarii la UE. Ce bine ca cei mai multi romani nu gandesc ca tine!
Incet cu pianul pe scari ca ma jignesti gratuit. Sigur ca trebuie facuta mai clara. Si as vrea chiar sa fie precizate mai bine atributele PM-ului si ale Presedintelui, cam cum zicea si Ponta. Nu insa o dictatura Parlamentara; CC-ul trebuie sa ramana si sa poata decide cand actele Parlamentului sunt constitutionale si cand nu.
Eu unul nu-s nici mandru,nici ne-mandru.Cand,vorba lui Liiceanu,am fost „aruncat in aceasta lume”,nu m-a intrebat nimeni daca vreau sa fiu roman,american sau bosiman.O iau ca pe un dat ontologic.Nu am niciun merit,asa cum nu am nicio vina.De cate ori sunt obidit ca nu m-am nascut in ,sa zicem,Luxemburg,de atatea ori imi spun ca putea fi si mai rau.Swaziland,de pilda.Nu stiu ce inseamna mandria de a fi roman,mi-e perfect perpendicular.
@d’Artagnan,
Nu era mai bine pe vremea lui nea Nicu? 😀
Te trezeai dimineata la 5 sau la 6, dupa cat de lung era drumul pana la serviciu, stateai 8-9 ore la serviciu si apoi erai liber sa faci tot ce vrei: a) sa stai la o „coada” de 300 de m la carne, oua sau unt; b) sau sa faci turul orasului ca sa afli unde „se da” ceva; c)sa mergi la un film sa vezi cum se reflecta in constinta taranului si lacatusului de la oras, noua revolutie agrara(recolte hiperbolice la toate cerealele si legumele), dupa care nici apa nu trebuie sa bei; d)sa mergi la meci fiindca niste vocalize faceau bine la gat; e) sa ai grija de prichindei, daca ii aveai, sa se dea pe tobogan si sa invete poeziile de la gradinita sau scoala, acelea cu partidul, ceausescu, Romania; f) sa dormi, fiindca cei ce dorm nu cer de mancare; etc
Ne-a trebuit economie de piata? Bine zicea tov iliescu in acele zile din dec 89-ian.90 ca la Timisoara si Bucuresti s-a scandat doar impotriva cuplului ceausescu, nicidecum impotriva comunismului si a idealurilor socialismului. Doar nicu era de vina ca le-a intinat, de au trebuit cativa ani bune ca sa fie spalate, calcate si puse la loc 😀
Eu stiu ca tov iliescu nu avea de gand sa avem puzderie de partide, era de ajuns unul mare, nici nu trebuia sa avem alegeri: partidul stia cine e om capabil si pe acela il desemna candidat, iar tu alegator nu mai erai stresat sa discerni pe cine sa alegi: se gandea partidul pentru tine.
Marile noastre combinate si uzine, erau mandria romanului, aveam o productie de ciment, pvc si otel/cap de locuitor de speriam vestul, pana si productia de ardei iute era mai mare decat in SUA 😀
Acum? Avem n partide care se intrec intre ele care e mai specialist in alba neagra ca sa ne fure votul. Noi ne certam intre noi, mai dihai decat pentru o iubita, daca e adevarat ce se spune despre ponta, antonescu, mru sau udrea, iar ei joaca teatru la tv iar cand e vorba sa puna in aplicare vreo sentinta a ICCJ sau sa ridice imunitatea parlamentara a unuia dintre ai lor, se fac ca ploua… Deci noi cu noi, ei cu ei, cam asa merge treaba….
Si atunci, cui prodest?
Așa de bine argumentezi…citind și articolul lui Porthos despre meritocrația din China, mai că mă încearcă o oarecare senzație de nostalgie!
Ce bine ar suna: ” Tovarăse dArtagnan, în numele colectivului mușchetarilor muncii, vă felicităm pentru depășirea planului cincinal de găuri date cu floreta.
Mușchetari, să dăm țării cât mai multe găuri!”
Ce curios, acum dau alții găuri!
P.S. Deci să nu mă duc la vot?
Depinde pe cine trebuie sa stampilezi 😀
Banuiesc ca nu esti pe domeniul lui dragnea sau al secretarei lui, ce s-ar vrea strampilata de cat mai multi, asa ca nu stiu daca ai simpatii printre candidatii ce asteapta voturi in colegiul respectiv. Mai pe scurt, ma rezum doar la atat: poate reusesti sa afli unde se dau mici si bere pentru vot si ne spui si noua 😀
Eu, de exemplu, am de ales intre o ochelarista si un titular si, cum sunt putin misogin, am s-o stampilez ca sa am mai tarziu pe cine sa-mi vars of-ul ….
Am sa dau un vot strategic
Curat strategic, coane Fănică! 🙂
Observator
Dar cu ce greșește Radu în privința Constituției?
Apropo, zici că ”Nu conteaza ce credem noi ca suntem, ci ceea ce dovedim.” Păi mai contează atunci dacă suntem mândri de noi sau nu?
Pai tu ai spus ca România e iubibila, nu eu. De ce e iubibila? Esti mândru de ea si implicit de tine ca roman?
Am zis că e iubibilă, nu mândribilă…
Pierre,
Eu nu prea pot sa-ti raspund la intrebarea cu patriotismul pentru ca, vorba socrului meu dupa ce bea mai mult vin, am plecat si nici macar stagiul militar nu l-am facut. Dar as fi curios ce gandesc ceilalti.
@Radu,
la voi chestiunea e nitel mai sensibila.Nu ma pronunt.
pierre,
Ce a zis CC azi ? Am citit in evz ca ar fi zis ca hotararea Parlamentului in cazul Mircea Diaconu a fost incalcare a principiului separatiei puterilor in stat. E adevarat, asa au zis sau asta a inteles evz ?
L-ai întrebat, ți-a răspuns! Vezi că tot îți răspunde Bibliotecaru pe postul vechi…
Am căutat în Monitorul Oficial şi încă nu a apărut nimic.
Comunicatul de presă al CCR este laconic:
1 noiembrie 2012
COMUNICAT DE PRESĂ II
În ziua de 21 noiembrie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.e) din Constituţia României şi al art.34 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a examinat cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, cerere formulată de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimiate de voturi,
Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, conflict declanşat prin refuzul Senatului României de a lua act de încetarea de drept a calităţii de senator a domnului Mircea Diaconu, prin rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti prin care se constată starea de incompatibilitate a acestuia.
Decizia este definitivă şi general obligatorie.
Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se va comunica preşedintelui Senatului României şi preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Compartimentul relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol al Curţii Constituţionale
Sa nu te duci de unul singur la vot, reprezinta materializarea in fapte a lehamitei de care vorbeai. Dar e ineficient. Si daca merg 30% la vot, vom avea Parlament, Presedinte, Guvern… Nu se vor speria ei de nereprezentativitate, si asa stiu ca nu reprezinta de fapt decat pe apropiati: familie, amici, colegi de partid si interesele asociate acestora.. Ma rog, poate or mai fi si naivi disperati pe care nu-i mai asculta nimeni in jur si care sunt nevoiti sa-si imagineze, in lipsa altor variante, ca unui politician chiar ii pasa de ei, ca ii reprezinta.
Dar o realizare ar fi o greva generala a votului. Sa le taiem accesul la bani…
Perfect. Și cum se realizează practic o grevă generală a votului?
O idee ar putea fi votul negativ.Dar si asta presupune minimul deranj de a iesi din casa in ziua votului.
Ce înseamnă vot negativ? Asta înseamnă să votezi iar cu răul cel mai mic? Păi deci e tot o votare ….
„Romani, vom transmite un mesaj important pentru tara. Inchideti, imediat ce se termina acest mesaj, toate radiourile, televizoarele, calculatoarele, aifoanele si desuetele Nokia. Nu iesiti din casa in aceasta duminica si faceti ceva ce nu ati mai facut demult: cititi o carte, planuiti un concediu, un copil, deschideti o sticla de vin vechi… Ceva ce va doriti cu adevarat sa faceti, ca semn al debutului unei vieti noi. Aceea in care incepeti sa va ocupati voi de treburile voastre, pentru ca tocmai v-ati demis politicienii. Adica pe cei care erau ocupati sa le ignore, asta daca nu reuseau sa le incurce, sau chiar sa le faca praf. Pe aceia care costa mult pe hartie si enorm in realitate, incat te minunezi cum de ni-i permitem. De fapt, nu ni-i permitem, si e timpul sa acceptam asta. Nu e nevoie de preaviz, e suficient sa ne abtinem de la un nou mandat. Asa ca in vreme ce ramaneti afundati in tihna caminului, ignorand comedia la care v-au invitat si care trebuia sa-i lanseze in urmatoarea etapa a carierei lor de praduitori ai timpului si resurselor ce va apartin, ganditi-va ca nici unul dintre ei nu a creat vreodata nici cel mai mic plus in buzunarele voastre, fara sa fi luat din buzunarele altuia si fara a pastra si un comision gras pentru el. Iar ceea ce a ajuns azi la voi, a fost cerut maine inapoi, prin inflatie, TVA sau ce s-a mai putut incropi drept pretext. Relaxati-va, dincolo de astfel de activitati erau doar ocupati sa nu faca nimic si sa ascunda asta. Nu va ganditi ca va veti plictisi la televizor, doar cateva canale vor disparea din lipsa de actori. Ziarele sunt oricum pe duca, iar alte pagube colaterale serioase nu vor exista. Curaj! Stati acasa!”
Ei, cum suna apelul la greva votului?
Foarte bine, eu sunt primul care fac grevă. Pe ceilalți cum îi convingem?
Pai, citeste si da mai departe! 🙂
Candid măcar știe contracandidantii de la el din colegiu. Eu ii stiu doar pe-ai USL-ului. Ceilalți nici nu exista la mine. Si cum Tariceanu imi place la senat e ok, dar la camera …. Diana Tusa nu imi spune nimic pozitiv. Dar nici pe ceilalți nu-i stiu
Nu există la tine cei de la ARD?! Adică nu au bani să-și facă reclamă? După cât au furat?! Interesant….
@Observator,
Ceea ce spui tu nu prea aduce cu, ba chiar contrazice, modelul alegatorului care, in cazul votului uninominal, voteaza omul nu partidul. Deci esti nostalgica dupa sistemul RP….atat de blamat fiindca era umbrela pentru yesmenii partidelor…..
Eu chiar ii studiez pe candidati si nu ma intereseaza carui partid sau alianta apartin. daca scorul dupa ce aplic niste criterii e cam egal, de abia apoi, ma uit carui sigla apartin si fac corectia necesara…..
Există corecții de 180 grade?
Poftim? Tocmai ziceam ca nu-i stiu decât pe astia si din păcate madam Tusa nu imi place si nu stiu ce sa mă fac
@ Observator
Îl votezi pe Tăriceanu și o ignori pe d-na Tusa. Sunt tentat să fac la fel. Inițial voiam să stau acasă, însă Tăriceanu este unul dintre puținii politicieni pentru care m-aș deranja să ies la vot. Domnul Năstase nu mai are treabă cu politica o perioadă, iar György Frunda, singurul „popular” cu care aș vota, nu candidează în București.
PS: Observi că suntem singurii care ne știm candidații? Ups… îl uitasem pe Candid.
Vad ca-i stiti numai pe aia de la USL. 🙂
@ pierre
Am vrut să zic de „doamna” „ciocu’ mic, că acu’ noi suntem la putere”, dar mi-ai luat-o înainte. M-am trezit într-o dimineață cu un pinguin mic, care rămăsese cu degetul înfipt în butonul soneriei. Când l-am întrebat ce vrea de m-a scos de la duș, îi pierise glăsciorul, dar a îndrăznit să îngaime:
– M-a trimis… ăăă… să întreb dacă aveți vreo problemă…
– Cine te-a trimis mă la ora asta?
– Doamna Anca Constantinescu… a șoptit în timp ce dispărea.
PS: Nu e exclus totuși să fi fost de la USL.
După comentarii, înțeleg că toți care comentăm aici suntem niște învingători ai tranziției, de vreme ce se discută numai de voturi, nu și de libertate.
De libertate tot am vorbit. Eu, de exemplu, nu cred ca suntem liberi, dar tu sau pierre mă contraziceati
@Observator,
cum,n-o cunosti pe candidata ARD,dna Anca Constantinescu,zisa si „doamna ciocul mic” ?
La oferta electorala de la aceste alegeri,daca as fi vecin de cartier cu tine,cred ca as vota Reman Domocos Gheorghe,candidatul UDMR.
De altfel,ai fost multumita de prestatia 2008-2012 a deputatului tau de colegiu,dl liberal Daniel Stamate Budurescu?
Waw, imi spui lucruri noi. Acesta a fost reprezentantul meu in Camera? Il știam numai pe cel de la Senat.
Nu am fost multumita de deputați si senatori cam deloc legislatura trecută, dar in mare parte vina o poarta cei ce stateau cuminti in banca si nu ridicau mana sau ridicau conform semnului domnului Toader.
Pe de alta parte zona mea arată bine si e intr-o extindere fantastica. Nu stiu cine e „de vina” pentru asta.
Madam „Ciocu’ mic”, zici ca e contracandidatul Dianei Tusa? Isi tine „Voicu’ mic” atunci. Nu se arată. Nu e de votat femeia aia.
„Ciocu'” nu voicu
@ Observator
Habar nu aveam cine este Diana Tusa. Am dat un „search” și am găsit asta: „Deputatul PNL Diana Tușa a plecat din emisiunea „Sub semnul întrebării”
http://www.b1.ro/stiri/eveniment/deputatul-pnl-diana-tu-a-a-plecat-din-emisiunea-sub-semnul-intrebarii-video-31717.html
M-am hotărât să o votez. Dacă don’ colonel Turcescu a decis că nu mai trebuie invitată la emisiunile lui cu și despre Monicuța, atunci mie îmi e simpatică, mai ales că se discuta subiectul condamnării domnului Adrian Năstase.
”Don’ colonel Turcescu”…o mică răutate gratuită, nu-i așa, Porthos?
P.S. Păi cred că și despre Vanghelie sau Voicu ar spune același lucru, ți-i face asta mai simpatici?!
@ d’Artagnan
Cum gratuită? Gratuită era dacă ziceam „papagalul ăla de Turcescu”. Nu-i colonel? Ți-e simpatic Turcescu? De fapt de ce mă mir, ție îți e simpatică și Monica Macovei. 🙂
Îți mai amintești povestea lui athos cu exprimările cvasi-identice? Faptul că Turcescu ar zice despre oricine că nu-l mai cheamă în emisiunea lui, mi l-ar face pe respectivul un pic MAI simpatic. Ceea ce nu-i chiar același lucru cu a mi-l face simpatic.
Pe de altă parte e improbabil ca Turcescu să invite hoți de la USL. E postul PDL-ului. Au și ei hoții și escrocii lor.
De asta nu înțeleg de ce a invitat-o Turcescu pe Diana Tusa. Și mai interesant mi se pare că Turcescu s-a supărat atât de ușor. Din articol nu pare că Tusa ar fi sărit calul. Mai degrabă pare că Turcescu se aștepta ca aceasta să facă figurație pentru Monica Macovei.
🙂
Eu stiu cine e….
Iata motive sa iubesti Romania-apropos si de (mica) polemica mea cu Radu de ieri:
1. GDP per capita privind puterea de cumparare- comparati cu celelalte tari din „UIE” : http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tec00114
2. Castigurile anuale (brut) din salarii-la fel, comparat cu celelalte tari din „UIE”: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Earnings_in_the_business_economy_(average_gross_annual_earnings_of_full-time_employees),_2008-2010_(1)_(EUR).png&filetimestamp=20121001124232
Sunt statisticile Eurostat: daca mai doriti, mai caut :))
In alta ordine de idei, as vrea sa citesc un raport (anual daca se poate) referitor la starea economiei romanesti, care sa contina date privind: productia industriala, GDP, structura economica si veniturile pe care le realizeaza fiecare ramura, trade (import, export), balanta comerciala, somaj (si altele, dar macar acestea). NU am gasit un astfel de document. Alte tari non -UE-Turcia Ukraina, au astfel de documente/analize pe siteurile ministerelor si sunt si uin EN! M-am uitat si pe raportul anual al BNR-o tristete infinita, scris de niste contabili: sa vedeti rapoartele Bancilor Nationale ale Belgiei, Frantei-pana si Polonia are unul bilingv, PL/EN, fff documentat.
Deci, are cineva idee UNDE pot gasi un astfel de RAPORT?
Mare minune ca Pierre sau Bibliotecaru să nu găsească, totul e ca mesajul să ajungă la ei!
Keep the fingers crossed :)) Pierre, Biblio, some help, please:))
Isabel, al doilea nu se incarca, e un typo pe undeva ?
Primul e foarte interesant in masura in care un indicator poate sa reflecte un lucru atat de complex ca puterea de cumparare. Pentru rigoare ar trebui numerele alea sa aiba si o deviatie standard ca sa-mi fac o idee daca diferenta dintre 49 si 47 spre exemplu e in marja de eroare sau e semnificativa.
In tot cazul nu e chiar asa de rau, ba chiar asa putea spune ca dupa 2000 Romania a facut cel putin la fel de bine ca media UE (15, 17 sau 27 tari). Pacat ca nu sunt si datele dinainte de 1995 pentru comparatie. Iarasi un lucru pe care ar trebui sa-l stim (athos poate ne spune aici) e cum trebuie sa interpretam anii: spre exemplu o performanta buna in 2002 in raport cu media inseamna politici economice bune in 2002, in 2001, intre 2000-2002, etc ?
Isabel, athos,
Ar trebui sa interpretez tabelul prin faptul ca un roman mediu in 1996 traia de trei ori mai rau decat media UE (anul la care am plecat din Ro) pe cand acum e doar de doua ori mai rau ? Suntem azi cam pe unde era Polonia in 2003 sau Ungaria in 1995. Eu zic ca nu-i chiar asa de rau …
@ isabel_allende
Statisticile eurostat sunt chiar raportările noastre.
Datele de toate felurile le găsiţi pe rapoartele INS. Mai puţin ultimele rapoarte care sunt pe bani.
http://www.insse.ro/cms/rw/pages/index.ro.do
Sunt tot feluri de date, din păcate au motor de căutare infect iar seriile de date (cele cu care lucrează specialiştii) necesită înregistrare, cred că şi ceva bani.
Eu mai folosesc seria de date CIA… dar este cam învechită.
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ro.html
Mai sunt datele BNR… care sunt foarte bine întreţinute.
http://www.bnro.ro/Baza-de-date-interactiva-604.aspx
Desigur, dacă aveţi neapărată nevoie de nişte date pe care nu le găsiţi nicăieri, puteţi să le solicitaţi pe adresa de email a guvernului sau ministerului de resort. Aveţi grijă însă să vă semnaţi cu numele real şi civilizat, ca într-o petiţie scrisă… şi să specificaţi că aşteptaţi răspuns conform Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
Atenţie, legea spune aşa:
Art. 7. – (1) Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţa solicitării. În cazul în care durata necesară pentru identificarea şi difuzarea informaţiei solicitate depăşeşte 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiţia înştiinţării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile.
Dacă răspunsul este de natură secretă, intervine aliniatul al doilea:
(2) Refuzul comunicării informaţiilor solicitate se motivează şi se comunică în termen de 5 zile de la primirea petiţiilor.
În consecinţă, dacă nu primiţi nici un răspuns în primele 5 zile este asumat că veţi primi un răspuns înregistrat (cu număr de la registratură). Lipsa răspunsul vă îndreptăţeşte să vă adresaţi avocatului poporului şi e treaba lui să rezolve problema. Până acum, mie guvernul mi-a răspuns… Cam în doi peri şi uşor irelevant, dar am primit răspuns.
da, linkul cu castigurile anuale nu merge, asa ca il trimit pe acesta si dati click pe tabelul (poza) din dreapta:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Wages_and_labour_costs
Persoane care sunt in risc de excludere sociala din cauza saraciei-urmariti cifrele Ro, peste 40 la suta!!! : http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tsdsc100
Si PRODUCTIVITATEA / http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tsdpc100
athos, porthos,
Ce pana mea fac luxemburghezii aia de o duc asa de bine (vezi primul tablou al lui isabel) ? Ce taxe au ? Ca in Singapore, ca in Suedia, pe la mijloc ?
@ Radu
Ai auzit de „tax heavens”? Ai aici un paragraf din Wikipedia:
„The U.S. National Bureau of Economic Research has suggested that roughly 15% of countries in the world are tax havens, that these countries tend to be small and affluent, and that better governed and regulated countries are more likely to become tax havens, and are more likely to be successful if they become tax havens.
No two commentators can generally agree on a „list of tax havens”, but the following countries are commonly cited as falling within the „classic” perception of a sovereign tax haven.
Bahamas
Cyprus
Liechtenstein
Luxembourg
Monaco
Panama
San Marino
Seychelles”
Luxemburg nu e un tax heaven in sensul clasic al cuvantului:au insa o taxare mai mica decta media UE si cele mai mici accize(15 la suta ). Au mizat pe dezvoltarea sectorului bancar-au peste 150 de banci internationale prezente, care insumeaza peste 9000 de miliarde de euro ca asseturi. De asemenea, tot datorita taxarii mai mici multe,multe companii internationale au sediul social in Luxembourg : Arcelor Mittal, RTL care imi vin acum in minte, dar sunt mult mai multe.
La o populatie de 500 000 de locuitori, normal ca sunt super bogati. Ducatul (ca nu prea imi vine sa ii spun tara, il parcurgi cu masina in 2h-2.30) arata ca o bijuterie, ce-i drept…
@Radu,
Chiar nu vreau sa mai continui discutia (am multe pe cap ), dar cand tu, ca tara, ai 40(patruzeci) la suta ris de excluziune sociala populatie SARACA inseamna ca o duci bine? !!!! Nu uita ca cel putin 3 milioane sunt plecati afara (poate si mai mult)-cu ei in tara, procentul era mai MARE: ar fi fost pe la 50 la suta: e IMENS-comparabil cu unele, subliniez unele tari din America de Sud. Polonia nu a avut niciodata un procent atat de mare de SARACIE.
Intr-adevar, taxele directe in Luxemburg sunt cam la fel, (nu Franta!), dar exista doua mari exceptii:
– Holdingurile au un nivel de taxare special si nu se taxeaza dividendele incasate de la societatile fiica, daca bine imi aduc aminte. Aceasta face ca in Luxemburg sa se fi dezvoltat in mod special asa zisele Soparfi, societatile de participatii financiare. Asta si secretul bancar gen Elvetia au contribuit la
ingramadirea de asseturi bancare in aceasta tarisoara. De asemeni, sunt foarte raspandite societatile cu actiuni la purtator, unde calitatea de asociat se demonstreaza cu posesia actiunilor. Aceasta anonimizeaza participatiile reale.
– TVA general este de 15%, dar multe bunuri de larg consum cum ar fi alimentele de uz uman si animal, medicamente, haine de copii, restaurantele, etc, sa aiba un nivel super-redus de 3%, mai existand un nivel redus la 6% pentru altele, si un nivel intermediar de 12%
Dă clic pentru a accesa Loi_TVA_2012.pdf
Ciprul are astazi acelasi regim fiscal ca si Bulgaria, o taxa universala de 10%. A avut pana acum cativa ani taxe diferentiate, 4% pentru off shore si mult mai mare pentru interne, dar nu mai este cazul.
Mie cazul Bulgariei mi se pare extrem de interesant. Daca vor mentine acest regim fiscal, vor ajunge sa aiba mare succes. Deocamdata exista neincrederea stabilitatii acestor reglementari. In Luxemburg e greu sa-ti imaginezi ca se va schimba de azi pe maine regimul fiscal, dar pentru Bulgaria scepticismul este ridicat. In plus, au handicapul limbii si reputatia unor puternice organizatii interlope. Insa daca vor dovedi ca sunt hotarati sa apere caracterul fiscal relaxat si simplu, indiferent de cine este la putere si nu se vor atinge de reglementarile de baza, eu vad Bulgaria transformata, peste 10 ani.
@d’Artagnan,
Eu am întrebat serios, plecand de la „iubibila” dacă voi chiar iubiti România. Fara a vorbi de patriotism. Eu, ca sa dau un exemplu, încep cu mine, o iubesc, chiar dacă, așa cum arată isabel, e la pământ. O iubesc si nu numai pentru ca imi plac dealurile cu vita de vie „de acasă”. Mandra sunt ca așa sunt de felul meu, si nu pentru ca sunt românca (de fapt dacă imi citesti arborele genealogic te si intrebi dacă sunt), numai ca ar trebui sa facem ceva sa nu mai lăsăm gloata asta de hoti deghizati in oameni politici sa-si bată joc de noi.
Așa cum arată, dealuri nu detalii…. Etc
Şi eu gândesc ca tine.
@ Observator, d’Artagnan
Înțeleg că ne facem partid? Sau aveți altă idee?
Am gasit asta, in Catavencu:
http://www.catavencii.ro/Sindromul-nastase-face-primele-victime-in-usl_0_6308.html
@All,
Voi, ce credeti, ce a vrut sa spuna poetul in versurile de mai jos:
„Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Tânără mireasă, mamă cu amor!
Fiii tăi trăiască numai în frăţie
Ca a nopţii stele, ca a zilei zori,
Viaţa în vecie, glorii, bucurie,
Arme cu tărie, suflet românesc,
Vis de vitejie, fală şi mândrie,
Dulce Românie, asta ţï-o doresc”?
Ma refer la versul al treilea si antepenultimul. Doar si pe vremea lui Eminescu era pluripartidism si era zazanie intre tinerii ce simpatizau cu parttidele politice de pe atunci. Era eminescu atat de nerealist incat sa spere, pe bune, ca va fi o „fratie” intre tinerii neamului? Ma opesc aici cu comentariile……
io sunt mindru ca sunt roman, io gasesc ca romanii sunt un popor simpatic, plin de haz, chiar daca nu-i da harnicia afara din casa…
desigur printre romani exista si persoane ca radu, asta ma face sa fiu și mai mindru, că e și plin de haz, și harnic…
„Ca exemplu, cât de vinovaţi, neadaptaţi, au fost cei de la Câmpu-Lung , un oraş fost monoindustrial, acolo unde aproape toată populaţia trăia de pe urma fabricii ARO?”
Abia acum am observat… Mi-a trecut intamplator privirea peste etichetele de sub articolul de mai sus si ce-am vazut? „Campu-Lung”!!! 😯 Recunosc, ma amuza sa va corectez tuturor micile greseli de scriere, dar asta nu mai e mica deloc! Cum sa-ti explic eu ca sa-ntelegi, draga d’Arti… Sa scrii „Campu-Lung” – in doua cuvinte, ambele cu initiale majuscule, separate de o cratima, cand corect e „Campulung” – e ca si cum ai scrie, stiu eu… „Clujnapoca”… Sau „Albaiulia”… Sau „Garabet I. Braileanu”… Sau „Ion Buda Ideleanu”… Sau alte greseli similare, pe care le fac scolarii tampitei de scoala generala ori studentii retardati care fac o facultate fara sa fi citit o carte de la cap la coada-n viata lor… Intelegi ce impresie faci, cat de penibil pari, cat de semidoct? Cine spunea, la inceputurile acestui blog, ca voi, zeii tutelari, aveti cate cinci facultati? Pacat ca nu mai intra acum pe aici! 😆 😆 😆
@ Porhos
Un citat din tine:
„Cum gratuită? Gratuită era dacă ziceam “papagalul ăla de Turcescu”. Nu-i colonel? Ți-e simpatic Turcescu? De fapt de ce mă mir, ție îți e simpatică și Monica Macovei”.
Pa nu ma intrebai tu te ce cred ca d’Artagnan e basist?
Oare le poti lua apararea PERMANENT unor Basescu, Turcescu, Macovei fara sa fii un stalp de nadejde al regimului? Ce altceva poti fi, in conditiile-astea? USL-ist, social-democrat, liberal? Sau neutru? 😈
Si pentru ca tot a venit vorba de ARO, am citit pe un forum nemtesc dedicat masinilor ca, in Germania, ARO a fost o masina de teren apreciata si ca fabrica s-a inchis, la inceputul anilor 2000 (2003, parca), pentru ca ne-a obligat UE, ca o conditie de aderare. Nu ca fabrica m-ar fi rentat (sau n-ar fi putut deveni rentabila), dar trebuie sa aiba si tarile puternic industrializate niste piete de desfacere in „lumea a treia”, ca sa traiasca in calm, lux si abundenta „bisnismenii” pe care-i idolatrizeaza Porthos si care imping lumea inainte, nu-i asa? De fapt, la asta se reduce totul. De-aia nu mai produce Rromanica chiar nimic, de-a ne merge prost economia, de-aia n-o sa mearga niciodata bine si de-aia a fost mentinut Basescu cu forta-n fruntea statului de Merkel & co.: pentru ca suntem si TREBUIE SA RAMANEM o colonie economica (si, implicit, ca o consecinta, si politica). Mai tineti mintea afacerea elicopterelor, de acum… cati ani sa fie, pe care MApN-ul „trebuia” neaparat sa le cumpere si in urma careia Daniel Daianu a preferat sa demisioneze, decat sa arunce banii statului pe niste vechituri inutile? Despre asta-i vorba. Traiasca capitalul?
Informatie de pe un forum, asa da. Chestii beton, nu analize stupide de piata, cu vanzari, costuri de dezvoltare samd. Cum de nu ne-am dat seama care a fost conditia secreta a aderarii la UE? Acum m-am luminat.
Informatia de pe forum era ca ARO a fost o masina de teren apreciata in strainatate. Chiar de unii din membrii forumului. 😉
Cat despre inchiderea fabricii ARO, n-a fost numai aia conditia aderarii la UE. A fost si cedarea petrolului austriecilor (dupa declaratiile lui Razvan Theodorescu insusi, ministru in guvernul privatizarilor controversate) si multe alte cedari pe plan economic.
Crezi oare ca distrugerea sistematica e economiei romanesti a fost o intamplare sau ca nu renta chiar NIMIC din tot ce produceam si-atunci a trebuit sa desfiintam totul? Atunci, esti un om fericit. N-ai decat certitudini. Ce mai conteaza ca nu percepi realitatile evidente care se petrec in jurul tau?
@ athos
Adica, vreau sa spun: daca tu nu esti capabil sa-ti faci o parere proprie fara sa citesti o statistica oficiala, nu poate decat sa-mi para rau pentru spiritul tau de patrundere.
Repede cu mopu baieti, v-a vizitat scongsu’ si pute rau …
@Observator,
Schimbam gloata de hoti deghizati in oameni politici, dar cu cine ? Sper ca nu cu alti hoti, cu habarnisti, sau cu puturosi.
Uite ce a zis CSM de propunerea doamnei Pivniceru la conducerea Procuraturii si a DNA:
http://www.gandul.info/news/csm-a-respins-propunerile-monei-pivniceru-pentru-dna-si-parchetul-general-live-text-10342944
Din interviul cu Nitu:
„Oana Schmidt Haineală îl întreabă ce program de muncă avea ca procuror general adjunct şi dacă avea capacitatea de muncă. „Am capacitate de muncă, trebuie să mă credeţi”, spune Niţu. Oana Schmidt Haineală insistă şi îl întreabă dacă plecă de la muncă după ora 16. „Mă jigniţi. Aveţi vreo informaţie? Vă rog să spuneţi public”, revine Niţu.
Daniel Morar intervine şi el în discuţie: ”Vă rog să ne spuneţi la cât plecaţi în general de la muncă. La ce oră aţi plecat cel mai târziu? Dumneavoastră sunteţi candidat. Nu ne daţi lecţii nouă”.
Niţu răspune: ”Cel mai târziu. Aşa întrebare, aşa răspuns”.
”
Asta cred ca e frate cu Crin Antonescu. Orice intrebare referitoare la orar e jignitoare. Si l-a intrebat doar cand pleaca, sa vezi ce-ar fi fost daca-l intreba cand vine !
Radu, eu nu comentez aceste lucruri. Nu sunt din sistem asa ca nu ma pot pronunta. Insa, as dori sa remarc ca vorbim de magistrati in functie. Cine poate spune cat la suta din sistem e format din oameni capabili? Daca eu, simplu cetatean, merg in justitie de unde stiu daca dau peste un magistrat capabil sau peste un „zero barat”? Idem despre judecatorii de la diverse instante, inclusiv de la ICCJ – cum putem sti daca sunt buni sau „zero barat”? Pana la urma trebuie sau nu trebuie sa avem incredere ca oamenii din justitie sunt sau nu sunt de incredere? Sa credem in legi sau in sistemul care le aplica? Si din sistem in care oameni sa credem?
Concluzinand, Radu, avem circ cat cuprinde. Si cu cat mai mult circ cu atat mai multa neincredere din partea populatiei. Pana la urma sistemul se autodecimeaza din interior.
Observator,
Toti ne dorim o clasa de functionari publici cat mai instruiti si mai capabili. Si judecatori, si procurori, si profesori si medici, si cei de la garda financiara, …
Acuma incearca sa te pui fara partinire in papucii lui Basescu si spune, ce ar trebui sa faca el cu propunerile doamnei Pivniceru pentru care a primit un aviz negativ de la CSM cu scorul de 5-1 (acel 1 fiind doamna Pivniceru insasi) ?
Radu, e clar ce va face Basescu. Vor urma alte nominalizari, continuari de interimat, dar cu sistemul judiciar per ansamblu ce se va întâmpla?
Judecatorii deja numiti prin decret prezidential sunt inamovibili si asta e. Buni, rai pana la pensie sau pana fac vreo ilegalitate care sa poata fi dovedita.
In rest toti pot fi schimbati. La majoritatea confortabila pe care o va avea USL-ul vor putea modifica orice lege sau regulament de functionare, inclusiv de promovare sau demitere a functionarilor din justitie. Daca vor o reforma si au o idee despre cum sa imbunatateasca sistemul, nimic nu-i va putea impiedica dupa 9 decembrie. Sa ia ce model apreciaza mai mult din restul Europei si sa schimbe din radacini sistemul functionarilor publici. Toti vom fi multumiti daca sistemul nostru judiciar va deveni mai eficient.
Hilar de-a dreptul…
Observator
Deci Basescu e 5 si Pivniceru 1…
Dar prestatia personala a acelui …magistrat, cum ti s-a parut?
d’Artagnan,
In Romania avem de ales intre „oamenii sistemului”, sistemul fiind mult mai complex decat „securistii”. Pana la urma „sistemul” cuprinde si oamenii de rand care-l intretin si se autointretin intr-o zona gri care-i face prizonieri ai sistemului. Pentru a scapa ar trebui mult curaj, schimbari de mentalitate (majore) si cateva capete luminate si cat de cat altruist-oneste la putere.
Exista si oameni in afara sistemului. Din nefericire sunt (inca) putini. Eu cunosc destui, unii dupa cum v-ati pozitionat voi aici sunteti voi(Aramis sigur). Mai bine zis nu in afara sistemului, dar desprinsi, deasupra lui.
Salutari lui Aramis.
„Doamna” Aya, parca era vorba ca nu mai apari pe aici!
Ești pe dinafară complet. Sigur îți face bine sucul de morcovi? Nu cumva fermentează și se transformă în alcool?
Nu consum alcool, nu beau cafea, nu fumez, nu mananc gras…
@Iepure,
Nu prea e stilul dnei A. Si ma pricep un pic sa recunosc stilurile de exprimare in scris + am o memorie f antrenata si imi aduc aminte bine despre stilul dnei.
Iepure
Mai bine ai face-o, suma viciilor e constantă. Acum îmi explic multe.
„Acum îmi explic multe.”
Ma indoiesc. 😀 Eu nu beau alcool, cafea si nu fumez nu pentru ca as incerca sa fiu un virtuos, sa nu am vicii, ci pentru ca le-am incercat pe toate si sunt O PORCARIE SINISTRA! E drept, multi dintre noi au reusit sa se convinga sincer ca le place gustul acru de must stricat al vinului, gustul de spirt medicinal al tariilor, gustul amar al cafelei sau gustul de fum al tutunului. Dar realitatea este cu totul alta: toti cei care fac aceste lucruri le fac pentru ca asa au vazut la „oamenii mari” cand erau mici. De-aia multi cretinei incep sa fumeze prin veceurile scolilor si sa traga la masea inca din scoala generala – ca sa se dea mari, fara sa se mai intrebe daca le place sau nu. Ei bine, eu m-am intrebat – dupa ce le-am incercat pe toate – si raspunsul a fost un „NU” hotarat. Asa ca am decis sa nu ma mai iau dupa prosti.
De altfel, chiar daca mi-ar placea toate aceste porcarii, tot n-as avea voie sa le consum. O cariera de pilot de formula 1 iti impune, totusi, o viata austera.
Oo, ce plăcere să vă revăd pe blog, Mme de Longueville! 🙂
Cât despre comentariu, este perfect adevărat!
Mă uitam azi, pe când mergeam cu mașina, la panourile electorale înșirate pe drum. Candidatul la Parlament este ”susținut” de primarul din partidul său. Mă gândeam: oare de ce ar asculta oamenii îndemnul primarului, mai ales aceia care nu sunt simpatizanții necondiționați al acestuia? Păi e simplu, se gândesc că primarul, cât o fi el de nenorocit, va avea după alegeri o mare calitate 😮 să fie ajutat de omul LUI din partid să ciugulească și el niște fonduri, ceva, pentru comună, așa că va fi câștigat și el. Toată lumea știe că primăriile din Opoziție nu primesc mai nimic, așa că există și în zona asta a oamenilor de rând o acceptare tacită a sistemului, a șantajului, la urma urmei.
Cât va fi sărăcie, va fi și ”sistem”.
P.S. Întotdeauna am spus că politicienii au ”clasa” poporului pe care-l reprezintă. Din păcate…
Abia aștept să beau un coniac bun cu Aramis! 🙂
@All,
Faceam o documentare si am dat peste acest articol (eu citesc regulat Journal of Turkish Weekly): http://www.turkishweekly.net/news/145048/high-hopes-of-austrian-firm-lie-in-black-sea-.html
Ia cititi-l cu atentie. Presa din Ro, prea ocupata sa „plimbe” vorbele lui Basescu si Ponta, nu trateaza serios astfel de subiecte. Dragilor, Romania este inca o tara cu foarte mare potential. Din pacate, acesta nu este valorificat cum ar trebui, iar populatia este prea anesteziata sa reactioneze.
Cred ca ati face bine sa puneti si osul la treaba decat sa scrieti pe blog: o organizatie care sa faca presiune , in spatiul public, pt o exploatare eficienta si in folosul cetatenilor romani a resurselor Romaniei.
PS: Turcia este fff inteersatat de tot ce inseamna energie: are resurse extrem de limitate, este heavily dependenta de importuri (Rusia, Azerbaidjan) , insa, cu toate astea, castiga bani (seriosi) pt ca si-a pus in cap sa fie tara de tranzit eenrgetic+ hub-si i-a cam reusit; sa nu mai vorbim de leverage-ul politic pe care ti-l ofera acest statut.
@Bibliotecaru,
Multumesc pentru raspunsuri. M-am uitat si la statistica, nu ma satisfac datele de acolo :)) Iar cele de la BNR sunt legate preponderent de politica monetara (indicatori).
Eu as vrea sa citesc un raport/rapoarte anuale despre starea economiei romanesti, asa cum fac aproape toate tarile civilizate (+ multe altele care aspira la acest statut). Analize de fond, care sa cuprinda elementele pe care le-am ennuntat in mesajul care se referea la acest subiect.
Lipsa acestor rapoarte arata, in opinia mea, doua lucruri majore :
a) inexistenta unei astfel de preocupari: „de ce sa ne batem capul cum merge economia, ca nu e treaba noastra; treaba noastra e doar sa ramanem conectati la robinetul cu bani”-cam asta-i mentalitatea
b) pur si simplu, ne-priceperea de a realiza astfel de radiografii-daca nu le cer ministerele, macar sa le faca, nu stiu, Asociatia Economistilor din Ro (daca o fi vreuna) sau o alta organizatie de gen.
Ce anume înţelegeţi prin „starea economiei romanesti”, mai precis care dintre indicatorii economici vă interesează?
Poate veţi găsi interesante
http://www.cnp.ro/ro/studii
aceste studii.
Ma alatur lui neamtu tiganu! 😆
Cui te alaturi ? Lui insasi sau lui insusi ? Spune-i cum e corect, mai ales ca te-a intrebat.
Intrebarea ii era adresata iepurelui.
Asta e umor, in conceptia ta?
Iepurila
Se pare ca toata lumea a fost ocupata azi si nimeni nu a avut timp de de „eliberat” comentarii. Am facut-o eu acum. Pe ultimul insa, ti l-am lasat in spam, daca tii neaparat, ti-l public, dar nu faci decat sa adaugi bile negre.
Pai nu era mai simplu sa ma debanati, daca a fost ocupata toata lumea? Cat despre bilele negre, ce sa va fac, daca ma persecutati in halul asta? Si ce mai am de pierdut, daca adaug bile negre? Ma banati de doua ori? 😆 Nu mai spun ca neamtu tiganu a avut dreptate, e rusinos sa-i modificati un comentariu care nu continea insulte.
Neamtu Tiganu
Ti-am sters comentariul injurios, insa incerc sa-mi dau seama de la ce a pornit. Nu ca ar fi scuzabil, insa daca tot ai sarit complet calul, mi-ar place sa inteleg de ce.
Mi-ar placea. 😆
athos, voi ati sarit si calu si magaru, sunt de multi ani in lumea virtuala, nu numai romaneasca, am trait o multime de magarii, de la amenintari, la deconspirarea datelor personale, unu pe care l-am sustinut financiar, cu bani adevarati, cu euroi, ocazie cu care a aflat identitatea mea, cindva cind nu am mai fost de acord a publicat pe blogu lui, adresa mea, nr. de telefon si restu.
Voi sunteti, in ordine cronologica pe locu doi al ticalosiei.
Explicatie. am scris mai sus ceva despre iubirea mea de tara, unu dintre voi, evident un mare ticalos, a „editat”, adica a manipulat postarea mea, fara sa faca nici o notita, mentiune.
Ti se pare normal asa ceva?
P.S mentionez ca io nu ma iau in serios, pur si simplu ma amuz, da mi se pare relevant, totusi, chiar in aceasta joaca, modu in care unu sau altu se comporta, e ca si cum trisezi la poker desi se joaca pe bete de chibrituri. E o ticalosie innascuta, ancorata puternic in personaju respectiv.
Radu
De când are Rromică o părere așa bună despre tine?! Se pare că l-ai impresionat…
ticalosule!
Eu cred c-ai vrut să scrii ”frumosule!” da’ ți-au alunecat deștele…Așa-i?
Când îi jignești pe Radu sau pe alți colegi de blog, spui că ”mentionez ca io nu ma iau in serios, pur si simplu ma amuz”.
Păi zi nene așa, că și io mă amuz să-ți schimb cuvintele, nu mă iau în serios! Tu nu vezi că mă râd?
Că dacă ”mă” sau ”te” luam în serios, aș fi fost de acord cu moderarea ta.
În altă ordine de idei, mai iești și ipocrit. Auzi: ”adica a manipulat postarea mea, fara sa faca nici o notita, mentiune.” Adică tu vrei să ne convingi că este vreunul pe blogul ăsta care să creadă că vorbești în termeni laudativi despre Radu!? Trebuia să specific: de fapt domnu’ Țiganu a scris despre Radu că e un român de două parale!!
Surprinzătoare mențiune, nimeni n-ar fi bănuit!!
Părerea mea este că tu vrei să ne manipulezi pe noi cu acel comentariu în care te plângi că ți-am manipulat postarea.
Și observă că nu ți-am schimbat cuvântul ”ticălos” adresat mie, ci injuriile adresate colegilor. Eu încă îți mai suport jignirile. Dar nu mai am chef să văd cum arunci cu mizerii la adresa altora. Prin urmare alege: ori îți spui părerea, fie ea și mai brutală, asupra comentariilor unora sau altora și renunți să jignești participanții la blog, caz în care scrii în legea ta, ori îți ”editez” jignirile, ori intri în moderare, ori pleci.
Ai libertatea de a alege.
P.S. Totuși, dacă vrei să pleci, gândește-te înainte s-o faci că-i mișto să-l înjuri pe Băsescu pe blogul ăsta de băsiști! Nu crezi?
Asta vine dupa facultati.
@Observator,
mult mai penibila decat prestatia celor 2 aspiranti de procurori-sef,a fost figura facuta de ministreasa Mona.Cand o vedeam cum ii oploseste si cum le face galerie celor 2 natarai,parca era Loredana Groza si echipa ei de interpreti de la „Vocea Romaniei”.Culmea ridicolului a atins-o insa dupa terminarea audierilor,cand s-a declarat „multumita” de candidatii pe care i-a promovat.
„mult mai penibila decat prestatia celor 2 aspiranti de procurori-sef,a fost figura facuta de ministreasa Mona.”
Te referi, desigur, la ministreasa „Justitiei” Mona Macovei.
Eu n-am văzut prestaţia celor doi dar dacă e aşa cum îi descrie:
http://www.gandul.info/puterea-gandului/catavencu-si-stresatul-la-audieri-10344657
…e jale! Ce alegeri!!!
Parca-i vad ca n-au incotro si-i pun tot pe Morar si Kovesi…Sa te tii atunci distractie ! Porthos va fi incantat. 🙂
Acum citva timp bateati cimpii despre morala, evident reiesea ca voi ati fi cei mai morali si cei mai moralisti, v-ati laudat, nu sunteti nici pe departe, sunteti la fel cu cei pe care-i criticati… nu e nici o deosebire intre voi si politicienii pe care-i injurati, doar poate faptu ca voi n-ati ajuns la butoane, de fapt moralitatea voastra e oftica, oftica ca nu puteti si voi fura la fel, desi aveti aptitudini.
Nu cred ca reiesea ca am fi cei mai morali sau moralisti. Nu publicam pagini din jurnalul personal, ci facem consideratii generale.
Mai stii insa cum ne-am comporta, daca „am fi la butoane”?
„Puterea corupe, iar puterea absoluta corupe absolut.”
Stai linistit, nu avem profilul necesar pentru a fi „la butoane”, noi luam lucrurile in serios.
@arhos, eu prefer sa nu mă pronunt asupra prestatiei niciunui magistrat. Cu noul cod penal, in ciuda faptului ca exista un cod de conduita pe care aceștia trebuie sa-l respecte si chiar dacă te legi de lucruri inacceptabile prin cod (cum ar fi tatisme, betii, etc in spațiul public), te poti trezi ca ai comis o fapta penală, ca subminezi justiția care, așa cum spuneam, se submineaza din interior oricum. Dar nici nu poti sa te astepti la mai mult cu așa mare masa de justitiari formati la Dimitrie Cantemir si Spiru Haret.
Apropo, cati oameni bine formati in universitatile private din România ați găsit?
Iepurele de Martie
Economia romaneasca ERA distrusa, in mare parte.
Ignorarea realitatii inseamna ascunderea unui complex de inferioritate ce ar rezulta din acceptarea ei si incapacitatea de a o confrunta eficient.
Eu nu am spus ca masina Aro, ca si concept, nu ar fi avut clientii ei. Dar un constructor mic, precum Aro, nu are nici o sansa. Nu e nevoie de nici o ipotetica cerere de inchidere, se inchide singur. Nu s-a potrivit in strategia de expansiune a nici unui constructor mare, iar incercarile aventuriere de privatizare nu se pot sfarsi decat prost.
De-a lungul timpului au disparut constructori mari, ce pareau solizi, mult mai solizi decat Aro, care realiza doar o vechitura prost construita , in ciuda unor certe calitati in teren greu, asta daca nu se strica. Masini precum Aro nu se mai construiesc nicaieri, decat eventual artizanal. Pentru ca SUV ul modern nu mai are nimic de-a face cu masina de teren de acum 20-30 de ani. Pana si Land Rover Defender, ultimul mohican pur si dur, va fi inlocuit dupa nenumarate actualizari, intrucat nici o evolutie nu-l poate face compatibil cu normele moderne de siguranta. Bine, rau, asa stau lucrurile in piata, legislatia din ce in ce mai restrictiva face viata grea micilor producatori. Eu in locul celor de la Aro m-as fi orientat eventual catre ATV uri si vehicole de plaja, unde era mai simplu.Dar sa fie clar: a disparut pentru ca nu putea vinde un produs scump si prost construit. Ideea lui Aro 10 a fost una excelenta, dar niciodata nu este suficienta ideea. Un business de succes inseamna multe ingrediente: idee, sansa, piata, finantare, controlul permanent al cheltuielilor, anduranta si adaptare, in care primele doua au rolul de conditie initiala, nimic mai mult.
„Economia romaneasca ERA distrusa, in mare parte.”
Romania este singura tara postcomunista care si-a lasat distrusa economia sistematic si in care mai exista inca insi multumiti de asta. 😯 Ne-am distrus agricultura si totul a inceput cu desfiintarea CAP-urilor; cand Iliescu a propus mentinerea lor sub forma unor asociatii de proprietari particulari (asa cum s-a intamplat in alte tari foste comuniste, a caror agricultura merge acum mult mai bine) au sarit cu gura toti idiotii „anticomunisti”. Flota comerciala a vandut-o iubitul tau Basescu si acum aduce profit pe alte mari. Autocamionul Brasov (pentru care ai existat oferte serioase) si ARO le-am distrus, in loc sa facem ce-am facut cu Dacia (DOVADA CA, UNEORI, MULT PREA RAR, S-A PUTUT SI ALTFEL). Si asa mai departe… Cat despre industria alimentara, gasim astazi in magazine sardele poloneze si compoturi bulgaresti, dar este de la sine inteles Rromanica nu poate produce absolut nimic. Suntem cel mai imbecil popor din lume, iar reactia asta cu „Nu s-a putut altfel” este una din principalele dovezi. Crezi oare ca, daca alte tari din estul Europei, ar fi dispus de rezervele noastre de petrol, l-ar fi dat cum am facut noi? NU, E DE NECONCEPUT! NUMAI LA NOI SUNT POSIBILE ASTFEL DE ABERATII!! Ca sa faci diferenta, uita-te la polonezi; la toata economia lor; parca-i altceva, fata de servilismul nostru in fata celor „mari”.
Ramane cum am vorbit: esti un om fericit. Sa fii „inrobit” d. p. d. v. economic, tu, ca tara, sa ti se transforme chiar TOATA economia si industria intr-un desert si singura ta reactie sa fie: „Pai altfel nu se putea”, inseamna sa scapi dintr-un foc de o sumedenie de indoieli si intrebari interioare. Tu esti genul care asculta stirile la televiziunea publica, crede ce aude si se culca multumit de ce-i spun conducatorii lui (nu neaparat cei din tara :wink:). Bine ca poti.
Din pacate, daca nu aduci argumente, nu pot amorsa o discutie cu tine. Locuri comune si clisee gen „Economi romaneasca ERA distrusa in mare parte”, „altfel nu se putea” nu tin loc de agumente.
Iepure,
Uite hai sa luam un singur lucru din cele pe care le spui tu si sa discutam. Calm. Desfiintarea CAP-urilor. Il prefer pe asta pentru ca eram in tara cand s-a intamplat deci ma simt mai in cunostinta de cauza.
Ca sa punem lucrurile in perspectiva merita spus ca niciuna din tarile din Europa de est nu are CAP-uri astazi. Ori nu le-au avut niciodata (cazul Poloniei) si deci nu au trebuit sa-si bata capul, ori le-au avut si le-au desfiintat (Romania, Bulgaria, Ungaria, etc.).
CAP-urile s-au format de la bun inceput prin colectivizare fortata, unii, chiar si pe blogul asta, avand rude care au fost trimise la canal pentru ca s-au opus. Pe urma lumea nu vroia sa munceasca la CAP: nu era pamantul lor si suspectau ca vecinul trage chiulul. Asa ca trageau cu totii chiulul ca sa nu cada mai prejos. Si de lucrat il lucrau scolarii de la clasa a V-a, liceenii, studentii si mai ales militarii in termen.
Nimeni nu a impiedicat sau nu impiedica taranii sa se asocieze cum zici tu. Dar asta nu poate veni de sus, pentru ca Iliescu sau vreun presedinte spune. Asociatiile trebuie sa fie initiativa taranilor altfel sunt impuse si nu dureaza, pur si simplu oamenii nu au incredere. Daca in alte tari est-europene, foste comuniste oamenii lucreaza in asociatii cum spui tu, si au randament mai bun, asta ar putea sa functioneze de exemplu. Statul nu trebuie insa sa impuna pentru ca iubire cu forta nu se poate; poate sa dea inlesniri financiare indirecte, poate sa dea subventii fermelor mari si mijlocii sub forma de reduceri de impozite. Riscul este insa ca multi fermieri sa nu reziste competitiei si sa fie obligati sa vanda pe nimic celor instariti.
In tot cazul ar fi interesant de privit date oficiale cu privire la productia agricola a Romaniei in comparatie cu Bulgaria, Ungaria, Polonia, etc. Anul trecut din cate imi amintesc eu productia agricola fusese buna, se vorbea chiar de o echilibrare a balantei de plati datorita productiei agricole. Multi oameni (ca bunicii mei, dintr-un oras de provincie) au avut in ultimii zece ani de viata productie suficienta de pe terenul propriu incat nu au mai avut nevoie sa se duca in supermarket decat pentru fructe exotice. Ar fi interesant de obtinut si date adevarate cu privire la productia dinainte de ’89. Cea reala, nu cea hei-rupista trambitata la TV, eventual din care s-ar scadea cea datorata muncii elevilor, studentilor si militarilor pentru ca aia era sclavie curata.
Din mesajul tau – mult prea lung si pe care, recunosc, l-am citit in diagonala – am retinut acest pasaj: „Nimeni nu a impiedicat sau nu impiedica taranii sa se asocieze cum zici tu. Dar asta nu poate veni de sus, pentru ca Iliescu sau vreun presedinte spune”. Se pare ca n-ai inteles. CAP-urile nu trebuiau desfiintate nu pentru ca a venit ordin „de sus” sau „asa a zis Iliescu”, ci fiindca organizarea specifica era extrem de eficienta. Existau niste sisteme de irigatii comune, niste utilaje folosite in comun, niste planificari profesioniste, elaborate pentru ansamblul terenurilor CAP-urilor, s.a.m.d. Toate astea – sisteme de irigatii, utilaje la indemana tuturor, planificari facute de ingineri agronomi profesionisti – s-au pierdut o data cu triumful principiului „fiecare pentru el”. Fiecare taran a vrut neaparat bucata lui de pamant, pe care s-o lucreze cum il duce capul, cu utilaje proprii, fiecare a vrut sa fie „propriul lui stapan” – si rezultatul s-a vazut. In „contrapartida”, vezi acest articol, aparut chiar in acest an: http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/un-cap-nedesfiintat-la-revolutie-acum-face-super-profit-si-da-tractoristilor-lefuri-de-2300-euro-228624.html#.
Acestea fiind zise, va parasesc temporar. Am pierdut cam mult timp pe acest blog, in ultimele zile.
Pardon, articolul a aparut in 2011. Gata, pa!
P.S.: Am vazut si ultimul „articol” al lui d’Artagnan. Cred ca Porthos greseste: nu e jenant. Are si el rolul lui: e bun de purgativ. Cand ati mancat ceva greu si vreti sa vomitati, cititi un text semnat „d’Artagnan”!
Iepurila
„De altfel, chiar daca mi-ar placea toate aceste porcarii, tot n-as avea voie sa le consum. O cariera de pilot de formula 1 iti impune, totusi, o viata austera.”
Iata ce inseamna sa-ti traiesti visul. Adica sa visezi cu ochii deschisi.
Iepurele de Martie
Stii bine ca o lunga perioada de timp nu ai fost banat. Eu personal am militat pentru asta. Dar tot eu am fost cel care a considerat la un moment dat ca abuzezi de amabilitatea noastra. Dupa cum vezi, esti din nou publicat, dar dupa verificare. Principial, ai avut dreptate spunand ca am intrat oarecum in contradictie cu noi, atunci cand am ales totusi sa te publicam dupa trierea mizeriei, tinand cont de ce am invocat atunci cand te-am blocat – ca m-am saturat sa caut lucruri valabile in aceasta mizerie. Dar nu trebuie sa te plangi, pentru tine aceasta inconsecventa inseamna un avantaj. In plus, aprecierea si decizia initiale de blocare de la publicare au fost ale mele, de unul singur, ulterior s-a apreciat de catre ceilalti ca poti fi totusi publicat, conditionat de continut. Cum nu ma opun, asta este situatia pe care o avem. Publicarea neconditionata in cazul tau, ne va aduce foarte repede la banare definitiva, pentru ca probabil nu te vei putea abtine sa jignesti, sau sa raspunzi nepotrivit. Esti inclinat spre conflict si nu te autocenzurezi, singura varianta in care oamenii pot discuta in contradictoriu fara sa se ajunga la invective si dusmanii.
Neamtu Tiganu spunea ca este aici for fun. Toata lumea ar face aceeasi declaratie, dar nu este deloc funny sa moderezi comentarii jignitoare si conflicte. Un comentator care crede, chiar si atunci cand se simte nedreptatit de alt comentariu, ca are voie sa raspunda injurios, submineaza de fapt potentialul distractiv al blogului si caracterul lui de agora a ideilor si creeaza o atmosfera crispata si neplacuta. Nici unul dintre proprietarii blogului nu vrea sa faca nimanui educatie, nu avem nici vocatia, nici intentia. Dar vom incerca sa facem cele necesare pentru a pastra caracterul funny si in acelasi timp civilizat, dupa cum vom incerca sa protejam pe vizitatori de jigniri. Poate ca unele masuri nu vor fi cele mai potrivite, poate nu se vor bucura de unanimitate, dar scopul este sa dezbatem idei, ceea ce inseamna ca ne plac cu adevarat DOAR vizitatorii cu idei. Cautati-le si aruncati-le in groapa cu lei, dar pastrati-va injuraturile pentru trafic.
http://www.hotnews.ro/stiri-international-13670263-cazul-bettencourt-fostul-presedinte-frantei-nicolas-sarkozy-fost-plasat-sub-statutul-martor-asistat-dupa-12-ore-audieri.htm
http://www.contributors.ro/editorial/aviz-negativ-pentru-candidatii-la-conducerea-ministerului-public-si-dna-ce-urmeaza/
http://www.contributors.ro/fara-categorie/febra-inlocuirilor-la-conducerea-institutiilor-statului/
introducere,
in studentie aveam un coleg extrem de simpatic, era mult mai experimentat decit noi, ramasese de citeva ori repetent. Cindva, la misto, l-am ales responsabil cu munca patriotica, sperind ca totu o sa mearga pe burta.. Surpriza, baiatu a devenit un terorist, dupa mintea lui ar fi trebuit sa culegem duminica plante medicinale, era mult mai activ decit i se impunea de la centru.
post introducere.
daca exista un buton, un buton care nu trebe actionat, precis se va gasi unu sa apese pe el, sau da-i unui idiot o pusca spune-i ca nu trebe sa apese pe tragaci, cindva o va face, mai spune-i si ca-i exclusiv, ca doar el poa sa faca asta, o va face cu si mai multa rindva. Simplu fapt ca acel buton exista il va stimula sa-l foloseasca. Idiotu se simte puternic.
Cuprins, pe scurt,
joaca o miuta cu un excroc, sau un joc de carti, popa prostu, ceva care nu are absolut nici o miza, vei vedea ca excrocu va incerca sa excrocheze, nu, nu pt. a obtine avantaje, asa e felu lui, asa respira el, ar fi in stare sa o insele si pa ma-sa, si pe el insasi (iepurila se spune insasi sau insusi?).
Vi se pare ca vorbesc prostii, nu, personaje dinastea exista, il recunoasteti pe dartagnian?
„ar fi in stare sa o insele si pa ma-sa, si pe el insasi (iepurila se spune insasi sau insusi?)”
Insusi. 😀
epilog,
El însuşi, că-i masculin.
post epilog!!?
Să fii matale sănătos, c-ai tras p-alături! Mai încearcă.
După câte se vede, iar mă faci idiot şi eu tot nu te banez… sunt idiot de înţelegător cu tine! Doar din când în când îmi place să-ţi tai cureaua cu sabia, să te văd cu pantalonii în vine…
Parlamentul trebuie sa se reuneasca in regim de urgenta si sa respecte decizia CC: nu pentru ca a zis directorul ANI ci pentru ca altfel Romania va avea de pierdut si mai mult cu ocazia noului raport pe Justitie:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/presedintele-ani-senatul-trebuie-sa-l-revoce-de-urgenta-pe-mircea-diaconu-1012187.html#ixzz2D3IWYuFb
Se pare ca negocierele cu privire la bugetul european pentru 2013-2020 au esuat:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/esec-al-summitului-ue-pentru-bugetul-2014-2020-1012568.html
Spre bucuria celor care nu cred sau nu vor sa creada in EU ! Ar fi bine sa avem si informatii din interior si sa aflam daca a fost vreo tara care a sabotat negocierile mai cu harnicie. Nu m-ar mirea sa aflu ca Marea Britanie e multumita de rezultat.