Puțini dintre cei care au fost atrași de reclama vioaie și serviciile bune ale ING Romania conștientizează că de fapt își pun de fapt banii la dispoziția unei bănci aflate în altă țară. La prima vedere nu pare a fi o mare problemă, țara respectivă aflându-se în Uniunea Europeană, cu o economie robustă și un sistem financiar la fel de solid.
Însă două lucruri ar trebui să-i facă să se gândească mai atent.
1. Sucursala românească a lui Bank of Cyprus este practic în aceeași situație cu banca mamă. Ceea ce înseamnă că sumele de bani mai mari de 100000 Eur nu sunt garantate. Și să nu uităm că au fost discuții în care se dorea taxarea chiar și a sumelor mai mici de 100000 Eur.
2. ING Olanda este o instituție bancară solidă. Însă și ABN-AMRO părea la fel de solidă. Practic, trebuie să ai încredere că în eventualitatea unui eveniment nefericit, cineva va interveni evitând falimentul. Așa cum s-a întâmplat în cazul ABN-AMRO, devenită Royal Bank of Scotland. Însă sunt și cazuri de faliment, inclusiv în Anglia, caz în care singura protecție este acea „garantare” a depozitelor de 100000 Euro.
Sunt mai sigure băncile românești cu capital străin de tipul BCR-Erste, Raiffeisen Bank sau Unicredit Țiriac? Greu de spus. În orice caz, aceste instituții de credit, spre deosebire de sucursalele băncilor străine, au capital propriu și se supun reglementărilor dure ale BNR în materie de bănci. Ceea ce înseamnă că în eventualitatea neplăcută a falimentului băncii mamă, entitățile românești pot (măcar teoretic) să supraviețuiască.
În cazul sucursalelor băncilor străine, în cazul falimentului băncii mamă, entitatea românească are automat aceeași soartă. Au constatat-o pe pielea lor cei ce au avut încredere în Bank of Cyprus. Din acest motiv băncile de tipul Alpha Bank Romania, Bancpost sau National Bank of Greece Romania, impropriu numite „bănci grecești”, de fapt bănci românești cu capital străin, și-ar putea continua activitatea chiar dacă băncile grecești „mamă” ar da faliment.
Firește că există o expunere către băncile mamă. Foarte puține bănci românești au raport depozite/credite supraunitar. Ceea ce înseamnă că diferența dintre creditele acordate și depozitele atrase trebuie finanțată de undeva. Și de obicei finanțarea vine de la banca mamă. În cazul în care banca mamă nu mai este în poziția de prelungi finanțarea inițială, banca românească fiică ar avea probleme de lichiditate. Dar nu ar intra în faliment și nu ar bloca conturile deponenților. Firește că Banca Națională ar interveni ajutând-o așa cum s-a și întâmplat cu ceva timp în urmă cu o bancă românească. Criza a trecut, iar lucrurile încet-încet s-au liniștit.
În concluzie, să ne uităm cu atenție la ce se va întâmpla cu filiala românească a Bank of Cyprus și să sperăm că ING, Citi, CAIXABANK, BNP Paribas și celelalte bănci străine prezente în România prin filiale nu vor avea probleme.
„Cineva scria astazi ca nu a spus nimeni, in special de la Banca Nationala si sa le fie rusine celor de la Banca Nationala, si imi asum aceasta rusine ca depozitele, este adevarat, sunt garantate pana la 100.000 euro, dar ca dupa 100.000 euro fiecare merge pe cont propriu (…) ca aceasta suma nu mai este garantata. Mi se pare suparator. Ce concluzii tragem? Ca in situatii de panica, de durere, judecatile normale nu mai sunt valabile. Atentie, garantat pana la 100.000 euro. Punct, fraza a doua, dupa 100.000 euro nu mai este garantata, eu credeam că se subînțelege.„, a spus luni Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, la lansarea volumului „Politica monetara: ipostaze neconventionale”, scrisa de consilierul sau Lucian Croitoru.
Clar ca lumina zilei…
Voi unde vă țineți banii? Într-o bancă românească sau într-o sucursală gen ING?
M-a întrebat un amic zilele trecute cum ar putea să fie sigur că nu își pierde banii. I-am recomandat să-i transforme în aur și să-l pună într-un safe la o bancă. În cazul falimentului și-ar recupera cu siguranță aurul.
Însă următoarea întrebare m-a lăsat cu gura căscată: “și nu primesc dobândă la sumă?”. Voi ce ziceți, primește?
A doua întrebare a amicului a fost: „și ce se întâmplă dacă scade prețul aurului?” 🙂
🙂 Eu investesc, Porthos. In educatia fiica-mii 🙂
Eu sper ca politica desteapta a BNR sa mai țină. La fel s-au supărat multi pe banca centrală ca ar fi permis credite date cu buletinul ceea ce era un mare fals. Si atunci a fost o gaselnita venită pe filiala greceasca de a se sustrage reglementărilor prin folosirea ca vanzator al unui IFN.
Oricum, eu as propune guvernatorului sa coopereze un pic cu MInisterul Invatamantului. Nu ar strica un pic de educatie bancară in scoli. Poate așa nu mai apar doldora de falsi vorbitori pe la diverse colturi, iar prietenul tau nu ar mai intreba de dobânda la aur sau ce se întâmpla cand prețul lui scade. Lui ii da mai mult- subventie. Nu ai vazut ca acum e o moda sa subventionam pe toți cei batuti de soarta?
Îmi amintesc povestea cu „creditul cu buletinul”. Grecii de la Bancpost au făcut o firmă separată de Consumer Finance, ca să ocoleasca reglementările BNR ce blocau neputincioasa divizie de retail a băncii. Și au creditat „corporate” firma nou creată. Îmi amintesc că BNR a sancționat banca pentru creditul astfel acordat.
Teoretic creditarea cu buletinul e Ok. Cu condiția sa cunoști TOT istoricul bancar al celui ce urmează a fi creditat. Așa cum se întâmpla de exemplu în SUA.
Însă a da credite cu buletinul unor oameni despre care nu știi nimic e pur și simplu prostie.
Care este ideea cu ING? Că este totuși pe locul II ca siguranță, în România.
Scuze, articolul tău pare să genereze isterie.
@ Mitzaa Biciclista
De ce să genereze isterie? Eu l-am citat pe Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, explicând apoi diferența dintre filiala românească a unei bănci străine și banca românească cu capital străin, inclusiv riscurile posibile.
Nici măcar nu am tras concluzia că primele sunt mai puțin sigure decât cele din urmă. La cele din urmă contează cât de sigure sunt băncile mamă. Teoretic, bâncile mari olandeze ar trebui să fie mai sigure decât băncile mari românești. Însă în teorie și Lehman Brothers era foarte sigură atunci când a picat.
Însă nu înțeleg de ce filiala românească a ING Olanda este pe locul II în România ca siguranță. Cine zice asta?
Eu încerc să conving cititorii acestui blog să nu ia de bun tot ce li se spune despre risc. Să încerce să judece cu mintea proprie.
Păi cam generează, pentru că numai dacă ar fi să citez cum începe articolul: ”Puțini dintre cei care au fost atrași de reclama vioaie și serviciile bune ale ING Romania conștientizează că de fapt își pun de fapt banii la dispoziția unei bănci aflate în altă țară. La prima vedere nu pare a fi o mare problemă, țara respectivă aflându-se în Uniunea Europeană, cu o economie robustă și un sistem financiar la fel de solid.” După care urmează brusc contraexemplul băncii din Cipru. Sigur, dacă ar fi să generalizăm, da, nimic nu e sigur. Pe generalități să știți că și mâine ne poate cădea o cărămidă în cap fiindcă am ales să mergem pe trotuar. Dar vorbim totuși despre o bancă care are o vechime de 15 ani în Ro, acuma nah, dacă totuși vrem să destabilizăm ceva începem clasic cu teoria despre siguranța care niciodată nu e acasă atunci când suni la ușă. Eu sincer am crezut că veniți cu niște date și comunicate din astea șoc și de ultimă oră bazate pe niște grafice de risc făcute la marea artă.
Chestia cu locul II la siguranță o știam mai demult, dar uite, s-o fi schimbat ceva între timp, nu contest fiindcă nu mai știu. Dar dacă dumneavoastră aveți date certe despre nesiguranța ING-ului în special, spuneți-mi și mie că eu, date mai recente nu am, însă mi-ar place să știu. Când e vorba de bani….io-s prima la rând 😆
Altfel, nu zău, articolul
estepare părtinitor. Dar dacă îl citați totuși pe Mugur Isărescu, să înțeleg că e luat ca un fel de etalon. Ce fel de etalon, al siguranței? 😐@ Mitzaa Biciclista
Apreciez că nu ați zis nimic de manipulare. 🙂
ING Olanda e o bancă robustă. Nu îmi amintesc ce rating are, dar sunt convins că este mai bun decât al băncilor mari românești. Cu toate acestea, ING România rămâne doar o filială și nu o bancă în toată regula. Asta era esența comentariului lui Mugur Isărescu. Sau altfel spus, „dacă i se va întâmpla precum lui Bank of Cyprus Romania (lol), să nu spuneți că nu v-am spus”.
Sigur că Mugur Isărescu=Guvernatorul BNR este etalonul pentru experiență în domeniu. Pentru mine cel puțin.
PS: Grafice de risc? Sunt mai greu de găsit pentru bănci decât pentru state. Însă nu mi-am imaginat că e cineva interesat de evoluția CDS-ului pentru instituțiile de credit românești. O să încerc să găsesc. Și oricum acestea nu indică decât „percepția riscului” de către jucătorii din piață. Ceea ce poate fi teribil de greșit. De asta am amintit de Lehman Brothers.
Pe de altă parte, băncile centrale au o imagine mult mai corectă despre situația financiară a fiecărei bănci. Însă nu prea au voie să spună nimic. 🙂
Nu, nu mă gândeam la manipulare. În genere, Mugur Isărescu nu este un om al vorbelor, dar este conștient de vorbele sale, tocmai de aceea unele comentarii lansate de domnia sa te pun în gardă. Dar nu neapărat în sensul dictat de domnia sa.
De multe ori informațiile sunt publice. Mai mult, oameni ca Mugur Isărescu ne trag discret de mânecă să nu înghițim pe nemestecate ce ni se servește pe post de informație, când de fapt e pură publicitate. Nu mincinoasă, ci doar incompletă.
Mă întreb câți din cei care și-au pus banii la Bank of Cyprus știau că nu e bancă românească, ci doar filială a unei bănci străine. Deși pe site-ul BNR lucrurile sunt clare.
La fel este cu ING sau Citi. Știa cineva că exista o diferență fundamentală între Citibank România și BCR România? Sau între Raiffeisen România și ING România?
Lady Thatcher a trecut la cele vesnice
Era o doamna foarte stilata., eleganta de moda veche. Campioana a revolutiei conservatoare mult mai consecventa decat Ronald Reagan (care a inceput cu salvarea Chrysler si a terminat cu salvarea thrift urilor), secundanta la lui RR in “cruciada impotriva raului” (da mai mult din gura .. ca deja britii nu prea aveau cer sa ofere din arsenalu propriu iar banii .. de unde bani?!) ceva cam ca soricelul catre elefant “tropaim tropaim” si admiratoare (cam groupie) a lu’ MS Gorby. Si a fost ultimu premier britanic care a castigat un razboi. Si rabzoiul ala (Falkland 2 aprilie – 14 iunie 1982) este cel care i-a asigurat realegerea din 1983 nu inteleapta conducere economica si satiscafuctia publica.
Insa ieri toti vorbeau elogios de activitatea ei .. economica. Care cica a dus la dublarea PIB ului regatului (inca) Unit al (nu chiar asa) Marii Britanii (Pakistaneze) si a Irlandei de Nord. Un mare suces.. hm ..
Azi britsh mai este turnu Londrei – da nu se stie cat. Pana la urmatoare criza sau pana cand un rus “nou” il va dori ..Sau poate un chinez.
Sa fie primit si U( inca) K fosta stapana a marii ce se credea a lumii cantand Rule Britania ei bine cam ajunge propretatea unor indieni (ca caile ferate privatizate din Anglia au cam tot atea accidente ca si alea indiene –adica prea multe!) , arabi si rusi!! A da uitam – cu ceva garnitura nemteasca “ubber Alles”.
Sig Heil balsoi Allah!!!
Acestea sunt roadele viziunii lui That Is Not Alternative (prescurtata Tina) Thatcher oama de fier a bancilor si a finantei . Care a facut ca Anglia sa fie a treia economie a Uniunii Europeneee- adica imediat dupa … Franta!! Si slava domnului cu criza asta ca acu 5 ani era a patra – dupa Italia!!!
Si ca sa o spunem p’a dreapta – Anglia o duce atata de bine fiindca fata de Italia .. ei da Anglia are petrol in Marea Nordului!! Adica a ajuns si ea un soi de emirat sau sultanat petrolier . Si tot p’a dreapta aceiasi sindicalisti englezi au “performat” cu patroni germani necetitori de Popper.
http://vremea.forumgratuit.ro/t471-lady-thatcher-a-trecut-la-cele-vesnice#996
Ești de-a dreptul enervant… Ce-ai cu biata doamnă Thatcher? Eu trăiam cu impresia că a luat UK când era complet prăbușit și l-a repus pe picioare din punct de vedere economic. Dar poate că mă înșel și tu ai dreptate. O să mă uit după date statistice. PIB, exporturi, chestii din astea. Are sens sau o să zici că-s greșite?
Eu nu cred in pib fara productie. Si nu ma entuziasmez de PIB u’ facut de avocati. Si sunt mai circumspect in ala depinzand de de petrol. E bun ptr tari mici fara populatie.
Si orice statistica nu poate contrazice faptu ca VW detine Benteley sau ca BMW produce Mini… si ca Nissan UK este cel mai mare producator englez.Nisan care in 1930 producea Austin Seven!! Asutin era englezesc.
Și eu sunt sceptic că PIB-ul este un indicator suficient de relevant. Dar în lipsa altuia mai bun…
Și iarăși sunt de acord că tot ceea ce se produce în zona de „legal” are vreo valoare reală. Chiar mă gândeam că sistemul legal american e un mecanism precis ca un ceas elvețian, folosit pentru a toca bani și resurse. Excesul de legislație… și asta ar merita un articol.
Initial voiam să scriu despre Cyber War. Și despre faptul că ne aflăm deja în plin WW3. De fapt în plin CWW1. Însă m-am gândit că ce nu știm, nu ne afectează. Acum mă bucur că nu am făcut-o. 🙂
Poate ca motivul pentru care nu te-a bagat nimeni in seama cu CyberWar a fost deja enuntat de tine: ce nu stim nu ne poate rani 🙂
Eu spun ca in cazul unui astfel de razboi, stam mai bine decat in cazul unuia conventional, deci poti sa ne „lovesti” fioros cu informatiile pe care le ai. We can handle it!
O să scriu un articol pe această temă. Mă bucur că cineva e interesat. Nu a remarcat nimeni poza?
PS: Și mai ales în ce limbă e textul… 🙂
Mai sigur ar fi ca intr-o noapte intunecoasa sa ingroape aurul .. undeva in loc discret..
Insa nu sunt sigur ca asta ar fi momentul ptrivit sa cumperi aur .. Momentu era acum 4-8 ani (amintiri : prin 80 aurul a saltat la un neverosimil 800-850 $ pe uncie. Dupa vreo 18-24 luni a scazut la 400. In 2002 a cazut – in mod incredibil – la 200 . De neinteles cum in acel moment Rezervele Federale au vandut aur . Nu aveau nevoie de bani , nu trebuiau s astbilizeze dolaru.. ba chiar aveau ceva bani in plus. Adica exact momentu sa cumperi aur. Insa asa este noua scoala de nisnitz : vinde cand scade si cumpara cand creste!! Ma rog Buffet rade de cestia asta si a iesit la cumparaturi ca e „promotie”!). Cred ca peste inca un an pretu aurului va scadea si va fi momentul …
Oricum o banca care ofera dobanzi prea mari ptr deponenti .. nu e sigura. Ori are deja probleme ori isi asuma riscuri exagerate.
E posibil ca aurul să fie supraevaluat acum din cauza crizei. Însă dacă cumperi pentru o perioadă mai lungă de timp, va crește oricum semnificativ, pentru că toate băncile centrale au inundat piețele cu bani de hârtie.
Sigur că ideal ar fi să prinzi momentul de scădere de dinainte de goana după investiții sigure. Dacă l-am ști am ajunge toți miliardari ca Buffet.
Excelentă observația cu dobânzile. Dacă ceva e prea bun să fie adevărat, atunci cu siguranță nu este. Îți mai amintești de Columna Bank și 8% dobândă la depozite în valută? 🙂
„Eu încerc să conving cititorii acestui blog să nu ia de bun tot ce li se spune despre risc. Să încerce să judece cu mintea proprie.”
Ce bine domnle sa citesti acest blog, mare minune ca ne putem adapa la intelepciunea autorului, auzi briu, sa judecam cu mintea proprie.. si cui ii spune asta, tocma Mitzei, care stim cu totii cit de sperioasa ie, suflet sensibil.
Mitzo, asculta la mine, lasa draq banii din banca, cheltuie-i, ia-ti rochite si pantofiori frumosi, sa fi frumoasa, ca la soare te poti uita da la Mitza ba, ca tineretea trece iute, uita-te la mine!
Mișto nemțesc sau rromales? Aș zice că e mișto autentic după stil. Nemții sunt mai rezervați.
Am zis eu ceva despre risc? Am greșit când te-am invitat să judeci cu mintea proprie? Sau chiar te-am jignit degeaba? Promit să mă abțin. Data viitoare când mai zic așa ceva o să precizez: cu excepția lui neamtu tiganu. Vorba lui Isărescu, eram convins că se subînțelege.
humoru e de partea ta, neintentionat, ai talentu de a exprima niste platitudini fioroase pe un ton pretios,
Apropos, te consideri formator de opinie?
Platitudini fioroase… Nu zici rău. Cred că de asta îmi ești simpatic. Cum să mă consider formator de opinie? Nu vezi că fiecare are opinia lui? Cred că nu-s doi comentatori care să aibă opinii apropiate.
Doar cu athos mai reușesc să fiu de acord. Și doar când vorbim de economie. La Justiție ies scântei imediat.
Am zis de CyberWar. Nu m-a băgat nimeni în seamă. Deși platitudinea e chiar fioroasă.
@ Ghiță Bizonu
Surprinzător, dar… nu ai dreptate. E surprinzător nu că nu ai dreptate ci DE CE nu ai dreptate. Cam în toată perioada 1975-1990, UK și Franța au crescut cam la fel. Dar doar din punct de vedere al graficului. Pentru că proporțional, UK a crescut de peste patru ori, în timp ce Franța nici măcar de două ori: UK de la 236.4 al 1012.6 (M$), iar Franța de la 690.3 la 1244.2 (M$).
Însă nu asta-i important. Mai important e de ce a depășit UK Franța în 1998. Din cauza deciziei de a nu participa la moneda europeană. Decizie luată de Margaret Thatcher.
Practic din 1995 până în 2000, PIB-ul Franței a tot scăzut în timp ce UK a tot crescut. O să zici că e coincidență. NUP. Și Germania a pățit la fel. Chiar și Italia, deși a mai crescut un pic în 1996.
E interesant că în 1995 UK și Italia aveau cam același PIB: 1.13 T$. Patru ani mai târziu: UK 1.47 T$, iar Italia 1.1 T$. A naibii monedă europeană…
Uite io sunt de moda veche. Se pare ca io cred in propretate mai mult decat tine. Prefer sa fiu prpretaru casei mele .. si prin extensie eu cred ca e mai bine ca frimele sa fie in propretate nationala (adica ok capitalism da cu patroni locali nu indieni, mahrati, arabi samd)
Si nu este nici cea mai mica coincidenta ca Anglia are petrol … Daca scazi petrolul cam nasol … fiindca este vorba de industrii in care odata Anglia excela .
Insa in anii 90 au arata un interes mare nu fata de rethnologizarea firmelor cu teehnologi inalta ci in „dumping” social ptr a pastra industria textila. Ma rog nu zic ca era bine sa caa nu stiu cate filaturi, tesatorii samd . Insa zic ca dnii bancheri puteau sa investeasca si in Anglia .. Aici gasesti explicatia decaderi englez – prea multe firmulite, tehnologi invechite – pastrate si de laburisti ca aia care erau patroni sa nu sufere (daca nu ma insel ramaneau directori, asta dupa ce prin nationalizare primeau si un teanc gros de lire)
A da si fiindca tot iti „plac” bancile apai ele au fost cel care au profitat cel mai mult de thatcherism …
Pe mine nu mă deranjează cine este „patronul”, „capitalistul”. Cât timp compania este locală și angajează români eu zic că este Ok. Înseamnă taxe, impozite și în general contribuții la buget. Cu cât sunt mai multe companii private, cu atât lucrurile se vor întâmpla mai normal.
Cu dreptul de proprietate… una este să fii proprietarul casei tale și alta este să fii coproprietar împreună cu alți un milion. Cât timp nu poți influența decizia nu are nicio importanță.
Cât privește decăderea Angliei, se pare că înțelegi fenomenul mai bine decât mine. Eu pot cel mult să mă uit la statistici. 🙂
Probabil ca ABN din Romania a devenit RBS. O miscare interesanta, dar fiind ca RBS este o banca batatoare de moneda ( m-am enervat cind mi-au dat unii ca rest, in Londra, o bancnota de 5 lire sterline emisa de RBS si au trebuit sa imi explice, oricum am cautat sa cheltuiesc bancnota aceea cit mai repede, pentru orice eventualitate). Dar sa stiti ca nu ma asteptam la un final fericit al ABN-ului romanesc si asta datorita unei intimplari personale: cu mai multi ani in urma, ma gindisem sa economicesc niste bani pe care ii mincau bancile (pe nedrept, in opinia mea) si sa mult conturile firmei in ABN. Drept care, intr-o zi, am trecut strada si am intrat intr-un sediu al ABN si le-am zis ce si cum. Urmarea a fost ca a aparut un individ care a inceput sa imi puna tot felul de conditii, nici nu le mai tin minte pe toate, dintre care una era foarte surprinzatoare, ea consta in a cere un fel de audienta la unul dintre angajatii lor in care sa-mi pledez cauza si sa astept decizia lor daca ma accepta client sau nu; cum ar veni, sa ma milogesc la ei. Drept care le-am zis ca poate ca nu au bagat de seama ca eu eram (si inca sunt) clientul unei banci cit se poate de respectabile si ca singurul detaliu care ar putea fi discutat ar fi acela al nivelului rulajului bancar, una dintre conditiile relativ firesti pe care unele banci le mai pun din cind in cind. Si ca discutia cu ei ma face sa ma simt de-a dreptul fericit ca sunt clientul bancar al altora. Si am plecat, urmarit de privirile pe jumatate sictirite ale abenistilor bucuresteni. Cine credeti ca ma suna de zor, un an-doi dupa aceea, cu rugamintea sa devin clientul lor? Ati ghicit, abenistii, deveniti rata pe varza ca urmare a politicii lor plina de ifose – si care, presati de marile lor realizari – nu mai aveau nici o pretentie. Drept pentru care, venindu-mi mie apa la moara, va dati seama ce a fost la gura mea.
@ dlnimeni
Și eu am avut aceeași experiență cu ABN-AMRO.
A fost o scurtă schimbare atunci când VP a fost numit un olandez deschis la minte și doritor să schimbe atitudinea pseudo-exclusivistă de până atunci. Din păcate, nu a rămas prea mult timp, iar după aceea lucrurile s-au „liniștit”. VP-ul olandez a fot promovat la grup, iar în locul lui a venit un indian sau pakistanez.
Iar apoi i-a cumpărat RBS-ul.
In primul rand ca orice banca este atat de sigura pe cat cred deponentii ei ca este. Indiferent de nationalitate. De cumva cineva convinge deponentii ca este o problema, nu exista nici o banca suficient de solida. O banca se poate insa clatina si atunci cand nu mai primeste credit. Bancile se bazeaza extrem de mult pe credit, iar atunci cand portofoliul ei „pute”, nu mai primeste credit. Este de fapt motivul pentru care au cazut toate bancile, in ultimii ani. Nu a fost un „bank run”, ci un stop la credit. Inclusiv Bank of Cyprus.
Daca bancile ar lucra cu „real money”, falimentele mici ar fi mai numeroase, dar crizele sistemice nu s-ar putea petrece. Dar cum toata lumea lucreaza cu „facatura” de bani, falimentele sunt mai rare, intrucat sistemului ii este teama de contaminare, si in general reactioneaza solidar. Cand nu o face, inseamna ca e grav, grav. Si eu cred ca este mai bine sa lucrezi cu o banca romaneasca decat cu o scursala a unei banci straine, cand e vorba de depozite, pentru ca ochiul BNR este destul de vigilent in ceea ce priveste disciplina bancara. Dar in situatia in care sistemul s-ar fisura vartos, nu ajuta nimic. Cat timp este incredere, bine. Dupa aia… praful se alege. Pentru ca o prabusire generala a sistemului financiar, nu inseamna doar lipsa garantiei reale, ci si pulverizarea valorii banilor de hartie.
@ athos
Am senzația că întreg edificiul banilor de hârtie a cam început să crape. Încerc să-mi imaginez ce va urma după o astfel de prăbușire. Și nu reușesc.
Nu cred ca va fi Mad Max. Dar va fi jale… Primele 6 luni ar fi destul de dificile, cred eu. E bine sa ai stocuri de conserve, combustibil pentru acest interval de timp… Aurul si argintul in piese mici vor fi foarte utile. La fel, tigarile. E bine sa stai intr-un loc unde toti oamenii sunt relativ pregatiti pentru vremuri grele, astfel incat nu vor fi tentati sa devina violenti.
Cred ca lumea se va replia destul de rapid, daca se colaboreaza. Insa totul va depinde de noile raporturi de forta care se vor crea. Un sistem financiar care colapseaza inseamna inainte de orice sistarea livrarilor contra bani cunoscuti. Va lipsi petrolul, in primul rand, dar in general va lipsi cam tot ce ne-am obisnuit sa gasim in magazin.
@ athos
De obicei astfel de catastrofe vin la pachet cu un război. Deja începe să miroasă a praf de pușcă virtual.
Ai observat o ciudată coincidență? Cam în același timp cu conferința țărilor BRIC ori imediat după aceea s-au întâmplat câteva lucruri stranii și extrem de îngrijorătoare.
1. Coreea de Nord (marioneta Chinei) a anunțat că va ataca SUA, obligându-i pe aceștia să-și mute unele unități în zonă, deși declarațiile nord-coreenilor au fost privite ca simplă bravadă, fără vreun suport real.
2. Rusia a făcut o demonstrație subită de forță în Marea Neagră, ignorată însă cu grație de către NATO/SUA.
Deși ambele evenimente par a fi extrem de grave, mie mi se pare că sunt mai degrabă tentative de distragere a atenției SUA de la un obiectiv mult mai concret: lovitura finală dată regimului Bashar al-Assad în Siria, urmată de un război fulger cu Iranul.
Și o mutare interesantă în acest sens: „Navy Deploying Laser Weapon Prototype Near Iran” (noile tipuri de arme ce trebuie testate).
„Deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor afla în luna septembrie cu exactitate cât vor pierde din sumele care depăşesc acest prag de garantare, banca centrală din Cipru anticipând un procent între 37,5% şi 60%.”
@ Anansie
Am o săptămână ceva mai agitată și nu cred că voi avea timp să postez articolul despre cyberwar înainte de week-end. În schimb am postat câte ceva despre conflictele convenționale care relevă principalii jucători.
Știai că acum ceva timp am fost „ocupați” informatic? Statul român, cel care administrează domeniul „.ro” a pierdut controlul acestuia pentru o perioadă de câteva ore. Riscurile sunt mai mari decât par la prima vedere. Gândește-te doar la cei care au făcut operațiuni de internet banking cu băncile lor „.ro”. În schimb cei responsabili cu păzitul bostănăriei ne povestesc despre „Octombrie Roșu” și alte aiureli naive de acest tip.
Da, tin minte incidentul, a avut loc acum cateva luni. In cazul respectiv, eu am avut 2 supozitii: ori a fost vorba de o activitate de bravada de tipul „hai sa vad daca ii fac pe fraieri”, ori a fost un pilot (scenariul sumbru de altfel, desi putin probabil).
Nu a fost ceva grav, a fost o redirectionare a catorva adrese (google, yahoo, hotmail si inca vreo 2-3). Varianta grava ar fi fost daca redirectionarea se facea pe pagini de tip phishing. Cert e ca spre dezamagirea noastra a demonstrat ca serviciul ICI are scapari.
„Dupa scandalul Cahuzac, Franta preia modelul Romaniei si creeaza o agentie de integritate si un parchet anti-coruptie” – eu trăiam cu convingerea că modelul era european și că Franța, Germania & Co aveau instituțiile dintotdeauna.
Mai trebuie să învețe și să asculte pe toată lumea pentru a apăra siguranța statului, după care să perchiziționeze, să acuze de luare de mită și eventual să aresteze toți judecătorii care nu înțeleg că „infractorii” se condamnă, că de aia s-au obosit procurorii să-i trimită în judecată.
@ VeVe ule,
după muncile agricole de primăvară(o mică parte) pe care le efectuez cu o dragoste necesară și seara inevitabilele prostioare sub duș(dna fiind hodinită),încerc să pot să mă mai uit și eu la tv-ştiri precum curca n troc,recunosc…așa că din toată chiloțăreala asta politică băsisto-pdl isto-usl istă care ne este servită de ceva timp,eu am înțeles asta:că un nivel plasmatic scăzut de ADH crește diureza,DEOARECE angiotensina II influențează filtrarea glomerulară prin vasoconstrucție asupra arteriolei aferente și eferente…căci reflexul se închide la nivelul bulbului rahidian.
O fi de bine?
Până să mi răspunzi vorbește și cu Athos…
Elmmare,
Nu știu cât de bine o fi, dar cert stă bine cu diureza. Gândește-te și tu: făcut pe Constituție, pe Justiție, pe Parlament, pe Executiv, chiar și pe cei 7 milioane de fraieri care au votat suspendarea și tot nu a terminat.
Aș vrea să-l văd totuși la terminarea mandatului când va trebui să coboare de unde s-a cocoțat și va trebui să înoate fără servicii prin balta produsă anterior.
Cu athos nu am apucat să discut. Cu siguranță are o opinie ușor diferită, în sensul că balta exista dinainte și doar a stropit un pic pe cei care nu stăteau destul de sus. Ceea ce e de bine. Zice el.
„Seulul şi Washingtonul au ridicat nivelul supravegherii militare a Coreei de Nord la „AMENINŢARE VITALĂ”. Oficial SUA: Coreea de Nord ar putea testa rachetele în orice moment”
SUA a fost exagerat de relaxată, gândindu-se că deși nord-coreenii ar putea produce încărcături nucleare, oricum nu vor avea vectori de transport (rachete). Cred că au uitat că Rusia are așa ceva și nu ar avea vreo problemă cu exportul.
What are critics of president’s budget ‘missing’?
Văzând știrea, care de altfel se referă la altceva, mi-am amintit de Pearl Harbour. Cel mai bun stimulent pentru un buget sănătos al apărării e să o încasezi încât să-l usture pe contribuabil.
Deci până acum au apărut următoarele variante referitoare la declarațiile belicoase ale Nord Coreei:
1. Fum și distragerea atenției de la Iran;
2. Atac real, dar fără vreun pericol real;
3. Atac real cu pagube reale care ar deschide pușculița bugetului pentru apărare.
Deci voi ziceti ca e doar propaganda ieftină pro-inarmare problema coreeana? Așa o fi. Insa înțeleg ca General Motors si-a pus problema mutati producției din Coreea de Sud. Mai sunt alte câteva zeci de companii coreene care au pierderi mari prin închiderea complexului de la Kaesong. Tokio e sub teroare cu echipamente de interceptarea racheta montate. China e in apele teritoriale ale Japoniei. Daca mai durează mult propaganda asta, cred eu ca multe companii vor lua in calcul mutare liniilor de producție din Asia. Acum câțiva ani multe companii franceze aveau linii de producție in Maroc si Tunisia. Acum sunt in Vietnam. De ce nu s-ar întoarce înapoi acasă? O sa fie mai scump, dar mai „sigur”.
Iar băiatul asta tânăr si cu orgolii era tot ce aveau nevoie.
到目前为止,以下发生在朝鲜的好战言论:
1。从伊朗的烟雾和分心;
2。真正的攻击,但没有任何真正的危险;
3。真正的攻击,损坏,将打开储蓄罐实际国防预算。
E clar iar am scris în chineză… de aici neînțelegerea. Reiau, cu scuzele de rigoare.
Există cel puțin trei variante posibile (enumerate mai sus). Firește că mai sunt și altele.
Spre exemplu, ținând cont de ceea ce spuneai tu și amintindu-ne că puștiulică ăla buflei cu pretenții de dictator nici nu ar deschide gura fără să întrebe mai întâi China, s-ar putea ca toată tevatura din zonă să pună în dificultate economiile Coreei de Sud și a Japoniei, principalii competitori ai Chinei la statutul de lider zonal.
Mă îndoiesc că acele companii de care spui tu se vor muta DIN Asia. Mai degrabă se vor muta… TOT ÎN Asia. Spre exemplu în China, care este perfect sigură și are și forță de muncă mai ieftină.
Observator, permite-mi să observ că ești genială uneori. Adică aproape tot timpul.
PS: Dacă te enervează aerul meu glumeț (cu dese ifose de superioritate) pot să mă abțin. Însă ține cont că o să mor de plictiseală. De asta îmi pierd prietenii. Îmi e imposibil să tac inteligent. Însă vorba unui clasic în viață (excelența sa domnul baron du Vallon): prietenii sunt cei mai buni dușmani, iar dușmanii sunt deseori cei mai buni prieteni.
A? Nu-ntaleg! (Nu am gasit diacritice). Ce-ai sărit așa ca un jake cu arc! Cine se luase de ce? Booooon. Deci zici tu ca războiul asta ECONOMIC e in interiorul Asiei, nu inafara. Dar tot economic e! Eu ziceam ca e mai mult despre bani colectati si mai puțin despre bani aruncati pe inarmare.
Asta am zis eu? Mai bine tac. Așa nu am cum să fiu înțeles greșit. Deși… 🙂
http://www.ziuaveche.ro/international/externe/ce-i-a-scris-traian-basescu-presedintelui-din-coreea-de-sud-161142.html
Habar nu aveam că că respectiva țară avea președinte. Și având în vedere că e o doamnă, mă așteptam să înceapă scrisoarea cu „Măi păsă…”, după care să o invite… mă opresc aici pentru că nu e frumos să vorbim prostii dimineața.
De mult nu am citit un articol care sa ma impresioneze asa mult…
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-14597671-confesiunea-unui-medic-roman-catre-pacientii-sai.htm
Athos, din păcate ceea ce se întâmpla acum in sistemul medical românesc e strigator la cer. Accept si ca cine se complace sa fie plătit prost, acceptand șpagă trebuie sa se fi gândit si la astfel de acțiuni. Dar, cand avem sifonari de milioane de euro la drumuri sa salti un chirurg pentru 600 te lăsa fara cuvinte.
„Fitch a retras ratingurile Banca Românească şi încetează colaborarea cu instituţia” – un eveniment îngrijorător, însă nu vreau să fiu panicard. Să așteptăm clarificări de la BNR și de la banca în cauză.
O EPIGRAMA PENTRU CRISTIAN PREDA: http://ascutirealupteideclasa.wordpress.com/2013/04/11/o-epigrama-pentru-cristian-preda/.
Iepurilă,
De fapt ce-i reproșezi tu de fapt lui Cristian Preda? Mie mi se pare a fi un anti-uslist relativ ponderat și logic. Destul de diferit de propagandiștii de modă veche ai PDL-ului. În plus acum e în opoziție.
Iar limbajul e oricum nedemn de un om inteligent cum ești tu.
Hmm… am ajuns să-i iau apărarea lui Cristian Preda, ceea ce înseamnă că Decablogul e acum mai echilibrat. 🙂
PS: Am văzut că te-ai dus să faci mișto de d’Artagnan. Și destul de nedrept, pentru că articolele se comentează de obicei seara.
Asculta-ma pe mine: Cristian Preda e unul, ba poate chiar cel mai idiot, fanatic, intolerant si sablonard basist. Tu il judeci exclusiv dupa IMPRESIA pe care ti-a facut-o, dupa ce ti-a trecut prin fata ochilor cateva secunde. La o analiza ADEVARATA, tot ce spun eu se adevereste. Te-am pupat, nu pot sa pierd mult timp pe net, m-am produs numai asa, foarte in treacat.
Naiba te pune să te uiți mai mult la el dacă te calcă pe nervi? Dacă nu ziceai tu, nici nu mi-aș fi amintit că există.
PS: Ce-ți face Furia Albă? Postează și tu niște poze cu fiara.
Inchipuie-ti, saptamana trecuta, Furia Alba a pornit LA PRIMA CHEIE si FARA SA-I DAU SPRITURI!!! 😯 😎 E drept ca incercasem s-o pornesc si cu o zi in urma, i-am dat prea multe sprituri si am inecat-o, dar benzina aia a ramas in motor si a doua zi a pornit ca o masina de-asta noua, plasticata si computerizata.
Da, m-am gandit si eu sa pun poze, dar trebuie s-o mai cosmetizez. Anul trecut, in septembrie, am pus-o la punct, am vopsit-o si i-am curatat barele de rugina cu maximum de responsabilitate; ai fi zis ca erau noi. Pe urma, am bagat-o in garaj peste iarna, fara sa-i pun husa (ca nu se pune husa cel putin sase luni dupa vopsire) si iar i-au ruginit barele, ca ploua in garajul ala de rahat. De-aia am scris eu la un moment dat aici ca caut un garaj de inchiriat, da’ cu maxim 100 de lei pe luna.
Au apărut cărăbușii,au venit berzele și rândunelele,privighetorile,seara,au un concert ireal,cele 60 de bufnițe pleacă fix la ora 18,30 din zăvoiul din spatele curții mele spre pădurea aflată la 200 m de mine și se întorc dimineața fix la ora 6…am tuns gazonul…toate astea și altele mă obligă să le fut muma n cur cu politica lor cu tot.
Idilic. Serios. Si eu ADOR natura si animalele. Cum fac rost de bani, cum imi cumpar un castel si un domeniu in Franta si nu ma mai vedeti.
@ Elmmar
Crezi că la noi nu-i la fel? Toată ziua ciripesc mașinile sub fereastră, iar seara am concert de la mâțele fericite de venirea primăverii. Am și eu două bucăți care ies la plimbare fix la 20:30, însă dimineața la 6 îmi reamintesc că e ora micului dejun.
Întâi îmi dansează samba pe telecomandă până când nimeresc un program mai zgomotos, apoi dacă tot nu mă trezesc, dau brânci veiozei de pe noptieră. Iar dacă nici așa nu mă trezesc, își exersează precizia ghearelor pe degetele de la picioare, după care o zbughesc sub pat ca să nu-și primească un papuc sau o pernă în cap.
Așa că la 6.05 cobor să-mi fac cafea și să le dau de mâncare. De mâncat nu mănâncă. Încep să cred că le distrează să-mi dea deșteptarea.
@ Iepuraș copilaș,
de ce Franța? Am 15 ha…îți vând un ha exact la aceeași poziție precum al meu: 200 m de lac,200 m de pădure la 150 km de Bucureşti, 1 leu mp că te cunosc…ce zici?
Am si eu pamant langa Bucuresti, dar vreau musai domeniu si castel in Franta. 😆 Multumesc oricum pentru oferta.
Și pentru că tot vorbeam de Cyber War, ultima știre despre declanșarea războiului Coreea de Nord – SUA:
+++PYONGYANG – Agenția de presă nord-coreeană a anunțat astăzi că testul lansării rachetei nucleare a fost amânat din cauza problemelor cu Windows 8.
Rapoartele Pentagonului arată că anunțul este o rară ocazie de a înțelege ultimele evoluții din interiorul programului rachetelor nucleare, despre care se știa că până anul trecut folosea încă Windows 95.
Anunțul KCNA (Agenția de Presă Nord Coreeană) nu a dezvăluit noua dată programată pentru lansare, mulțumindu-se să spună că „se lucrează împreună cu echipa tehnică de suport Windows 8 pentru a rezolva această problemă”.
Conform analiștilor acest lucru înseamnă că testul este amânat pe o perioadă nedefinită.+++
🙂
@ VeVe ule,
pe lângă alte animale am și eu două bucăți borțoase cu niște bagabonți simpatici și miorlăitori. Una este Iulia și alta Dica….da’ am o problemă: când o strig pe Iulia…piiis Iulia,nu i nimic dar când o strig pe Dica,piis Dica,pis Dica toate vecinele sunt la gard de parcă au dat dracii în ele. Eu mă ruşinez,mă retrag și mă întreb:de ce?
vezi tu in germania nu se poate intimpla asa, aici sunt reguli stricte, pasarelele au dreptu sa cinte, in zonele muncitoresti, de abia de la ora 07:30 GMT+1, Pisicile sunt tinute-n la intuneric pina la ora H si ceva, ciinii sunt dusi in zonele verzi.
A fost chiar un proces monstru cu un cocos galagios, nu ala pa care-l stiti voi, si a pierdut cocosu.
In schimb, in alt proces, s-a dat chiar decizie de la curtea constitutionala, era vorba de broscute mici care oracaie cind se-mperecheaza. Acestea se bagasera in lacusoru unuia, in gradina. Problema era ca nu avea voie sa le omoare sau sa le faca ceva deoarece sunt protejate de lege.