Viitorul apropiat apartine corporatiilor. Un proces lent, care a inceput acum 4-5 ani. Sunt singurii care pot intocmi planuri credibile, dovedesc o oarecare bonitate, singurii care au stomac sa digere, singurii care se pot regenera. Chiar si creste, din pacate din celule diforme, mutante (canceroase) alimentate de neglijenta, indolentza, lacomia, incultura societatii.
Micul Intreprinzator va iesi foarte jumulit din anii astia. Pe masura ce trece timpul se va decapitaliza masiv (daca nu s-a intamplat deja) consecinta a reducerii consumului in mai toate domeniile. Multi depind de firme mari, de fapt asa si-au si construit afacerea, pe comfortul si lenea acestora. Odata ce un client mare incepe restrucrurarea costurilor tu ca prestator mic nu esti nimic altceva decat un efect colateral.
Desi bancile vor vrea sa crediteze, numarul celor eligibili se va reduce drastic. Nici macar nu vom asista la un proces de polarizare a afacerilor, caci cel de polarizare a capitalului este inevitabil, unele afaceri pur si simplu vor disparea si nu va fi pus in locul lor nimic.
Somajul va creste, Statul se va incorda sa suplineasca lipsa de investitii de pe piata, va deveni si mai agresiv si dur cu cei mici, doar pe motiv ca nu a fost atent (nici macar dur) cu cei mari.
Micile intreprinderi prin reprezentantii lor vor ceda nervos din disperare si isi vor ruina pana si putinele contracte de care mai dispun, pe motiv de intarzieri la plata. Firmele mari vor substitui serviciile acestora prin departamente interne, ineficiente, dedicate sa suplineasca nevoia prestatiilor outsource-izate anterior. Vom fi martorii unei economii de subzistenta, un exod masiv al putinelor creiere ramase, mai grav, o daramare a capitalului antreprenorial.
Antreprenorul este un self-made man. Ambitios, orgolios, de multe ori frustrat. Prin forte proprii a reusit sa construiasca ceva si e mandru de ce a iesit. Din pacate s-a obisnuit sa castige (nu ma refer la bani), e ca un pugilist pe varf de cariera care are la activ 38 de victorii dintre care 8 prin KO, nu a cunoscut infrangerea. La prima infrangere va invata frica, se va indoi de el, nu va mai putea reveni in ring.
Unii nu vor mai putea fi ulterior nici angajati buni, tot timpul vor trai nostalgia afacerii lor, vor avea mereu tendinta sa se intoarca in libertate, se vor simti ca un animal la gradina zoologica la noul loc de munca. Vor avea impresia ca ceilalti colegi il privesc ca si pe un infrant, ori asa ceva este contra respectului de sine. Unii vor pleca din tara, unii se vor apuca de bautura, unii vor ajunge in mizerie, altii isi vor pune capat zilelor. Cei mai puternici, dupa o auto-lobotomizare fortata se vor aciui la Stat, citind ziare si rezolvand integrame in scop de protest, razand de sefi (majoritatea mai prosti ca ei).
Cei mai norocosi dintre intreprinzatori, putin, vor fi fortati sa se apropie de politic pentru a supravietui, unii care pana atunci nu concepeau idea o vor face din disperare. Controlul Statului va creste, intrucat acesta se va autoresponsabiliza progresiv sub presiunea maselor si a saraciei. Va distruge si ultima farama de mica initiativa, grabind procesul de corporatizare. Vor trece generatii pana cand procesul se va inversa si asta nu se va intampla decat tot ca urmare a maselor revoltate din cauza nivelul de trai si abuzurile celor care au apucat la conducere. Tot cei care au promovat Statul ca un monolit il vor sparge in bucati, lumea se va trezi la viata, insa asta va dura ani si ani…
Vedeam multe filme SciFi cu un viitor sumbru in care Primarul era si Sef de Post, proprietarul corporatiei care controla orasul. Detinea si utilitatile: apa, gazul, electricitatea, pana si aerul. De mijloacele de informare (media) nu mai vorbesc. Te urmareau prin gari, statii de autobuz, holuri etc. Banii disparusera, nu mai aveau rost. Se trecuse de la Capitalism la un nou tip de sclavagism.
Societatea nu mai poate absorbi inca un soc major. Iar socul nu trebuie sa fie neaparat material, cel psihic e mult mai periculos. Oricat ar parea de aberanta, fictiunea dispune de doza ei de credibilitate intrucat contine un element de baza: plauzabilitatea. Celalalt element, probabilitatea nu prea conteaza, intrucat exista si evenimente cu probabilitate nula care au loc in natura.
Nu inseamna ca daca n-am fost martorii unui astfel de eveniment nu se poate intampla. Unii vom fi fortati sa inventam un nou tip de matematica, cea a catastrofei, in care daca ni se intampla un dezastru o vom intelege si ne vom supune acesteia. Ceilalti vor trai linistiti cu matematica existenta, optimista.
@ Seriously
Sau putem noi, IMM-iștii, să schimbăm ceva. Să ne construim propriul partid, care să ne protejeze de un astfel de viitor.
Ah, Porthos!
Tocmai mă gândeam, tocmai mă gândeam.
Dar fiindcă am promis că o să scriu ceva, mai degrabă recreativ, am să postez aici, în comentariu, copia poeziei mele de azi.
E strict pentru amuzament, nici prin cap nu-mi trece să abat cumva topicul, atât de apocaliptic, din articolul de azi 🙂
Eu sunt omul Gospodar
Am şi car, am şi hambar,
Am pământ şi angarale
Şi în taxe bag parale.
Muncesc toată ziulica,
Mă târăsc precum furnica,
Dar nu plâng şi nu fac grevă.
Chiar de totul îmi relevă,
C-orice-aș face sunt taxat
Să stea Statul relaxat
Să nu-i mai plângă Bugetul,
Chit că eu îi știu secretul.
Că din banii pentru drum
Statul i-a fumat şi-s scrum,
Din ce-am dat pe sănătate
Statul şi-a făcut palate.
Dar eu tac şi iar nu zic
Că Statul nu dă nimic,
Nu-mi dă mie, Gospodarul,
Însă umflă Bugetarul:
Lui îi dă maşină fină,
Eu, nici banii pe benzină,
Lui, programul pe jumate,
Mie, taxele dublate.
Vreau şi eu modernizare
Să nu ar cu calu-n soare.
Nu pot, că nu este lege
Un tractor s-amortizeze.
Vreau şi eu să fac coteţe,
Şi teren pentru fâneţe,
Dar de cer o finanţare
Statu o-mpiedică-n dosare.
Însa de Bugetul vrea
Prin sate un Cinema,
Pentru filme trei de x,
Votează subit din pix!
Nici măcar nu mă întreabă!
Dator, pe viață, mă leagă.
De vreau să fiu Gospodar,
Vreau, nu vreau, la Bugetar
Voi da pielea de pe spate
Și cer numai: Sănătate!
Dar nici p-aia n-o primesc.
Că-n spital totul plătesc.
Singur voi merge pe cale
Fără bocet, fără jale.
Dar las că schimb eu macazul
Nu doar hazul pe necazul.
Poate c-am să investesc
Pe-un Partid Gospodăresc,
Să bag o grevă fiscală
Și Bugetu-n bâlbâială.
@ Mitzaa Biciclista
Mie mi se pare perfect „on topic”. 🙂
@Porthos
Auziți? Dar dacă vine dl.Nimeni să mă certe iarăși, îmi promiteți că-mi arătați cum se pune o poză în comentariu?
Nu de alta, dar să fiu pregătită, că am una grozav de simbolistică, special pentru domnia sa :mrgreen, de ieri m-a bătut gândul să vă cer favorul de a posta poza, dar…..dacă a zis că am o genă împotriva dumnealui, m-am abținut. Cu greu! 😆
Puneți link-ul către poză și o adaug eu. 🙂
Hmmm, nu mai am linkul la ea, am salvat-o la mine în biblioteca blogului mai demult, habar nu am cum să o mai găsesc acuma pe internet pentru sursa exactă.
În meniul „Media” alegeți „Edit” la poza respectivă. În dreapta va apărea URL link.
Exista un singur Partid care mai poate fi construit care sa aiba si sansa, nu-l divulg aici, pregatesc un post separat pe un subiect drag mie 🙂
@Seriously
Așa?
Vedeți că eu sunt foarte atentă și nu-mi scapă nimic 😀
@Seriosly,
Mie imi place cum scrii. Ai condei. Pai, daca or sa vina corporatiile peste noi eu zic ca tu te adaptazei repede – gasesti tu o profesie liberala sa ti se potriveasca. Astea n-or sa dispara. Si iti dau si libertate de miscare. Acum, intrebarea e: ce profesii liberale or sa aiba mai mult success?
@ Seriously
10 ani și o schimbare începută acum sau 30-40 de ani natural. Câțiva ani de „protecție socială” (cât mai sunt bani), urmați de un „mic” război de resetare când dispar.
Nici nu are sens să mai spun că a doua variantă este cea mai probabilă. În fond așa s-a întâmplat la fiecare început de secol.
Siria, apoi Iran-ul (SUA-NATO-Israel), iar în estul Europei, Rusia în contrapartidă. Poate și un un pic China-Japonia și/sau Coreea de Nord vs. cea de Sud. Distracție totală…
Mi-am pus si io avatar, na! Adica toata lumea s-a tras in poza si io am ramas de caruta! Si am catat sa fie si in ton cu epoca, da’ si sa-mi semene un pic. Cin’ se prinde cine/ ce sa tie pentru sine :-).
Blondă? 😉
În roșu? 🙂
Pai, cum altfel?
Citind mai bine articolul dlui Seriously de azi, aș zice că domnia sa l-a scris în mod voit să sperie.
Nu-ș de ce, oricât de negru ar părea mediul economic din țara noastră, parcă parcă nu aș fi de acord.
Și, optimist vorbind, chiar cred că vine din spate o generație mai bună ca a noastră.
Singurul lucru care mă sperie însă, este generația celor care acum au în jur de 40-46 de ani și care reprezintă cea mai mare pondere ca număr în țara noastră, din câte știu eu. Lucru care panichează dacă stăm să ne gândim ce va fi peste 20 de ani.
Seriously,
Poate ca „it’s well known for those who know it well” ca dinozaurii or sa se inmulteasca pe spinarea animalelor mici si mijlocii, dar cum eu sunt din categoria celor care nu stiu deja lucrul asta ma indoiesc. Din cate pot eu sa-mi imaginez ca se intampla in lumea afacerilor, as crede mai degraba ca atunci cand se schimba conditiile traiesc doar animalele care se adapteaza mai repede. Si iarasi mi se pare ca animal mic este sinonim cu flexibil si adaptabil pe cand dinozaurii mor de foame la prima vara secetoasa.
Una peste alta, cum ati ajuns la concluzia ca IMM-urile sunt pe cale de disparitie si corporatiile se inmultesc ? Vreo statistica ? Vorbiti ceva de ultimii cinci ani. Si chiar daca ar fi asa, chiar credeti ca este efectul crizei ? Pentru ca eu unul as avea nevoie sa fiu convins ca dinozaurii se pot inmulti si in alte momente decat cele caracterizate ca „business as usual”.
Radu,
In general sunt un om riguros, daca o sa am timp o sa produc si niste date, care, s-ar putea sa infirme afirmatiile mele. Corecta observatia cu adaptabilitatea, atat a ta cat si a Doamnei Observator in contextul selectiei naturale. Insa stau si ma intreb daca piata functioneaza pe criteriul selectiei naturale, caci din pacate Statul incearca prin reglementari sa anihileze optimizarile construite cu migala de natura in milioane de ani.
Aici mai degraba vorbim de cine se afla in capul lantului trofic, intrucat una e sa pice meteoritul si eu care am mai putina nevoie de oxigen sa supravietuiesc, alta e ca Statul sa „dirijeze” meteoritul sa nu pice in capul Dinozaurilor. Este un proces firesc, pe ei poate sa-i fereasca pentru ca sunt vizibili, pe ceilalti nu ne vede, stau pititi in iarba, de aceea am adus aminte de lantul trofic, intrucat meteoritul a picat oricum (amortizat sau neamortizat), a distrus recolta iar dinozaurii mari se hranesc din disperare cu noi astia micii.
In economie a se intelege prin dinozaur nu neaparat un competitor, intrucat acesta poate fi la fel de bine si beneficiar.
Mi-am format in 23 de ani un instinct de conservare, am invatat sa innot impotriva curentului si sa pedalez la bicicleta fara lant. Toti ne-am mai desteptat, am evoluat, nu conteaza cum ne-a purtat sansa, privati sau la stat.
Semne sunt: cauta pe Net, bogatii lumii si-au crescut averea in ultimul an.
In plus, eu nu traiesc intr-un turn de sticla. Foarte multe firme de dimensiunea mea au inchis, multi din amicii mei sunt ori acasa traind din acumulari (cei mai norocosi), ori plecati cu familii in strainatate (gandeste-te cat le e de greu sa faca pasul asta la 40-50 de ani), ori s-au angajat la Stat.
Am scris articolul in graba intrucat trebuia sa plec. As fi vrut sa-l rafinez si sa-l leg de probleme mai subtile, dar nu-i problema, incap si in comentarii. Mitzoo, nu vreau sa te sperii insa eu nu vad lucrurile de loc pe roze cand vorbim de prognoza pe termen mediu si lung. De supravietuit pe termen scurt am dovedit ca putem. Intrucat politicul abia gestioneaza de azi pe maine, crezi ca pot sa am incredere ca au vreunii strategii pe urmatorii 20-30 ani? Ar insemna sa-i banuiesc de inteligenta, ei n-au nici macar pe perioada mandatului, un plan cincinal, cum avea Cizmarul. (observati ca de data asta am scris cu C mare, brusc mi-a crescut respectul pentru el).
Deconturile in social sunt bombe cu efect intarziat. Ca si invatamantul, vezi ca merge prost dupa 10 ani de la initierea unei strategii si chiar daca ai avut noroc s-o carmesti in directia potrivita, abia peste 10 ani iti dai seama daca ai facut bine. De asemenea, sistemul de asigurari sociale nu este altceva decat un joc piramidal, nu s-a demascat deocamdata intrucat a mai avut o componenta: cresterea demografica. Voi credeti ca Cizmarul a interzis avorturile din cauza ca a crezut vreodata in Dumnezeu?
Din fotoliu la televizor nu se vede decat varful aisbergului, primim explicatii de la o puzderie de analisti crescuti in incubator. Pana si amicul meu Ilie Serbanescu, un tip adorabil, atunci cand a condus o redactie de ziar a dat-o cu oistea-n gard, iar ministru a rezistat doar doua saptamani. Nici macar nu-i reprosez ceva, am vrut doar sa demonstrez ca pentru management si administratie iti trebuie „stomac”, pregatirea n-ajunge. Ca paranteza, eu si el ne asemanam doar prin viziunile apocaliptice 🙂
Exista prognoze, pesimiste ce-i drept, care arata o scadere demografica drastica in Rusia si tarile Baltice. Unii analisti sunt de parere ca in ritmul in care se depopuleaza aceste teritorii sistemul de pensii, sanatate, administratie se vor prabusi in urmatorii 30-40 de ani. Corelata si cu faptul ca marea majoritate a contribuabililor valorosi emigreaza, iar procesul acesta se va accentua, imaginati-va cum va arata un sistem in care Statul nu-si mai poate exercita atributiile esentiale: sanatate, pensii, securitatea individului.
De mic copil mi-a placut sa traiesc printre gastile mai in varsta. Am considerat tot timpul ca e de datoria mea sa invat de la cei cu mai multa experienta. In mare parte mi-a si iesit. Dintre asa-zisii mei mentori unii din ei sunt acum la pensie, oameni deosebiti insa care au crezut in Mos Craciun. Dupa ’90 au plecat de la Stat, au muncit si au dus un trai decent intr-o mica afacere. Ori criza, ori batranetea, ori ambele, le-a distrus afacerea. Intrucat traiau din dividende, din „economie” si-au pus tot timpul pe cartea de munca salariul minim. Consecinta? La 65 de ani, fara afacere, fara sursa de venit, unii fara economii, unii bolnavi si fara posibilitatea de a-si cumpara medicamente, au acum o pensie de 500-600 RON.
O sa-mi ziceti ca au fost berbeci si n-au pus deoparte. Corect, insa cu ce e vinovat omul care a cautionat economia cu tineretea si sanatatea lui si in loc sa adune ca harciogul la vizuina a lasat banii in circulatie, generand locuri de munca si platind impozite? Am scris intr-un topic anterior, factorul de risc pentru un credit la banca il prezint eu, afacerea mea sau contextul economic pe care nimeni nu l-a prezis?
Va mai dau un exemplu: am intrat prin ’94 actionar la o editura din Tg.Mures, ce a si avut un succes fulminant cu reviste IT&C: If, PC-Report, Open, PC-Magazine, E-week etc. Am si iesit un an mai tarziu intrucat erau mai multi actionari decat angajati, contrar principiilor mele de business.
In 1996 au adus in RO investitii de jumatate de milion de marci, oamenii au platit impozite de zeci de milioane de EUR. Criza n-a facut decat sa grabeasca un proces natural: moartea printului. Administratorul (unul din asociati) a fost tarat 2 ani prin tribunale de ANAF pana i-au luat si ultimul leu ramas datorie la stat in urma insolventei, apoi a falimentului. Omul tot ce acumulase a adus de-acasa pentru salvarea firmei. Inutil, a ramas i fara economii plus casa garantie la banca. Asta-i modul in care trebuie sa multumim varfurilor si celor care-si asuma riscuri? Nu cred …
Revin la cota alarmanta de salarii la negru, atat ale angajatilor cat si ale patronilor, cu minim pe cartea de munca. Nu insist ca sa primesc iarasi intrebari ca de unde stiu, sau mai rau, ca poate asa practic si eu 🙂 ci doar sa trag un semnal de alarma ca aceasta generatie imbatranita de business si angajatii lor isi au decontul social in nu mai mult de 10-15 ani. Practic vom avea un val de asistati sociali care in ritmul cresterii preturilor de azi n-o sa poata supravietui din 150 EUR pensie.
Iarasi o sa-mi ziceti ca au copii si o sa-i ajute. Va raspund tot din experienta: daca-mi sun parintii si ii intreb daca se ajung cu banii sau daca sunt sanatosi imi raspund invariabil: suntem bine, mama … Numai bine nu sunt, abia se pot ridica din pat, nici macar nu-mi spun cand se interneaza in spital ca stiu cate am si eu pe cap si sa nu-mi fac griji, sa ma protejeze.
Dragilor, daca nu se face ceva cu taxele si impozitele ne asteapta o mare bata de baseball de dupa colt (ca in bancul ala cu cei doi la furat gaini: intra tu ca pe mine ma umfla rasul). Am mai avut odata ginionul istoric de a sari o rotatie istorica a puterii de dupa ’90. I-am supravietuit. Iarasi avem ghinionul unei orientari de stanga fix intr-un moment si mai important: adancirea crizei. Altfel o Guvernare nici mai rea, nici mai buna ca altele. Doar nefericit suprapusa pe momentul istoric defavorabil.
Nici macar nu spun sa plece, doar ca trebuie fortati sa inteleaga ce se intampla in jurul lor, si nu se intampla de azi, ci de ani de zile. Toate semnele arata cresteri de impozite si taxe, Statul nu poate gestiona problema, solutiile gen reimpartiri teritorial-administrative cu care de principiu sunt de acord, atat doar momentul este prost ales, n-o sa faca altceva decat sa genereze si mai multe costuri, atentia se va abate de la adevaratele probleme fix ca la corporatii: daca n-avem strategii de marketing, vanzari, produse de lansat facem o reorganizare a structurii care in loc de mijloc de sporire a eficientei si mai bunei oprganizari a structurii devine scop in sine.
@Observator:
Personal stiu sa pun faianta, sa tai cu ferastraul, sunt un minitehnicus desavarsit. Nu am teama, nu mi-e frica de munca oricare ar fi ea. Nu consider ca ma injosesc chiar daca ar fi sa scutur cosuri de gunoi intr-o firma. Cu toate astea problemele ridicate de mine sunt reale si tare mi-e teama ca prin pasivitatea noastra o sa ramana nerezolvate. Pauza …
Seriosly, eu voiam sa-ti ridic moralul, doar :-).
Cat despre pasivitate, iti dau dreptate. E nevoie de implicare.
Dragul meu
un individ care se ambitioneaza sa aiba salariu minim pe cartea de munca , cu cotatii minime ptr casa de pensii , isi merita soarta daca ajunge sa stea intr-o pensie prapadita. Ma refer la unu care se ambitioneaza (de ex patron) si nici nu are grija sa isi asigire batraneatea prin depozite sau investitii suplimentare (am un cunoscut .. cam „harciog”. Cand se va retrage – sau va fi silit – nu va trai cu mult mai restrans fata de cum traieste acu.. Da nu da pe o masina mai mult de 40.000 euro ca „contravine principiilor religioase” . Insa am doi cunoscuti care se gandesc ca va fi cam naspa .. ca au kentuit prea mult si deja au 60 si unele probleme de sanatate)
Cat despre impartirea teritoriala – mi mi se pare o stupiditate.. Unicile merite vor opt voivozi cu masini f scumpe si inca un rand de sefi, sefuti, secretare, soferi, masini si cerva birocratie in plus (plus belirea „capitalista” a regiunii – ca Aradu a serbat abolirea regiunii ca pe o eliberare de tirania capitalista a Timisoarei!! Sa vzi in curand bucurie nebuna in Arad, Tulcea ori Braila sau Galati. Prin anii 60 in Regio Calabria s-au „bucurat” in strada vreo saptama intreaga de s-a lasat cu gaze si capate sparte) Si sa vezi rezultalele – gurile rele ziceau ca inainte in Franta era Parisul si desertul provonciei.. azi mai stralucesc cateva orase da cica destule altele regreta momentul cand doar Parisu …ca e mai usor sa hranesti doar un urs decat un urs si o haita de lupi).
@Porthos , dar si Observator, apropos de ce a „aparut” Basel 3
Imi pare rau ca iti stric din nou dispozitia si frumoasa relatare de la Londra cu CEOs si bancheri, dar am intrebat si eu o persoana apropiata, cu care am avut treaba astazi, portar la o banca, si mi-a dat urmatoarele referinte:
1. Raportul Comisiei for Finacial Crisis Inquiry, adica de investigare a crizei (daca esti curios, uita-te peste lista celor care au compus-o si a celor audiati).
Cauzele crizei? : risk management de doi lei, corporate governance de doi lei si ea, imprumuturi excesive, risc excesiv, ascunderea de date (adica bancile au MINTIT cu privire la rezultate financiare, asset-uri si lichiditati), breakdown in transparenta si etica, etc.Citesti si te iei cu mainile de cap: „Cum a fost posibil asa ceva?” De altfel, raportuil spune ca a fost vorba de „madness” la un moment dat, adica de nebunie, de compprtament irational.
Nu valoreaza cat cunosti tu din economie, dar este foarte, foarte bine scris si elaborat: cine stie, poate ai curiozitatea sa iti arunci o privire peste el.
Dă clic pentru a accesa fcic_final_report_conclusions.pdf
2. Lehman Brother a fost intr-adevar o banca foarte sigura,asa cum spui TU, atat de sigura incat a mintit, a ascuns datele, a dezvoltat tot felul de „securitizations” care nu mai aveau acoperire in piata, a dus politici contra-ciclice si, mai ales, nu si-a asigurat minimum de lichiditati si asseturi. Mai jos raportul de 9000 de pagini care investigheaza prostiile si porcariile facute de Lehman si care asta spune.
http://jenner.com/lehman/
Valukas, raportorul, avocat si fost procuror al SUA, a avut presiuni foarte mari sa mentina low-profile: nu a avut nici o aparitie publica notabila, ca s anu tulbure prea mult apele.
3. Tu stii ce contine Basel 3? L-ai citit ?
Linkul aici: http://www.bis.org/bcbs/basel3/b3summarytable.pdf
4. Apropos de dobanzi, tu stii cat sunt dobanzilela depuneri in zona euro? Sau in SUA? Ai idee? Si ai idee si de ce sunt la acest nivel?
„Investitiile” nu au nici o legatura cu randamentul dobanzilor de la depuneri, decat poate ca primele s-au facut cu banii deponetilor intr-o mare masura. Investitiile tip equities, CDSs, CDOs, bonduri samd au randamente date de randamentele investitiilor in sine: daca sunt investitii sanatoase, chiar cu risc mai mare, dau randamente, daca nu, se intampla ca in cazul Lehman.
Asta nu imppiedica, in nici un fel, ca cele doua activitati: creditare si investitii sa fie SEPARATE;
5. Pentru ca bancile NU doresc separarea celor doua activitati, de creditare si investitii, a aparut necesitatea Basel 3, pentru ca bancile, mai ales cele care combina : retail, corporate and investment activities , sa poate rezista socurilor financiare: Basel 3 a fost calificat de bancile britanice foarte oportun (cauta declaratia presedintului associatiei bancilor din UK).
Care ce cere? :
-lichiditati ca sa reziste 30 de zile (ca sa nu se ajunga ca in cazul Lehman, cand aceasta avea nevoie de 90 de miliarde de dolari ca sa ramana afloat),
-capital mai puternic pentru derivate SI TRADE ACTIVITIES (adica pentru bani din pix)
-o TRANSPARENTA mai mare (caci, spune raportul Comisiei, bancile au ASCUNS date la greu)
samd
For your info, bancile de retail sunt afectate intr-o masura semnificatov mai mica de Basel 3.
6. Obligatiile corporative emise de entitati cvasi-guvernamentale, gen Transgaz, si nu obligatii cvasi-guvernamentale,cum spuneai tu, se tranzactioneaza pe BVB: uita-te si vezi volumul tranzactiilor si trage concluziile.
Exista si alte metode de a „vinde” astfel de obligatii corporative, pe de o parte si exista si alti clienti decat „bancile”, pe de alta: dar banuiesc ca deja STII aceste lucruri, nu-i asa? 😀
7. Daca te preocupa creditarea IMM-urilor din Romania si accesul acestora la creditare, ai fi putit sa tratezi topicul separat, nu sa il legi, fortat, de „Basel 3”, „reglementare”, „stat” si interesante si frumoase asocieri.
Ai putea, spre exemeplu, sa faci un inventar al posibilitatilor de finantare in Romania pentru IMM-uri: banci, fondul acela faimos si nefunctional pentru garantare, credite BEI (insuficient prezente pe piata romneasca : oare de ce?), fonduri europene (programul FP7, pe inovatie, cercetare, IC&T are sume foarte mari) , si alte instrumente oferite de fonduri de investitii.
Ai putea sa te intrebi si de ce conditiile/accesul la creditare se face atat de greu si de ce nu exista macar un handboo, un manual, privind posibilitatile de finantare interna si EXTERNA, asa cum a facut un „statul” din alta tara, adica Guvernul UK: a facut un handbook al posibilitatilor de creditare pentru IMM-uri (interne si externe).
Nota: Evident, ca, barbat cum te stiu in atitudine si comportament, ai sa te abtii de la a face aluzii pe care continui sa le calific shoparlesti (e dreptul meu): daca vrei sa raspunzi, ok (desi ai spus ca nu mai faci ), daca nu, nu. Dar fara aluzii, asa cum ai facut nu numai in ceea ce ma priveste, dar in ceea ce privestee toate persoanele cu care ai avut contradictii.
Si last but not least, incep sa te inteleg: tu ai o candoare foarte, foarte mare: pur si simplu, nu suporti (prea mult timp, decat foarte putin) sa fii contrazis sau sa discuti in contradictoriu, pe ARGUMENTE. Promit ca e utima data cand o fac 😀
Isabel, interesante info. Banuiesc ca documentare fara sa citesc info de pe bis nu as fi zis ca am facut :-).
Oricum, creditarea e stagnata in România, si nu ma refer la case si bunuri de consum, ci si la creditele pentru zona de business. Un prieten imi povestea azi de anumite sectoare (cele legate de consum) cărora li s-au tăiat complet liniile de credit.
@ Isabel.A
Nu mă deranjează să discut, fie și în contradictoriu, cât timp interlocutorul înțelege DESPRE CE se discută. Discuția inițială era despre efectul nefast al reglementării (în cazul de față a acordului Basel 3) asupra creditării și asupra circulației excesului de lichiditate.
Ți s-a spus (atât de către Observator, cât și de mine) și de unde provine problema. Te încăpățânezi să ne întrebi dacă am citit respectivul Acord. Nu crezi că asta depășește limitele… nu știu ce zic… normalității? Sau poate că ai avut o zi mai grea și înțelegi cu dificultate.
Din moment ce ți s-a indicat și UNDE se precizează în Acord „cerințele adecvării capitalului”, tu ne întrebi dacă am citit Acordul? La celelalte aiureli nu-ți mai răspund. Te rog eu, lasă-ne deocamdată cu discuția asta.
Bravos!
Mai astept sa decoperi ca apa calda este uda. Ca in general lichidele uda. Ca nu poti cadea in sus ci nuna in jos, ca soarele, luna , stelele rasar la Rasarit si apun la Apus.
Crezi ca sunt prea sarcastic ? Pai ia sa vedem : Viitorul apropiat apartine corporatiilor. Un proces lent, care a inceput acum 4-5 ani.
Numa de 4 -5 ani ?!
Pai hai sa ma distrez nitelus .. Pe vremea cand eram copil a inceput sa se importe in Romania (pe aunci RPR) Fiat. Nitel mai tarziu am aflat ca in Italia mai exista si Alfa Romeao , si Lancia .. ba si Autobianchi si Inocenti. Ca era si o firma Abarth. Si am mai auzit de Ferarai si Maserati. Inocenti (asta producea Mini Moris in licenta). Lamborghini . De Tomasso.
Azi ? Azi in Italia mai sunt 3 producatori : Fiat, Lambo si de Tomasso. Fiat mai este Lancia, Alfa, Maserati, Ferrari . A mai inghit Abarth si Autobianchi Si Inocenti in 96 …
Sau .. ce zici de BMW .. a inghit Glas in 66. VW a avut un moment de „neatentie” si a inghit NSU …
Asa ca … cestia cu corproratie esrte veche veche. Nici macar Rockefeller Intemeietorul nu a fost inovativ in ce priveste asta.. Pestele mare inghite pe cel mic si Dumnezeu esete de partea batalionului celui mai mare …
Sa nu mia zic ca de prin anii 60 micul comeranta a inceput s adipara in Vest distris fiind de concurenta gigantilor ..
Si ei da.. Daca societatea noncorporatista nu se organizeaza politic sa puna laba pe conducerea statului .. viitorul va fi al marilor coporatii proprietare si de orase (ca in Rocbocop) sau regiuni , tari mici datoare, corporatii cu vot la ONU si armate proprii (care poate uneori vor rezolva probemele de concurenta cu armele) .
Despe un astfle de viitor (mult mia probabil decat fanteziile anarhiste) vezi Loterie solară lui Philip K. Dick. Scrisa in 1955 – lumea unificata, unde toti se afla inter-un fel sau altul sub „protectia” a cinci „coline” de fapt super-macro-corporatii…
@ Ghita Bizonul
Sunt convins ca ai comentat povestioara, altfel as fi dezamagit ca tocmai tu sa nu-ti dai seama ca ideea de corporatie nu era decat o ilustrare a peisajului Robocop din viitor si nu am probleme cu existenta lor. Doar de aici a inceput totul, de la ideea lui Porthos ca in viitor vom circula bani Apple, Google etc.
Ma surprinde cum mesajul meu a fost inteles ca o lupta IMM impotriva corporatiei si multi pe asta au batut moneda, cand de fapt corporatia era doar gandacul ce supravietuieste razboiului atomic.
Revin la subiectul meu initial, primul de pe acest blog si constat ca devine mai actual ca niciodata. Gitza, nu pentru tine scriu, mesajul meu pentru tine s-a oprit la randul 5. Nu de alta dar am mai gresit-o odata cu Radu si nu vreau sa recidivez.
@ Seriously
Sunt bogați și bogați. Spre exemplu acesta are mai degrabă față de IMM-ist. Și totuși a câștigat aproape 3 miliarde de dolari în ultima perioadă.
Îmi pare rău pentru prietenul tău Ilie Șerbănescu. Și un pic pentru tine că ai și prieteni ca el. Cred că eu îți știam doar prietenii serioși precum Lion. sau Sorin. 🙂
Mutra are, nu neg, problema lui este ca la origine are de gestionat galagia cu cele 600 milioane ajutor de la Statul American. Ce-mi place mie la americani este ca destul de repede s-a si uitat scandalul.
Intre noi fie vorba, Statul a alocat bani pentru R&D si e bine ca a facut-o. Cineva tot trebuia sa-i ia. Oamenii aveau ceva de aratat, erau in fata pietei si pana la urma e meritul lor ca au obtinut finantarea.
P.S. Cu Ilie nu-s asa prieten, era doar un exemplu de „analist” vopsit ca sa-mi construiesc mai usor ideea din contextul temei.
@ all (off-topic)
În cazul unui cyber-atac ar trebui să fie treaba guvernului sau a celui atacat să-i prindă pe atacatori?
http://money.cnn.com/gallery/smallbusiness/2013/05/28/cybercrime/index.html
E un remarcabil potențial de business aici. Poliția privată a Internetului. Asta înainte ca inutilii de la stat să scoată vreo reglementare. 🙂
Buna intrebare. Cum sunt clasificate atacurile cibernetice (asupra site-urilor private) in legislatie?
Daca nu vorbim de lucruri penale, in principiu e treaba celui atacat. Il prinde (daca are cum), merge in justitie, cere daune. Daca vorbim de lucruri penale, insa, intevine domnu’ stat („aparatorul” nostru al tuturor impotriva raufacatorilor). Banuiesc ca tu, cel atacat, trebuie sa-l sesisez, doar. Poti sa-i dai si ce ai „cules” tu ca info, dar tot probele lui conteaza. (Banuiesc, repet)
Hmmm …
Aveam un site, foarte popular, cu forum & stuff.
Luam de la Goagale vreo 300-400 EUR lunar pe bannere. Bani de tigari.
Prin Decembrie 2011 i s-a pus pata cuiva pe mine, atac DDOS (distributed denial of service), fac o paranteza sa explic celorlalti cum functioneaza.
Userii se viruseaza cu o aplicatie benigna care nu face nimic, doar se conecteaza la un server de pe care raufacatorul paseaza instructiuni aplicatiei. Serverul nu apartine evident atacatorului, doar nu e idiot. E un server spart al unui „nevinovat”. Cat de nevinovat e ca i s-a spart serverul nu discut aici.
„Virusul” botnet exista pe mii de calculatoare din 7 tari, care cand veneau acasa de la servici isi porneau computerul vazandu-si linistiti de treaba, nici nu stiau ca sunt virusati. Dupa ce se conectau la server primeau instructiuni sa ma atace pe mine si pe altii. Load-ul (incarcarea) pe PC-urile falsilor atacatori era insesizabila, insa puterea adunata a furnicilor imi blocau serverul
Atacul nu era semnificativ ca trafic, doar pps (pachete pe secunda) de asa natura incat serverul meu nu mai raspundea cererilor legitime. Practic eram inexistent, ma „stersesera” din Internet. Atacul era pe DNS, nu pe IP, am constatat asta dupa ce am schimbat IP-ul serverului ca sa scap de ei, tzeapa.
Cum ma stii ambitios am pus un server de 50 ori mai puternic, zic hai sa ne aratam muschii. I-am blocat routerul de peering providerului meu de Net caci nici eei nu puteau gestiona traficul (si nu am net de la un pacalici de cartier). Intre timp furnizorul meu de Net facea eforturi disperate sa trimita mail-uri providerilor din reteaua carora venea atacul: sute de ISP-isti, sa-i atentioneze.
Unul din ei era RCS. Avand o relatie buna cu tehnicul lor nici nu-i mai atentionau, le taiau legatura celor care erau virusati. Sute de clienti.
Intre timp providerul imi taiase mie legatura, ii distrugeam nevinovat business-ul. Practic nu puteau gestiona traficul generat de atacatori.
Dupa trei saptamani de munca redusesem atacul la un nivel gestionabil de puterea de calcul insumata a mea si a providerului. Totul a mai durat inca 5 saptamani dupa care s-a oprit asa cum incepuse.
Dupa ce am evaluat damage-urile am facut o sedinta cu cativa provideri mari plangandu-ma ca nu au fost in stare sa ma apere. Oamenii s-au scuzat, explicandu-mi toti ca asta e procedura standard, daca esti atacat esti vinovat, ei n-au cum sa nu te deconecteze, le blochezi reteaua si pierd bani.
Plus ca tehnologia de a ma apara e foarte costisitoare, atat ca bani cat si ca knowledge.
Vorbesc cu amicii mei din State, imi fac legatura cu o firma specializata pe asa ceva, in ideea sa nu se mai intample. Cost: 12.000-15.000 USD la interventie daca n-ai abonament. Abonamentul, mai mare decat venitul site-ului. Nashpa … Intreb, de ce e nevoie sa imi fac singur apararea?
Raspunsul: nu numai milioane in scule, ci de banda agregata de peste 100Gbps in peering-uri, ei avand peste 1Tbps.
Raspund asadar: Statul va fi fortat sa scoata reglementari. Nu pentru noi privatii, ci pentru a-si apara institutiile publice de care in cativa ani vom fi toti dependenti (impozite, utilitati, ministere etc). Altfel nu se poate. Si n-ai cum construi interconecturi pentru a gestiona un trafic asa de mare decat prin lege.
Se intampla in state in timp ce vorbim, sub o forma similara parteneriatului public privat. Statul creeaza cadrul, privatii vin cu expertiza si echipamente. Ramane de vazut ce se va intampla. Cred ca tot Ghita o s-o ia si p-asta 🙂
Uitai sa mentionez ca n-ai cum sa-l prinzi pe atacator, am si explicat cum procedeaza sa nu-l prinzi. E oricum mult mai pregatit decat media tehnicilor din structurile furnizorilor de Net.
Distrugere..
Codul Penal Art. 217
Distrugerea
Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia sau împiedicarea luării măsurilor de conservare ori de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 ani sau cu amendă.
În cazul în care bunul are deosebită valoare artistică, ştiinţifică, istorică, arhivistică sau o altă asemenea valoare, pedeapsa este închisoarea de la unu la 10 ani.
Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unei conducte petroliere sau de gaze, a unui cablu de înaltă tensiune, a echipamentelor şi instalaţiilor de telecomunicaţii sau pentru difuzarea programelor de radio şi televiziune ori a sistemelor de alimentare cu apă şi a conductelor magistrale de alimentare cu apă, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 10 ani.
Dacă distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare se săvârşeşte prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă rezultă pericol public, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani.
Dispoziţiile prevăzute în alin. 2, 3 şi 4 se aplică chiar dacă bunul aparţine făptuitorului.
Dacă bunul este proprietate privată, cu excepţia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, acţiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. 1 se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Multumesc de ajutor, insa repet:
Cui sa-i fac plangere penala?
Chiar daca as afla, ma costa mai mult decat damage-ul.
De fapt, virusul clasic nu mai e la moda, fish-ingu’ e ultima fitza.
(virusul nu strica nimic pe calculator decat iti fura datele personale).
Un hacker destept in loc sa fure 1000$ dintr-un cont fura 1$ din 1000 de conturi, astfel ori proprietarii ori nu baga de seama, ori nu se deranjeaza sa reclame.
In cazu in care a lu Winetou iti dau navala in casa/firma iau ce vor si apoi se uschesc cu CL ul tau ce faci? Depui plangere sau faci ca Jiji ?!
Apopos prin Braziliea un indivod bogat are nevoie de minim 2 duzini de garzi de corp inarmate si cand este „singur” are vreo 4 din astia in prajma si 2 masini de escorta … mie personal imi pace Elvetia – nu ai nevoie de garzi de corp, poti sa te ratacesti in cartiere populare linistit si daca ai arme personale e numa ca esti damblagiu nu ca te gandesti ca ar fi necesare sa te aperi (cel mult ca sa nu ai scandal cu guvernu ca iti refuza sinuciderea asistata – vezi
Judgment Gross v. Switzerland – assisted suicide de la http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng-press/Pages/search.aspx#{%22fulltext%22:[%22Swiss%22],%22sort%22:[%22kpdate%20Descending%22]}
Oricum daca faci apel la un particular ca un golan ti-a facut varza partea de inernet a firmei tale … particularu nu il poate baga nitel la zbarna .. cel mult sa furnizeze probatoriul plangerii tale .
@ Ghita Bizonu’, Seriously
Statul s-a cam retras din telecom (slavă domnului!). Eu tot în privați îmi pun speranța. Iar statul poate doar să strice intervenind cu reglementări. Eu cred că ar trebui să se mărginească doar la RECOMANDĂRI.
În cazul DDOS relatat de Seriously, problema poate fi rezolvată prin filtrarea pachetelor care ajung la firewall-ul tău.
@ Seriously
Te sun mâine să discutăm mai pe larg. Poate iese de un business.
Solutii exista, doar sa stii cine e:
http://www.timesnewroman.ro/life-death/9386-o-firma-din-vaslui-ofera-servicii-funerare-complete-la-cerere-ti-l-si-omorim
@ Porthos:
Pai cum crezi ca am procedat sa lupt contra DDOS-ului?
Am pus un firewall cu cel mai puternic server existent pe piata (16x core-uri), intamplator il aveam pe stoc, pregatit pentru un client. Asa mi-am blocat providerul intinzandu-l pe jos. S-a ambitionat si el si a pus la el in curte un server la fel de puternic. Degeaba.
Si da, e un business. Costisitor e insa knowledge base-ul, nenorocitii aia de atacatori se misca mai repede decat ne putem noi apara.
Asta deoarece ei au o singura grija, noi mai avem si altele.
I-am vizitat pe aia de la Prolexic in State dupa eveniment, sa le fur business-ul 🙂 N-are nici un operator din RO nici macar un NOC de video asa cum au ei unul de SoC. M-au dat pe spate. Interventie in timp real.
Si crede-ma ca am vazut ceva sali „de operatiuni” la viata mea.
Era o viermuiala pe-acolo de nici nu-ti imaginezi. Aparau peste 3000 de site-uri de comert electronic. Iti dai seama ce reprezinta pentru aia un down-time de cateva ore?
@ Observator:
Cunosti raportul din ZF aferent lui 2010 in domeniul nostru de activitate. Era ceva cu profitabilitatea firmelor din bransa. Eu eram undeva pe 11, deasupra lui Orange si IBM. Anul asta o sa stau si mai bine, crede-ma.
Nu sunt pesimist si important nu e ce fac eu, oricand am asigurat un job cu salariul minim la tine. Daca ma primesti jur ca n-o sa prestez decat de banii aia, nici nu vreau mai multi 🙂 Problema e ca o multime de oameni ce nu deranjau Statul, isi purtau singuri de grija, din care unii mai si plateau impozite, au clacat.
Procesul abia a inceput, am stiut sa gestionam criza de volum, acum avem de-a face cu valul doi, criza de lichid, in ciuda banilor care zac in City.
Daca banii ajung la Stat n-o sa ne scoatem. Dar mai trist e ca n-o sa ajunga. Si nu au cum sa ajunga nici la noi, nu e timp. Singura posibilitate de interventie rapida e reducerea impozitelor ca noi sa dispunem aparent de bani. Ingrasarea Statului si cresterea rolului acestuia ca decident pe piata o sa ne duca de rapa. I-a dus pe altii mai educati si mai bogati decat noi. Plus ca erau tari cu economii mai pregatite, cetatenii mai capitalisti, whatever.
Ca tie poate-ti merge bine inca este doar ca nu esti in valul 1, te alimentezi de la un robinet mai ferit. Nu uita ca amandoi avem o afacere more or less „monoprodus”, desi traim din piata privata. Eu nu le sunt foarte simpatic clientilor mei intrucat le tai facturi lunare, pare-mi-se ca si tu faci la fel.
E suficient sa se schimbe un decident la unul dintre cei 3-4 clienti ai mei si gata.
Zise bine Porthos: „Câțiva ani de “protecție socială” (cât mai sunt bani), urmați de un “mic” război de resetare când dispar”. Mai discutam in cativa ani, noi sa avem zile si hartie de scris pe blog.
Pai io-s de partea ta, nu vazusi? Nici eu nu cred ca e de bine ce se intampla.
Reducerea impozitelor e ceea ce strig si eu. Diferenta e in tipul de impozite – (bine, voi ziceti tot). Eu ma leg de taxele aferente angajatorului si de impozitul
ala pe profit. 16% mie mi se pare enorm. Basca 20,8% pentru pensie si 5,2 % pentru sanatate aferente salariilor. Stiu ca sunt si taxele salariatului, insa pentru ele eu zic sa-l constientizam pe domnu’ salariat ca exista acele taxe. Si, pe cuvant, mi-a placut propunerea ta cu deductibilitatea (lasa-l, dom’le sa ia salariul brut in mana si sa aiba el grija de taxe). Nu e mai normal asa?
Doar ca din ce se colecteaza (si asa cu impozite reduse) distributia ar trebui sa fie axata, nu pe piscine si telegondole ci pe invatamant si siguranta si sanatate primara (urgenta, profilaxie – adica vaccinuri). Restul? – asigurari private!
Autostrazi? – parteriat public-privat. Irigatii – idem. Ajutoare sociale? – nema
Vedeti ca m-am inrait de cand cu avataru’ asta?
Daca aveti dificultati sa supravietuiti competitiei cu corporatiile nu vad cum reducerea impozitelor o sa va ajute. Chestia cu ajutoare sociale nema e de ochii lumii. Nu cred ca ati rezista competitiei mai bine daca ar trebui sa oferiti voi insiva ajutoare sociale, medicale, etc. Corporatiile v-ar fura angajatii mai talentati si mai usor pur si simplu pentru ca un IMM nu are suficiente resurse sa-si faca si afacerea, sa aiba si resurse pentru asigurari medicale private, avantaje sociale, etc. Nu cred ca aveti habar ce cereti. De bine de rau acum puteti spune ca e vina statului pentru ca scolile sunt proaste. Daca ar incepe angajatii sa plece la competitor pentru ca competitorul ofera avantaje legate de gradinita sau scoala copiilor, daca ar trebui sa va spargeti capul si cu lucruri de genul „Cum sa fac contractul cu scoala X ca sa-mi ofere aceleasi reduceri ca si corporatiei Y ?” v-ar fi mai usor ?
Radu, draga, eu am zis de taxele mele ca angajator. Le vreau mici. Punct. Impozit idem. Ajutoare sociale inseamna taxa aia ce-o primește badea Gheorghe pentru caldura si pe care el o folosește pentru snaps (Ghita, scuze, da’ n-am găsit alt nume).
Eu nu am zis de scoli. Eu care bat piua pe invatamant? De sanatate, fii fara grija dau si acum la privat. Ai senzatia ca mai tii altfel un IT-ist aici? Ehe, piata grea, frate!
Si e iarasi zic Observator,
Nu vad cum te potferi de concurenta taxele mai mici. Imagineaza-ti ca maine nu ar mai fi alde badea Gheorghe pe ajutor social, ca sa luam exemplul asta. Daca problema ta este competitia cu corporatiile n-ai castiga nimic nemaiplatind taxa lui badea Gheorghe. Nici corporatia n-ar plati-o, si totul s-ar regasi intr-un pret mai mic al produselor si serviciilor vandute de voi. Solventa ta ar depinde in continuare de cum te situezi nu in absolut ci in raport cu competitorul, adica cu corporatia.
Toate exemplele pe care le dai ar putea fi date de orice individ cu bani multi (si deci care contribuie net la bugetul de stat). Antreprenor sau nu, toti cei cu bani peste medie ar avea mai mult in buzunarul propriu daca nu ar trebui sa imparta o parte cu cei ce au sub medie. Businessul pe care-l ai pe de alta parte ar fi la fel de fragil: faptul ca ramai sau nu in business depinde exclusiv de cum te situezi in raport cu competitorii, nu cu cei care pot eventual beneficia de ajutor social.
Ceea ce vreti voi dar nu aveti curaj sa spuneti e urmatorul lucru: voi vreti taxe, dar numai pentru corporatii. Asta da, ar face IMM-urile mai solide !
Mai, frate, da’ de unde ai tras tu concluzia ca eu ma lupt cu corporatiile? Ziceam si la postul lui Anamsie, in IT inca merge IMM-ul. Ca daca o fi sa vina ce zice Seriosly, eu zic ca-s pe-un segment bun de cumpărat. Si asta e! O fi vreo profesie liberala si pentru mine.
Insa, daca tot vorbim de „lupta cu corporatiile”, impozitul diferentiat, in funcție de profit (sa vezi acum ce-o sa tragă Porthos:-)) ar fi o solutie. E clar ca profitul meu nu e comparabil cu al lui IBM. Pe mine m-ar ajuta.
Cat despre badea Gheorghe, eu ma refeream la o distribuție mai eficienta al unui buget mai mic. La invatamant nu renunt. Fara un invatamant de calitate, eu, in IT, nu as exista.
Radu, draga, cum eu nu m-arunc repede sa zic ce „vrei” tu, zic sa faci si tu la fel in ceea ce ma privește. Eu vreau taxe mai mici pentru companii. Scurt.
Radu,
Nu confunda parerile noastre cu frica de corporatii, caci nu exista.
Si eu si Observator suntem cu ani lumina in fata lor la tehnologie, fiecare in domeniul lui. Nu ne pot bate decat prin coruptie.
Demersul meu, gresit inteles ca in contra corporatiei, era doar un scenariu cu ce-o sa se intample daca Statul continua politici de spoliere si risipa.
Iar corporatiile au fost primele care au dat oameni afara numai cand s-a auzit ca vine criza, noi ne-am protejat oamenii mergand pana in punctul in care n-am mai realizat profit.
Crezi ca mai accepta vreun programator conditii la un privat mai slabe ca la o corporatie? Dimpotriva, isi securizeaza prin contract facilitati mai dure.
Taxele mai mici vor aduce mai multi bani la sanatate, invatamant samd.
Stiu, iti suna aberant, dar asta e adevarul, va scoate la suprafata mult din economia la negru. N-am nimic impotriva ca reducerea de impozite sa fie insotita de pedepse dure pentru evaziune.
Asta e problema in RO, nu ne ascultam pana la capat, crezand ca ideile celuilalt sunt impotriva noastra. NU SUNT !
Disputa pleaca de la faptul ca nu-i asa de usor de inteles ca noi asiguram protectia angajatului prin ceea ce facem in fiecare zi. Uite ca Statul ii da afara din intreprinderi si-i lasa pe drumuri. Protectie sociala nu inseamna numai sa platesti angajatul sa stea degeaba sau sa-i dai somaj.
Eu am angajat oameni in criza.
De ce iti e frica sa se reduca impozitele ca nu inteleg? Esti frate cu Statul si cei care cocotati acolo isi umplu buzunarele? Ma indoiesc …
Cand noi afirmam in cor ca asta e o solutie inteleapta o facem in urma discutiilor si intre noi, si cu oameni mai destepti ca noi din tara si mai ales din afara. Asta nu-i o aroganta, doar o sansa pe care-am avut-o sa cunoastem astfel de oameni. Postul lui Porthos cu oamenii din City asa trebuia inteles. Putea sa i se intample oricui, trebuie sa ne bucuram ca unul de-al nostru a ajuns acolo. Omul prezenta ideile discutate ca un reporter de pe campul de lupta. La fel fac si eu, doar ca am un limbaj mai popular, mai putin elitist.
In acelasi timp raspunsurile tale ne ajuta sa ne facem discursul mai inteligibil, mai logic, mai usor de inghtit si nu neg ca e vina noastra ca mesajul nu rezoneaza, avem experiente diferite. Dar asta nu inseamna ca dreptatea e de partea ta, nici a mea. Poate o idee de-a mea, combinata cu elemente care mie imi scapa si aici poate fi contributia ta, e solutia cea mai inteleapta.
Asta-i rostul blog-ulu. Torni 100 de idei (sunt permise si alea idioate) iar ceilalti te combat, te pun in fata unor scenarii sau spun in clar ce nu le convine.
Deleted post … se pozitionase prost in urma raspunsurilor de mai sus
Cam in afara..
Dragi capitalisti nu stiu daca ati aflat da copilu care nu plange nu primeste tzatza.
me refer la cestia cu atacurile electronice. In mod nomral intra la distrugere – insa se mere la un maim de 3 ani ca este „simpla”. Ar mai fi si cererea de despabubiri ptr damnum emergens si lucrum cessans insa cel mai sigur ca debedeul nu are banii sau bunuri care sa acopere pagubele produse.
Cestia pare mai mult o „copilarie” precum trasu cu prastia in becuri (vinovat! Insa numa la tenativa ca nu tinteam asa de bine cu prastia. Ma rog sub 14 ani ca de la un moment dat mi-am zis ca deh am crescut si asta e comportament ori de copil gaozar ori de debil mintal [gaozar – unu care nu are controlul sfincterului si nu a invatat sa zica caca])
Insa e mult mai groasa decat o gluma proasta (insa glumele proaste cu urmari grave au consecinte si penale si civile)
Provoaca mult deranj si pagube ..
Asa ca ma mir ca cei parliti nu fac sucar mai mare ptr penalizarea severa a netrebniclor astia. Sa ceara, ssa demonstreze (multi din bransa au si avocati permanenti pe statu de plata) si sa obtina o legislatie dura .
Eu personal ii detest pe golanii astia intr-un mod -recunosc – usor deplasat. As putea intelege pe unui care fura (are un castig … este netrebnic dar are un scop rational) . Insa derbedeii astia au comportamentu unuia care ar iesi pe strada si ar incepe sa loveasca copii si batrani asa ca sa se „distreze” . Ei distrug din pura placere sau din „sport” … Iar „preferatii” meie sunt creatorii de virusi …. ma rog e urat ce zic da pe astia i-as ineca in cacat!! Si i-as lasa acolo fara posibilitate de imormantare decenta.
Ar trebui analizat in detaliu si vazut cati o fac din amuzament si in cate cazuri e unul pus de competitori. Din virusi castiga cel mai mult aia de vin cu devirusatul. Nu cumva virusii tot de-acolo pornesc ?
Nu mai stiu cine imi atragea atentia sa nu devin paranoic la postul cu randamentul motoarelor … 🙂
Raspunsul este nu, cei cu antivirusi recruteaza fosti hackeri dar nu produc virusi. Se mai intampla doar ca angajati de-ai lor frustrati sa se razvrateasca, insa nu e politica de firma sa sperie piata ca sa-si vanda produsele.
Seriously: „A venit momentul sa ne organizam. Altfel nu se mai poate. Sau ii lasam pe Hrebe si Cozmanca sa ne organizeze?”.
Porthos: „Sau putem noi, IMM-iștii, să schimbăm ceva. Să ne construim propriul partid, care să ne protejeze de un astfel de viitor [inghitirea imemeilor de catre marile corporatii – nota mea]”.
Ghita Bizonu’: „Daca societatea noncorporatista nu se organizeaza politic sa puna laba pe conducerea statului .. viitorul va fi al marilor coporatii […]”.
Ma bucur sa constat ca am parasit blogul la timp, inainte ca delirul sa ia proportii ingrijoratoare. Pentru ca:
1. Un partid al imemeilor, care, eventual, sa si „puna laba pe putere”, este o aberatie. Am mai spus-o si o repet: rolul statului nu este altul decat acela de a se ingriji de bunul trai si de interesele celor multi, care l-au ales, prin votul lor, si il suporta, prin impozitele pe care le platesc. Iar cei multi nu sunt patroni. Nici mici, nici mijlocii. Nu exista in toata lumea un popor de patroni. Sa creezi un partid de clasa – clasa imemeilor – , cu scopul eventual de a lua puterea si de a apara interesele particulare si meschine ale unui sector restrans al societatii, este o ineptie, ca sa ma exprim eufemistic. Nu cu o astfel de viziune, personala, individualista si cumplit de limitata, se conduce o tara. Nu asta este rolul unui stat. Imemei din toate tarile, uniti-va!;
2. Si daca IMM-urile sunt inghitite de marile corporatii, ce? Ce-mi pasa mie, omul de pe strada? Care este pericolul pentru mine, cetateanul de rand? Cui credeti ca ii pasa de „pericolul” asta „infricosator”, daca nu este el insusi imemeu? Va spun eu: nimanui;
3. Cum poate lupta un partid al imemeilor impotriva unei astfel de perspective? Adica, faci un partid din asta. Asa, si? Ce face mai departe? Cum se impotriveste, concret, marilor corporatii? Ce mijloace are? Va spun eu: nici unele;
4. Ce succes poate avea un partid al imemeilor? Va spun eu: nici unul. Dupa cum am scris deja, la punctul 2, masele nu sunt interesate de interesele VOASTRE particulare, de averile VOASTRE, de afacerile VOASTRE. Nu ma credeti? Uitati-va la exemplul asa-zisului Partid Conservator, fostul PUR, infiintat de Dan Voiculescu cu scopul declarat si indelung repetat de a incuraja si proteja intreprinzatorii mici si mijlocii. Este ca a avut un succes fulminant la mase? 😆 Atat de fulminant, incat este si astazi un partid capusa, care nu poate intra in parlament decat daca paraziteaza un partid politic mare, cumparandu-si o alianta politica cu banii membrilor ce-l alcatuiesc si intrand in forul legislativ si, cateodata, in guvern tras de partidele politice autentice. Credeti ca voi ati avea mai mult succes?
Acestea fiind zise, cum a spus nemuritorul Gambetta, nu trageti, tovarasi! Ca, oricum, am luat-o la picior si nu ma nimeriti. Sau, vorba lui Lenin: DELIRATI, DELIRATI, DELIRATI!!! 😆 😆 😆
In loc sa aiurati, priviti mai bine ce Seiko mi-am luat: http://www.ceasuridemana.ro/seiko_a151150.html. Atentie, ce a scris omul ala in anunt e un mare adevar: rar veti gasi un Seiko cu 19 rubine. Calibrul 7006 A, aparut prin 1970, e o raritate. Si inca mai rar veti gasi un Seiko atat de clasic d.p.d.v. estetic, atat in ce priveste carcasa, cat si cadranul (simplu, cu numele marcii pictat, nu inscris cu litere metalice aplicate, fara zorzoane de nici un fel). Cele mai multe Seiko-uri, vintage sau actuale, arata ca in filmele cu extraterestri, fie ca sunt patrate, fie ca sunt rotunde. Deci: e un Seiko vintage, din anii ’70, rar atat ca mecanism, cat si ca aspect, cu un cadran care, la umbra, pare negru, dar, luminat de o raza de lumina cat de mica, devine albastru indigo, cu ape. 😎 😎 😎 Dati o cautare pe Google imagini, dupa termenii „seiko watch”, „montre seiko” sau „seiko vintage”: nu veti gasi UN SINGUR model ca al meu. 😉
Eu stiu ca-i nepoloticos ce fac acum, dar asta e. Ma roade rau curiozitatea. Cat costa, dom’le hobby-ul asta al Dvs cu ceasurile? Impozit pe sumele astea ați plătit? 🙂
Pai, pretul ceasului Seiko il puteti vedea chiar pe site-ul catre care am dat link. E drept ca, cum am mai cumparat in trecut doua ceasuri de la vanzatorul respectiv, am beneficiat de o reducere de 20 de lei. Si, in genere, daca ar fi sa fac o medie, eu platesc cam 150 de lei pe ceas. Acum, totul depinde cat de des cumperi, iar eu, in ultima vreme (DOAR in ultima), am cumparat destul de des. Ma orientez intotdeauna dupa trei criterii: sa fie de calitate, sa fie neaparat vintage si sa fie atractive d.p.d.v. estetic. Chestille de zeci de milioane, pe motiv ca au carcasa din aur sau ca, desi nu au, sunt „Longines” sau „IWC” ma lasa rece. Nu numai ca nu mi le permit, dar nici nu mi le doresc. Astea-s snobisme. De regula, gasesti lucruri de aceeasi calitate si, cel mai adesea, mai frumoase la preturi mult mai mici, doar pentru ca, desi sunt tot marci de prestigiu, nu sunt in varful topului. Am avut ocazia, tot in aceasta perioada si cu aceeasi suma, sa iau un Dugena automatic cu 25 de rubine si cadrane mobile pentru ore, minute si secunde in loc de limbi, o raritate de prim ordin, care pe site-urile straine poate ajunge si la 250 de euro. E drept, ceasul nu functiona, dar cred ca avea o problema minora si ca, in urma unei revizii, s-ar fi reparat usor. Initial, nici vanzatorul, care-l avea de mult prin sertare, nu stia ca nu functioneaza si a cerut 300 de lei. Ulterior, l-a intors, a vazut ca nu merge, l-a scazut la 150 si eu am luat legatura cu el, oferindu-i 120. A fost de acord, dar, intr-un final, am ajuns la concluzia ca prefer Seiko-ul (nu mi le permiteam pe amandoua) si n-am mai luat Dugena-ul. Desigur, orice colectionar serios ar trage concluzia ca am comis un sacrilegiu. Dar, in ce ma priveste, aspectul estetic este esential, iar cine-si ia un Dugena digital in locul unui Seiko din anii ’70 cu cadran albastru e, din punctul meu de vedere, sisi la cap. 😆
„Impozit pe sumele astea ați plătit?”
Iar impozite nu trebuie sa platesc eu, ca nu vand eu. Eu cumpar.
Ghita,
Atacurile informatice din ziua de azi sunt mult mai subtile decat a-ti pune maimutze pe site in locul pozelor. Nu poti da pe nimeni in judecata pentru ca nu-i prinzi, sunt mai jmecheri ca tine. Si mai si lucreaza in gashca.
Indivizii astia nu fac toata ziua decat sa manance, sa doarma, sa atace si sa se cace. Atat!
Ai idee cat ma costa pe mine o investigatie in Rusia, Albania sau Korea sa pun mana pe un hacker? Cam cat valoreaza business-ul meu.
Iar „organele” de Stat platite special si la care as putea sa apelez n-au specialisti mai buni ca ai mei pentru simplul motiv ca ii platesc prost.
@ Iepure:
Nu inteleg, si te rog politicos sa-mi explici, de ce pe omul de pe strada ar trebui sa-l doara in fund de imemeurile noastre? Ce, omul de pe strada e monopol de Stat? Nu suntem tot noi? Nu e si mama si tata si copilul meu care merge la scoala? Tu crezi ca noi ne plangem?
Care e frica ta, un om energic, cult, muncitor ca maine sa-i reducem Statului din drepturi? Tu nu intelegi ca eu cu 100.000 EUR sau 120.000 profit pe an la fel de bine traiesc si ca demersul meu e tocmai in favoarea omului de pe strada, ca el e cel mai expus hotiilor politicului?
Mie nu-mi mai convine imi iau vila in Miami si imi traiesc acolo restul zilelor, omul ala de pe strada de care zici tu ce sansa are? nada.
Citisi si tu in cartea de Istorie, prin ’21, prin ’48 cum se emancipara aia de fusera la Paris. Paradoxal nu erau oameni de pe strada, dimpotriva, elite.
Au venit cu idei noi, luptandu-se sa construiasca o Romanie moderna.
Schimbarea de sistem nu e apanajul maselor, ci a catorva leaderi intelesi de multime. Poti sa ma tai cu lama si tot nu pricep pe cine aperi tu?
„Care e frica ta, un om energic, cult, muncitor ca maine sa-i reducem Statului din drepturi?”
Scumpule, n-ai inteles. Nu de reducerea drepturilor statului ma tem eu. Doar ca mi-e indiferent daca-mi cumpar cele necesare vietii de la marile corporatii sau micii intreprinzatori.
Revin cu ce am scris mai sus, ma surprinde cum vii cu citate din mine de acum doua saptamani dar nu citesti pe pagina asta. Nu e vorba de imm-uri vs corporatii, doar de un film al unui viitor posibil daca ne lasam pe mana Statului.
Acum poti sa-mi mai raspunzi odata la intrebare?
Nu am decat o singura concluzie: vorbim dar nu ne ascultam, traim in lumi paralele, iar imi iei vorbe din context ca sa-mi demonstrezi contrariul.
As intelege o lupta de idei gen: impozite reduse la angajat vs impozite reduse la Patron, asta poate fi un conflict de interese.
E in afara sferei mele de intelegere cum unii vorbesc de reduceri de taxe fix in favoarea celorlalti (dar in detrimentul statului, adica al nimanui), iar acestia din urma apara statul. Mai grav am convingerea ca daca unul ca Iepure ar lucra la Privat nu i-ar acorda acelasi respect cum ii acorda angajatorului Stat.
De ce Iepure? doar ca privatul are fata si stii pe cine urasti iar statul este depersonalizat? Desi am eu impresia ca tu chiar iubesti Statul. Sincer.
De acord, vorbim in paralel, altceva nu pot sa spun, nu am timp, te-am pupat.
Seriously,
Detectez o nota personala in ultimul tau mesaj si nu-i vad rostul. Poate e consecinta ultimelor doua linii din mesajul meu de la 7:54 pm, dar atunci era suficient sa ma trimiti la mesajul lui Observator de la 8:16 pm.
In ceea ce priveste solutia inteleapta de a micsora impozitele pur si simplu nu sunteti convingatori. Si ti-o spun desi si eu as avea mai multi bani in buzunar daca s-ar intampla asta. Ca sa nu mai spun ca am avut si am posibilitatea sa ma mut intr-o alta provincie/stat cu impozite mult mai mici. E un lucru evident, nu cere cine stie ce cunostinte in cercul intim al Cityului sau altceva: eu vad cu ochii mei ca majoritatea statelor dezvoltate au impozite comparabile sau mai mari ca ale Romaniei. Ma refer la impozitele pe castigul personal, cele legate de afaceri sunt alta poveste. Mai mult: sunt impozite progresive. Consider ca e complet aiurea sa combati evaziunea fiscala micsorand impozitele ! E ideea PDL/PNL, i-am votat, dar e o idee nesanatoasa. Evaziunea trebuie combatuta de stat, legea trebuie aplicata, nu trebuie venit cu bomboane doar-doar convingem si evazionistii sa contribuie cu ceva. Evaziunea masiva e un fenomen in Romania, in Grecia, in Italia, in Rusia, dar la scara mult mai mica in Franta, Elvetia, Germania, Suedia, SUA sau Canada. Ei cum pot si noi de ce nu putem ? Sau nu vrem ?
P.S.: Eu chiar am lipsit la postul lui Porthos legat de City. Ce legatura are cu mine ?
Vezi, Radu, tu constientizezi valoarea taxelor plătite de tine. In România, toate taxele sunt constientizarea doar de companii. Real ele sunt pe de o parte ale companiilor, de afaceri (si eu despre astea vorbesc a fi micsorate, pentru a incuraja investițiile si creșterea economică) pe de alta parte aferente castigurilor angajaților. Mie mi s-a părut foarte interesantă propunerea cu deductibilitatea- fiecare sa fie responsabil pentru taxele sale si bineinteles sa poată deduce din ele cheltuieli. De ce sa dau subventie la caldura la tot Bucureștiul cand pot sa deduc din impozite? Il si incurajez sa muncească. De ce sa imi pun problema evaziunii la stomatolog, cand pot deduce o vizita la stomatolog anual si tot așa.
Scuza-ma, te-am citat pe tine din greseala. N-o lua personal.
Nu am decat o observatie de facut la ce-ai scris tu: crezi ca eu nu vreau sa-i inchida pe toti evazionistii? Am spus eu ca nu vreau lege? am si scris ca trebuie inasprite pedepsele.
E ca la scoala: cand profesorul pica 90% din clasa la examen inseamna ori ca aia sunt niste idioti, ori ca profesorul e stuid, ori si una si alta.
Cand se intampla 10 ani la rand e clar ca „aia e media”, atat poate societatea.
Stacheta e prea sus. Intelept e s-o cobori ca sa treaca examenele 80% din clasa. Restul sunt fara drept de apel irecuperabili.
Faptul ca in materie de impozite nu se califica decat 50-60% din firme inseamna ca stacheta e prea sus iar Statul amesteca si cei 30% recuperabili si care rasufla din greu dar au dorinta de a plati cu restul de 10% infractori.
Statul ne manjeste pe toti cu rahat din vina legilor confuze si a impozitelor care nu pot fi suportate de societate, mai corect nu in structura lor actuala.
Nu putem fi 40% infractori intr-o tara, sper ca esti si tu de acord.
Am scris intr-un post anterior ca nu cuantumul ma deranjeaza ci structura.
La o structura sanatoasa si deductibilitatea ar scoate economia la negru la suprafata, asta am scris in postul respectiv. Impozitele din afara sunt comparabile procentual doar, insa uitam ca lasa un net decent dupa aplicare, nu 150 EUR, sper ca iarasi suntem de acord.
Se poate intampla sa fie si 40% infractori, insa numai dupa o perioada lunga in care Statul isi agreseaza cetatenii iar ei din disperare se apara prin orice mijloace, inclusiv evaziunea. Caci au de ales intre a pune mancare pe masa sau a muri de foame. Iar daca mie imi merge mai bine n-o sa moara nimeni de foame, caci asta nu se va intampla in detrimentul nimanui. Asta e demersul meu, imi pare rau ca nu pot fi mai clar.
Si da, sunt pentru impozite progresive, asta inseamna echitate sociala, in special la trecerea prin criza. Poti sa iei oricand 100 RON de la unul cu salariu de 10.000 RON si sa-i dai amaratului cu 800 RON salariu.
Il sustin pe Ponta 1000% in demersul asta. Din pacate n-are sau n-a gasit cadrul legal. Pariul meu e ca o s-o faca.
Citiți vă rog articolul de azi al lui Marian Nazat din JN…e demențial.
Poate îl repostează cineva și aici…
Salut Elmmare! Cum te mai simți?
Simpatic articolul lui Nazat. Postez aici link-ul:
http://jurnalul.ro/editorial/dusi-cu-sorcova-644021.html
@ Mitzaa:
Scuze mama, abia acum am vazut poezioara ta, m-am luat cu vorba si nu ti-am multumit, nici macar nu mi-am facut timp sa te critic. Esti o oaza de oxigen in contextul asta agitat, pe bune. Ma obligi sa-mi grabesc misoginul din mine 🙂 ca sa ma achit si eu de promisiune.
Abia astept sa citesc ce ati spune legat de misoginism! E un subiect interesant!:-))
Hai ca vi se potriveste … Ce urmeaza nu este al meu (as vrea eu) ci este de la http://www.criticatac.ro/22539/strategia-de-subdezvoltare-romaniei-salarii-asiatice-preuri-europene/#comment-56716
Observati ce este boldit
laur22 21 mai 2013 la 12:11
Nebunilor , filizofilor de 3 parale care mestecatzi cuvinte ce nimic nu au a spune , opritzi-va din scolastica!
Ca sa intzlegetzi de ce Romania se auto-condamna ca si tot restul lumii coloniale de dintotdeuna si pentru totdeuna la eterna si perpetua agravarea saraciei prin transfer de valoare de la periferie in favoarea centrului care stabileste modul de jecmanire prin foarfeca pretzurilor nu mai plecatzi de la teoria clasica a lui „dupa cum bine se stie“ ci introducetzi in cocktail si oleaca de parctica.
De ce nu e Romania Frantza sau Germania ? Raspunsul e relativ simplu :
Pentru ca Germanai sau Frantza chiar face politici la nivel de firma, de conglomerat de firme si mai ales la nivel de stat, stat care are in spate imensa fortza de propaganda si manipulare organizata pe care o arunca in spatele firmelor in lupta acestora de a-si impune politicile lor prin care isi maximizeaza profiturile de pe urma pietzie Romanai cata vreme Romania si firmele sale nu au asemnea politci nici la nivel de firma si nici la nivel de stat pentru a-si maximiza profiturie de pe urma Frantzai sau Germaniei .
Nebunilor, valoare productziei se stabileste le nivelul pietzei cel ce controleaza piata controileaza si modul cum si mai ales unde se stabileste echilibrul intre cerere si oferta
Fratza si Germania controleaza ce vor sa vanda si in ce condiztii pot si vor sa vanda in Romanai reciproca nu e valabila .
Sau ca sa va explic mai pe intzelesul vostru mixul de politici ne-democratice ale Mexicului de la intre 1970 -1990 a fost complect diferit de mixul de politici ale Coreei de Sud 1970. Rezultataul acostor diferentza il traiesc azi
Zona de sud a Coreei, actuala Coree de Sud a fost dintotdeuna o tzra inapoiata macinata de o saracie endemica si de anacronism , nu mai e cazul.
Taiwanul a fost in toata istoria sa de pana la 1960 una dintre cel mai inapoiate primitive si refugiate in strafundurile epocii de piatra provincii ale Chinei imperiale, nu mai e cazul.
Comparatzi politicile economici si sociale ale Taiwanului cu cele a Thailandei si vezti afla motivul pentru care Thailanda nu a iesit inca din lumrea a treia cate vrema Taiwanul a iesit deja de acolo desi … cu recunoasterea oficiala inca mai are de lucrat.
Daaaa nebunilor, da capitalismul prosper nu se poate face fara capitalistii tai, fara CAPITALISTII TAI.
Fara capitalistii tai care sunt dependetzi de tine si de statul tau
Cu capitalistii altora nu se face capitalism, se face colonialism.
Ori in ultimii 20 de ani noi majoritar asta am facut : COLONIALISM.
Stiu ca pentru niste excroci ca voi specilaizatzi in asta are asta n-are , diferentza intre capitalistii tai si capitalistii lor poate parea mica iaca uite ca nu e .
Cata vreme vom continua sa facem colonialism Thailandezo-Mexican prosperitatea Coreano- aiwaneza va continua sa ne ocoleasca.
Cate vreme vom continua sa ne comportam ca o banana republic povesti de succes de tipul Embraer nu vor fi imposibile.
Iar in lipsa productzie onor cercetatorul care „da si un curs in provincie la o facultate privata, isi suplimenteaza veniturile din meditatii la sfarsit de saptamana si din vanzarea lucrarilor de licenta“ va continua sa fie supra-platit chiar daca are doar atat cat sa ii ajunga de „chiria garsonierei in care traieste, este hranit de parinti, uneori are de ales intre tigari si banane“.
Si de ce ar fi platit onor cercetatorul cu cursuri la privata mai bine atunci cand tzara de sub el s-a facut jumatate cand din 8 milioane de locuri de munca au ramas 4 ?
Cand tzara a fost decimata in mod repetat siu regulat in halul asta el de ce isi imagineaza ca poate sa fie peste nivelu celor in capul carora s-a cacat cu spor ?
Tzara suntem noi , noi cu totzi isi cata vreme noi cu totzii nu vom putea creste de-adevaratele-a acolo in lumea reala, lumea validata de piatza .
Cata vreme Romania nu isi propune sa vanda si chiar mai mult decat atat cate vreme nu isi propune sa controleze ea Romania prin formele sale prin CAPITALISTII SAI modul in care se stabileste echilibrul de piata si cum se dispribuie profitul de-a lungul tuturoe verigilor de productzie, cercetare – dezvoltae, distributzie si market building (na ca pentru activitate ce creare a reputatziei care determina pretzul de piatza Romanai inca nu are nici macar cuvantul care sa expime conceptul de prestigiu comercial si nu intelectula prestigiu care cere un anume prezt.
Cata vreme latraii nostri, guristii nostri carora totul le pute, insurectzionarii nostri reformatori de profesie s-au rezumat doar la a se da urticatzi de fostul regim marginindu-se la rolul de slugi gurese ale politicii lui scola-te tu ca sa ma asez eu viitorul nostru va fi doar o continuare a trecutului nostru colonial post 1928 sau pre 184atat.
Si da, exista o diferentza imensa intre Brazilia si Columbia chiar daca la nivelul strazii in cele doua tzari azi aici acum par aproape la fel iaca ca nu-s . Columbia este o tzra fara viitor cantonata in modelul sau colonial de banana republic de inalta dispariatate economica care nu sis doreste sa fie nimic altceva si care abandoneza mpodului cum politica economica si scociala a celor doau tzari este perceputa azi aici acu in RO acesta inca nu se vede.
Deci …..inapoi la oile noastre mioritice Cine credetzi ca va iesi din subdezvoltare prima Columbia sau Brazilia ?
Si daca ar fi sa le conducetzi pe cale cresterii economice cum atzi face-o ?
Si atrunci de ce Romanie ii recomandatzi altceva ?
De ce credetzi ca Romania poate sa cresca altfel ?
Exemplul cu metroul e bun si acesta are la baza axioma fundamentala : productivitatea e determinat de prezt iar cel ce controleaza pretzul controleaza modul de distribuiere a bogatziei implicit acela de generare a saraciei.
In conlcluzie cata vreme Romanai nu va avea o poltica similare celei a Chinei de azi de creare a unor marci internatzionale care sa controleze daca nu intrega piatza mondiala sau macar segmente semnificative ale acesteia fiind lederi pe segmentele lor de piatza noi nu vom construi capitalismul prosper ci colonialismul pauper nu vom contrui prosperitatea ci vom adanci saracia abjecta.
Solutziile valabile Japonie anului 1950-1960 , valabile si Coreei anilor 1970 – 1980 au fost valabile si si Romanai anilor 1990 din nefericier noi am ales o alta cale, calea coloniala.
Pentru calea colonial exista deja o teorie bine pusa la punca a „midd income gap“ adica a unei bariere pe care o tzra cu mod colonial de de crestre economic nu o poate depasi . Acesta estre undeva la 10.000 USD/an. De acesta s-au izbit si Thailanda si America latina si Malaezia si in genaral majoritatea Asiei de Sud Est cu exceptzii ante mentzionate
Modul de dezvoltare coloniala aduce o tzara de oriunde s-ar afla ea de la epoca de piatza sau din feudalism pana la un nivel de maxim 10.000 USD/an daaaa nu o poate propulsa peste acest prag.
Ghicitzi ce ? Romanai este deja la acest nivel . Solutzia voastra a nostra a romanilor este identica cu cea a Thailandei si ghicitzi ce? Thailanda pare a se screme a face ceva . Romania, nu.
Noi si copii nostrii vor trai consecintzele acesui nu acestui nu se poate sa se poata specific Bangladeshului de care ne apropiem cu pasi repezi.
Tipu are deptate. Economiile prospere , “mature” samd sunt economii care sunt protejate de statlele lor . Sau si mai bine sunt “boosterizate” (booster – racheta auxiliara care ajuta la decolare) de un Stat protector – prin legislatie, prin avantaje , prin politici financiare samd.
Individu zice de Embraer- este o companie braziliana . De avoatei. Acum vreo 30 de ani “interesant .. chiar au reusit ceva dragut!” Azi Embraer zboara sub inmatriculari ferranceze, americane, canadine , britanice . Cu britii e … o subsidiara a lu British Airways foloseste 14 Embraer .. de fpat British Airways nu mai are nici un avion englezesc!!
Insa voi draCii mei capitalisti romani … doriti faraa asta si sa va lase in pace.
Asa ca Statu roman se ocupa de capitalistii altora. Adica le face lor pe plac …
Nu ba iluzionati.. nu veti scapa de taxe, impozite samd. Insa le veti plati ptr binele altora .. pentru interesele altora ( de exemplu Camera de Comert Romano-Amerciana) si voi slugi la darloaga…
Ma rog poa fi mai rau. Adica sa fiti ca mine …
Ghita,
Am deschis ochii in business-ul international la 27 de ani, am avut parteneri din Austria, Germania, Olanda. Stiu cum si in favoarea cui se invarte Pamantul. Iti pun insa o intrebare si decizi tu daca are legatura cu impozitele:
Cine e beneficiarul la lobby-ul facut de agenturili, nu cumva Statul? Eu simplu cetatean imi aleg produsele pe price/performance ratio. Cine alege pentru Stat? aia care-i alimentam noi cu bani sa poata sa-si ia spagi.
Nici n-ai idee cate business-uri ciudate facute de Statul Roman sunt acoperite pana si de oponentii politici: ar dinamita persoane sus-puse si relatii internationale strategice. Am fost pana si la vila de 12 mil EUR din St. Moritz a unui fost ministru ce o poate justifica doar cu salariul pe 2000 de ani.
Intrucat apari rar p-aci, nici nu mi-e clar unde sa te incadrez, politicos te rog a ma lumina privind orientarea ta. Altfel ai un stil greoi la citit si cum stau cu ochii in 3 ecrane, caci mai si lucrez intre timp, n-am cum sa te urmaresc.
A propo’s de Embraer, unul din cei mai buni ingineri de aeronautica de-acolo e roman de-al nostru, coleg de liceu cu mine.
Ma batea gandul sa scriu un material despre colonialismul modern, insa e prea devreme si vad ca nu sunt perceput intocmai, trebuie sa mai exersez, altfel o sa ma identifice lumea cu un nostalgic ceausisto-comunist.
Am explicat in unul din posturile mele de ce ne vand ei noua margele si nu le vindem noi lor. E ca in bancul ala cu Lordul englez si gazonul: pentru ca ei fac asta de sute de ani.
Altfel iti urez numai bine.
Cine e beneficiarul la lobby-ul facut de agenturili, nu cumva Statul? Eu simplu cetatean imi aleg produsele pe price/performance ratio. Sigur cum sa nu … mai ales ca cand price/performance ratio este in fonctie de ultima reclama la tembelizgor .. sau ca “e oferta” si simplu cetatean cumpara inebunit ca nu poarda “ocazia” … sau ca plodu zbiara ca din gura de sarpe ca vrea ce vazu la temebelizgor…
Cine alege pentru Stat? aia care-i alimentam noi cu bani sa poata sa-si ia spagi. Da de la cine iau spagile? E? Pia unite una buna rau – MAI avea nevoie de niste Logan. Asa ca a facut comanda la nu stou ce firma ieista cica din “competitie” sa cumpere ea Loganurile. Scuze dupa capu meu era suficient ca MAI sa trimita fax la Piesti “ atatea, motoru de , culoarea samd” . Si mult mai ieftin.
Da da-mi voie sa te intreb : pe tine te dranjeaza statu sau spagaru? Ma rog eu dragii se palgari I-as folosi ca buldozaaearae cu barba pe santoerele de drumuri :”baieti sunteti condamnati la 100 kilometrii!!! Cand terminati plecati!! Succes in intrecerea penitenciara!”
Intrucat apari rar p-aci, nici nu mi-e clar unde sa te incadrez, politicos te rog a ma lumina privind orientarea ta. Cu placere : nationalist ,ortodox, heterosexual.
si vad ca nu sunt perceput intocmai, trebuie sa mai exersez, altfel o sa ma identifice lumea cu un nostalgic ceausisto-comunist. Si ce iti pasa?! Si vezi ca dorind o perceptie corecta vei ajunge sa defilezi cot la cot cu blonda lu Boc. Care si ea zice “corect” da uita ce facea acu 14 luni (si ca in gnl este bugetivora. Mai mare mirarea – copii de oameni de afaceri ce se inghesuie sa intre in lsijbe la stata nu sa invete sa conduca afacerea familiei .. Pe cand in alte parti incep ca ucenici si termina ca directori si propretari cand bababcii se retrag sa faca turul lumii)
Am explicat in unul din posturile mele de ce ne vand ei noua margele si nu le vindem noi lor.” De prosti d’aia.
* “simplu cetatean imi aleg produsele pe price/performance ratio” . De la Windos 95 incoa se stie foarte bine ca prima versiune lansata pe piata este … dezastru!!! Ca dupa 12-18 luni reusesc sa puna la punct traznaile. Insa invariabil armate de simpli cetateni interesati de “price/performance ratio” se bulucesc mai rau ca oile sa cumpere – scump, foarte scump – ultima noutate. Pesmene ca apoi la o cafea de dimineata sa aiba un motiv de discutie : ”ce belele mi-a mai facut Vista”. Da toti sunt comnvinsi ca este mai buna … insa au dificultati in a explica ce a “mai bun”. In general imagimea ….Si simplul cetatean este uneori angajat la Stat. Asta nu il face mai destept. De exmplu Vass. Sau Patapievici.
@Ghiță Bizonul
Aveți câteodată un umor…probabil greu de digerat de unii, dar zău că sunteți total!
Ghita,
Nu stiu cat ma citisi tu de cand imi pierd timp pe blogul asta dar parca vorbesti cu cuvintele mele. O sa razi, eu sunt de partea ta. Iar in timp ce ne duelam in cuvinte p-aici eu mai si fac ceva pentru a pregati profesional juniorii si a-i educa sa nu mai creada in televizor.
Am scris mai jos, noi venim cu o strategie pe care o argumentam impotriva spolierii Statului iar ceilalti ne-o combat invocand, paradoxal, aceleasi argumente.
Rolul tau de senior in ale blogului trebuie sa aiba si o componenta educativa, de aceea ma surprinde priceperea in a invarti cuvintele fara vreo implicare concreta. Contestatie la achizitia aia de Loganuri puteai sa depui si tu.
Dar sunt obisnuit cu teoria: si eu prin clasa a X-a cand inca eram fecior imi invatam prietenii cum sa procedeze. Asa ca daca o sa am vreodata nevoie sa finalizez vreun astfel de demers te chem sa incalzesti tu fata.
neseriosule
nu mai stiu cand am zusit despre ceva numit „teoria actelor ratate” … Tu se pare ca nu ai auzit …
Sa fi dpus contestatie la ce?! La faptu ca dezonor sinistru Bleaga dorea sa dea un ajutor de stat (ceva in genu 8.000-10.000 euroi pe Logan. In plus!!) unei frime particulare?
Si?
Iti zic io care ar fi fost reactiilee „un bososorog pedesist asitat social care se mai crede in comunism si nu a falate ca azi e capitalism gratie jertfei de sange a 1000 de eroi martiri!!” Si late cele. Si ca urmare sesizarea se pierdea pe undeva (ca sper ca la procuratura primesc hartioe igienica de la buget) sau daca ajungea totusi subect de haz „auzi ba ce idiot!” ii puneau un NUP …
Apriopos insa ma io o intrebare – de ce toata lumea cea vestita de intreprinzatori care ma tin pe mine in spate samd samd nu a zis ba avocatu lu peste pe care te platesc din sudoarea porftoelului meu ia fa contestie ca Bleaga prea o face cu Loganu!! DIN TAXELE MELEEEE!!
Nu cumva ptr ca corb la corb nu-si scoate ochii si o mana spala pe lata si ambele amandoua capitalismu ? Ca si voi considerati ca ar fi prea comunist ca un minister sa comande direct , fara intermediari (adica comisoane, profituri samd) cestii precum masinile necesare ? (mi se se pare ca si cu masinile guvenamentale e la fel – licitatie de la care firma sa cumpere Mercedesu . Daca nu ma insel Mercedes are o singura reprezentanta in Romania si ca reprezentanta aia are si exclusivitate, Curat concurenta – de nepoti, soti si tati de amante)
Iepurilă,
Margaret Thatcher era un suporter al IMM-urilor, ea însăși fiind fiica unui astfel de IMM-ist. Nu postez aici niciun link. Îți las plăcerea să te documentezi și singur. Iar în Ungaria a existat un astfel de partid în anii 90′ având un succes decent la public, ajutându-l pe Orban să ajungă la putere în 1998. Dacă vrei îți mai caut exemple.
Iar războiul nu este IMM-uri versus corporații (normale) ci versus statul aflat în simbioză (după cum zicea Observator) cu firmele mafiei politice de genul firmelor lui Iordache sau Blejnar. Paraziții politici ai statului.
Porthos,
Intr-o tara distrusa in care privatizarea se confunda cu hotia nu mai putem fi noi Alba Ca Zapada nici in ruptul capului.
Tu nu vezi ca noi venim cu o strategie pe care o argumentam impotriva spolierii Statului iar ceilalti ne-o combat invocand, paradoxal, aceleasi argumente?
Hai sa ne vedem de ale noastre. La ce ora dai cafeaua?
@Seriously
Cum așa? Renunțați atât de repede?
Să vă aduc aminte cum se aleargă cu limba scoasă pentru fiecare reautorizare?
Unora li se pare că IMM-urile sunt așa, niște chestii neutile, un fel de n-ar mai fi, dar când mă gândesc că de exemplu, orice fermă din zootehnie, ca și condiție pentru reautorizare, trebuia să încheie neapărat contract cu Protan SA-singura și unica firmă de colectare și incinerare deșeuri animale, și asta pentru că autoritatea tutelară avea consemn clar să NU autorizeze încă nicio societate mai mică care voia să lucreze pe acest obiect de activitate, încurajând astfel monopolul. Normal că ți se suie sângele la cap.
Și nu e vorba, că personal mi se frânge de treaba asta, însă mi se părea strigător la cer că existau firme private puse în așteptare, care voiau să investească bani frumoși în așa ceva, că slavă Domnului, terenul este încă virgin și neacoperit în acest domeniu. Dar nu, trebuia ca toată lumea să încheie contract cu Protanul. Și Protanul ce făcea? Păi normal că nu făcea față, concluzia? Deșertau camioane întregi cu cadavrele animalelor în câmpuri, fiindcă incineratorul lor nu mai făcea față. Ce măsuri a luat Mediul contra Protan? O pălmuță peste fundulețul și așa cam obez al Protanului. Unui IMM mai mic dar mai harnic, dacă îi scapă o hârtie pe jos îi interzice continuarea activității.
Iar ceea ce vă spun eu acum, nu sunt extrase din ziare, sau de cine știe ce site ca să mă dau mare să vă arăt ce tare sunt în nu știu ce domeniu, nu frățică, e realitatea crudă, aia cu care se zbate IMeMeul.
Când îl văd pe Radu cum întreabă, naiv părerea mea, cu ce mă încălzește pe mine că Statul reduce impozitele că oricum nu asta contează în fața corporațiilor, mă crucesc. Păi reducerea impozitelor și taxelor, în orice țară, reduce înainte de orice, economia la negru. O taxă redusă urmată ca și consecință de o pedeapsă mare aplicată celui care nu respectă legea, reduce în mod simțitor dorința, dar mai ales motivația, celui care lucrează la negru. O taxă mare urmată de o pedeapsă relativ mică, crește economia la negru, dar mai ales și ceea ce este mai grav, crește corupția la nivelul inspectorilor de control. Spuneți-mi, Seriously, dacă greșesc.
Impozitele dacă se reduc, au rol benefic prin înmulțirea cotizanților. Dacă eu, furnizor de produse și servicii, am doar doi-trei clienți mari, poate că pare că o duc bine, dar sunt pe un fir de ață și risc tot timpul să mă prăbușesc, în caz că acei clienți ai mei se dau de fund, sau plătesc greu, sau încearcă să mă fenteze. Ca să rezist bine în piață, sigur că sunt încântată de clienții cei mari, dar mai repede mă încălzesc clienții mici, mulți și siguri. Dacă se duce unul din ei, nu simt, că vine altul. Însă faptul că sunt mulți și buni platnici, mă face pe mine să cresc, să mă extind, să încerc lucruri noi, să le perfecționez pe cele vechi ș.a.m.d. Reușesc să mă fac înțeleasă?
Și da, IMeMe-urile nu se luptă cu corporațiile care le dau de lucru. IMeMe-urile se luptă cu corporațiile care sunt sprijinite pe șpagă de Statul care joacă necinstit.
Când eram mai tinerică aveam un șef foc de deștept. Și avea o vorbă hoață: să nu mă sperii niciodată de umbră, că tot timpul e loc sub soare pentru toată lumea. Credeți-mă că nici nu-mi imaginam atunci cât de mult o să țin cont de această vorbă.
Mitzoo,
Ma stii tu pe mine sa abandonez lupta? Termin munitia, continui la baioneta.
Sa-ti mai povestesc de un Ianuarie cand se preschimbau cerificatele la Registrul Comertului si ma prinsese cu marfa in vama? Cozi de 700-800 de persoane. Dar mai bine nu-ti spun, caci vreau sa ma uit in viitor.
Viitorul ala in care dupa ce se termina banii de protectie sociala masele disperate o sa dea foc la casele oamenilor gospodari. Misto poezia.
Sper macar sa beneficiem de facilitatea de a ne alege Calaul (am si pus ochii pe cineva) si sa mai avem cativa bani sa-l si platim.
Io cerere de gratiere nu fac.
Seriously,
Nici nu vreau să mă gândesc!
Nu-mi mai spuneți de certificatele de înmatriculare! Și așa, în afară de faptul că mi s-a părut o reală bătaie de joc, cred că toată lumea s-a gândit că preschimbarea certificatelor de înmatriculare nu a fost decât o găselniță să mai ia Statul, prin curvetul de registrul comerțului, niscaiva biștari de la TOATĂ lumea care face o afacere în România. Și nici măcar nu ne-au dat un certificat din ăla de carton plastificat, cum era înainte, ne-au dat o copie de calitate proastă a certificatului anterior, dar mult mai scump decât primul. Probabil s-au gândit că avem nevoie de hârtie la budă.
Însă îmi aduc aminte când s-a dat legea obligativității caselor de marcat.
Nu era problema că-ți puneai casa de marcat, că utilitatea ei o înțelegea oricine, problema puțea când aflai că doar câteva firme, unele știm noi care, aveau autorizațiile, taman ce le scoseseră,și importurile taman ce făcuseră pe casele de marcat. Și doar ele, numai ele, erau conform cerințelor (sic) impuse de Stat. Nu-i așa că nu spun aiureli?
Dacă mai continuăm așa iar o să-l supărăm pe Porthos că-i rememorăm din perioadele de tristă amintire.
😆
@ Mitzaa
Cum să mă supăr. Dimpotrivă! Cele mai frumoase amintiri le am din perioadele dificile.
Huh!
Mitzoo, dupa mine cea mai tare a fost aia cu popicele de plastic la „culoarul Nato”, ca sa delimiteze benzile in trafic, asigurand securitatea circulatiei de la Parlament pana la Aeroport si vitavercea.
Nu s-a putu face licitatie conform procedurilor ca vezi Doamne nu era timp.
Ca si cand nu se stia de un an ca Nato o sa faca la noi adunarea.
S-a procurat direct. Sute de mii de popice dupa toate regulile comertului se procura in 2-3 luni, plus ca-ti trebuie o luna cel putin sa le aduci, caci dupa estimarile mere ocupau un vapor.
Insa popicele alea au aparut din neant. Sigur zaceau printr-un depozit undeva la Ploiesti asteptand intarzierea factorilor de decizie ca sa primeasca „orderul”.
Si manifestarea a fost de un real succes, la fel ca si tunul cu popicele.
Aaa, ca uitai sa intreb, tu ti-ai luat certificat EORI? alta idiotzenie …
saracu Porthos, Isabel_mabel l-a facut pur si simplu muci!
Nup. Că n-am nevoie eu. Dar am niscaiva furnizori care au trebuit să alerge pentru așa ceva. Nici nu vreau să-i întreb, cine știe ce-mi aud urechile.
@ Seriously, Mitzaa
M-a scos din pepeni Ghiță cu apologia statului. Adică nu-i convine să aleagă liber, pentru că vezi doamne e manipulat de reclame. Iar săracul stat e jupuit de escrocii de „privați”. Nicio șansă să-l lămurească cineva că face confuzie între capitalism și CRONY-capitalism și că ultimul nu are nicio legătură cu noțiunea de piață liberă.
E ceva la el ce nu mai poate fi modificat decât prin lobotomie.
PS: Însă îl suspectez că nici el nu crede ce spune și se amuză să întărâte (de pomană) spiritele.
Și eu zic că se amuză.
Dar dacă totuși domnia sa nu este așa cum îl suspectăm a fi, atunci chiar că îi postez cu dedicație o poză specială pentru domnia sa.
Că doar ce mi-ați dat mână liberă, care va să zică.
Sau îi scriu o poezucă
Ce e ciudat e ca insusi Domnia Sa recunoaste ca Statul incurajeaza furtul. Dar intelege ca de furat fura „ailalti”. Ca si cand astia ar fi „ai lui”.
Cei mai mari „capitalisti” tot PSD-ul i-a inventat, in loc sa se revolte da cu pietre in piata libera pe principiul ca oamenii sunt manipulati. De cine? De capitalisti. Era mai bine cu Dacia la care trebuia sa-i strangi toate suruburile cand o cumparai din fabrica sa poti ajunge cu ea acasa? Sau e mai bine cu Loganu’ facut, dar asta-i doar o coincidenta, in aceeasi fabrica.
Nu cumva diferenta e Stapanul? Ca „masina” scria pe amandoua …
Deci esenta liberatrianismului este nazismul … „nu mai poate fi modificat decât prin lobotomie” . Apopos asta ti s-a facut tie ca nu mai reusesti sa gandesti decat in 0 si 1 (inchis deschis).
Deci asa ca ptr copii (ca lobotomiozatii nu au cum intelege) – este cam naspa cu alegrea libera. Libera in functie de ce?
In funtie de informatie zici tu. Hm … nu stiu cat de relevanta este infromatia fata de recomandarea recalamelor agresive. Sau de modelu oferit de vecini – acu cca 40 de ani am vazut insi care dopreau neapareta Aciko sau Silvani motvand „ma srtiu ca Phlips e mai bun da toata lumea are Aciko sau Silvano!”
Cam asa stam cu „alegerea libera”. Sau poate vrei sa zici ca campaniile de publicitate si strategiile de marketing sunt facute doar ca sa aiba unii de unde manca o paune alba? Chiar toti din publictate sunt niste aseistati nenorociti?!
Apoi … Statu nu este Leviathan, Dracu sau Dagon si nici o masina impersonala. Statu este suma cetatenilor sai. Si se iecsprima prin afurisitii lui de functionari . Care functionari sunt niste persoane „fizice” care aleg si ele „liber” in functie de ce citesc prin ziare, ce auz de la „maestriii de gandire”, care sunt influentati de publicitate te-ia gandit vreodatc a „studii” cacademice gen Sfarsitul istoriri sau Ciocnirea civilizatiilor samd sunt de fapt „publicitate” si „marketing” politic bine dirijat?!) samd samd samd. Nu „statu” ecide sa treaca brusc la un sitsem de operare nou samd ci functinaru – si asta si in functie de „lobby” ul care se face (adica publicitate personalizata .. cam in genul aluia de iti suna la usa)…
Air acestio functioanri sunt nitel in legatira sei cu politicienii. iar politicienii ei bine sunt aia pe care noi ii laam sa se ocupe de politica … si ii votam ptr ca ne place ce zic . Da nu prea ii controlam … din pacate.
Caci daca i-am cotrola mai bine atunci si „Statu” ala abstract ar functina si in favoarea noastra. Insa functioneste in favoarea altora ..
Findca Statu e ca si toporu, roaba samd – un simplu instrument. Insa sa nu crezi ca te poti dispensa de el … ca imediat o sa fie altu dispus sa ii ia locu. Crezi de exemplu ca aia care sustin financiar Institutu Mises si alte cele ar renunta la Statu lor , pre numele lui USA? Sau mai precis ar renunta la serviciile USN, USAF, US Army . CIA , NASA , NORAD si naiba mai stie ce?! Mai debgraba ar interna brusc la Guantanamo toata gasca libertariana – asta dupa ce le-ar explica ce drepturi n-au – sa aiba avocat, sa ceara habeas corpus, sa …
motto
N-ascult de tinerii frumosi,
Barbatii toti sunt mincinosi,
Cu-o vorba dulce
Ei te seduc, te-adorm usor
Ca mamele copiii lor,
Când vor sa-i culce
**************
baiatu asta Serios scrie intr-adevar bine, scrie atit de bine ca e chiar periculos, in scrierile lui strecoara atitea timpenii, aiureli, minciuni asa de frumos impachetate ca esti tentat chiar sa le crezi.
La subject, desigur prin statistici sau exemple atent alese se poate argumenta orice:
1. Nu este adevarat ca cresc corporatiile si-i inghit pa aia mici. As zice ca din contra, unele corporatii se farimiteaza, altele se despart de anumite sectii, domenii. E un proces absolut natural de schimbare, reorganizare.
2. de fapt baiatu se contrazice, pina deunazi vorbea de incompetenta si comunismu corporatiilor acum se teme ca acestea ar cistiga puterea fiind sustinuti de state.
3. baiatu da impresia ca vorbeste de dezvoltarea globala da el de fapt are-n cap doar niste necazuri pe care le-a avut in Romania. Adic ageneralizeaza
4. bate cimpii, la fel ca pretenu lui, despre taxe, de parca corporatiile nu ar plati taxe.
5. uita sa spuna ceva f. important, adica concurenta, e cunoscut ca pericolu cel mai mare al economiei de piata e formarea cartelelor, monopolu, de fapt asta ar trebui sa fie grija statelor, la nivel international, distrugerea concurentei prin monopol.
Neamtule, zau ca aveam pretentii la tine … esti cea mai mare dezamagire.
Eu scriu un scenariu SciFi si tu imi spui ca am ceva cu corporatiile? Hai ma … doar citisi ca am fost partener cu o corporatie de 8 miliarde$ ani buni.
Am cumparat partea lor (90%) in 2006 prin management buy-out, la initiativa lor, sau nu stii ce insemna asta? Sper ca nu trebuie sa-ti desenez.
O iau ca la clasa I: corporatiile supravietuiesc razboiului atomic. Atat am spus.
Necazurile mele din Romania sunt de fapt bucurii, costurile de marketing ca sa atragi atentia ca sunt mai bun decat o corporatie sunt infinit mai mari decat un contract pe care ti-l sufla aceeasi corporatie. Traiesti intr-un mediu oxigenat, ar trebui sa stii chestiile astea, ce dreaq? Sacrificiu de dama la mutarea 1 avantaj advresarul, mat la mutarea 4 avantaj tu. Sau nu joci sah?
Eu vorbesc de taxele aferente fortei de munca prin toate subiectele atinse: reduceri de impozite, deductibilitate, sanatate, invatamant, reducerea economiei la negru si tu intelegi ca nu platesc taxe corporatiile? Ma dezamagesti.
Grija aia de care zici tu lipseste, un Stat disperat e in stare sa-i fara sex oral de 3 ori pe zi unei corporatii numai sa se traga in poza la televizor, ca uite ce investitor strategic am adus noi. Nu l-a adus nimeni, daca e business vine, daca nu se mai gandeste, iar daca e deja aici si-l doare capul pleaca.
Porthos, propun un test de inteligenta pe blog inainte sa poti posta, nu faci 100 de puncte, stai si citesti, n-ai voie sa postezi, doar nu am ajuns sa discutam cu copii de Gradinita.
@ Sery
„Porthos,
Intr-o tara distrusa in care privatizarea se confunda cu hotia nu mai putem fi noi Alba Ca Zapada nici in ruptul capului.
Tu nu vezi ca noi venim cu o strategie pe care o argumentam impotriva spolierii Statului iar ceilalti ne-o combat invocand, paradoxal, aceleasi argumente?”
Tu NU intelegi. Combaterea spolierii statului n-are NICI O LEGATURA cu intreprinzatorii mici si mijlocii. Combaterea spolierii statului NU este un rol care sa le revina, in mod FIRESC, imemeilor. Sula n-are NIMIC de-a face cu prefectura. Adica, pe de o parte, din 1990 incoace, privatizand, statul (sau, mai corect, oamenii politici care au incarnat statul, dar n-ar rost sa ne pierdem acum in nuante prea subtile, care ar deturna discutia in moc inutil) a tot furat si-a spoliat. Suntem perfect de acord. Pe de alta arte, in paralel cu acest jaf ca in codru, au aparut, din 1990 incoace, ca ciupercile dupa ploaie, o sumedenie de intreprinzatori mici si mijlocii. De acord. Asa, SI?! CARE-I LEGATURA, intre cele doua?! De unde si pana unde ideea ca imemeii trebuie si sunt cei mai nimeriti sa lupte contra jafului practicat de stat, sa conduca, intr-un fel, lupta anticoruptie (nici mai mult, nici mai putin)?! NU, domnule, nu intreprinzatorii mici si mijlocii pot si trebuie sa stopeze spolierea, ci o clasa politica ONESTA. Avem nevoie de cinste, oricat de rudimentara si uzata ar parea ideea asta, nu de imemei. Repet: sula n-are NIMIC de-a face cu prefectura! Porthos spunea mai sus ca Ghita are nevoie de o lobotomie. Ei, daca tot se poarta pe aici calificativele tari, in ce te priveste, bati campii cu atata constiinciozitate, de cand ai aparut pe blogul asta, incat, daca nu as sti ca esti un inginer si un patron de 49 de ani, as crede ca esti fie un copil, care incearca sa para om mare si face din toate notiunile care i-au trecut lui pe la ureche un talmes-balmes, convins ca rupe gura targului, fie un adult scapat de la numarul 9 (daca mai exista), care si-a pierdut de mult uzul ratiunii si, ca multi bolnavi, insira neintrerupt idei fara sens si fara legatura intre ele, in cea mai perfecta incoerenta. Nu te iluziona: n-ai venit cu NICI O „strategie”, asa cum te lauzi. Nu faci decat sa aberezi, neobosit si kilometric. Hai sa facem un partid al imemeilor si sa luptam contra spolierii statului, pentru a le da tuturor o sansa. Parca ai fi Catavencu. Nu numai din punctul de vedere al populismului, ci si – si mai ales – din punctul de vedere al ineptiilor enuntate. ESTI O MASINA DE ABERAT NON-STOP.
Iepurilă,
Zici tu: „NU, domnule, nu intreprinzatorii mici si mijlocii pot si trebuie sa stopeze spolierea, ci o clasa politica ONESTA”.
Așa este, avem nevoie de o clasă politică ONESTĂ. Întrebarea mea pentru tine este: „de unde-i iei pe oamenii aceștia onești?”. După părerea mea există doar o singură sursă viabilă. Mediul privat. Adică corporații și IMM-uri.
Eu cred că cei care au mai multe șanse sunt cei din corporații, din motive lesne de înțeles. Și asta sublinia și Seriously, dar se pare că puțină lume a înțeles ce zicea, însă v-ați repezit să criticați fără să înțelegeți ce zice de fapt.
De asta e nevoie și de o componentă/partid care să reprezinte interesele IMM-urilor.
Și vezi că și pe mine m-ai citit greșit. Eu nu am zis că Ghiță are NEVOIE de o lobotomie. Nu mi-aș permite așa ceva, mai ales că-i un tip deștept. Am spus doar că anumite idei pot fi schimbate DOAR hardware. Valabil și pentru mine în cazul ideilor libertariene. Când o să mă auzi că e nevoie de „protecție socială” și nu de piață liberă, poți să fi sigur că am avut un accident grav sau au pus mâna pe mine etatiștii și m-au operat. 🙂
M-ai ametit complet si tu si Seriously. Cred ca nici voi nu v-ati lamurit ce vreti sa spuneti. Seriously spune din primele propozitii ca vrea sa planga pe umarul catelului la care latra dulaul. Pe urma spune ca de fapt nu tot dulaul ci doar dulaul mafiot in cardasie cu statul (si tu dai aprob pozitiv dand exemplul super-relevant al lui Blejnar – marele corporatist (?!?) si dusmanul tau de moarte). Acuma pari sa revii asupra celor spuse si te referi la corporatii pur si simplu. Ba mai mult, ne bati pe umar cu un aer paternalist si ne explici ca „asta” a vrut sa spuna si Seriously. Ce pana mea a vrut sa spuna si ce vrei tu sa spui ca nu mai aveti nici un haz ? Ma doare capul incercand sa va ghicesc gandurile, asta in cazul in care e ceva de ghicit.
Protectia sociala si piata libera pot si trebuie sa coexiste.
Radule, nu credeam c-o s-o spun vreodata, dar comentariul tau e excelent. Sunt de acord cu tot ce ai scris. Si te rog sa nu ai nici un dubiu: mai ales in ce-l priveste pe Sery, in mod sigur nu stie ce vrea sa spuna si nu are ganduri de ghicit. Omul este campionul incoerentei, si asta inca de cand aparut aici.
@ Radu
Uite ce am zis eu de Blejnar: „Iar războiul nu este IMM-uri versus corporații (normale) ci versus statul aflat în simbioză (după cum zicea Observator) cu firmele mafiei politice de genul firmelor lui Iordache sau Blejnar. Paraziții politici ai statului.”
Ce pana mea e greu de înțeles în asta?
Și ca să explic până la capăt: clasa politică actuală, coruptă și incompetentă, asociată cu pseudo-capitaliștii de mai sus ar trebui înlocuită de o clasă politică ONESTĂ. Care nu poate proveni din altă parte decât din zona curată (fără asocieri politice și fără contracte cu statul) a companiilor private.
Cum cei din corporații sunt natural mai adaptați la lucrul în organizații mari și aproape la fel de birocratice precum statul, este de așteptat ca ei să devină componenta dominantă a noii clase politice.
Îți explic și partea cu partidul IMM-urilor sau asta a fost mai ușor de înțeles?
Pe scurt, propui o oligarhie. E inacceptabil.
Simpatică „deducție”. Cum ai ajuns la concluzia asta? Eu vorbesc de partide și deci de o democrație.
Democratie sau nu, n-are-a face. Orice regim in care guvernantii sunt oamenii de afaceri este o oligarhie, chiar daca sunt alesi prin vot liber.
E o neînțelegere. În mediul privat nu sunt numai patroni, ci și angajați. Eu mă refer mai ales la ultimii pentru că ei sunt majoritatea. În cazul corporațiilor, nici măcar nu prea poți să vorbești de patroni.
Spune-mi tu cine e „patronul” Raiffeisen. Sau Erste. Șamd.
Presupun că tu te referi la faptul că atât timp cât sunt în politică e incorect (și ar trebui să fie interzis) să facă business. Asta e de la sine înțeles. Altfel ne-am întoarce la crony-capitaliștii de astăzi.
Iepure, Porthos vorbeste de o selectie a oamenilor onesti, care au demonstrat competente in astia 20 de ani, n-au furat de la Stat. In plus indica locuri de unde poti recruta astfel de persoane: IMM-uri sau Corporate.
Sper ca nu crezi ca o sa candideze IMM-urile in alegeri …
Sau tie de-asta iti era frica?
Ce e foarte clar pentru toata lumea e ca n-o sa fie recrutati de la Stat.
Ti-ai pus intrebarea de ce? Pentru ca nu inteleg piata, nu au sange in instalatie si mai sunt si guralivi.
Iti fac un desen, ca sa intelegi: RCS a plecat acum 4 ani la bursa la Londra sa se listeze. Delegatia lor era compusa din 4 oameni cu paltoane de la ajutoare si pantofi de 100 lei in picioare. Mai bine plateau niste actori, ar fi fost mai credibili. Nu poti sa ceri 500 mil EUR cu ceas de 150 RON la mana. Mai bine nu porti. Si nu te duci acolo daca nu vorbesti engleza (vezi cazul ambasadorului roman in UK).
O sa intrebi de ce e inacceptabil. Pentru ca mediul de afaceri este deja peste tot (inclusiv la noi) o putere in sine. Daca presa este a patra putere in stat, asa cum se spune, mediul de afaceri este a cincea. Si tu ai vrea sa mai puna mana si pe puterea politica. Nu e bine. Ce faci cu separarea puterilor („oficiale” sau „neoficiale”) in stat?
Și vrei să le interzicem și ziariștilor să candideze? Dacă tot sunt a patra putere în stat…
Iar chestia cu a cincea putere e un banc. Singura „putere” pe care o au cei din mediul privat este să țină în spinare statul și bugetivorii lui. În afara celor două categorii de mai sus (mediul privat, angajații statului) mai sunt doar copiii și pensionarii.
Iepure, tu mai consideri presa o putere in Stat? Despre care presa vorbesti?
Eu fac presa de 20 de ani, te rog, limiteaza-ti afirmatiile la sfera ta de competenta. Habar n-ai ce vorbesti. Crezi ca daca faci comentarii pe blog esti ziarist? Sau crezi ca daca tiparesti pliante in cartier esti presa?
„Protectia sociala si piata libera pot si trebuie sa coexiste”
My words exactly, ma surprinde cum tu ai mai multa incredere sa-ti faca altii (hoti nenorociti) protectie sociala decat o piata sanatoasa masurata prin bunastarea unor intreprinderi ce si-au construit afacerea onest.
IMM-urile sunt pericol daca ajung putere politica? N-o sa ajunga niciodata, nu e menirea lor. Dar acum cine e puterea politica? niste repetenti care alimenteaza firmele de Partid. Ma lasi?
Citindu-l pe nea Ghita mie mi-e clar- mama, tata, profesorul meu de mate (apropos, eu inca il iubesc pe omul asta), bunica, matusa si ceilalti din jurul meu nu au avut nicio contributie daca mie mi-e bine acum. Mie mi-e bine ori ca am furat de la stat (nu stiu ce, dar nu stiu pentru ca nu sunt atat de inteligenta sa stiu, nea Ghita stie) ori ca mi-a dat statu’- si mai exact, domnu’ politician. Ce mi-a dat?
Pai in primul rand are grija de doua ori pe an sa asfalteze drumul care duce de la mine de-acasa la serviciu. Cum as putea altfel sa ajung sa muncesc pentru a ma intretine daca el, statul, nu ar avea grija sa nu-mi stric pantofii si masina plomband in fiecare primavara si toamna aceleasi gropi?
Apoi m-a ajutat sa inteleg ca inteligenta si scoala nu conteaza. Asta ma scuteste sa cheltuiesc bani aiurea pe educatia fetitei mele. La ce bun? Mai bine banii aceia ii dau la stat, el stie cu siguranta mai bine ce sa faca cu ei. Uite, de exemplu oamenii aceia care raman pe drumuri pentru ca s-a desfiintat comisia pentru supravegherea asigurarilor, trebuie sa fie platiti, nu?
http://www.gandul.info/financiar/salarii-compensatorii-de-sute-de-mii-de-euro-la-stat-cu-cat-pleaca-acasa-fostii-comisari-de-supravegherea-asigurarilor-si-cnvm-10908323
Uite, de aceea zic sa nu ne mai plangem atat. Atata plans nu face altceva decat sa ne creasca gradul de depresie, sa nu mai muncim si sa nu mai producem. Pentru ca daca e sa ne fie rau cine altcineva e vinovat inafara de noi?
Că bine zici, draga mea.
Ia nu te mai plânge atâta, că și așa nu TU contezi. Pe urmă o să zică lumea că ești și vreo frustrată 😆
Mitzoo, ca de obicei, in doua randuri ai sintetizat discutiile din 10 pagini.
Circula pe internet, daca nu ati primit-o, atunci cititi asta si poate va veti amuza:
La spargerea unei bănci, participă doi spărgători. Primul strigă: „Nu mişcă nimeni! Țineţi cont: banii sunt ai altora, viaţa este a voastră.” Toată lumea din bancă s-a întins pe podea, în linişte.
Asta se numeşte „Schimbarea Modului de Gîndire –”Schimbarea modului convențional de gîndire”.
O tipă se întinde provocator pe masa din faţa ei, încercînd să atragă atenţia. Spărgătorul i se adresează: „Vă rugăm să fiți civilizată! Acesta este un jaf, nu un viol!”
Asta se numeşte „Profesionalism – Concentrează-te doar pe ceea ce ştii să faci”.
Cînd s-au întors de la seif, spărgătorul cel tînăr (cu studii MBA) i-a spus hoţului mai bătrîn (care avea doar studii primare) „Hai să numărăm cîţi bani am furat!”. Hoţul bătrîn, indignat îi răspunde: „ De ce să pierdem noi atîta timp şi să ne prindă, cînd putem să aflăm diseară, de la ştiri, cîţi bani lipsesc din bancă.”
Asta se numeşte „Experienţă –> În zilele noastre experiența este mult mai importantă decît calificările de pe hîrtie de la cursurile POSDRU”.
Imediat după ce hoţii au părăsit banca, directorul i-a ordonat casierului să cheme repede poliția. Casierul după ce se gîndi o secundă îi răspunse: „Domnule Director, nu e mai bine să punem 5 mil de € deoparte şi să spunem că i-au furat hoţii?”
Asta se numește „Trasformarea ameninţărilor în oportunităţi –> a întoarce o situație defavorabilă în avantajul tău”.
Casierul zîmbind: „Ar fi minunat să avem cîte o spargere în fiecare lună!”
Asta se numeşte „Oportunitate –> Fericirea este cea mai importantă.”
Seara la ştiri se anunţă că doi hoţi au intrat într-o bancă şi au dat o spargere de 100 mil. €.
Hoţii au început să numere banii de mai multe ori şi nu le ieşeau decît 20 de milioane. Furioşi au început să înjure: „# € @ &, noi am făcut planuri, am riscat ani grei de închisoare sau poate chiar viaţa şi directorul s-a ales cu 80 de mil, cît ai bate din palme?!?”
Asta se numește „Ştiinţă managerială –> Cunoașterea este mai valoroasă decât aurul!”
Directorul băncii este fericit şi zîmbitor, că pierderile lui de la bursa de valori sunt acum acoperite de acest jaf. Plus că i-au ieşit şi cîteva milioane bune bani de buzunar. Iar banca este pe profit.
Asta se numește „Arta managementului –> Curajul de a-ţi asuma riscuri!”
@ Sery
„Iepure, tu mai consideri presa o putere in Stat? Despre care presa vorbesti?
Eu fac presa de 20 de ani, te rog, limiteaza-ti afirmatiile la sfera ta de competenta. Habar n-ai ce vorbesti. Crezi ca daca faci comentarii pe blog esti ziarist? Sau crezi ca daca tiparesti pliante in cartier esti presa?”
Scumpule, ai citit „Pendulul lui Foucault”, de Umberto Eco? Ei bine, personajul principal din acest roman, Jacopo Belbo, avea o vorba, pe care le-o aplica tuturor ingamfatilor: „Scoate-ti dopul!”. Uneori, foarte doct, explica si sensul acestei vorbe: „Se presupune ca individul in cauza este extrem de gonflat, din pricina aerelor permanente pe care si le da, si ca aceste aere pot fi eliberate scotand un dop din partea dorsala a respectivului”.
Ei bine, exact genul asta de individ esti tu, dandu-ti aerele cele mai penibile si infantile: „Eu, olteanul, si intreprinderea mea”, „Cum nu te banuiesc fluent in engleza, postez si traducerea”, „Eu fac presa de 20 de ani, te rog, limiteaza-ti afirmatiile la sfera ta de competenta. Habar n-ai ce vorbesti. Crezi ca daca faci comentarii pe blog esti ziarist? Sau crezi ca daca tiparesti pliante in cartier esti presa?”… Si asa mai departe…
Inutil sa precizez ca, intotdeauna, plonjezi, cu eleganta si elan, in piscina fara apa si vine sa te ia reanimarea, caci te inseli matematic: sigur ca inteleg perfect engleza (nici nu e mare branza) si, ghici ghicitoarea mea, am studii de jurnalism, finalizate, si lucrat in presa scrisa, da’ am lucrat, nu m-am jucat…
In afara de asta, dovedesti, ca de obicei, incapacitate de concentrare, sterilitate totala pe plan ideatic si nu reusesti sa-ti dai seama despre ce se discuta, axandu-te pe niste remarci periferice de-ale mele, ca asta cu presa, cand esentialul era ala ca, dupa parerea mea, mediul de afaceri este tot o putere in stat, si repezindu-te cu capul inainte sa dai lectii de presa, cu o suficienta grotesca, chit ca nici macar nu am scris ca presa este a patra putere in stat, ci ” DACA presa este a patra putere in stat, asa cum SE SPUNE…”.
Esti de un penibil perfect. In tine se da o zbatere dureroasa: ambitiosul din tine incearca sa rupa gura targului cu „scrierile” sale, dar coeficientul de inteligenta extrem de redus si cultura saraca (ai recunoscut chiar tu ca, de mic, te-a interesat tehnica si ai citit mai multa tehnica decat beletristica) ii zadarnicesc planurile sistematic. Faci presa de 20 de ani? Imi pare rau sa ti-o spun, dar ai trecut prin presa ca gasca prin apa: nu s-a lipit nimic de tine. Scrii ca o cizma. Tu faci parte din categoria bine definita (Sever Voinescu, Lucian Mandruta, Adrian Cioroianu, Tudor Octavian etc.) a jurnalistilor pe care, daca lumea ii citeste, apoi se intreaba: „Si despre ce-a fost vorba? Niciodata nu inteleg ce vrea asta sa spuna. Articolele lui n-au nici cap, nici coada”.
P.S.: Este ca, pe vremea cand ii facea campanie lui Base, inainte s-o intoarca asta impotriva lui, cu mitocania care-l caracterizeaza, presa ERA a patra putere in stat? 😆
P.P.S.: De-aia n-o sa iasa Rromanica niciodata din rahat: ca-s prea multi incompetenti infipti ca tine, care se cred buricul pamantului.
P.P.P.S.: SCOATE-TI DOPUL!!! 😆 😆 😆
@ Seriously
Vezi rozătoarea? Dacă și-a scos dopul, acum se visează turboreactor. Ai grijă doar să nu umbli cu țigarea aprinsă pe lângă el.
Delicioasa, asta cu „tigarea”. Nu credeam ca inca se mai face greseala asta de limba. Corect e „tigara”. Dar nu-i cazul sa te simti prost: Marin Preda, in „Morometii”, a facut aceeasi greseala. E drept ca el nu avea decat opt clase.
M-ai prins din nou. Recunosc că habar nu aveam forma corectă. Am o scuză, sunt inginer. 🙂
iepurila, stai ca Seriosu si-a facut si autocritica, uite „Porthos, propun un test de inteligenta pe blog inainte sa poti posta, nu faci 100 de puncte, stai si citesti, n-ai voie sa postezi, doar nu am ajuns sa discutam cu copii de Gradinita.”
Baiatu nu-i numa arogant, e si fudul nevoie mare, se vede ca-i oltean.
Corrrect, excelenta remarca! 😆 😆 lol:
Din pacate, Porthosica n-o sa introduca testul ala, ca nu mai pupa Sery „articole” pe „Deca(b)log”. 😆
Voi doi chiar mă tentați să postez un test de inteligență. Vă faceți harakiri dacă nu-l luați?
Baga testul, sa ne distram un pic.
Incep eu:
Intr-o camera sunt 3 becuri cu incandescenta, legate la 3 intrerupatoare intr-o alta camera, fiecare bec cu intrerupatorul sau.
Poti sa te joci oricat cu intrerupatoarele si sa le lasi in orice configuratie.
Ai voie sa intri o singura data in camera cu becurile ca sa identifici carui bec ii corespunde fiecare intrerupator.
Iepure?
@ Seriously
Nu-l grăbi că nu mai nimerește goagălu’.
Eu zic sa lăsați disputele. Ia sa va arat in ce vom mai baga bani in următorii doi ani:
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-193_en.htm
Ce ziceti? Care se baga cu mine sa facem platforma?
Ce platformă?
ODR – ce tb sa fie funcțională in 2015
Oameni de bine, ce ați face pentru copilul acesta?
http://m.adevarul.ro/locale/slobozia/olimpic-informatica-calculator-1_51a63b64c7b855ff563ae834/index.html
De obicei facem un transfer bancar.
Dar in cazul asta cred ca ar fi mai usor sa ii dea cineva un calculator. Deci, se ofera vreun CEO din IT? 🙂
Vorbeste cu Ghita, e domeniul lui.
Un spalat pe creier. Sa nu-l prind ca cere ceva fara un Rolex la mana !
Mă ofer eu să-i facem cadou un calculator din banii lui Radu, că tot a rămas dator către noi cănd s-a tirat în Canada.
Dacă vrei să-i faci un bine, învață-l cum ți-ai făcut tu rost de bani pentru primul PC. Dacă-i faci cadou direct PC-ul o să te blesteme când o ajunge la vârsta lui Radu și va realiza că-i prea târziu pentru Rolex (și primul milion).
@ Iepurele
Am vazut din astia ca tine de mi s-a urat.
Abia asteptau o Conferinta de Presa cu pauza de cafea.
Nu numai ca porneau ca la suta de metri cand nici n-apuca predicatorul sa multumeasca pentru atentie, mai veneau si cu pungi de 1 leu de-acasa sa toarne salata si icrele in ele sa le-ajunga pana la urmatorul eveniment.
Daca era iarna nu mai veneau cu punga, intrucat buzunarele de la palton erau destul de incapatoare.
Acuma ca tot intelegi engleza uite si raspunsul meu pentru tine:
„Don’t argue with an idiot, he will lower you at his level and beat you with experience”.
Topic closed.
Hai cu testul IQ
Postasem pentru Iepure, dar concursul e deschis si celor cu IQ peste 80 … 🙂
Intr-o camera sunt 3 becuri cu incandescenta, legate la 3 intrerupatoare intr-o alta camera, fiecare bec cu intrerupatorul sau.
Poti sa te joci oricat cu intrerupatoarele si sa le lasi in orice configuratie.
Ai voie sa intri o singura data in camera cu becurile ca sa identifici carui bec ii corespunde fiecare intrerupator.
Tu Anansie ar trebui sa joci cu handicap: leaga-ti o mana la spate, ca sa-i dai si Iepurelui o sansa.
Aceasta problema este arhicunoscuta pe internet. Cred ca si cei sub 80 o vor rezolva 😉
De acord cu Anansie! Si pentru ceilalți e suficient ca ai spus „cu incandescenta”.
Eu am căutat-o pe internet dar nu am găsit-o. Însă problema e faină rău de tot, mai ales că nu e foarte grea, trebuie doar să fii puţin atent.
Notăm întrerupătoarele cu 1, 2, 3. şi becurile cu a, b, c.
Mă scuzaţi, încep ca la şcoală 🙂
Mă duc în camera întrerupătoarelor şi ţin întrerupătorul 1 pe poziţia normal închis, iar 2 şi 3 pe normal deschis. asta înseamnă că în camera cu becuri vor fi aprinse două becuri şi unul va fi stins.aştept cam 5 minute, după care trec întrerupătorul 2 pe poziţia normal închis şi las 3 în poziţia normal deschis. deci am: 1-n.i., 2-n.i. şi 3-n.d.
Mă duc în camera becurilor unde aşa cum am lăsat intrerupătoarele pe poziţii, trebuie să am un singur bec aprins, zicem că e becul c, c corespunde întrerupătorului 3 aflat în n.d.
dintre cele 2 becuri stinse unul trebuie să fie cald la atingere, adică aparţine întrerupătorului 2, acela pe care l-am ţinut deschis cinci minute, iar becul stins rece la atingere aparţine întrerupătorului pe care l-am ţinut tot timpul în poziţia normal închis.
bravo Observator, te-ai prins repede unde era şpilul
Mitzaa, tot suflet mare!
Bine, tie iti dau altul:
Avem 10 saci cu bile numerotati de la 1 la 10. In fiecare sac sunt bile de 10 grame, numai intr-unul de 9 grame. Ai la dispozitie un cantar care indica greutatea cu rezolutie de 1 gram. Cum faci dintr-o singura cantarire sa-mi spui care e sacul cu bile mai usoare?
Pai am terminat Politehnica, Mitzaa!
Si totusi Iepurele intarzie, cred ca Google nu stie s-o rezolve in romana.
Hai, Seriosly, am păstrat cartea aia si pentru cea mică: luam o bila din sacul 1, 2 din 2 samd. Cantarim. Si identificam si sacul
Hai Observator, ca nu era pentru imemei, tie trebuie sa-ti dau ceva mai greu:
Avem doua butoaie identice, unul cu apa si unul cu vin, aceeasi cantitate. Luam o cana din butoiul cu vin si o turnam in cel cu apa. Amestecam bine dupa care luam o cana din butoiul cu amestecul si o turnam in cel cu vin. La final avem mai multa apa in vin sau mai mult vin in apa?
Pai depinde cat am băut înainte:-) Vin in apa – zic
La asta trebuia să-l întrebaţi pe dl. Neamţu 😳
Observator, hm, hmm, hmmm
@ Mitzaa:
Pai pentru el era, nu pentru Observator.
Cu ea ma intrec face to face, in finala pe raion. Tocmai ce-i citeam foaia matricola … Impresionant 😉
Pfff, încep să simt invidie pentru Observator 😐
L-am gasit si pe Iepure, cu declaratia de venit pe 2011. Subtire …
@ Observator
Seriously? Cantitățile din cele două butoaie sunt identice și înainte și după. 🙂
In cazul asta n-am nici o problema sa ma angajez la tine la pravalie.
O s-o fac fara sa te urasc. Imemeule !
Ați auzit de turneul Stradivarius? Aveți aici locurile unde va concerta Alexandru Tomescu.
Nu vi se pare nimic ciudat? Sunt numai biserici catolice și reformate. Este chiar și o biserică armenească, însă niciuna ortodoxă.
M-au lămurit copiii de ce. Catolicii, reformații și armenii au fost de acord să cânte gratuit, pentru că intrarea este liberă. Ortodocșii au cerut 100000 de euro pentru fiecare biserică. 100000 euro cu sau fără TVA? Or fi impozabili?
Scuze am uitat că ei nu plătesc taxe, ba chiar și primesc bani de la buget. Sponsorizarea prostiei.
Update: e greșită informația cu cerutul banilor. De fapt nu ai voie să cânți în biserică. 🙂 Măcar sunt proști pe gratis.
Basescu e de vina!
Vedeţi Porthos!
Acum or să vă sară în cap toţi popii BOR şi or să vă excomunice pe motiv că i-aţi făcut hoţi.
Nu că n-ar fi 😀
M-am excomunicat singur. 🙂 Și dacă mă supără trec la reformați.
PS: Știu și preoți ortodocși cinstiți și inteligenți. Cultul ortodox mi se pare cam tâmpițel și anacronic. Mă apucă dracii în fiecare an de sărbătoarea sfintei Parascheva, când văd moșii și babele făcând târâș pe coate și genunchi să pupe icoanele făcătoare de minuni și sfintele moaște.
Mai trist este că apar pe acolo și copii.
Las’ Porthos ca si la sf Dumitru e la fel. Si apoi de boboteaza sa ia lumea apa sfintita! Mama, ce se mai injura credinciosii? Da’ de Sf Maria la Cluj ai vazut, cand înconjura biserica in coate si genunchi?
N-am vrut să mă iau de zonă/oraș. Pur și simplu mă amuză cum sună numele sfintei.
Anul acesta, când am văzut ce spectacol oribil ne-au arătat creştinii de Bobotează, m-a apucat sila şi am scris o poezie grotescă.
http://fanteziiobor.wordpress.com/2013/01/11/eo-ipso/
Am crezut ceva timp că o să-mi pară rău că am scris aşa ceva, dar nu.
Asta-i cu imemeii astia … N-au nici un Dumnezeu 🙂
A, @dlnimeni, voiam sa scriu mai devreme, dar m-am luat cu altele. Misto banc. Vedeți ce inseamna sa nu fie banii tai, dar viata da! Eu am înțeles ca banca era așa, de exemplu. Si la stat e la fel. Si tare mi-e ca si la corporatii. Tot mai bine la noi la IMM.
@ all
Cine se înscrie pentru următorul articol?
@ Anansie:
Poti sa dai skip la minutul 1:00. Piesa de piesa:
@Seriously
awwwww. Uite pe mine ma obsedeaza pustoaica asta mai nou. Nu e la fel de tehnica dar are o interpretare de ma unge pe suflet
adevarul e ca blogului astuia ii lipsea muzica 🙂
si testele de logica, bine-nteles
Mă duc să mă culc. Mâine dimineață trebuie să mă duc la parada de terminare a liceului lui fie-mea.
O seară plăcută!
Sa-ti traiasca, sa aiba numai bucurii, noroc si bineintels success in Anglia la studii. Eu stiu ca nu te asculta sa nu plece si bine face! 🙂
Eu îl înțeleg pe Porthos.
Băiatul meu e abia în clasa a X a dar deja e cu dor de ducă. Și vrea să se facă IT-ist, așa ca voi 🙂 N-am nimic împotrivă, să se facă ce-o vrea el, că și noi ne-am făcut ce-am vrut noi, nu ne-am uitat în gura părinților. Menirea mea pe lume este să-l sprijin cât pot eu de mult, eu oricum nu mai contez.
Dar când știi că-ți pleacă puiul de acasă parcă se sfâșie ceva în tine.
Felicitări Porthos. Tot binele și tot succesul din lume pentru fiica ta.
@ Observator, Mitzaa
Mulțumesc mult!
Felicitari! Sa fie sanatoasa si sa aiba noroc in viata, cuscre … 😉
@ Mitzaa:
Cand l-am lasat pe fi-miu la scoala in UK a plans nevasta tot drumul catre aeroport. Urmatoarele doua saptamani a trebuit sa stau mai mult pe-acasa, s-o mai pansez, ca era varza. Offfff … mamele de baieti … 🙂
Obviously zic eu, Seriously.
Mie doar imi pare rau de Iepure, stiu ca pune la suflet, insa si-a facut un hobby din a face pipi impotriva vantului.
Inca odata ii cer scuze, si o s-o fac de fiecare data. Fara el viata n-ar avea nici un farmec. Io si cu Porthos am pune mana pe putere si dreaq mai stie ce s-o alege de tara asta … 🙂
@ Sery
„Am vazut din astia ca tine de mi s-a urat.
Abia asteptau o Conferinta de Presa cu pauza de cafea.
Nu numai ca porneau ca la suta de metri cand nici n-apuca predicatorul sa multumeasca pentru atentie, mai veneau si cu pungi de 1 leu de-acasa sa toarne salata si icrele in ele sa le-ajunga pana la urmatorul eveniment.
Daca era iarna nu mai veneau cu punga, intrucat buzunarele de la palton erau destul de incapatoare.”
Ma intreb ce satisfactie poate gasi cineva in a emite niste caracterizari hazardate si plesnite, cu sanse uriase de a fi complet eronate, doar ca pe urma sa se dovedeasca ca a luat plasa si s-a facut de rahat. Adica, daca nu cunosti omul (in speta, pe mine), mai bine nu-ti mai dai cu parerea, decat sa te faci de ras.
Pentru ca, da, scumpule, iar ai plonjat cu elan si eleganta in piscina fara apa si te-a ridicat reanimare. Eu n-am fost never ever reporter si, ca atare, n-am asistat la conferinte de presa. Am fost intotdeauna si exclusiv editorialist. Deci faza cu conferintele de presa, pauzele de cafea, pungile de 1 leu, salata si icrele sunt pura speculatie.
„Acuma ca tot intelegi engleza uite si raspunsul meu pentru tine:
“Don’t argue with an idiot, he will lower you at his level and beat you with experience”.”
Amabilitatea cu care ma previi asupra pericolului care ma paste discutand cu tine este induiosatoare, iti multumesc.
Inca ceva. Inca nu ne-ai satisfacut o curiozitate fireasca, care ne roade, cred, pe toti: care este logica conform careia pseudonimul tau trimite catre motorul de cautare Google? 😯 Vrei sa ne arati care este maniera ta de a-ti completa cultura, la aproape 50 de ani, sau ce? 😆
Simplu Iepure, simplu …
Sunt persoana din Romania cu cele mai multe actiuni Google.
Iepure, stiu ca ai fost. Editorialist.
Ce nu intelegi tu este ca degeaba ai fost printre cei mai buni editorialisti din tara, asta mi-a spus si Tudor Octavian pe care tu il faci de cacao, tot n-ai putut salva pravalia. Asta e diferenta dintre arhitectul TO si tine, tu arunci cu noroi, el te vorbeste de bine.
Asadar, tot talentul din lume nu face un ban fara un manager competent si responsabil. Si la noi la imemei e la fel, fara o piata sanatoasa mintal, nu putem salva tara. Eu n-o sa obosesc vreodata in a incerca sa-ti bag mintile in cap.
@ Sery
Este de remarcat faptul ca iti incalci propriul principiu:
“Don’t argue with an idiot, he will lower you at his level and beat you with experience”
si propriul consemn:
„Topic closed”.
Dar, in fine, ne-am obisnuit de mult cu incoerenta ta cronica in enunturi si actiuni, asa ca sa trecem peste.
„Si la noi la imemei e la fel, fara o piata sanatoasa mintal, nu putem salva tara. Eu n-o sa obosesc vreodata in a incerca sa-ti bag mintile in cap.”
Mais on s’en fout de tout ca, pepere, on s’en fout! Tu veux briller, mais t’es grille! 😉 😆
@ Sery
Iepure, am crescut cu bona frantuzoaica, ma lasi? Graseiez din nastere, Porthos poate sa-ti confirme.
Cu dedicatia n-ai nimerit-o, mi se pare un cantec de doi bani. Oricum iti multumesc. Ia la tata adevaraciune:
vazui testele IQ ale immistilor care dau romanului de rind, de munca si de mincare. Probabil ca baietii au transpirat incercind sa le rezolve si au ajuns sa se considere supra inteligenti. Cam asta e nivelu, probabl ca astea-s teste de angajat la IMM sau chiar de a ajunge CEO la IMM.
Sa va dau io unu:
se stie ca probabilitatea ca o felie de marmelada sa cade pe covor cu partea unsa e direct proportionala cu valoarea covorului, in timp ce o pisica cade intotdeauna in picioare. Ce se-ntimpla daca legam pe spatele unei pisici o felie de marmelada cu fata unsa in sus si o lasam sa cada pe un covor f. scump produs in munca inteligenta de un IMM?
Atentie, nu e voie sa experimentati, ar insemna chinuirea animalelor.
Nu va ginditi la Coriolis
Oltenii pot sa foloseasca si ciinele legat de caruta. In loc de marmelada se poate folosi si untura sau miere. Salamu nu-i potrivit.
@Neamtu, dar ne trimiti la teorii grele de fizica, dom’le!
Eu zic pisica o sa ramana cu marmaleda cu tot in echilibru din motive de forte ce se anuleaza: -)
Ce-s eu curioasa este daca ungem felia de paine cu unt rezultatul ar fi acelasi?
Neamtule, o singura corectura:
Cateaua legata de caruta, nu cainele 🙂 Nu te pricepi.
Ca tot esti mecanic, stii de ce are Oltcit-ul stergatoarele pe dinauntru?
Sa curete cojile de seminte de pe parbriz …
Iar ultimul model fabricat la Craiova avea toate locurile in fata, sa nu se certe Oltenii unde sa stea.
Mie mi-a plăcut tare mult altul: de ce-și pun oltenii prazul pe casă? Ca să aibă antenă.
din domeniu fizicii, cura de slabire pt. Mitza.
termodinamica ne-nvata ca pt. incalzirea unui gram de apa cu un grad C e necesara o calorie. pt. incalzirea unei cantitati de 400grame de bere de la zero grade la 37 grade, temp. corpului sunt necesare, atentie imemisti e o socoteala grea cu paranteze, da fara virgula, 14800 cal. Berea cntine ca. 800 ca. deci corpu consuma neto la bautu a 400 de grame ca 14000cal. po metoda excelenta de a slabi.
Intrebare pt. imemisti cite orgasme sunt necesare pt. consumu aceleasi cantitate de energie?
@Neamțu și Țiganu
amuzant testul cu marmelada, dar legile lui Murphy sunt demult fumate, veniți și domnia voastră cu ceva mai nou, ceva care, eu știu? să nu miroasă a naftalină, știu că e un miros cu care sunteți obișnuit, dar nah!
Văd că aveți o angoasă de care nu vă puteți dezbăra orice s-ar întâmpla, aproape ca o frustrare: românii care n-au crăpat de foame într-o țară unde nimeni nu le dădea nicio șansă și femeile grase. Încă nu mi-am dat seama care din cele două categorii vă plac mai mult, însă de un lucru m-am prins totuși: încă nu v-ați dat opincile jos.
Până una alta, grija care mi-o purtați este chiar înduioșătoare. Să înțeleg că vreți cu tot înadinsul să credem că încă mai sunteți în stare de multe. Bine, dacă ziceți dumneavoastră eu vă cred să știți. De la o vârstă încolo regretul pentru tinerețea care a zburat și spectrul neputinței dau târcoale tot mai mult trezindu-vă cu o amărăciune imposibil de îndulcit, decât de satisfacția, cam măruntă aș zice eu, de a mai trânti câte o remarcă nedelicată cu iz libidinos, atipică bărbaților în putere.
În plin… Dacă și după asta mai mișcă înseamnă că-i de tablă și funcționează cu baterii. 🙂
Pentru Neamțu cu drag

Propun un subtitlu pentru acest topic: OAMENII MARI SPUN LUCRURI TRASNITE.