Am fost zilele trecute, în München, la o întâlnire cu un potențial partener de afaceri. Discutând despre piața de telecom germană am fost surprins să constat că din punctul de vedere al unui client obișnuit, prețurile sunt exagerat mari pentru servicii de date minimale. Ceea ce în România costă 5 euro, în Germania costă cel puțin 50 și e de mai slabă calitate.
Explicația este lipsa conexiunilor cu fibră optică la client (sau altfel spus FTTH) și continuarea investițiilor în rețelele de cupru. Ca și în Polonia la TPSA/Orange (operatorul „incumbent”), problema principală a lui DT este „unbundling”-ul, adică acea reglementare stupidă care obligă operatorul principal (ex-monopolist) să pună la dispoziția competitorilor cablurile proprii („bucla locală”) la prețuri reglementate.
Sfântă tâmpenie etatistă! Rezolvi problema fostului monopol de stat printr-o… reglementare. Rezultatul? DT (ca și TPSA în Polonia) evită să investească în dezvoltarea rețelei de fibră optică pentru că oricum ar fi obligat să o pună la dispoziția competiției la prețuri la care ar pierde bani. Ca atare DT „inovează” transmisiunile pe cupru. Ce glumă proastă! Investiții uriașe și complet lipsite de sens în încercarea disperată de a micșora distanța dintre utilizatorul final și DSLAM („centrala” VDSL) astfel încât să poți să ai viteze de ordinul a 20-50 Mbps. Pentru comparație, la aceleași costuri, se poate furniza prin fibră optică un serviciu de date de 1 Gbps sau chiar 10 Gbps.
O a doua problemă sunt reglementările extrem de stricte pentru lucrările civile. Practic niciun „RDS” nu poate să-și construiască vreo rețea nouă pentru că nu ar primi aprobarea de a o instala la un cost rezonabil. Singurii care își permit să pună fibră optică sunt ceilalți monopoliști din utilități (electricitate, gaz, apă). Dar care nu se pricep la telecom deocamdată.
Am vorbit și de serviciile de IPTV ale DT furnizate în parteneriat cu Microsoft. Costurile per abonat i-ar face să se tăvălească pe jos de râs pe cei de la INES (operatorul de IPTV „high-end” din România). A fost unul din puținele momente când m-am simțit mândru că vin din România, uitând pentru moment de toată mizeria politică de acasă și amintindu-mi doar că suntem singura țară din Europa unde fostul monopol de stat se chinuie cu greu să supraviețuiască într-o piață extrem de competitivă și unde 100 Mbps costă mai puțin de 10 eur.
Uitându-mă la unele decizii strategice ale lui DT aș zice chiar că Romtelecomul nostru (condus acum tot de nemți) e cu cel puțin 10 ani în fața firmei mamă. Nu m-aș mira ca peste încă zece ani să vedem români (sau greci) care să conducă DT-ul. Nu-i așa că ar fi amuzant?
Am zis că ar fi plăcut să mai vedem și partea plină a paharului. Extrapolând un pic, aș zice că cele mai bune rezultate le-am avea dacă politicienii nu ar mai face NIMIC. Nicio lege, nicio reglementare nouă, doar să stea și să se distreze pe banii noștri.
„Exclusive: secret contract tied NSA and security industry pioneer” – și serviciile lor „protejează” cetățenii precum KGB-ul sau Securitatea. Pare-se că problema îngrădirii libertății nu ține de tipul de stat (comunist sau capitalist) ci de chiar esența statului.
Refreshing interviul cu acest tanar:
http://0-100.hotnews.ro/2013/12/21/interviu-cu-raul-oaida-romanul-de-20-de-ani-care-a-construit-masina-din-jumatate-de-milion-de-piese-lego-cum-a-reusit-si-ce-proiecte-are-in-gand/
Simpatica ideea. Mi se pare interesant de văzut și ce va urma. Pare un tip cu idei si ceea ce este mai important, după părerea mea, cu abilitatea de a le duce la bun sfârșit.
„Google reveals spike in government removal requests” – iar campionii sunt Rusia și Turcia.
athos, Ghita,
Revenind la ce ati spus voi la discutia anterioara:
Pur si simplu nu sunt de acord. Ghita spune de exemplu ca parintele este primul decident, pentru ca pune numele, etc. De fapt nu e, si zic eu, bine ca nu e !
Mai intai care parinte ? Ca exista parinti biologici si parinti (sau un parinte) legal si nu e neaparat acelasi lucru. Si ce panarama ar fi daca nu ar fi reglementat ! Copilul se poate gasi in custodia parintelui biologic sau nu; nu e nevoie de mutilare, refuzul de a-l trimite la o scoala decenta e suficient (ce inseamna decent sau acreditat e in mod normal reglementat tot prin lege, to de catre stat).
Si iarasi zic eu (si salut toti comunistii si fascistii de pretutindeni ca azi se pare ca-s mai numerosi decat oricand pentru ca in mai toate statele pe care le cunosc eu lucrurile stau asa cum spun eu) bine e ca e asa. Cum ar fi altfel ? Fiecare parinte ar avea dreptul sa decida daca, cand si cum copilul lui ar merge la vreo scoala. Interesant ar fi de stiut cum ar decide in final daca mama, tata, bunicul soacra si catelul nu s-ar pune toti de acord, dat fiind ca statul ar fi spectator. Dar chiar daca s-ar pune de acord si ar decide cu totii ca scoala e o inventie diavoleasca, tot ar fi incorect ca statul sa nu aiba nici o responsabilitate. Pentru ca un stat care ar permite parintilor sa-si bata joc de copiii lor neoferindu-le acces la educatie, sau dandu-le una la standarde de evul mediu, asta ar fi: un stat iresponsabil !
Un stat responsabil reglementeaza legal ce este educatia, ce inseamna dreptul la educatie, si care sunt responsabilitatile parintilor, responsabilitati care ar trebui sa insemne mult mai mult decat sa nu-si bata si sa-si hraneasca copiii.
Ca sa inchei sunt complet in dezacord cu athos care nu numai ca nu vede rolul unui sistem national de educatie, ba considera ca e nociv ! Sa ne uitam putin in jur si sa vedem unde se gasesc cei mai multi libertarieni in ale educatiei ? Cei mai multi adepti ai dreptului ultim al familiei in a decide educatia copiilor sunt tiganii. Dar ei nu formeaza o natiune. Sau poate si de asta nu formeaza o natiune !
@ Radu
Scuze că mă amestec în discuția ta cu athos și Ghiță. După cum probabil te aștepți, eu sunt de acord cu ei. Statul poate să reglementeze ce vrea el, pănă la urmă părintele face tot ce vrea el cu copilul.
Ziceai de țigani, dacă te uiți, se pare că „școala vieții” pe care o învață singuri îi pregătește mai bine decât tâmpeniile pe care le-ar învăța la școala de stat. Și așa ajungem să ne mirăm că oameni foarte educați, cu mai multe facultăți și diplome în filozofie ajung să lucreze pentru vreun troglodit ca Gigi Becali.
Eu am ezitat mult timp dacă să o încurajez pe fata mea să plece la facultate în Anglia sau să înceapă să lucreze aici. Până la urmă am zis că cei trei ani în Anglia o să-i deschidă alte orizonturi. Și am greșit. E pierdere de timp. Învață lucruri interesante, inclusiv cum să coordoneze o echipă multinațională pentru a atinge un scop comun, dar ar fi învățat același lucru și aici, într-un mod mult mai aplicat și mai pragmatic.
Schimbarea de paradigmă din educație (adică diplomă bună nu mai înseamna automat succes în carieră) face ca facultatea și în general educația tradițională să devină cvasi-inutile. Iar reglementarea de către stat a „dreptului” la educație, o poveste ridicolă și în același timp nocivă.
@ Radu
Și în continuarea răspunsului de mai sus: povesteam în articol de aventurile mele la München. M-am dus acolo fără vreo planificare prealabilă doar pentru că am aflat că un excelent om de „sales” (să-i zicem Stefan), cu care m-am intersectat întâmplător în vara asta și care se ocupa de DT pentru o mare firmă americană producătoare de echipamente de rețea, a fost concediat.
Pur și simplu. Unui VP al DT nu i-au plăcut ochii lui și l-a rugat pe șeful lui Fănică să să-i dea un șut în fund, dacă mai vrea să vândă ceva în DT. Cum la ei clientul are întotdeauna dreptate, Fănică a zburat înainte să-și dea seama ce se întâmplă.
Cum îl știam, mi s-a părut că Stefan (neamț de felul lui) e o ocazie pentru firma mea, așa că am plecat să-l recrutez. Puțin mă interesează ce diplomă de absolvire are. Și după ce am discutat cu el, ne-am dus împreună la compania germană cu care lucrez pentru a discuta strategia comună privitoare la DT și Romtelecom (care acum face parte din grupul DT).
La discuții a aterizat și un Herr Doktor, responsabil cu strategia, care timp de vreo jumătate de oră ne-a tot bătut la cap cu cai verzi pe pereți, despre ce prezentări comune ar trebui să facem, fără să asculte dacă ne interesează și pe noi sau nu. Stefan l-a răbdat o perioadă, după care l-a invitat frumos să se plimbe. În compania unde Herr Doktor e responsabil cu strategia.
Îi tot zic Herr Doktor pentru că era singurul cu Doktor pe cartea de vizită. Chiar încep să mă gândesc că Dr. pe cartea de vizită e semn de tâmpenie. Și CTO-ul companiei e tot Doktor însă pe cartea de vizită apare doar Christoph. Asta apropo de educația formală. Cred că doar imbecilii fac caz de ea. Oamenii inteligenți se bazează mai degrabă pe relațiile interpersonale.
Depinde cu cine ai de-a face. Intr-o multinationala cu actionari majoritari.. Sa zicem austrieci, iti vei pune titlul si in address book, si in cartea de vizita. Pt ca in cultura lor conteaza, iar un baiat destept se va alinia la cultura lor. Dar cred ca am mai purtat discutia asta odata.
@ Anansie
Și la nemți contează. Însă nu la cei cu adevărat inteligenți. Sau ca să păstrez totuși relativitatea punctului meu de vedere, reformulez: nu la cei pe care eu îi consider cu adevărat inteligenți.
Apropo de austrieci, îmi povestea un neamț din sud (Bavaria), că la ei se spune încuiat ca un austriac. 🙂
PS: Acum ești și tu doktor?
Nu vreau sa comentez nici despre austrieci, nici despre nemti. Eu ma bucur ca au nevoie de noi sa isi faca treaba (si cum…).
Despre titluri am primit o explicatie de la o austriaca. In trecut, sustinerea politica era rasplatita cu pamant. Cand nu a mai fost pamant, au inceput sa imparta titluri nobiliare. Si culmea, a prins. Iar mania titlurilor a ramas profund intiparita in mintea austriecilor si a nemtilor. Despre inteligenta persoanelor scolite este o alta discutie.
PS: nu voi raspunde la intrebarea ta, este doar o rautate marca Porthos. Sau vreai sa stii daca poti sa imi spui Frau Doktor? 🙂
Cum sa fie răutate? Doar nu ți-ai trecut pe cartea de vizită Frau Doktor. Tu intrai la categoria persoane inteligente oricum.
PPS: ai dreptate, eram curios. 🙂
„Deprimare, mâhnire, deznădejde. Când eşti plin de tine însuţi devii depresiv. Depresia apare când Dumnezeu lipseşte. Depresia apare când vrei tu. Tu neglijezi totul. Tu dispreţuieşti totul. Tu vrei să fii aşa. În depresie substanţele din creierul nostru se modifică. Depresia este o boală ca rezultat al unor păcate din viaţa noastră. Depresia devine nevrotică şi apoi psihotică. Trebuie ştiut faptul că tratamentul nu funcţionează ca o baghetă magică şi că, atâta timp cât factorii care au declanşat depresia nu sunt îndepărtaţi sau gestionaţi corect, rezultatul nu este cel aşteptat. În consecinţă, există toate şansele ca, şi după vindecarea unui episod depresiv reactiv, acesta să se repete la un interval de timp. Nevoia îi apropie pe oameni. Mici gesturi de iubire şi apropiere faţă de ceilalţi. Să fim lumini aprinse care vor birui depresia. Un cuvânt, un sfat, o îmbrăţişare, masajul terapeutic, lectura, filmele, muzica motivaţională, odihna, relaxarea, gândurile pozitive şi optimiste, ieşirea în aer liber, sportul, camere bine aerisite şi luminate, ceaiurile, reducerea alcoolului, a cofeinei, a stresului şi a factorilor favorizanţi stărilor apăsătoare ajută să ieşim din labirintul anxietăţii. Cântaţi, fluieraţi. Saul a primit cântarea să se vindece de tristeţe. Muzica este leac pentru multe lucruri. Toţi avem probleme. Modul în care reacţionăm la problemele vieţii devine problemă. Dacă te superi, trece? Nu, ci ai deja două probleme. Schimbaţi logica pierderii. S-a pierdut şi gata. Viaţa este un dans între cutremur şi echilibru. Orice cutremur aşează lucrurile, le decantează, reaşează valorile.
Aşadar, depresia şi bucuria se molipsesc. Eşti valoros nu pentru că ai luat 10, ci pentru că te-ai născut. Bucură-te de viaţă şi de minunea de a fi! Totul se poate repara în afară de moarte!…”
Sunt gata să fluier toată ziua (că voce nu prea am ca sa cânt) cu condiția să am voie la un coniac mic seara, din când în când. Altfel mă paște o depresie…
Știți bancul cu viața lungă? Pacientul către doctor:
– Doctore ce să fac ca să trăiesc mai mult?
– Fumezi?
– Fumez, nu mult, câteva pachete pe zi.
– Trebuie să nu mai fumezi deloc. De băut, bei?
– Beau, dar puțin, un pahar sau două de vin la câteva zile.
– Trebuie să nu mai bei deloc. Carne mânânci?
– Din când în când, o fripturică…
– Fără carne deloc!
– Și o să trăiesc mai mult?
– Nu. Dar o să ți se pară atât de mult…
Porthos,
Nu mai generaliza ca scoti la iveala o ignoranta demna de toata mila. Poate vrei sa spui ca un doctorat in economie urmat de o cariera de sales rep e o pierdere de vreme. Dar ca sa aiba sales repul ala ce sa vanda cineva trebuie sa STIE sa produca ceva care se vinde: celulare, avioane, medicamente, etc. Cineva trebuie sa stie sa proiecteze componentele unui celular, sa inteleaga perfect fizica din spatele lor, cineva trebuie sa viseze stiinta si tehnologia din spatele proiectarii unui avion, etc. Sa crezi ca ajungi la nivelul asta prin relatii interpersonale, sau sa crezi ca cei care fac cercetarea din spatele noilor gadgeturi sau ale noilor medicamente isi lipesc titlul de doctor de cartea de vizita ca sa se dea mari cu prostia lor inseamna sa fi trecut prin viata degeaba.
Schimbarea de paradigma din educatie … m-ai dat gata. Cica o diploma buna (?! ce-o fi aia ?) nu mai inseamna succes automat in cariera (uau, cand a insemnat ?!?). De unde concluzia mortala ca educatia (traditionala) e cvasi-inutila. Care o fi educatia aia netraditionala ? Arta de a vinde pielea ursului din padure ?
Îți mai postez încă o dată ceea ce am spus.
„Chiar încep să mă gândesc că Dr. pe cartea de vizită e semn de tâmpenie. Și CTO-ul companiei e tot Doktor însă pe cartea de vizită apare doar Christoph. Asta apropo de educația formală. Cred că doar imbecilii fac caz de ea. Oamenii inteligenți se bazează mai degrabă pe relațiile interpersonale.”
PS: CTO-ul e un geniu tehnic (o să revin pe subiect cu un articol, pentru ca merită). Și ca orice geniu, nu simte nevoia să-și afișeze titlul formal.
PPS: mă amuză că ai reacționat așa. Lasă-mă să ghicesc, tu faci parte dintre cei care și-au trecut pe cartea de vizita și titlul de doctor și gradul didactic. 🙂 Nu ar trebui să o iei personal. În mediul academic, e uzual. Rar am văzut profesori care să-și treacă pe cartea de vizită doar numele. Aici chiar ai dreptate cu generalizarea.
Herr Monster, EVIDENT ca imi voi pune titlul pe cartea de vizita. Si in semnatura corporate. Cat timp voi lucra in compania actuala, voi folosi acest titlu.
Permite-mi sa iti scriu o remarca pe care a primit-o prietena mea in cadrul unui interviu. Angajatorul, din Dumnezeu stie ce motiv, i-a spus: „mi-ai parut superficiala la inceput, dar mi-am schimbat parerea cand mi-ai spus ca faci doctoratul”. Evident, prietena mea nu este superficiala, si este o persoana geniala de felul ei, dar angajatorului i-a atras atentia fix titlul care tu spui ca nu ar trebui prezentat. Inchipuie-ti, daca el nu ar fi aflat despre doctoratul ei, ar fi ratat ceea ce s-a dovedit a fi jobul vietii ei…
@ Anansie
Neapărat să-mi spui ce s-a mai întâmplat cu prietena ta. Pun pariu că respectivul șef nu e din cale-afară de inteligent, din moment ce a judecat atât de simplist. Dacă-l vezi spune-i că-i ofer rolul de Porthos aici. 🙂
„Cretinii” aia de germani au fost tot timpul mai inapoiati ca noi si totusi o duc mult mai bine. Sa fie efectul unei stari de tipul „prosti, dar multi?” Iar la noi „destepti, dar degeaba”?
Craciun Fericit!
Probabil că ar fi trebuit să să fiu mai explicit cu mesajul pentru a nu crea inutil confuzii. Îl reiau pentru claritate: până și excepționala economie a Germaniei are locuri unde supra-reglementarea combinată cu lipsa unei piețe cu adevărat deschise generează aberații.
Sau invers: chiar și o țară condusă de o clasă politică slabă poate avea zone unde este mai competitivă decât o țară condusă admirabil. Singura condiție este să fie lăsate să funcționeze mecanismele pieței libere.
În concluzie, mai sunt speranțe și pentru noi. Crăciun fericit!
Sigur ca sunt sperante, cu ele ne hranim macar de decenii, daca nu de secole.
Radu
Eu nu sunt impotriva ca Statul sa aiba oferta de invatamant, dimpotriva. Discutia este despre cum isi finanteaza sistemul.
Sunt insa cu siguranta impotriva unei Programe nationale de invatamant obligatorii pentru toti cei care vor sa oferteze educatie. Care este nevoia unei astfel de programe? Si mai ales, de unde girul excelentei sau al infailibilitatii pentru conceptul Statului? Nu numai ca nu exista o astfel de garantie, dar cu siguranta un astfel de sistem omoara excelenta. Exista insa o altfel de garantie: modelarea creierelor dupa chipul si asemanarea a ceea ce Guvernul vrea sa obtina, intre altele inradacinarea convingerii ca nu se poate fara Guvern si ca un Guvern bun este unul cu multe, multe atributii; vezi Radu.
Observator spunea de scoala finlandeza. As indrazni sa spun ca nu faptul ca este de stat o face deosebita, ci gradul inalt de autonomie al scolilor in ceea ce priveste modelarea programei scolare. Acelasi lucru s-a constat si in Shanghai, China, unde scoala locala este mult peste media nationala.
Cu privire la ce spui legat de parinti si copii, nu mi se par suficient de clare afirmatiile pentru a le putea raspunde. Ce sustii de fapt? Ca Statul trebuie sa hotarasca daca copilul merge sau nu la scoala? Eu stiu ca ideea de a obliga toti parintii sa-si trimita copii la scoala timp de 10-12 ani poate sa para generoasa, sau invers, gandul ca un parinte inconstient ar putea sa interzica accesul copilului la educatie pare teribil. Tot un fel de mutilare, pare ca spui tu. Eu consider ca adevarata mutilare este sa iei aceasta decizie din mainile familiei si sa o transferi Statului, reglementand in acest fel un abuz sub masca unui bine. Ce relatie este intre dreptul la educatie si obligatia de a urma un anume sistem de educatie? Cu siguranta nu unul de echivalenta, in ciuda aparentelor.
@ athos
Splendidă argumentație! Deja îmi pare rău că am deturnat discuția ta cu Radu.
@Porthos – Doresc sa-ti urez personal Craciun fericit si la multi ani tie precum si celorlalti scriitori si cititori ai acestui blog, alaturi de cei dragi, indiferent unde s-ar afla in reala lor realitate! Un an nou cu sanatate sa fie. Cu drag dl. Goe!
Poate că unii dintre voi aţi fost acolo, sau vă regăsiţi printre aceşti oameni minunaţi !
Ca să vă pot ura din suflet Crăciun fericit, sănătate, spor în toate şi
La mulţi ani !
Sănătate, libertate şi mulţi ani !
http://totb.ro/libertate-ochii-plansi-vor-sa-te-vada/#comment-65982
P.S. Ceilalţi ( de pe la Han de ex. !), pentru ce să mai trăiască ?!
Porthos,
Cati oameni din mediul academic ai vazut tu cu carti de vizita ? Si daca tot vorbim de mediul academic, cati ai vazut tu in mediul academic fara doctorat ? Eu nici unul, cum poti sa conduci doctorate fara sa ai unul ? Si atunci, daca decizi din ce stiu eu ce motiv sa-ti faci carte de vizita, daca scrii ca esti profesor universitar spre exemplu, la ce ai mai scrie ca ai doctorat ?
Recunosc insa ca am citit mesajul tau in diagonala, si ai sesizat perfect cum am dat-o in bara.
In seara aceasta, la Digi film, Cei Trei Muschetari.
athos,
Scoala finlandeza nu e privata, cum spui si tu in mod clar. E de stat, platita din bani publici. Finlanda are o programa nationala de invatamant, http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_Finland
nu face fiecare fix ce-l taie capul, desi bineinteles ca programa nationala nu da decat liniile directoare, nu detaliile.
Din ce spui tu Finlanda, ca si orice alte tari care conteaza in clasamentul PISA isi mutileaza copiii, nelasandu-i in voia sortii si a cat s-or pricepe parintii lor sa le ofere drept educatie.
Cum ar fi intr-o tara fara o strategie de educatie nationala ? Vezi ca trebuie folosit conditional-optativul ca nici o tara in ziua de azi nu e atat de „inovatoare” incat sa lase educatia de izbeliste. Ar fi cam asa cum este in Canada in teritoriile locuite de indieni si inuiti, ca mai sunt si din astea, si strang din dinti sa fie stat in stat: nu mai ai loc pe unde pune piciorul de atatea scoli particulare cate rasar in zonele astea libertarien-utopice, copiii invata ce-i drept binisor inaintea altora cum sa consume droguri, dar sa citeasca, cam cat tiganii pe care-i cunosteam eu in Romania ! Parintii lor bineinteles au dicutii interminabile in familie despre filozofiile de educatie si mor ca magarul lui Buridan nestiind ce sa aleaga. Sunt si unii care aleg scolile de stat din afara rezervatiilor, dar aia se automutileaza, probabil pentru ca i-a spalat guvernul pe creier.
Jos strategia nationala in educatie ! Jos strategia nationala in orice !!
athos,
Sa ramanem doar la discutia referitoare la necesitatea unei strategii nationale in invatamant, al unei programe nationale daca vrei sa o numesti asa. Nimeni nu a spus ca statul este garantul excelentei si in tot cazul NIMIC nu ar fi garantul excelentei. Zic eu, dar daca tu ai sau ai auzit de o formula care GARANTEAZA EXCELENTA, atunci spunene-o si noua. Si nici nu cred ca are rost sa ne lansam in dezbateri de genul „programele de invatamant la scara nationala omoara excelenta” pentru ca:
1. Cum in mod evident toate statele azi au o programa de invatamant mai mult sau mai putin detaliata ar insemna ca excelenta e moarta peste tot si atunci nici n-am sti ce e aia excelenta dat fiind ca e disparuta de mult
2. Nu ar fi rolul si rostul unui program NATIONAL sa se ocupe de excelenta academica pentru ca excelent te duce cu gandul la ceva de genul cel mai bun dintr-o suta sau dintr-o mie, deci nu poate sa se adreseze TUTUROR.
Radu
Pai daca suntem de acord ca nu exista un garant al excelentei, pentru ce atunci o programa nationala? Ce alta ratiune ar putea sustine un asemenea statut?
N-o sa vezi roman conduicand DT … Greci cu atat mai putin – pana la urma conducerea greceasca a facut ca Romtelecomu’ sa alerge de unu singur si sa ajunga pe locu 3.
Si dupa cat tin minte cand grecoteii au preluat Romtelecomu (la pret preferential sa nu zic altfel) deja Romtelecomu incepuse sa bage fibra optica.
Ca ar mai fi ceva de zis : in anii 90 se zicea ca Romtelecomu era plin de vechituri asa ca trebuia sa faca modernizari. Mai trebuia sa extinda si liniile .. asa ca pus de-a dreptu’ fibra de sticla… Grecoteii au venit pe aceasta tendinta si s-au „distins” doar prin preturi din ce in ce mai mari .. dupa modelul fanari(h)otesc. In rest tin minte cum se plangeau ca prostii ca RDS le face concurenta necinstita ca RDS are si televizune pe cablu (de parca Romatelecomu nu putea sa nage si temeblizune pe cablu). Sa nu mai zic de Cosmotel care era sa dispara din prea buna .. gestionare (ca daca dadeai teloefon de pe fix Ro0mtelecom pe Cosmotel plateai de te spargeau … ca deh Romtelcom nu putea sa cumpere cel mai ieftin si jigodios mobil sa ilo „daruisca” clinetilor de 20 de ani si sa zica „abonamentu este comun. Si numarul este acelasi difera decta prefixu. A da, Asa ma io mobil de la RDS .. gratis ca aveam cablu TV. Si era nitel prea bun la vremea aia- 2008). Asta a fost conducerea greceasca. Un grec la DT ar insemna prabusirea DT …. Ca fostu monopol putea sa ramana tare daca era condus cu mai putina lacomie fanarihoata. (Cel care a silit Romtelecom sa devina rezonabil a fost RDS. Cu prteturi mici si inventia „in retea” .. )
Insa ar fi unele mici cestii. Deja, macar in partea „federala” DT avea o multime de cabluri de cupru gata intinse. Sa le schimbi te costa … si oricum ele scot banii!!
Iar cu serviciile de NET … Da stiu . Se mira niste cunoscuti emigrati prin vest de modu in care abonatii RDS urmaresc filme pe calculator ..
Insa e un insa. Nu poti cere aici preturile din Vest. Ca imdediat ai lichidat nu stiu cat la suta din abonati. Sa nu mai zic ca exista (sau acu 2 ani mai erau) „retele de cartier” cu preturi modice. Si poate ceva lene si lipsa de echipament – ceri 40 de lei si zici nelimitat si nu iti mai bati capul cu un sitem de monitorizare/contorizare cu care sa ZICI „hopa sa taiem macaroana lu Bizonu’ ca a urmarit inca un episod din noua serie NCIS” … Ba il lasam sa urmareasca ce mama lu procest verbal vrea cat vrea ca pana la urma orice clieNt se poa lauda ca el vede .. si face publicitate…
Insa in Vest .. unde lucrurile erau mai „asezate” si retele destule si bani multi „merita” sa fii meschin : pret de baza numa emailuiri si nu prea multe ziare si nu prea multe youtube, pret de lux si „descarci” la Frankfurt de parca esti in Titan Balta Alba!!! Da in Bucale … risti sa treci prin piata sa te uiti ingrijorat „ba s-au mai scumpit cartiofii, fasolea face 12 lei kilu … te pomenesti ca imi vin vreo 40 sa zica ca nu mai pot plati internetu!!!!”
A da stiu .. toti zic „ma magazinele sunt pline! Au romanii bani!!!” insa daca intrebi pe un comerciant cum merg trebiloe stramba din nas „prost! Prost!! Vand mai putin” ba unu’ de la care cumpar mai des „da ce crezi ca esti singurul care s-a restrans?”
Crăciun fericit!
Și cam tot ce vă doriți 🙂
Crăciun fericit!
Citiţi şi vă dumiriţi !
Nu vă lăsaţi prostiţi 😉
(încă!) La mulţi ani !
E incredibil cum un astfel de individ (Antonie Iorgovan) posesorul unei „logici” atât de hazlii a putut contribui semnificativ la prima constituție democratică a României. N-a fost ea perfectă, dar se putea și mai rău.
Al doilea clip e mult mai tare. Deci Delia, Cabron, Velea și cu Nane (parcă așa-i chema pe tipi) sunt Iluminati. Argumentele sunt clare, apartenența la sataniștii ăștia e clar și fără dubiu demonstrată.
Așteptam cu interes urmarea. Ceva despre cum o să ajungă Delia să ia locul lui Băse (eu votez cu ochii închiși, chit că-i satanistă), Velea în locul lui Ponta, iar Cabron să-i ocupe biroul lui Crizel. Recunoaște și tu că o astfel de guvernare ar avea mult mai mult sens decât cea actuală.
PS: ar mai fi o variantă – firma de PR a celor patru s-a gândit cum să-i scoată de la naftalină și atunci a lansat „bomba”. Însă nu-și prea are locul povestea cu apa minerală Dorna… Sau ei sunt sponsorul?
Am avut răbdare pana la Cabron. Dar voi ati vazut cum scrie persoana asta „a-ti vazut”? Sa fie sabotaj?
Crăciun fericit tuturor!
Radu
parintele care il creste. In gnl pe la noi este si parintele biologic. Si cat timp da dovada de un minim cerut de societate nu vaz de ce s-ar amesteca si altii.
Restu-s prosteli nroid-americane … Aloa care a refuzat sa isi asume responsabilitatile vine dupa cativa ani cu pretentii ca e tata biologic si cere.. Inb mod noirmal unuia cu astfel de pretentii ar trebuiu ca legal sa i se dea una duzina de suturi in dos si daca nu intelege sa i se dea si „penitenta”. Ca nu te apuci ca mocofanu sa apari „stii eu m-am distat cu ma-ta da nu am vrut obligatii”… si sa creezi pribleme in familie. Sau nu vaz ce rost ar avea socrii sa ceara crsterea nepotului ca parinteloe nu ii da copilului educatie religioasa. Sau sa bage nu stiu cine daca tragi una plodului care face o criza de isterie. Sau ca aplici metoda memnotehnica de numarat la palma sau fund „diferentele” de tabla a inmultirii … (metoda e cam dura insa infailibila , Ptr econimie de energie cel mai bine s-ar aplica in grup …. ca su8 restu de 30 baga pronto ,la cap!!!)
Cum ziceam … societatea amerlocana este cam prea bgacioasa in cearsafuri.
Societatea are dreptru sa ceara un minim .. nu sa isi bage insa nasul. In ce priveste Amerlocia mai bine s-ar interesa de „rebuturile” pe care le produce scoala .,… Ca asta as vrea sa discutam si in Romania – de ce azi avem absolventi de liceu de o calitate inferioara (scris, citit, numarat, calculat suprafete) celor pe care ii ifera invatamtul de 7 clase acum 50 de ani?!
Interesant, nea Ghita. Pentru prima data cineva vorbește de societate si nu de stat. Statul a fost o Invenție a societății creat pentru aparare. E posibil ca acum, in noile condiții societatea sa-l renege. Doar ca, pentru binele societății, cu siguranță va fi pus ceva in loc. Ideal ar fi sa ne regăsim in acel ceva.
Si, sa revin la educație, societatea a ajuns la un stadiu in care educatia individului contează si tocmai de aceea se interesează.
La mine a venit Moșul? La voi? Craciun fericit!
athos,
In nici un caz pentru excelenta. Mai intai sa definim lucrurile pentru ca excelent pentru mine nu e doar un adjectiv oarecare, are atribute cantitative. Exista elevi foarte slabi, slabi, medii, buni, foarte buni si excelenti. La fel si sisteme de invatamant. Daca accepti folosirea adjectivelor astora in sensul cantitativ de mai sus propozitia excelenta in educatie nu are sens: intotdeauna jumatate din elevi vor fi sub medie, deci in nici un caz excelenti. Pentru mine excelent inseamna ceva de genul primul din 100.
Bun, acum ca am lamurit asta (sper), nu cred ca rostul invatamantului public (sau al unui sistem public de sanatate) este sa asigure ce exista mai bun in ziua de azi (in domeniul educatiei sau al sanatatii). Rolul lui nu este nici de a crea nici de a se preocupa de varfuri desi poate sa-si indrepte atentia si fondurile intr-o mica masura si in directia asta. Rolul principal e de a da TUTUROR sansa de a se integra in societate, de a-si putea castiga singuri existenta, cat si de a participa in calitate de persoane informate la exercitiul democratic.
A nu avea o strategie nationala de educatie, un minim de cerinte, inseamna a accepta resemnat ca vor fi procente bune de iliterati, de indivizi care sa nu fi fost niciodata invatati vreo meserie utila, niste neintegrati (si neintegrabili) in mana carora vei pune in plus si dreptul de a vota si a decide pentru ceilalti. Si nu vorbesc de exceptii, daca lucrurile sunt lasate la voia intamplarii piata va crea cam 50% oameni imposibil de integrat cu ceilalti. Cam cum e la tigani astazi. Sau prin tarile unde fanatismul religios e la moda (nu dau exemple ca nu e nevoie). Daca te chinui putin vei gasi tari unde statul a disparut aproape sau e foarte slab si vei vedea ce inseamna libertarianism inclusiv in ceea ce priveste educatia.
Radu
Dacă te uiți la modul în care se votează în România, aș zice că sistemul clasic de învățământ (cel de stat) face o treabă mizerabilă. Marea majoritate a votanților habar nu are ce rol are fiecare din instituțiile statului. Valabil și pentru unii dintre noi care trăiesc cu impresia că e treaba președintelui să curețe justiția sau să eficientizeze Parlamentul ori Guvernul. 🙂
În ceea ce privește câștigarea existenței, mi se pare că țiganii „fără școală” se descurcă mai bine decât mulți dintre absolvenții de facultate. Aici intervine schimbarea de paradigmă în educație pe care o aminteam eu (și care-i aparține de fapt lui Sir Ken Robinson).
Ghita,
Noi cred ca suntem de acord cu principiul ca trebuie sa existe un stat care sa aiba ultimul cuvant. Chiar si in educatie. Si ultimul cuvant nu inseamna ca-si baga cineva nasul sa vada cum invata copilul tau tabla inmultirii, ci ca existe niste legi precise care sa reglementeze inclusiv educatia copiilor.
Cum ar fi fara stat ? Am putea sa spunem ca e simplu, parintele care creste un copil il educa cum se pricepe ? Pai ce te faci ca 50% din familiile de azi se rup in zece ani. Cine se ocupa de copii, cine decide lucrul asta elementar, si pe ce baze daca nu in interesul copilului ? Si care e interesul ala, nu si de a primi o educatie ? Sau intr-o utopie libertariana fac parintii un fel de contract prenuptial in care hotarasc si soarta copiilor si atunci nu e nevoie nici de stat ? Statul nu are cum sa nu existe sau cum sa nu reglementeze inclusiv ce inseamna o educatie adecvata. Regulamentul asta poti sa-l numesti „un minim cerut de societate”, dar e un minim pe care trebuie sa-l lasi la indemana statului, inclusiv a judecatorilor pentru ca nu poti sa scrii o lege cu zece mii de cazuri particulare. De asta spun eu ca arbitrul ULTIM (nu universal cum zice athos) trebuie sa fie statul (inclusiv prin reprezentantii lui, in tribunale spre exemplu).
Radu,
Noi punem în discuție necesitatea REGLEMENTĂRII educației, nu a educației. De ce ți se pare ție că în lipsa sistemului public de educație, nimeni altcineva nu va furniza serviciile furnizate acum de acesta? Pentru că necesitatea există. Iar cei care pot și au nevoie să o facă există și ei.
Să-ți dau un exemplu concret: în prezent absolvenții de facultate nu învață mare lucru în cei 5 ani. În primul rând pentru că tehnologia se schimbă cu o viteză uriașă. Uneori ceea ce ai învățat în anul trei de facultate devine depășit până la terminarea facultății.
Ca atare, orice firmă care se respectă face imediat după angajare 3-6 luni de pregătire, în care se învață (în cazul nostru IT&C) mai mult decât în toată perioada anterioară. În primul rând că pregătirea se face într-un mod personalizat, nu la grămadă, cu clasa. În al doilea rând pentru că dotarea este incomparabil mai bună. Încearcă tu să găsești la vreuna din facultățile din țară sisteme DWDM.
La un moment dat Ghiță a exemplificat cu școlile private ale marilor companii producătoare (Krupp, Siemens, nu îmi amintesc exact). Îl las pe el să ne reamintească.
Radu
Matale ai un exces de credinta. Eu insa sunt om cu putina credinta……
Si cum ziceam mai de mult lu Victor nu este atat vorba despre Stat cat despre Societate.
Care Societate in functie de nevoile si fandacsiile ei modeleaza si Statu…. Ma repet toate societatile sunt cam “bagacioase” . Sa luam 2 societati capitalsite, vecine si bagacioase: Franta si Anglia. Societatea franceza isi baga nasul in afaceri – cine, cat si de unde isi scoate baniii. Societatea engleza e cica “liberala” si are o atitudine mai permosava fata de afaceri. Insa isi baga nasu in ceasafuri so in ###I; omului – cine cu cine si de cate ori se cotaceste. Si vai de de lal prins ca are o amanata!! Scandal, demisie samd. In Franta stirea nu ar fi ca ministru X are o amanta ci ca nu are nici o amanta!!! In Franta sotia presedintelui a pufnit “si de und evrei sa stiu i9n ce pat doarme presedintele tau?” (era o incurcatura internationala, ma rog nu atat de grava incat sa se faca sedinta Jupiter insa pricum) Tot in Franta a aparut o carte “ la Pute de la Republique” amintirle uneia care se culcase cam cu doua duzini de ministri si deputati importanti.. cam vreo 2 decenii … Ei si?
Ce vreua sa zic liate la bani marunti tioate societaile sunt la fel de bagacioase iar onor societatile liberale anglo-saxone sunt pana la urma mai rele decat societatile mult mai putin liberale. Asa ca isi baga nasu prea mult in treburi intime. Chiar mia mult decta RSR sau URSS.
Iar in domeniul invatamantului Societatea are pretmetiile sale care sunt –sau ar trebui sa fie – conforme cu necesitatile sale.l Societatile moderne industralizate au nevoie de insi care sa aiba un minim de cunostinte (scris, citot, ceva matematica, fizica, chimie) ca nu se stie bine cine va angaja pe cine. Astfel incat sa existe un absolvent care sa poata fi ptregatot rapid so fara mare effort de angjator . Au fpots cazuri in care unii patroni au infiintata propriile lor scoli pentru copii muncitorilor lor .. ca sa iaba un numar de viitopri ucenici care sa poa priceapa ce li se cere. Cand restu invatamantului a ajuns la calotatea ceruta de Krup sau Michelin acestia au inchis colile (adica le-au predat Statului : ia cladirea bine ca ma scapi de belea!!)
Insa nu a fost decizia Statului ci a societatii per ansambalu’.
Caci Statu este un instrument social.. asa cum este familia, tribil. ginta sau satul. Ma r;pg Statul este instrumentul unei societati ajunse la o oaresice stare de dezvoltare : http://vremea.forumgratuit.ro/t65-statul-consideratii-personale
Ce zici tu ca Statu ar trebui sa se bage unde nu ii fierbe oala tine si de fpatul ca Spcoetatea aia bestica crtetim demagoga demisioneaza de la sarcinile ei. Adicsa permite dezordinea sociala , oresp[onsabilitatea individuala in numele unei idei cretinoidale de
loberate” si aruncarea ras[underii pe umerioi altora. Adica ca sa ne intelegem : eu ca individ “reactonar” cred ca este si in intereesul meu egoist ca sa sustin un ivatamant gratuit , de Stat (stau ca intrumnet social) care sa produca viitoarea forta de munca … Insa nu agreez iresponsabilitatea unora care fac copii de distractie si a[o zic “sa ii educe Statu sau Scoala” Ce dracu I-a placut sa ii faca acum sa fie responsabil si sa ii creasca el nu eu!! Ca nu io cu muiera aia ..
Iar intersul copilului altuia ei bine pe mine ma preocupa mai putin. A da.. nu vreau sa vaz copilu in neagra mizerie, neducat , ignar samd insa eu sunt “mai cu masura”. Sim intre noi fie vorba nu vad la ce mis- bune regimentele alea de filozofi, de coiologil de “analisti polotici” si ziaristi. Scuze da prea multi!!!
Tu si Victor suntet la extremele aceluasi egoism social … Tu pari a vrea sa arunci pe umerii Satului responsabilitaile tale sociale iar el zicvand ca Statu e marle bandit crede csa el nu prfita mai muylt decta mine din arnajamentu socila (ia zi Voctroas daca tineri aia nu ar fi u5mat o faculatte tiu=ar fi fpts usor sa ii instruiesti?! Retoricv. Stou ce zic..)
Ma rog nici eu nu sunt generozitatea intrupata insa sa zic asa eu sunt egoist rational …adcica temperat prin ratiune. D’aia ici nu celebrez disolutia societaii noastre (cand zic asta ma gandesc la intreaga civilizatie care isi are radacinele in S-E maediteranian,…si mege de la Vadivostk la Nachorage si de la Murmaxk la Punta Arena cuprinzand si pe muslulamni)
Ma rog nu sunt pra bine diuspus. Depresia sarbatoprilor plus inca ceva mai neplacut …
Sănătate Ghiță! Și pe mine mă deprimă/plictisesc sărbătorile. Însă e singura ocazie când mai apucăm să ne vedem cu toții. Așa că pot răbda câteva zile de plictiseală.
Crăciun fericit!
Sanatatee, ca de restul va descurcati voi !
Sănătate și ție! Și Crăciun fericit!
Un film interesant (încă nu a apărut)
Craciun Fericit! Sanatate si multe impliniri!
Crăciun Fericit si tie Anansie!
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, atacă taxele guvernului: impozitul pe benzină – „neputinţă”, creşterea salariilor şi pensiilor – „furatul căciulii”.
Porthos,
Chiar am strans din dinti si l-am ascultat pe Sir ala de ziceai tu, intr-un alt ad in care vorbea el despre educatie, si atata blah-blah fara nici o finalitate rar mi-a fost dat sa vad.
Sa revin la unele ce le spuneai tu.
1. Vorbeai de 5 ani de facultate. E adevarat, sau te joci cu cifrele ? Din cate stiu eu sunt maxim patru, si de multe ori trei.
2. Pentru ca te-ai referit la facultate, ar fi de-a dreptul hilar sa inveti la facultate alte lucruri la fiecare doi-trei ani. Nu asta e scopul, poate doar in cercetare, deci dupa anii normali de facultate. Dar ca sa ajungi sa intelegi, nu mai spun sa vii cu idei noi in domeniul comunicarii prin fibre optice nu trebuie sa fi studiat deja suficienta fizica in general si optica in particular ? Suficienta electronica clasica ? Nu e domeniul meu ca sa-ti dau un raspuns concret dar m-ar mira sa nu existe o lista (lunga) de principii de fizica peste care se adauga o alta lista lunga de procedee tehnice bine stabilite pe care trebuie sa le intelegi cu aevarat inainte sa intelegi cum functioneaza sistemele DWDM de care spuneai tu ? Asta ar trebui sa fie rolul facultatii. De aici mai departe poate sa preia industria, la locul unde esti angajat, se poate face si prin stagii de 1-2 luni in timpul facultatii, dar baza nu o poate pune industria. Tu in compania ta cate lectii de optica dai ca-mi pun si eu problema ca fraierul care nu stie nimic dar tocmai a citit doua lucruri pe internet despre fibra optica: dar lumina aia care inteleg merge cu aproape 300 000 km/s prin sticla cum de nu iese si nu se pierde in spatiu ? Sau semnalele alea transmise prin fibra optica cum de nu se amesteca, cum de mai pot fi separate la iesire, ca eu daca iau doar doua imagini si le amestec deja nu le mai pot distinge una de cealalta ?
3. Un sistem public de educatie se construieste in cateva generatii, dar se poate distruge intr-un an. Despre cat dureaza constructia de la sine a unui sistem privat de educatie care sa-l inlocuiasca pe cel public nu putem decat ghici pentru ca nicaieri nu s-a intamplat asta. Toate sistemele private de educatie din ziua de azi acopera maxim 10% din capacitatea sistemului public (deci in nici un caz nu au functii identice) si nu exista nici o indicatie ca ar fi mai eficiente pentru mica populatie pe care o deservesc. De aia nici nu se amuza cineva sa desfiinteze educatia publica, si nu vorbesc in Romania, ci in tari unde exista suficient capital incat, macar in principiu, ar exista bani privati care sa construiasca un sistem de educatie privat intr-o generatie. In Romania bineinteles ca se poate orice si nu e exclusa vreo aventura libertariana, terminata cu scoli la fier vechi si un numar dublu de capsunari !
@ Radu
Nu era mai simplu să te uiți 10 minute la clipul RSA? E scurt și la obiect.
1. Eu am făcut 5 ani de facultate. Chiar și acum cred că sunt tot 5 (3 + 2 master).
2. Nu am făcut aproape nimic util în facultate (Electronică și Telecomunicații) pentru ceea ce fac acum (comunicații prin fibră optică). Și am avut profesori excelenți. Pur și simplu tehnologia a avansat atât de mult încât la câțiva ani după terminarea facultății cam tot ce învățasem în facultate devenise perimat.
Mai există și povestea cu facultatea care te învață să înveți. Te învață pe dracu’. Singurul lucru util au fost relațiile. Cam toți foștii colegi sunt oameni cu care merită să te reîntâlnești. Însă aici vorbim de selecția dură de la intrare. Practic un student de anul întâi e mai valoros decât un absolvent. 🙂
3. Nu militez pentru desființarea învățământului public. Sunt de părere că va dispărea de la sine, pe măsură ce indivizii înțeleg că e din ce în ce mai nefolositor. Nu se miră nimeni de ce procentul de elevi dezinteresați de școală e în continuă creștere? Explicația e mai simplă decât ne-am aștepta. Pur și simplu există tot mai multe alternative (utile) la școala clasică.
@ Radu
Întrebai pe bune de fibra optică? Îți mai amintești de refracție (optica de clasa a XI-a – pe vremea mea)? La unghi suficient de mare (față de normală) apare reflecția totală. Ca atare fasciculul de lumină se propagă de-a lungul fibrei optice.
Semnalele nu se amestecă pentru că sunt digitale. Pe o culoare se pot transmite comercial (în prezent) 100 Gbps. Poți folosi mai multe culori diferite (80-160) pe aceeași fibră. Rezultă sisteme cu viteză de transmisie de 8-16 Tbps.
`Dragilor se umfla samanta-n voi ? (exces de produse de doaga?!)
Radule spre stiinta lu matale in ROR si RSR faculoatile umane si ASE ul se faceau un 4 ano . Ma rog erau si unele „scurite” de 3 ani ptr profesori de scoli primare (invetie de prin 70P. Politehnicele se faceau in 5 ani. Si in 1938 ingineru se pregatea in 5 ani..)oe catrea de vizita in engleza toti erau dipl eng) Medicina e exceptie cu 6 ani (dinarrii mai putin). Dupa 1971 au aporut studiile de subinginberi. Nu uita particula „sub” (era mai rau decat tablagiul .. ca p[rin armata se radea „plontoneru-i plontoner ncici sildat nici ofiter”)
Ma rog acu am luat prsteala aia mdo engelzesc cicla Bolonia … un cretinism
Victore .. mai incet cu pianu pe scari. Sa nu imiz zici ca ce ai invata loa faculatte nu ti-a folosit.; Ca daca faceai latina sau folozfoa pricepeai la fel de bine domeniul tau de activitate..La naiba eu care am fots imn programjator de 1,78 surcele am avut destule nepolacero din lipsa de „baza” ca pana si aia de la ASE ma cam depaseau. SO [rpgamatorii de „fopst debaza” – aia care „dreseaza” bitii in limbaj masina sdunt toti ingineri de calculatoare sau in cel mai rau caz automatisti. Unu ca tine [poa sa se descurce bine in programare da la „soft de baza” clccheaza. (Am lucrat peste 30 de ani in ITC .. am vazut ingineri de toate spetele, economisti si matematicieni care lucrau in programare. Stiu ce zic) In mod normal unu provensit de la politehnica intelege masina. Un matematiciaan sai sconomomist doar ca exceptie… Acvu daca absolve4mntii de azi sunt … est6e vina societatii nu a „siste,u;ui de stat” care „ofera” ce i se „cere”. Ca ma vazut si eu basolbenta d epolitehnica care nu stia sa scier un programel in nici un limbaj (normalu in 175 ar fi fost ca aia sa stioe binsor Fpttrsan si ceva Assiris). Da ma porg azi sa nu stresam studentii si in plus mai avem … Am avut un colg subingi9ner (bun baiat. Destpat si pasonat) care la scoala de subingineri „bgenficiase” de lectiile de fizica a lu Patapievici. Care delira patafiza ;iuo .. aia de l=a facut mare „teleptual”.
Ma rgg daca dpretsi neparat sa amgajezi niste tabula rasa carora trebe sa le explici tu ce este ala amperu si ce e lala voltu .. te priveste. Insa e sigur ca itio va trebui mai mult decat 2 luni ca sa ii inveti ce vrei tu de la ei… Banii tai …
A da cu excesu. Eu azi mai cuintel. Sete am avut duminica ..Destguul p[tr hibele mele
„Medicina e exceptie cu 6 ani (dinarrii mai putin). ”
Dacă te referi la medicina dentară ( după cum scrii tu, ar trebui să facem nişte cursuri de logică şi descifrare :lol:), află că şi ei, „dinţarii”, fac tot 6 ani !
Ceea ce mi se pare o mare tâmpenie ….
@ Ghiță Bizonu’
Am făcut și un pic de Assembler Z80, dar nu în facultate, ci acasă pe Sinclar Spectrum 64.
Din facultate îmi amintesc Analiza Matematică făcută cu Stănășilă, Bazele Electrotehnicii cu Timotin (și acum îmi pare rău că nu am înțeles exact ce sunt divergența și rotorul), ceva DCE (semiconductori, joncțiuni pn și np, diode, tranzistoare, etc), un pic de SCS (semnale, circuite și sisteme – parcă așa se numea cursul), puțin CID (circuite integrate digitale – interesant, dar destul de inutil pentru ce am făcut mai târziu) și vrând-nevrând „burlane” („microunde”).
Banii mei/noștri se duc deocamdată prin taxare în buzunarele lor și în lefurile bugetarilor. Dacă se schimbă ceva și rămân la sursă sunt sigur că va trebui să investim și-n educație. Dar mai aplicat.
da mai aplicat adica un soi de scoala profesionala…
@ Ghiță Bizonu’
Depinde ce înseamnă școală profesională. Am un amic în Canada, programator excelent. Mi-a spus că programatorii sunt priviți ca un fel de tehnicieni. Dacă stai bine să te gândești nu ai nevoie de ultra-înaltă calificare pentru a scrie linii de cod. E nevoie de o facultate pentru asta sau e suficientă o școală profesională?
Depanda de depamda.. Ce fel de linii de cod…
Tabele? Da orice persoana. Soft de baza? Ntz. Si pricum e bine ca un colectiv de programe (sau poti sa zici echipa) sa aibe in frunte un ins pregatit bine. Care sa „descurce” treaba. Care sa o „gandeasca”. Este o cestie de bun simt – munca sa zicme „proasta” sa fie facuta de insi mai putin prregatoti (si platiti) insa munca „destepata” sa fie facuta de aia buni. La noi … de multe pri inginerii faceau si munca de 2 surcele ….. sau mai rau uneori eu (nivel minim) am luat hotatari … ca inginerii aveau preocupari mai „inalte”. A da.. candva am facut echipa cu un inginer bun .. adica eu am preluata munca „proasta” si el cea care cerea cunostinte tehnice de specialitate. Randamentu inginerului s-a dublat „brusc” (adica dupa 3 luni… ) poa s-a intreit (ca acu avea timp sa caute solutii, sa discute mai mult cu proectantii.. sa ..) Idiotia completa a fpts ca gagiul a fots acuzat de alti ingineri ca el se folosea de munca mea … Ingineri care faceau „tot” fiindca nu erau in stare sa pregateasca un programtor „ajutor” , sa colaboreze, sa delege, sa „conduca” si sa respecte un colaborator util. Cam asa stam noi – unu trebe sa faca „totul” la „gramada” : si partea repetitiva , simpla INSA consumatoare de timp si cea care chiar cere cunostinte avansate. Asa ca … ori folosim personal calificat la munci mai putin calificate ori lasam totu in carca unuia care nu are chiar competenta profesionala necesara.
Priveste-te in oglinda .. Esti un inginer (pregatire superioara intr0un domeniu profesional) ca renegi necesitatea pregatirii suparioare pe care ai primit-i si vrei sa faci „totul” adica sa iti inveti angajatii si lucrurile de baza … Si ca orice „beneficiar” nu stii nici ce sa ceri nici de ce ai nevoie. Tipi „taxe” in loc sa intrebi „ce mi se returneaza” ? Nu ti se returnmeaza nimic fiindca tu nu ceri nimic. Nici autostrazi , nici absolventi de o anume calitate. Pana la urma cu asa conceptii (sa facem totu’) o sa ajungi sa zici ca mai bine te apuci tu sa faci si drumurile …..
Ghiță,
Crede-mă că în orice firmă normală, eficiența e luată în calcul în permanență.
Există și „Software Architect” (un om cu foarte multă experiență – a-l pune să scrie cod e echivalent cu a căra zarzavat cu Mercedesul) și Team Leader (care coordonează activitatea unei întregi echipe) și programatori normali. Plus echipa de testare, unde cerințele nu sunt chiar atât de stricte. De obicei juniorii de acolo încep, ca să înțeleagă funcțiile aplicației.
Nu reiau discuția despre taxe. Mi se pare normal să înțeleg pentru ce ni se cer bani pentru taxe, ÎNAINTE de a fi taxat. Mă apucă dracii că fiecare guvern nou vine cu câte o taxă fără să întrebe pe nimeni. Cred că taxele noi ar trebui introduse DOAR prin referendum.
pai intreabab : platesc taza ptr drumuri cand cumnpar benzina (eu nu cimpar ca acu brichetele e pa gaze) : ba unde e mardelu meu” ( ca un 600 consuma si nu e cazu sa ii rupo fuzeta prin gropi). Intreaba „ba unde e banu meu ca am niste absolventi de faculate de rahat!” sau intreaba ” ba platesc mai mult dfa functionari la ghisee unde am io treaba mai putini!! ” si aici poti zbiera”nu ma nevoie de sefi care isi latestc posterioru ci de functionari care sa ma descurce!!!”
Ca in rest ii doare undeva. de tine si de mine. Zboarsa, „guita” ca cum asa un guvern „liberaloid” incumlteste posturile de funtionari cu 50%? Si cum se face ca ai mai putini la ghisee?!
A da.. Nicofata nu ma simpatuzat6a DMH ul .. Insa azi simnt mai multyi la Miscarea Hartiilor decat acum 25 de ani. Inainte erau cica 3 cu mapa si 2 cu sapa .. Azi avrm cam 86 cu mapa si restu cu sapa. Incep sa regret ca nu mpam paucat de hartii – mama ce voata as gi avit azi!! A da.Onainte ii zicea „personal” si nu erau respectati, erau imjurati si aveau salarii mic. Azi sunt „top” si sunt bine platiti . Sefa KR de la fpotsa mea intgreprindere e azi trecuta ion pagina internet ca VIP. In anii 70-80 sefii de prsonmal erau cinoscuti doar de noi …. ma rog cvaterodata umblat cu periuta da… vcum sa iti zic duceam un buchet sefei de personal si o „perioam” insa eu aveam vreo 500 de lei peste ea …
Pentru cei interesați de funcționarea net-ului (LAN, WAN, internet), aveți aici o excelentă prezentare (gratuită). Face cât un curs de un an la o facultate bună, plus seminariile aferente.
SOCIALISMUL
In Suedia, absolut adevarat! Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar a picat odata o grupa intreaga. Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA! Profesorul le-a spus, „OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor, si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota 10.” Dupa primul test, notele au fost adunate si impartite la numarul de studenti, si toti au primit un 8. Studentii care au studiat intens au fost suparati, dar cei care au invatat mai putin au fost bucurosi peste masura. Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o „pomana”, asa incat si ei au studiat mai putin. Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit. Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4. Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat. Profesorul le-a spus ca socialismul va pica in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes. Nu putea fi o explicatie mai simpla. Iata un scurt paragraf care sintetizeaza totul: „Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber, iar bogatul in afara libertatii. Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva. Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci, prietene, acesta este sfarsitul oricarei natiuni. Nu poti multiplica bogatia divizand-o.”
Încă un pic și devii libertarian… 🙂
In primul rand din ce stiu eu dintarii la un momnet dat se pregateau in mai putini ani decat ceilati doctori. Poate ma insel. Daca te supara cestia cu dinatzr .. e preluata de la medici … (si ptr ca ma umbalta cam mult pe la dentisti .. nu agreez ctgeria. Am 3 fobii si dentistii sunt una din fobii. La 5 ani am facut cunoistinta cu bormasina… )
In al doilea bancu cu socialismu. Este splendit este cum bgrei tu insa din pacate ptr tine eu ma trait in RPR -RSR si am trecut prin URSS. Nu stiu cati ani ai sau pe ce lume traiesti insa pe aici nu era cazul sa fii student puturos ca avea regimu’ ac de cojocu tau!!
Sa zic pe scurt un banc sovietic. Cica repartitii la nu stiu ce facultate (acolo ziceau Isntitut) din Moscova.
primu – nota maxima (la ei era 5) repartizata la faculatea din Moscova, asistemt si ca sa isi faca doctoratu.
Al dolea – „uniatte” importanta din Moscpva. Al treilea la Leimngrad, apoi UFA , Irkustk in ordineas mediilor . Si toti „miltumesc din inima partidului, guvernului . munnatloer coindtii samd.
In fine Ivan Ivanovici Loaza, ultimu pe litsa cea mia mica nota admisibila.Repartizat Ciukotka (vezi pe harta). Si asta zice cam asa” E o surpriza si ptr mine ca ma treminat.. Nu credeam ca voi absolvi.. Si va rog permite-mi sa multumesx calduros tarului ala care a vandut Alaska americanilor!!!”
SI daca tit zicem despre URSS .. tov academic Kuznetov ala care facea motoare reactive a incalcat pe barba ;lui niste ordine de ale Kermlinului (trebuiau distrue niste motoare devenite inutile prin abandonarea proiectului). Chiar crezi ca KGB ul nu stia ca diau hangare imense sunt blocate de niste chestii care trebuiau date la topit?! Sau crezi ca Kuznetov a avut cea mai mica greata ? (adica nu l-au mai cocosat cu decoratii, nu a mai tras la cele mai tari vile samd) . Si prin anii 90 americanii au cazut in 3 litere cand au vazut motoarele alea .. si si-au tras palme cand le-au vazut pe bancu de proba!! A nu nu erau democrati nici Brajjnev nici urmasii lui .. dar daca tavarisci akademik are asa o placere sa ascunda niste jucarii de ce sa il superi ?!
Ina din proectu canadian Avro Arow nu au ramss nici desenele….
Băi, isteţule, nu-i vorba că mă deranjează, dimpotrivă, sunt mândru că am reuşit să deduc din brambureala asta a ta „(dinarrii). ” că-i vorba de „dinţari”, adică de dentişti, cei de care te fereşti tu mai ceva ca mine de evrei ! ( mai ales că la început, pe vremea ta, cu siguranţă că ăştia erau majoritari în branşă)
Sunt curios câţi au mai observat/ dedus acest lucru din rezultatul încleştării bonturilor tale ? 😉
Cât despre iluzia ta că aş „iubi” mai mult ruşii decât americanii, parcă ţi-am mai explicat odată :
) , iar astăzi cei care reînfiinţează noua uniune, de data asta europeană, sunt de aceaşi factură, dar şi de aceeaşi etnie, nu pot să-i pup în coor necondiţionat aşa cum o fac guguştiuci ca tine 🙄
Atâta timp cât cei care conduceau, tăiau şi spânzurau, la propriu, în Rusia (PCUS era alcătuit din evrei peste 85-90 %) şi mai apoi în România şi ţările căzute( „din pix”) în laba lor, iar proporţiile iniţiale s-au păstrat cu sfinţenie ( dacă şi ăştia pot avea ceva sfânt
Din prostie, sau interes prost mascat !
Sa ne radem
F-22 Raptor – prima victorie aeriana confirmata, impotriva unui avion rosu cu opt motoare!
Baza aeriana ELMENDORF-RICHARDSON, Alaska. Capitanul Gary Rinch apartinand de 622nd Fighter Wing cere sa-i fie omologata prima victorie aeriana a unui F-22 Raptor. Astfel respectivul capitan ne spune ca pe data de 24 decembrie la 2345 ora din Alaska, se afla la bordul Raptorului sau intr-o misiune de patrulare la nord de Cercul Arctic.
Capitanul Gary Rinch a devenit suspicios atunci cand pilotul unui vehicul aerian a refuzat sa raspunda la orice incercare a sa de stabili un contact radio, vehiculul aerian fiind descris de catre pilotul american a fi unul cu opt motoare, de culoare rosu aprins: “He wasn’t broadcasting any FAA or DOD identifying signals,” a spus Rinch. “He kept on his southerly course and had to be viewed as a threat.”
In aceste conditii Raptorul si pilotul sau au executat un zbor la vedere, la viteza de Mach 2, in incercarea de a identifica vizual respectivul avion, pe care pilotul il descrie in continuare: “I saw a red fuselage and eight powerplants moving that sucker. Of course, at that speed, things get distorted.”
Dupa nenumarate tentative de a convinge aparatul suspect sa-si schimbe cursul, Gary nu a avut altceva de facut decat sa traga o racheta Sindewinder spre aeronava cu opt…motoare, dar racheta nu putut incadra tinta datorita manevrelor deosebite ale acesteia, astfel ca pilotul american a folosit tunul de bord, iar mai apoi a lansat, asa la siguranta, si o AIM-120AMRAAM, care, spune pilotul, a explodat foarte aproape de fuselajul avionului inamic…Gary povesteste: “The explosion was pretty spectacular, at least I imagine it was. All I saw was a bright flash about the size of a raisin. Things got a little weird at this point. I’m not sure if it was the Aurora Borealis, or maybe I wasn’t breathing correctly to maximize the O2 system, but I could swear I saw a sparkly con-trail coming off the craft.”
Analistii sositi la locul prabusirii si-au dat cu parerea, dupa indelungi analize si o foarte serioasa documentare, ca aeronava ar putea fi un bombardier rusesc Tu-95 Beer, care desi are doar patru motoare, toata lumea stie ca are opt elice, de unde si asertiunea pilotului american ca ar fi vorba de opt motoare. Culoare rosie nu a putut fi explicata inca…
Analistii US Air Forces au comentat:
“It’s amazing that Capt. Rinch was able to take out this obvious threat to our national security,” a spus Lt. Daniel Alvarado. “A search of the crash site uncovered a number of dangerous items such as advanced computers, I believe called Nabi Tablets or something. Probably missile guidance systems.”
In timp ce lobbysti industrei aviatice a declarat: “ “Obviously, this goes to show that American ingenuity and know-how can really get the job done. All it takes is a vision combined with can-do attitude, the world’s best pilots and a unit cost of $412 million.” “
Insa…misterul persista totusi! Dupa o analiza foarte atenta a ramasitelor avionului rosu cu opt motoare doborat de Gary, s-a remarcat ca fiecare dintre motoare avea un alt producator, cu totul necunoscut industrei americane, astfel: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner si Blitzen. Pilotul nu a fost inca gasit.
In acelasi timp Rusia neaga orice implicare, aducandu-le americanilor tot felul de insulte si ocari, precum ca acestia ar fi total tampiti si sa nu dea dracu’ sa-i prinda pe langa Polul Nord in ajunul Craciunului pe stil vechi, pentru ca Mos Gerila va fi puternic escortat de catre MIG-31 si Suhoi 35S, asa la siguranta, ca se vede treaba americanii au innebunit de tot…
Ancheta continua.
Desi fara legatura cu fapta eroica descrisa mai sus, NORAD a anuntat ca l-a pierdut pe Mos Craciun de pe ecranele sale in seara zilei de 24 decembrie, orele 2345 ora locala din Alaska…
Sursa de mare incredere: “ Duffeblog.com“
http://www.rumaniamilitary.ro/f-22-raptor-prima-victorie-aeriana-confirmata-impotriva-unui-avion-rosu-cu-opt-motoare#comments
Radu Humor
De unde ai luat textul?
E o istorioară care acum probabil că circulă şi pe internet, dar încă înainte de 89 ne era împărtăşită, celor ce-i inspiram încredere , de un tânăr profesor universitar !
Căruia îi mulţumesc şi pe această cale !
Porthos,
Merci pentru informatie (banuiam eu ca trebuie sa fie reflexie interna totala, vroiam sa fiu sigur). Cred ca incerci sa ne spui ca nu e nevoie de Universitate dat fiindca s-a vorbit in liceu, desi cred ca la dimensiunile microscopice ale fibrei optica geometrica (din liceu) nu e suficienta si trebuie sa ai habar de Maxwell si ecuatii cu derivate partiale ca sa poti prezice ce se intampla.
Dar as vrea sa-ti mai pun o intrebare ca tot suntem aici (doua de fapt):
1. Nu pricep de ce diferite unde cu aceeasi frecventa nu interfera. Altfel spus, raspunsul tau (simplu) ca semnalul e digital nu inseamna nimic pentru mine (am o banuiala foarte mare ca asta insemna ca materia de liceu nu ajuta). Deci ce vrei sa spui cu semnale digitale si cum de undele luminoase de aceeasi culoare (ca pentru cele de culori diferite mi-e clar) nu se amesteca ?
2. Bun, reflexie interna totala, adica unda luminoasa ramane in interiorul fibrei. Dar cum ajunge acolo, ca din aer nu poate, tocmai datorita reflexiei totale (fara sa fiu 100% sigur am o banuiala puternica ca o unda care poate intra, poate si iesi daca schimbi doar directia vectorului de propagare)! Si sa zicem ca a intrat, atunci cum mai iese, ca la un moment dat va trebui sa iasa ca sa fie utila, nu ? Si cum pana mea faci, fabrici fibre de 5000 Km din Europa in America pe sub ocean ? Ca daca se rup, ai incurcat-o, reflexie totala inseamna ca unda nu iese din fibra, degeaba pui doua fibre sa se pupe.
3. Am mintit, mai am una. Ziceai de unghiul mare fata de normala pentru reflexie totala. Si daca fibra ta are asperitati (chiar microscopice) si unghiul la normala locala devine dintr-o data foarte mic, gata ai pierdut semnalul datorita refractiei ?
P.S.: Ce inginerie ai facut ? Imi pare bine ca macar divergenta, gradientul si rotorul s-au predat in Universitatea publica si-ti folosesc acum. E un inceput. Te dam noi pe brazda si pana la urma ne spui si ce anume ti-a lasat un gust amar in universitatea publica. Sa fiu sincer si eu am ramas cu un gust teribil de amar, dar nu pun asta pe seama faptului ca era universitate publica, doar pe seama persoanelor care lucrau acolo; liceul insa (tot public) a fost super !
Radu, asa prezinti lucrurile, de parca stiinta exista doar pentru ca au existat Universitati Publice.
Unul din lucurile cele mai periculoase in viata il reprezinta lipsa de alternativa, adica restrangerea posibilitatii obiective de a alege. Una dintre dovezi o reprezinta sistemul romanesc de invatamant, care impune relativ rigid o programa. Cand aceasta se dovedeste depasita, depinzi strict de inteligenta si clarviziunea unuia sau mai multor decidenti pentru a avea o sansa de a evolua si a reforma. Nu asta este solutia, dintr-o mie de motive, intre care as mentiona rezistenta sistemului la schimbare, precaritatea continuitatii in reformare, dificultatea adaptarii dinamice, respectiv a corectiilor si upgrade-urilor inteligente etc. In realitate, o astfel de solutie te condamna la stagnare si la producerea pe banda rulanta de produsi care vor contribui doar la osificarea acelui sistem pana la fosilizare.
As reveni un pic la ideea lipsei de garantie in ceea ce priveste monopolul de intelepciune la nivelul elitei politice si a Guvernelor: din moment ce suntem de acord ca asa ceva nu poate exista, inseamna ca nu avem nici un motiv rezonabil pentru a lasa Statul sa decida un mod unic de educatie, respectiv obligativitatea unei programe scolare. O recomandare, da. Obligatia unei astfel de programe la nivelul invatamantului de stat, sustenabil. Dar nu una care sa opereze la nivelul intregii activitati de educatie. Tocmai pentru ca educatia este un vector al dezvoltarii, ea nu poate fi monopolizata, trebuind sa i se permita sa aiba acces la mecanismele care ii permit sa evolueze in permanenta, adica la piata, locul in care solutiile se verifica si greselile se elimina.
hopa … se pare ca se pricepe …. INSA (iar) lasi impresia ca tu nu prea stii ce sa raspunzi!!!!
@ Ghiță Bizonu’
Cine se pricepe și cine nu știe ce să răspundă? Am întârziat cu răspunsul pentru că am lucrat. Am de terminat un contract până luni, nu numai pregătire ci și negociere și semnare. Și abia după aceea începe balamucul: importuri, instalare, configurare, testare și „live”. Iar termenul limită e teribil de strâns.
Abia acum am ajuns acasă. Îi răspund acum lui Radu.
@ Radu
1. Pe fiecare fibră optică circulă (în principiu) o singură undă de o anumită culoare (frecvență). Spuneam că pe fiecare culoare se transmit 100 Gpbs și sunt 80-160 de culori diferite. Am spus în principiu, pentru că în realitate se mai folosesc niște trucuri pentru pentru a crește distanța de transmitere, dar nu le detaliez aici.
2. Laserul folosit pentru transmitere e cuplat direct cu fibra optică la capătul de intrare astfel încât fluxul luminos se propagă în lungul fibrei și e recepționat la celălalt capăt. Uzual distanța de transmitere pentru sistemele DWDM e de câteva sute de km (se folosesc amplificatoare și repetoare din loc în loc).
Cablurile de fibră au uzual cam 4 km (altfel rolele devin prea mari), iar fibrele din cablu se sudează sub microscop (fusion splicing).
E adevărat că semnalul optic poate „ieși” din fibră, dacă fibra e îndoită la un unghi prea mare. E chiar o poveste cu interceptarea de către ruși a unui cablu submarin al NATO. Însă asta înseamnă o pierdere de semnal care e detectată imediat de către echipamentele de transmisie.
3. Producția de fibră e foarte complexă. Practic sunt mai multe straturi cu indici de refracție diferiți într-un bloc cilindric cu diametrul de aprox 20 cm, care apoi e subțiat treptat până la dimensiunea unui fir de păr.
Acum vreo zece ani am vizitat și eu o fabrică de FO în Copenhaga, dar nu îmi mai amintesc mare lucru.
@ Radu
Am uitat să-ți răspund la întrebarea cu ingineria. Am terminat Electronică și Telecomunicații în primii ani de după „revoluție”. Însă după cum spuneam, mai nimic din ceea ce am făcut în facultate nu se mai aplică în practica curentă.
Și cred că m-ai înțeles greșit. Mi-a plăcut facultatea, am avut profesori excepționali și colegi la fel. Din punctul acesta de vedere chiar a meritat. Iar în primii ani de după facultate, am fost asistent la Cibernetică, unde din nou am întâlnit oameni excepționali.
Am lucrat cu profesorul Dodescu (fost pro-rector al AS), cel care în anii ’70 a fost invitat în SUA să lucreze la primele mini-calculatoare și care, deși putea să rămână, a preferat să se întoarcă. Firește că-i părea rău, însă dacă rămânea în State, ar fi făcut praf viața rudelor rămase în România. Și avea o puzderie de frați.
Eu doar puneam la îndoială utilitatea modelului actual de pregătire din învățământul public, cel bazat pe loturi standardizate, cu profesori predând unor serii de 100 de studenți, într-o perioadă când specializarea e cheia.
Noi pregătim juniorii asignându-i unor ingineri cu experiență, care să-i îndrume. Și asta se întâmplă și în marile companii multinaționale. Procedeul cred că se numește „mentoring” sau „mentorship”. Însă eu nu mă pricep la gargara de HR așa că nu insist.
Porthos,
M-am facut curios: si cum transmiti informatia ? Ai o piesa electronica care face ca laserul la intrare sa transmita trenuri de unde, cu o anumita frecventa de repetitie si astea sunt zerourile si unurile ? Gen primul tren vine, daca vine un altul in 1 microsecunda e unu, daca nu e zero, samd ? Vrei sa-mi detaliezi cum e cu 100 Gbps ? Eu stiu ca lumina circula cu 300 000 Km/s impartit la indecele de refractie al sticlei. Si mai departe cum ajungem la 100 000 000 000 / secunda ? E o limita fundamentala impusa de vreo lege fizica sau e pur si simplu o limita tehnologica azi, maine s-ar putea sa fie alta ? La fel si cu cele 160 de culori: de ce 160, de ce nu 1600 ?
Cred ca toate universitatile, private sau nu pregatesc loturi de 100, 50 , etc. studenti. Cel putin ingineria. Practica, atata cat poti prinde din laboratoare. Multe universitati cer si stagii in industrie sau cercetare pe parcursul celor trei ani. Dar un lucru e sigur: nici o universitate din lume nu poate garanta absolventului ca la iesire se duce tinta in industrie si face treaba fara sa aiba nevoie sa fie pregatit si loco. E imposibil, sunt prea multe specializari.
Si acum o sugestie personala: am vazut la viata mea multe anunturi de recrutare, atat in industrie cat si in universitati: unele teribil de detaliate, altele super-vagi. Toate care proveneau din Universitati excelente sau fabrici tari erau super-vagi: pur si simplu vroiau sa recruteze omul cel mai destept si atat. Cele slabe vedeau doar pe termen scurt: sa intre pe poarta stiind exact ce are de facut, ce-o fi peste sase luni vom vedea, si vom afla si cat de repede poate sa invete. In concluzie: cred ca ai avea interes sa angajezi oameni destepti, cu o baza solida in fizica si in inginerie si mai ales care sa invete repede. Daca nu stie – invata, nu-i bai, daca stie azi si maine invata greu ai incurcat-o !
@ Radu
Piesa electronică care conține și laserul (cred că) se numește transponder. Dar deja de aici ar trebui discutat cu un inginer specializat în DWDM (cum ar fi fiul meu).
Semnalul electric vine de obicei de la un router pe o conexiune ethernet. Laserul transformă impulsurile electrice în semnale optice. Cum ieșirile ethernet ale routerelor sunt în gama 10,40 și mai rar 100 Gbps la fel sunt și intrarile echipamentelor DWDM. Se discută acum și de 400 Gbps, dar se pare că s-a atins limita fizică a vitezei de transmitere pe o singură frecvență.
E o întreagă discuție acum dacă viitorul este IP over DWDM, ceea înseamnă că routerul are transponderi colorați iar DWDM-ul face doar multiplexarea sau dacă routerele ar trebui să aibă doar transponderi „gri” și DWDM-ul să se ocupe de gestiunea „culorilor”. Cea dea doua soluție pare a fi mai „cost effective” și în plus permite o inter-operabilitate mai ușoară între diverșii producători de routere și DWDM.
Referitor la numărul de culori, limitarea e dată de lățimea spectrului disponibil în fibra optică și de lărgimea unui canal de transmisie.
Wikipedia explică decent lucrurile de bază din WDM/CWDM/DWDM:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wavelength-division_multiplexing#DWDM_systems
THRIVE Este ne documentar grijă neconvențional ridică Valul asupra unui Multe CEEA ce se întâmplă cu Adevarat de Catre Lumea Noastră, fata Legatura, mai Clar Decât versiunea Alte locuri, intre Fizică, cosmologie, geometrie.
Dureaza 02:12:03
Codului Secretul Prospera – de Film de vazut urgent …… ! de vazut (Pană Nu Dispare de pe site-uri …)
SAU http://www.youtube.com/watch?v=xhJKujvSIBs&feature=player_embedded
Porhos
in primu rand ajungea sa zici ca esti ocupat. Fara explicatii.
Un al doilea rand am asa o imprise ca unu care lucraza intr-o frima ca a ta sa stie ce este un trasponder … mai ales cand este inginer …
In fine … nu ma convingi ca facultaile ar fi cam inutile. Daca ar retbui sa incepiu sa specializezei tineri fara faculatte ti-ar fi ceva mia greu si ai plati ceva mai mult. Faptul ca cei ai invata in anii 90 azi este depasit nu este un argument – in definitv cei care au realizata „strapungerea” nici ei nu invatasaera in facultate. Insa ce au invatat le-a fost de folos …
Si oer total este mai bine sa ia un numar de absolventi-stamndard care sa aibe un anumit nivle decta sa incpi sa pregatesti „de la baza”. Mai ales ca procesul de imvatamat iese si cu „pierderi” – una intalnerste pe unu si se lasa de scoala, altu apasa pra tare pe acelraytie si se lasa cu parastas. Pe cand un nvatamt generalizat face ca „perderile” sa fie „acceptabile” economic. De fapt invatamtul de stat este sutinut de tooata societatea – inclusiv maturatori – si de al beneficiaza si (sau mai ales) patronii (de ex in gnl interesul meu personal si ingustegoist este zero in ce priveste productia de ingineri).
In fine În ceea ce privește câștigarea existenței, mi se pare că țiganii “fără școală” se descurcă mai bine decât mulți dintre absolvenții de facultate. e o perla …. Ia zi tu unde ai umblat sa cauti un contract ? In Germnaia sau in Buzescu? Si componentele alea de o sa cumperi unde se produc ? Cumva aici?
Se „descurca” in condtiile unei scoietati emasculate care permite derapaje. Dar si asa cam multi au o viata de „marginali”
A da. scuze dar acum tastez literal de pe genunchi. Am mutata claculatoruy in sufragerie si l-am „cuplat ” la tembelizgor … Necazu lu Smaug, Ender samd(ptr asta din urma recomand povestirea. E superioara roamnaului care e superior filmului. Ca tragedia nu este ca aia cadetii sunt tineri ci ca sunt copii – Ender intra la 6 ani. invinge gandacii la 13 . Bean intra la 4 si are 11 la data victoriei. Nu poti avea actori atata de mici)
Porthos,
Deja simt ca am devenit mai destept (am auzit de transponder, nu mai stiu in ce context, credeam in lipsa de alta informatie ca trebuie sa fie ceva de genul Star Trek ca asa suna). Daca ai inteles intrebarea mea si vei putea si voi sa-mi raspunzi, ultimul lucru de care te intreb aici e inca o data ce e cu transmisia digitala / analoaga. Asa din ce pot eu sa-mi inchipui analoaga ar transmite semnalul moduland amplitudinea la frecvente joase (ca undele AM) pe cand cea digitala ar transmite ca in Morse (nici o modulare, doar secvente semnal – nu semnal unde semnal e cel mai mic lucru care poate fi tranmis si receptionat clar). Dar e foaaarte posibil sa spun prostii !! Inca o data mersi ca ti-ai racit gura cu mine; normal ca as putea citi pe wiki dar eu prefer de zece ori educatia cu un profesor decat cea din carti, de unul singur. Pentru ca pot sa-l intrerup si sa-l intreb.
Athos,
Eu sunt de acord cu principiul existentei alternativei pentru toti si chiar zidit in legislatie. Ma intreb ce ar da in practica: in tot cazul una din consecinte ar fi ca toti, indiferent cat ar fi de saraci parintii, merge la scoala: de stat daca e cea mai ieftina, privata altfel. O lista de cerinte la nivel national tot trebuie sa existe: altfel scolile ieftine ar face pur si simplu jumatate sau un sfert din materie, sau muult mai prost, cu profesori necalificati, si asta nu ajuta la nimic. Discutand doar despre universitatile private din Romania, tie ti se pare normal sa nu existe nici o cerinta acolo, nici un mijloc de a impune un nivel minim de calitate ? Daca cumva ai sa-mi raspunzi: ce ma doare pe mine X ca Romania e inundata de universitati private cu valoare negativa am sa-ti spun simplu: in mod normal si un prprietar de casa are indatoriri fata de vecini: unde sunt eu daca nu-si tunde iarba e amendat, daca isi lasa gunoaie in curte e amendat, etc. pentru ca in final valoarea unei case (nu a lui) e data in primul rand de valoarea cartierului … Valoarea unei diplome de la Medicina din Bucuresti (si zic asta ca medicina a devenit vandabila acum in Vest) e data in primul rand de valoarea medicilor plecati din Romania. Daca cei mai multi sunt macelari iesiti din universitati private fara control de calitate toti sufera !
mai baite nu stiu de pe ce lume ai picat ..
In mod „normal” in epoca moderna scoala „privata” nu ofera atat o educatie mai buna ci sansa de a te freca de viitorii mostenitori. Acu ca unii au dambla ca scoala lor privata sa scoata „perfortmanta” este deja altceva ( si unii care iubesc Yale dau burse ptr sportivi – pot sa fie si prosti da sa invinga Harward! – iar altii pentru elemente „promitatoare” ca ei – donatorii – si netotii lor sa se laude „am fost coleg cu … ” ) INSA in mod normal daca absolvi Yale …. vei fi „per tu” cu insi de prima pagina. Dar mai sunt niste universitati excelente cu bani publici
Insa in Romania … scoala particulara este o „afacere mica”. Pentru snobi cu bani …Inca o forma fara fond …. Da mfraieru banui si asta este tot.
{in alte parti unii au dat bani ca copii lor sa aiba parte de educatie. Sau au facut o „pomana” in genul fantanii publice. La noi banii au venit de loa domnie De la Academia Mihaileana incvoa invatmant superior in Romania a fost cu banu publici.Invatamamtu particular de dupa 90 este doar o afacere si prosteala . Cantittate lipsita de calitate)
@ Radu
E transmisie digitală firește (vorbim de giga BIȚI pe secundă – Gbps). Când bitul e 1 ai semnal, când e zero, nu ai.
Cu riscul să te zăpăcesc complet, pentru viteze mari (100 Gbps), există și o medulare, dar nu e nici în amplitudine și nici în frecvență, ci în… fază. E folosită pentru codurile corectoare de erori. Nu detaliez pentru că nu stapânesc bine teoria prea bine și risc să te încurc în loc să te lămuresc.
Aici cu faza chiar ma manca limba sa te intreb: stiu ca fiecare reflexie schimba faza (cu Pi). Daca faci modulare de faza inseamna ca trebuie sa stapanesti perfect faza, adica numarul de reflexii interne totale ? Ar fi super sa ai asa un control !
Humor
In primul rand ma scuza pentru intarziere.
In al doilea ref la pupatu in partile dosnice trebe sa marturisesc ca aveam unele sperante la tine ca sa disi9mi9nzei macar nitse idei din niste texte de la http://vremea.forumgratuit.ro/f7-istoria-dupa-bizonu . Te asigur ca asertiunile mele – documentate! Ca io fac manusi din pielea clientului!! – ii deranjeaza ceva mai mult decat sa zicem zbiaratele indignate si cam nearticulate male legionaroizilor. A da dupa cate tin minte si pe tine te-a basicat cam rau adevarul ca Iorga a fots ucis de legionari https://decablogulmuschetarilor.wordpress.com/2013/11/24/din-nou-despre-educatie/#comment-31004. Si pe ei ii basica adevarurile pe care le servesc …( de ex ca in materie de stiinta , arta , filozofeala unicu evreu “ratacit” printre Pascali, Galilei, Copernici, Volta samd a fost unu Spinoza – asa ca sa ma lase cu nemaipomenita lor aplecare catre stiinte!! Ca nici macar in economie politica pana la Marx…)
Apoi .. oi fi io “gugustiuc” (desi dimensiunile sunt cam de curcan bine indopat) insa tu “uiti” (omiti, nu stii, nu vrei sa stii) ca in 1812 cand Rusia hrapi Basarabia … ei ei … nu avea evrei la conducere. Nici la data pacii de la Berlin. Nici in 1916 cand au fost acuzati de tradare. Diferendul trece de astfel de amanunte.. si continua si azi cand in Basarabia sunt 2 mitropoliii … “frateasca” BO Rusa tiune in continuare cu dintii de Basarabia si sprijina politica imperiala muscaleasca (pesemne ca spera ca pana la urma vre-un patriarh rus sa resfinteasca Hagia Sofia) On aceasta privinte ce mi-e Trotzhi, ce mi-e Stalin sau Alexandru I ul .. toti rusi!!!
In fine … sustinerea ta ca cum istorioară care acum probabil că circulă şi pe internet, dar încă înainte de 89 ne era împărtăşită, celor ce-i inspiram încredere , de un tânăr profesor universitar ! este o tampenie in stare pura . Un cadru’ univ june din RSR nu putea zice asa ceva – nu de alta dar “trasese” ani de zile sa aiba note mari, cat mai mari, poate ceruse reexaminari de marire a notei plus inca nspe “Activitatai” ca sa primeasca inca 0,5 ca sa fie repartizat “central”. Ca altfel se trezea prin nu stiu ce CAP sau scoala amarasteana intr-un sat prin care nu trecea nici RATA. Ai auzit cumva de repartitie ?!
Iastoria da este de pe Internet. Eu o stiu de vreo 10 ani. Din surse”libertariene” sau macar “anticomuniste”. Si intotdeauna actiunea se petrece in Vest .. fiindca in tarile “socialismului real” nu erau cretinismele “egalitare” din unele tari vestice …
În primul rând, La mulţi ani !
Cu sănătate şi discernământ de toate felurile !
Când ai atâtea dovezi în Istoria recentă, n-are rost să mai împingi căutările atât de departe.
Cei care au ucis bestial familia ţaristă, întreaga elită intelectuală a României, dar şi pe Ceauşescu în zi de sfântă sărbătoare religioasă a românilor ( Crăciunul), şi au bombardat de Sfintele Paşti în Yugoslavia cu bombe pe care scria „Christos a înviat ! „, ucigând foşti aliaţi precum Şahul Iranului, preşedintele Irakului, Osama ben Laden, sau oponenţi ca Miloşevici, doar pentru că nu i-au putut cumpăra şi trece de partea lor, deoarece refuzau să le pună la dispoziţie bogăţiile ţărilor lor. Cei care nu ezită să ucidă peste 5.000 de oameni nevinovaţi, având grijă ca în acea zi toţi cei de teapa lor să nu fie prezenţi în blestematele turnuri gemene, pentru a putea declanşa astfel războaie de cucerire a resurselor naturale, aceşti descreieraţi nu pot fi consideraţi oameni !
Sunt prea multe dovezi în susţinerea acestor afirmaţii, iar ceea ce vor ei să facă prin acea corectitudine politică pe care o tot scot din mânecă nu mai poate ascunde fărădelegile strigătoare la cer.
P.S.
Ceea ce tu consideri „tâmpenie” s-a dovedit a fi doar încredere, curaj şi dorinţa, încercarea de a explica lucrurile inimaginabile care ni se întâmplau !
Tot pe atunci „circula” povestea cu trenul spre Comunism :
Întâi au rămas fără alimente, apoi fără haine, șine și combustibil, flămânzi și goi (îţi spune ceva 😉 )pentru ca şeful să poată declara în sfârşit :
Am ajuns!! ( în comunism 😉 ).
Şi mai era varianta cu răspunsul la întrebarea de ce stăm atâta în gara asta ?
– Se schimbă locomotiva ?
După încă vreo zece ore :
– N-au mai schimbat-o ?
– Ba , da ! Pe două sticle de vodcă !!!!
@ Radu
Nu știu răspunsul la întrebarea ta legată de schimbarea fazei la reflexie, însă tot căutând am găsit o știre care mi-a schimbat un pic ideile despre capacitatea maximă de transmisie pe o singură culoare: „‘Twisted light’ carries 2.5 terabits of data per second”
Se pare că se poate ajunge până la 2.5 Tbps (adică 400 Tbps pentru 160 de lambda)! Eu știam de teste cu 400 Gbps pe o singură purtătoare.
Si acum o intrebare mai pamanteana: vorbeai de o fabrica de fibre optice in Danemarca !! Pai muncitorul danez cred ca e super-scump ! Cum de rezista ? Cum de nu muta productia in China ? Vorbeam ieri cu niste prieteni (fosti) ingineri, azi avocati sau in orice alta ramura (in Canada) si spuneau ca pur si simplu nu mai sunt fabrici unde sa poata lucra un inginer normal in Canada ! Doar in informatica si IT, iar restul doar in companii care repara poduri, etc., deci lucreaza indirect pentru guvern !!
@ Radu
Nu prea erau muncitori. Cam totul era automatizat.
Apropo de mutat producția. Știi unde și-a mutat producția firma germană cu care lucrez? În România. Iar ultimul centru de dezvoltare și cercetare l-au făcut în Grecia. Zic că după criză găsești puzderie de ingineri buni care vor să lucreze pe salarii decente. Au zis că în China e mai complicat. 🙂
Hip, hip Ura !! Nici nu stii ce ma bucur, sa le-o tragem chinezilor !
Dar sa mute si centrul de cercetare tot in Romania, sunt sigur ca e mai complicat in Grecia !!
Ca totul se robotizeaza e partea a doua, dar nu e clar ca e mai ieftin decat China pe termen scurt ca altfel nu s-ar fi mutat 6 mari companii farmaceutice din Montreal in ultimii patru ani !!
@ Radu
Au ales Grecia (și mai înainte Polonia) și nu România pentru că au găsit mai ușor programatori la un preț rezonabil. Deja în România cererea pentru programatori buni e mult mai mare decât oferta, iar salariile au devenit comparabile cu cele din vest. Ni se întâmplă tot mai des să angajăm programatori cu experiență întorși din Vest acasă (Italia, Franța, SUA).
Cam la fel e și cu China. În telecom, cererea de ingineri buni depășește cu mult oferta. Îmi spunea cineva de la Cisco că poți găsi ușor, în marile orașe industrializate, ingineri începători care să lucreze pentru salarii mici (sau chiar degeaba), dar după 6-12 luni vor creșteri masive pentru că acolo e piața muncii.
Din acest motiv, companiile mari de telecom se mută cu cercetarea de pe coastă, unde e mare aglomerație, mai în interior, unde încă se mai poate respira.
Nu știu cum este cu companiile farmaceutice, dar presupun că din moment ce se mută către China, e încă spațiu de reducere a costurilor.
A dracului nesimtiti auzi la ei pretentii comuniste sa doreasca sa fie platiti !! Ce nu le ajunge onoarea sa lucreze la Cisco ?
Si a naibii de romani imputiti sa ceara salarii ca in Vest ?!
Da nu prea vaz cum se vor descurca in Grecia … Nu de alta da’ Grecia facea apel la programatori din Romania …
@ Ghiță Bizonu’
Îți mai amintești de filmul „Buletin de București”? În China se lucrează gratis pentru buletinul de Shanghai. Absurd, nu? Aberațiile economiei planificate. Pe care tot piața liberă, în acest caz a muncii, le rezolvă.
PS: Grecia făcea apel la programatorii din România pe vremea când aveau cerere și companii sănătoase care aveau nevoie de ei. Din cauza taxelor mari și a puzderiei de asistați sociali, plus tâmpeniile guvernamentale, business-ul a fugit mâncând pământul. De unde și rezultatul acesta absurd. Ofertă excedentară de programatori și ingineri buni.
La mulți ani Ghiță!
Un 2014 fericit tuturor!
Ce ni se pregăteşte :
”. De altfel, atât mass-media scrisă , cât şi cea audiovizuală din Croaţia acordă de fiecare dată ample spaţii opiniilor lui Otto von Habsburg, care nu o dată a avut cuvinte denigratoare la adresa POPOARELOR ORTODOXE, în primul rând la adresa sârbilor, ruşilor şi GRECILOR, pe ultimii numindu-i chiar „teroriştii din Parlamentul European”, iar pe sârbi, pur şi simplu „fascişti”. Cu prilejul unei vizite efectuate în oraşul croat Zadar, Otto von Habsburg a pledat pentru crearea unei „ARMATE CATOLICE” care, chipurile , ar putea apăra Europa de ORTODOCŞI şi musulmani. Chiar o succintă trecere în revistă a PLANULUI HABSBURG ridică temeri serioase, cu atât mai mult cu cât, câteva din punctele sale au fost deja înfăptuite.
A unsprezecea etapă este indirect legată de cea anterioară şi presupune formarea unor ţări asociate ţărilor Confederaţiei Dunărene, de această dată cu GERMANIA ca STAT CNDUCĂTOR. Din acest punct, începe să se configureze o Germanie mare, din perspectivă economică, politică, dar şi ca o mare forţă militară a Europei. În acest context trebuie observată decizia guvernului german – şi aceasta pentru prima oară după cel de-al doilea război mondial – de a-şi trimite soldaţi peste graniţă, în război, chiar în Balcani. A fost prevăzută şi crearea unui program nuclear german, şi de înarmare, prin care Germani ar urma să devină o superputere nucleară. Ultimele cinci etape prezintă un interes special, mai ales pentru Serbia, în scopul realizării unei breşe spre Răsărit, dar şi PENTRU A-I FOLOSI RESURSELE, ÎNDEOBŞTE CELE MINIERE, APOI FOLOSIREA CĂII FLUVIALE A DUNĂRII. Atragerea Serbiei într-o „îmbrăţişare economică” va însemna şi controlarea riguroasă a Dunării. Numeroase personalităţi, mai mult sau mai puţin celebre, sunt cooptate în realizarea PLANULUI HABSBURG, însă un singur nume este deocamdată pus în circulaţie. Este vorba de o persoană care, evident, nu a pomenit de acest plan ca atare, dar care este preocupată vădit de existenţa unei „puternice Europe centrale” formată din STATE CATOLICE. Această personalitate este Otto von Habsburg, fiul ultimului monarh austriac, şi care este preşedintele grupului interparlamentar pentru Europa Centrală şi Răsăriteană din cadrul Parlamentului European. În 1991, Otto von Habsburg a fost desemnat cetăţean de onoare al oraşului croat Karlovac şi vizitează Croaţia de câteva ori pe an, tot atâtea prilejuri cu care vorbeşte în public despre legăturile ce au la bază catolicismul, ca şi despre memoria istoriei, nostalgia faţă de fosta monarhie austro-ungară”.
A cincea etapă prevede INCITAREA UNGARIEI DE A CERE UNELE ZONE ALE ROMÂNIEI, INOCULÂNDU-SE MAGHIARILOR DIN ROMÂNIA IDEEA DESPRINDERII DE ACTUALUL STAT ROMÂN ŞI ALIPIRII LA „MATCA UNGARĂ”. Suntem martorii acestei faze, aflate în plin curs de desfăşurare, urmărindu-se cu o precauţie maximă şi luându-i-se zilnic pulsul . Al şaselea punct al PLANULUI HABSBURG prevede secesiunea Voidovinei, despre care s-a mai pomenit, şi care urmează să se petreacă în paralel cu a şaptea etapă, care presupune un proces de secesiune similar, , însă în alt stat – Italia. Planul prevede aşadar, independenţa Tirolului de Sud, până la o totală autonomie în interiorul Italiei, după care va urma un referendum prin care locuitorii regiunii (fiind vorba de austrieci şi germani) vor opta şi vor decide în ce ţară doresc să trăiască. Ajungându-se aici, rezultatul poate fi dinainte stabilit. A opta etapă include secesiunea Istriei, la care se va ajunge prin consumarea etapelor anterioare „pregătitoare”, în timp ce a noua etapă a planului prevede un alt val de „Volkdeutsch –eri”, de această dată în Slovenia şi Croaţia, întrucât se presupune că până atunci majoritatea acestora vor fi intrat în POSESIA FOSTELOR LOR PROPRIETĂŢI din Voivodina. A zecea etapă este crearea Confederaţiei Dunărene, prin unirea statelor mai sus pomenite, in frunte cu Austria.
Astfel, primele 4 etape ale PLANULUI HABSBURG s-au finalizat, cu toate că în Croaţia lucrurile nu au mers aşa cum s-a prevăzut. Mai bine de un sfert din teritoriul Croaţiei se află încă sub controlul sârbilor, care nu au încetat să se apere în faţa asaltului vechii conduceri din Zagreb. În analiza Cavalerilor de Malta, acceptată, de altfel , şi de ministerul Afacerilor Interne al Germaniei, se susţine că „Jocul cu Tudjman”, omul deciziile pentru acest spaţiu, a fost doar parţial bine planificat, întrucât acordarea unei puteri depline de decizie şi de evaluare a situaţiei din zona lui Tudjman – în scopul consolidării statului croat – s-a dovedit o măsură eronată. Asta, potrivit Cavalerilor de la Malta şi Ministerului de Interne German, fiindcă Tudjman a apelat la emigraţia ustaşă, însuşindu-şi şi o parte însemnată a fondurilor, iar un sfert din Croaţia nu se afla totuşi sub controlul său, încurcând astfel proiectele celor care , din umbră, intenţionau să croiască viitorul acestui spaţiu. De aceea, este de aşteptat, în viitorul foarte apropiat, un proces de înlăturare a lui Tudjman de la putere – proces proiectat în afara graniţelor Croaţiei – şi aducerea la putere, la Zagreb, a acelor forţe politice care n-ar mai provoca sârbilor reacţiile de până acum. Situaţia pare asemănătoare cu cea din ajunul alegerilor din 1990, căci se contează din nou pe rolul decisiv al BISERICII CATOLICE. De fapt, doar la rima vedere pare o reiterare a situaţiei, în realitate, fiind o „oprire din mers”, o schimbare a tacticii în scopul realizării ţelului – şi nimic mai mult.
Ce idioțenii… Se vede marca Mosfilm din avion.
În faza a treia, creierul colectiv al operaţiunii Habsburg a dispus DESPRINDEREA Sloveniei şi Croaţiei din RSF Iugoslavia. Acţiunea a fost concepută a se desfăşura în mod paşnic, printr-o combinaţie de presiuni şi promisiuni asupra Belgradului. Dar ceea ce arhitecţii planului n-au prevăzut a fost reacţia sârbilor de cealaltă parte de Drinei (sârbii bosniaci). Planul prevedea în detaliu şi DESTRĂMAREA ARMATEI NAŢIONALE IUGOSLAVE, cu sprijinul conducătorilor naţionalişti din Slovenia şi Croaţia, care în acea perioadă asigurau conducerea politică federală în Iugoslavia, cu toate că nimeni nu se aştepta la o reacţie atât de puternică şi la o rezistenţă atât de tenace din partea sârbilor din celelalte foste republici iugoslave, Croaţia şi Bosnia- Herţegovina. A patra fază, a cărei realizare a devansat-o pe a treia, se referă la destrămarea Cehoslovaciei şi se prevedea că se va încheia fără mari probleme, ceea ce s-a şi întâmplat.
Aşadar, iată cele 16 puncte care marchează „etapele PLANULUI HABSBURG”. Prima etapă se referă la crearea organizaţiei ALPI-ADRIA care, în momentul formării şi ulterior al activităţii ei pe teritoriul fostei IUGOSLAVII, a fost privită cu o deosebită încredere şi simpatie de către iugoslavi, luându-se de bune intenţiile declarate ale acestei organizaţii, de a atrage Iugoslavia în Comunitatea Europeană. Amintim totuşi că „echipa iugoslavă”din organizaţia ALPI-ADRIA era, paradoxal, constituită doar din SLOVENI şi CROAŢI. Astfel încât, Slovenia şi Croaţia, colaborau, chiar în acel moment, în mod independent, cu diverse alte state. Deci, încă din această primă etapă se sconta pe independenţa totală a Sloveniei şi a Croaţiei. A doua fază a planului Confederaţiei Dunărene, prevede dobândirea poziţiilor cheie din economia UNGARIEI. Prin promisiuni ferme, de intrare în Comunitatea europeană, şi chiar prin atragerea suportului unor politicieni, conducerea statului UNGAR se afla în situaţia de a începe o nouă reformă a legislaţiei care să permită acest control economic absolut, necesar derulării în continuare a PLANULUI HABSBURG.
. „Nucleul „ acestui veritabil imperiu al Confederaţiei Dunărene urmează a fi alcătuit din Austria, Slovenia, Croaţia, UNGARIA si Voivodina, cu perspectiva atragerii şi altor ţări (ca Cehia) ori REGIUNI. Punctul cel mai sensibil al planului, în opinia creatorilor săi, ar fi drept ceea ce se defineşte drept „Poarta de Sud”, respectiv localitatea Srem, ceea ce sugerează că arhitecţii viitoarei Confederaţii Dunărene presupun că desprinderea Voivodinei de Serbia să se poată face mai uşor decât obţinerea controlului localităţii Srem. „PLANUL HABSBURG” mai presupune şi revenirea „volkdeutscher – ilor” (po *editat* ţia de origine germană) şi a descendenţilor acestora pe teritoriul fostei Iugoslavii, mai exact în Voievodina, întrucât se ştie că majoritatea acestor etnici germani au trăit în Voivodina”. Aceasta ar putea fi şi calea desprinderii Voivodinei de Serbia, în modul cel mai sigur, deoarece, după cum prevede planul, după strămutarea etnicilor germani în Voivodina, sub PRESIUNEA COMUNITĂŢII INTERNAŢIONALE, s-ar putea realiza un referendum, al cărui rezultat nu e greu de presupus. PLANUL HABSBURG se constituie pe baza a 16 puncte, unele dintre ele realizate în forme care, la început, păreau să semene cu nişte inocente colaborări economice între ţările „REGIONALE”. Mai târziu, însă, păreau să semene cu nişte inocente colaborări ECONOMICE între TĂRILE „REGIONALE”. Mai târziu, însă, acestea s-au transferat în legături subterane politice, această etapă culminând cu DESTRĂMAREA Iugoslaviei şi Cehoslovaciei.
PLANUL HABSBURG Sferele de influenţă. Cavalerii de la Malta, sprijiniţi de Serviciul German de informaţii (BND) au pus în aplicare crearea „Confederaţiei Dunărene” În ultimul său număr, săptămânalul belgrădean „Argumenti” public un inedit material documentar intitulat „Planul Habsburg”, descoperit într-o geantă diplomatică. Redacţia ziarului „Argumenti” subliniază că este vorba de un întreg plan geopolitic, care prevede crearea treptată a unei largi Confederaţii în Europa Centrală, care s-ar plasa între graniţele fostului imperiu austro-ungar, iar ţesăturile acestei comuniuni s-ar constitui pe baza CATOLICISMULUI, ceea ce presupune o influenţă decisivă din partea Vaticanului. Planul, incluzând mai multe etape – unele dintre ele fiind, practic, deja realizate – îi are în spate pe Cavalerii de Malta, despre care se ştie doar „atât cât intenţionează ei să se ştie”. Înfăptuirea planului este asigurată de Serviciul German de Informaţii (BND), în cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne din Germania, susţinut, de asemenea, de oameni politici cheie din interiorul şi exteriorul Germaniei. Printre susţinătorii planului se află şi organizaţia INTER MARIUM, creată în 1920, la Paris, cu concursul Vaticanului, în prezent, acesta aflându-se sub controlul total al Cavalerilor de Malta.
ŞI DESPARTE TRANSILVANIA, care rămâne în zona de influenţă occidentală, de restul ţării. Documentul care ar face să pălească de invidie până şi un Hitler sau un Stalin a fost arătat, subliniem, de către PREŞEDINTELE CROAŢIEI, deci credibilitatea lui nu poate fi pusă la îndoială decât în condiţii excepţionale. De altfel, evoluţia situaţiei în fosta Iugoslavie este în perfectă concordanţă cu harta respectivă, iar planul de pace american nu vine decât să confirme datele problemei, O parte a scenariului este în curs de desfăşurare în Bosnia. După semnarea păcii acolo (probabil septembrie sau octombrie) scenariul urmează să se deruleze în continuare până la aducerea la zi a documentului de la Bruxelles. Iată o întrebare pe care România trebuie să şi-o pună şi să o pună „pieţarilor” de la Bruxelles, Washington şi Moscova. De asemenea, opinia publică românească trebuie să se întrebe foarte serios dacă forţele politice interne erau la curent cu documentul respectiv şi, dacă da, unde sunt măsurile de contracarare pe care acestea le-au produs în apărarea Ţării. Un lucru trebuie bine înţeles, documentul nu mai provine de la tot felul de sclerozaţi maghiari, ci de la N.A.T.O. şi are, probabil, acordul Moscovei. Neluarea în considerare a unor asemenea avertismente ne poate costa scump, iar istoria ne-a confirmat-o. (1995 – Eugen Popescu)
Până acum totul s-a întâmplat conform planului !
Hai Răducu, vino și cu concluzia: Rusia Mare, care ne poate ajuta pe toți să scăpăm de mașinațiunile puse la cale de imperialiștii europeni.
Vezi că aici pe blog, nu vorbim de democrație, ci de dictatură. Și în calitate de Dictator Luminat (precum idolul tău Putin) sunt tentat să-ți retrag libertatea de exprimare. Nu pentru că m-ar deranja conținutul „ideilor” exprimate, ci pentru că mi se pare inadmisibil să poluezi blogul cu gunoi.
Cum poti sa-ti bati joc in halul asta de timpul tau si sa-i citesti prostiile lui RH ? Nici el nu le citeste, face doar copy-paste. Pe blog la Nastase treaba asta o facea mos Titi, care indiferent despre ce era vorba el ii tragea vreo patru-cinci citate-monstru in fiecare zi, despre toate tampeniile lumii, inclusiv vietile sfintilor, dar cred ca gaseai orice, inclusiv retete de bucatarie in interventiile lui.
Mai bine i-am cere sa ne sugereze niste filme rusesti bune, poate ca s-ar pricepe ! Alo, RH, se aude ? Ostrov l-am vazut, Doisprezece la fel, bune amandoua, ce mai propui ?
Rămâi…tentat !
Că vândut eşti de mult !
La multi ani!
Tot la sarmalele de Craciun, Porthos?
Fiindca am avut nitel timp, am facut un tur prin blogosfera politica si am ajuns la concluzia ca este nevoie de o innoire a abordarii si chiar a problematicii.
@ dlnimeni
La mulți ani!
Cum adică „sarmale”? De Crăciun e pomana porcului. 🙂 Haideți să schimbăm abordarea și problematica. Însă eu sunt în pană de idei, de la sarma… ăăă… pomana porcului.
Porthos: sarmale in sensul ca nu ati postat inca nimic in 2014. Ca ziceti ca sunteti in pana de idei nu este rau: aceasta inseamna ca trebuie sa cautati alte linii directoare, aceea pe care ati mers pina acum nu va mai multumeste. Succes!
Eu sunt cam… Porthos. Idei puține și fixe. Mă gândeam să scriu despre libertate.
Spre exemplu despre libertatea de a purta fustă mini într-o țară musulmană. Eram într-un mall în Dubai și m-au surprins neplăcut fețele demne de desenele animate cu lupul cel rău, ale unor locali, holbându-se după picioarele unei domnișoare ce purta respectivul articol de îmbrăcăminte.
Recunosc că libertarianul greu de cap ce sunt este complet bulversat de de dilema celor două libertăți incompatibile:
– libertatea domnișoarei de a purta ce doresc mușchii dânsei;
– libertatea indigenilor de a cere turiștilor o ținută conformă cu perspectiva locală asupra decenței.
„Renunț la .ro, în semn de protest fata de taxele din România”
Probabil că guvernanții s-au speriat că vom lăsa prea tare în urmă Germania și au zis să mai reducă din handicap făcând câteva idioțenii.
Ref la ce a nagat Humor..
sumnt cestii mai vechi. De ex ritotrgiunea Alpi-Adria care cupirndea si Giulia Friuliana (zona venetiana) care si ea incepea s aiaba idei. Intre timp se zice Padania.
E calra o cordonare „catolica” in ce priveste destramarea RSFI . Ci adaosul ca in gnl dupa 1950 ptr niste ciocniri cu caracter de razboi civil erau necesari si niste catolici – Irlanda, Biafra, Liban …
Au fots multe cestii „interesante” in anii 90 care aratau in gnl o tendinta sa zicem Malata = Yalta de impartire a Europei de est .. pe baze „civilizationale” adica religioase .
Ma rog cand zic io asta se cam rade. Acu ca se citeste scris de catre rusi cestia e luata drept litera de evanghelie .. desi sunt cauteva „aduagiri” sa zic asa „burtologice” (logica scoalsa din burta)
Si nu prea tin minte ca sa fi citit ceva serios despre un plan Habsburg . Desi Otto ala se cam agita sa fie luat in seama si se „p0lnagea” cu lacrimi de crocodil germanizat soarta bietei Kakanii
Oricum faptu ca este din sursa ruseasca nu inseamna ca totul este minciuna. Da trebe sa fii ###### ca sa crezi ca Rusia nu mai poate de grija Romaniei. Sau mai precis de grija binelui Romaniei …
Hai să-l facem fericit și pe Radu Humor (și nu numai). 🙂
Oh, Doamne, cum progreseaza lumea, ati vazut in Dubai ceea ce eu am vazut, in 1976, la Baile Borsa. Sa fi fost Baile Borsa Dubai-ul acelor vremi si sa nu fi stiut eu? Atunci, o delegatie de borseni s-a deplasat la conducerea taberei de elevi pentru a protesta impotriva faptului ca liceencele din tabara iesisera in orasel in pantaloni scurti. Noroc cu comunismul ala nenorocit, in democratie le-ar fi luat pe fete la bataie pe strada.
Nu vad nici o incompatibilitate: te comporti, vestimentar ori altfel, conform normelor comunitatii in care te afli. Daca doresti sa fii intr-o comunitate. Altfel, iti poti construi propriul mall, pe propriul teren, fara nici un angajat si in care sa cumperi de la tine insuti. Faptul ca,in timp, din interior, poti incerca sa schimbi normele comunitatii in care te afli, ori chiar sa le prabusesti, este altceva, fara legatura cu shoppingul.