Vă propun pentru week-end să urmăriți ideile noilor ideologi ai Kremlinului. Este inutil să spun că mie personal ideile lor mi se par un amestec de adevăr, cu un pic de dezinformare și ceva manipulare abil făcută. KGB style… esență de „Național Bolșevism„
„Aleksandr Dughin este un politolog rus şi unul dintre cei mai influenţi gânditori geopolitici ai Rusiei de astăzi.
Totodată, el este liderul Partidului Eurasiatic, care pledează pentru formarea unui suprastat eurasiatic capabil să se opună hegemoniei americane. Vă supunem atenţiei opinia profesorului Aleksandr Dughin cu privire la evenimentele politice actuale şi rădăcinile lor ideologice.
Viitorul război ca şi concept
Războiul împotriva Rusiei este acum cea mai discutată alternativă în Occident. Este deocamdată sugestie şi posibilitate. Se poate transforma în realitate în funcţie de deciziile luate de toate părţile implicate în conflictul ucrainean: Moscova, Washington, Kiev, Bruxelles.
Nu vreau să discut aici toate aspectele şi teoria acestui conflict. Propun în schimb analiza profundelor sale rădăcini ideologice. Viziunea pe care o am în legătură cu principalele evenimente se bazează pe A Patra Teorie Politică, ale cărei principii le-am descris în cartea mea cu acelaşi titlu, apărută în limba engleză la Editura Arktos, acum câţiva ani.
Prin urmare, nu voi studia războiul Occidentului cu Rusia evaluându-i riscurile, pericolele, problematica, costurile sau consecinţele, ci sensul ideologic al acestuia la scară globală. Voi analiza sensul unui astfel de război şi nu războiul-însuşi (real sau virtual).
Esenţa liberalismului
În Occidentul modern, există o ideologie dominantă – liberalismul. Are multe tipuri, versiuni şi forme, multe neclarităţi, dar esenţa sa e întotdeauna aceeaşi. Liberalismul conţine în structura sa fundamentală subtilă următoarele principii axiomatice:
· individualismul antropologic (individul este măsura tuturor lucrurilor);
· progresismul (lumea se îndreaptă către un viitor mai bun, trecutul e întotdeauna mai rău decât prezentul);
· techniocraţia (dezvoltarea tehnică şi performanţa efectivă sunt considerate drept maniera cea mai importantă de a judeca natura societăţii);
· eurocentrismul (societăţile euro-americane sunt acceptate ca standarde de măsurare pentru restul umanităţii);
· economia e destin (economia liberă de piaţă este unica formă a sistemului economic – toate celelalte tipuri trebuie reformate sau distruse);
· democraţia este regulă a minorităţilor (autoapărarea împotriva majorităţii predispune mereu la degenerarea în totalitarism, “populism”);
· clasa de mijloc este singurul actor social real existent şi normă universală (independent de acest fapt – persoana a dobândit deja sau e pe cale să devină cu adevărat parte a clasei de mijloc, e reprezentată momentan ca fiind clasa de mijloc);
· o singură lume, globalism (fiinţele umane fiind în esenţă aceleaşi cu o singură distincţie – una individuală – lumea trebuie integrată pe o bază individuală, cosmopolitismul – cetăţenie a lumii).
Acesta e centrul valorilor liberalismului, manifestarea uneia din cele trei tendinţe generate în Iluminism, alături de comunism şi de fascism care propun interpretări alternative ale spiritului extrem al Modernităţii. In secolul XX, liberalismul şi-a înfrânt rivalii şi a devenit, după 1991, singura ideologie dominantă la scară globală. Singura libertate de alegere în regatul liberalismului global a fost între liberalismul de dreapta, liberalismul de stânga sau liberalismul radical, incluzând liberalismul de extremă dreapta, liberalismul de extremă stânga şi liberalismul ultra-radical. Deci liberalismul a fost instalat ca sistem operaţional în societăţile occidentale şi în toate celelalte societăţi care se găsesc în zona de influenţă a Occidentului. De la un anumit moment, acesta este numitorul comun al oricărui discurs “politically correct”, marcă a celor acceptate de politica de masă ori marginalizate. Însăşi bunul-simţ convenţional a devenit liberal.
Geopolitic, liberalismul a fost înscris în modelul central al SUA, în care anglo-saxonii sunt nucleul etic, iar membrii parteneriatului euro-atlantic, NATO, reprezintă nucleul strategic al sistemului de securitate. Securitatea globală a fost echivalată cu securitatea Occidentului şi, în ultimă instanţă, cu securitatea Americii. Aşadar, liberalismul nu e doar putere ideologică, ci de asemenea politică, militară şi strategică. NATO este liberal la bază. Apără societăţi liberale, luptă pentru liberalism.
Liberalismul ca nihilism
Există o prevedere a ideologiei liberale care este responsabilă pentru actuala criză. Liberalismul este, în centrul său, profund nihilist. Setul valorilor apărate de liberalism este, în esenţă, legat de teza principală – libertate, eliberare. Dar libertatea, în viziunea liberală, este în esenţă o categorie negativă: prevede să fii liber de ceva (J.S.Mill), nu să fii liber pentru ceva. Nu este accesoriu, este însăşi esenţa problemei.
Liberalismul înseamnă lupta împotriva tuturor formelor de identitate colectivă, împotriva tuturor tipurilor de valori, proiecte, strategii, scopuri, finalităţi şi aşa mai departe, orice ar aparţine colectivului, cel puţin ne-individualist. De aceea, unul din cei mai importanţi teoreticieni ai liberalismului, Karl Popper (urmându-l pe F. v. Hayek) a stabilit în importanta sa carte “Societatea deschisă şi duşmanii săi”, considerată de G. Soros ca Biblia sa personală) că liberalii trebuie să lupte împotriva oricărei ideologii sau filosofii politice (de la Platon şi Aristotel la Marx şi Hegel) care ar propune societăţii omeneşti vreun scop comun, vreo valoare comună, vreun sens comun. Orice scop, orice valoare, orice înţeles al societăţii liberale (societate deschisă), trebuie să fie strict individual. Deci duşmanii societăţii deschise (actuala societate occidentală de după 1991 şi normă globală pentru tot restul lumii e considerată a fi precis acest model liberal al societăţii deschise) sunt concreţi. Inamicii principali sunt comunismul şi fascismul (ambele apărute din aceeaşi filosofie a Iluminismului cu concepte centrale non-individuale – clasa la marxism, rasa la naţional-socialism, Statul naţional – la fascism). Aşadar, sensul luptei liberalismului în faţa alternativei Moderne existente (fascism sau comunism) este destul de evident. Liberalii pretind că eliberează societatea de fascism şi comunism, de cele două versiuni majore moderne (explicit non-individualiste) ale totalitarismului. Lupta liberalismului în procesul de lichidare a societăţilor non-liberale este destul de clară: dobândeşte acest sens din însăşi existenţa ideologiilor care, în mod explicit, refuză să accepte individul drept cea mai înaltă valoare. Este destul de clar împotriva cui se îndreaptă această luptă. Eliberare de ceva anume este stabilită ca o ţintă. Dar faptul că libertatea (aşa cum e concepută de liberali) este în mod esenţial o categorie negativă – nu e clar perceput aici. Inamicul e aici şi este concret. Acest fapt conferă liberalismului conţinut concret. Nu există societate deschisă iar existenţa ei factuală este suficientă pentru a justifica procesul de eliberare.
Perioada unipolară: ameninţarea imploziei
In 1991, când URSS ca ultim oponent al liberalismului occidental a căzut, unii occidentalişti (precum F. Fukuyama) au proclamat sfârşitul istoriei. Destul de logic: nu mai exista nici un duşman explicit al societăţii deschise – astfel nu mai exista istoria petrecută în timpul Modernităţii, mai exact bătălia dintre cele trei ideologii politice (liberalism, comunism şi fascism) pentru moştenirea Iluminismului. Din punct de vedere strategic, acesta a fost momentul unipolar (Ch. Krauthammer). Această perioadă 1991 – 2014 cu punctul central în atacul lui Bin Laden împotriva WTC – a fost cu adevărat perioada de dominaţie globală a liberalismului. Axiomele liberalismului au fost acceptate de principalii actori geopolitici – inclusiv de China (în economie) şi Rusia (în ideologie, economie, sistem politic). Erau liberali şi ar fi fost liberali, nu încă liberali, ne-liberali destul de liberali şi aşa mai departe. Excepţiile reale şi explicite au fost puţine (Iranul, Coreea de Nord).
Deci lumea a devenit liberală în axiomatica sa ideologică
Acesta a fost în mod exact cel mai important moment al istoriei liberalismului. Si-a învins duşmanii dar, în aceeaşi măsură, şi i-a pierdut. Liberalismul este în esenţă eliberare, lupta împotriva a ceea ce nu este liberal (încă sau deloc). Aşadar, tocmai de la duşmani liberalismul îşi extrage adevărata raţiune de a fi, conţinutul său. Atunci când alegerea nu e libertatea (lucru reprezentat, la modul concret, de societatea totalitară), fie libertatea poate alege libertatea neluând în considerare libertatea pentru ceva, libertatea ca să faci ceva anume… Atunci când există societate non-liberală, liberalismul este pozitiv. Începe să-şi arate esenţa negativă abia după victorie.
După victoria din 1991, liberalismul a trecut la faza sa implozivă. După ce a învins şi comunismul, şi fascismul, a rămas singur. Fără nici un duşman cu care să lupte. Si acesta a fost momentul de început al luptei sale lăuntrice, curăţătorul liberal al societăţilor liberale încercând să lichideze ultimele elemente non-liberale rămase – sexismul, incorectitudinea politică, inegalitatea dintre sexe şi rămăşiţele dimensiunii non-individuale a instituţiilor precum Statul, Biserica şi aşa mai departe. Aşadar, liberalismul are nevoie de un inamic de care să se elibereze. Altminteri, îşi pierde conţinutul, nihilismul său implicit devine prea relevant. Triumful absolut al liberalismului este moartea sa.
Acesta este înţelesul ideologic al crizelor financiare de la începutul anilor 2000 şi din 2008. Succesele, iar nu eşecurile noii economii pur financiare (sau turbocapitalism, potrivit lui G. Lytwak) sunt responsabile de colapsul său. Libertatea de a face orice vrei, dar doar la scară individuală, provoacă implozia personalităţii. Individul trece pe teritoriul infra-uman, în domeniile sub-individuale. Si aici întâlneşte virtualitatea. Ca şi vis sub-individual, libertatea de la orice. Aceasta este evaporarea umanului. Imperiul Nimicului ca ultimă lume a victoriei totale a liberalismului. Post-Modernismul îşi pregăteşte terenul pentru această post-istorică şi autoreferenţiată reciclare a non-sensului.
Nevoia de Duşman a Occidentului
Puteţi întreba aici: ce naiba are toată chestia asta cu (presupusul) proxim război cu Rusia? Sunt gata să răspund acum.
Liberalismul a câştigat la scară globală. Acesta este un fapt din 1991. Si a început totodată să implozeze. A ajuns la punctul terminus şi a început să se lichideze pe sine. Migraţia de masă, ciocnirea culturilor şi a civilizaţiilor, criza financiară, terorismul virtual, ascensiunea conflictelor etnice sunt mărcile apropierii haosului. Aşadar, acest haos pune în pericol Ordinea. Orice fel de ordine, incluzând însăşi ordinea liberală. Cu cât liberalismul este mai de succes, cu atât e mai aproape de finalul său. Ca şi finalul lumii actuale. Aici ne ocupăm de esenţa nihilistă a filosofiei liberale, de nimic ca şi principiu interior (ego-)ontologic a libertăţii de la ceva anume. Arnold Gehlen, antropolog german, a definit just individul ca “fiinţă privată de ceva”, Mangelwesen.
Omul în sine nu e nimic. Preia tot ceea ce îl alcătuieşte de la societate, istorie, popor, politică. Aşadar, dacă se întoarce la esenţa sa pură, poate să recunoască acolo nimicul. Abisul este ascuns în spatele fragmentelor de senzaţii, gânduri vagi, dorinţe obscure. Virtualitatea emoţiilor subumane este un văl subţire îndărătul căruia e întunericul pur. Aşadar, descoperirea explicită a ultimelor baze nihiliste ale naturii umane este ultima realizare a liberalismului. Dar acesta este sfârşitul. Ca şi finalul celor care folosesc liberalismul în scop personal, beneficiarii expansiunii liberale, stăpânii globalizării. Orice ordine cade într-o astfel de stare de urgenţă a nihilismului. Si ordinea liberală, la rândul ei.
Aşadar, pentru a-şi salva statutul, beneficiarii liberalismului au nevoie de un anume pas îndărăt. Liberalismul îşi va recăpăta sensul confruntându-se încă odată cu societatea non-liberală.
Un pas înapoi reprezintă singura modalitate de a salva rămăşiţele unei lumi, de a salva liberalismul de el-însuşi. Aşadar, apare la orizont Rusia lui Putin. Nu antiliberală, necomunistă. Întrucâtva nici prea liberală, nici pe deplin liberal-democrată, nici suficient de cosmopolită, nici atât de radical anti-comunistă. Dar pe drumul devenirii liberale. Pas cu pas. In procesul de ajustare gramsciană a hegemoniei, transformismul.
Dar în agenda globală a liberalismului (SUA, NATO) este nevoie de un alt actor, de o altă Rusie care ar justifica Ordinea în tabăra liberalilor, ajutând la mobilizarea Occidentului în afara problemelor sale interne, amânând întrucâtva inevitabila erupţie a nihilismului lăuntric şi salvând astfel liberalismul de la logicul apropiat sfârşit. De aceea ei au nevoie disperată de Putin, Rusia, război. Este singura soluţie pentru a opri haosul Occidentului şi pentru a salva rămăşiţele Ordinii.
In acest jos ideologic, Rusia trebuie să justifice însăşi existenţa liberalismului, deoarece însuşi duşmanul este cel care dă sens luptei în sociatatea deschisă şi cel care ajută la consolidarea şi continuarea afirmării sale globale.
Islamul radical (al-Qaeda) a fost un alt candidat la acest rol, dar unui astfel de inamic îi lipseşte statura. A fost folosit, dar la o scară locală. A justificat intervenţiile din Afganistan, ocuparea Irakului, ajutorul dat răsturnării lui Kaddafi, începerii războiului civil din Siria. Dar a fost prea slab şi primitiv ideologic pentru a reprezenta confruntarea adevărată de care liberalii aveau nevoie.
Rusia – inamici geopolitic tradiţional al anglo-saxonilor – este cu mult mai serioasă, ca duşman. Se potriveşte bine oricăror solicitări – istoria şi amintirea războiului rece sunt încă vii în memorie. Ura faţă de Rusia este lucrul cel mai uşor de provocat cu mijloace relativ restrânse. Aşadar cred că acest război cu Rusia este posibil. Este necesar ideologic, ca ultimă tentativă de a întârzia implozia finală a liberalismului occidental. Un pas înapoi.
Pentru salvarea Ordinii liberale
Luând în considerare diferite niveluri ale acestui concept – „război cu Rusia”, sugerez câteva repere:
1. Războiul cu Rusia ajută la amânarea dezordinii comune la scară globală. Majoritatea ţărilor fiind implicate în economia liberală, împărţind axiome şi instituţii ale democraţiei liberale şi fiind direct controlate de SUA şi NATO, vor consolida o dată în plus latura Occidentului liberal în vânarea non-liberalului Putin. Poate servi drept reafirmare a liberalismului ca identitate pozitivă, atunci când identitatea-însăşi este dizolvată de esenţa sa nihilistă
2. Războiul cu Rusia va întări NATO şi majoritatea covârşitoare a componentelor sale europene care vor fi obligate, odată în plus, să considere hiperputerea americană ca pe ceva pozitiv şi util, rămăşiţă depăşită a Războiului Rece. In febra venirii ruşilor celor răi, Uniunea Europeană îşi va construi o nouă loialitate faţă de Statele Unite, salvatorul său. Prin urmare, rolul conducător al Statelor Unite în NATO va fi reafirmat.
3. Uniunea Europeană se prăbuşeşte. Ameninţarea comună a ruşilor îi poate împiedica eventuala scindare, mobilizând societăţile, insuflând o dată în plus popoarelor dorinţa de a-şi apăra libertăţile şi valorile aflate sub presiunea Imperiului lui Putin;
4. Junta din Ucraina – de la Kiev are nevoie de război pentru a-şi justifica toate fărădelegile puse la cale pe Maidan la nivel juridic şi constituţional, pentru a suspenda democraţia (care le-ar împiedica controlul în regiunile Sud-Estice majoritar pro-ruse) şi pentru a-şi instala controlul şi ordinea naţionalistă prin mijloace externe;
Singura ţară care nu doreşte acum războiul este Rusia. Dar Putin nu-i poate lăsa pe radicalii anti-ruşi să înrobească o ţară cu jumătate din populaţie de origine rusă şi cu multe regiuni pro-ruse. Dacă o face, va fi învins şi pe plan internaţional, şi intern. Astfel că acceptă, fără tragere de inimă, războiul. Si, odată intrată în acest război, pentru Rusia nu este altă soluţie decât să-l câştige.
Nu-mi place să speculez despre aspectele strategice ale războiului. Las aceasta în seama altor analişti calificaţi. Aş dori să formulez câteva idei despre dimensiunea ideologică a acestui război.
Încadrându-l pe Putin
Sensul acestui război cu Rusia este efort final de a salva liberalismul de la implozie. Dat fiind acest lucru, liberalii au nevoie să definească Rusia lui Putin, din punct de vedere ideologic – identificându-l, în mod evident, cu inamicul societăţii deschise. Dar în vocabularul ideologiilor moderne, există doar trei variante principale. Liberalismul, comunismul şi fascismul (nazismul). E destul de clar că liberalismul e reprezentat de toţi, mai puţin de Rusia (SUA, NATO, Euromaidanul, junta de la Kiev). Aşadar, mai rămân comunismul şi fascismul. Aşadar Putin e sovietic, KGB, comunist. Această imagine va fi vândută către cel mai prost tip de public occidental. Dar unele aspecte ale reacţiei patriotice ale populaţiei pro-ruse şi anti-Bandera (apărarea monumentelor lui Lenin, portretele lui Stalin şi amintirile din al II-lea război mondial) pot confirma această idee. Nazismul şi fascismul sunt prea departe de Putin şi de Rusia modernă, dar naţionalismul rus şi imperialismul rus vor fi evocate în construirea imaginii Marelui Rău. Deci Putin e naţionalist, fascist şi imperialist. Aceasta va avea efect asupra altor occidentali. Putin poate fi ambele – comunist şi bolşevic simultan, deci poate fi descris ca naţional-bolşevic (dar această imagine e cam greu de vândut publicului occidental, post-modernist şi complet ignorant). Este evident că, în realitate, Putin nu e nici comunist, nici fascist, nici ambele. Este realist din punct de vedere politic – de aceea îi place Kissenger iar Kissenger îl place, reciproc. Nu are o anume ideologie. Dar va fi obligat să urmeze cadrul ideologic. Nu este alegerea sa. Acestea sunt regulile jocului cu Rusia. Putin va fi încadrat şi acesta este aspectul cel mai interesant şi cel mai pasionant al situaţiei.
Principala idee prin care liberalii vor încerca să-l definească ideologic pe Putin va fi ca umbră a trecutului, ca vampir, “uneori, ei se întorc”. Aceasta este principala motivaţie a pasului înapoi spre împiedicarea liberalismului de la implozia finală. Principalul mesaj este că liberalismul e cu adevărat viu şi plin de forţă deoarece există ceva pe lume care să fie eliberat de altceva. Rusia devine obiectul eliberării. Scopul este eliberarea Ucrainei (a Europei, a umanităţii) de Rusia şi, în final, eliberarea Rusiei-însăşi de identitatea sa non-liberală. Aşadar, avem duşman. Un astfel de duşman furnizează liberalismului motivul de a exista, o dată în plus. Aşadar, Rusia este înfruntarea dintre trecutul pre-liberal şi prezentul liberal. Fără o asemenea înfruntare, nu mai e viaţă în liberalism, nu mai există Ordine în lume, totul se dizolvă şi implozează. Cu o asemenea înfruntare, gigantul în prăbuşire al globalismului dobândeşte o nouă vigoare. Rusia e aici ca să-i salveze pe liberali.
Dar ca să procedeze la aceasta, Rusia trebuie încadrată ideologic drept ceva preliberal. Aşadar trebuie să fie comunistă, fascistă sau cel puţin naţional-bolşevică. Aceasta e regula ideologică. Aşadar, lupta cu Rusia sau doar luarea în considerare a luptei cu Rusia implică o sarcină mai profundă – încadrarea Rusiei din punct de vedere ideologic. Se va realiza de la interior către exterior. Vor încerca să oblige Rusia să accepte fie comunismul, fie naţionalismul sau vor trata Rusia ca şi cum ar fi comunistă sau naţionalistă. Acesta este jocul încadrării.
Rusia postliberală: primul război 4TP
Ceea ce propun drept concluzie sunt următoarele.
Trebuie să eliminăm conştient orice tentaţia de încadrare a Rusiei ca putere pre-liberală. Trebuie să nu-i lăsăm pe liberali să se salveze de la apropiatul şi fatalul sfârşit. Nu trebuie să întârziem acest lucru, trebuie să-l accelerăm. Ca să realizăm aceasta, trebuie să prezentăm Rusia nu ca pe o entitate pre-liberală, ci ca pe o forţă revoluţionară post-liberală care se luptă pentru o alternativă de viitor a tuturor celorlalte popoare ale planetei. Războiul rus nu va fi pentru interesele naţionale ale Rusiei ci pentru o justă lume multipolară, pentru o demnitate reală şi o reală libertate pozitivă – nu libertate de, ci libertate pentru. In acest război, Rusia va deveni exemplul de apărare a Tradiţiei, a valorilor conservatoare fundamentale, o eliberare reală exact de societatea deschisă şi de beneficiarii săi – oligarhia financiară globală. Acest război nu este unul împotriva Ucrainei sau a unei părţi a ucrainenilor. Nici împotriva Europei. Este împotriva (dez)ordinii liberale mondiale, iar noi nu vom salva liberalismul, ci-l vom ucide odată pentru totdeauna. Modernitatea a fost, în esenţă, greşită. Noi suntem punctul terminus al Modernităţii. Celor care au croit Modernităţii destin propriu, starea sa de inconştienţă înseamnă că e adevăratul final. Dar pentru cei care sunt de partea eternului adevăr al Tradiţiei, al Credinţei, al esenţei spirituale şi nemuritoare a omului, acesta va fi Noul Început.
Cea mai importantă luptă acum este lupta pentru cea de-a Patra Teorie Politică. Aceasta este arma noastră, cu ea vom împiedica încadrarea lui Putin aşa cum o doresc liberalii şi reafirmarea Rusiei ca prima putere ideologică post-liberală luptând împotriva liberalismului nihilist de dragul unui viitor deschis, multipolar şi cu adevărat liber.”
@ Ghiță Bizonu’
Ce zici Ghiță? O parte din ideile lui sunt și ale tale. 🙂
E bun.
Bun rau in sensul de material de propaganda (si de razboi!) de prima calitate.
Porneste de la niste cestii mai vechi – vechea idee a Rusiei euroasiatice (adica cultural impreganata de ideile apusului in speciala iluminste care are si alte valori culturale pentr ca dintai Rusia nu escte chiar Germania – prima “Europa” pe care au recunoscut-o adpatate specificul “local” intuns pe 2 continente cestie ce face nu numa invitabila dar si recomandabila caldirea unei late cuolturi care saa fie punte intre Apus si Rasarit), trece prin liberalism (ala clasic) baga si ceva de Hungtinton si biserica dupa Mises, o reverenta nihilismului (urmeaza ca el sau altu sa releve importanta scolii ruse ptr nihilism!!) totul excelent ambalat numa bun de digerat (e deja predigerat!!)
Numa ca la mine nu tine. Si ca folosec ideile – ei si ? Ce naiba cartrsul 9,2/18 Makarov e cam 38 ACP , ala tokaev e cam Mauser 7,63 si cei cu asta? Asa si cu ideile …. Asa ca nu eu folosesc ieile lui ci amnadoi folosim ideile altora!! Se cheama cultura ….
Apropos ce intelegi tu prin national-bolsevism?!
Ca mai trebe sa iti zic ceva despre manipulare. Azi se zice ca nazismul si comunismul ar fi intersanjabile. Si asa unii care erau comunisti internjationalisti azi sunt “intelectuali umanisti” si niciodata nu au fost comunisti fiindca ei erau antinazisti. Dar raman “internationalisti” … sau „cosmopoliti” de fapt „minoritate imperiala”
Curat murdar coane Victorica!!
Interesant. Deci si Dughin asta are nevoie de o teorie de combătut. Ca altfel cum sa împiedice implozia cealaltă.
Oricum ceva e putred rau in Ucraina si, din păcate, iar au murit unii de pomana.
„Fundalul chestiunii ucrainiene este definit de acest nod quadratic, o adevărată quadratură a cercului ucrainean: 1. etno-național, Ucraina este un stat monocolor peste un popor multicolor, un compozitum alcătuit din majoritatea ucraineană și din „minorități semnificative” (Foucher): ruși (în Sevastopol aceștia reprezintă 70% din populația metropolei peninsulare), români, tătari, armeni, evrei (dacă se folosește geonimul, atunci populația ruso-tătară din Crimeea, poate fi denumită populație sevastopolită dată fiind împletirea dintre funcția Sevastopolului și destinul acestei populații); 2. religios, Ucraina este o țară tăiată de frontiera huntingtoniană, care separă cele două arii religioase situate la est și la vestul Ucrainei; 3. militar, Ucraina include vechea „chestiune a Crimeii”, descoperită privirii diplomatice ca una dintre chestiunile geopolitice grele de binecunoscutul Război al Crimeii (1854-1855), cunoscut și ca asediul de 11 luni al Sevastopolului, declanșat de trupele franceze-engleze-sardiniene-turcești; 4. geopolitic, problema nu este legată neapărat de întreaga Ucraină ci de sudul ei, adică de acea parte care se întinde de la fostele porturi ale Sf. Voevod Ștefan cel Mare al Moldovei, Chilia și Cetatea Albă și până la Sevastopol, care și este cuiul lui Pepelea. De aceea, cred că așa numita chestiune ucraineană se va disputa la Sevastopol motiv pentru care putem spune și că problema este legată de controlul pontic. Cine va controla mâine Marea Neagră? Va fi o formulă hegemonică cu predominarea Alianței Nord-atlantice? Va fi ca până acum, o formulă de neutralitate a marilor puteri? Va fi o formulă bazată pe un conclav al puterilor? Va include acest conclav Rusia? Sunt doar câteva întrebări aflate pe masa diplomației convocate urgent la Marea Neagră. Cât privește poziția României, lucrurile vor fi tranșate în disputa dintre cele două poziții: poziția unei Românii active geopolitic în regiunea de maxim interes pentru destinul regiunii și al statului român însuși (ca stat ponto-danubiano-carpatic) și poziția unei Românii al cărei absenteism va fi drapat de alinierea rapidă la condiția de soldat pierdut într-o companie a unei armate cu adevărat copleșitoare. Diplomația românească pare a fi pregătită și pentru un somn fără vise și pentru o trezvie, o stare de veghe și de atitudine în fața unei istorii care tocmai începe, istoria viitoarei configurații ponto-caspice, care nu ne poate fi indiferentă pentru că facem parte din ea”.(Ilie Badescu)
„Apusul trăieşte în zbuciumare, Răsăritul în resemnare. Apusul roade neîncetat din Pomul Cunoştinţei şi simte că este tot mai flămând după ştiinţă. Răsăritul stă sub Pomul Vieţii, însă nu se poate întinde să culeagă fructul. Apusul ţine la organizare, tocmeşte neîntrerupt lucrurile de din afară, în vreme ce valorile lăuntrice pier una după alta; Răsăritul cultivă neobosit valorile dinlăuntru, în vreme ce valorile dinafară cad şi se prăpădesc. Apusul clădeşte turnuri babilonice, însă pentru că sunt clădite din piatră necioplită, şi totdeauna înclinate într-o parte, turnurile se dărâmă repede; Răsăritul ciopleşte cu sudoare piatră după piatră, şi reuşeşte să cioplească piatra cea mai frumoasă, dar nu e în stare să facă din ea o clădire. Apusul face să cultive lucrurile şi ele strălucesc, iar omul se sălbăticeşte şi se acoperă de întuneric; Răsăritul face să se cultive oamenii şi unii din ei strălucesc, dar lucrurile stau în sălbăticiune şi cresc ciulini. Apusul crede în faptele omului în primul rând, în faptele lui Dumnezeu în rândul al doilea şi în Dumnezeu în rândul al treilea; Răsăritul crede în Dumnezeu, dar nu pune nici un preţ pe faptele lui Dumnezeu şi înlătură faptele omului. De aceea Apusul nu are unitate, nici nu poate ajunge la unitate, pentru că unitatea se află numai în Dumnezeu; şi de aceea activitatea Apusului trece aşa de des la război, iar pacea Răsăritului la resemnare. Dar pentru ce se-ntâmplă toate acestea, mă întrebi, copile? Pentru că Apusul nu şi-L poate însuşi pe Hristos, iar Răsăritul nu şi-L poate însuşi pe Iisus. Sau cu alte cuvinte, pentru că Apusul recunoaşte pe om, nu pe Dumnezeu, în vreme ce Răsăritul recunoaşte pe Dumnezeu, dar nu recunoaşte pe om. De aceea Apusul trăieşte în zbuciumare, iar Răsăritul în resemnare. Iar Iisus Hristos întinde amândouă mîinile ca să cuprindă într-o îmbrăţişare Răsăritul şi Apusul, dar nu poate; nu poate să strângă în aceeaşi îmbrăţişare Răsăritul din cauza nirvanei din el şi Apusul din cauza săbiilor din el. Iată, Răsăritul şi Apusul sunt sufletul tău. Zbuciumarea şi resemnarea sunt seminţe din aceeaşi arie. Pomul Cunoştinţei şi Pomul Vieţii cresc unul lângă altul. Răsăritul şi Apusul se izbesc în fiecare om; dar nu înfăţişează o vecinătate, ci un duel. Dacă Răsăritul şi Apusul ar înfăţişa vecinătatea şi nu duelul, atunci pacea ar domni şi în om, şi în lume; zbuciumarea şi resemnarea ar fi înlocuite atunci cu puterile pozitive şi bune. Cunoaşte Pomul Vieţii şi te vei vindeca de bolile Apusului şi bolile Răsăritului şi vei fi un om sănătos şi întreg. Iar un om sănătos şi întreg este optimist. Atunci activitatea şi credinţa vor lua locul bolilor amintite şi vor înflori pe gunoiul zbuciumării şi al resemnării” (Episcopul Nicolae Velimirovici, Cugetări despre bine şi rău).
Nu stiu daca v-ati prins.
Musiu ala o labareste amesctecand lucrurile.El zice ca este vorba despre „liberalism” prin asta intelenad „libertarianismul” la moda azi care ar fi opus unei Rusii „conservatoare”.
„Curios” este faptul ca Ronald Reagan a fost promotorul a ce s-a numit „the Conservative Revolution” (un obisnuit remake hoolywodian , adica au preluat un nume deja existanet. „revolutia conservataire” a fost un cruent de gandire german in anii 20). Si TINA* Thatcher era tot conservatoare…
Deci pe deoparte Obama si aia cu casatoriile poponare si marijuana pe cealalta parte aparatorul valorilor traditionale polcovnicu Vladimir Restauratorul moralei – credinta, heterosexualitate (si famelie – in definitiv este la primul sau divort!) si alcool!
In rest ma bizui pe avantul nationalist ucrainean. Ca trebe ca c ativ a sa faca o trebnsoara „buna”rau sa incendieze vreo siangoga samd. In definitiv mare parte dintre evreii onorati prin Transnistria au victimne ale ucrainienilor (nu cereti docmente ca n-am! Dati si voi un telefon pe lumea ailalta si inteabti fosti militari si adminstratori romani din Transnistria!!!)
*TINA de la That Is Not Alternative o expresie utilizata cam prea des c a argument.
Ne-ati pus gaina in oala si vreti sa ne-o gatim singuri?
Eu mi-am spus opinia chiar la începutul articolului. Mi s-a părut interesant să aud și părerile distinșilor noștri comentatori. Mi se pare tare interesant rezultatul.
Daca avem, cum spuneti, „un pic” de dezinformare si „ceva” manipulare, atunci majoritatea nu poate fi decit adevar! Chiar va este teama ca gospodin Marian Nicolae ar putea parasi sediul ambasadei Rusiei, unde il ovationeaza pe Putin, sau blogul dlui Nastase, unde se joaca de-a romanul de stinga, pentru a va invada blogul si a va comunica ca, inainte de a avea blog, ati scris pe peretii w.c.-urilor, asa cum le fac celor care scriu opinii pro-romane pe site-ul rusesc? Ei bine, articolul lui Dulghin, daca asa il cheam, este pur si simplu o varza. Este o batjocorire a doctrinelor politice, unele prin omisiune, pentru a trage spuza pe turta unui Putin care, daca s-ar lua dupa Dulghin, si-ar face tara praf! Da, pentru ca, in general, dictaturile rezistente pot simula democratia politica, insa trebuie sa coexiste cu liberalismul economic, ca sa poata rezista un timp. Inceput initial ca o miscare economica, de libertate in initiativa economica, de spargere a monopolurilor economice, de afirmare a libertatii individului prin nasterea sa si prin aspiratiile sale, liberalismul a descoperit, la un moment dat, ca libertatea economica trebuie asociata libertatilor politice si cetatenesti (libertatea de constiinta, de expresie, de asociere,….). Individul nu face decit sa insiruie timpenii. De exemplu, in ciuda aparentelor, globalizarea nu este un efect al unei strategii liberale: globalizarea favorizeaza marile grupuri economice, care actioneaza in scopuri monopoliste, in timp ce liberalismul lupta impotriva monopolurilor. Pe de alta parte, muscalul ia in consideratie doar liberalismul, comunismul si national – socialismul. Social – democratia, conservatorismul unde sunt? El il numeste pe Putin post liberal, adica il situeaza inaintea vremurilor, dindu-i indirect o tenta de vizionar. In realitate, Putin nu este decit un anumit tip de conservator: el se tine, in mare, de traditia ruseasca si urmareste, pe cit posibil re-expansiunea de tip sovietic si imperial. Ceea ce se intimpla in Crimeea este justificat dupa opinia mea, insa este rezultatul politicii sistematice rusesti de modificare (nu purificare! etnica). In doua secole, tipii au omorit sau alungat etnicii majoritari, pe care i-au inlocuit cu rusi. Dupa care rusii, deveniti majoritari, cer la mama Rusia. Este politica muscaleasca tipica, nimic post-liberal in asta. Asa se va ajunge si la Moldova, daca Romania nu a stiut, nu stie si nu poate sa combata politica etnica moscovita. Nu am razuit nici o cerere romaneasca de aducere inapoi, pe cheltuiala ruseasca, a romanilor deportati din Moldova. Nu am auzit de nici o actiune de grupare a etnicilor romani imprastiati prin Rusia. Nu am auzit de nici un indem romanesc ca rusii din Moldova sa plece dracului de unde au venit. Nu am auzit de nimic altceva. Politica moscovita are si revers: imaginati-va ca, in timp, o jumatate de miliard de chinezi vin in Siberia, dupa care tin un referendum de alipire a Siberiei la China. Ceea ce face Moscova ne face sa ne intrebam ce facem noi. Si constatam ca nu facem nimic. Cu exceptia furatului. Altfel, daca nu as sti ca e vorba de o varza ideologica la comanda, as zice ca rusnacul asta e un bou.
„În realitate, Ucraina, ca stat, nu este în măsură să asigure drepturile cetăţenilor săi. De aceea a fost luată decizia organizării unui referendum, la care cetăţenii să se pronunţe în privinţa determinării propriului viitor. Votul oamenilor trebuie să fie respectat. Cred că acest referendum ar trebui să aibă anumite consecinţe juridice”, apare ca si citat pe situl Vocii Rusiei, insinuindu-se ca ar fi o declaratie a presedintelui seimului polonez. Dar nu asta ne intereseaza, ci faptul ca declaratia, a oricui ar fi, afirma ca Ucraina nu este suficient de liberala pentru rusi! Pai post-lberalismul inseamna o restringere a libertatilor, libertati care vin ca urmare de drepturilor. Deci chiar ei il contrazic pe ideologul lui peste prajit.
O analiză a unui subiect atât de generos, care face abstracţie de :
– Situaţia tot mai precară din pdv financiar-economic, social şi politic în care se află America, datoare vândută, cu o serie de conflicte ce pot fi rezolvate doar prin implozie socială sau militară ;
– Trecerea voită sub tăcere a atitudinii unei mari puteri precum China ;
– Faptul că la originea comunismului, capitalismului şi a ceea ce vroiau ei să mai născocească, de data asta din start eşuat, se află aceiaşi păpuşari iudeo-masoni :
– Adevărata miză a acestor acţiuni demente şi disperate este distrugerea Ortodoxiei, singura stavilă în calea nebuniei colective în care se vor atrase şi celelalte religii creştine ;
– Se uită intenţionat că adevărata forţă a Rusiei nu este gazul, ci Ortodoxia , iar când crezi în Ceva, o putere pe care o aşezi conştient înaintea celei lumeşti, raportul de forţe îţi este de la început favorabil. În ciuda numărului mare de atacatori şi a mijloacelor de ucidere în masă de care dispun !
– Mutanţii ăştia, al căror plan depăşeşte orice închipuire, şi-au propus din nou
să se salveze prin dezastre perfid provocate.
Se pare că şi de data aceasta, binele va învinge!
Dar cu ce preţ ?!
Ma scuzati ca intervin. De obicei stau cuminte, in locul meu, dar acum chiar m-ati facut curioasa: ce face, dom’le ortodoxia asta asa fenomenal de e singura cale ce trebuie urmată? Si apoi daca-i asa buna de ce avem mai multe ortodoxii? La care va referiti a fi cea buna? Si spuneti-mi, va rog, in fraze scurte si concise. Dupa cum se vede sunt înapoiată rau in domeniu. (Ortodoxia armeneasca nu-i mai buna decat a rusilor)?
Observator uite ce zice Mircea Eliade !
Apusenii se nasc in catolicism. Rasaritenii ajung la Ortodoxie.
E nevoie de o serie intreaga de experiente sufletesti pentru a capata acea stare de spirit care e ortodoxia. Constiinta, functionand pe toate planurile si cu toate ramificatiile, isi gaseste firesc echilibrul in ortodoxie. Nu trebuie sa precipitam „convertirea”. Ea se va implini, asa cum infloresc pomii – cand sufletul se va fi imbogatit indeajuns, suferind indeajuns.
Ortodoxia e, pentru noi, Crestinismul autentic, care trebuie actualizat in proaspete si calde fapte sufletesti. Trebuie sa fim crestini – pentru a gasi un sens vietii, sens care sa intreaca simpla umanitate, si sa cuprinda din acel suc al metafizicii, care singur ne orienteaza. Crestinismul ne lumineaza o axa centrala in Univers si in noi insine. Acele constiinte care traiesc efectiv o viata sufleteasca nu pot indeparta altfel sentimentul tragic al existentei decat prin crestinism. In dreapta si in stanga nu e decat gol. Alunecam in gol, si sfarsim rosi de disperare, chinuiti de o problematica filosofica gresit pusa, sau oprindu-ne pe pozitii sceptice, sau evadand intr-un paganism senzual care nu poate darui nici incai uitarea.
Fireste, vorbesc aici despre acele putine constiinte de elita, care inteleg sa-si valorifice viata si sa o vietuiasca dupa un talc metafizic. Constiinte care sufereau tragica izolare in fata unui Destin orb – inainte de Hristos. Dar Hristos a coborat asupra omenirii mantuirea. Aparitia Lui inseamna pentru noi axa centrala, nucleul de viata, de elan, de dragoste, de creatie. Hristos dovedeste realitatea transcendentului si posibilitatea de a-l ajunge prin experienta religioasa. Omul nu mai e singur cu soarta. Acele suflete, nefericite, care se ridica deasupra fiziologiei si a institutiilor civile – nu mai sunt in primejdia disperarii. Cunoasterea lui Hristos – desi de esenta pur mistica, infaptuindu-se pe plan mistic – transfigureaza constiinta, o imbogateste cu roade dulci, zemoase. Cel care cunoaste (iubeste) pe Hristos – e un om cu maduva spinala intreaga. Crestinul intelege viata – fapt de o considerabila insemnatate, ce intrece cu mult comorile stiintei si ale filosofiei! Crestinismul stapaneste sensul vietii – care nu e un sens tragic. Sau, in orice caz, de un tragic omenesc.
Sa lamurim. Intelegeti tragicul insurmontabil al grecului – singur in fata unui destin irational, imoral, strain? Tragicul crestin e altul: neputinta de a ramane intotdeauna crestin, dualismul carne-duh, slabiciunea care il taraste – si e bine sa-l tarasca – in viata pagana, senzuala. Tragicul vietii crestine e fecund. Pentru ca pe acest dualism dureros carne-duh se intemeiaza cel mai mare bine al umanitatii: personalitatea. Eu cred ca numai un crestin poate avea o personalitate, care, pentru mine, inseamna: echilibrarea intr-o sinteza originala a celor doua tendinte potrivnice.
Viata crestina inseamna siguranta valorii sufletesti si a permanentei acestei valori. Asadar optimism, incredere, drum-drept, rodnicie.
Si cu toate acestea, astazi nu oricine poate ajunge ortodox. Sunt cauze multe care impiedica cunoasterea imediata si intima a faptului crestin. A trecut – intre noi si acele fericite prime secole dupa Iisus – istoria. Au trecut, deci, formatii spirituale care au barat drumul scurt catre ortodoxie. Daca voim sa ramanem sinceri pana la urma, trebuie sa marturisim: acei dintre ortodocsi care au dus o viata lipsita de nelinisti si experiente launtrice, nu sunt adevarati ortodocsi. Cred, poate; dar nu stiu ce sa creada si nu cunosc pretuirea credintei, cand sufletul se intoarce de pe pustiile invataturilor lumesti.
Asadar, noi, cei tineri – vom ajunge, nu ne intereseaza cand, crestini ortodocsi. Nu va lipsi nici unul, dintre acei care au gustat sensul metafizic al vietii. Acum – nu am ajuns. Dar stim ca vom ajunge. Nu ne e teama sa gresim, pasind alaturea de drum. Pentru ca stim ca exista un drum drept, care ne e menit.
De altfel, ceea ce e frumos in noi e faptul cautarii. Noi cautam – si suferim pentru aceasta – ceea ce altii se multumeau a primi de la preoti, nu intotdeauna de isprava, si uitau apoi intr-un fund de suflet. Noi voim un crestinism efectiv – adica rezultatul unei experiente, proaspat, greu de sensuri, cald de viata, stralucitor de daruri. Care sa ne prefaca, sa ne faca din oameni- oameni de ai lui Dumnezeu, adica suflete in trupuri, suflete ce cauta sa asimileze si sa raspandeasca valori Dumnezeiesti in lumea valorile bestiale sau, rareori, a valorilor omenesti.
Ortodoxia ne sileste sa renuntam la o parte din viata? Ortodoxia nu ne sileste nimic. Faptele pe care le facem sub inraurirea ei sunt fapte firesti, care nu ne mutileaza viata – pentru ca viziunea acestei vieti e schimbata. Un ortodox poate fi ascet sau pacatos. Ce insemnatate poate avea faptul acesta? Experienta religioasa, dragostea catre Hristos – ramane aceeasi.
Asadar, orice drum ar apuca, o constiinta contemporana ajunge la crestinismul ortodox. Poate lucrul acesta se va implini tarziu, spre sfarsit de viata trista. Dar se va implini. Si el va fi luminarea de pe urma. Care, la unii, se va rosti: Cred intr-unul Dumnezeu. Iar la altii va transfigura viata, facand-o rodnica, adancind-o, largind-o si exaltand-o pana la proportii de vis. Iar la altii, luminarea va aduce hotararea renuntarii la viata. Renuntarea eroica, pe care toti trebuie s-o jinduim, si catre care nu se inalta decat personalitatile autentice si crunt incercate in lume.
Mircea Eliade
Foarte interesantă trimitere. Doar ca discuția in cauza pleca de la o idee care considera ca lupta intre ortodoxie si globalismul modern ar sta la baza conflictului actual (daca e) intre Rusia si occident. Dați-mi voie sa nu banuiesc pe Putin sau Dughin ca fiind acele constiinte de elita despre care vorbește Eliade. Gândesc similar si despre gasca cealaltă.
Am să vă răspund cu o remarcă a unui foarte bun amic, care oricum nu poate fi bănuit de ceea ce (doar) vi se pare că sunteţi dvs :
„Cred insa ca adevarata forta a OMULUI (nu a rusilor) este CREDINTA.
Nu neaparat ortodoxia…sau alte „forme” strict religioase si separatiste.”
Completare cu care sunt şi eu de acord.
Dar ce să facem dacă ruşii sunt totuşi ortodocşi ?!
Întâmplător, sau nu, ca şi noi .
P.S.
Există o singură Ortodoxie şi mai multe ortodoxii.
Culmea ar fi să existe doar una, când duşmanii ei sunt atât de mulţi 🙂
Era pentru DNA Observator 😆
Când am postat, nu citisem şi excelentul comentariu al binevenitului Intrus 😉
Credinciosii Bisericii Ortodoxe nu si-au insusit invatatura Bisericii in genere din catehisme si expuneri doctrinare, ci mai mult din cult, din practica sacramentala a misterului mantuirii. Gandirea despre Dumnezeu e cult si cultul e gandire, calauza in gandire. Credinciosul ortodox nu dispretuieste reflectia despre Dumnezeu si despre lucrarea Lui mantuitoare, dar aceasta reflectie o face in spiritul dialogului cu Dumnezeu, e reflectia partenerului care lauda pe Dumnezeu, Ii multumeste si Ii cere ceva, e o reflectie in cadrul viu al dialogului, in experienta misterului divin. Gandirea ortodoxului despre Dumnezeu este cult, chiar daca nu se realizeaza in vremea cultului.
Asa fiind, in cultul sacramental al Ortodoxiei, care e si gandire, e lucrator Duhul Sfant, Care e capatul lucrarii divine strabatuta in interiorul nostru cel mai intim. In ordinea cultului se produce continuu evenimentul intalnirii cu Dumnezeu asa cum in matca unui rau se fac experientele adancurilor. In cult vorbim lui Dumnezeu cantand, pentru ca numai cantarea da expresie caldurii experientei mai presus de cuvant. In cantare fiinta noastra devine sensibila la experienta misterului, e rapita de entuziasmul produs in ea de trairea misterului, a Duhului de viata datator si gaseste forma de comunicare a acestei trairi entuziaste. Cantarea elibereaza cuvintele de sensurile lor intelectuale limitate, facandu-le adecvate vietii inefabile a misterului trait.
Dar cultul mai este, in acelasi timp, si vorbirea omului cu Dumnezeu despre trebuintele sale si ale semenilor sai, ale lumii intregi ca si despre bucuriile sale pentru darurile primite. In cult, omul isi vede si isi traieste, profund si existential, trebuintele sale de Dumnezeu si ia cunostinta de ceea ce devine el prin impartasirea cu Dumnezeu. Caci in Duhul Sfant, omul se vede pe sine nu in impasul neputintei si al nefericirii pe care le traieste in necunoasterea lui Dumnezeu, ci in nadejdea optimista a implinirii sale si in inceputul acestei impliniri, care se tese in dialogul misterios si mantuitor cu Dumnezeu. De aceea cultul este optimist. Omul se traieste pe sine, in cadrul lui, inaltat si gusta de mai inainte inaltarile sale viitoare, inclusiv viata sa eterna in Dumnezeu, in Duhul iubirii si al comuniunii cu Dumnezeu si cu oamenii Sai. Icoanele sfintilor, imnele de lauda cantate lor, trairea comuniunii cu ei maresc acest optimism. Acestea cuprind o adevarata doctrina optimista despre om, despre ceea ce poate omul sa ajunga, prin adancirea dialogului sau viu cu Dumnezeu si cu semenii sai, o doctrina a maretiei care asteapta pe om, o doctrina a nadejdii pentru fiecare credincios, a unei nadejdi pregustate. Icoanele si imnele adresate sfintilor il tin pe credincios in tensiune intre arvuna primita si desavarsirea fagaduita, pe drumul dezvoltarii dialogului ontologic cu Dumnezeu, care e un drum eshatologic. Perspectiva eshatologica a cultului proiecteaza o lumina de optimism asupra vietii prezente.
DUMITRU STANILOAE
Ortodoxia accentueaza cu deosebita staruinta credinta crestinismului in biruinta vietii. Lupta atata timp nedecisa intre viata si moarte s-a terminat cu biruinta definitiva a vietii. Acum nu ne mai temem de moarte, acum nu ne mai intristeaza moartea, caci ea e trecere la viata adevarata, pe care o pregustam de pe acum. Amestecul de sens si de nonsens, imprimat in toate, prin faptul ca pe de o parte existau, pe de alta toate erau supuse mortii, a devenit acum numai sens. Viata a biruit deplin si definitiv asupra neantului si a tristetii. Creatia intreaga e destinata, prin inviere, vietii netrecatoare, creatia intreaga e recuperata de Cel ce a creat-o.
DUMITRU STANILOAE
„Evolutia situatiei politico-strategice in centrul si estul Europei in conditiile disparitiei divizarii continentului prin “Cortina de fier” a favorizat in buna parte diversificarea si amplificarea riscurilor, influentand in mod direct configuratia si conditiile de manifestare a acestora. Aceste conditii au determinat o noua fizionomie a mediului de securitate, caracterizata prin:
* transformarea radicala a configuratiei geopolitice si strategice a zonei, in urma destructurarii Tratatului de la Varsovia;
* conturarea unui spatiu deficitar de securitate in centrul si sud-estul Europei, pe fondul disparitiei unei “umbrele protectoare”;
* dezghetul conflictelor teritoriale si etnice incastrate, in perioada imediat urmatoare incheierii celui de-al doilea razboi mondial, in matricea conservatoare a sistemului comunist;
* dificultatile tranzitiei la statul de drept si economia de piata, generatoare de vulnerabilitati si riscuri specifice de insecuritate.”
„In studiul “O strategie pentru Eurasia”, Brzezinski considera ca aceasta regiune reprezinta axul geopolitic mondial, iar cel ce va domina acest supercontinent va avea influenta decisiva asupra evolutiei mondiale. Brzezinski apreciaza ca statutul SUA de prima mare putere nu va fi contestat de nimeni pentru inca o generatie de acum incolo si ca atare, a propus unele moduri de abordare a relatiilor internationale de catre SUA, care sa vizeze:
– implicarea, alaturi de Marea Britanie, Germania si Franta, pentru extinderea UE si NATO, aceasta servind intereselor americane, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung;
– atragerea Rusiei intr-un cadru mai larg de cooperare europeana, concomitent cu sprijinirea independentei noilor sai vecini;
– sprijinirea Chinei ca ancora estica; considerand ca aceasta tara reprezinta o mare putere regionala, iar aspiratiile sale de superputere mondiala sunt inca greu de realizat;
– pe termen lung, stabilitatea Eurasiei va fi realizata printr-un sistem de securitate trans-eurasiatic, prin extinderea NATO alaturi de aranjamente de securitate colectiva cu Rusia, China si Japonia.
Desi este evident ca nici o alta tara din lume nu-si poate asuma inca responsabilitatea impartirii puterii si responsabilitatii cu Statele Unite ale Americii, disputa pentru controlul si gestionarea spatiilor cu mari conotatii geopolitice si geostrategice, indeosebi cel euroasiatic, se amplifica si devine tot mai apriga si mai acuta.
In intreaga lume se contureaza coalitii care au ca scop oprirea suveranitatii absolute a SUA. Sunt elocvente in acest sens alianta dintre China si Rusia, precum si dorinta de independenta tot mai evidenta a Europei care, indeosebi prin intermediul Frantei si Germaniei, devine tot mai putin un aliat si tot mai mult un competitor, pe fondul amplificarii spectaculoase a miscarii anti-globalizare.”
E un punct de vedere mai vechi (2005). Ceva mai actual este cel din 2012:
„Balancing the East, Upgrading the West – U.S. Grand Strategy in an Age of Upheaval
If the United States does not promote the emergence of an enlarged West, dire consequences could follow: historical resentments could come back to life, new conflicts of interest could arise, and shortsighted competitive partnerships could take shape. Russia could exploit its energy assets and, emboldened by Western disunity, seek to quickly absorb Ukraine, reawakening its own imperial ambitions and contributing to greater international disarray.
With the EU passive, individual European states, in search of greater commercial opportunities, could then seek their own accommodations with Russia. One can envisage a scenario in which economic self-interest leads Germany or Italy, for example, to develop a special relationship with Russia. France and the United Kingdom could then draw closer while viewing Germany askance, with Poland and the Baltic states desperately pleading for additional U.S. security guarantees. The result would be not a new and more vital West but rather a progressively splintering and increasingly pessimistic West.”
Doamna Ionescu mergand pe strada da nas in nas cu preotul orasului.
-Buna ziua! Nu sunteti dv.doamna Ionescu, cea pe care v-am casatorit eu acum 2 ani?
-Ba da parinte, eu sunt…
-Ce mai spuneti, cum o mai duceti? Aveti copii?
-Suntem bine parinte, dar copii nu avem momentan.
– Ce pacat, zice parintele. Dar uite cum facem. Saptamana viitoare eu trebuie sa merg la Roma la intalnirea cu Papa si asa profit de ocazia asta si aprind o lumanare pentru voi doi.
Zis si facut. Dupa cativa ani buni se intalnesc iar:
-Ooooo, doamna Ionescu, ce mai faceti???… Ia spuneti-mi, aveti copii??
-Da parinte, raspunde femeia, avem 3 perechi de gemeni si inca 4 copii,in total avem 10.
-Slava Domnului, zice popa, ce minunatie, ce miracol !… Si ia spuneti-mi doamna, ce mai face sotul dv?
-Pai ce sa faca….acum este in drum spre Roma sa vada daca poate sa stinga nenorocita aia de lumanare.
Bula iese de la examenul de Socialism Stiintific
– Ura, am scapat!
– Cat ai luat? – Patru.
– Atunci de ce te bucuri?
– Bine ca nu m-au arestat!
Judecătorul către inculpat:- De ce nu v-ați luat un avocat?- Toți avocații au refuzat să mă apere când și-au dat seama că eu într-adevăr nu am furat cele 5 milioane.
După consult, scoțianul pune pe masa medicului o monedă de 2 cenți.
Medicul, simțindu-se jignit, îl întreabă:
– Este pentru mine sau pentru asistentă?
– Pentru amândoi…
Un ungur rămâne blocat într-un lift din Cluj. Apasă butonul pentru a lua legătura cu dispecerul și aude:
– Pentru limba română tastați 1. Pentru limba maghiară tastați 2.
Se gândește el un pic apasă 2 și aude:
– Ce-i bozgore te-ai blocat în lift, aii ???
Noaptea nuntii in Ardeal
In Ardeal, el si ea in noaptea nuntii:
– Draga mea, vrei mai intai una mica ?
– Tulai, Doamne, ai doua ?!
După un set complet de analize și o discuție prelungită, doctorul mi-a spus că sufăr de xenofobie.
Morții mă-sii, sunt sigur că p-asta tot de la un unguri am luat-o…
– Cum se spune in termeni muzicali: “Stai jos iubito”?
– La Sol, Fa!
Gândiți-vă la un număr din două cifre între 40 și 80. Înmulțiți-l la 3. Scădeți 11. Adunați 17, împărțiți-l la 2 și închideți ochii. E întuneric, nu-i așa ?
Pilotul: – De unde vine liniştea asta?
Copilotul: – De la motoare.
Limba romana este singura limba in care cuvintele “Paste” si “mama” se intalnesc in aceeasi propozitie.
– Aveti paduchi?
– Da!
– Si cu ce-i tratati ?
– Pai nu sunt bolnavi !
Sotia isi intreaba sotul, care pleaca la mare fara ea:
-De ce nu ti-ai pus verigheta?
-Verigheta? Pe caldura asta?
Cica o partida de sex echivaleaza cu 8 km de alergare!
Cine dracu’ alearga 8 km in 30 de secunde?!
Doi tipi ies din bar:
-Hotarat. Mergem la femei!
-Asculta frate, sotia mea este tanara, frumoasa…
-Am inteles. Atunci mergem la tine!
Instructorul de parasutism:
– Dupa ce sariti, numarati pana la 50 si dupa trageti de inel. Ardelenii sa numere doar pana la 3.
Intr-un atelier de reparatii auto:
– Si acum, zice maistrul catre ucenicul sau, sa invatam cum sa ne miram la deschiderea capotei.
O doamna XXL isi intreaba medicul de familie:
– Domnule doctor, ce pot sa fac pentru a parea mai subtirica?
– Intuneric, doamna…
O tanara explica instantei cum s-au petrecut lucrurile:
– Domnule judecator , sa vedeti, m-a legat la ochi, pe urma mi-a legat mainile. Eu atunci imediat am desfacut picioarele ca sa nu mi le lege si pe alea…
Logica feminina:
-De ce ai intarziat?
-Am iesit tarziu din casa.
-Si mai devreme nu puteai sa iesi?
-Deja era tarziu sa ies mai devreme!
Statul e rasist! Nu ii place “munca la negru”…
Se intalnesc doi bărbaţi.
– Stii cum se leaga o cravată?
– Da.
– Ajuta-mă, te rog!
– Ok, intinde-te în pat!
– Pentru ce?!
– Pai, ştii… eu lucrez în morgă…altfel nu pot!
In ciuda vechiului proverb “Nu luati problemele cu voi in pat”, multi barbati inca continua sa doarma cu sotiile lor.
Un baietel sapa o groapa in spatele casei. Vecina il vede nacajit si nadusit, si i se face mila:
– Ce faci ma puiutule?
– Imi ingrop pestisoru!
– In ditamai groapa?
– Da! Pentru ca e-n burta pisicii tale!
Exista trei lucruri pe care le poti privi la nesfirsit: focul, apa si cum parcheaza o femeie!
Cele mai multe minciuni se spun inainte de alegeri si… dupa pescuit!
Un preot şi un dascăl stăteau pe marginea şoselei cu o pancartă în mână pe care scria: “Sfârşitul e aproape. Căiţi-vă!”
Pe lângă ei treceau maşini şi imediat după fiecare maşină se auzea o buşitură şi o explozie.
După o vreme, dascălul întreabă:
– Părinte, nu ar fi mai bine să scriem pe pancartă “Podul din faţă este rupt”?
Leul vorbeste la telefonul mobil:
– Da, da, scumpo, – zice leul, – vin acasa curând. Ce fac acum? Sunt cu taurul la o bere. Când terminam? Aproape ca am terminat – vin in câteva minute. Ce sa cumpar? Da, bine, trec pe la supermarket inainte sa vin acasa!
Leul inchide telefonul, iar taurul incepe sa rada in hohote.
– Dar cum e posibil asa ceva, te-a sunat sotia, si tu-i spui: da, termin acum, vin acasa repede, cumpar de toate. Nu poti sa trantesti si tu cu pumnul in masa, chipurile, eu sunt masculul, regele junglei si gata discutia?
La care Leul ii raspunde:
– Frate, tu nu confunda lucrurile! Sotia ta e vaca, a mea e leoaica!
Mare pisicher, domnul pe care il citezi. Un adevarat sofist. Dar caracterul de adevarat sau fals a unei asertiuni nu are nici o legatura cu caracterul sau social-ignitiv, (scuzati inventia lingvistica).
Exista un studiu comandat de NASA, cu privire la supravietuirea civilizatiei industriale:
http://www.examiner.com/article/nasa-funded-study-concludes-that-the-end-times-are-nigh
Probabil, o alta culegere de sofisme si corelatii vandute drept cauzalitati. Nevermind, ceea ce este ironic o reprezinta publicarea acestui studiu sub egida uneia din organizatiile care exercita una din cele mai mari presiuni asupra resurselor, sub protectia bugetului public al USA. In plus, iata un caz care ar putea confirma si teoria lui Dughin, intrucat NASA s-a nascut si a existat sub semnul anti-sovietic. Daca NASA chiar reprezinta o institutie a liberalismului, este o chestiune aupra careia probabil putini se vor opri.
@ athos
De care din ei zici? De Brzezinski sau Dughin? La Dughin sunt de acord cu tine.
NASA instituție a liberalismului? Mai mult sau mai puțin decât CIA sau NSA? 🙂
La Dughin ma refeream, desigur.
@ athos
Uitându-mă să văd cum scrie corect numele lui Brzezinski am dat la „news” peste asta: „The Eurasian Chessboard: Brzezinski Mapped Out “The Battle for Ukraine” in 1997”
Printre altele, se pare că a fost primul care l-a comparat pe Putin cu Hitler.
Fără să fi citit articolul înainte, chiar mă gândeam cât de mult ar semăna ocuparea Crimeei cu ocuparea Cehoslovaciei (regiunea germanilor sudeți) de către Hitler.
Un articol exceptional: http://www.timpul.md/articol/top-15-mituri-ale-istoriei-ruse-secretele-rusiei–adevar-i-minciuna-56459.html
Deci e suficient un singur conducător vizionar… Mă refer firește la Petru cel Mare. Acum îmi dau seama ce avea în minte Trăienel cel Pletos. Dacă-i ieșeau combinațiile, transforma Marea Neagră în lac românesc.
Vorba reclamei: „n-ai cu cine…”. Nu sunt suficienți români doritori de putere și măreție și sunt prea mulți care-și doresc să frece menta liberi. Ce nație domnule… Aveam nevoie de un Patapievici de import ca să ne dăm seama cât de inutili suntem.
Traian Basescu nu putea si nu poate transforma Marea Neagra in lac romanesc, daca rusilor nu le iesea figura cu Crimeea, atunci Marea Neagra ar fi putut deveni un lac american ori, hai sa-i zicem, nato. Altfel, chiar fara dorinta de lupta flota ucrainiana e mai puternica decit a noastra si mai este si flota turca, admirabila, cel putin in teorie si cu siguranta incomparabil mai pregatita decit aceea ucrainiana. Printre altele, turcii au 11 submarine moderne de conceptie germana, la Marea Neagra. Dar a propos de flota turca, fiti atent la un detaliu: Crimeea este revendicabila de catre Turcia, scrie presa turca! In tratatatul ruso-turc de acum doua secole, prin care Crimeea a trecut la rusi, este o clauza prin care Crimeea nu poate fi cedata unui tert si nu poate deveni independenta. Turcia zice ca nu a activat clauza, din variate motive, cit timp Crimeea a fost data de rusi Ucrainei, dar ca se gindesc sa o faca acum!
„Ce nație domnule… Aveam nevoie de un Patapievici de import ca să ne dăm seama cât de inutili suntem.”
E o exagerare,o generalizare care nu va face cinste !
@ intrusul
Eram ironic. Eu însumi aleg cu ochii închiși libertatea (și bineînțeles frecatul mentei). Mi-a ieșit un pic prea bine ironia din moment ce v-a păcălit și pe dumneavoastră.
@ dlnimeni
Sunt tot mai încurcate lucrurile. Turcii mai lipseau.
1000 years of European borders change
Porthos: si ostenii lui Stefan cel Mare.
🙂
http://www.dcnews.ro/rusia-va-pierde-din-nou-razboiul-crimeei_439353.html
„Pace, pace, pace! strigă conducătorii, iar popoarele lor pier în războaie, căci vorbesc despre pace fără Dumnezeu.
Pâine, pâine, pâine! strigă doctorii în economie ai Europei, iar popoarele lor pier de foame, căci caută pâine în afara lui Dumnezeu.
Legi, legi, legi! strigă doctorii în drept şi-n dreptate ai Europei, iar popoarele lor strâng fărădelegi cât dealurile, până la nori, în fiecare zi şi în fiecare ceas, căci scriu legile lor şi nu ale lui Dumnezeu.”
Nicolae Velimirovici
Există un mod pragmatic de explica ce înseamnă pâine, pace, lege, etc CU Dumnezeu? Altfel textul de mai sus nu înseamnă nimic concret. Îmi cer scuze că sunt direct și poate nepoliticos.
Nu mi se pare ca reprezentantii NATO si UE se topesc dupa respectarea
legilor internationale si dupa soarta Ucrainei.
Itr-un fel KOSOVO e un precedent.
E amuzanta stirea ca au inceput confruntarile armate in Ucraina,
„a fost ucis un ofiter ucrainian…”in concluzie moralitate cat cuprinde.
UE e un „club” „select” iar fundamentul civilizatiei europene este crestinismul,
de la rusi nu avem pretentii.
Referitor la noi ca membrii ai „clubului” de ce nu suntem ajutati in
legatura cu justitia,coruptia….Daca nu suntem demni sa facem parte din acest „club” sa fim dati afara,sa simtim cu adevarat ca gresim,altfel e mascarada
numita „corect politic”.
http://www.hotnews.ro/stiri-international-16408549-rusia-construi-doua-reactoare-nucleare-ungaria-careia-acorda-credit-10-
Humor!
Am nevoie de tine.
Niste magari ma cenzureaza …
Te rog du-te la http://www.criticatac.ro/25096/originile-istorice-ale-anti-rusismului-romanesc/ si dupa ora 17 pana la 21 baga textul din final – ala intre 2 linii .
Cred ca dupa asta te va baga si pe tine in lista de banare.. da ma rog ..
Si ptr restu .. daca doriti sa ma ajutati si sa va distrati enervend pe Ernu (http://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_Ernu) .. aruncati si voi un ochi pe “acolo”. Daca nu vedeti textul – retrimiteti! Ca postul sigur va fi “retras” (chiar nesemnat e prea bizonic ca sa se egzitse dubii!!). Am mai rugat un amic si postu a tinut .. cam 2 ore!!Dupa care s-a vaporizat. Ca cam asa e cu libertatea de exprimare si cea de constiinta … Da din pacate amkcu meu7 a bagat pe la 22 .. asa ca dimineata a disparut …
––––––––––––
uauUUUUUUUU!!!
Misto cum „antiimperialistii” o dau la intors imediat ce Valdimir cel Sobru’ baga Crimeea la tescherea!!
O m netiune speciala ptr Paul Cernat care pslamodiaza despre imperialismul romanesc (teza stalinjita si nu era doar romanesc ci in zdente sau opinci) care ajunge sa „descopere” teza “imperialismului romanesc” ajuns, sub comanda lui Ion Antonescu si a lui Hitler, pina la Cotul Donului Alo domnu profesor vre-un linick ceva acolo? Nu de alta da mandel nu am dat peste o „teza a imperialismului romanesc” adica construct palavragesco-istoric-isteric- intelctialo-filozofico-estetic cu aplicatie militar-imperialista samd a politicii romanesti in sec XIX-XX (adica ceva gen doctrina Mahan, Monroe sau Truman samd) As fi bucuros sa aglu ca fr-unu dintrei ai nostri a reusit sa depaseasca stategia de pahare si furculite (asta asa dupa ce a golit si a doua sticla..)
Dun pacate ptr dvoastra ati scris si caRomania nu a fost (aproape) niciodata un stat suveran, ci unul semicolonial. Un stat semicolonial nu poater fi si imperialist..
Si dl Poenaru care ridica si le liric omagiu imperialismului sovietic de frizeaza cel mai pur pasunism de extractie sematorista … genu care ragaie plin de satisfactie „Romania eminamnte agrara”… da sa dau citatul : Rămânând în constelația URSS și fidelă politicilor acesteia, România, ca țară preponderent agrară, ar fi fost dependentă de URSS și de piața CAER. Optând pentru o politică națională de industrializare prin credit vestic încă din anii 60, România a devenit însă dependentă de dinamica și turbulențele capitalismului global. MISCHTEAUX!!! Adica traisca poilitica imoperiala si colonialista a URSS !! Alo .. Flroin eeu am un Humanite Dimanche din 90 care cam deplange jenat situatia de langa Marea Aral. Exploatae colonialitsa a metropolei care a distrus natura ..
Faptul ca clasa conducătoare comunistă a considerat că interesele sale se află în opoziție cu cele ale Rusiei în ceea ce privește modul de distribuție a capitalului în cadrul fostului bloc sovietic este singurul lucru pe care comunistii romani il pot invoca in apararea lor!!
Si daca este vorba de România a devenit însă dependentă de dinamica și turbulențele capitalismului global apia e valabil si ptr RP Ungara. Ca prin 86 kadar a zis “daca facem comert cu tari in criza importam criza” Deci era si Ungaria supusa “turbulențele capitalismului global”. Si datora numa vreo 30 mld $ ,adica cam X 3 fara de ce datorase Romania. Polonia a datora vreo 40 mld. De fapt Gorby a trebuit sa accpete prabusirea socialismului si pentru ca in 89 RDG, RPM si RPU erau falimentare !! Si niic URSS nu o ducea chiar stralucit … (avantajulvarstei plus ca eu nu urmaresc meciurile de fotbal .. asa ca citeam ca nici la TV nu aveam ce vedea!!
A … ar mai fi ceva pe fundalul dispariției imperiului țarist România a anexat Basarabia Esti nedrept. Nu numai pe fundfalul samd … ci si ca urmare a declaratiei leniniste “Dreptul naţiunilor la autodeterminare”. Cu asta cum ramane?!
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Bizoane, din păcate doar acum am intrat, am preluat şi mă duc să le-o pun 😉
A apărut !
Cum poţi să-l bagi în seamă pe Ernu ?!
Ai greşit adresa ( locul ) 😉
Multam.
Victore
asta e defectu vost. Cica cine e lala ma sa il bagi in seama?
Si totusi.
Ernu ala este la fel de internationaslist ca si lumea buna – de ex Plesu.
Si am o rugaminte la tine – pana maine la pranz comentriul risca sa dispara.
Daca esti pe claculator uitat-te acolo. Daca a disparut (Ertunu o sa miroasa cine este autorul!) fi amabil si repeta-l tu! Si as mai avea o rugaminte s amai pui si asta :
––––––––––––––
Dle Cernat
datorita faptului ca, la cererea publicului prea intelctual, sunt banat (ptr vina de a stii mai multe decat alti) nu pot sa port o controversa aici.
Cu regret Ghita Bizonu’
http://vremea.forumgratuit.ro/t565-impartirea-ucrainei-sau-tot-raul-spre-bine#1137
–––––––––––––––––––––––––––-
Impartirea Ucrainei sau tot raul spre bine?!
Mare stire mare .. spre miunuscul. UE a semnat nu stiu ce hartzoaga cu Ucraina. Ucrioana care tocmai a pierdut Crimeea (si acu se “descopera” ca pierde si niste bani ca Crimea nu era doar o gaura neagra agatata de bugetu’ Kievean!!).
Insa problema, problema imediata este ce va face Rusia ?! Rusia care a anexat Crimmea (cam in liniste.. ) Rusia care are in fata o Ucraina ajuns – s epare la falimnet – care nu isi poa plati armata, politaii sa nu zic restu’ si care datoreaza bani grei Rusiei.. cu un guevrn de facto care nu se tie cat de sprijit este de popor..(chair daca ceva mai mult desct uschitu’ Ianucovicvi totusi … A da se pare ca boboru ucrinaean nu a izbucnit in lacrimi de fericire ca Iulia Timoshencko e iar libera)
Deci ce va face Rusia ?!
Sa va zica mandel – cat timp nu va avea nici o opozite serioasa (macar 3 echipaje de politie rutiera spumegand catre o coloana de tanchisti: “davaii carnet huligan!”) .. Ruia va inainta!! Asa cum a facit in 1940 cad a anexat si 2/3 din judetul Dorohoi, pana cand un ofiter a ordonat despunera in aparare ..
Insa ce sa vezi si sa nu crezi ?
Ce plan oare? Ca daca ce am citat este cat de cat adevarat (ziaristii nostrii fiind asa cum sunt!) cestia cu „au reuşit până acum să localizeze tendinţele separatiste din sud-estul ţării, încurajate de grupuri de agitatori ruşi” ma face sa ma gandesc ca se accepta partajarea Ucrainnei . Ca S-E Ar fi regiunea Odesa (Odesa si Buceagul) . Dar nimic in regiunele estice pr zise? In Harvcov? Dnipropetrovsk? Donetsk?! GRU si FSB manca painea staului rus degeaba si lucreaza la stat degeaba?!
Mira-m-as .
Asta mie imi zice ca de fapt Apusul (SUA, UE si Kievul) accepta partajul : regiunile estice (cu o populatie majoritar sau cvasi) ruseasca sa merga la Rusia care se va abtine sa revendice Odesa (ca sa nu sufoce economic Ucraina –care poate muri natural de foame!) si nu se va apropia de gurile Dunarii .. (mersoa are deja canalul Bastroe facut! Numa bun ptr Mistral!) .
Insa depinde de fermitatea aratata ca totusi Kremlinul ne arata Putin pisica : trupe ruse fac manevre in Transnistria!! Truope care art fi trebuit retrase de ani de zile … Deci se gaba prsiune dubla – pe Ucraina si pe Moldova. A da . Trannistria este extrem de aproape de Odesa si dupa cate tin minte controleaza si linia ferata … Bun asa!
Dragute pisicute nu?
Da nu va impacientati prea mult : tot raul spre bine!!
Buna veste .. pentru cine trebe !! Vreo 35-40 mld $$$$ !!!
Ura si la balamuc!!
Subject: CNN – Mai bun ca orice banc !
„Zeci de mii de ţigani au protestat ieri într-una din cele mai sărace regiuni din România”, a titrat azi CNN, cu referire la marşul organizat de secui în Harghita şi Covasna. Se pare că redactorii CNN au fost induşi în eroare de mustăţile tipic secuieşti, care nu sunt cu nimic diferite de cele tradiţionale ale ţiganilor.
În articol se precizează că „ţiganii” au mărşăluit pentru a cerşi în grup.
„Individual, cerşesc bani sau mâncare.
Odată adunaţi câteva zeci de mii, pretenţiile lor cresc: cerşesc bani direct de la Guvern, dar şi teritorii întregi, pe care să le conducă după bunul lor plac.
O mentalitate care nu-şi are locul în Europa secolului XXI”, apreciază jurnaliştii americani.
Americanii militează pentru integrarea lor în societate, în primul rând prin alfabetizare.
Asta după ce au constatat că peste 90% dintre cei care au mărşăluit nu numai că nu cunosc limba engleză, dar nu sunt în stare să se exprime nici măcar în română.
Mai mult, marea lor majoritate nu deţin noţiuni elementare de istorie sau geografie. „Trăiesc în secolul greşit!”, au spus jurnaliştii CNN despre ei.
Uite, nea Ghita, ce zice Fițuica asta:
http://www.foreignpolicy.com/articles/2014/03/18/yes_there_are_bad_guys_in_the_ukrainian_government
Vedeți, Radu Humor, cum evreii sunt calul de bătaie al tuturor?
Si crezi ca inventeaza?
Nu draga mea.. Ucraina este un vecchi teritiriu in care interesele populatiei aborigene majoritare s-au ciocnit cu interesele unei – substantiale- minoritai evreiesti. In acest caz evrei erau intermediarii (agenti gen arendai in Molodova 1900) latifundfiarilor polonezi. Si in astfel de cazuri cel care risca sa fie cel mai urat este intermddiarul (ca el personal beleste in numele altuia, ca isi aduna un ce castig si ca el se deda si9 la alt5e vexatiuni – de genu violului) Asa ca atunci candf Hmelnitzchi s-a rasulta impotriva ploneziloer a taiat si destui evrei (in primele ore mai ales . Ca erau mai la indemana. Si ca erau urati nu ca veri ci ca genti ai magnatilor)
SDa nu mai zic ca Ucriana actuala cuprin de si Galitia austriaca. U*n d elelemntul erveiesc era bine reprezentata si in acelasi conflict cu popultai locala (rusini, ruteni si naiba mai stie ce!) . Cinlfict economic cearta pe cine taie mai mult din paine . V si studuu asupra uzurii scris de Eminescu .
{Aici trebe zis ca Galitia este cam „patria” evreimii askenaze- a”germana” vorbitoare de idisch. Aici in timpul regatului Poloniei evreii aveau un statu mmai neobisnuit in Europa. De latfelk si o dnesitate mai mare existand localitati – schetl – pur evreiesti sa zic asa in autosubzistenta, adica capabile sa isi asigure hrana si toate cele necesare. Aici – spre ruspinderrea occidentalilor – pe la 1700-1740 unii evrei umbalu calare- pe cai buni- purtand poe fata arme. Dupa care au venit impatririle Poloniei si zona a fopts impartita mai ales intre Austria si Rusia.
Ceva evrei a primit si Prusia. asa s-au ales cele 3 cu populatii vereisti importante. A se vedea Rusia zona de rezidenta. Si odata dat cu piciorul in musori – adica populatiile inglobate in alte state, cu circuitul economic rupt sau modificat, evreii au inceput sa se intinza in noile state .. care nu au fost prea fericite. Ma rog nici evreii – adio calaritu’ falos pe armasar cu amele purtate la vedere!!}
Si oricum in sec XIX evreii s-au distins un pic cam prea mult ca agenti capitalisti si camatari cestie ce a sporit „simpatia” fata de ei.
Oricum in Ucraina antisevreismu este la el acasa .. si unii dintre batranii mai rai de gura ziceau ca de fapt Legiunea prin Zelinsky (apasat Zelinsky) era cam tributara ucrainilor in ce priveste partea cu antisemitismul.
Sa nu mai zic ca din Ucraina s-a recrutat SS Galicia si ca in urma cu vreo 14 ani suprvieturitorii ei au incpeut sa se adune si sa fie priviti nitel cam ca eroi nationali. Ca Iulia Timosenko sustinea baneste o formatiune de dreapta cam nationalist spre xenofob cu unele accente antisemite – UNSO.
Si in cele din urma – cum un individ cam fara cultura si de abia iesit din societatea socialista isi poate afirma „personalitatea sa de dreapta”? Pai simplu – ala isi aduce aminte ca a invatat la scoala ca Adol era RAUL. Deci daca asta a invata el la scoala sub „comunisti” apai el trebe sa zica azi ca Adolf era bun!! Si cum Adolf era natismit .. si comunistii nu erau antisemiti .. dobitocu nost incepe sa zbiere cestii antisemite ca sa se aratate .. democrat si promaerican!!
Si unepori i se tolereaza fiindca el este de „partea cea buna” ..
Nu exista nici o dovada ca Zelea vine de la Zelinsky,e o manipulare
ordinara,ai apasat pe MARO !
Ba intrusule
Zelea era o precurtare de la Zelinski. Iar numele de Zelinski . V si wilki :Corneliu Zelea Codreanu s-a născut la 13 septembrie 1899 la Huși, cu numele Corneliu ieliński. În anul 1902 tatăl său, Ion Zieliński și-a romanizat numele în Zelea Codreanu. Mama sa, Eliza născută Brauner era de origine germană – bavareză[2][3][4] Corneliu a fost botezat într-o biserică ortodoxă odată cu părinții săi, care s-au convertit și ei, la credința ortodoxă
Acu nu sunt chiar sigur ca Zerlinski nu vaea dreptate cand sustinea ca este roman „neaos” da io cred c a mai degraba nulele venea de la polonezu Zieliński adica Codreanu. Astfel nu ar fi adoptat Zelea Codreanu. Dupa cte stiu familia era originara de prin Bucovina. Acu nu prea se stie insa in Bucovina habsburgii au avut o politica perversa de deznationalizare. Au adus multi ruteni (populatie slava din Rutenia, eu presupun – poate gresit – ca erau ucrainieni , au adus slovaci , polonezi samd. Si mult timp elementul romanesc era sluga la darvala. Functionari – inclus notatrii, popii, diacii – erau din populatiile imperiale mai „vechi” sau macar din alta parte. Asa ca de destule ori notari sau popii traduceau numele romanesti in limba lor . Si astfle un Codreanu putea deveni Zieliński fata sa sduteo o boaba poloneza sau cel mult imjurtaurile „necesare” conlocuitrii multietnice armonioase.
Acesdata explicatie o stiu din familie – tatal meu era nascut la Saliste, langa Cernauti in 1909.
Cam la fel unii notari (cred ca maramusreseni) au pus un „iu” la numkele meu de familie (sper ca nu crezi ca sunt Bizonu’. Oricum Gheorghe sunt! Gheorghe nu George sau Jorj) ..altu a uita u la tata asa ca in famelei cf actelor tata nu era ruda cu noi …
Idem, in Transilvania destui Farkas sunt de f;lat Lupu, Covaci sunt Fieraru sau CIobanu deveniti Juhasz. Minunile „corecvtitudini” cnetral europene de esenta cacataolica bre!
Asa ca ia grija si nu iti mai exiba ignoranta agresiva!!
Ultimu meu paragraf te-a drescis perfect – ignorant si in fumurat. Prsupun ca si de ruda buna comunista parvenut socila al socialismului ral ca si prezidelu nost.
Păi, înainte de a fi cal de bătaie este un individ pus măcar pe înşelat, dacă nu şi pe omorât, când li se ivea ocazia
Ei au o maximă care spune că ziua în care nu ai înşelat pe nimeni ( dar mai ales „goi”) este o zi pierdută !
Mai nou, orice perioadă mai lungă de un an în care nu provoacă „eliberări” ale unor popoare ( în special de bogăţiile lor naturale 😉 ), se pare că-i un an pierdut 😉
Pacea de la Westphalia a consfințit un model de organizare a păcii bazat pe state – națiuni. Oricine aduce atingere acestui model de pace aduce atingere fundației europene, fundamentului care dă soliditate edificiului european. Din păcate, criza din Ucraina se răsfrânge după modelul fractalelor și poate foarte ușor să răbufnească în oricare dintre zonele etnopolitice destul de fragile ale Europei de răsărit. Extremiștii Gărzii maghiare și ai grupării Jobbik fac parte cu tot cu tulburările lor flotante, azi la Târgu Mureș mâine poate la Cluj, cum ar dori, dintre incendiatorii mentali de formulă antediluviană ai edificului european. Dacă aceștia vin din trecut, incendiatorii de specie nouă, actanții „corectitudinii politice”, vin din iureșul și turbulența nihismului anarhizant al clipei, și reprezintă o primejdie supra-adaugată la orice criză posibilă, oricât de specificată ar fi aceasta. Cele două tipuri de asediatori se întâlnesc, paradoxal, în zona arhaică a creierului omenesc, adică acolo unde locuiesc „impulsurile” urii față de cel ce nu le seamănă, impulsurile năvălitorului, ale prădătorului. Mediul multiplei naratologii etnopolitice anarhizată de criză este, întotodeauna, mediul de refracție a oricărei întâmplări care vine în atingere cu criza. Fenomenul acesta ilustrează acțiunea unei legități geopolitice pe care am denumit-o refracție ecopolitică. Această legitate ne ajută să înțelegem cât de importante sunt locațiile în cadrul ecopolisului regional, continental, mondial pentru o înțelegere adecvată a unui fenomen sau eveniment geopolitic dat. Refracția ecopolitică ne avertizează că ceea ce se activează în criză sunt toate unghiurile naratologice ale discursului etnopolitic dat fiind că laturile quadraturii se precipită, fiecare în parte și toate deodată, să refacă cercul în contul lor, adică să redefinească întregul. Geopoliticienii marilor puteri se odihnesc în ipoteza înșelătoare că valoarea de cunoaștere a unui fenomen geopolitic se distribuie proporțional cu gradația puterii lor politice, militare, economice, astfel că sistemului ori statului celui mai puternic i se atribuie și cunoașterea cea mai cuprinzătoare și mai adecvată. Altfel spus, conform acestui metropolo-centrism, oriunde s-ar derula evenimentul, punctul central al cunoașterii sale s-ar situa tot în marea metropolă, în știința metropolitană. Exact această prejudecată este spulberată de fenomene ca cel ucraineano-sevastopolit, ca parte a ecopolisului ponto-baltic. Pe de altă parte, nici poziția simetric răsturnată a unui etnocentrism local nu este mai fericită. Cercetătorul trebuie să se elibereze de ambele reducționisme.
ILIE BADESCU
Intrusule
pana acu 10 ani aciteam articole pline de imbecila satisfactie ca modeul wesrphalian a fost „depasit” . Acu guita ca prostii ca Putin le urmeaza pilda ..
Iar ai scapat in jardin Ghita ,ordinea a fost inversata ordinea evenimentelor!
Dinspre tatã, Cãpitanul îsi trage obârsia dintr-o familie de rãzesi moldoveni, din satul rãzãsesc Igesti, situat în tinutul Storjinetului din Bucovina. Strãbunicul sãu dinspre tatã se numea Simeon Zelea, de la zale, trãgându-si probabil numele de la îmbrãcãmintea strãmosilor sãi, ostasi moldoveni, care mergeau la rãzboi îmbrãcati în zale.
„În timpul ocupatiei austriece si anume în epoca posterioarã anului 1786, când Bucovina a trecut sub administratie polonezã, devenind, dupã expresiunea d-lui prof. N.Iorga, în >Histoire des Roumains de BucovinaUn simplu district al Galitiei<, numele acesta de Zelea a fost transformat de autoritãti, în scoalã sau în armatã, în acel cu rezonantã polonezã de Zelinski."
Ia zi ma neolegionare (adica neoprost da’ prost de bubuie – ciocu mic am cunoscut legionari „pe bune” aia cu scoala vorbeau frumops da fara miez) ce ai zis tu nou? Ca Zelea (cica de la za sau poate de la zel ! adica zelos ) a devenit Zelinski . Am scris eu altfel? Asta ziceam si eu.
Eu presupuneam ca era de fapt Codreanu – cestie ce ar fi putea arata ca famelia ar fi putut proveni dintre codreni aia despre care Cantemir scria ca „daca au un cal bun si arme frumoase se iau si cu Dumnezeu” .. creme de cremes , nec plus ultra cosmarul turcilor care au fost silti sa colonizeze tatari in Buceag ca sa aiba protectie impotriva turbatilor tigheceni si codreni. Ca astia erau copii iadului , traiau tatareste pe spinarea turcaletilor si tatarilor, egali in arta luptei calare cu tatarii cei mai buni dintre cei mai buni (sau cei mai rai dintre cei mai rai!) .. cazaci avand ceva de invatat de la ei!! De altfel in sec XVI-XVII unii hatmani cazaci proveneau cam din zona astora!! De altfel si in ultima incurcatura pe Nistru unii tighecenii si-au dovedit valoarea . Baga la teasta ta umpluta de sarbisme ca a fi codrean cand e vorba de moldoveni poate insemna ca s-ar putea sa fie vorba despre stramosi demni de marile geste occidentale!! (cunoscut de-la meu , batran. A trecut Prutul avand in subordine cativa dintre astia .. Cei mai multi au murit atacand demential o cazemata sovietica. Cica urlau ca lupii .. cazemata a fost cucerita!! Un ofiter neamt a fost socat de cruzimea atacului …si ar trebui sa zic ca nici pionierii de asdalt germani nu isi precupeteau viata sau erau prea milostivi . )
A da. Mers in zale. Cam scumpe. De obicei ca razesii foloseau o „armura” textila (lynothorax – http://fr.wikipedia.org/wiki/Linothorax) care in cazul lor era formata din cel putin 2 straturi de panza tare umpluta cu par de cal si totu cusut in gen plapuma (matlasat) tot cu par de cal ! Cestie ce era greu de taiat , destul de greu de strapuns dar care mai amortiza sd lovitirile . In sec XII-XIII in occident incep sa foloseasca buzduganu ca sabia nu prea mai era eficaca impotriva zalelor. Dar buzduganu chiar daca nu strapungea zaua .. zdrobea oasele si strivea muschii ., Asa ca nobilii cavaleri au inceput sa poarte sub zale niste cestii matlasate groase … cam ca niste saltelute. iar prostimea doar saltelutele. Cestia asta te cocea vara iar cand ploua era ca naiba .. mai ales cand era umpluta cu lana!!! Adica de la vreo 5 kile trecea pronto la 20 si peste…
Asa ca da-mi voie sa am dubii sa crez ca un razes umbla in zale. Cum am zis prea scumpe!! (Franta sec XII un cavaler care purta zale de sus pana jos- camesoi lung pana sub genunchi, „gluga” adica cap si gat plus nitel pe umeri de zale, scut si coif plus lance si sabie avea nevoie de o mosie de 200 ha ca sa intretina. Moldova sec XVII – XVIII chiar daca camasa de zale era mai scurta si fara „gluga” e greu de crezut ca un razes ar fi avut destui bani. Nu de alta dar incepanad cu sec XVI se observa si tendinta inflationista – argintul din America!! – la care se adauga ;piederea portturilor de catre Moldova adica adio lovele!! )
Asa ca ciocu mic si nu te contrazice cu mandel. Eu stiu niste cestii auzite inainte de 89 si sunt din famelie cu dosar prost. Mai bine ma intrebi ceva (nu stiu chiar totu da mai mult decat altii!!) si acu zi mersi frumops Bizoane .
Si mergi la vremea, forumgratuit ca sunt pe acolo unele cestii mai interesante (la istoria dupa Bizonu si Teoria Chibritului) si greu de refutat..
Ce te-ai mai fortzat pana ai inteles ca Zelea a devenit Zelinski si nu invers.
Ideea e sa nu mai zici apasat Zelinski,in rest numai bine Bi-zoo-ane.
Mai intrusule ia zi oare cine a scris Nu exista nici o dovada ca Zelea vine de la Zelinsky,e o manipulare ordinara,ai apasat pe MARO ! la martie 22, 2014 la 1:45 PM? Tu !
Adica tu ai conetsta ca familia ar fi purtat vreodat numele de Zelinsky. DIpa care te-aiu dus la adesa de wiwki indicata de mine , ai citit si acu te repezi f vesel sa zici ce? Ca a fost Zelinski ?!
Pai vezi ma de ce n-0pare ursu coada si porcu obraz? Mai bine ai fi zis mersi ca ti-am explicat cum a ajun s Bucovina din perla corianei lui Stefan „roaba si cadana” …
Ma asta este o comportatre tipica der activist de partid da din ala prost si nensimtit. Sa nu zic ca imi maduce aminte de unele comprtari sa zic asa „etnice” in legatura cu obraznicia care caracterizeaza pe unii fosti compatrihoti.
Apusul este tot mai provocator şi insolent, nemaiţinând cont de nici un fel de tratate sau legi internaţionale . Cu siguranţă această aroganţă dispreţuitoare la adresa tuturor celorlalţi se bazează pe o iminentă forţă, sau pe o acceptare tacită din partea celor cocoţaţi în fruntea unor state, dar mai ales infiltrării tuturor guvernelor cu oameni de-ai lor .
Mai toţi masoni şi-n special de origine iudaică ( vezi cel mai recent puci care a adus la putere nişte asemenea marionete Timoşenko, Iatzeniuc, Hliitcko şi câţi or mai fi în eşaloanele imferioare şi-n posturi cheie financiare şi economice).
Pe de altă parte, această îndrăzneală, nebună uneori, de a provoca acte internaţionale mai mult decât discutabile, trădează teama de a nu intra în plan secund, pierzând o oarexcare supremaţie, de genul „ia-l de pe mine că-l omor” ( şi chiar omoară, dar mai mult oameni nevinovaţi !)
Când instalezi, prin puci militar o echipă de marionete şi-i recunoşti deciziile de importanţă majoră pentru o ţară, aşezându-te cu ei la aceeaşi masă, nu poţi cădea decât în derizoriu. Iar dacă majoritatea românilor, mai pot fi prostiţi şi manipulaţi, nu acelaşi lucru se întâmplă cu ceilalţi decidenţi politici majori (China, India, Japonia, ţările arabe, dar şi Congresul american, care stă să dea în clocot, sufocat de componenţa lui predominant iudeo-masonică. Dacă noi ne mai putem amăgi cu apă rece, ceilalţi par să se mulţumească, deocamdată, cu un război rece, oricand capabil a se activa catastrofal pentru omenire.
Cui ar folosi ?!
Probabil doar celor câţiva păpuşari din umbră, care speră să se salveze oricum. Dar cu ce preţ 🙄
Probabil că Rusia n-a fost niciodată mai îndreptăţită decât acuma să intre într-un război !
Cu toată propaganda de diabolizare a Rusiei, în special al lui Putin ( deoarece un alt Iasenciuc postat la vârf ar spăla-o de toate bolile, chiar cele reale, nu doar imaginare, care i se administrează acum, prin vaccin .poliapusean 😉 ), Putin rămâne un simbol al nealinierii forţate ( până la urmă adevărată alienare!)
Dragule Rusia nu este indreptatita sa intre in razboi. Ca nimn ei nu ii sufla in castronul ei8 de bors (ma rog borsu rusesc e f gustos!!)
Insa ca sa fim cinstiti rusii care de obicei e svinea azi sunt serviti si de bravul Apus. Ca se gfuitac areferendumul di9n Crimeea e ilegal . Insa am avut un referendum (ilegal) si in Venetia.
Ca adevarul este ca miticu (de la mit)”Apus” de aniu de ziule gavareste „regionalizare” si gandeste „autonomii” (cam depasite). Asa ca avem autonomizari sdau idei de si in Catalunia, si in Eukadi (Tara Bascilor) , Giulia Friuliana (Venetia) , ca Scotia si Welsh parca ar vrea si ele sa se desoartza. Ca in Frnata paeca nu mai sunt asa convinsi ca unie et indivizible iar Bretangne, Corisica, Euskadi ba si „Proenevta” (Landgedoc) ar vrea ceva spre divisble )(cam prin 1990 .. ceva la tembe .. despre Toulosuse sec XIII .. albingeznis, catari samd .. si iesire in strada aunor exaltai „Vive le Languedoc libre!!) cu „clomaxu” in BVlacani ( spargerea Iugislaviei).
Voi a zice ca intr-un fel Crimeea e apogeul (climaxul) teoriilor „regionaliste” . Adfica dintai regionalizam , apoi spargem apoi regiunile se unifivca cum trebe.
Ma rog rusii e mai putin subtili si mai directi. Deci regiunea Cr8immea sp-a dus direct „unde trebe”
Problema este insa alta : unde ar trebui ssa se duca niste regiuni „europene”?
Ghita,imi pare rau ca te-am suparat,ai dreptate in tot ce spui !
Doar 1 minut, pentru a spune totul :
E tare faza,dar cred ca e facuta pentru aplauze.
http://vremea.forumgratuit.ro/t567-nu-ne-lasa-ei-anglo-americanii
Rusia a primit documentaţia tehnica pentru faricatia navelor franţuzesti din clasa Mistral.
Rezulta ca SUA-UE colaboreaza militar foarte intens cu Rusia prin vanzare si transfer serios de tehnologie.
Cei care au declansat din umbra cele 2 razboaie mondiale, au in plan si declansarea celui de-al treilea. Ocultii astia lucreaza la 2 capete. Inarmeaza UE dar si Rusia si apoi le pun sa se bata.
Romania, cand a vrut sa cumpere pe bani grei o licenta pentru un motor cu reactie supersonic, nu i-a vandut nimeni. Dar Rusiei i se dau de toate şi nave de razboi si documentatie tehnica pentru construirea acestora.
“Transferul in Rusia a documentatiei de fabricatie pentru clasa Mistral.”
http://www.resboiu.ro/fabius-despre-anularea-vanzarii-de-nave-mistral-catre-rusia/
15 ani de la bombardarea criminală a Serbiei
În seara zilei 24 martie 1999 a început bombardarea Serbiei de către blocul euro-atlantic. Operaţiunea a durat 78 de zile, aproximativ 2500 de oameni au căzut victime.
În 24 martie 1999 orice urma de umanitate a fost strivită sub pantoful secretarului de stat Madeleine Albright. Masca a căzut şi “democraţia” euro-atlantică şi-a arătat chipul hidos mânjit de sânge.
Dumnezeu să odihnească în pace sufletele fiinţelor asasinate de hoardele NATO.
http://mihailandrei.wordpress.com/2014/03/24/15-ani-de-la-bombardarea-serbiei/
Din alt pv :
http://nationalinterest.org/commentary/putin-russias-reagan-9914
http://www.theatlantic.com/international/archive/2014/03/vladimir-putin-russian-neocon/284602
http://www.huffingtonpost.com/2012/10/09/mitt-romney-bain-tobacco_n_1949812.html