Am găsit pe Youtube reportajul BBC Science „The Chinese Are Coming”. Și cred că subiectul merită o discuție mai atentă decât comentariile mele superficiale de la articolul trecut. Pentru că vorbim de Noua Chină, cea capitalistă, globalistă și antreprenorială. Cea care seamănă cu America secolului XIX cu mult mai mult decât SUA lui Obama sau a lui G.W. Bush.
Subiectul expansiunii Chinei mi-a fost sugerat de unul din partenerii germani de business, care mi-a atras atenția acum câțiva ani asupra strategiei chineze cu privire la Africa. Practic „comuniștii” investesc masiv în infrastructura țărilor africane: șosele, căi ferate, telecomunicații, stadioane și mai ales mine. O bună parte a rezervelor mondiale de metale rare se află deja în posesia chinezilor. Care nu au venit să exporte ideologie așa cum au făcut CIA și KGB, ci au venit să facă afaceri. Comerț liber. Mult mai corect și mai cinstit decât au făcut vreodată vesticii.
Și nu numai în Africa, ci și în America de Sud și oriunde altundeva este nevoie de investiții și de comerț liber. Prin comparație, SUA sau UE, seamănă mai degrabă cu vechiul Imperiu Britanic, cel care încerca să sufoce prin taxe și reglementări stupide coloniile de peste ocean, împingându-le să se revolte.
Revenind la reportajul BBC (min 3:20) este șocantă creșterea comerțului dintre Africa și China. De peste 10 ori, adică peste 100 de miliarde de dolari. Ce primește China? Resurse. În primul rând petrol. Doar Angola livrează peste 1 milion de barili zilnic, conform reportajului. China, spre deosebire de vestici, nu impune condiții de „democrație” sau „transparență” atunci când împrumută. E suficientă garanția petrolului.
În schimbul petrolului, China construiește orașe, aeroporturi și reabilitează autostrăzi, investind peste 8 miliarde de dolari și aducând sute de mii de lucrători chinezi. Schimburile comerciale dintre China și Angola au depășit 36 miliarde de dolari în 2013. Noile acorduri au fost semnate, anul trecut, de chiar premierul chinez Li Keqiang, aflat într-un tur al unor țări africane: Etiopia, Nigeria, Angola și Kenya.
Mi-a plăcut și episodul puilor chinezești din Zambia. Ideea fixă că produsele chinezești, în cazul Zambiei, puii crescuți în fermele chinezilor, sunt de calitate mai slabă. Așa își explică furnizorii locali prețul mai mic al puilor „chinezești”. Așa cum Cisco și Alcatel-Lucent trăiesc cu convingerea că echipamentele Huawei sunt mai ieftine pentru că sunt de mai slabă calitate. Se pare că cei ce îi cumpără sunt de altă părere.
Reacția celor ce pierd, fie ei africani, europeni sau americani este să-i trimită pe chinezi acasă. Cum zicea englezoaica stabilită în Zambia, chinezii se uită doar la profit. Ai naibii capitaliști lipsiți de scrupule. Spre deosebire de europeni și americani care au venit să-i civilizeze pe africani. Iar problema a devenit bineînțeles politică.
Ca și în America secolului XIX, proprietarii minelor i-au reprimat pe cei ce protestau pentru condițiile de muncă. Ironic. Echivalentul chinez al directorului Frick de la Carnegie Steel Factory. Pe cei ce protestau nu i-a interesat că minele au fost ÎNCHISE până când chinezii au venit și le-au redeschis. Și nu-i interesează că minele dau de lucru și plătesc taxe și impozite statului zambian. Discuția se poartă în jurul condițiilor de muncă. Sindicatele. Îi interesează mai mult ce câștigă chinezii. Iar chinezii, în nemernicia lor au adus și muncitori chinezi care să-i înlocuiască pe zambieni. Chinezii au investit 1.5 miliarde dolari și au creat 6500 de noi locuri de muncă.
Iar epopeea mineritului continuă în Congo pentru cupru, diamante și metale rare. Interesante condițiile în care lucrează „minerii” congolezi. 11 ore pe zi, 6 zile pe săptămână. Și nu pentru că-i silește cineva, ci pentru că astea sunt condițiile. Minele nu aparțin chinezilor. Aparțin congolezilor. Aici nemiloșii capitaliști chinezi îi „fură” în alt mod. Plătesc prea puțin pentru rezultatele „mineritului”. Chinezii doar rafinează produsele astfel obținute. 90% din resursele minerale merg în China. Firește că cei ce lucrează la topitorii se simt tratați incorect. „Soluția” propusă de activistul local? Să-i trimită pe chinezi înapoi în China. E un leitmotiv.
Următorul popas este în Tanzania. Unde reporterul a ajuns călătorind cu trenul, pe o cale ferată construită de chinezi în anii ’70. Constructori chinezi, ingineri chinezi. Chiar și întreținerea căii ferate este făcută de o mică echipă de ingineri chinezi. calea ferată a fost construită în numele solidarității socialiste dintre țări. Însă acum China a devenit capitalistă. Interesantă perspectiva directorului tanzanian al căilor ferate. Occidentalii sunt prea birocrați. Chinezii investesc mult mai ușor. Pur și simplu e vorba de competiție. Cine reușește să fructifice mai bine oportunitățile africane. Vesticii au devenit mai comozi și mai birocrați.
Pare că așa-zișii comuniști chinezi îi învață pe africani capitalismul. Nu au venit în Africa în numele ideologiei ci urmărind oportunități de business. Și profitul.
Probabil că după Africa urmează Europa și Statele Unite. „Soluția” găsită de birocrații ce ne conduc este să limiteze comerțul prin taxe arbitrare. Care duc la izolare și stagnare. Probabil următoarea „soluție” este războiul.
PS: documentarul „The Chinese Are Coming” a fost difuzat în 2011. De atunci au trecut 4 ani. Și lucrurile stau cu mult mai prost.
Îmi pare rău că am schimbat subiectul, dar mă săturasem de DNA, Băsescu, Ponta, Șova, șamd. Aveam de nevoie de o doză de optimism.
Mi-a plăcut proverbul chinezesc: „ca să scapi de sărăcie, construiește un drum”. Fir-ar al naibii… tot la Băsescu mă gândesc. Cum demonstra el că autostrăzile nu sunt rentabile. Tot Năstase e de vină.
„De ce a fost ejectat Ponta? Era conformist, era de dreapta desi cu discurs de stanga, parea “sigur”. De acord, parea. Dar fusese prezent si la Olimpiada de la Sochi, vorbea cam des de investitorii chinezi (mai pomeneste cineva de ei la Nuclearelectrica?… ca Enel vad ca a renuntat sa mai vanda distributiile de electricitate din Romania pana unde acum cateva luni tot niste chinezi erau in pole position). Cineva, un licurici sa spunem, s-a gandit probabil asa: prin regiune avem Bulgaria, Ungaria, posibil Grecia dupa alegeri, Serbia care inclina spre Putin. Nu putem pierde Romania, avand in vedere pozitia sa strategica, scutul de la Deveselu, etc. Nu mai bine sa piarda Ponta, cam nesigur, cu o coalitie cam mare in spate? Si asa a pierdut Ponta, dupa ce USL-ul se sparsese inainte iar PSD-ul se tot subtiaza in prezent…”
Cine „l-a ejectat” pe Ponta? Nu mai e prim ministru? Deși cu „civili” ca Oprea și Iordănescu nu se știe niciodată.
Era vorba de prezidenţiale !
Mai lasă băutura… 😉
P.S.
Dar mai ales de faptul că s-a zis cu acele investiţii chinezeşti. Şi nu-i bine deloc 🙄
Suntem, sau mai bine zis am rămas, la mâna unor escroci, de atâtea ori dovediţi
Există și o a doua parte a reportajului lui Justin Rowlatt. Despre America. Cea de sud, dar și cea de nord. La prima vedere ambele reportaje par că sunt reclamă pentru chinezi.
Mie mi se pare că încearcă să ne trezească din adormire. În timp ce Obama, Merkel, Hollande și Tsipras ne cântă cântece de leagăn despre „corectarea” inegalității veniturilor, cum putem câștiga mai mult muncind mai puțin și despre viitorul luminos al UESSR-ului și USSA-ului. Fostele puteri mondiale.
Îmi cer scuze pentru stilul „lipsă” al articolului. Am încercat să fac un rezumat al filmului pentru cei ce nu au răbdare să-l urmărească până la capăt.
Reblogged this on adriandc.
Justin Rowlatt a produs și un alt documentar „China on Four Wheels”. Am reușit să găsesc episodul 1, partea 1: Shanghai, trafic nebun, Great Wall Motor Company (care produce un Mercedes GL chinezesc), buletinul de Shanghai, migrația către orașe, Ferrari, Lamborghini, super-cars, super-riches…
„- Câte mașini ai Jeff?
– Am un Lamborghini, două Lamborghini de fapt, două Ferrari, un R8, Audi R8, un Maserati… asta sunt. A… și un Bentley.
– Și ce vârstă ai?
– Am 28 de ani.
– Și cu ce te ocupi?
– Am o firmă de real-estate.”
American Dream. Pardon. Chinese Dream. Sunt un pic dezorientat. Nu erau comuniști? Cum suportă Partidul Chinezesc atâta inegalitate? Mao probabil că se răsucește în mormânt. Noroc cu Deng…
Și o primă explicație pentru competitivitatea Chinei. Program de lucru de 7 zile pe săptămână pentru un salariu de 200 lire sterline. Probabil că activistul sindical din Congo ar înnebuni. În Europa sau Statele Unite l-ar aresta pe patron.
Pentru specialiştii în avioane şi doamnele de companie, nu doar aviatică, care mai apar uneori pe aici 😉 :
O venerabila stewardesa, care avea la activ mii de zboruri si milioane de kilometri, a explicat „VÂRSTA BĂRBATULUI PRIN COMPARAŢIA CU AVIONUL”:
– Barbatul pana la 15 ani: Avion de hartie – se moaie repede la umezeala si cade de cele mai multe ori in bot.
– Bărbatul până în 20 de ani: Avion de agrement – Numai zboruri rapide, de scurtă distanţă şi medie durată, multe cu o evolutie placuta.
– De la 20 la 30: Avion de vânătoare – întotdeauna la post, 7 zile pe săptămână, zi si noapte, indiferent de vreme. Ataca orice obiectiv. Capabil să execute diferite misiuni chiar când acestea sunt la un interval scurt de timp si destinatii diferite.
– De la 30 la 40: Aeronavă comercială – menţine orare regulate. Destinaţii destul de cunoscute şi de rutină. Zborurile întotdeauna ies la ora prevăzută, dar mai necesită mutări şi adaptări care irită clienţi.
– De la 40 la 50: Aeronavă comercială pentru zboruri internaţionale – funcţionează la orele de lux. Destinaţii de înalt nivel cu rare abateri. Clientela soseşte cu mari speranţe, la sfârşit iese obosită, dar in cele mai multe cazuri satisfăcută.
– De la 50 la 60: Aeronavă cargo – pregătiri intense şi multă muncă înainte de decolare. Odată în aer, manevrează lent şi oferă foarte puţin confort în timpul zborului. Clientela este în mare majoritate deceptionata de desfasurarea zborului, multe manifestandu-se oral asupra conditiilor de zbor.
– De la 60 la 70: Deltaplan – necesită condiţii externe excepţionale pentru a-şi lua zborul, de o muncă teribilă pentru a decola iar după aceea evită manevre bruşte pentru ca să nu cadă înainte de timp. După aterizare, demontează şi strânge tot echipamentul cu o viteza demna de cartea recordurilor.
– De la 70 la 80: Planor – zboară uneori, dar numai ajutat. Repertoriul manevrelor extrem de limitat. Odată ajuns la sol are nevoie de ajutor pentru a ajunge la hangar.
– După 80: Aeromodel – este doar decorativ, de funcţional nici nu se mai pune problema.
L-am reformatat ca să ocupe mai puțin spațiu. Inițial am vrut să-l șterg, dar m-a amuzat. Dacă protestează vreo doamnă, îl șterg.
PS: ce înseamnă la orele de lux? Deși nu mai contează. În câțiva ani trec la clasa cargo.
Dacă ştiam, îl reformam eu… 😉
Credeam că eşti deja acolo, mai ales după ce ai rămas în aer, după aterizarea forţată ( doar de împrejurări ? 😉 ) la sol a celor trei 😆
http://www.snotr.com/video/10668/German_Nivea_ad_-_their_reactions_are_priceless
Pe cine ai văzut tu la sol? Din ce am citit la Han am senzația că te-au plimbat pe toate rutele internaționale.
„Monica Macovei condamna declaratiile ambasadorului rus la Bucuresti: Ponta, Aurescu si Iohannis tac inacceptabil in timp ce oamenii lui Putin devin tot mai agresivi. Oleg Malginov trebuie sa fie rechemat la Moscova”
„Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov, a reactionat fata de un articolul „Ispita fascista a tovarasului Putin” semnat de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan pe Contributors.ro si preluat de Romania Libera.
Malginov spune, intr-un comunicat publicat pe site-ul Ambasadei, ca „nu este deloc necesar ca pe paginile publicatiilor centrale sa se dea cuvantul la orice badaran”. Mai mult, ambasadorul rus spune ca „Republicarea despre care este vorba sa ramana pe constiinta echipei editoriale”
Eu sunt de acord cu ambasadorul rus.
Și în plus propun ca Rusia să-i recheme pe Vladimir Tismăneanu, Marius Stan, Ion Mihai Pacepa, Monica Macovei, Elena Udrea și Cosmin Gușă. Sau măcar să-i roage să tacă naibii din gură. Și să se lase de scris.
scuza-ma dar e ridicol.
1 hai sa ii cerem Rusiei o lista cu jurnalisti si oameni politici care nu au voie sa deschida gura
2 daca e vorba sa ii recheme Rusia, o sa recheme tot lotul de sclavi antena 3, care au avut pdv identice cu Vocea Rusiei, de zici xa erau cu dubla comanda. Tismaneanu a fost constant contra dictaturii lui Putin.
Nu sunt sigur daca e rea-credinta din partea ta, chestiile astea se stiu. Dar daca este, hei, nu e nevoie sa discutam, e plin netul de persoane care vb doar cu propriile pasarele
E amice tu ai idei cam putine si cam simpliste….
In primul rand capiatlismul Amercici sec XIX este un capitalism productiv.A se faceau „afaceri” si atunci .. unele bune de tot !!! Au fots candaluri de bursa si atunci.. insa baza baza era alta. PRODUCEAU!!! Din nimic s-a inlatat Pitsnurgu. Otealrii.. cele mai mari din lume. Rockefeller era nu un mamarat de rechin ci sa zic asa un Megalodont atibns de gigantism.. insa drumul sau wera presarat cu rafinari.. Tot mai mari tot mai multe!!! JP Moprgan de pe colt era un Imparat Finaciar cam de cfalibrul multir regi europeno ins aisi baga banii nu in derivate ci in cai ferate si finata pe Edison – si pune abzazele lui General Electric si a industriei electrice si finanta pe Bell .. punand bazele industriei telefonice de azi. A da.. este autorul celei mai scurte telegrame „BUY” si pe WallStret a urmat o Ciocnire a Titanilor. Ca era epoca Titanilor (v si romanul Titanul).
Azi …? Este un capitalism galitian „Gigel are un leu/ Cum i-l ieu?”
Pai cum ? Cu derivative si late asemenea . Un „capitalism” al negustorilor de piei de closca .. sa zic asa „extractiv”. Nu nu atat in sensu cautam shale gase si le extragem cat in sensul sa „extraga” de la altii . Cam in genu iti maglesc masina si o vanz ca piese – mama ce productiv sunt io!!!
Ori in cestia asta capitalistu galitienizat si Martor a lu’ Mises este sponsorul, boosterul, „vectorul” si beneficarul „pericolului galben”; La fiecare dolar pe care George Bufffalo il da pe o „chinezarie” 85 de centi intra in buzunarele „noilor intreprinzatori” americani…
Despre asta este vorba. Nu ii pot concura pe chiezi nu ptr ca lefurile amerloce is prea mari ci pentru ca bishnitzu lor este sa se serveasca de chinezi ptr a saraci pe americanii de rand!! Adica pardon nu s aii saraceasca .. sa le extraga dolariii din conturi!!
Ca dragul meu ….americanu de azi munceste mai mult ptr mai putin compaerativa cu varful 1970-73 (un alb calificat sau cam asa ceva avea su standard de viata cam echialent cu a unui „cadru”, directoras sau om de afaceri nu prea mare din Nemtia sau Franta) . Insa azi repartitia averilor este mult mai inegalitara si se zice de plutonomie …
@ Ghiță Bizonu’
Ne-am întors la vremurile bune de altă dată. Chiar mă plictiseam să fiu de acord cu tine pe teme legate de Băsescu, Udrea și Macovei.
Eu vorbeam de chinezii care au avut curajul să investească în Africa. Peste vreo sută de ani parcă văd că o să ne amintim de titanii chinezi ai economiei. Ce nașpa sună!
La ce „american de azi” te raportezi? La oțelarul din oțelăriile închise pentru lipsă de rentabilitate? La muncitorii din fabricile de automobile din Detroit? Nu mai sunt. Fabricile s-au mutat în China. Și în loc de Chrysler vorbim de Great Wall Motor Company. 🙂
De acord cu Bizonu. Daca nu produci esti mancat.
Păi și cine nu produce? Chinezii sau africanii? Explică-mi cu răbdare că e seară, iar coniacu’ și Cohiba nu prea mă ajută.
Stai că m-am prins. Tu n-ai citit articolul și l-ai citit doar pe Ghiță. Și nici nu te-ai uitat la reportajul BBC. Articolul meu e doar rezumatul (prost făcut) al filmului.
Chinezii construiesc și acasă și prin Africa.
Ghiță nu e mare fan al englezei. E francofon. Tu ce scuză ai?
consider ca bizonu aduce un punct de vedere complementar
Te iert că ai fost simpatic astăzi la bancul cu urzicile și certificatul de producător. Însă nu-ți imaginezi cât de tare mă stăpânesc să nu scot spada și să te fac strecurătoare. 🙂
a vazut, citit, auzit cindva, cineva, undeva un comentariu, cit de cit, inteligent, amuzant, cu simbure al acestui dobitoc mccacat?
@ neamtu tiganu
De ce-l insulți gratuit? Doar pentru ca are o opinie diferită? Eu sunt curios cum se vede situația din partea cealaltă. Cum judeca cineva care o percepe pe Macovei ca fiind onesta.
Pun pariu ca e cineva mai mic de 35 de ani. Adică sa nu-si amintească mai nimic din ceea ce însemna Securitatea.
mult prea nesimtit, tigane. Mars inapoi in mahala. Si cam atat, ca nu meriti mai mult.
M-am grăbit… Chinezul cu super-mașinile a recunoscut la sfârșit că a moștenit firma de la părinți. Un fel de Cășuneanu junior. Dar chinezul nu are Bugatti Veyron. Cred că domnișoara reporter la BBC ar putea să facă un interviu din ăsta și în județul Bacău. Sau la Bamboo.
În partea a doua a episodului 1: China a construit 50000 de km de drumuri în 10 ani și (zice d-ra reporter BBC) are a doua rețea de drumuri după SUA. Mă rog… discutabil. Nici UE nu stă prea rău. Dacă te gândești la Germania. Dacă te gândești la România, parcă îți vine să te compari cu Congo, ca să ai șanse să ieși bine.
A zis și ceva de construitul autostrăzilor pe datorie (de China vorbea), dar nu stau să caut.
Altă statistică șocantă (min 2:00): China construiește 18 milioane de vehicule anual. Mai mult decât SUA și Japonia ÎMPREUNĂ!
În schimb discuția cu chinezoiul care se ocupă de International Sales la Great Wall Motor Company mi-a dat dureri de cap. N-am înțeles nimic din ce zice nici măcar cu subtitrare. Vorbește engleza ca un marțian după un coniac și-o havană.
Iar chestia cu angajații și roboții m-a băgat de tot în ceață. Nici treaz nu-i deosebesc. Și sunt de acord cu el că e un miracol. Cum naiba știu cine primește sandviș și cine baterii?
Mi-a mai crescut moralul la partea cu China rurală. Au și ei săracii lor. De fapt per capita, China e mai săracă decât Bulgaria și Jamaica. Am scăpat milimetric de vreo comparație nașpa.
Ce ciudată chestia cu Solar Valey. Parcă ar fi minionii din Despicable Me. Dacă li s-a spus să pună panouri solare, apoi pun panouri solare. Pe acoperiș, pe stâlpi, pe mașini, pe șapca cu ventilator.
Cred că și pe capacul de toaletă sunt în stare să pună celule foto-voltaice.
Hm … cestia asta este mai veche decat 2011. In 2011 deja .. deja China era SUS.
Insa in sfarsit o serie de dobitoci din Occident su-au dat seama ca e cam tarliu ptr vest. si ca poate zborul Dragonului Celest nu mai poa fi nici oprit nici controlat.
Si asta si multumita dmnului Ronald Reagan ala de se zice ca a invins comunismu da nu prea se zice a ingenuncheat America. America aia productiva
Ca au „delocalizat”. Adica au dus in China otelarii si altele ca astea. Si au importat .. castigand gros. Adica au exportat slujbe bine platite din America si in schimb au inmultit numarul de guarzi … si alti asemena „productivi” .
Si s-au tinut de magarii finaciare.. ca o magarie a bagat Japonia in rahat nu altecele ce si zic. Da inainte sa bage Niponia in rahat Niponia dorea sa pastreze capacitaile industriale in SUA. ma rog a cam reusit, azi Honda Accord e cea mai populara berlina in SUA. Si Toyota este un mare producatro amerlocan. Da Chrysler s-a cam dus dracului..si multe locuri de munca bine platite..Da voi a zice ca in anii aia americanii au facut un film :”Japonezii pot. Noi de ce nu?!” … de unde citez „munctorii produc 10% din prblemele unei firme” De restu is responsabili directorii ..
Si a cazut lagarul socialist si URSS ul… Si toata lumea „buna” s-a repezit in „noile teritorii” din Estul fost rosu’.
Sa zic asa Africa a fost abandonata… Vid ..
Ei si chinezii, care incepeau sa aiba un ban au aparut in Africa.. cu imprumuturi in conditii superultra avantajoase… „Dobanda? Minima da minima!” „Ce crezi ca un spital iti ajunge? Ca si cinci ar fi prea putine da hai sa zicem trei..” Si uite asa cu teancu de bani in mana au „ocupat” Africa . Si mai ales au umplut Africa de chinezarii – si biciclete, si tranzistoare si motorete si ce o mai fi. ma rog au adus si muncitori chinezi .. De prin 2000 unii africani aau incept sa le displaca .. fiindca hai pe bune .. chinezii nu mai pot fi trimisi la plimbare ..
Dar la baza este ca in anii 90 si primii de dupa 2000 RP Chineza a execuata un remarcabil taras pe burta (ai facut armata?! Taras de infanterist sub foc de mitraliera asta au facut!!)
Nu s-au bagat peste nici un interes european sau american. Nici japonez … Se mai scria catesceva pe ici pe colo (asa am faklat si eu) insa cui sa ii pese? Cui s aii pese de petrolul angolez cand toti salivau gandind-se la Baku? Ma rog ptr prostovani petrolul caspic efra o cestie noua. Ptr altii era speranta ca vor „reveni” ..ce sa le pese de Angola? La ce le trebuia Angola? Lasa-i pe galbejiti sa piarza bani idioti cu ochi oblici!!
Da da galbejitii care platesc ca naiba sa aduca petrol din Angola il platesc cu .. „chinezarii” pe care tot ei le produc!!!
Si s-au straduit sa isi faca acces la resurse din proaspat abandonata Africa si unieri nici cele mai bune. Numa sa nu deranjeze nici macar pe italieni sau potughezi…
Si au continuat. Se impaa destul de bine cu Pakistanu .. si ai facut pe intermdeciari diplonatici sa ii impace cu nu stiu cine din fosta zona sovietica.. Interesu chinezesc find o ditai conducat de hidrocarburi mai lunga ca o saptama de post sever. Dintai s-a ras de galbejitii cei idioti care nu se uita la cheltuilei ca apoi sa se observe ca au evitat transportul maritim. Da este cel mai ieftin. Insa oceanul este controlat de SUA … daca pricepeti ..
E … si prin 2007 SUA si Anglia au descoperit ca nu prea pot controla China.. Sic a de fapt China isi face multe aprovizionari fara sa dea obolu „datorat” anglo-saxonilor.Nashpa nu?!
Frumos rezumat. Ne apucăm să învățăm chineza? 🙂
PS: am făcut armata. La transmisiuni. 9 luni pierdute de pomană. Țăcăneam morse și acasă mă aștepta calculatorul. Un ZX Spectrum 64 adevărat. Îmi venea să mă urc pe pereți de draci.
Partea a treia: orașe fantomă, gustări chinezești (gheare de găină), noua clasă de mijloc, excursii în grup (dar nu cu autocarul, ci fiecare cu mașina proprie), Mount Tai, temple, Mao, Kuomindang, China rurală.
@ mac gregor
1. Tismăneanu e odrasla lui Leonid Tisminețki, cominternist evreu. Holocaustul „românesc” se datorează faptului că Antonescu îi aresta și-i deporta pe evreii BOLȘEVICI de peste Prut, agenți ai Rusiei comuniste. Nu se gândește nimeni că în România, nu au fost deportați evrei.
Recunoaște că e de prost gust să te ocupi de condamnarea Comunismului în România când tatăl tău l-a adus românilor odată cu tancurile rusești.
2. Alături de Tismăneanu și Marius Stan aruncă cu rahat în Dej (citește articolul acesta). Probabil pentru că a reușit să-i scoată pe ruși din țară (să nu uităm că eram sub ocupație) și să ne scape de gașca de evrei cominterniști (Pauker, Tisminețki, Chișinevschi, șamd). A fost nevoie de cartea lui Larry Watts, un ofițer de informații american, ca lucrurile astea să fie spuse corect din punct de vedere istoric după 1990.
3. Ion Mihai Pacepa a avut „meritul” de a-l îndepărta pe Ceaușescu de vest. O spune chiar el. Din perspectivă geostrategică, acest lucru a fost o mană cerească pentru ruși. Conform lui Larry Watts, Pacepa a lucrat direct pentru KGB.
4. Monica Macovei împreună cu Traian Băsescu au fost parteneri de business (ca reprezentanți ai statului român) ai lui Viktor Bout (agent GRU) în traficul de armament (Țigareta 2).
5. Cosmin Gușă s-a dat de gol în direct la TV referitor la relațiile cu Rusia și serviciile lor de informații.
6. Elena Udrea a fost lansată în politică de Cosmin Gușă. Îți mai amintești de afacerea ALRO?
7. Atitudinea anti-Rusia a lui Traian Băsescu e de operetă. Produce mai mult rău decât bine României. Exact ca și „defectarea” lui Pacepa la americani, care i-a servit de fapt pe ruși.
PS: Presupun că lucrurile astea ți se par noi. Probabil ești mai tânăr. Cei care erau prea mici la „Revoluție” ca să-și amintească ceva tind să judece lucrurile după ce citesc prin presă. Mai discutăm dacă te pasionează.
E ….
Nu am citit „opera” lui Pacepa . Javra – ca javra este – s-a „ridicat” in cea mia neagra si dura epoca si a ales „liberatea” cand lururile s-au linistit si mai ales la scurt timp dupa defectarea astuia relatiile cu SUA s=-au stricat. inidvodu sustine cam multe ineotii. Ca cum Ceasca si brejnev erau intelesi cas nae d\face pe nebunu ca sa prosteasca occidenetu. ma rog daca tiata CIA este o adunatura de certini asa o fi. Insa sunt ceva „cartite” in CIA. Nu ‘cartite” romanesi ci rusesti!
Apoi Pacepa le cam minte. Cica el un nenorocit de colonel din RSR putea sa seconverseze amical cu un Brejnev beat. Pai cam o companie de generali KGB nu aveau acest privilegiu !!! Numa ptr asta „merita” sa fie omorat e acei kagebei!! Adica gelozie pura …
Sa nu mai zic ca Pacepa se cam luada ca el a fots mereu in solda sovietica. Asa o fi da asta nu inseamna ca intreg serviciul securitatii .
In fine el a bagat sau a fots foloist sa bage idei tampite in vidul dintre urechile lu Reagan .. Cu careta aia Orizonturi Rosii , Dupa ce RR a ceiti cateva pagini a ajuns la conlcuzia ca in RSR e mai rau ca in URSS . Cutez din http://www.agerpres.ro/lifestyle/2013/06/29/ronald-reagan-surprins-de-dezvaluirile-socante-facute-de-pacepa-a-schimbat-politica-externa-fata-de-romania-18-17-23
Republicanul Frank Wolf, în prezent la cel de-al 17-lea mandat în Congres, a lucrat cu Reagan în timpul Războiului Rece. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru WND-TV, Frank Wolf a amintit de o întrevedere pe care el, senatorul Jesse Helms și alți câțiva au avut-o cu președintele Reagan și în cursul căreia au discutat condițiile din România comunistă.
Înainte de a fugi în SUA, în 1978, Pacepa a fost șeful serviciilor române de informații externe și mâna dreaptă a dictatorului român. La auzul dezertării lui Pacepa, Ceaușescu a făcut o criză de nervi și a dat ordin ca Pacepa să fie urmărit în America și ucis.
La sfârșitul anilor ’70, înainte ca Pacepa să facă dezvăluiri, președintele Carter îl aprecia pe Ceaușescu ca fiind mai mult un moderat, luminat, tipul de pro-occidental comunist, ‘cu care se puteau face afaceri’, în contrast cu ‘aripa dură’ de la Moscova. Carter era convins că a ajuta această țară independentă era un pas crucial către dezmembrarea URSS. După alegerea lui Reagan, chiar și propriii consilieri pe politică externă erau divizați, unii considerând că România era o țară moderată cu care SUA ‘puteau lucra’ împotriva Moscovei, mai spune Wolf.
Totuși, după cum o dovedesc dezvăluirile șocante făcute de Pacepa în ‘Orizonturi Roșii’, ‘moderatul’ Ceaușescu era o mare minciună, un viclean calculat, fiind vorba de o campanie de ‘dezinformare’ creată în mod expres pentru a-i păcăli pe americanii creduli.
În realitate, după a declarat Frank Wolf pentru WND, viața în România ‘era mai întunecată decât la Moscova’. Reagan a găsit dezvăluirile făcute de Pacepa atât de fascinante și de convingătoare încât și-a schimbat politica față de România la numai o zi după ce a primit un exemplar din ‘Orizonturi Roșii’, volum la care s-a referit drept ‘cartea sa de căpătâi în ceea ce privește dictatorii’.
Citind la WND-TV din jurnalul lui Ronald Reagan, Wolf l-a citat pe fostul președinte american care reflecta asupra presupusei ‘moderații’ a României: ‘Aparent este un fals /…/ și încălcările drepturilor omului sunt mai grave decât în Uniunea Sovietică’, scria Ronald Reagan în jurnal.
Eu il bag uindeav pe Wilf asta . Nu de alta dar eu in 1977 am facut o excursie de 1 luna in URSS. Moscova si Leningrad . Cestie oarticulara.. am stata la rusi in casa , am umbalt de capu meu pe strazi . magazine si binelmtesl muzee , ezpocitii samd. Adica nu o cestie aranjata si aseptica. Pot sa zic ca la noiera incoprabil mai multa liberatet decat in URSS… la noi unii faceau gat ca nu sunt lasati sa emigreze.. in URSS cam nimeni nu dorea sa emigreze (de obicei emigru in saloane psihiatrice). Noi ziceam cam farafereala bancuri politice despre Ceasca si lenuta.. sovieticii zambeau politicosi privind caricaturile din Pravda. Caricaturi cu amerikanski
(a da ce am cautat in Rusia? Pai ca puteam sa vad cateva tablorui – s azicem 14 Cezane unu langa altu , cele mai bune tablouri din perioada Albastra a lui Picasso, 1/3 din tabourile lui Rubens sau atribuitelui Rubens samd. Si s aimi scot parleala – adica am cheltuit cca 4500 si dupa 2 luni de la revenire mi-am cumparat o haina de piele de 2.500 de lei , mai veam 1000 de lei si un aspriatior buran plus ceva fleacuri rpintre care un blitz electrinic cu axcumaltor – usor 500 lei)
Si am impresia ce a socat pe RR (carele nu prea era doxat .. ci cam tembel)
Nioste pagini in care Nae era acuzat c ain oarticular foloseste cuvantul „jidan” (cuvant care in medile populare in 1940 nu era chiar peiorativ) si ca duoa ce a avut ointalnire cu catva evrei si-a spalat mainile cu spirt. Acu nu stiu daca sipa spalat mainile cu spirt .. stiu decta ca atunci cand a venit in vizita in isntitulul unde lucram gaica care i-a dat florile de bin venit (buuUUUUUUUNNNAAAAAAAAAAAAA!!! „arma de nimicire in masa” as zice! la vederea ei te trecea cu erectie si la 70 de ani!!) dintai a facut un rpaid control ORL .. ca urma sa se pupe cu nae si sa nu aiba rosu in gat … Ca era cam paranoic tovarasu .. asa ca cred faza cu spirtu da nu din cazua ca aia era evrei …
Na si apoi s-au pus pe noi cu bata .. Juma din ce am indurat in anii 80 este meritu lu Pacepa .. si daca aveam intradpevar insi profesionisti ala suferea de boala profesionala calibru makarov
A da. Nu am citit caretea. Insa fargamente pe ici pe colo de prin EvZ si late fituici din astea da!
In „vino” veritas !
Mesajul a fots trmis pe sec./ Adica ceai negrui si cafea
acum in secunda asta nu se potriveste.
Ce nu se potrivește? 🙂 Vrei să zici că nu se potrivește în contextul declarațiilor ambasadorului rus?
nu se potriveste dupa programul meu. Care n-are nici o legatura cu demnitarul rus responsabil cu intimidarea Romaniei.
am ceva experienta cu chinezii. nu numai cu mincarea chinezeasca care-mi place destul de mult.
Am participat la un proiect mare, de ordinal miliardelor, cu chinezii.
In primul rind am fost scolarizati, doua ziel am invatat cum sunt chinezii si cum trebuie sa ne purtam cu ei. Scolarizarea facuta de chinezi originali.
A inceput cu deja celebra ca trebuie sa dai cartea de vizita cu doua miini si pina la fel de celebra ca trebuie sa mergi cu ei la masa cind te invita si sa bei la rind cu ei, ceea ce mie nu mi-ar fi displacut. Cred ca si chinezii au fost scolarizati pe invers, adica cum trebuie sa se comporte cu nemtii pt. ca putine din lucrurile invatate s-au confirmat.
Am avut mai apoi onoarea sa-i scolarizez, o saptamina intreaga, ca elevi sunt la fel ca toti elevii din lume, uneori adorm la cursuri.
Mai apoi am fost in China sa lucram impreuna.
Impresii:
-cine-I lauda pe chinezi ii subestimeaza, mie mi s-au parut extraordinari de inteligenti, harnici, politicosi.
-dezvoltarea Chinei e uluitoare, am fost de doua ori la interval de citeva luni, locuiam intr-un hotel splendid si lucram intr-un cartier nou nout construit pt. firme deci traversam Pekingu. La a doua vizita ma fost uimit ca se construise deja un cartier nou si cind spun cartier e ca si cum as spune un orasel nou.
Cel mai nasol era insa aerul, poluarea, am avut zile in care se lasa un zmog ca de abia vedeai la citiva metri. Cred ca tocmai poluarea va frina masiv dezvoltarea Chinei.
Chinezoaicele sunt foc de frumusele chiar daca au picioare scurte si strimbe si nu prea au tzitze.
Si-nca o remarca, nu prea am vazut batrini, nu stiu ce fac chinezii cu batrinii, ii ascund, ii desfinteaz!?
OAr mai tineri decat sunt .. Ca sa ratate a batran un chinez trebe sa fie foarte batran
Ghita, scuza-ma,mesajul era pt Porthos,mi-a placut sinteza in 7 puncte
facuta mai sus.
Sanatate!
SUPOZITOR
Invenţie care va rămâne în anale.
DANS
Expresie verticală a unei dorinţe orizontale.
FEMEIE
Ansamblu de curbe care fac să se îndrepte o linie.
FLIRT
Chestia în mână, mâna în chestie, dar niciodată chestia în chestie.
G
Punct sensibil al femeii situat undeva între degetele mari de la picioare.
ADOLESCENŢA
Plictiseala de a fi singur, dorinţa de a fi doi, teama de a fi trei.
AJUTORUL PENTRU LUMEA A TREIA
Ajutor plătit de săracii din ţările bogate pentru a ajuta bogaţii din ţările sărace.
AMOR
Cuvânt de 4 litere:
două vocale, două consoane… şi doi proşti.
AUTOSTOPISTA
Tânără în general frumoasă şi cu fusta scurtă care îţi iese în cale, atunci când eşti în maşină cu prietena.
AVOCAT
Singura persoană capabilă să scrie un document de 10.000 cuvinte şi să-l intituleze „Sumar”.
BABY SITTERI
Adolescenţi care trebuie să se comporte ca adulţii, în aşa fel încât adulţii care pleacă de-acasă să se poată comporta ca adolescenţii.
BANCHER
Un tip care-ţi împrumută o umbrelă, când e senin şi care ţi-o ia înapoi, atunci când începe să plouă.
BOLERO
Vesta scurtă spaniolă pusă pe muzică de Ravel.
CAPITALISM
Regim în care omul îl exploatează pe om. În regimul socialist e invers.
CĂSĂTORIE
Unire care face două persoane să suporte lucruri, pe care n-ar fi trebuit să le suporte vreodată, dacă ar fi rămas singure.
CELIBATAR
Barbat care poate avea mai multe femei pe genunchi, dar nici una pe brate.
A COMPLICA
Nimic nu e mai complicat decât a simplifica, nimic nu e mai simplu decât a complica.
CONSULTANT
Specialist care-ţi ia ceasul de la mâna, îţi spune cât e ora şi te face să-i plăteşti serviciul.
CURTEA CU JURI
Grup de douasprezece persoane trase la sorti pentru a decide cine, dintre acuzat si victima, are cel mai bun avocat.
DEMOCRAT
Prea sărac pentru a fi capitalist şi prea bogat pentru a fi comunist.
DEMOCRAŢIE
Regim în care fiecare are dreptul să susţină că e sub dictatură.
DICTATURA
Regim în care toata lumea trebuie să spună că e democraţie.
DEZILUZIE
Sentiment resimtit atunci, cand posteriorul superb pe care-l admirai nu coincide cu fata care se intoarce.
DIPLOMAT
Cel care-ţi spune să te duci la dracu’ cu o asemenea eleganţă, încât îţi şi vine să te duci.
ECOU
Fenomen natural care are întotdeauna ultimul cuvânt, chiar şi cu o femeie.
ECONOMIST
Expert care va fi capabil să spună mâine, de ce nu s-a întâmplat azi, ceea ce a prezis ieri.
GARDEROBA
Loc unde este aşezată îmbrăcămintea atunci, când nu mai sunt clanţe de uşi disponibile.
GENEALOG
Cercetător gata să vă urmăreasca strămoşii atât de departe, cât vă ţine punga.
A HORCĂI
Mod de propagare a zgomotelor (zvonurilor) de ultimă oră.
HOMOSEXUAL
Bărbat care se distrează acolo, unde ceilalţi se screm.
ÎNCREDERE
Libertate acordată unei persoane pentru a face prostii.
LÂNĂ VIRGINĂ
Lâna unei oi care aleargă mai repede decât ciobanul.
MIZERIE
Situatie economica in care ai avantajul ca se elimina teama de hoti.
MOŞTENITOR
Rudă apropiată care vă ia pulsul de fiecare dată, când vă strânge mâna.
PARINTI
Cuplu care învaţă un copil să vorbească şi să meargă, pentru ca mai târziu să-i spună să stea jos şi să tacă din gură.
PESIMIST
Un optimist cu experienţă.
PESTE
Animal acvatic care creşte extrem de rapid între momentul în care este prins şi momentul în care pescarul îl descrie prietenilor săi.
POLITICĂ
O chestie care are rolul de a împiedica oamenii să se ocupe de ceea ce-i priveşte.
PORTJARTIER
Accesoriu feminin a cărui dispariţie din cauza ciorapilor cu chilot a dus la falimentul a numeroase cinematografe de cartier.
PRIETEN(Ă)
Este o persoană de sex opus care are acel „Nu ştiu ce” care elimină orice dorinţă de a te culca cu el (ea).
PROBA ORALĂ
Examen de admitere a stagiarelor la Casa Albă.
PROGRAMATOR
Cineva care rezolvă o problemă pe care n-o aveaţi într-un mod pe care nu-l înţelegeţi.
PSIHIATRU
Specialist în domeniul inteligenţei care-i ajuta pe oameni să înţeleagă de ce sunt sonaţi.
RABLĂ
Automobil dintr-o altă epocă în care toate piesele fac zgomot, cu excepţia radioului.
SÂNGE RECE
O chestie usor de avut in decembrie.
STATISTICIAN
Persoană care consideră că sunteţi la temperatură potrivită atunci, când staţi cu capul în congelator şi picioarele în cuptor.
UŞOARĂ
Femeie cu aceeasi morală sexuală ca şi bărbaţii.
Pai daca China construiește 18 milioane de vehicule anual. Mai mult decât SUA și Japonia ÎMPREUNĂ si în loc de Chrysler vorbim de Great Wall Motor Company.. se prea poate ca China sa fi ajuns prima economie a lumii …
La care american ? Pai la americanu normal .. nu la aia 1% de sus.
Autostrazi .. Chinezi fac – vedeam un filmuletz de ma apuca groaza (sa fiu cinstit cunt cam acrofob) .. o autostrada pe care zici ca esti in avion . Noi nu … ba in 2006 ma miram de cestii mult mai rele (pe scurt. Iarna pe motiv de zapada TIR-urile puse sa ocoleasca pe la Cheia . Soferii fac urata, fotreaza si trec. Romania Libertina si Bulina Oficioasa sucarite foc ca trebuia pusa legea si armata pe TIR isti. Totusi parca TIR uri inseamna comert si afaceri …. Cam tot atunci DN nu stiiu cat de pe Valea Oltului blocat de caderi de pietriaie. vreo 4-5 zile Muntenia a fots taiata de Ardeal si viciu inversa…. hm … Stalin a zis ca „o natiune este un popr care are o piata”. Distrige cominicatiile si vei distruge piata. Distruge piata si nu vei mai avea o natiune.. Mai zicea ceva Stalin „strileai!” [impusca!])
In alta ordine de idei.. ieri dimmineata ma apuc si scriu ceva despre secificitati chinezesti. Si dupa vreo ora cade buleftrica ..
Seara ma apuc din nou. Cade buleftrica!! Revine dupa 1 ora , flucueaza , cade in 20 de minute ….
Si cum schita o fac pe wordpad .. pierd tit. De 2 ori !!
@ Ghiță Bizonu’
Pentru ca le scrii pe wordpad. Daca scriai pe iPad nu le mai pierdeai. 🙂
Si Wordu microsoft salveaza
Awww, wordpad…
A da.. Cestia cu Bolodera si Dej .. sau ia de vezi acu cuim uni basisti se iau de „Joianis” …. Si puen astea in paralele cu „Ceuasescu nu fii trist/ Ilescu-i comunist” sau cu „linia a 2a a nomeclaturii”. Cum zic intitdeauna la venirea unuo nou sef vor fi unii nemultumiti. Aia din gasca veche .. Nu de lata dar eu de 25 de ani am oaresce nelamuriei ref la cei din Pta Universitatii … Destui din cei pe care ii numean „catezi de intreorindere” plus altii din liniile 3-7 erau tare virulenti.. in cel putin un caz aveam ceva bauieli – un unchi cu :intrati” la Leana Codoi care acu nu mai avea intrari pe mot9v ca Codoi se cam ciuruise …
Un nou sef in Romania? Unde, cine? Ca abia astep sa-l vad pe Ponta aruncat din palat cu un sut in dos.
Kaiser Klaus este noul sef …
deci nu mai trebuie decat sa afle si Ponta, si dupa aia suntem rezolvati. Ce inseamna sa nu fii informat.
mac gregor
dintai asa … mac gregor din Gombe era un cimpanzeu. Pan Troglodytes. Nu imi dau seama ce este in poza …babuin sau catezl
Acum intre noi.
Klaus este noul sef in sensul cur de lins/pupat .
Klaus desi se cam vrea Kaiser are unele imepdimente constitutionale. Tui ar trenui sa stii ca in 90 , in fata popularitaii lui Iliescu, popularitate considerata excesiva, popozitia dimcrata a guitat ca de Ignat ca vrea uin presedinte decor si republica parlamentara. Insa ca sa se dea saticafuctie eletoratului s-a ajuns la solutia unui presedinte cu functii reduse insa ales prin viot diorect. Ca electoratuil cand zicea „democratie” gandea „ca in America” si nu ar fi agreat ca presedintele sa fie ales prin jocuir de culise in parlament …
Acu ca nu va convine ce ati cerut tine mai degrabna de caracterul cam tiganesc sau imatur, lipsei de decenta si limitarilor intelectuale. Asta se vazu f bine in 99 cand Ctinescu tzapu s-a apucat sa demita un premier .. Voi suntei inca in faza „imi iau jucarile si plec!”
Nu o sa imi perd timpul explicandu-ti Constitutia si cele ce deriva din ea. In definitiv Th Paleologu a crescut in Paris in timpu coabitariilor Mitterrand – Balladur si Chirac-Jospin.
„Acu ca nu va convine ce ati cerut tine mai degrabna de caracterul cam tiganesc sau imatur, lipsei de decenta si limitarilor intelectuale.”
Ghita, macrahat e reprezentantul tipic al basistului Taliban, logica, morala, principiile nu conteaza pt. el, nici nu stie ce sunt alea.
Io aveam impresia ca democratia e chestie imperfecta capabila de auto-corectare.
Cat despre insultele cu animale, sper ca esti constient ca Ghita Bizonu e nume de bou. Numa’ zic.
Ia spune-ne care sunt principiile tale tigane,
„1 nu am nimic de zis propriu, dar vin si injur ca adversarul e un rahat”
asta e tot ce faci de n ani.
Tigan borat.
Now back on track.
Singura problema a lui Johannis este ca alegerile parlamentare ar fi trebuit tinute la o luna dupa alegerile prezidentiale.
Asta i-ar permite presedintelui sa aiba un parlament cu care sa colaboreze si ar elimina toate miscarile de trupe de dupa – gen nevoia de a se alia cu Voiculescu pt majoritate etc.
Vorbiti de Chirac-Jospin, dar in Romania nu ai cu cine:
– in februarie „Comitetul Executiv al partidului, dar şi Biroul Permanent Naţional, două foruri de conducere ale PSD, adoptaseră decizii prin care toate solicitările procurorilor DNA vor fi încuviinţate pozitiv”
– in aprilie dupa votul din Parlament care l-a salvat pe Sova, Ponta s-a facut ca nu intelege intrebarea.
Cum poti sa colaborezi cu un putzoi ca Ponta, pe care hotararile solemne il tin 2 luni?
mac gregor
eu nu te-am insultat. Am comunicat decat o mica nelamurire . Ptr a verifica cestei cu mac gregor v si In umbra omului de Jane Goodall. O catre „clasica” si un bestseller …Chiar daca secundar „btranaul domn” mac gregor era un personaj important si usor tragic ..
Daca nu ai fi fost chiar bou ai fi putit profita de confuzie si sa lasi o banuiala de un mesaj abswscons asupra conditiei umane .. Dar esti!!!
Dovada find „parerile” tale despre Constitutie. Tu „anticomunist” de my sheet (buffalo’s sheet) visezi la o „democratie cu tatuc” in care UNUL , zis SEFUL (il Duce,. der Fuhrer, Capitan, Caudillo , Conducator, Poglavmic) ordina si restu executa ..In buinul stil local SEFU trebuie lins/pupat in partile dosnice ca sa se obtuna deneficii (Caorl 2 zicea ca nu are cur ptr atatea buze. Estima necesitatile „intectuale” cam la 2 hectare de cur . Nu glumesc..)
Ti e fpat doresti un Ceausesc „procapitalist”
In rest ce zice de „gauntamizarea Romaniei” aruncata pe piata de „fostul Cur-de-Lins Basescu?
Pia vezi ca esti …. orice da nu cimpanzeu?!
domnu’ care scrie cu picioarele, am niste noutati pentru dv: „mac gregor” este un nume purtat de o gramada de oameni, nu numai dat unui cimpanzeu dintr-un documentar vazut de dv in copilarie.
De exemplu exista o tara numita Scotia unde exista chiar mai mult de 10 persoane purtand acest nume. Iar clanul mac gregor chiar exista si are o istorie interesanta.
„Daca nu ai fi fost chiar bou ai fi putit profita de confuzie si sa lasi o banuiala de un mesaj abswscons asupra conditiei umane .. Dar esti!!!”
Ah well, drum bun tataie.
Eu am spus clar ce schimbari vad la Constitutie: „Singura problema a lui este ca alegerile parlamentare ar fi trebuit tinute la o luna dupa alegerile prezidentiale.
Asta i-ar permite presedintelui sa aiba un parlament cu care sa colaboreze si ar elimina toate miscarile de trupe de dupa”.
De unde ati scos-o ca eu vreau dictatura si altele. Am mai vazut batrani care se certau cu mine dar de fapt se certau cu imagini false din capul lor, in urma privirii la Antena 3. Ajungeau chiar sa ma acuze si sa ma condamne de chestii pe care nu le facusem niciodata – pana ii scoteam din delir.
Si titi dion clanul mac grogoe arata in poza precum vavatrul lu matale , da?! Si nu cocomentar vazut ci carte citita … Buna carte! cateodata parca ar fi viorba de basescu si ai sai …
In rest tu a jun adevarat juniro crescut in decmoratia ei de viata nu resueseti sa pricepesti capropunerile atel au si niste consecinte ….
Publicat pe Mar 31, 2015
Incredibil !
În mai puțin de un deceniu, războiul Statelor Unite împotriva terorismului a costat viața a două milioane de oameni în trei țări: Irak, Afganistan și Pakistan. Acest bilanț sumbru nu include și pierderile de vieți din alte state. Această cifră este de 10 ori mai mare decât cea difuzată oficial de autorități și de media occidentale, susține un raport realizat de ONG-ul „Physicians for Social Responsibility”.
Numărul victimelor războiului impotriva terorismului, condus de SUA în Irak, Afganistan și Pakistan, este de 1,3 milioane, în 12 ani, susține un studiu realizat de un grup de medici afiliați la „Physicians for Social Responsibility”, publicat la jumătatea acestei luni. Circa un milion de oameni au murit în Irak, adică 5% din populația totală a țării. In Afganistan au fost ucise 220.000 de persoane, iar alte 80.000 în Pakistan.
Această statistică nu cuprinde însă și victimele operațiunilor militare ale SUA și aliaților lor în țări precum Yemen și Siria.
Nici moartea a aproximativ trei milioane de refugiați din cele trei țări incluse în studiu. Prin urmare, susțin cei de la Physicians for Social Responsibility”, bilanțul victimelor războiului anti terorism ar putea depăși lejer două milioane.
La acest rezultat au ajuns autorii studiului pe baza diverselor rapoarte și studii, date lor publicate de entități ale Națiunilor Unite și de unele guverne sau organizații neguvernamentale.
”Cifra este de zece ori mai mare decât cea pe care populația și experții o cunosc și decât mass media și principalele ONG-uri o difuzează”, se spune în documentul Physicians for Social Responsibility.
Cercetătorii citează în acest sens, un sondaj al agenției AP, de-acum doi ani, în care americanii spuneau că aproximativ 10.000 de irakieni și-au pierdut viața în timpul ocupației americane.
Presa occidentală se concentrează adesea pe numărul victimelor actelor teroriste ”care se adaptează perfect imaginii de război pe care încearcă să o creeze”, decât pe cel al victimelor atacurilor americane, afirmă ONG-ul.
Dar americanii se luptă de zor şi cu propriul popor ! 🙄
Un documentar extraordinar, care demască cu mult curaj acest lucru ! :
http://www.jurnaltv.ro/video/Food_Inc
chiar era sa scriu ceva despre chinezi in sensul ca sunt buni copiatori dar cu inventivitatea stau prost, cind, iata, http://www.tecmania.ch/de/wissen/articles/ein-gedrucktes-haus-fuer-4800-dollar
o stire proaspata ma contrazice.
Un chinez a reusit sa inventeze un system de printer in 3D prin care construieste ….case.
Eh … asa se intampla.
Dinati copiezi. Daca ai succes intr-o zi vei ajunge estrem de sus .. Nju prea mia ai ce copia . Insa de acu ai expereinta tehnica, bani cacalau si cam tot ce iti trebuie. Asa ca nu ai ce face INVENTEZI.
Hia sa revin ..
Nu de alta dar subectu ma intereseaza (excita dpv entelectual) de multa vreme ..
Subectu in sine are cateva niveluri …
1) strict economic. China creste ca voinicu din poveste
2) economie politica doctrina. V 1 insa da de ce creste? Ca cat este capitalism pur, cat capitalism de stat si cat o mai fi „altceva” (adica comunism, confuzinias dracu sa il ia de ISM!)
3)politica pur si simplu. De ce a reusit China unde a esuat Rusia si cam tot lagarul socialist? Pai sa zicem ca in CHina canci democratie. PCC a zis „imbogatiti-va-ti prin munca , produceti pentru voi, tara si fisc DA SA NU VA PUNA draci sa vorbiti prostii gen dimcratie, dreptrurile lu’ omu’ca dracu-i cat casa si calare pe voi!!!!” A se nota : daca la inceput unii tovarasi erau absenti motivati de la sedintele de partid ca erau in Japonia sa faca afaceri (tovarasi de nadejde deveniti capitalisti multimilionari cativa ani in urama cativa f bogati si importanti afaceristi au avut onoarea de a fi primiti in Partidul Comunist. SI PCC a zis ca ua fost primiti findca serveau exceptional politica statului si partidului da sa nu isi inchiopuie orisicine ca este destul sa fii multi arhimilionar ca sa intri in PCC….
4)Politica internationala. Cand un colos prercum China creste economic .. apai unii se vor restrange dramatic. Acum vreo 50 de ani de gaulle a zis „cand se va trezi Chona se va zgudui lumea”. Ei bine azi lumea se zguduie!! A da.. cica deja in zona S pacifica statele sunt extrem de atente la China. Si daca nu se prosterna este doar ptr ca tovarasi de la Peking ar considera asta o insulta – „Suntem comunisti chinezi ce dracu!!!”.
Sunt a dracului de multe de zis. Carti grele (de peste un kil!) de scris aici…
Numa strategia externa. remarcabilul „taras pe burta” din ani 90 merita toata admiratia .. Incet , cu rabdare, China a „recuperat” zonele „abandonate” si le-a integrat comertului ei. A cheltuit cu munifiscenta daca nu chiar cu magnifiscenta… parand ca o face din motive de ideologie .. insa la final s-a observat ca este greu de scos si influentat. Ca Dracii cei mari nu prea au cum interveni si controla …
Insa desi Chinma a copiat ce au facut alte state sarantoace si subdezvoltate inainte .. este f greu de imitat . Findca ce au reusit ei este bazat pe o istorie unica .
De exemplu brutalitatea expoatarii din China . Asta ptr ca CHina nu a fotsm nu este si nu va fi „demcorata” in sensul nostru. Si pentri c ain China individul este pe locul a 5lea „dintai zeii, apoi conducatori, stramosii, familia si la sfarsit TU!” si asta de milenii. In China unii care in cuesuo vietii ajunsesera sa stranga averi impresionante la final au trecut in mod dezinteresat in serviciul Statului.. Sa servesti Statul este la ei o onoare (ma rog multi se servesc .. din plin,, Parca numa 1000 de foste oficalitati sunt impuscate anual) si poate fi apogeul unei vieti plina de impliniri marete.
Asta cuplata cu suprapopularea cronica , veche de peste 1000 de ani, face , intr-un fel, aceptabila brutalitatea exploatarii de azi.
Mai ales fiindca se urmareste recuperarea pozitiei rminente a Chinei. Pozitie pierduta la finele sec XVIII si mai ales in sec XIX. Motive destul de bune ptr un popor nu doar mandru de traditia si cultura sa* ci ferm convins ca este singurul popor civilizat din lume.
America ce poate sa opuna?! Traditia ei ca maine voi trai mai bine decat azi , ca daca muncesti din greu si contatant te voei imbogati? Bune! Insa nu pentru a cere muncitorului sa fie la fel de „competitiv” precum cel chinez!!! Nu de lata dar si in sec XIX America se s\distingea prin nivel de traui ridicat. Si ptr cestiile grele mai slab platite a importat culi .. adica chinezi fericti ca erau bine .. platiti!!
* In China se mai utilizeaza un dictionar e rime care are daor cu ceva mai mult de 2000 de ani. Vobra ceaa .. „scuzati da noi facem poezei de numa 130 de ani ininate nunstioam decat sa imjuram grosolan” ca oricum e mai bine decats a recunosti ca … cultura ta nu se compara ca vechime „Vai draga deci acum 2000 de ani stramosii vostri atarnau de coada printre brazi?!”
Sau .. birocratia nu este o cestie cu care sa te mandresto. Un chinez si-a facut un doctorat cu studiul birocratie chineze .. evolutia ei in 2500 de ani. Cum a crescut nenorociata de birocratie de vreo 200 de ori in 2500 de ani. Groaznic. Europenii au publicat stirea asa in trecere ca o curiozitate „cu ce se mai ocupa unii in China .. ” si apoi au imitta procu in papusoi. Pai normal Franta ce abirocrata nu are decat vreo 7 secole amarate si celebritatea expresiei „Silence je verbalise!” (ca de abia de atunci procesul „verbal” a devenit scris!!!). V mai sus cestia cu atarnatu de coada …
Vad ca Ghita si MacGregor s-au pus de acord cu un lucru: tiganii nu sunt frecventabili. Unul ii vede fara caracter, celalalt borati. Ma rog, chestie de gust. Ghita, dar cu Paleologu ce ai ? De ce l-ai introdus asa netam-nesam in discutie ? Tigan nu-i, sau e ? Constantinescean nu putea fi, era cu casul la gura, de-abia daca avea 21 ani cand a devenit Constantinescu presedinte si nici macar nu locuia in Romania pe atunci. Atunci ? Care-i complexul care nu-ti da pace ?
Ca junele Vechi Olog a stat degeaba la Paris. Adica cum se zicea pe vremea cand primu din neamu lui s-a scolit la Paris „s-a dus bou si a venit vaca”
Repet vitelu asta batranb a a[pucat 2 „coabitari” locuind la Paris. Se pare ca individu habar nu are ce e aia .
Sic a face pe desteptu.. ca cand daca i-as zice bou ar imseamna sa insult un animal util si gustos !!!
Eh cum scria Eminescu – toti ilotii toti gusatii …
Îmi cer scuze că nu am fost prezent zilele astea, dar văd că discuțiile merg și fără mine. Chiar mai bine. 🙂
Înțeleg că Rusia a amenințat cu folosirea forței nucleare.
„Rusia a ameninţat cu folosirea „forţei nucleare” pentru a apăra anexarea Crimeei şi a avertizat că „aceleaşi condiţii” care au determinat-o să acţioneze în Ucraina există şi în cele trei ţări baltice, toate membre NATO, relatează The Independent, în ediţia electronică.
Potrivit notelor unui american la o întâlnire între generalii ruşi şi oficialii americani – şi văzută de cotidianul The Times – Moscova a ameninţat cu un „spectru de răspunsuri de la nuclear la non-militar” dacă NATO dislocă mai multe forţe în Lituania, Letonia şi Estonia.
Ruşii au declarat la întâlnirea care a avut loc în Germania luna trecută că o încercare de returnare a Crimeei Ucrainei va fi întâmpinată „puternic, inclusiv prin folosirea forţei nucleare”.
Ei au declarat că dacă NATO trimite arme Ucrainei, această iniţiativă va fi văzută drept „o nouă avansare a NATO spre graniţa rusă” şi „poporul rus va cere un răspuns puternic”.
O sa mai vedem multe din astea.
Foto: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c3/Map_of_NATO_chronological.gif
Pana in anii 80 expansiunea putea avea o noima. De ce a continuat insa si dupa 1990?
@ Radu Humor
De care „expansiune” vorbești? Practic toată lumea a intrat in NATO de frica rușilor. E complet diferită de „expansiunea” sovieticilor. La ruși vorbim de ocupație militară.
Citeşte şi tu ce i-am recomandat mac acului , 😉
http://www.aparatorul.md/anumiti-pasi-facuti-de-nato-au-fost-contraproductivi-securitatea-federatiei-ruse-a-fost-periclitata/
http://www.antena3.ro/economic/biz-news/grecia-calul-troian-al-europei-tsipras-se-intalneste-acum-cu-vladimir-putin-va-fi-un-mare-eveniment-289159.html
Selectate ….
Monica Macovei, 20 mai 2012:Monica Macovei, 20 mai 2012:
“Da, are tot dreptul ambasadorul american sau alti ambasadori sa faca astfel de comentarii, pentru ca SUA, Departamentul de Stat, a finantat atat DIICOT, cat si DNA, adica parchetele specializate pe crima organizata si coruptie. Sigur ca-i intereseaza ce se intampla cu investitia lor, in sens de eficienta. Doi: au investitori straini. Investorii straini sunt interesati sa nu fie coruptie in Romania. Cine lupta cu coruptia din Romania, la nivel de investigatii? DNA. Deci e firesc si normal sa fie ingrijorat si sa-si spuna parerea cu privire la cum e condus DNA, daca e condus eficient impotriva coruptiei sau nu”. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12304315-monica-macovei-ambasadorul-gitenstein-are-dreptul-faca-aprecieri-despre-procurorul-sef-dna.htm
Hm Gitenstein are dreptul … romanii nu …
Postac 1Romania nu a deins niciodata de vestul europei si nimeni altul nu-I de vina pentru tampenile care a facut in WWII decat romanii.
Au trecut de mult vremurile cand Romani era umita si granarul Europei,cand evreii romani,oameni de afaceri au comandat de la taranii romani sa le faca si vanda grau si graunte,le-a platit onest si inca le-a dat banii din inainte ca sa cumpere seminte.Taranii au muncit de zor ca au avut pentru ce. Din moment ce antisemitismul roman a ridicat capul, afaceristii evreii, exportatori de grau si graunte au parasit Romania sau au trecut a alte soiuri de afaceri. Taranii romani nu maipot de atuncia „sa ridice capul” iar Romania a inceput uneori si sa foamete..
Pai statistic fara evreii romani care azi cuceresc lumea din Israel,azi tara lor cu inovatile lor de inalta tehnologie la ce te-ai asteptat? Inca dupa cam 50 de ani de razboi,mizerie si saracie ..Evreii romani a fii urcat sensibil IQ -ul statistic a romanilor dar nu at vrut evrei la voi.
Postac 2Daca Ucraina si Romania intra sub controlul atent al CIA si Mossad atunci spionii rusi vor avea un acces mai greu la secrete de stat.
Hm .. nu cu multi ani in urma seful antenei CIA dinBucuresti era agent rus .. Si ar mai fi .. ala Pollard .. vindea secrete ameficane catre Mossad. Si junele au cam ajuns de la Mossad la sovietici..
@ Ghita Bizonu’
Îi suspectezi ca sunt troli MOSSAD sau CIA? 🙂
Nu draga. Doar PROSTI!!!!!
Insa benefici altora .. inclus intereselor reprezentate de cele 2 institutii de binefacere devenite pe la niui de bine futere ..
A.. postacu nr 1 locuieste in Israel. Prostia lui find modul cretin in care isi prezinta „ideile”. Da ma roag la tara merge
Un lucru însă este palpabil. Declarația fostului președinte Traian Băsescu despre „guantanamizarea României” este cea mai gravă declarație antiamericană făcută de un politician român de rang înalt în ultimii 25 de ani. Dacă ar fi atacat numai DNA-ul, ar fi fost ceva firesc pentru dl Băsescu. Atacul asupra unui subiect atât de sensibil pentru America are însă niște conotații ce îi pot pe unii duce cu gândul foarte departe. Ce va face în continuare dl Băsescu? Va oferi detalii despre eventualele închisori ale CIA în România, acelea căutate ani de zile de Comisia Europeană?
În primul rând, prin voința Americii și împotriva votului masiv dat de poporul român, dl Băsescu a fost menținut în scaunul de la Cotroceni în 2012. Pentru noi, pentru români, faptul că dl Băsescu își abandonează fără scrupule absolut toți aliații este un lucru obișnuit. Dar ce surprinși trebuie să fie americanii! Probabil că n-au mai văzut așa ceva, de când l-au susținut pe dictatorul Noriega, după care, tot ei, dezamăgiți, au trebuit să-l aducă în America pentru a-l condamna…(Bogdan Chiriac)
Nu cred că a vrut să se ia de americani. Poate că e doar stupid. Sau poate că le transmite ceva „aliaților” din CIA, însă mă îndoiesc. Eu cred prima variantă, e pur și simplu idiot.
Sunt de acord cu tine,sper sa inteleaga si mac gregor si intreg hanul.
ah well…
sa fac o lista cu prostiile tunate de sefii USL in care va puneati toata speranta in 2012? Ponta, Crin si Voiculescu.
Sa calculam cantitatea de dume adunate de la acesti printi ai basinilor in doar 3 ani?
sper sa inteleaga si radu humor… nah, n-o sa inteleaga nimic,
Să văd ce o să înţeleagă un mac ac ca tine din acest excelent interviu ?http://www.aparatorul.md/anumiti-pasi-facuti-de-nato-au-fost-contraproductivi-securitatea-federatiei-ruse-a-fost-periclitata/
este vreun premiu daca citesc articolul sau ce?
@ intrusul
Acum am citit și eu ultimele comentarii de Han. Dar văd că se discută de Iohannis nu de Băsescu.
Chiar mi-a placut articolul lui d’Artagnan. M-a amuzat pierre. E în stare să fie băsist, chiar și fără Băsescu. Sau poate că e chiar Băsescu sub acoperire.
Ce facem nene,jucam la mai mare?
Discutam de basescu,cat de tulburat e.
IA MAI DATI-L IN MORMINTII MA-SI !!
Sa ne intoarcem la cestii mai distractive..
China a inmceput safari prin Evropa .. nuc hiae ca in Africa dar mai banos :
China a fost, in 2011, cel mai mare investitor in Germania, devansand Statele Unite ale Americii.
Potrivit datelor comunicate de agentia guvernamentala care se ocupa de promovarea Germaniei in randul investitorilor straini, Germany Trade and Invest (GTAI), chinezii au investit anul trecut in 158 de proiecte in Germania, americanii in 110, elvetienii in 91, iar francezii in 53.
Cu toate acestea, Europa a fost responsabila anul trecut pentru aproximativ jumatate din investitiile straine in Germania, noteaza AFP.
Unul din cinci proiecte, care au vizat, in mare parte, constructia de noi fabrici, au fost in domeniul ingineriei mecanice si automobile, iar 13%, in noile tehnologii. In schimb, energiile regenerabile nu au atras decat aproximativ 6% din investitii.
Interesul companiilor chineze pentru Germania este din ce in ce mai mare. In aceasta saptamana, firma chineza Heibei Lingyun Industrial Group Corporation a preluat producatorul german de componente auto Kiekert.
De asemenea, in luna ianuarie, grupul Sany a cumparat producatorul german de utiliaje de constructii Putzmeister pentru 500 milioane de euro, una din cele mai mari achizitii derulate de o companie chineza in Europa.
Germania nu este singura tara europeana care prezinta interes pentru chinezi. Recent, miliardarul Huang Nabo a anuntat ca vrea sa achizitioneze un teren de 300 kilometri patrati de in nordul Islandei, pentru a construi un spatiu de agrement bio.
Premierul chinez Wen Jiabao a declarat in cursul forumului economic de la Guangzhou, in prezenta cancelarului german Angela Merkel, ca tara sa nu are nici intentia, nici resurse pentru a cumpara UE.
Premierul Chinei a subliniat in acest context ca ajutorul pe care tara sa doreste sa-l acorde Europei se rezuma la mijloacele necesare depasirii perioadei de criza, relateaza In Dies.
„Unii sunt convinsi ca aceasta mana de ajutor reprezinta o tentativa de cumparare a Europei, dar ingrijorarile acestora sunt complet neintemeiate”, a tinut sa precizeze liderul chinez, subliniind ca stabilitatea financiara a Batranului Continent este importanta pentru echilibrul economic international, nu doar pentru China.
In replica, Angela Merkel a incercat la randul sau sa asigure China de vitalitatea monedei euro si de increderea sa personala in capacitatea Europei de a depasi aceasta perioada dificila.
Potrivit sursei citate, expertii in macroeconomie apreciaza ca mai bine de 550 de miliarde de dolari din datoria europeana ar reveni insa tocmai Chinei, dar valoarea exacta nu a fost confirmata oficial.
Caffe Orefici se afla printre cele 18.000 de anunturi ale companiilor si antreprenorilor din Italia, publicate din februarie anul trecut si pana acum, pe Vendereaicinesi.it (vindem catre chinezi), un site creat pentru ca italienii loviti de a treia recesiune in sase ani sa atraga investitori chinezi.
In timp ce patronii magazinelor isi intorc privirea spre comunitatea locala chineza, cele mai mari companii din tara cauta investitori direct in Asia. Italia a fost cea mai mare tinta a Chinei din Europa, dupa Marea Britanie, anul acesta, cu achizitii transfrontaliere de 3,43 miliarde dolari, potrivit datelor Bloomberg.
Prim-ministrul Matteo Renzi, care trebuie sa reduca serios din a doua cea mai are datorie a Europei, peste doua trilioane de dolari, a invitat investitorii chinezi in iunie, in timpul unei vizite la Beijing, sa cumpere participatii la companiile italiene.
Achizitiile globale transfrontaliere ale Chinei au ajuns la 54,3 miliarde dolari anul acesta ( 2014 ), in crestere cu 35% scrie, Bloomberg. Numarul chinezilor care vor sa investeasca in Italia a fost in crestere anul trecut si trendul continua si in 2014, a declarat Sara Marchetta, partener la firma de avocatura Chiomenti in Beijing.
Piata fashion, cea auto si cea a echipamentelor industriale reprezinta punctul de interes principal al chinezilor. Retailerul Shenzhen Marisfrolg Fashion Co. Ltd a cumparat in februarie brandul Krizia.
Peste 90 de grupuri chineze, excluzand Hong Kong, aveau participatii la firmele italiene la sfarsitul anului 2013, in crestere cu 20 de procente, potrivit Italy-China Foundation.
„Increderea s-a reintors si a investi aici in Italia convine tuturor pentru ca preturile sunt foarte jos, practic bijuteriile se vand pe alune”, a declarat Antimo Cappuccio, partener al Pirola Pennuto Zei & Associati din Shanghai.
„Chinezii cumpara aproape tot, asa ca am incercat sa dau un anunt cat mai convingator”, a declarat Marina Cerrato, care in iulie anul trecut si-a vandut afacerea in mai putin de 40 de zile unei familii chineze din Bologna. „Nu am dat-o gratis chiar am obtinut un pret bun pe ea”.
Un numar tot mai mare de straini bogati isi cumpara statutul de european pe masura ce, fortate de criza, un numar in crestere de tari vand pasapoarte contra banilor cash. Portugalia, Spania, Grecia si Cipru dau vize de sedere strainilor bogati, daca acestia cumpara proprietati de minim 250.000 de euro.
Cetatenii chinezi sunt in fruntea celor care cumpara aceste bilete de intrare in Europa, spun expertii in imigratie. Dupa ei, urmeaza cetatenii Rusiei, Emiratelor Arabe Unite si Africii de Sud, scrie CNN.
Investitorilor straini care cumpara proprietati imobiliare le este garantat dreptul de sedere si, in unele cazuri, cetatenia deplina a Uniunii Europene. Limita minima variaza de la 250.000 de euro la 500.000 de euro.
In Portugalia, dreptul de rezidenta e vandut cu 250.000 de euro, prin cumpararea unei proprietati. Dupa 5 ani, strainii pot cere drept de rezidenta permanenta, iar dupa inca un an, cetatenie UE.
Portugalia mai face comert cu vize cu cei care investesc capital sau creeaza locuri de munca in tara, un program care exista si in SUA, care are oferte pentru cei ce investesc minimum 500.000 de dolari.
Vizele spaniole si portugheze ofera detinatorilor acces liber in zona Schengen, cu exceptia Marii Britanii. Conform datelor oficiale, 330 de vize au fost tranzactionate in Portugalia in primele 12 luni ale programului, de pe urma carora au fost castigati 225 de milioane de euro. In Grecia, a fost aprobata doar o astfel de viza.
Francisco Barata Salgueiro, partener in cadrul unei firme de avocatura portugheze, spune ca in acest moment are 150 de investitori chinezi carora le acorda asistenta pentru asa numitul program ‘Vizele de aur’.
Cresterea numarului de doritori se datoreaza si coborarii stachetelor. In ianuarie, numarul minim de zile cerute pentru a sta pe teritoriul statului portughez, a fost cobarat de la 5 ani la numai 35 de zile.
Salgueiro spune ca cei mai multi investitori sunt atrasi de perspectiva de a calatori liber prin Europa. „De asemenea, mentioneaza usurinta cu care isi vor putea trimite copii la studii in Europa. Doar putini vor sa se stabileasca aici”, spune el.
Si Spania a lansat un astfel de program in octombrie, cu doar cateva diferente notabile. Tariful minim e 500.000 de euro, dar cei care isi doresc cetanie europeana vor gasi afacerea mai oneroasa. Ei trebuie sa stea in Spania cel putin 6 luni pe an, timp de zece ani, inainte de a se vedea cetateni europeni.
Printre ultimele achizitii negociate pe continent de catre chinezi se numara un complex de 18 cladiri situat in Piata Potsdam din Berlin si producatorul italian de anvelope Pirelli.
Preturile scazute ale activelor si tendinta de privatizare a acestora au adus in spatele brandurilor Volvo, Peugeot Citroen, Sonya Rykiel, Port Pireus, Pizza Expres sau Aquascutum noi actionari de pe continentul asiatic.
Cotidianul
Criza datoriilor i-a adus pe asiatici pe vechiul continent
China a început să cumpere Europa bucată cu bucată
Publicat Duminicã, 29 martie 2015
Până în 2011, China reprezenta doar un receptor de investiţii europene şi nimeni nu se gândea la ceea ce urma să vină. Cu chiu cu vai, investiţiile asiatice ajungeau anual la 2 miliarde de dolari pe an în Europa. Criza datoriilor a dat însă peste cap tot trecutul. Unele guverne au devenit vulnerabile şi au dorit cu orice preţ să privatizeze ceea ce se mai putea pentru a face rost de bani. Cei mai mulţi ochi s-au îndreptat spre China, ţara despre care se putea spune că avea bani să cumpere orice. Aşa se face că Volvo din Suedia, portul Pireu din Grecia, casa de modă Sonya Rykiel din Franţa, gigantul auto Peugeot Citroen, restaurantele Pizza Express, producătorul de îmbrăcăminte de lux Aquascutum din Marea Britanie au primit o puternică infuzie de capital chinezesc. În ultimele zile, asiaticii s-au arătat foarte interesaţi de clădirile de la Berlin Potsdamer Platz şi de producătorul de anvelope Italian Pirelli. Şi investiţiile chineze au explodat, de la 2 miliarde dolari în 2010 la 18 miliarde de dolari în 2014, doar în Europa, depăşind astfel suma trimisă în SUA.
China deţine în acest moment 1% din stocul de investiţii directe externe în vechiul continent. Însă Bloomberg atrage atenţia că nu sunt luate în calcul investiţiile private directe, în special în zona imobiliară portugheză sau letonă. Europa este relativ ieftină, este deschisă iar chinezii sunt interesaţi de tehnologie. Ultima mare lovitură dată de China este achiziţia unui simbol al industriei italiene, Pirelli. Ofertantul, China Nationa Tire & Rubber Company, parte a gigantului de stat ChemChina, vinde anual 20 de milioane de anvelope pe an, dar nimeni nu a auzit până acum de brandurile sale, comparativ cu Pirelli. Italienii deţin cel de-al cincilea cel mai valoros brand de anvelope din lume, fiind devansaţi de alţi doi europeni, Michelin şi Continental, companii mai mari, dar mai greu predispuse la achiziţii. Pentru un cumpărător ambiţios, cu capacităţi de producţie şi cu mulţi bani, Pirelli este afacerea perfectă iar preţul de 7,5 miliarde de dolari este mic în comparaţie cu veniturile ChemChina, de 40 de miliarde de dolari. Achiziţia poate propulsa gigantul chinez de anvelope pe piaţa mondială. Se repetă astfel istoria achiziţiei Volvo de către Geely. Comportamentul investiţional al chinezilor este uşor de desluşit. Până în prezent ei s-au axat pe achiziţia de firme deja existente, nefiind însă interesaţi de investiţii de tip greenfield, adică de la zero. Ei au nevoie de recunoaştere mondială. Şi aici intervine o problemă. Nu există nicio problemă dacă afaceri private ajung în mâini private, gen Pizza Expres sau Volvo. Dar când mărci celebre europene cad în mâinile unor companii de stat chineze, vorbim de geopolitică. “Pentru moment, pare că vin bani din cer cu aceste investiţii chineze, însă ele s-ar putea transforma pe viitor într-un cal troian”, susţine Sophie Meunier, de la Princeton University. Spre deosebire, investitorii europeni din China sunt obligaţi să înfiinţeze societăţi mixte cu parteneri locali şi sunt supuşi altor numeroase restricţii. UE încearcă să negocieze pentru o mai mare deschidere a pieţei asiatice, dar Europa rămâne mereu în dezavantaj. Nu e vorba de reciprocitate. Deschiderea întreprinderilor de stat chineze faţă de investiţiile europene înseamnă un sprijin pentru un regim care nu este neapărat prieten Europei şi care cu siguranţă nu împărtăşeşte valorile sale. Deocamdată, Europa nu se fereşte de investiţiile chineze, ci de cele ruseşti. Dar nimeni nu poate să spună azi de ce banii Dongfeng Motor sau ChemChina sunt mai buni decât cei ai Rosneft sau Gazprom.
Dintr-un motiv inexplicabil, europenii privesc investitiile chinezilor, chiar si pe cele ale companiilor de stat, ca fiind mai putin periculoase decat cele ale oligarhilor rusi, observa scriitorul Leonid Bershidsky, intr-un comentariu pentru agentia Bloomberg.
@ Ghita Bizonu’
Frumusețea „expansiunii” chineze este ca se bazează pe business, pe comerț și nu pe exportul de ideologie. Și nici componenta militară nu e foarte vizibilă.
Pe termen lung s-ar putea sa-i mănânce cu fulgi pe americani. Din punct de vedere economic.
E … e ceva cu China
Da, cum zic multi China nu revolutioneaza tehnologiile. Eu zic inca nu .
Deocamdata acumuleaaza si nu are nevoie sa inventeze.
Ia sa vedem lista de cumpraraturi. Volvo. Volvo inseamna o tehnologie reputata. Cativa ingineri de la Volvo, mai muoti tehnicieni „exporatati” in China (mai de voie mai de nevoia de a castiga multi bani) vor invata pe chinezi cum sa faca masini bune. Chiezi au cumparat si Rover. Nu lis-a permis sa ia si numele. Ma rog tehnologia Rover nu este chiar faimoasa. Insa unele varianate de Rover erau finisate la nivel de Daimler van den Plass. Adica imediat sub RR si mult peste Mercedes!
Ia sa fantazez nitel- o masina de o calitate gen Volvo finisata la un nivel peste Mercedes … la un pret mai „uman” decat un SEL sau A8.. Ar fi interesant nu?!
Oricum germanii au avut o experienta interesanta cu Maglevu. Au construit unu in China. Azi China stapaneste acesta tehnologie. Ma rog au ceva experienta – au „sublerit” un MIG 21 si au incput s apriduca si ei.. Ma rog nu era la calitatea MIG insa zbura si in lipsa de altceva era bun.
Deocamdat cumpara.. Cand va fi nevoita va inventa ..
@ Ghiță Bizonu’
Și în telecom e la fel. Huawei a devenit una dintre cele mai mari și mai puternice companii producătoare de echipamente de telecom din lume. Și se luptă cu… ZTE (compania chineză de stat).
Dacă acum 15 ani se băteau americanii (Lucent, Motorola, Cisco) cu europenii (Alcatel, Siemens, Ericsson, Nokia) astăzi au mai rămas doar umbrele lor. Alcatel, fuzionat cu Lucent, abia se mai târăște, Cisco a făcut implozie, iar ceilalți aproape că au dispărut. Mai știe cineva dacă Siemens sau Motorola mai există în telecom? Iar Ericsson e un fel de integrator. Cred că nici ei nu mai știu dacă mai produc ceva.
@ mac gregor
Surprinzător, articolul postat de Radu Humor e chiar Ok. Spun surprinzător, pentru că de obicei Radu Humor postează linkuri către surse teribil de dubioase. Și de data asta linkul este către o astfel de sursă (ceva cu juriștii ortodocși din Moldova), dar este o preluare după Agerpres a interviului original cu Oleg Malginov, ambasadorul Rusiei la București.
Din motive care îmi scapă, toată lumea a criticat poziția Rusiei, fără a publica poziția nuanțată a ambasadorului. Nu sunt un fan al lui Putin. Dimpotrivă. Însă cred că și unii adversari ai lui sunt la fel de toxici.
mno bine, o sa arunc o privire
Mai bine uită-te direct la interviul original din Agerpres. Link-ul e în comentariul meu de mai sus.
PS: Ești ardelean? 🙂
Da 🙂
Eu sunt „gascon” oltean. Pare că ești minoritar pe aici (pe blog). Mai e un singur ardelean de care știu, dar nu e fair sa-l deconspir. Spune el, daca are chef
PS: am postat un articol nou, despre Grecia.
Doamne… ce idioți:
Cred că Grecia nu va putea fi salvată. Pentru că cei care o guvernează (guvernul comunist pro-Moscova – nu glumesc, Syriza acolo își are rădăcinile) nu vrea să o salveze. Pun pariu că se vor găsi destui guguștiuci care să spună că e vina FMI. Și/sau a Uniunii Europene.
Gospodarul aduce un cocoş tânăr pentru a-l înlocui pe cel bătrân.
Imediat cel tânăr se dă la găini, dar cel bătrân îi zice :
– Hai să facem o înţelegere :
fugim trei ture în jurul coteţului şi dacă mă prinzi, toate găinile sunt ale tale. Bun?
– Bun, zice ăla, sigur pe el.
Cam spre sfârşit, când era să-l ajungă, apare stăpânul care-l înşfacă spunând cu năduf :
– Formidabil, al zecelea cocoş pe care-l cumpăr şi pe ăsta trebuie să-l tai că-i homosexual!
– John, mâine va veni în vizită soacra-mea. Uite lista completă cu mâncărurile ei preferate.
– Am înţeles, sir, răspunde valetul!
– John, dacă un singur fel de mâncare din lista asta apare pe masă, eşti concediat!
Un preot la căpătâiul unuia care trăgea să moară:
– Strigă acum, cu putere, că te lepezi de Satana, să ştie că nu ţi-e frică de el.
Nici un răspuns.
– Strigă fiule, cu toată forţa ta!
Linişte…
– De ce nu strigi, nu mai ai putere?
– Părinte, până nu aflu în ce direcţie mă duc, nu vreu să supăr pe nimeni!