Așa cum i-am promis lui Ghiță, voi încerca să explic un pic cum funcționează creditarea bancară.
„Credit risk for dummies” – culmea, deși există ghiduri pentru un milion de lucruri inclusiv „Mutual Funds”, „Currency Trading”, „Investment Banking”, nu am găsit un astfel de ghid pentru evaluarea riscului de creditare. Pare deci că ideea de a scrie un astfel de ghid e bună. Firește că nu voi putea acoperi într-un singur articol ceea ce ar trebui scris într-o carte. Însă ar putea fi introducerea și poate cuprinsul pentru cei ce vor să studieze mai departe.
Să presupunem că suntem persoana responsabilă de creditarea persoanelor fizice la o bancă fictivă, Banca de Credite. De obicei, o astfel de persoană se numește Vicepreședinte Retail Banking. Pentru simplitate să zicem că vom acorda doar credite ipotecare, adică credite garantate cu imobile. Paradoxal, ca procedură, acesta este creditul cel mai complicat pentru că:
- trebuie să evaluezi valoarea curentă a imobilului pus ca garanție;
- să ghicești trendul pieței imobiliare pentru o lungă perioadă de timp (durata creditului), de cele mai multe ori mai mare de 10 ani, ceea ce e un lucru cvasi-imposibil;
- să te asiguri că debitorul are o sursă sigură de bani care nu o să dispară pe durata creditului, ceea ce este iarăși cvasi-imposibil.
Asta înseamnă că trebuie să plătești evaluatori în care să ai încredere, să ai un departament de „forecasting” macroeconomic care te costă o căruță de bani în fiecare lună și să ai o armată de oameni, care să întocmească și apoi să verifice dosarele de credit. Dacă ați aveți un credit, probabil că știți câte „dovezi” conține un astfel de dosar. După care începe verificarea atentă a documentelor pentru a evita FRAUDA la cereri.
Pentru a evita munca inutilă, înainte de a se trece la întocmirea dosarului, banca face un „pre-scoring”, pentru a vedea dacă creditul poate fi acordat pe ceea ce SPUNE cel ce cere creditul. Aici apare pentru prima dată voodoo-ul numit „risc de creditare”, ascuns în cuvântul SCORING.
Practic banca trebuie să ghicească dacă un gigel, având vârsta X1, venitul X2, de profesie X3, angajat ca X4, la societatea de tip X5, din industria X6, șamd va fi capabil sau nu să returneze creditul de valoarea Y1, pe perioada Y2, cu dobânda Y3 și comisionul de acordare Y4, șamd.
La prima vedere este un lucru imposibil. Statistica ajută ca o frecție la un picior de lemn. Te ajută să ghicești corect aproximativ 20-30% din clienți. Din fericire, cineva a inventat ghicitul științific al viitorului și cu date ISTORICE corecte, poți ghici corect peste 95% din clienți. Restul reprezintă pierderi, ce se acoperă din marginea băncii sau din valorificarea garanțiilor.
Atunci când am zis date ISTORICE am introdus deja a doua necunoscută majoră.
Oricât de inteligente ar fi sistemele de „ghicit” științific, ele folosesc ca date de intrare lucrurile deja învățate despre comportamentul creditorilor. Nu pot inventa (încă) modele. Ca atare, „lebedele negre” (evenimente rare și improbabile) le perturbă major, blocând decizia. Din acest motiv, imediat după criză, creditarea s-a blocat subit și încă își caută drum. Pentru că noile modele au nevoie de timp pentru a se valida.
Vorbind de economia noastră, „lebăda neagră” a fost decizia de a tăia salariile bugetarilor cu 25%. Brusc comportamentul de plată excelent al bugetarilor s-a deteriorat brusc.
(Partea a doua)
Revenind la SCORING, este de spus că o întreagă industrie s-a dezvoltat în jurul subiectului transformându-l într-un fel de voodoo, deși problema este una elementară. Practic trebuie să găsești „pattern”-ul celor care își plătesc ratele la credit, din mulțimea celor care iau credite. Dacă vreți, dezvolt ideea despre cum se face asta, dar mi se pare mai interesant de văzut de ce o problemă de matematică cu soluție cunoscută s-a transformat într-un fel de ritual șamanic, pe care doar cei „inițiați” au voie să-l practice.
Probabil că ați intuit, de vină sunt din nou parlamentarii. Cei care trebuie să reglementeze lucruri la care nu se pricep, dar despre care au voie să-și dea cu părerea și, infinit mai rău, să le transforme în LEGI. Iar asta s-a întâmplat (în primul rând) în Statele Unite.
Cel mai ușor de înțeles exemplu este eliminarea prin LEGE a rasei, etnicității, sexului și vârstei, caracteristici critice la evaluarea modelului de risc.
By law and regulation, an individual’s personal characteristics—such as race or ethnicity, national origin, sex, and, to a limited extent, age—must be excluded from credit-scoring models.
(citat din „Report to the Congress on credit scoring and its effects on the availability and affordability of credit” – august 2007)
Corectitudinea politică, ca de obicei, sfidează logica elementară. În mod surprinzător, România este încă „rămasă în urmă” la acest capitol al corectitudinii politice, astfel că sunt semnificativ mai puține restricții la construcția modelelor de risc.
Din nefericire, „libertatea” aceasta a fost folosită greșit de idioți. Atât greci, cât și austrieci. Disperați după cota de piață, unele bănci (și sunt celebre Volksbank și Bancpost) au decis să ignore riscul și să-și crească cu „orice preț” portofoliul de clienți. Firește că s-au ales ce cei pe care ceilalți nu-i voiau. Efectul se știe. Volksbank a intrat, mai întâi în conflict cu BNR-ul și apoi în dificultate financiară. Atitudinea dură a BNR-ului, care a obligat banca mamă (care la rândul ei a fost susținută de statul austriac și în ultimă instanță de contribuabilii austrieci) să susțină subsidiara, a salvat de faliment banca românească. Însă prețul plătit de banca mamă a fost uriaș. Practic s-a vândut, cu tot cu celelalte subsidiare, pe nimica toată către rușii de la Sberbank.
Iar Volksbank România, repusă pe linia de plutire a fost preluată de Transilvania. E de văzut, dacă Transilvania va reuși să o mențină sau se vor duce împreună la fund.
(Partea a treia) Un pic de voodoo, aka „Credit Scoring”
După cum spuneam mai sus, problema găsirii unui anumit „pattern” (tipar) într-o serie de date este o problemă cunoscută și rezolvabilă. În cazul nostru (creditarea de retail), datele celui ce cere credit, tipul de credit și datele ISTORICE referitoare la modul în care s-au plătit ratele la credit reprezintă datele ce urmează a fi procesate în vederea construirii „score-card”-ului. Folosind rețele neuronale sau diverse modele de regresie (logistică, lineară, etc) din datele de intrare se obține „Score-Card”-ul care este o funcție lineară a datelor de intrare (socio-demografice + parametrii creditului). Prin aplicarea acestuia asupra datelor istorice de intrare (IN) ar trebui să se reproducă, cu o acuratețe cât mai mare, datele istorice legate de plata ratelor, care sunt date de ieșire pentru model (OUT).
În funcție de cât de bună este potrivirea dintre datelor de plată PROGNOZATE vs datele de plată ISTORICE se stabilește (calibrează) acuratețea modelului. Odată aplicat pentru noi clienți și noi credite, modelul de scoring trebuie monitorizat în permanență pentru a nu depăși limitele stabilite la calibrare.
Dacă se întâmplă vreun fenomen macro-economic major (tăierea salariilor bugetarilor cu 25%), este de așteptat ca modelele de scoring să se decalibreze rapid. Din nefericire, chiar dacă bancherii și-au dat seama că acest lucru urmează să se întâmple, nu au avut prea multe variante de a reacționa. Prima variantă (cea sigură) este să rejectezi TOATE creditele pentru bugetari, așteptând ca evenimentul să genereze efecte măsurabile pe care să le aplici într-un nou model.
A doua variantă (cea stupidă) este să continui ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic așteptând decalibrarea modelului. Cea de a treia este să mărești „empiric” riscul pentru bugetari, sperând că nu o să o încasezi prea rău (bad debts) și nici nu o să pierzi prea mulți clienți bugetari solvabili. Majoritatea băncilor „normale” au adoptat strategia a treia, așteptând să se acumuleze date pentru recalibrare.
Acum dacă am reușit să vă fac să înțelegeți cum funcționează creditarea de retail într-o PIAȚĂ LIBERĂ, vă propun să exersăm împreună modelarea distorsiunilor rezultate din LEGISLAȚIA POPULISTĂ.
Care credeți că este efectul „dării în plată” asupra modelelor de risc? Vă previn că nu este un exercițiu ușor.
(va urma)
@ Ghiță Bizonu’
Acționarii lui Piraeus România sunt (probabil) greci. Spun probabil pentru că s-a putea la fel de bine să fie de fapt vreun fond de investiții sau un vehicul financiar înregistrat la Londra.
Entitatea Piraeus Bank Romania este românească. Singura problemă este că banca mamă nu-i mai poate ajuta. Însă nici pe Transilvania nu poate ajuta vreo bancă mamă și se descurcă binișor.
„Americanii (fondul JC Flowers) se impiedica de doua legi nenorocite, conversia creditelor in valuta si darea in plata?” – nu neapărat. Însă cele două legi strică mediul transparent în care operau până acum băncile. E poate cel mai bun exemplu de ce nu trebuie exagerat cu reglementarea.
Eu find un dummy m-as astepata ca o banca responsabila sa zica „ba Ghita nu fii bizon! Nu are cum ca un paratament de 60 mp in Totan sa fie mai scump decat unu echivalent din Viena! Ce leafa au aia ce leafa avem NOI ba bizoane?!” (cu b minuscul!)
Da nu draga .. un apartament in Titan cu 3 camere „facea” si peste 100.000 . Euroi nu lei !! Un amci a luat un 2 camere in Drumu taberei (bloc 4 etaje, parter,zona bunuzta, la o statie de Favorit) cu 80.000 . Deh pretul „pietei” (risc sa ma citeasca .. nu de lata dar el m-a ajutat sa imi crez contu Bizonu pe Yahoo).
Da nu ce sa speri ca bancile cu capital strain sa aibe habar ce preturi sunt in Viena sau Atena sau ce lefuri au aia si ce lefuri avem noi …
Sau sa speri ca sunt responsabile …
Im zice de lebada neagra in 2010,.. Insa atunci nu au guitat. Nici pasd nu au zis. Acum guitza precum guitza scroafa lu nea Costica cand a fost castrata (pe viu of corse…)
Stii ceva ? Daca sunt incapabili sa se apuce de spalat pe jos!
––––––––––––––––––––––––
–––––––––––––––––––––––-
Hai sa te mai delectez cu u citat
În piețele mature, prețuri sustenabile ale imobilelor sunt atunci când prețul mediu al acestora nu depășește de 3-5 ori veniturile medii anuale din respectiva economie. La niveluri de 7-8 ori veniturile casele pot fi considerate scumpe, piața imobiliară reprezentând un balast pentru economie, în timp ce atunci când este atins un reper de 10 ori veniturile este vorba de balon imobiliar și de escaladarea unei curbe speculative, cu potențial pericol pentru întregul sistem financiar.
La câștigul salarial mediu net de 1.833 lei pe lună raportat de Institutul Național de Statistică la nivelul lunii septembrie, veniturile anuale nu depășesc 5.000 de euro. Aceasta înseană că punctul de echilibru pentru un preț al locuințelor de 5 ori veniturile înseamnă că prețul caselor ar avea un reper de sustenabilitate în zona de 25.000 de euro, coroborat cu nivelul ridicat de amortizare al stocului existent.
Chiar și dacă aducem și a doua persoană din familie cu veniturile ei – în absența unor majorări salariale consistente în următorii 10 ani – prețurile de 40.000-60.000 de euro la care se fac achizițiile prin programul Prima Casă arată că respectivele credite nu sunt acordate în condiții economice. http://www.profit.ro/povesti-cu-profit/real-estate-constructii/legea-darii-in-plata-aduce-presiuni-in-sensul-scaderii-preturilor-in-imobiliare-14474071
La noi de cate ori era?!
@ Ghiță Bizonu’
Când am zis de „dummies” nu m-am referit la cei ce iau credite, ci la cei ce DAU credite. Deci e normal să fii un „dummy”. Asta dacă nu cumva ești bancher. Oricum ai fii uimit câți „dummies” trăiesc prin bănci… Mai ales în cele „grecești”.
Revenind la ce ai postat tu, se vede din avion că cel ce a scris articolul habar nu are despre ce vorbește. TOATE băncile sunt obligate de BNR la aprobarea normelor de creditare să facă ceea ce se numește „calculul bugetului”. Nu am mai scris despre asta în articol, ca să nu-l complic.
Mi s-a părut mai interesantă și mai productivă discuția despre SCORING.
SCORING???
Ce e aia?
Da mai e o cestie – chiar sunt pblogate-pblogate? Adica chiar resspecta sau e ca la Colectiv?
Nu înțeleg ce zici. Chiar nu înțelegi ce e scoringul? Nici măcar după ce am explicat cum se produce score-cardul și de ce?
Ce înseamnă „pblogate-pblogate”?
Scuze
pblogate = obligate
„Adica chiar resspecta sau e ca la Colectiv?” ca si la Colectiv trebuiau respectate niste reguli …..
Hai sa iti mai dau un indiciu – chiar si fara legi speciale, caluzele abuzive trebuiau „sa cada” si ori sa fie corectate sau sterse complet din contracte. Si asta fiindca contraveneau nitelus (cam mult) Codului Civil avand un caracter „leonin” (stii ca in fabula in care leul zice ” p parte e a mea de drept, o patrte e a ta ca asa este corect si o marte este a mea pen’ca IO IS LEU!!” quia leo nomina!)
În Codul Napoleon de la 1804 (art. 1844-1), clauza leonină este definită astfel: „La clause d’un contrat est dite “léonine” lorsque les charges en sont supportées par une seule des parties alors que l’autre en tire tous les avantages”. De aici, definiţia a fost preluată tale quale în art. 1513 Cod civil român de la 1864: Este nul contractul prin care un asociat îşi stipulează totalitatea câștigurilor.http://www.juridice.ro/195553/clauza-leonina-in-vechiul-si-noul-cod-civil-pornind-de-la-o-fabula.html
Chiar daca este vorba despre „societate civilă, de asociere în participaţiune” efectul se duce spre toate contractele si mai ales cele de adeziune in virtutea fatului ca legea civila este „De interpretare” si a principiilor honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere (cod Justinian prelan d de la Ulpian)
Ce=i aia score-card?
Pe romaneste !!
vezi tu .. de acord ca in unele domenii poti prelua dintr-o limba straina . De ex termeni precum mitraliera, laser samd.
Insa azi preluarea unor tyermnei este de domneiul abuzului si barbarismului. De ex noul inteles al „aplicatiei” sau al verbului „a aplica”
Asta arata nu ca ar fi vorba de ceva snobism (a la riguerre suportabil .. cum acu fu vorba despre snobismu meu , care nu este suportabil ptr ca este la meu – caluza leonina!~- ci ptr ca nu „deformeaza”) ci despre incapcacityatea de a traduce in lb romana.
Incapacitate care daca ar fi doar rodul nestiintei ar fi intr-o oaresicare masura scuzabila (ce dracu .. chiar si in croitorie sunt tyermnei de neintels ptr un barbat normal …de ex „in bieu” ) daca nu ameste lumea..
Insa de prea multe ori este vorba despre o neintelegre a termnenului , inclus in limba straina de unde este preluat …. si cand se aplica in Romania (aplica a nu se intelege a depune cerere!) iese ca dracu findca uan inteldfen noi , alta credem noi ca kintelegem si in final iese ca niciunde! (na cestia cu suspiciune rezonabila .. la noi se traduce in limba de strada atunci insa este preluat din docimmte internationale care au i vedere cu toNtul si cu totul altceva decat ce se intelege la noi. Adica la ei suspiciunea rezonabila merge mai mult care indicii si probe decat catre „banuiala intemeitata pe o aparenta subiectiva” de gebnu are moaca de betiv sau dupa cum arata este curva! )
Un articol care merită citit: „România lui „ca şi”. Mic studiu de sociologie a inculturii”
@ all
Am încercat să explic modelarea de risc la nivel de principii, evitând să folosesc formule sau concepte avansate de matematică. Dacă articolul este dificil de înțeles îmi cer anticipat scuze.
PS: aștept cu interes rezultatele exercițiului. 🙂
Ați auzit vreodată despre „2014 Latakia offensive”? Îmi e tot mai greu să spun dacă SUA și Turcia (și implicit NATO) sunt de partea corectă a baricadei.
http://www.criterii.ro/index.php/en/viral-pe-net/7583-un-document-istoric-discursul-lui-ronald-reagan-despre-imperiul-raului-semnalul-lup
Foarte fain articolul, exact cu nivelul potrivit de complexitate.
„Steve Jobs – The Lost Interview” – 1995, adică cu 2 ani înainte de a reveni la Apple.
Apropo, dacă sunteți tentați să vă duceți la noul film „Steve Jobs” cu Michael Fassbender, vă spun că veți regreta banii dați pe bilet. E o mare porcărie. E un Steve Job inventat, într-un film pseudo-biografic. Personajele cheie din film (spre exemplu Andy Hertzfeld) spun că nu are nimic de a face cu realitatea. Idem, Steve Wozniack, care a fost angajat consultant. Idem, Walter Isaacson, biograful lui Steve Jobs. Până și John Sculley, tipul care l-a concediat pe Jobs (prototipul executivului corporatist lipsit de viziune), recunoaște că Steve Jobs era mult mai simpatic în realitate.
În plus Jobs-ul lui Fîssbender e mai departe de original, chiar în comparație cu Ashton Kutcher. „Jobs” din 2013 cu Kutcher e o capodoperă în comparație cu porcăria sinistră regizată de Danny Boyle pe un scenariu de Aaron Sorkin.
Ma pastrez pentru Trezirea Fortei.
@ Ghiță Bizonu’
Din câte știu eu, băncile sunt obligate să aibă o metodologie de calcul al riscului (ceea ce implică și „scoring”) aprobată de BNR. Presupun că cineva (Cinteză) chiar le verifică.
Nu cred că poți să traduci în română „score-card” și „scoring”. Este ca la microprocesor, tranzistor, diodă, laser sau led (de fapt sunt LASER și LED).
@ Ghiță Bizonu’
Încerci să explici impactul legii „dării în plată” asupra riscului bancar? Sau tot nu e clar cum e cu „scoring”-ul?
Daca „scoringul” iti zice ca un apartament construit in 1967 face peste 100.000 euroi .. atunci lasa-ma. (construit in 67 inseamna suprafata mai mica, izolatii termince spre nule, ca blocul ar trebui sa intre in RK ,adica de schimbat tevile de apa , de evacuare si instalatia electrica)
Daca „scoringul” tau zice ca un ins cu leafa de 400-500 euroi (sau chiar mai putin! au fots niste cazuri!!) poa sa acceze un credit de 100.000 euroi .. mai lasa-ma.
Daca „scoringul” tau zice ca un ins care nu se califica ptr uin credit in lei se poa califica ptr un credit in CHF atunci cineva este imbecil. Sau hot. Eu in nici un caz !!!
Mi se pare ca cel putin la noi scoringu e un soi de .. „mambo-jambo” si alba neagra . Idem rahatu ala cu „score-card”. O manareala care „justifica” insa sa vezi minune! Au dat rate sub-standard cam in stilul amerlocan „subprime” desi la noi nu era nici Fred nici Fanny. Asta este adevarul
Ma rog daca tu esti atat de intelectual incat sa iti zica Raselica „Itzic daca tu esti Itzic sotul meu atunci cine este asta de langa mine?” (in pat ambii amandoi goi ..) … Eu sunt mai tampit.
Si efectu darii in plata.. tocmai ma convingi ca ESTE OBLIGATORIE darea in plata!!!
Sa mai tempereze elanul asta stahanovist de dat credite si „facilitati”ca cu buletinu sa isi ia palsa tot cretinu’ ca altfel peste 5 ani din nou
Se chinuie Bizonu să explice că într-un contract nu se poate ca riscul să aparţină doar unuia şi aici, în cazul băncilor, doar bietului român, ci şi hulpavului străin ! Adică bancherului, care nu concepe în ruptul cardului, pardon capului să-şi asume vreun risc, ci doar câştiguri fabuloase ( văd că nimeni nu suflă o vorbă despre ce fac băncile cu sumele ce le gestionează, cele rămase neîmprumutate, şi cât câştigă din asta, măcar din operaţiunile declarate !) !
Ba, mai mult, atunci când nu se ivesc astfel de situaţii, când toţi cei creditaţi sunt buni platnici şi coeficientul de risc prevăzut nu mai intervine, se caută repede nişte persoane dispuse să ia un credit pe care nu-l vor plăti niciodată, acesta intrând în respectivul coeficient de risc, iar banii… 1/2 / juma !
Ceea ce fac băncile străine în România este curată cămătărie şi cel mai bun exemplu care ilustrează acest mârşav deal este că toate băncile româneşti au fost privatizate şi când Gigi Becali, sau mai ales Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au vrut să înfiinţeze bănci sociale, care să vină cu adevărat în sprijinul unor nevoiaşi, li s-a interzis infiinţarea !
Credeţi că de frică să nu piardă Becali sau Mitropolia bani, sau de frică să nu observe lumea că se poate şi ajuta prin împrumuturi şi nu doar jecmăni !
Şi încă ceva care ar trebui să dea de gândit, mai ales unuia ca Porthos, singurul în afara Bizonului care mai gândeşte oarecum logic :
Toate băncile au fost mai degrabă aspiratoare de gagici, decât de specialişti în domeniu ! Salarii nesimţite pentru nişte pipiţe care lucrau mai mult cu fundul şi în afara programului, dar pentru nişte ramoliţi de bancheri, nici măcar pentru bănci, că de români , mai bine zis pentru mersul economiei româneşti, că doar ăsta ar fi rolul băncilor, canci ! 😳
Ca de obicei bați câmpii. Băncile nu au vreo datorie patriotică. Despre obsesiile tale cu femeile nici nu are rost să discut.
„Băncile nu au vreo datorie patriotică.”
Bine că au apucături şi oportunităţi de cămătărie modernă, susţinute parşiv şi de unul ca tine !
Eu n-am luat împrumuturi decât pe timpul lui Ceauşescu, la început de drum, dar tu habar nu ai ce spui !
Sau, poate ai ?!
Ceva de câştigat ! 😉
” La un credit de 10.000 de euro, cu o dobândă de 10,9% şi cu DAE de 20%, vine 1.000 de euro pe an, în plus. Dacă creditul este pe 10 ani, banca încasează încă o dată 10.000 de euro doar pe DAE. Pe un credit de 10.000 de euro ajungem să plătim în final 30.000 de euro” !
@ Ghiță Bizonu’
Acum îmi pare rău că m-am mai chinuit să scriu articolul. Nu ai înțeles nimic din cum funcționează riscul bancar și nici măcar nu te-ai străduit.
PS: Riscul nu are cum să-ți spună VALOAREA apartamentului.
Mda ! E greu şi să bagi atâta copypaste, dar mai ales să realizezi că , cu tot efortul, nu poţi deveni credibil. Cel mult ridicol !
Tu ai impresia ca incerc sa fiu credibil pentru cei ca tine?
Fi doar pentru cei care te plătesc !
Ce atâtea pretenţii din partea noastră ?! 😉
P.S.
Băncile de stat, după mintea ta, trebuie să existe doar prin parcuri, nu-i aşa ?!
Da, domnu’ Humor. Asa este. Bancile de stat își au locul în parc. Și instituțiile financiare în creditare. Tu ești de alta părere?
Mi-ar plăcea sa te văd cerând credit unei bănci din Cișmigiu.
mah bizoane, riscul se refera la persoana, nu la apartament, piata imobiliara etc. Ala e alt risc.
http://www.bihon.ro/datori-vanduti-bancilor-isi-cauta-dreptatea-in-justitie/1529759
Dragii mei riscul comercila trebe partajat.
Ca a;tfel nu mai avem un contract comercial ci [ur si simplu excrocherie..
Sa nu mai zic ca contr4actu intre o banca si un cetatean paresicare (persoana fizica neprofesionista) este un contact civil. Cestie mai altfle decat comercialul.
Oei in co9mercial se preupune ca contractul este sinelagmatic si oneros, Este prezumat ca contractul este benefic ambelor parti fara un mare dezechilbru….
Ori in cazul in discutie .. scuze dar :
a) contractul de imprumut bancar este in cele mai multe cazuri un contract de adeziune adica „semneaza-te sau cara-te!”. Asta fiind regula ptr omu de rand .. de negociat negociaza Ba’Secu, Udra si inca catova „merituosi”. „Pulimea” nu negociaza ..
Invers decat se zice in civil debitorul persoana fizica la data semnarii nu cunoaste intinderea obligatiilor sale .. de faot se pare ca nici banca care merge pe pricipiul „daca tine apia TINE!” (si tine fiindca cei „merituosi” pot sa „begocieze” conditii extra-super) .
Este ca sa zic asa un contract de adeziune cu clauze leonine in carer o parte (bnaca ) esta sigurata cas bva obtine beneficii in orice mod iar crealata parte se angajeaza.. la ce?!
Hai sa iti dau un exemplu – cu multi ani inurma, pe vremea cand PC era inca rara de tot o colega de serviciu a facuty imprumut ca sa isi ia unul (avea niste oportunitati si putea castiga si in timpu liber) S-a imprumutat nu stiu ce suma INSA a primit cu minus 10%! Cica „comision” Norocu ei a avut „resurse” adica niste rude si amici ca daca nu avea .. nu putea sa cu8mpere calculatorul dar avea de platit GROS la dobanzi. Adica era cat ope ce sa faca un imprumut DEGEABA!! Atentie ” ea a zis „imi trebuie fix N” iar banca „amabila” i-a imprumutat N din care a sustras 10% cica „comision” . Comision ptr ce a dnei ma-si ? (Obs scuze)
Acum 30-40 de ani un astfkle de contract era definit ca „neserios” si una din 2:
1)nul de drept (eventual nascand dreptul falsului creditat la deapagubiri civile)
2) „amendabil” in sensul ca la un procest judecator intervea „activ” in sensul mentineri contacrtului eliminand clauza abuziva..
Intrucat un contract de genu asta pune in fara un profesionist (banca) si un „fraier” .. „profesionistul” este tinut sa prezinte gutzanului TOATE clauzele in amanunt , cu explicatii (sa inteleaga tot prostu’) si sa ii prezinte un pret final. (ca de o polda eu in 1975 stiam ca am imprumutat 90.000 si ca trebueste sa dau 120.00 )
Insa un contract incare auzi mereu ca mai trebuie sa dai si sa dai si sa dai.. asta este camatarie galitiano-tiganeasca care in fi9nal transfirma creditorul in iobag daca nu sclav ..
A da. De la 1900 comunistii liberalo-conservatori in frunte cu secretaruo genral CarolI (intemietorul PCR da?) au acordat”atentie” contractelor de adeziune .. in sensul „tunderii lor” spre prtectia partiii neprofesioniste mai slabe
b) Riscul trebuieste partajat in contractul civil. Nu se parmite ca numa una din parti sa castige intotdeauna..
c)Banca abuzeraza de pozitieea cica isi asuma riscuri cand crediteaza.. si deci trebuieste sa castige intotdeauna. Insa ea este in gnl banca de depozit .. Adeica eu , tu, X ne depunem banii in banca. Si ce primesc? Hai la concretu particular .. Am retras (si voi mai retrage) 1oo euroi. 3% comision .. ca imi restituie banii MEI!! Sa nu mai zic ca mai percepe cica ptr ca imiadminsitreaza contul … Adteaza pe dracu ghem! In fine imi da o dobanda mizerabila (0,5 ptr depozit de 1 an!) si spe5 ca euoiul nu se va infla(ma) si el…
Deci eu castig un minus … creditati isi risca libertatea iar banmca.. banca isi asuma castigul!!!
Unde mai este egalitatea partilor in dreptul civil?!
Ca tine cont si banca este creditata de mine! Adica si eu ar trebui sa zic „depun 1000 de ceva dar iti dau numa 970 ca este este comision de depunere!!” Ar fi o pretentie absurda, nu?
Sau nu ar fi absurd ca debitorul (imprumutatul) sa zica bancii „poftim rata de 1000 lei din care imi retin 30 comision, 20 cheltuieli de adtrare si 10 prima de efort!” ?!
Nu se poate ca o parte sa fie permanent in castig in dauna celeilate parti.
Sau se poate … in capitalismul galitiano-tiganesc ..
Dar cel mai hazliu este ca acum 5 ani spumeagi impotriva bancilor ….
@ Ghiță Bizonu’
Mai trebuie să iei în considerare și faptul că NIMENI nu-l obligă pe client să ia vreun credit.
Generația voastră s-a obișnuit că cineva, de obicei statul, trebuie să ofere credite, apartamente, pensii, etc. E o percepție profund eronată. Generația mea, care a ajuns să lucreze imediat după ’90, în praful și foamea de atunci, are o percepție exact inversă. Dacă te bazezi pe stat, mori de foame.
Dacă ne bazam pe stat, nu aveam nici astăzi creditare de retail, decât pentru cei cu pile și relații, așa cum a fost până în 2002.
PS: „Dar cel mai hazliu este ca acum 5 ani spumeagi impotriva bancilor…” – mă confunzi. Poți să postezi un link ca să înțeleg la ce te referi?
„Produsele UE sunt boicotate de Rusia si ca o reactie in lant se inchide oieritul din Romania ca sa aibe francezii, polonezii, grecii si olandezii piata de desfacere. Urmeaza alte legi aberante si un nou sezon de gripa aviara .”
@Radu Humor
Deci oieritul se inchide ca reacție in lanț la faptul că produsele UE sunt boicotate de Rusia? Tare parșivi rusii ăștia…
Prin votul unui parlament care nu stie ce voteaza. In proportie covarsitoare de 70% USL-isti votati cu doua maini de voi..
Nu sunt fan al social-democrației. Dimpotrivă. Însă nici în partea cealaltă nu am ce vota. Dacă am de ales între Dragnea + Plumb vs Blaga și Gorghiu, cred că mai bine votez cu UDMR-ul. Așa, ca să-l aud pe Humor cum spumegă.
o sa te surprind, la anul mi-e egal cu cine votez, o sa votez cu cea mai buna oferta de pe piata. Singurul care ma mai impresioneaza e Johannis.
Radu Humor, ia vezi tu mai bine ca exista o noua teorie a conspiratiei, care spune ca Luke Skywalker se trage din daci.
Nu ştiam de asta .. 😉
În schimb, se zvoneşte că tu te tragi din maimuţă .
Înclin s-o cred pe ultima, mai ales că nimic nu o contrazice !
Mai mult, şi Darwin al vostru, o susţinea !
Deşi nu avusese ( ca mine 😉 )fericita ocazie de a te cunoaşte !
Cît de cît … 😆
Porthos
Ştiu că nu ăsta a fost scopul acestui filmuleţ, dar esre foarte elocvent pentru ceea ce se întâmplă şi în alte ţări. Acolo :
Suniţi – 74 %
Şiiţi alawiţi – 13 %
Creştini – 10 %
Druze – 3 %
Nemulţumirea ( oficială, că-n realitate e vorba petrolul pe care stau toţi la un loc ! 😉 ) vine din faptul că toată ţara este condusă de cei 13 % din care face parte şi Bashar al Assad, spre nemulţumirea celorlalţi, în special a celor 74 % de siiţi !
Dacă raportezi cifrele la România, unde creştinii sunt cam 90 % şi conducerea este cam în aceeaşi proporţie străină, ce-ar trebui să se întâmple ?!
@ Radu Humor
Bați câmpii cu conducerea străină. Sunt „tehnocrați”.
Apropo, vezi că se înăspresc legile anti-propagandă: „Marile noutati din Ghidul strategiei de aparare: Cotroceniul propune redefinirea rolului si atributiilor institutiilor din domeniul securitatii. Plus: legi anti-propaganda si inasprirea unor pedepse penale”
Și nu cred că se referă la propaganda pro-NATO.
mda crestini sunt f fericti sub ISIS
„Klaus Farfuridi Iohannis va cere vineri Parlamentului REEXAMINAREA legii dării în plată”
„Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis!”
Revenind la lucruri serioase:
„Vladimir Putin AMENINŢĂ Ankara: Orice avion turc care intră neautorizat în Siria va fi doborât”
și
„Rusia avertizează că poate distruge elementele antibalistice NATO din România şi Polonia”
Războiul bate la ușă în 2016.
Numai daca e dorit. Mie mi se pare ca Putin face urat la Erdogan numai pentru ca acesta nu poate raspunde.
Deci vreau sa zic ca numai daca rusii vor chiar neaparat, neaparat, sa il declanseze. Caz in care oricum va izbucni.
Declarațiile lui Putin cam asta spun. Că își dorește războiul. În Siria îi amenință pe turci că dacă mai intră cu avioanele în spațiul aerian al Siriei (lucru pe care turcii l-au făcut constant, inclusiv cand au doborât avionul rusesc) le va doborî avioanele.
Iar în Europa amenință ca va ataca bazele NATO din Romania si Polonia. Suntem practic în stare de război cu Rusia.
Aștept sa văd declarațiile NATO.
@mac gregor
Dacă ți se pare că Humor depășește măsura, spune-mi și nu-l mai scot din moderare. Acum îi las să treacă comentariile enervante (și ușor stupide după părerea mea), dar care nu depășesc prea mult limitele bunei-cuvințe. Cum e cel cu Darwin.
data asta nu consider ca a depasit masura. Io l-am ironizat, si el pe mine.
Liberățile noastre cetățenești vor fi „apărate” mai hotărât de către serviciile noastre de informații supradimensionate. Dacă nu sunteți împotriva „ordinii de drept” vă puteți simți mai singuranță. În schimb „dușmanii poporului” au de ce să se teamă. Upsss… deja pot fi încadrat la „propagandă”. În câțiva ani pentru astfel afirmații, voi avea de dat explicații INSTITUȚIILOR STATULUI.
Dacă nu ne trezim la timp riscăm să ne întoarcem la ceea ce a fost înainte de ’89. Deja avem procurori „acoperiți”, judecători „acoperiți”, parlamentari „acoperiți” și firește presă „liberă” făcută cu „acoperiți”.
Însă e foarte ușor de demonstrat că astfel de afirmații răuvoitoare sunt, în general, făcute de elemente corupte ale societății, implicate în grupuri organizate de trafic de influență, care căpușează instituțiile statului și cărora le e frică de Justiție.
Dacă nu fac business cu statul, rămâne chestia cu corupția, care oricum e aplicabilă oricui. Se știe doar că nu există oameni nevinovați, ci doar oameni care nu au fost anchetați destul.
Fiind curios de felul meu, m-am uitat pe site-ul Administrației Prezidențiale după Ghidul Micului Securist și l-am găsit aici. În general, e plin de prescurtări șmechere de tipul SNAp, ONS, SNE, DA, etc.
M-a umplut de respect capitolul 3 în care am găsit următorul paragraf:
Observați că majoritatea drepturilor CONSTITUȚIONALE devin „etc”. În special cele referitoare la viață privată, secretul corespondenței, libertatea de opinie și în general tot ce ține de LIBERTĂȚI. Rămân dreptul la sănătate, educație și muncă. Orwell.
:)))))))))))))
Râdem noi, râdem… Să vedeți când încep să râdă ei.
Până la urmă ideea de întărire a cooperării între servicii este corectă, mai ales că războiul cu Rusia bate la ușă.
Din păcate Ghidul – document public a fost redactat ca și cum ar fost un material intern pentru comunitatea de informații. Mult prea multe abrevieri (pentru impresie artistică – uite cum vorbim noi, spaii specialiști, între noi) și prea puțină considerație pentru cetățeanul neavizat.
Mare greșeală…
Scuza-ma,radeam pt . ca formularea celor reproduse(citate) pare a fi
facuta(gandita)de un militzian.
io cam singura propaganda pe care o vad periculoasa e aia islamica.
dar mai e si cea maghiara care are potentialul de a face ravagii.
In general sunt de parere ca trebuie sa fie liber la orice propaganda, dar si liber la replica.
Despre Putin, cred ca vrea doar adversari ca el, cu care sa aiba frecusuri mereu, si sa arate poporului rus ca i-a reprezentat cu cinste.
Nu cred ca vom vedea razboiul, dar ma tem pentru viitor. Exact asa gandea si kaiserul german/tarul rus la 1870. Deocamdata are spatiu de manevra, dar in viitor poate pune Rusia pe sine de fier catre un razboi inevitabil.
Sociollogica: „După cum foarte multă lume observă, Victor Ponta cade nu pentru greșelile comise cu adevărat, ci pentru ceva de care nu e responsabil.
Destinul e ironic.”
Tot Sociollogica: „Un mic fir care duce spre situația actuală este următorul: ca națiune nu am găsit încă granița între defetismul constant și naționalismul absurd. Cel mai șocant lucru când vii în România, ca străin sau ca român care a trăit ani buni în străinătate, nu este aglomerarea de vehicule, prețurile sau religiozitatea sau mai știu eu ce. Ci seriozitatea, abnegația, determinarea cu care o bună parte a populației se auto-blamează, se critică, se insultă pe sine. Ignorăm cu hotărâre ce merge bine și ne concentrăm voioși pe ce merge prost sau greșit. Nimeni nu insultă România și românii ca românii.
Ca dimensiuni, fenomenul e unic în Europa de est. Și contează, erodează psihologic, lovește în identitatea comunității, înăbușește temporar civismul conducându-l într-un final spre erupții.”
Cum ar putea Rusia sa nu intre declanseze razboiul mondial: ca in Razboiul rece, mici conflagratii prin proxy. Am pierdut in Afghanistan, bagam sub covor. Dar nu-i stress, ca am castigat in Vietnam. Ieeee! Suntem cei mai tari! medalii, etc.
Merge un ziarist neamt la Moscova, ferm hotarat sa nu zica o vb despre Hitler. Generalul sef al scolii militare, bucuros ca are un neamt, il ia de-o aripa si il duce in fata salii cu toti cursantii: „Domnul Frant aici de fata este neamt. Armata germana a dovedit in Rusia ca e cea mai tare din lume la contratacuri tactice pe spatii inguste.” La care toata sala explodeaza: „Bravooo! Bravooo! Felicitari! Armata germana, super”. Asta nu mai stia pe unde sa fuga, el se asteptase la huiduieli si pregatise un discurs de scuze.
@ mac gregor
Mi se pare mie sau și tu îi simpatizezi un pic pe ruși? Ai dreptate cu conflagrațiile proxy. Deja au început, întâi Ucraina (care e un pic cam prea aproape de ei) și apoi Siria. Aștept cu interes Transnistria.
nu-i simpatizez absolut deloc. Sunt niste tipi peste siberieni si alte alea, dar care se incapataneaza sa subjuge si niste popoare care sunt peste ei ca civilizatie.
si din cauza asta fac foarte mult rau.
Nu-i vreau la mine acasa.
Bogdan Aurescu despre scutul de la Deveselu:
Propagandă americană… ar zice Humor. Recunosc că pe mine mă binedispune.
Am fost ieri la „Star Wars: The Force Awakens”. Deși notele pe Imdb sunt cele mai mari ale unui film Star Wars, pe mine m-a dezamăgit. Au adus-o înapoi pe Leia sub formă general al rebelilor. Săraca, arată a reclamă la „Bunătăți de la Bunica”, nu a general.
Înlocuitorul lui Darth Vader e un papagal cu aspect de luptător ISIS, dar cu mască cromată. Au înlocuit împăratul cu un Lider Suprem. Bine că nu i-au spus Ayatollah.
Au păstrat Stormtrooperii, dar acum nu mai sunt clone, pentru că eroul principal, un negru cu față de rapper, e initial stormtrooper.
Și toată lumea aleargă, fără noimă, după Luke Skywalker, care s-a supărat și a fugit. Însă a avut grijă să lase o hartă pentru a fi găsit.
Una peste alta o tâmpenie penibilă. Am dat banii și am consumat timpul degeaba.
Io ma duc astazi. 🙂
Am fost spoiler… Sorry! Distracție placuta!
futere de timp si de bani.
deci nici macar distractie, cum speram. Ca a fost intunecat rau.
Singurul moment distractiv, undeva pe la mijloc, incropit ca prin miracol de cateva personaje secundare. Printre care Decameron ala.
Trebuia rasa toata generatia veche, pusa in mijloc generatia noua, aia vechi pe margine, de decor, 5 minute fiecare. Si am fi avut un film!
@ mac gregor
Credeam că numai eu sunt Gică contra. Toată lumea zice că-i uimitor, numai mie mi se pare că-i aiureală. Cum dracu’ o fi luat 8.9 pe Imdb de la peste 100000 de oameni?
Văd că a scăzut un pic la 8.8, dar tot pare că-i cel mai bun StarWars de până acum. Cred că au cheltuit studiorile Disney ceva bani cu postacii, altfel nu-mi explic.
Dintai imi cer scuze de intrazire..
Sa zicem ca se apropie sarbatorile si nu prea am nici un chef. Mai ales de sarbatori …
Si mai la abjeictu subjectului… Pein 2009-201 cand „be-ma cunoscut” pe blogu lu Nastase erai cam contra bancilor. Ca nu ar trebui sa dea imprumuturi samd . Desi am cauatat .. nu am gasit linkuri, Bizarerii de ale arborilor de cautare ..
Cat despre mai trebuie să iei în considerare și faptul că NIMENI nu-l obligă pe client să ia vreun credit asta nu inseamna ca clientul trebuieste belit ca mielu taiat! Ca trebe sa devina iobag al bancii … Mai ales ca cand scoafa aia de banca cere ajutoare de la stat … si da dobanzui negative. A na alta cestie in domeniul „profitului”. Un derbedeu după ce a cumpărat drepturile de vânzare pentru un medicament vechi de 62 de ani, folosit de pacienţii bolnavi de SIDA a majorat „peste noapte” preţul unei pastile, de la 13,50 dolari la 750 de dolari. Cand avocatul la care a facut apel a procedat la fel , „intreprinzatorul” Martin Shkreli a zis ca avopcatul este „sociopat”. Curios cum avocatul nu trebuia sa il taxeze in plus …
Ca cama sa este morala tiganeasca, bancare si galitiana : eu am dreptul sa frig pe altii dar eu nu trebuie sa fiu fript!!
Si ceva despr generatii .. tu scrii ca cum Generația voastră s-a obișnuit că cineva, de obicei statul, trebuie să ofere credite, apartamente, pensii, etc. E o percepție profund eronată. Generația mea, care a ajuns să lucreze imediat după ’90, în praful și foamea de atunci, are o percepție exact inversă. Dacă te bazezi pe stat, mori de foame.
Dacă ne bazam pe stat, nu aveam nici astăzi creditare de retail, decât pentru cei cu pile și relații, așa cum a fost până în 2002.
In primul rand – generatia mea a fots invatata ca nu i se cuvine nimic. Ca trebuieste sa meritam . Pe noi ne aia babacii „noi am facut razboiul! Noi am facut aia si ailata!!” (dinccand in cand in scarba le mai ziceam „daca o s afacem noi razboi … nu o fie toti morti!”). Cand intram la serviciu .. noi eram „de darvala” – fugi incolo, mergi incoace.. „ca noi am facut destul!”
Insa da.. am avut parte de credite in conditii clare :N ani, X pe luna, total pe care il vom plati : Tz!
Pensii? Pai mai Victore noi am platit cotizatii!! PLATIT! Si am mai dat 2% ptr pensie suplimentara !! Azi canci pensie suplimentara.. Da 2% platiti ani de zile!!
Apartamente. Eu l-am cumparat pe al meu. Si destui dintre amicii mei au cumparat …
Generatia ta … draga de ea cand intra la scarbici zbiera ca trebuie sa se aiba grija de ea! a ea vrea , ca ea nu vrea ca … Nu mai depatliuez da cam toata genratioa voastra de la Frisco la Valdivostocl este cunoscta ca „give me generation” . Ne injurati si doriti sa crapam ca sa ne luati casele … ca cica ce nevoie mai avem noi de ele?!
Creditare de retail? Ma cum sa iti zic .. noi nu ziceam „retail” ci rate. Sa iti zic un „secret” – exista!!!Na … famelia mea restransa (babacii) : mobila in 1957 (cam la inceputul reinvierii „ratelor”, cfulmea e mobila pe care am luat-o cu mine … deh „aleasa” de mine la cumparare ), in 1960 frigideru Fram, in 1963 – radio Intim, 1964 televizor E 47, 1968 mobila (ne-am mutata la 3 camere) . Eu am cumparat un radio Gloria in rate in 1875 si s-a rupt firu (am zis ca de ce sa dau 120 lei? Mai bine strang si am 4 sticle de votca sau 2 de Moldova in plus!)
„Ratele” au cam disparut in 1983 ramand doar cele ptr case si Dacii .. De ce nu au fots reintroduse in 90 , hai 91 mister . Intreaba-l pe Isarescu!!!
Insa deh voi noile degeneragtiii na parerea junei fetye care ar ptea sa iti fie fica „Nu există niciun plan de sprijinire a victimelor din #Colectiv. În cazul meu, deşi am o scrisoare din partea medicilor englezi, adresată colegilor de la spitalul care m-a transferat acolo, în speţă Elias, aceştia s-au comportat glacial (aşa cum o fac ei de obicei), simţindu-se probabil scoşi de sub vizorul presei. Mi s-a urat succes în a-mi rezolva singură problemele legate de concediul medical, comandarea mănuşilor compresive şi chiar găsirea unui fizioterapeut bun «la stat sau la privat, cum doresc». Păi cum aşa, parcă era vorba că vom primi sprijin …?!” Citeste mai mult: adev.ro/nznrpk.
Adica a fots trimisa in Anglia (sa nu discutam costurile!) da acu. „cineva” trebe sa ii cumpere manusile sa o priogrameze la un fizioterapeut , sa ….
@ Ghiță Bizonu’
Crede-mă că-ți amintești tu greșit. Nu am fost niciodată împotriva băncilor sau telecom-urilor. Dacă îți amintești făceam reclamă industriilor privatizate.
Am criticat, e drept, băncile grecești. Bancpost, Alpha, NBG, șamd. Idioți irecuperabili. Aproape la fel de tâmpiți ca la CEC. De altfel, Ghețea a plecat de la Alpha la CEC. Din lac în puț. Și el nici măcar nu e tâmpit. Nu e nici vreun geniu, dar nici nu pretinde că este. E un tip Ok, din vechea generație, oarecum amic cu Isărescu.
Mă omori cu „ratele” tale. Cine crezi că le dădea? Producătorul, comerciantul sau CEC-ul? Probabil Duhu’ din Lampă.
La fel cu „cotizațiile” la pensii. Uită-le. Le-a halit Statul. 🙂
PS: „Generatia ta … draga de ea cand intra la scarbici zbiera ca trebuie sa se aiba grija de ea!” – generația mea nu a mai prins „scârbici” pentru că nu a mai dat nimeni repartiție. A murit Duhu’ din Lampă. Norocul nostru…
Bun.. Memorie contra memorie… Eu tin minte nitel altfel – ca tu werai impotiva practicii imprumuturirlot bancare din depozite.
Apoi nu importa cine dadea ratele. Imp[ortant era ca puteai cumpara in rate. M<a rog ptr generatia ta "cr4edit retail" o fi ceva deosebit … ca ii zice in engleza …
Si pensiile da sunt cotizatii. Daca au fots halite de stat apai acu sunt in sarcina lui. Oricum casa de pzneii a fost cea mia mare pusculita.
Bun nu chiar generatia ta,. Da pustanii intrati prin 81-83 erau unu mai palngacios decta altul …
Am făcut ieri o mare tâmpenie. Am intrat într-un magazin Samsung și am luat un kit de VR.
Se întâmplă exact ca în reclamă. Și nu văzusem reclama…
Eu l-am luat cu Samsung S6 Edge Plus nu cu Note 4. Dar senzația este aceeași.
pai reclama e faina 🙂
Care e problema?
Banii… 🙂 Costa 4200 de lei pachetul telefon + Gear VR. Iar telefonul e cu Android, in timp ce eu sunt cu IPhone de cand a apărut prima data.
Insa trebuie sa recunosc ca tehnologic vorbind Samsung bate Apple.
De cand a murit Jobs, Apple a devenit o turma de idioți cu pretenții. Cred ca o sa se întâmple cum s-a întâmplat cu Palm sau Nokia. In 10 ani nici nu o sa ne mai amintim de ei. Sau o sa fie niște amărâți. Păcat…
mno lasa ca vine Craciunul, zi-i la sotie ca ti-ai luat singur cadou.
Dar o curiozitate: ce vezi cu el? ca filme 3D inca nu exista, ca sa vezi Star Wars-ul ca la cinema. Sau?
@ mac gregor
Există filme 3D. Senzația este chiar mai puternică decât la cinema, pentru că ești chiar în mijlocul acțiunii. Spre exemplu ai senzația că faci surf și valul se prăbușește chiar peste tine. Indiferent de direcția în care te uiți (mișcând capul) vezi ce ai vedea dacă ai fi pe planșa de surf. E incredibil!
Dacă ai un telefon Samsung compatibil (mai nou), kitul de VR costă 99$. Pui telefonul în el, se downloadează software-ul și ești gata de acțiune. Deja am două nopți nedormite. Parcă sunt zombie.
Crăciun fericit tuturor!
Sarbatori fericite Porthos!
Fiul unui imigrant sirian musulman.
Imigrant in Germania dupa ce a renuntat la propria cetatenie:

Probabil că și din cauza ăstuia, nemții îi consideră pe austrieci cam capsomani.
glumita germana „grozava afacere sa schimbi un Hitler pe un Beethoven!”
(observatia este acida ptr ambele parti . Unii pica de farieri iar ceilati is excroci. Dar oricum cf unei mai vechi observatii „ce pretentii sa ai de la un popor a carui literatura incepe cu Hotii?!” )
Sanatate !
La toti!
Nu stiu despre voi, dar io n-am mai mancat niciodata asa putin de Craciun. Probabil tocmai pentru ca am di tate?
Ai voință… Eu n-am prea reușit. Însă am evitat cu grație „porcăriile”. Cârnați, slănină, șuncă și alte adipoase. Însă a fost dezastru la cozonaci, tort și prăjituri. Stropite din belșug cu vin roșu.
Noroc că m-a mai ținut ocupat realitatea virtuală…
Nu stiu daca iti plac SF-urile dar asta e promitator:
http://www.piticigratis.com/2015/12/florin-salam-calator-prin-timp/
vinul rosu am inteles ca-i sanatos. Asa ca am tras concluzia ca-i bun in orice cantitate.
Slana afumata n-am! simteam io ca lipseste ceva.
A fost pe Viasat History un episod formidabil din secretele Bibliei. Ipoteza Ryan-Pitman despre inundarea catastrofală a Mării Negre prin Bosfor acum 7500 de ani. Altfel spus potopul lui Noe.
A fost ieri seară și în reluare azi. Din păcate a fost de dimineață la ora 6:00. L-am înregistrat ca să-l revăd când voi avea timp.
Iar la 16:30 a fost „Cum a schimbat climatul istoria”. Dacă te uiți la ultimii 5000 de ani ai omenirii, Egiptul și China sunt giganți. Imperiul Roman și Bizanțul par mai mari doar pentru că sunt mai apropiate. E o perspectivă interesantă.
Nu stiu cat de catastrofala a fots unundarea (potopul) Marii Negre …
Urmarile au fost ample (mai ales in partile de N-V si V ale Kari Negre) insa cel mai sigur ca inundatia i sien a fots destul de lenta. Adica trebuia sa doresti sa te ineci …
As zice ca de fapt au fost mai multe potopuri..
Primul, Potopul Universal care este prezent si in Biblie , si in legendele Greciai Antice (Deraucalion) , si in America de Sud samd… Cel mai sigur ca a fost Potopul de la finele Erei Glaciare (cca 12-14.000 ani in urma). Nici asta catastrofic.. insa in decurs de cativa ani oamenii de pe coasta au trebuit sa se mute cu 10-30 km .. Cestie ce sigur ca s-a lasat cu cappete saprte si mai rau..
Potopul Marii Negre. Cam la fel ca cel Universal . Sunt curis daca deplasarea de pipulatii are vreo legauira cu mutarea Caoelor Negre (sumerieni) in Mesopotamia…
Potopul Biblic. Catastrofal. In zona Celor Doua Fluvii .. a fost o inundatie mare (+ 4,5 metri si poa si mai bine!) si a fpts rapid… adica destui s-au inecat… Apoi apel;e s-au retras ..
Si apoi a urmat literatura si .. legenda Potopului lui Noe ..
Cam astea 3 au dus la legenda cunoscuta,,
Ar fi insa de discutat cam despre ce este vorba in legenda lui Deucalion (potop pome4nit de cele mai vechi legnede elene)
Insa.. cel mai al dracului potop … este „documentat” doar geologic!! Potopul lacului Missoula… Se pare ca la finele Erei Glaciare in zona zisa azi Missoula s-a format un lac .. metinut de un „baraj” de gheata (https://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Missoula) Intr-o extrem de proasta zi barajul acedat si o cantiotate inspaimantoare de apa a luta-o la vale.. Carand bolovani imensi .. si mai rau presiune (cantitate plus vioteza de curgere) a facut ca gazele econtinute de apa (aer „dizolvat”) sa „iasa” .. avand ca rezultat terenurile „zgariate” ( Scablands) din statul Washington .. si s-au dus pana in Pacific… Ma rog zona era slab populata (chiar mai slab decat Europa acelei epoci) INSA este de presupus ca nu au existat supravietuitori…
A da.. despre cel mai intresant potop nu se poveste… Candva nu exista stantoarea Gibraltar.. si Mediterana .. s-a uscat. Se pare ca era uinintins desert salin . pe ici pe colo inca baltoace de daramura f concentrata.. Insa intr-o zi in zona numita azi Gibrlatar s-a produs o fisura si .. bazinul desertic a fost inundat (v CASCADELE DIN GIBRALTAR de Poul Anderson. Ca este o povestire SF nu impieteaza asupra informatiei .. As zice ca Anderson a auzit/cott ceva despre evenimnet .. a fost fascinat si a folosit „pvestea” geologilor ca fundal …Mai observ ca scriitorii de literatuira „neserioasa” – SF si politiste sunt mult mai atenti la „amanunte” de genul acesta decat aia de „literatura serioasa”) Dar evenmim,etul a precurs omului cu milioane de ani …
Mai sunt și țări normale: „Elvetia va tine un referendum pentru a decide daca bancilor comerciale li se va interzice sa creeze bani, informeaza The Telegraph.
Guvernul federal elvetian a confirmat joi ca va tine aceasta consultare populara dupa ce peste 110.000 de persoane au semnat petitia prin care se solicita ca banca centrala sa fie singura care sa aiba puterea de a crea bani in sistemul financiar.
Campania – condusa de miscarea Banii Elvetieni Suverani si cunoscuta ca initiativa Vollgeld – tinteste sa limiteze speculatiile financiare prin obligarea bancilor de a detine rezerve de 100% fata de depozitele atrase.”
Atacurile cibernetice continua in Turcia, in acest moment tinta fiind bancile – și ca lucrurile să fie și mai amuzante, software-ul sistemelor de carduri din majoritatea băncilor din Europa de est (inclusiv din Romănia) este făcut de o companie rusească cu pretenții de multinațională. Aș vrea să-i văd spunând NU la o „rugăminte” a lui Putin.
@ Ghiță Bizonu’
Zici tu:
Interesant la ipoteza Ryan-Pitman este că au studiat MULTE alte posibile locații. Inclusiv Golful Persic și Marea Roșie. Nu s-au potrivit din punct de vedere geologic. Adică nu există dovezi geologice că s-ar fi întâmplat vreun astfel de potop/inundație globală în ultimii 100000 de ani.
Marea Neagră/Bosfor a fost singurul caz care s-a potrivit și geologic și temporal (acum 7600-7700 de ani). Interesant este că Annus Mundi (sau Ab Origine Mundi) este 5508 îen. Adică acum… 7524 de ani
Toată povestea din film pleacă de la studiul de către Ryan și Pitman al inundării Mării Mediterane, care întâi a secat complet și apoi s-a inundat abrupt prin Gibraltar. Însă nu avea cum să fie potopul biblic pentru că s-a petrecut cu 2.5 MILIOANE de ani în urmă. Omul (Homo Sapiens) nu are decât vreo 100k.
Dacă ai ocazia să revezi episodul 5 (sau 6) din Secretele Bibliei pe Viasat History, sunt convins că nu o să-ți pară rău. Cred că se va da din nou în săptămâna de după revelion.
Aproximativ în aceeași perioadă, s-a produs trecerea de la Neolitic la Chalcolitic (Epoca Cuprului) în vestul și nordul Mării Negre. Pare că metalul s-a folosit pentru prima dată aici (Serbia).
O altă chestie fascinantă pe care am descoperit-o zilele trecute este că TOATE culturile din nordul și vestul Mării Negre au avut în această perioadă un obicei ciudat. Își ardeau periodic casele. Zice-se că singuri pentru că nu s-au găsit semne de luptă.
Mie mi se pare mai probabil că cineva mai avansat tehnologic (zei, titani, giganți, nefilimi, elohimi, îngeri en-titre sau căzuți, etc) îi goneau pe primitivi și le ardeau casele ca să nu aibă unde să se întoarcă.
Mitul izgonirii din Eden?
PS: Inundarea abruptă a nordului Mării Negre ar explica de ce nu s-au găsit urmele civilizației avansate (presupusul Eden biblic).
PPS: Biblia descrie Edenul ca fiind udat de un rău care la ieșire se desparte în patru brațe.
Geneza 2:10
Geneza 2:22-24
Imi parte cu regret ptr matale ISNA stii ce e aia Chalcolitic? Chlaco Inseamna arama iar lithos piatra. Idem si ptr termenul alternativ Aeneolitic. „Epoca de arama” a fost una din „marile dezamagiri ale copilariei mele (prima si cea mia mare a fots cand am aflat ca „contrabandist” nu este unul care lupta contra banditilor..)
Nu a fost „epoca de arama” .. junel;tel de toate zielle erau dinh pitra si os (si varfurile de sageti!!) Rama era ptr podoabe si armele sefilor..
A .. si primele piese de arama au fost facuite prin ciocanmire la rece… (si niste amerindieni din zona Atabsca aveau unelte din cupru forjat la rece.. asta pe la 1000 -1400 en)
Ma bucuir ca te scarbesc (de ce numa io sa fiu dezamagit?!)
Si acu Potopu…
In primu rand inundatiile catastrofale nu sunt chiar rare in istorie (minus Missoula)
In al doiela trand Poptopul lui Noe se pare ca este potopul lui Utnapistin (epopea lui Ghilgames). Cautand in draci arheologi ai gasit irma uei indundatii violente .. cca +4,5.Se preupsune ca ala a fost decalnsatorul povestii cu Utnapistin.
In afara de cetsia asta se obsevrva ca prea multe popare au motivul unui mare potop. De aici ipoteza ca a fpots un Potop Universal.. pus in legatira cu sfaistul Epocii Glaciare (topirea gehtarilor a ridcat marea cu 20-50 metri. Asta in ulele zone inseamna zeci de kilometri de inaintare a marii .. De prsupus ca s-au spart ceva capete (mai multe decta „normal”)
Mai ramane Popopul Marii Negre. Prima data am citit dspre el intr-o cartulie cam usurica, pomenit ca poveste folclorica (un balaur care a ros un munte de sare)
mitul izgonirii din eden e foarte, foarte tare. Am scris in alta parte un articol misteaux despre el.
@mac gregor
Ai un link? M-ai făcut curios.
E pe un site privat 🙂 Pot sa-ti dau articolul pe mail, ca e prea lung pentru un comentariu.
si ca sa stii de la inceput, e mai mult despre alta chestie si doar partial despre mitul edenului.
@ mac gregor
Nu contează… Postează-l că nu deranjează pe nimeni. Și eu și Ghiță avem comentarii lungi. Suntem obișnuiți.
@ Ghiță Bizonu’
Ai dreptate. În Europa perioada se numește Epoca Aramei. Și spre deosebire de amerindieni, în Serbia se folosea cupru obținut la temperatură înaltă la 5500 îen.
Eu am citit pentru prima dată de ipoteza Ryan-Pitman în Istoria Românilor publicată în 2001 de Academia Română la editura Enciclopedică (vol I – pag 30-31).
un link ceva cu Serbia?! Ca sa zic asa ma suprinde data …
In gnl se [prsupune ca niste anatilieni care au trecut Bosforu au adus in Euorpa olaria, metalrugia si agricultura….
Nitel mai taliu de 5500 …
Eu am găsit referințele tot în Istoria Românilor, dar căutând, am găsit și pe Wikipedia: „Smelting – copper and bronze”
http://www.activenews.ro/economie-finante-banci/BCR-a-incasat-nelegal-de-la-clienti-comisioane-de-85-5-milioane-de-euro-128362
E adevarat ?
Site-ul de unde e preluat articolul (economica.net) mi se pare neserios. De altfel se vede că articolul e scris după ureche. Mi se pare relevant răspunsul BCR, postat ca drept a replică:
În opinia mea, BCR ar fi trebuit să-i ignore pur și simplu pe escrocii care își fac reclamă denigrând banca. Într-o țară civilizată banca i-ar fi dat în judecată și probabil că „jurnaliștii” s-ar fi gândit ceva mai mult înainte să publice aiureli.
Intro-o tara „civilizata” nu si-ar fi permis ce isi permit aici!!!!
@ Ghiță Bizonu’
Adică ce nu și-ar fi permis? Contractele exagerat de lungi? Asta se întâmplă în „big corporate”. Avocații nesupravegheați scriu contracate în care doar una din părți este protejată.
Ce trebuie să facă clienții și sau partenerii de business este să refuze pur și simplu să facă business cu ei/ele. După cum am mai spus, pe piața liberă ai întotdeauna opțiunea de a refuza să lucrezi cu cineva. Sunt destule bănci și ai de unde alege.
Nu e ca atunci când lucrezi cu statul (sau mafia): banii, libertatea sau viața. Pentru că așa vor mușchii lui.
Nu mă pasionează vânătoarea și nici nu-i înțeleg pe cei ce omoară animale din distracție. Însă… de vreo câteva zile vânez ca turbatu’ în realitatea virtuală. Nu cu mouse-ul ci direct cu privirea. Oculus VR-ul simte mișcarea capului și îți schimbă imaginea 3D în consecință. Ai senzația că ești chiar acolo printre animale. Iar dacă stai prea mult cu luneta la ochi riști să ratezi vreun prădător care s-a furișat lângă tine.
De vreo două ori era să mor de inimă când mi-a sărit un leu drept în față sau un grizzly în spinare. Exact asta ar merita să pățească și vânătorii din realitatea non-virtuală. Să-i pupe ursul părintește pe frunte.
Am trecut azi pe Samsung să văd dacă am fost singurul obsedat care și-a luat Oculus VR de cum a apărut. Era pustiu magazinul. Nu se mai vedeau căștile de realitate virtuală nici măcar pe standul de prezentare.
Am întrebat nedumerit o vânzătoare de ce le-au scos de la vânzare. A pufnit-o râsul. A zis că s-a vândut tot stocul. 200 de bucăți. Disperații au cumpărat chiar și ce era expus și folosit pentru demonstrații.
E prima dată când Samsung i-a luat complet fața lui Apple. Anul ăsta nici nu mi-am mai schimbat IPhone-ul 6. Am considerat că nu merită. E prima dată de la apariția IPhone-ului în 2007. În plus m-am îndrăgostit de Samsung Edge S6+. Jucăria pe care se afișează Realitatea Virtuală.
Sunt vanatori si „vanatori”.. Toti impusca insa ultimii fac pradad ca niste ….. (acum intre noi fie vorba cei 18 kstreti ai lui AN au fots un pic cam mult. Ca n nu mai suntem la 1700 cand vanatoarea era si o catiovitate economica. Ia rvnarea paratorilor era o ocupatie nobiliara … fiindca deh sarcina nobilului era sa indeparteze toti pradatorii indifernt de numarul de picioare si taranu considera putiris nobilul care tolera haitele de lupi. [ ada cica la Berlin la un moment dat era cam prost cu carnea. Friitz II face o nataoare si umple macelariile!!!)
A pobestea unu care prin anii 70 a fots la o partida de mistreti mai … mai [ptr aia cu Pile Cunostinte si Relatii la CC! Cica erau si 2 iatlieni (platitiri) … si unu dintre italieni statea cu arma la sold .. nu tradwa.. pana cand atata in doerctia lui o naila de mistert.. Macaraonaru a facut vreop 2 pasi ca sa fie exact in fata ratului .. si de la f mica distnata a tras . Mistreti s-a dat peste cap si a cazuta[popre l;anga picioarele aluia.. care nu misca. Cica daca se mai rostogolea odata (mistretul) il darama! Dupa partida ala a explicat”daca vanatul nu are nici o sansa .. nu trag. Si sa ma inteoegti : eu nu vanez iepuri!!!”
Si nu trebuie sa intelegi tu… Eu zic dpar ca daca nu erau atatea angarale si ata de putine „partide” ma faceam vanator (cadn am venit din artamat m0ma informat… De ce dupa armata? Fiinmdca unu cu stagiu militar obtinea mai usor permisul de portarma!!)
Oricum sa stii ca vanatorii din Romania (ca asociatie) au marele merit de a fi consrvat fauna Fata de occidentali nu s-ua purtata ca dementii ci responsabil. Sa zic asa precum ciobanii au hospodarit r4esponsabil efectivele Naols este acu cu „privatziarea” si strainii care platesc. Straini – adica occidentali care fac prapad…
A! in zonaBelinului sunt niste parcuri mai la margine. Cam cum ar fi padureea Baneasa.. si mistretii sunt intr-unnumar ex cesiv. Vreo 3 belinezi sunt cica nagljati… Lucreaza noa[tea. Primaria le da leaga, pusca, glonate si cate un SUV – cu troliu. „retrag” cate un mistret doi pe noapte. Dupa ce vin de la serviciu… Adica se distreaza platit! Si nu au sezon .. ci in tit anul!!! Insa daca s-ar oprganiza 2-3 „batai” unii ar inebuni si ar face mari manifestatii . Ma rog ar face urat si daca mistretii nu ar fi „controlati” si ar rama tufele de tranndafiri si staturile cu flori ..)
[Asta imi aduce amite de lat soi de ganet de control :PISICA! Cica la Ermitaj exista un „corp” de pisici …cand s einchide muzeul se da drumul la pisici …Cica si alte amri muzee au si ele pisicile „lor”)
Cum arată un simulator de zbor cu realitate virtuală (nu este Samsung Gear, ci varianta de PC deocamdată). Dacă aveți televizor 3D puteți simți (o mică parte din) ceea ce se simte în VR. În VR, atunci când întorci capul vezi ceea ce ai vedea dacă ai sta pe scaunul pilotului și te-ai uita în direcția respectivă. E un pic ireal…
Pretty much e urmatorul pas se pare.
Vezi pazeste-te de Hololens in 2016, cica poti sa vezi elemente de vr in lumea reala, de ex un elefant in sufragerie, si daca iesi din sufragerie nu-l mai vezi..
Noua generație de arme în viziunea Pentagonului.
În timpul acesta Putin mârâie tot mai amenințător către noi: „Rusia afirma ca planul SUA de a aduce armament in Romania si in alte tari est-europene va avea „consecinte negative”
Sanatate! Sa fiti Iubiti!
La mulți ani tuturor! Un 2016 fericit și plin de împliniri! Și cred că nici banii nu dăunează nimănui, așa că vă doresc și un an nou bogat!
La mulți ani! Petrecere frumoasă de Revelion!
Tehnocrații lu’ pește prăjit: „Guvernul a decis, miercuri, cresterea salariului minim brut pe economie de la 1.050 de lei pe luna la 1.250 de lei, de la 1 mai 2016”
Hotnews: „La Polul Nord s-au inregistrat, miercuri, temperaturi pozitive, cuprinse intre 0 si 2 grade Celsius, cu circa 30 de grade mai mult decat ar fi normal in aceasta perioada a anului, rarul „val de caldura” din Arctica datorandu-se furtunii Frank, care trimite aer cald catre nord, scrie The Telegraph.”
Pe contrasens pe autostradă în România.
A fost amendat șoferul care a filmat și postat clipul pentru că în momentul frânării s-au auzit zgomte de sticle cu apă, bagaje care se răstoarnă, ceea ce înseamnă că bagajele erau incorect depozitate.
Idioții de la Adevărul, preluați ad-literam de tâmpiții de la Hotnews:
Și după astfel de cugetări se mai și miră că nu mai cumpără nimeni ziare. Măcar Hotnews e „gratuit” (adică e sponsorizat a la Turcescu).
Un articol România Curată despre cel mai „cinstit” prim-ministru al României: „Cum l-a numit Boc în funcţie pe directorul Loteriei, acuzat de implicare într-un tun de 5,7 milioane de euro. Cum se opreau emisiunile negative de la tv”
An nou fericit!
sa curga tuica siroaie sa ne-ajunga pin-la …
S-ar putea sa nu ne mai vedem anul asta asa ca la multi ani!
La mulți ani tuturor în 2016!
Fascinant! Civilizațiile din Epoca Aramei (5000-3500 BC) din zona estului și nordului Mării Negre (Moldova, România și Bulgaria) au fost cu mult mai avansate decât contemporanele lor din Egipt sau Mesopotamia. Amuzant e că avem nevoie să o spună americanii, ca să îndrăznim să recunoaștem și noi asta:
Așa arăta un oraș al culturii Cucuteni-Trypillian (15000 de locuitori) – Talianki (Ucraina)
Și așa arăta o familie tipică din Cucuteni, uitându-se seara la televizor
Probabil că nu era vorba de un meci de fotbal pentru că lipsește berea. Aș zice că era mai degrabă ceva gen „Mândrie și Prejudecată”, pentru că cele 5 figurine sunt feminine.
Sau la Suleiman, pe Kanal D.
Wikipedia: „With the mega settlements of the Cucuteni–Trypillian culture starting in 4300 BC the period of very large settlements would continue for almost 2000 years. To date (2014) more than 2440 Cucuteni-Trypillia settlements are discovered so far in Moldova, Ukraine and Romania. 194 (8%) of these settlements had an area of more than 10 hectares between 5000 – 2700 B.C. and more than 29 settlements had an area in the range 100 – 300 – 450 Hectares and 2800 houses.”
Merita vazut !
Ar fi interesant daca cultura Cucuteni nu era de fapt mai buna decat cea dacica (ca nr de locuitori, nr de orase etc)
@ mac gregor
Nu cred că sunt comparabile. Le despart mai mult de 4000 de ani. Dublul timpului de la daci până la noi.
Ciudat este că și Hamangia (cultura de la care a rămas Gânditorul) apare doar de-a lungul litoralului vestic al Mării Negre în perioada 5250/5200 BC – 4550/4500 BC. Imediat după (ipoteticul) Potop.
Civilizații mult mai avansate decât în tot restul lumii.
AHAHA!
Guvernul socialist de la Paris continua demersurile pentru introducerea unei legi prin care cetatenilor condamnati pentru acte de terorism sa le poata fi revocata cetatenia franceza, chiar daca aceasta a fost dobandita prin nastere.
http://www.ziare.com/europa/franta/francezii-vor-sa-i-lase-pe-teroristi-fara-cetatenie-asa-a-facut-si-hitler-cu-evreii-din-franta-1402041
Ce spuneam eu anul trecut?
The idea appears to have strong support in French public opinion.
Several polls over the past week suggest that 80 to 90 percent of the French are in favor of the measure.
Mno, ajung ei la ideile mele. Pacat ca asa tarziu! Daca ar fi existat pedeapsa retragerii cetateniei, multi n-ar fi facut propaganda.
Nu îmi dau seama cât de eficace este o astfel de măsură. Terorismul nu e vizibil până când nu e prea târziu. Și mă îndoiesc că cineva capabil să moară pentru o religie își face probleme pentru pierderea cetățeniei.
io o vreau extinsa si pentru „predicatori”. De ce mai stau aici, daca totul e asa „un-islamic”?
minunatu’ iran si ghana ii asteapta cu bratele deschise.
Ce patisi Victoras?
Bausi apa de la Maglavit?!
Sau ai descoperit (mai bine mai tarliu decat niciodata!) ca sunt unele cestii ce preced Misses si, as zice, mult mai fascinate dpv intelectual?! (mai ales dupa o masa buna cand mai razi si vor 2 coniace si , din pacate, descoperi ca nu esti chiar tampit*?! (Adica numa manele si bancuri porno… [cu ultimele stateam destul de bine..])
Adica ca cum sa zic …. surprinzator dar la modul placut ..
1) Daca aia dadeau periodic foc cocioabelor .. se poa pune si in seama religiei .. Ca deh reinoire permanenta .. La dracu in patru in Estu’ cel mai indepartat sunt temple shintoiste din lemn. Infiinatate cu peste 1000 de ani in urma .. toate mult mai recente (ca lemn continut!) (religia zice ca trebe reconstruite!!!
Nu voi a sustine o influenta ci doar o „convergenta” . Chiar daca religiile si „binele” sunt ceva mai variate decat viciul … totusi exista o limita a creativitatii .. in domeniul religios.
Sa nu mai zic ca totusi arderea periodica a cocioabelor era salutara. Adica ardeai si paduchi, plosnite samd!!!!!
(Cocioabe.. In mod „politicos” azi sunt numite case. De fpat cam cocioabe erau si puteau fi constuite/reconstruite iute! Asa ca puteai sa le dai si foc ca sa „reinoiesti” legatura/juramantu/soarta da mai ales „parcu” de capuse si plosnite!!! Si cand se indeseau din nou …)
2) Scuze dar am ceva dubii cu unele „reconstituiri” si sustineri. De exemplu mi se pare ca o populatie de 10.000 locuitori in urma cu vreo 6000 de ani in zona asta .. scuze mi se pare „nesustenabila” Adica mureau dracului de foame!! Randmentele erau f scazute.. Soiurile erau putin productive, sapa si sapaliga de lemn, hai intarita cu corn si piatra nu aveau cum sa fie cine stie ce.. Plugul nu se inventase nici sub forma de aratrum (s-ar putea sa ma insel dar nu cred) . Mult mai traziu, in Galia condusa de Carolmagnul o famile avea nevoie de un „mansi” ca sa isi poata asigura hrana – adica 20 hectare!!! Tot cu sapa de lemn insa dupa 4800 de ani si cand deja fierul era comun de peste 1000 de ani!!
3) Asta ma face sa zic ca dimensiunea f generoasa a unor localitati se cam explica ca noile cocioabe erau constuite la 100-200 metri de cele vechi (carora li se dadea foc!) . Si apoi la fel.. in 400 de ani cocioabele parcurgeau de vreo 2-3 ori circuitu complet al localitaii asteia:

Si azi reconstituirea zice „10.000 locuitori” cand de fapt erau cateva sute
4) Cultura Cucuteni -Tripolie nu este chiar unica in zona. Ar mai fi Vinča-Turdaș cea de care „tine” Tartaria si tabletele ei . Si alte culturi din zona „noastra” au dat fragmenmte ceramice cu protoscriere.. Ca prin zona au fots mau multe culturi – si Gradistea , Karanovo, Gumelnita, Hamangia….
Si daca au fots cam la fel de dezvoltate cum se presupune Cucuteni.. ei bine se prea poa ca pe aici sa fi fost prima scriere! Nu ! Nu filozofeala, gandiore samd. Ci cam ca crestaturile pe raboj „12 vaci, 6 oi , 73 ciururi de branza”. Da dracu poa ciiti? Ca limba – ca care limba? Noi acum avem stiinta despre limbile indoeuropene … ori se presupuen ca culturile astea neolitice aveau alta limba/ Adica alte radacini .. de unde sa stii care? Adica nedescifrabila…
5) Ce continua sa ma oftice este prostia noastra. Dupa cate stiu „Cucuteni” are prioritate „istorica” de „descoperire”. Adica dintai s-a inregistrat sub „marca” Cucuteni. Mi se pare insa ca malorusii ne-o iau inainte cu Tripolie . Ca e tot aia .. DA! Insa ca proritate cacademica, ca emportanta si la o0 adica ca fonduri atrase.. noi picam pe locu 131!!!!
Asta fiindca ne este frica sa nu fim „protocronisti!”
Sau cum ziceam candva : (http://vremea.forumgratuit.ro/t464-prostii-protocronice-comuniste-sau )
Adica cam asa – omu maimuta din Georgia a evoluat in specialist insa omul maimuta din Oltenia a involuat in maimuta-papagal cu masterat in comunicare si imagologie!!!
*din pacate, descoperi ca nu esti chiar tampit?!
“Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor” (Matei 5, 3)
Insa daca ma uit primprejur .. Becalii sute de milioane.. altii palate cu turnuri …sa fier oare si „precum in cer asa si pe pamant”?
Eu in locu tau as fi mai atent …Lasa dracului intectualismele astea ca nu iti doresc sa te muti in bloc cu mine!!
Crez ca sunt la spam
@ Ghiță Bizonu’
A fost luată în calcul și eventuala incendiere pentru „purificare” sau „igienizare”. De fapt sunt studiate cam toate posibilitățile în studiul lui Ruth Tringham (2005), „Weaving house life and death into places: a blueprint for a hypermedia narrative”. Explică acolo și de ce nu prea stau în picioare.
O explicație mai simplă ar fi următoarea. Și în Evul Mediu se confruntau cu aceleași probleme (păduchi, microbi, etc). De câte incendieri pentru „igienizare” ai auzit? Iar Evul Mediu e o perioadă foarte apropiată de noi, 1000 de ani, față de 7000 de ani până la CIVILIZAȚIILE care își ardeau CONSTANT casele.
Sau mult mai probabil, le erau arse. Dar non-violent. După care cei care le ardeau casele puneau lucrurile rămase în cenușa rezultată. Ca avertisment și explicație pentru cei care ar mai fi dorit să revină. După una-două generații, sălbaticii se reîntorceau și își construiau alte case. Cu același succes ca și în urmă cu câteva zeci de ani. Erau vizitați de „zei”sau trimișii lor, goniți din case, iar locuințele erau arse din nou. Tot fără victime omenești și fără semne de luptă.
Tehnologic trebuie să existe o distanță semnificativă între cei vizitați și vizitatori, pentru ca primii să accepte să plece și să-și lase casele să fie arse fără luptă.
Mor de curiozitate, dar nu reușesc să găsesc nimic despre ADN-ul sălbaticilor sau al „vizitatorilor” lor.
Și am mai găsit ceva extrem de interesant. Necropola de la Varna (cea în care s-au găsit primele podoabe de aur prelucrat prin topire) aparține ULTIMEI faze a culturii Hamangia. Cea care ni l-a dat pe Gânditor și pe nevastă-sa.
totusi evul mediu european e o singura cultura. In mare.
Exact asta e ideea. Nu se pot găsi nici măcar exemple izolate în cadrul unei SINGURE civilizații.
nu, tocmai ca in America de Sud de ex se facea asa. De catre toti.
Si mai e si necesitatea de a lasa solul sa se odihneasca.
Cam toate orasele mari din antichitate o beleau din catastrofe ecologice. Taiatul copacilor si agricultura intensiva ii omorau.
@ mac gregor
Eu nu știam că în America de Sud își ardeau casele singuri. Ai vreo referință?
Depanda de depanda ….
Nu stiu in ce masura cocioabele evului mediu se puteau comapra (ca efort) cu cele dinzona aia cu case arse…
in plus [opate ca motovele rau religioase .. dracu stie!
As mai zice ca Grigutza nu prea intege ce est6e cehstia cu „cultuea Hamagia” samd.
In arheolgie o civilizatie se numsste „cultura” Se nunste duopa locul primei descoperiri … Se calsifica dupa te miri ce criterii (modelul de decorare al ceramicii de ex)
Nu este pr zis vorba despre o „cultura” ci doar o clasifcare dupa niste aspecte marunte. Ca atunci cand nu ai date ..
Na de o pilda …. daca am palica azi, acum, criteriile arheologice .. s-ar ump,eRopmania de „culturi” si da-i cearta intre specialisti daca Vlasca de pilda face parte din aceiasi cultura cu Sibiul pe vaza diferntelor de nodelk al cusaturilor de pe ie..
Offtopic: mai lasati-ma frate cu tablitele de Tartaria ca sunt un fals grosolan.
vezi doamne gaseste profu de istorie in pamant niste tablite de lut NEARSE, si le arde ca sa le conserve, ceea ce face ca sa nu mai poata fii datate.
Ca asa-i lutul, sta 3000 de ani in pamant fara sa-si schimbe forma 🙂
Cine a zis de tăblițele de la Tărtăria?
ghita.
Daca ar fi singurele ..
Insa „din pacate” nu sunt … mAi sunt si alte tablete din alte locuri ..
Si mai rau descoperile arheologice din ultimele decenii lasa sa se inteleaga ca in zona asta civilizatia neolitica era ceva mai mult decta nivelul la care ajunsesera irochezii … Asa incat se poa prseupune ca un soi de protoscriere era necesara sau ca era posibil sa apara
Orocum pretentiile ca ar putea fi descifraye sunt cam ridicole.
mai ma lesi cu tablitele de la Tartaria??
Pe Viasat History e o altă poveste a potopului Biblic. Aproximativ 6000 BC nivelul mărilor a crescut cu câteva zeci de metri, ceea ce a produs inundații pe întreg globul.
@ mac gregor
Reale sau nu, tăblițele de la Tărtăria par a face parte dintr-un set mai mare de inscripții ce folosesc un așa numit „Danube Script”. Îmi e greu să spun dacă real sau e invenție.
Am găsit aici povestea completă a circumstanțelor „arderii” tăblițelor. Pare a fi fost accident (pag 118). Și oricum datarea cu radiocarbon produce uneori greșeli majore (exemple în text).
Iar în volumul următor (VIII) se vorbește și despre „Danube Script” (pag 35).
daca sunt asa multe, de ce nu se poate gasi una nearsa „accidental”, care sa fie supusa acestor teste?
@ mac gregor
Nu ai avut răbdare să citești articolele… La Tărtăria s-au găsit doar 3 tablete „arse” („baked clay”).
@ mac gregor
Ceea ce se numește astăzi „Danube script” conține sute de mini-inscripții similare, găsite la noi, la bulgari, la ucrainieni, la sârbi, la unguri, la greci, etc.
Datarea acestora e în general cunoscută, dar acoperă o zonă temporală destul de largă, de la 6400 BC la 2800 BC (sursa: „SOME KEY FEATURES OF THE DANUBE HOMO SCRIBENS BASED ON THE DATABANK DATDAS” – Marco MERLINI (Italy) University of Sibiu (Romania) EURO INNOVANET, Rome (Italy) Institute of Archaeomythology, Sebastopol (USA) E-mail: marco.merlini@mclink.it în revista „Acta Terrae Septemcastrensis”, vol VIII, 2009 – pg 36).
Paradoxal este că cele mai multe apar la ÎNCEPUTUL Epocii Cuprului și se împuținează către sfârșit. Explicația fiind decăderea civilizației Danubiene urmată către sfârșit de către ocuparea zonei de triburile din stepele Asiei Centrale.