Cum ar fi să vă treziți într-o bună dimineață și să constatați că banii, cei care au făcut să miște lumea dintotdeauna, nu mai valorează nici măcar cât hârtia pe care sunt tipăriți? Să nu mai poți cumpăra nimic nici cu bani cash și nici cu cardul? Coșmar, nu-i așa?
Și totuși un astfel de scenariu nu este complet imposibil. Sigur că este improbabil deocamdată, dar șansele ca un astfel de dezastru să se producă, cresc rapid pe măsură ce complexitatea tehnologiilor de comunicații și a software-ului folosit crește.
Nici Olimpul Banilor, Federal Reserve nu face excepție de la această regulă. CNNMoney reia un articol al Reuters, în care se vorbește despre o listă cu nu mai puțin de 50 de incidente numite fie „acces neautorizat” fie „dezvăluire (neautorizată) de informații”. Firește că Federal Reserve insistă că au fost „încercări” ale hackerilor, fără a spune dacă au fost reușite sau nu și care sunt consecințele. În declarația dată către CNNMoney, un reprezentant al Fed spune că banca centrală se confruntă cu un baraj de ciber-atacuri, dar că operațiunile critice nu sunt afectate.
Mă întreb cum arată situația la BNR. Și îmi reamintesc că, cel puțin o dată în ultimii ani, statul a pierdut complet controlul domeniului „.ro”, ceea ce a făcut ca pentru o perioadă de timp să nu știi dacă vorbești cu platforma de on-line banking a băncii tale sau cea a hacker-ilor. Atunci am scăpat fără pagube majore, dar data viitoare s-ar putea să nu mai fim atât de norocoși.
Am zis să mai schimbăm subiectul, că prea se lungise. Știu că partea că ciber-securitatea și băncile s-a tot discutat, însă în ultima perioadă, partea de cyber-defense și cyber-attack s-a încălzit teribil. Inclusiv la noi.
Știu vreo câteva bănci (mai ales cele „grecești”) care sunt varză la capitolul ăsta. Vă mai amintiți problemele grecilor de la Bancpost cu sistemul lor de carduri? Și atunci a fost o scurgere internă nu un cyber-hack.
O să fie amuzant, dacă vreuna din bănci o încasează direct. Mare minune dacă nu vedem și ceva falimente.
Aseară m-am culcat cam devreme și drept urmare m-am trezit și mai devreme. De plictiseală m-am apucat să butonez televizorul și la Antena 3 am dat peste Gâdea surâzându-i prietenos unei doamne care vorbea cu accent franțuzesc.
Doamna cu pricina este Clotilde Armand, candidata partidului lui Nicușor Dan la primăria sectorului 1. Și pare a fi foarte echilibrată și mai ales pragmatică. Poate și pentru că este director general al unei companii măricele.
Mai jos este CV-ul doamnei. Cred că m-am hotărât cu cine votez. 🙂
Am luat cu Copy-Paste din CV-ul doamnei. Din păcate efortul lăudabil de a folosi caracterele românești (ș,ț,ă,â,î) e ratat complet de folosirea unor fonturi imperfecte.
După partidul lui Nicușor Dan și simpatica sa candidată a urmat PNL-ul cu Predoiu și Gorghiu. Dacă Clotilde Armand emana prospețime și vioiciune, Predoiu și Gorghiu păreau că emană miros de sulf. Groaznic…
CNN: „Paul Ryan endorses Donald Trump for President” – e ca și cum arhanghelul Mihai l-ar susține pe Satana pentru postul lui Dumnezeu. Tare ciudat…
În ce mă privește m-am decis cu cine votez duminică. La primăria de sector, cu siguranță că voi vota cu Clotilde Armand. Mi se pare cinstită, directă și mai ales pragmatică.
În schimb pentru primăria municipiului București, știu cu cine NU o să votez.
În primul rând nu voi vota cu Gabriela Firea. Mi se pare antipatică și incompetentă pentru postul respectiv. În dezbaterile televizate nu a arătat nimic care să mă convingă să o votez.
Nu voi vota nici cu Predoiu. E lent, greoi și mediocru ca inteligență. Aici seamănă cu Firea. În plus filmulețele penibile în care apărea alături de brokerul escroc, mă fac să mă gândesc că ori era tâmpit când s-a asociat cu respectivul individ, ori e la fel de escroc ca și el. Eu personal optez pentru prima variantă.
Nu îmi place nici Nicușor Dan. Mi se pare lipsit de pragmatism. În general proiectele lui au fost „contra”. Din câte îmi amintesc (dar e din auzite, nu am verificat atunci) s-a opus construirii pasajului subteran de la Casa Presei Libere, pentru că urmau să fie tăiați câțiva pomi în zonă. Dar nu m-am hotărât dacă-l votez sau nu.
De Turcescu nici nu are rost să vorbim. Esență pestilențială de Securitate. Mă întreb de ce-și mai pierde timpul și banii. Presupun că pur și simplu nu face priză cu realitatea. Nici el, nici PMP-ul ticălosului de Băsescu.
Gata… M-am hotărât. Votez cu Nicușor Dan. E oricum incomparabil mai pragmatic. Și poate și mai cinstit. M-am uitat la prima rundă de răspunsuri din dezbaterea televizată de la Digi24.