1. Nu ne plac pozițiile definitive, ireconciliabile, agresive. Nu suntem pentru pârjolirea câmpiilor și pentru otrăvirea fântânilor. Încercăm să nu ne încruntăm prea des. Susținem dialogul, zâmbetul și ironia fină.
2. Suntem adversarii mass-mediei ce pervertește realitatea și deprofesionalizează meseria de jurnalist. A presei tip dramoletă, a presei mercenarilor, a banului, a intereselor obscure și a „rating”-ului cu orice preț.
3. Nu ne repezim să disprețuim sau să desființăm ce nu înțelegem. În cel mai rău caz, compătimim.
4.”Bunii români” ne scot din sărite. Îi preferăm și-i căutăm pe cei obișnuiți. Pe cei care-și acceptă firesc destinul de a se fi născut români și nu consideră ca au lecții de dat sau de primit în legatură cu asta.
5. Nu avem „certitudini definitive și irevocabile” și știm că nu deținem adevărul absolut. Ne uităm după bunul simț deoarece, cel mai adesea, adevărul stă lângă el.
6. Încercăm să nu luăm viața mult prea în serios, nici pe cea din lumea reală și nici pe cea din lumea virtuală. Pentru că, oricum, din prima n-am văzut să iasă cineva viu, iar din a doua să iasă cineva mort.
7. Nu suportăm demagogia și populismul. Și nici pomenile electorale. Între un pește garantat din când în când și o lansetă pe viață, alegerea noastră se îndreaptă către cea din urmă.
8. Nu cautăm un om providențial care să ne conducă, nici doi, nici zece, nici cinci sute. Cautăm vreo 20 de milioane de oameni (sau câți mai suntem pe-aici), care să lucreze la o construcție (pe care să o putem numi „o țară”).
9. Credem ca bâta și transhumanța stau bine ciobanului, nu politicianului. Migrațiile „doctrinare” sau „ideologice” ale politicienilor, motivate doar de interes personal, epocă politică sau câștig individual, trebuie sa fie „calea” de ieșire din politică. Cât despre armele folosite, noi, ca muschetari, recomandăm floreta.
10. Ne place să citim o carte interesantă, să vizionăm un film de calitate, să ascultăm o muzică bună, să bem un coniac fin sau un vin cu personalitate. Nimic din ceea ce este lumesc nu ne este străin. De aceea suntem convinși că avem și defecte. Dar cine nu le are?!
Totuși, înseși aceste „porunci” par populiste și automăgulitoare, să fim cinstiți… Cu ce ne alegem citindu-le? Cred că era mai bine să enunțați niște domenii de interes. Pare că politica este unicul domeniu, sau mă înșel eu? Moda sau Sudoku sunt admise? Separat de asta, grafica paginii mi se pare reușită, ca și ideea cu Cei trei mușchetari, recunosc.
Dar hai să vorbim despre politică… Teoria mea privind democrația este că cei din opoziție – oricare ar fi ei – pur și simplu își doresc ca totul să meargă rău! De ce? E simplu – ca să vină ei la guvernare! Altfel spus, puțin sub jumătate din forțele politice ale unei țări democratice – oricare ar fi ea – fac tot ce pot ca să pună bețe în roate guvernării curente. Întârzie apariția de legi necesare, boicotează colaborarea internațională, denigrează guvernarea la maxim, sădesc și cresc neîncrederea în adversarii lor politici etc. etc. Pe de altă parte, am trăit pe pielea noastră și ne imaginăm spre ce se îndrepta un regim autoritar (vezi Coreea de Nord). Oare care ar fi sistemul acela de guvernare a unei țări în care toate forțele politice să-și dorească să contribuie din toată inima și fără șovăială la binele general?
@ Costake
Când spuneţi că decalogul este populist vă referiţi probabil la sensul cuvântului de „atitudine favorabilă satisfacerii dorințelor poporului, chiar în detrimentul intereselor reale ale acestuia”. Nu prea este adevărat…după cum am zis, noi susţinem ca politicienii să înveţe poporul să pescuiască cu lanseta nu să-i dea de pomană peştele. (pct.7 ) Iar orice popor, dacă s-ar putea, iar românii cu atât mai mult, preferă calea uşoară, e în firea lucrurilor…
De ce sunt automăgulitoare?! Avem o grămadă de defecte: nu ne duce capul să le înţelegem pe toate, nu avem certitudini, bâjbâim după Adevăr, suntem cam neserioşi, ne cam place băutura (!!), vezi pct.10.
Politica nu este unicul domeniu de interes, parcă am menţionat asta la „Despre noi” şi la pct.10, nu am apucat până acum să scriem şi despre altceva dar ne vom strădui. Dar puteţi scrie dumneavoastră, blogul acesta este al muschetarilor, dacă vă simţiţi muschetar vă rog s-o faceţi…
Acum sincer vorbind, de modă se poate discuta, cred că Aramis ar fi bun la asta dar despre Sudoku?!
În ce priveşte democraţia văd că Athos şi Porthos au nişte teorii, zic ei, surprinzătoare, aştept cu interes…
Sunt convins că ştiţi citatul lui Churchill: „Democratia este un sistem politic prost, insa cel mai bun dintre cele pe care omenirea le-a inventat pana acum.”
Si in fine a-XI-a porunca care le anuleaza pe toate celelalte: Acest „blog” este al manelistului Porthos. Aferim. Sa ne ferim.