Recunosc că sunt printre cei care se uită cu amuzament și chiar o oarecare bucurie la problemele STATULUI, fie el grec, spaniol, francez sau american. Sunt convins că nu vă spun nicio noutate. Pur și simplu nu cred că statul, așa cum a fost gândit în ultima sută de ani, mai poate funcționa eficient.
În ultimii ani am fost în vacanță în Grecia și chiar mă întrebam ce pot avea în comun grecii care muncesc și câte 14 ore pe zi cu falimentarul stat grec. Nimic. Uitați-vă și la noi și încercați să găsiți ceva în comun între paraziții care populează ministerele și companiile de stat și cei care lucrează peste 50 de ore pe săptămână în companiile private pe salarii mai mici decât cei din prima categorie. Tot nimic.
Chiar mă gândeam la un cunoscut, lucrător 9-to-5 la stat, care mă întreba ingenuu: cu ei, cei care nici nu vor nici să facă ceva stresant (cum ar fi să-și deschidă propriul business sau să lucreze într-o companie privată) și nici nu vor să spetească muncind (pentru că seara tot omul lucrător la stat bea o berică cu prietenii), cu ei ce se va întâmpla? Și uite că răspunsul vine din America. Nimic. Când nu vor mai fi bani, pur și simplu nu le va mai plăti nimeni salariile.
Așa că stau și mă amuz cu știrile despre falimentul probabil al statului american. Oricum nu ar fi prima oară. Au fost încă alte 18 cazuri începând cu 1976. Așa că sunt tare curios să văd ce se va întâmpla de această dată. Punem pariu că nu se va întâmpla nimic?
Există vreo soluție la problema ineficienței guvernelor centrale? Firește că exclud din start „soluțiile” îngrădirii libertăților cetățenești și a dictaturilor. Nu cred că cineva și-ar dori să trăiască în Rusia, China, Venezuela sau Cuba.
În filmul de mai jos vă propun un punct de vedere interesant si poate o solutie. Până la urmă nici măcar Traian Băsescu nu a fost chiar un primar slab. Ci doar un președinte dezastruos.
Uitându-mă la ce s-a întâmplat în Detroit, aș zice că primarii „de stânga” nu sunt chiar o soluție.
Și în timp ce statul american este în faliment, Obamacare (una dintre cauzele principale ale falimentului) își vede de drum: „Obamacare site goes live, with some glitches„.
Statul nu are nici o putere atunci cand discursul care este menit sa ii genereze si sustina puterea nu este acceptat si sprijinit de societate. Problema este de fapt societatea si nu statul.
”Statul nu are nici o putere atunci cand discursul care este menit sa ii genereze si sustina puterea nu este acceptat si sprijinit de societate.”
Vai, domnule Athos, parcă ați vorbit din cărți. Habar nu am cum este societatea în SUA, însă mi-ați stârnit un zâmbet citindu-vă comentariul, fără să vreau să fiu malițioasă, credeți-mă, însă dumneavoastră v-ați uitat în jur? Și nu mă refer neapărat la societatea noastră românească pentru care statul nu dă două parale, indiferent ce atitudini sau opoziții adoptă societatea, ori la ce referendumuri alege să voteze….aaaa, nu, priviți în general în lume……
Tind să cred, dar posibil să mă și înșel, ca de fapt nici societatea nord americană să nu conteze foarte mult.
Sigur, ce am spus eu nu are poate suficienta forta de exprimare pentru ceea ce am dorit sa spun.
Status quo ul este un aranjament care nu functioneaza fara acordul celor implicati. Cei implicati sunt de acord si mentin si sprijina acest acord, atunci cand aranjamentul propus este sau pare cel putin, satisfacator pentru ei. De exemplu, societatea occidentala de azi si toate clonele ei mai mult sau mai putin reusite functioneaza in baza unui acord bazat pe taxare si redistribuire, ceea ce a generat Guverne cu atributii din ce in ce mai extinse si pierderea completa a controlului individului asupra sa, in schimbul unui model parental. Daca societatea nu accepta taxarea, nu mai exista un Guvern, ci doar un leadership de un anume gen. Asadar, este suficient ca societatea sa nu se lase castigata de mirajul redistribuirii, (sau de alta motivatie pentru taxare), respectiv sa nu incerce sa trocheze principii pentru beneficii, pentru ca lucrurile sa arate altfel.
Fie ca vorbim de Guvernul Federal al USA sau de Guvernoiu, daca nu sunt taxe nici ele nu sunt, nu sub aceasta forma. Insa daca vei intreba, majoritatea ar considera ca omenirea este pierduta fara Guverne… Atata timp cat aceasta convingere persista, persista Guvernele. Si taxele.
Nu vă pot contrazice când spuneți că majoritatea ar considera că omenirea este pierdută fără Guverne, mai ales că tocmai acea majoritate de care spuneți este cea care se sprijină pe aceste taxe (deși, părerea mea este că doar are impresia că se sprijină, dar de fapt plutește în aer și asta sper să se vadă cât mai curând). Mai prost este că există toate șansele ca această convingere să persiste, ajutată fiind în persistență tocmai de Guverne.
Iată însăși modelul Obamacare: după cum explică unii, Obamacare nu este decât un nou mod de suprataxare mascat sub o falsă victimizare.
Și dacă ar fi dau crezare unui american, cred că pe Mike Adams îl citez de la NaturalNews, atunci este cât se poate de trist să observi că democrația se transformă într-un aparat supradimensionat de muls, în loc de un aparat de protecție a drepturilor omului. Ca și cum din poziția Eu, Individul, te plătesc pe tine,Statul, ca să mă protejezi, și iată-ne acum Tu , Statule, cum îmi golești conturile și buzunarele, prin suprataxări care nu sunt altceva decât niște taxe de protecție pe care sunt obligată să le plătesc dar din care nu obțin nimic.
În fond, pe nici un Guvern, indiferent de culoare, orientare etc, nu-l interesează bunăstarea individuală, interesul oricărui Guvernoiu( e bună formularea asta) este ca Individul să fie cât mai sărac și cât mai dependent, fiindcă doar astfel se supradimensionează. Ba chiar cu convingere, cum bine spuneați mai sus.
@ athos, Mitzaa Biciclista
Frumoasă discuție. Din păcate am avea nevoie și de „opoziție”. 🙂
Ce credeți că se va întâmpla până la urmă? Renunță Obama la ObamaCare sau renunță republicanii și vor majora plafonul de îndatorare. Am avut întâlniri și nu am apucat să văd ce s-a întâmplat astăzi, așa că dacă chestiunea s-a tranșat îmi cer anticipat scuze.
Facem pariuri? Eu pariez pe republicani.
PS: Nu ați zis nimic de ideea lui Benjamin Barber. Ce părere aveți de o lume condusă de primari? O uniune de orașe-state în locul statelor naționale? Ați fost la Frankfurt, Londra sau Amsterdam? Știe cineva cine sunt cei ce le conduc? Mie îmi plac la nebunie. Până și Parisul e mai bine condus decât Franța.
Radu Humor
)!
octombrie 1, 2013 la 11:30 pm
Dacă pierdem şi acest tren, mă refer la BRIC, rămânând a patra roată la căruţa acestei perdante globalizări, din păcate nu mai văd alte ocazii de a ne afirma internaţional.
Cine n-are curajul să treacă, de la început, în tabăra ce se anunţă clar câştigătoare, mai pe urmă va prinde locuri doar la balcon, ca şi cele de acum, unde am intrat printre ultimii şi am rămas ultimii !
Se pare că noua alianţă mondială, mai ales pentru început, va aduce nişte condiţii deosebit de avantajoase pentru cei care vor încerca să li se alăture din prima !
Noua Bancă Mondială a BRICA va fi cu siguiranţă mult mai darnică şi mai blândă, cel puţin în primii ani, împrumuturile acordate vor fi mult mai avantajoase , dar mai ales nu vor mai fi condiţionate de anumite condiţii dezastruoase pentru noi ( cedarea pe nimic a bogăţiilor, sau a suveranităţii, ca în prezent
După cum, dacă vor simţi că suntem gata să ne orientăm spre altceva, prima măsură a celor care ne ţin deja captivi, va fi să mai slăbească strânsoarea spre a întârzia ruptura definitivă, atunci România putând să negocieze şi din picioare, nu numai din genunchi ca până acum !
Măcar odată-n viaţă, să beneficiem şi noi de nişte conducători curajoşi şi inteligenţi care să nu ne ducă slugi la alţii, ci aliaţi ai lor, parteneri egali, sau cel puţin nu ca acum, cu regim de colonie !
Dacă se pierde şi acest moment favorabil ( este vizibil declinul actualei configuraţii geo-politice!), măcar renegocierii, dacă nu desprinderii definitive, altul nu cred să mai prindem !
Comentariul tău e în așteptare.
E vorba de blogul unui alt captiv, ce se dă mare creator de vedete politice 😉
Ce a reuşit cu „micul Titulescu”, se vede de la o poştă !
Dar se pare că la Cornu nu-i Poştă !
@ Radu Humor
„Dacă pierdem şi acest tren, mă refer la BRIC, rămânând a patra roată la căruţa acestei perdante globalizări, din păcate nu mai văd alte ocazii de a ne afirma internaţional.” – umor involuntar? Cum adică rămânem a patra roată la căruță? Și a doua întrebare: „cum să ne afirmăm internațional”?
Și de unde până unde BRIC e tabăra câștigătoare? Hai să nu ne repezim cu afirmații nesustenabile. E e adevărat că și în China și în India și în Brazilia se muncește mai mult, pe salarii mai mici decât în vest, dar asta nu e totul.
Restul ideilor nu le mai comentez pentru că e contraproductiv. Însă pot să te asigur că am râs cu lacrimi.
Porthos
Ai dreptate ,trebuia, „a cincea roată…”
În rest, că te-am făcut să râzi, mă îngrijorează 🙄
Numai că în curând, nici măcar eu nu te voi mai putea face , măcar să zâmbeşti, nu să râzi !
E moartă purceaua-n coteţ, dar văd că mirosul specific n-a ajuns încă până la voi !
Somn uşor !
Discriminare!! Ce-i aia?!
Sau sa bucuram pe Diavol …(cand saracu da pomana bogatului se bucura Diavolul –zicala medievala vest europeana)
Il auzeam pe Oprescu primarele general la Bucurestiului zicand ca ar fi fost o tentativa ca pretul gigacaloriei sa fie diferentiat pe cote de venituri. A fost opozitie pe motiv de “discriminare”.
Anii trecuti nu mai stiu ce guvern a facut o majorare de solde (ptr miliari). Imediata au vrut si judecatorii , au dat guvernu in judecata pe motiv de “discriminare” si au obtinut in instanta ce au cerut(adica tot ei au judecat cererea lor).
Tot anii trecuti o mama de tripleti a obtinut o indemnizatie lunara pentru cresterea fiecarui copil , ca tot “dicriminare”.
Si sa nu uit nepotul lui Ion Tiriac , ca si copilul lui Tariceanu primeste clocatie de la stat. Ca sa nu fie “discriminat” .
Hm … nu credeti ca este de-a dreptul bizar ? Ca legea devine ridicola?
Pai sa incep d’a coada al capo.
Alocatia pentru copii – nu este un “drept” al copilului ci este – la origine – un ajutor social. Adica societatea in ansamblul ei acorda un ajutor (modic ca atata poate societatea romneasca) parintilor cu venituri mici care au in intretinere copii minori. Cu conditia ca copilul minor sa fie incadrat in invatamant de zi .. fiindca de la 16 ani tinerii au drept sa incheie contracte de munca … deci daca nu invata la munca!!!! Ina ce rost are ca copilul unui milionar sa primeasca ajutor ?! Doar ca sa nu fie “dicriminat”? Atunci oare nu este disciminat ca tat’su e milionar? Sau marea majoritate a copiilor din Romania nu sunt dicriminati findca nu provin din famelii bogate ?!
Cumva gandeste careva “egalitate” ? Ba sa imi fei cu pardon io crez ca unui bogat are motive sa sprijine cresterea si educatia copiilor din familii mai putin avute. In definitiv el participa la pregatirea viitoarei forte de munca pe care o va angaja (expoata in limbaj comunist). Contribuie la educatia vitorilor caralii care ii vor apara averea. Idem pentru viitorii militari. Pentru el nu ar fi vorba de solidaritate (cum este pentru un angajat cu 1200 lei leafa si fara copii) ci pur si simplu investie de viitor!!! Ca tot se plangea dna ministrru Campeanu ca Romania incepe sa sufere din lipsa mainii de lucru calificate!! Adica in primul rand incep sa sufere angajatorii (patronii) deci crez ca ar fi si interesul lor sa dea un sfant (si sa ceara sa fie bine cheltuit!!! Adica la final sa se obtina tineri care stiu tabla inmultiri, stiu ceva geometrie – pai cum sa claculezi altfel cata tabla sau scandura iti tebuie?! – sa scrie corect si sa vorbeasdca inteligibil) nu de alta da pana la urma s-ar putea sa fie siliti sa isi faca scolille lor unde sa isi pregateasca viitori angajati!
Indemnizatia de crestere a copilului alta manareala. La inceput indemnizatia pentru cresterea copilului era un beneficiu acordat mamelor care lucrau. Li se platea 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni , astfel ca sa poata sa stea acasa pana intarcau copilul. In afara de acest beneficiu mama primea o prima (mai corect ar fi un dar) pentru fiecare copil nascut (fie copil unic fie gemeni de la 2 la n) si pana in 2010 o suma pentru “trusoul copilului” pentru fiecare copil. Insa indemnizatia de crestere era unica – fiindca si mama primea un salariu unic!!! Cativa ani in urma s-a zis “discriminare” si s-a “uitat” ca de fapt indemnizatia este a mamei nu a copilului si ca zisu beneficiu este destinat a se substitui lefii (au fost abuzuri si in perioada initiala) pentru ca mama sa nu fie tentata sa inceapa serviciul inainte de intarcarea copilului sau inainte ca acesta sa implineasca 2 ani (in primii 2 ani copii sunt mai “fragili” ).
Si uite asa legea a devenit altceva …
Sa zicem acum ceva despre solde. Noi am trecut la sistemul de soldati profesionisti. Fara sa intelegem ca soldatul profesionst (fie el asta de acu’ in care orice soldat din grupa de infanterie este lefegiu sau ca inainte cand lefegii erau numa APV* istii) este o resursa cam rara si deci scumpa. Si ca pretul trebuie platit sau renunti sa mai ai o armata (si sa te lauzi ca esti aliatu americanilor prin Irac). Toti “destepetii” sunt ofticati ca armata este bine platita – da acriasi “destepti “se feresc sa intre in armata precum se fereste dracu sa intre in biserica!! Da vor aceleasi beneficii fara sa isi asume si neplacerile vietii militare (si neplaceri sunt!!!)
Deci membrii unei caste bine platite si unde este ceva inghesuiala sa se intre au vrut niste sporuri acordate altei caste unde intrarea e mult mai lejera si candidati mai putini!!! Complet aiurea …
Ca tot sunt la rubrica “oamenii (farade)legii” ar mai fi ceva. Pentru ca nu stiu cum procurorii au devenit “magistrati” acum procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie devin judecatori la Inalta Curte pe baza de “nediscriminare” … Cu adaugirea ca dupa ce a instumentat dosarul ca procuror acelasi magistrat “ca persona fizica” il va solutiona ca .. magistrat!!!
Si in fine pretul gigacaloriei. Pretul subventionat este de fapt un ajutor social. Mersoa beneficiez si eu de el!! Insa intrebarea este alta : daca un individ de peste 2000 euro pe luna trebuie sa primeasca acelasi ajutor ca si ala cu 1000 de lei?!
Cu adaugirea ca se prea poa ca intr-o zi sa se zica “Basta cu abuzu! Ca cei de la case la curte nu primesc!! Ca este asa si pe dincolo ca unu cu 10.000 de lei sa se dedulceasca la subventii!!!” . Si cel cu 10.000 lei pe luna va plati integral. Si cel cu 1.000 lei va avea dificultai. Cei si mai saraci …uf!
Multi vor trebui sa isi vanda casele si sa se mute – dracu stie unde. La tara – cum zicea odata si si Ceausescu sa trimita pensionarii! – in subterane, parcuri cimitire… De fapt se va ajunge la transferul de proprietate . In baza principiilor l;u conu Leonida “D’aia e Stat ca sa dea!!!” atunci cand nu tipa ca “Staul este Marele talhar” si nu predica anarhia
SI astfel in numele “nedisciminari” legea devine contrariul ei. Si intr-o proasta zi scopurile sociale urmarite vor deveni “abuzuri” ce trebuiesc starpite. Pana atunci cu “nediscriminarea” cei care au mai putina nevoie –sau nici un pic! – de protectie sociala isi satisfac ambitzu si lacomia prostesca dandu-se “discriminati” .
Totul in numele “egalitii”. “echitatii” si “nedisciminari” capitaliste!!! Exact cum scrie in Eclesiastul :
22. Vanatul leilor sunt asinii salbatici in pustiu; asa si pasunea celor bogati sunt saracii.
23. Urata este trufasului smerenia; tot asa si bogatului ii este urat saracul.
24. Pe bogat, cand se clatina, il reazima prietenii; iar cel sarac, cand cade, este respins de prietenii sai.
25. Bogatul, cand aluneca, multi sunt care il sprijina; cand spune cuvinte nebunesti, ii dau dreptate.
*APV = Armata Pe Viata: din scoala miliatara pana la pensie
Da dom’le Nuztu a fost un bun primar. Daca mai statea la primarie 2 ani ramanea o singu8ra gropa in carosabilu bucurestean . Una care era chiar carutzabilu!!!
INsa ma astept ca peste alti 10 ani sa suspini despre ce prezidenta buna a fopts sub Nutzu. Cate autostrazi s-au facut , cum au crescut afacerile samd
Si imi place ideea ta cu orasele state. Insa nu stiu cum dracu de s-au dus pe copca. Si alea grecesti. Si alea italienesti. Si Dumnealui Marele Novgorod care era capitala Imparatiei Sfintei Sofii . Ba chiar si Hansa!!
Scuze da indraznesc sa iti fac o sugestie : MAI MULT CONIAC !!!! Sper ca atunci cand nu vei avea atata sange in sistemu alcoolic vei redeveni lucid!!!Mai des cu paharele si mai incet cu judecatile!!!
In vino veritas si coniacu este vin distilat!!!
nea Ghita, bagseama ca esti pa cimpii, nu pricep absolut nimci din ce spui, da totusi, sunt de acord cu tine. O singura corectura, da-l in ma-sa de CONIAC, tot tuica-i mai buna!
Hai noroc!
Bun sa repetma ca nemtii au nevoiue de desen…
1) marele mandat de primar vacsesc. Pe carosbilu din Bucuresti erau cca 2 gropi pe metru liniar!!! M-a liat carva cu masina de la Pucioasa la Bucuresti. Cand ma intrat in Bucuresti: buf!!! Groapa! Sa ne muscam limbile toti aia din Dacie !!! Nici cu restru nu era mai bine .. A da mai tii minte cmapania cu „Aici sunt bganii dvoastra”? Ca cand toti soferi intrebau „unde e aici? In care groapa?” Ma ropg daca matale din 95 prin Doicea nu ai ce iti aminti. A da/Nu am masina // insa cunoscuti de-ai mei da „Au planetara! Au fuzeta!!”. Mi se pare ca din anii opresti se vand mai putin fuzete si planetare (amicii nu mai injura/urla )
2) Orase State . Pai Atena, Teba samd au fots orase state. Si apoi au fots macedonene si mai traziu romane. Posesiuni.
In sec XIII-XV in Italia de Nord era plin de orase state. Venetia, Folerrnta , Genova, Pisa, Milano samd . Sa nu mai zic ca banii erau fie la Florenta fie la venetia si destui de multi la Genova. Si sec XVI ce vedem? Orasele state dispar! Fie inghitite de altii fie ca unele din ele reusesc tranzitia catre Stat . Venetia isi facu rost de un cvasiimperiu. Florenta a devenit capitala ducatului Toscana (ducat tot stat) . MiIano devenise ducat chiar mai devreme. Genova ? Ei un caz interesant. „Scapa” ca se lipeste de Carol 5 si Filip 2 (ofera galere contra cost) , navigheaza cu greu in sec XVII si XVIII intre stancile politici europene (mai ales Franta! ) ca paoi in sec XIX sa … ei da. Capiatlul genovez este acuzat ca a finantat unificarea italiana si in intersul si conform scopurilor sale!!! Si cica influenta bancilor genoveze ar fi si azi enorma desi nu „transparenta” .
Si mai avem cazul Ligii Hanseatice inNord .. „clib” al poraselor proturi, bogate samd. Disparuta!! Irasele au rams – in cadrul statelor!!!
Deci asadar si prin urmare orasele state s-au dovedit a fi fragile la scara istoriei.
@ Ghiță Bizonu’
Te-ai uitat la filmul cu nea Bărbieru? Atunci de ce mă freci la mansardă degeaba? Recunoaște că ți se făcuse de-un coniac. Nu ești singurul. Azi m-a vizitat și Seriosu’ cu exact aceeași problemă. Până la urmă parcă văd că ne-ntâlnim cu toții să-ți căutăm veritasul.
Si de ce m-as uita ? Ce e singuru cu idei tampite ? Ia de aici : “The Worst Mistake in the History of the Human Race” by Jared Diamond. Individu e evreu, american, universitar , profesor la UCLA. Adica cf eresurilor publice e de trei opri destept!
Insa daca afli ca The Worst Mistake in the History of the Human Race ar fi fost renunțarea la viața nomadă de vânător-culegător și trecerea la agricultura sedentară. mai ai nevoie sa te duci aici http://www.ditext.com/diamond/mistake.html si sa citesti ?! Sau zici „Inca un dobitoc” si „Mare e gradina Domnului si multi tampiti in universitatile americane” si treci mai departe ?!
Iar idera cu orase-state care samd este cam in linia Jared Diamond, care e cam in linia ecolo-„extremista” care deriva si ea de unde deriva HH Hope si altii : insi „dezamagiti” de societatea moderna care ar vrea „altceva” care este cam plasat „inainte” Inainte de revolutia industriala, iniante de ziguratu din Ur , inainte de topirea aramei si ceramica poa si inainte de Homo Ergaster! Ce misto planeta era fara oameni! „Salvati pa\laneta – sinucideti-va” purta o placarta o pustoaica tembela din Vest . Ecologista cica,Radficala. Prostita de trai bun ca daca traia in alte zone mai sarace ar fi adorat moderrnismu tehnologia samd! Hm .. „opriti planeta ! Vreau sa cobor” asta e lozinca multor „inteligenti” si „ganditori”
@ Ghiță Bizonu’
Îi dai în cap omului de pomană. El nu zicea de orașe state. Ci doar de faptul că primarii sunt o specie ușor diferită de politicieni. Orientați către rezolvarea pragmatică a lucrurilor și nu către bla-bla-ul obișnuit și mizeria de partid. Poate totuși te uiți. Pe ted.com au și subtitrare. Engleză, chineză sau spaniolă. 🙂
Eu nu-mi dau cu părerea despre falimentul SUA ca nu ma pricep. Au mai redus si alții „bugetari”, dar nu am auzit ca ar fi fost in faliment. Insa ma întreb toți astia de nu vor stat (sau cum s-o chema el) de ce susțin entitățile ce au concesionat de la statul pe care-l renega diverse bogatii ale subsolului? Cu ce drept acel stat le-a concesionat odată ce nu-i accepti ideea existentei?
@Observator
Mai precis, la care ”ăștia” faceți referire? Dar puteți să-mi răspundeți la întrebarea ce anume îl face proprietar de terenuri pe un Stat? Și dacă îmi aduc bine aminte, v-ați plâns nu de mult că nu înțelegeți de ce un proprietar de teren care-și face foraj propriu trebuie să plătească Statului o taxă asupra apei pe care o extrage și o consumă, tocmai din forajul propriu, adică de pe terenul propriu. Problema este că nu noi ne-am născut înaintea Statului (mă refer la noi persoanele de acum), ci statul s-a născut înaintea noastră, iar pentru mulți dintre noi traiul fără existența Statului este de neconceput. Ca și când Statul este un fel de acoperiș deasupra capului sau pelerina de vânt și vreme rea, însă pot să pun pariu că marea majoritate a indivizilor se simt SINGURI și NEAJUTORAȚI atunci când vine vorba ca Statul să-și îndeplinească rolul pentru care a fost creat de la bun început.
@ Mitzaa Biciclista
Mi-ați luat-o înainte. 🙂 Și eu voiam să o întreb pe doamna Observator exact același lucru. Dar ați făcut-o mai clar și mai bine decât aș fi făcut-o eu.
impresionant cu cita nonsalanta o biata gospodina din Caracal, chipurile biciclista, da nu cred, isi da si ia, sarmana, cu parerea despre niste chestii extrem de complicate, ca vezi Doamne, e democratie si are si ia dreptu la opinie.
Pt. a intelege „falimentul USA”, ca inca nu e faliment pa bune, chiar si oltenii ar trebui poate sa se uite unde se duc multele miliarde obtinute de USA din impozite!? Da, stim cu totii, oltenii nostrii sunt totusi, un fel de evrei, chiar daca sunt refuzati la Export.
P.S urmatoru citat mi se pare mortal, din puta gindirii ” Problema este că nu noi ne-am născut înaintea Statului… ci statul s-a născut înaintea noastră”
Astept urmarea, olteanca ne va explica cum draq de s-a nascut statu asa netam-nesam, cine pe cine a futut. ca cineva sa ramina gravida si, pleosc, sa se nasca Statu. Care stat? Stau-n cur, statu-degeaba?
@ neamtu tiganu
Chestia cu oltenii refuzați la export mă face să mă gândesc că și țiganii noștri sunt și ei potențiali nemți. Dar de contrabandă.
„Top official warns shutdown is ‘dreamland’ for foreign intel services
By Katie Wall, NBC News
With 70 percent of National Security Agency employees currently furloughed because of the government shutdown, top intelligence officials warned Congress Wednesday that the ongoing funding lapse could be putting national security at risk.
„The damage will be insidious,” Director of National Intelligence James Clapper said at a hearing of the Senate Judiciary Committee. „Each day that goes by, the jeopardy increases. This is a dreamland for foreign intelligence services to recruit.”
The warning was enough to warrant alarm from members of both sides of the aisle.
„You scared the hell out of us!” Sen. Lindsey Graham, R-S.C. said.
Lawmakers – who appeared incredulous at the percentage of NSA employees not currently on the job – urged Clapper to immediately contact the president about furlough relief.
Clapper and NSA Director General Keith Alexander said that NSA is staffing on a day-to-day basis as the shutdown continues into its second day with no clear path for Congress to end the standoff.
While Clapper said he considers all intelligence workers essential, shutdown standards require they staff according to „imminent threat.”
@Mitzo, Porthos, de cand si pana cand la o întrebare pe care, ce-i drept, mi-am pus-o („ma întreb”) arătându-mi astfel curiozitatea, se răspunde cu o alta întrebare?
Eu am luat-o ca pe o întrebare de clarificare, nu ca pe o întrebare aiuritoare, asa cum mi s-a părut la prima vedere bâta Mitzei.
Atâta vreme cât statul e „ilegitim”, e ilegitim si cand împarte pomeni si cand da concesiuni. Atunci de ce, sub masca anti-stat si pro-privat, as susține un privat ce a primit concesiuni (unele aproape pe degeaba, doar ca e mai bun administrator ca statul) de la același nenorocit de stat? Doar, asa cum zice si Mitzaa, pământul e al meu, individ.
Pentru ca eu, luând totul rotund, înțeleg ca cei ce susțin corporațiile din industria exploatării resurselor nu sunt chiar împotriva ideii de stat ci doar a idei de stat care da pomeni la indivizi. Pomenile la corporatii sunt benefice.
E mai clar acum pentru tine, Mitzaa draga?
@ Observator
Chiar dacă întrebarea ta era doar retorică, întrebarea de clarificare „la care ‘ăștia’ te referi?” e perfect validă. Cine crezi tu că sunt cei care nu vor stat, dar susțin entitățile care au primit concesiuni de la stat. Și nu înțeleg de ce ai impresia că întrebarea Mitzei (la care subscriu și eu) e o bâtă.
În ceea ce privește concesiunile, cred că faci o confuzie crezând că peste tot în lume statul e proprietarul resurselor subsolului. Spre exemplu, în SUA, proprietarul resurselor din pământ este cel ce deține terenul. Sau măcar așa era în perioada de aur (perioada lui Rockefeller, Carnegie, Morgan, etc)
@Porthos, deci statul e cel care are in stapanire resursele sub-solului meu (incercai o licenta poetica). Zic ca solul fiind al meu ar trebui sa se intoarca ceva si catre mine. Daca statul o concesioneaza pe gratis lui Gabrilel, sa zic, la mine nu mai ajunge nimic. Eu zic ca e perfect similar cu luatul banilor din buzunarul meu pentru pentru asigurarile de sanatate pentru care nu primesc nimic de la stat inapoi. Ceea ce incerc sa inteleg e de ce unii oameni sunt impotriva taxelor, dar nu si impotriva concesionarii resurselor pe nimic.
@ Observator
„deci statul e cel care are in stapanire resursele sub-solului meu” – deci presupune o concluzie. Dedusă din ce ipoteză emisă de mine sau de tine? Zău că le amesteci de nu se mai înțelege nimic. Dar nu mai insist.
La fel e și la „de ce unii oameni sunt impotriva taxelor, dar nu si impotriva concesionarii resurselor pe nimic”. Te mai întreb încă o dată: cine sunt cei care sunt de acord cu concesionarea pe nimic a resurselor? Din ce enunț i-ai (ne-ai) etichetat cu aiureala de mai sus („sunt de acord cu concesionarea pe nimic a resurselor”)?
Ai intrels p[erfect !! Pentru ca eu, luând totul rotund, înțeleg ca cei ce susțin corporațiile din industria exploatării resurselor nu sunt chiar împotriva ideii de stat ci doar a idei de stat care da pomeni la indivizi. Pomenile la corporatii sunt benefice.
Ia de o plilda pletora noastra de „ganditori” liberatrieni. Toti vajnici dusmani ai statlui si p[ropavaduitori ai „liberataii de intreprindere” samd . Care in in gfeneral se inghesuie in fonctii bugetare bine platitite!!! Care le vor asigura o pensie ultraconfortabila pentru efortu de a basni ( de la basm) !!
Si ami priveste o cestie bizara : in epoca Clinton se redusese deficitu. Dupa a explodat!!! Deci cum stam cu banii cheltuiti aiurea?!
Si ase vedea cu pomenile.. Cate sunt pomeni pomkeni, cate sunt beneficii ale unor cotizatii platite si cate sunt investitii de viitor (de ex faptu ca X fara copii sustine din taxe invatamantul pentru copii altuia este de fapt o investitie. Faptu ca unii din banii din impozite se duc pe sanatate da nu mai ai epidemii de hoera, ciuma , samd este tot o investitie. )
Ma rog sunt si pomeni-pomeni . Bebficii nemeritate … Da in gnl mai putine decat se sustine!! Insa marile pomeni sunt alte zone – bancare, comerciale samd.
Si Mitzaa draga, nu lua de bun orice plâns al meu ca nu înțeleg. Nu întotdeauna e ceea ce ni se pare ca citim.
@ Observator
Cred că ar trebui să primeze claritatea în exprimare. Abia după ce ideile sunt exprimate clar își au loc licențele (mai mult sau mai puțin) artistice. 🙂
Da, Observator, răspunsul îmi este clar acum. Sincer, chiar nu pricepusem mare lucru din primul comentariu, dar departe de mine intenția de a vă certa. Voiam doar mai multe lămuriri, sigur că și în ideea de a vă combate nițeluș. Însă cum mai toate convingerile dumneavoastră îmi sunt comune, de multe ori polemica este doar plăcerea de a vă avea partener de dialog. Plus multe alte cunoștințe ce se dobândesc pe margine 🙂
Porthos, abia acum am văzut întrebarea despre primari.
Orice orânduire care cuprinde mai multe unități, gestionate astfel încât să fie dependente de deciziile unui ”centru”, duce, inevitabil, la degradare.Nu ați observat? Poate ați constatat și la noi în țară că sunt urbe care au în frunte primari gospodari ce își văd de treaba pentru care au fost aleși, fortuit sau din voință proprie. Hmm, mă gândesc că este mult mai ușor să urmărești activitatea primarului unui oraș. urbe, decât activitatea unui președinte. Și un primar este, cu siguranță, mai implicat în problemele comunității.
Plus că deciziile unui ”centru” , de cele mai multe ori, sunt unilaterale, fără să fie luat în seamă specificul fiecărei zone în parte. Poate mă înșel, dar am anumite exemple care chiar mi-au marcat activitatea de-a lungul timpului din cauza unor asemenea decizii de la ”centru”.
Observator
Daca esti de acord ca Statul poate concesiona, atunci se pune doar problema procedurii, nu a calitatii private a concesionarului. Dar eu as incepe prin contestarea dreptului Statului de a detine ceea ce este sub pamantul pe care eu il detin. Pentru ca este un privilegiu, iar privilegiile sunt mereu chestionabile. Daca as vedea in fiecare luna in contul meu suma de 100 de lei, ca fiind cota ce mi se cuvine din gestionarea de catre Stat a resurselor subsolului, ar exista un argument economic demn de luat in seama. Daca insa acele venituri se constituie venituri la buget, intrand in gaura neagra a lui Guvernoiu, acest argument dispare, iar altele eu nu gasesc.
Bingo! Aici doream sa ajung!
Concluzionand: pot intelege o persoana care merge intr-o directie de genul taxele sunt hotie, dar numai impreuna cu „statul nu are dreptul sa decida asupra resurselor subsolului”;. In cel mai rau caz accept si ideea de ‘statul are dreptul sa le concesioneze”, dar numai cu niste redevente care sa permita intoarcerea in servicii catre cetateni (drumuri, invatamant, sanatate).
Insa, accept si discursul celor care sustin ideea dreptului statului asupra resurselor subsolului si a concesionarii acestora pentru motive strategice si nemasurabile gen „independenta energetica”, dar numai impreuna cu un mesaj coerent de asistenta sociala. Pana la urma oamenii care se sacrifica pentru „independenta” Romaniei ar trebui si ei sa primeasca ceva la schimb.
Variantele combinate mi-e greu sa la inteleg
Acum va las pe voi sa ghiciti de care parte sunt eu 🙂
Athos
Pentru a exista un astfel de Stat, cum visezi tu şi alţii ca noi, ar trebui să fim şi nou norvegieni, islandezi sau chiar irakieni, egipteni care au beneficiat individual de vinderea produselor petroliere ce aparţin statelor lor.
Dar pentru asta fie ar trebui să ne ţinem sub control aparatul birocratic de stat, cum fac nordicii, în general, fie să beneficiem de dragostea şi respectul pe care au avut-o unii dintre conducătorii statelor respective pentru cetăţenii, uneori, chiar supuşii lor, cum au făcut cei din unele state arabe !
Şi pentru care au plătit scump, uneori chiar cu viaţa !
Sau, şi mai simplu, ar trebui să dispară caracatiţa asta iudeo-masonică , ce s-a întins ca o pecingine peste tot unde a întâlnit nişte oameni fără scrupule, fără dragoste de neam, dar mai ales fără Dumnezeu !
Numai nişte escroci politici, vremelnic şi fraudulos ajunşi la putere, pot vinde cu inconştienţă viitorul unui neam, crezând că nu vor ajunge niciodată să plătească pentru aceste crime săvârşite împotriva propriului popor !
Mai la subiect.
NU este vorba despre falimnetu SUA!
Este un moment penibil legat de niste tribulatii cam … Ceva in genu am sa iti inapoiez un pol da asa de-al dracului te pun sa astepti 3 minute cat ma scotocesc prin bzunare , mai caut in alta parte, ma duc la weceu si imi „aduc” aminte unde sunt banii!!! Ma rog ca e timpu tau nu ma priveste pe mine!!
SUA este inca perfect solvabila …
@ Ghiță Bizonu’
Zici tu? Eu știam că există o limită de îndatorare stabilită prin Constituție. Pe care Obama vrea să o depășească. Alternativa e reducerea cheltuielilor guvernamentale. Tu cum zici că ar trebui făcut? Metoda Greciei sau cea rațională?
AU mai trecut prin asta. Atunci rațiunea a primat în fața populismului. Acum se pare că va fi pe dos.
Ce e aia populism? Ca cdn un … the Plumber papare pe steckla nu este populims? Se trezeste si idiotu elita !!
De [fta mi se [pare ca dicutia se poata in jurul directiei pe care sa se dea banii :
In sprijinul lu al Ouaeda care lupta cu Assad (ca Assad e BAAS socilaist arab)
pentru asigurai8r sociale
Ca io nu potz sa uit ca rezbelu cu Irac a costat cat onchii din cap!!! Si deficit taica nu gluma ! Si pentru ce? Ca sa se sumeteasca un oaresicare al Satar?!
Dacă Obama ar fi tăiat banii pentru ObamaCare din bugetul Apărării nu aș fi comentat. Din păcate a preferat să facă praf bugetul și să mărească deficitul.
Si cu asta ce-am facut ?!!
Vacselu dixit : Analizez sa denunt pactul de coabitare! si ca cum Nu-l mai girez pe Victor Ponta pentru că a încălcat grav pactul și mai ales s-a băgat cu bocancii în justiție (A se observa acel “girez” de parca ar fi vorba de “girul” lui sau pofta muschilor sai si nu de majoritate parlamentara!! curat murdar si anticonstiututional!!) repeta si placa cu “lovitura de stat din vara lui 2012”.
In replica coabitacu’ zice ca cum
Deci e pe duca … previzibil de altfel.
Si cu pactu ce-am facut ?! Vedeti voi vre-un ce castig pentru tara din toata tarasenia asta? Ca io nu!!!!
Si era previzibil ca se scurta funia (legata la paru pactului). Are si Vacselu dreptate – detonatorul a fost dosarul Dragnea !!! Dosar dresat pentru “falsificarea datelor” de la referendum!!! Adica referndumu pentru demiterea presedintelui ca urmare a unei suspendari perfect constitutionale ar fi fost “lovitura de stat constitutionala” . Cu o condamnare la fel de previzibila ca find necesara dpv al politcii electorale (dreptu? Adevarul? Justitia? C’esti prost Bizoane?!)
Findca condamnarea lui Dragnea pentru “fasificarea referndumului” da un semnal prost pentru votaci USL si mai ales PSD cat si pentru cadrele PSD – vedeti ce faceti ca iata ce patiti!!
Si este o incurajare pentru adversarii PSD si USL .
La care as mai adauga cam desele deplasari in Strainezia ale premierului .. ca iata ce zice prezidelu: Marea lui(Ponta) pasiune e să sară în avion să meargă pe oriunde e primit. Gândiți-vă cum se uită oamenii la el și spun: aoleo el este artizanul loviturii de stat în România? el e liderul de la București cu două plagiate? dincare reiese
a)”oftica” prezidentiala ca El , ralesul, Providentialul nu prea este primkit pe nicunde si nciaieri
b) “oftica” ca presmeru incalca pactul de coabitare care precvede expresis verbis
Adica ca cam asa – nu a cerut voie de la Traian aut Sefu’ sa mearga prin cele strainaturi unde El Realesu nu prea este primit!!! Pai se putea permite asa ceva ? In nici un caz de Nutzu!!!
Da ramane intrebarea : Si cu asta (pactu) ce-am facut ?!!
Eu zic ca NIMIC bun. Decta a dat lu Prezidelu un moment de respiro nemeritat si neasteptat. A trimis dupa muste USL ul si activitatea lu’ guvernu’ reusind ca pana acum sa se faca nimic (adica s-au apuicat de modificare Constitutiei –marota basesciana. S=au apucat de regionalizare – alta cestie bascista sau macar PeDeLasta. Azi amandoua impotmolite. Apoi au dat in Rosia Montana Golf Coproration – alta marota basesciana si teren minat. S-au ales cu conetstie .. si amestecuri basesti – normale zic eu! – in zisa contestatie)
Insa desi mi-a, placut enorm ofica de ieri de la B1 TV trebe sa recunosc ca totusi s-a facut una bucata de GRESEALA cu schimbarea lu Papici . Adica (dez)onor sinsitru lu (in)Justitia nu trebuia sa mai delege INCA O DATA! Pre zisu Papici . Findca trebuia s aii multu8measca pentru activitatea depusa si sa il inlocuiasca !! Findca legea prevede clar cate mandate si pe cat timp! Iar cestia cu delegarea nu tine.. Delegare dupa delegare inseamna incalcarea legii scrise !!!
Actuala codeala – il mai redelegam pe X ca dupa cateva zile sa il schimbam (decizie cred ca legala findca “delegarea” este derogatorie si temporara “pana cand vom gasi” , deci poate fi intrupta oricand) lasa camp prea larg de “presupuneri” ale publicului sa zicem “neavizat” . Care “presupuneri” pot si sunt influnetate si de propaganda politica interesata gen Acum şapte zile oamenii ăştia erau buni, şi după ce s-a pus dosarul lui Dragnea, a ieşit şi dosarul lui Voiculescu, dintr-o dată nu au mai fost buni. Ca se uita esentialul – or fi fost bun Papici insa trebuia schimbat de ceva timp. Ca asa cere legea !! Dar publicu spectator nu discerne prea multe nuante. Asa cum alataieri intamplator am surprins o conversatie telefonica in autobuz .. pana la urma toti platesc! Uite Nastase ce daca a fost prim minstru tot a ajuns la inchisoare pentru ce a facut!!! “ Doamna in cauza nu prea stia ca “ce a facut” era presupus nu demonstrat!!!
Deci Si cu asta ce-am facut ?!! ca imi aduc aminte de unu Neviile fluturand alt pact “pace cu onoare in generatia asta!!”. Pace nu a avut si onoare nici atat!!!
http://vremea.forumgratuit.ro/t527-si-cu-asta-ce-am-facut#1080
Observator
Ce inseamna “statul nu are dreptul sa decida asupra resurselor subsolului”? Poti dezvolta?
Intr-un concept pur dreptul de proprietate asupra pamantului ar trebui sa se rasfranga si asupra resurselor din pamant (asa cum spune Porthos ca era in America unor timpuri). Deci statul nu ar avea de ce sa decida pentru proprietatea mea. Sare petrol de la mine din curte – e al meu si fac ce vreau cu el
Daca insa ne raportam la evolutia statelor moderne pamantul e al meu – resursele sunt insa ale statului. E un fel de expropiere acceptata, ideal in interesul cetateanului. Cum decide statul sa exploateze aceste resurse nu mai e o decizie individuala, ci una colectiva. Acum odata acceptata aceasta idee, ca statul decide dupa bunul plac (ei, ma rog, strategii, calcule, interese, etc) cum anume se exploateaza acele resurse nu avem decat alternative de a alege niste politicieni capabili sa maximizeze profitul obtinut din exploatare in interesul cetatenilor. Normal ar fi ca primii vizati sa fie cetatenii de pe locurile de unde se face exploatarea. Restul, gen interes national, etc, etc e pe planul 2.
@Observator
„Daca insa ne raportam la evolutia statelor moderne pamantul e al meu – resursele sunt insa ale statului. E un fel de expropiere acceptata, ideal in interesul cetateanului.” – de ce este o expropiere ACCEPTATĂ? Ne-a întrebat cineva vreodată dacă suntem de acord cu ea. Cu atât mai puțin sunt de acord că acesta e cazul ideal în interesul cetățeanului.
Mă enervezi! Etatisto! 🙂
Am mai postat acum cateva luni:
http://ioncoja.ro/textele-altora/prevederi-ale-constitutiilor-romaniei-referitoare-la-proprietatea-si-exploatarea-bogatiilor-subsolului-tarii/
Carol I a construit Romania moderna pe baza redeventelor. Asa s-au construit caile ferate, s-au electrificat orase (printre primele din Europa), asa a ajuns Romania o tara cu moneda stabila intre cele doua incaierari mondiale, intrucat economia avea un decont la export in nevoi primare.
Ca ne-am vandut la Americani, la Nemti, la Suedezi e irelevant. S-au creat locuri de munca, Statul a incasat bani buni, taranii aveau cui sa vanda cereale (pe doi lei, e adevarat, dar nu mureau de foame).
Azi dam totul pe nimic, sa se traga in poza 2-3 carmuitori pe la UE si sa-si asigure traiul familiei pentru urmatoarele 2-3 generatii. Tradare, tradare, vorba lu Nea Ghita, dar sa stim si noi 🙂 Era „neamtul” mai patriot decat conducatorii de azi? Si aici nu ma refer la Neamtu nostru, pe care il rog sa nu se mai ia de Mitza ca o sa aiba de-a face cu mine 🙂
Ai dedus cumva de care parte sunt? De unde? Tu in care din cele doua tipare descrise de mine te incadrezi?
Tu stii ca eu nu dau raspunsuri transante … doar exemple …
Cum am scris mai jos, la Austin m-am intalnit in expozitie si cu unii care mestereau echipamente pentru automatizari in materie de gaze de sist. Ca olteanu oportunist, mi-a trecut prin cap ca e posibil sa aiba nevoie si de service p-aicea. Am avut dreptate …
Nu intru in detalii privind tehnologia, chiar vroiam sa scriu despre asta daca ti-aduci aminte, oricum ce-am inteles de la oamenii aia care livrau si la Chevron e ca tehnologia n-are nimic defect, doar factorul uman ce-o mai da de gard din cand in cand si media profita sa faca senzatie …
Whatever, ideea era alta: un fermier care se lasa molestat de astia cu exploatarea ia o China de bani ca sa-i lase sa-si faca treaba pe pamantul lui. In cazul unui dezastru ecologic are bani sa se mute 2000 de km mai incolo si sa-si duca traiul linistit cate zile o avea. La noi, Statul ia banii (putini), decidentii spaga (tot putin, ca nu se pricep) si eu raman cu cianurile in gradina. Buna treaba?
Pai nu e buna, domnu’ Serios! Eu tot zic ca nu e buna, da-mi închid băieții astia gura c-as fi vândută Rușilor.
PS pe Porthos il întrebai pentru ca ma făcu etatista
Stii bine ca Porthos te provoaca, dar in particular te iubeste sincer. Nu-l lua in serios aici pe blog, hai sa ne vedem de business, e mai productiv.
@ Seriously
Tu crezi că ea nu știe? Dar mă amuză să răspund ori de câte ori se ia de mine că sunt libertarian. Nici măcar nu sunt dintre cei care neagă complet rolul statului. Doar că mă calcă pe nervi un stat băgăcios și agresiv.
@ Observator
Care sunt cele două variante? Că m-am pierdut în meandrele concretului.
Seriously
nu stiu cat de patriot era Carol cel Trufas. Insa trufia putea sa iabe si ea partea ei buna : trufia de a inaugura cel mai amre pod din Europa, trufia de avea nave pe mare (dambal de Hohenzolern .. Kaiseru dorea cuirasate insa Carol se multumea cu „pasagere” ca erau mai ieftine! Si s-a staduit si a obtinut prin negicieri personale sa aiba linie cu hambrug si Roterdam!! Si cand pe la 1900 un sinstru a avut oideea creata sa vanza liniile maritime ale SMR ghici cine s-a urzicat rau de tot? Sa fi indraznit vreunu sa lase un vapor romanesc arestat prin nu stiu ce port!!!)
Insa se cam „uita” – oare de ce?- ca pe vremea aia Partidul avea lozinca Prin noi insine! care insemna si Capital romesc, munca romneasca , profit romanesc si care Partid muncesa si pentru romanziarea economiei !!! (ma rog ii „rapota” binisor la buzunar )
Azi ? Azi teleptualitatea noastra isi bate joc de Prin noi insine! , cpiatlaul din tara a fost transmutat in vile (inclusiv in fara!) si conturi straine samd . Asa ca sa nu ne miram ca „dam” totul : aur, gaze, paduri, petrol, samd . IOdeea de baza este ca nu putem ca trebui8e sa „dam” ca aia „sa ne dea” nsite firimituri din ce este al nostru!!
Si dragul meu pestele de cap se impute!
Da de la coada se curata!!! (ma rog pana acu m-au curatat pe mine. Acu e si randul tau!)
A fost o politica deliberata a excluderii…cu scopul – nu intotdeauna constient – de a distribui profitul catre paturi auto/selectate ca „elita”. Si astfel am devenit o societate distributiva. De la cei mai multi la cei mai putini…
http://vremea.forumgratuit.ro/t29-societatea-romaneasca-a-devenit-o-societate-a-excluderii-omagiu-lui-frank-herbert
Acu dragul meu e si randul tau!!! Si poa uni dintre voi (astia bogati) o s ava amintiti ca si voi sunteti romani si ca va priveste ce e prin tara!!! Da deja cam tarziu .. fiindca politica de dezromanizare brutala inceputa cu CDR si Tzapu „trebuie” sa continue si cu d’alde voi… fiidca si afacwerile voastre sunt … romanrsti!! Puttei sa le mutati unde vreti .. insa adevarul este ca veti fi siliti sa le vindeti!!! Asa cum „jafo” a redevenit Rafo dupace s-a schimbat patronul. Idem Petromidia . Idem 2 cestii de infromatica care azi sunt cumparate tot de rusi !!!
SI as mai observa ceva in legatura cu observtaia ta cu Stau indian (samd) Aclo Staul trebuie sa serveasca indienii. La noi s-ar zice ca este „comunism”, „national-comunism”, „xenofobie” sau „autarhie”. Ca atare Statul nostru este pus la munca ptr altii (Frank Timis, Ghitenstein , Templeton , EON, Chevron , OTE , Ruhrgas samd ).. adica impozitele noastre (inlcusiv alea babane platite de tine) sunt dirjate spre fericirea altora …
Iar „remediul” ? Fara Stat !!!! Sa fitiu liberi!!
Canci dragii mei . Canci. Ca toti draci cei mari au nevoie de un vechil care sa rezolve problemele cu gunoiu (salubritate, politie) ceva infrastructura care sa le serveasca. Asa ca Statu ca organism de taxare si adminstrare si reprrsiune va ramane. Pentru a asigura servicii lu’ Paribas, Reifeisen samd. Pe banii romanilor!!! Ca va fi Staul romanesc in teritoriul actula , ca va fi mai ciumpavit … pentru d’alde astia nu are importanta!!!
Dezromanizare – atunci cand „privatizezi” o intrepindere de stata romneasca in favoarea unei intrepinderi de stat straine …. de fpat dezromanizezi!!!
Nea Ghita,
Cand spui ca mi-a venit si mie randul eu incerc sa n-o iau personal ca ar avea cineva ceva cu mine, insa sunt batran si obosit, am inceput sa-mi pierd simtul umorului si asta nu e bine.
Iti dau dreptate 1000% in ceea ce ai scris, da-mi voie totusi sa nu transpir ca o veverita sau hamster invartind la morisca in gol, optiunea cu relocarea o iau serios in seama. Azi am mai luat o tzeapa de 3000 de EUR de la alt politician, asta dupa ce mai halisem 10.000 in primavara de la unul … Si asta din urma mi-a fost recomandat drept un om serios … am avut o presimtire ca nu exista asa ceva, uite ca nu m-am inselat, doar am pierdut niste bani 🙂
La final doar o mica rectificare: nu sunt un om bogat. Daca vand firma poate ma aleg cu niste bani dupa 20 de ani de munca 7 zile din 7, 365 de zile pe an. Dar dupa cum observi si mata se pare ca nu valoreaza nimic, ca doar e romaneasca, iar girafa romaneasca nu se ezixta.
Si ca tot vorbim despre Stat …
Fusei in August la National Instruments, Austin Texas, NI Week, crème de la crème in inginerie, 3500 de participanti … ma gandeam sa scriu un reportaj, mi-a trecut de lene …
Un Roman de-al nostru ce a lucrat acolo 18 ani, ajuns sus de tot, scrie demisia si pleaca in India. Studiu de caz:
India, cel mai mare producator mondial de lapte colecteaza abia 40-50% din ce se produce. Problema vine de la stocare-transport. Refrigerarea la centrele de colectare are o problema majora: curentul electric. In provincie, in India, curentul pica si 4-5 ore pe zi, cum era la noi pe vremea Cizmarului. Laptele stricat se arunca.
Omul a construit niste generatoare de gheata cu acumulare, asigurand o inertie termica de pana la 6-7 ore benefica pentru asigurarea conditiilor minime de conservare a laptelui, sporind gradul de colectare pana la prelucrarea materiei prime cu peste 30%.
Rezultatul? Dupa 2-3 centre pilot, Guvernul Indian i-a acordat un cec in alb de 2 miliarde de dolari ca extinda sistemul la scara nationala.
Pai astia nu sunt tot Stat? Sau „Statul” la uratii aia de Indieni n-a pierdut notiunea de patriotism si mai tine si cu tara, cu economia?
Azi dimineata m-am trezit cu contul blocat, prima data in 20 de ani. Am fost plecat in UK cu treaba, dupa 25 ale lunii trecute avand niste restante de rahat scadente de o saptamana constat ca ANAF-ul n-a mai somat, a tras din prima. Incep demersurile pentru mutarea domiciliului fiscal, oriunde, chiar ma gandesc sa-i ajut pe Albanezi …
Am platit Statului Roman in 20 de ani peste 7 milioane USD ale mele, din impozite si dividende, plus 8 milioane ale angajatilor. Nu ma asteptam la diplome de merit, insa chiar am luat-o la modul personal … acum ma uit la Realitatea si ma simt razbunat … ordonanta cu efect retroactiv pentru taxe si impozite … parca insolventa te proteja de penalitati, considerata forta majora … a luat-o razna si Ponta … pacat …
@ Seriously
La Finanțe e un „liberal” din câte îmi amintesc. Un oligofren.
Nu stiu daca sa-l urasc sau sa ma uit la el cu mila …
Aleg mila, mi-e mai simplu, altfel consum energie inutil pentru un handicapat (sau mai multi). Incerc sa fiu intelept, sa nu pedepsesc 1000 de pensionari prin lipsa impozitelor mele, caci daca ma razbun ei sufera, nu oligofrenul. Si mai am si eu parinti pensionari …
Totusi vad semne tot mai acute de disperare la buget, nu-i a buna …
A agresa agentul economic (aia putini care mai produc si platesc impozite onest) e cea mai proasta strategie, oamenii sunt obositi si satui, e usor sa-i demotivezi …
Cand pui o poprire pe cont te uiti intai daca omul are de incasat, caci daca e in faliment ii faci un bine daca-l opresti. Daca confisti banii din contul unei intreprinderi ce rost mai au penalitatile? nu cumva sunt dreptul meu „constitutional”? Mai am rabdare o saptamana sa ma deblochez odata ce mai incasez, insa raman cu un gust amar … Pierdem timpul cu discutii, asta e adevarul, suntem condusi de amatori si repetenti … si hoti.
Ce e si mai trist e ca parca-l si vad pe Iepurila bucurandu-se ca Statul devine intransigent cu „trepadusii” 🙂
@Sery,
Just one word (am o animozitate sa-i spunem intelectuala fata de o persoana si vreau sa nu mai comentez pe acest blog; il mai citesc insa): o explicatie, poate, pentru situatia relatata de tine.
Cineva din sistem mi-a relatat o modalitate prin care „statul” face rost de bani : se blocheaza in ziua X toate conturile firmelor la banca Y si se reclama o suma mica, de 7, 10, 15 lei (sau mai mult, dar nu foarte mult). In 99 la suta din cazuri, firmele nu contesta aceasta suma, data fiind valoarea ei foarte mica, o platesc si sunt bucuroase ca li se deblocheaza contul. „Inmulteste sumele astea mici de mii de ori (cate conturi sunt blocate la banca Y sau Z) si ai sa vezi ca statul castiga ceva in ziua aceea”, spunea persoana respectiva. Operatiunea se repeta la banca Y, apoi la banca Z samd.
In schimb, marii datornici au imunitate care se negociaza politic (relata si cum, dar asta e alta poveste). Persoana in cauza poate batea campii, insa eu o cunosc deceva timp, o stiu ca o persoana echilibrata si ii dau, pentru moment, credit.
@ Isa
Cine te-a supărat? Cine-i mitocanul care te-a necăjit? Pun pariu că-i necioplitul de Porthos.
Revenind la oile noastre, dă-mi voie să mă îndoiesc că statul ar putea să se apuce de furat ILEGAL. Ce Dumnezeu, pot să fure liniștiți cu legea în mână. Mai o taxă nouă, mai o „contribuție” pentru fondul de cai verzi pe pereți…
Ultima găselniță este să introducă plata contribuției CAS la… chirii. Tot oligofrenul „liberal”. Proiect de lege aflat în dezbatere publică.
PS: și ca să fie măgăria totală au plafonat cuantumul contribuției ca să nu se certe cu frații imobiliari (persoane fizice) Negoiță.
Jmecheria e ca ANAF-ul blocheaza toate conturile, daca ai debit 10.000 RON ti-i trage din toate bancile de 2-3 ori, apoi mergi la ei sa te deblochezi, nu-ti dau banii luati abuziv, iti explica cu tupeu ca o sa-i compensezi luna viitoare.
Asa raman firmele fara capital circulant, nu pot genera valoare adaugata si asa se duce la vale colectarea impozitelor. Si da, persoana de care vorbesti te-a informat corect, exista imunitate.
Azi mi-au virat 3-4 prieteni bani in cont sa acopar debitul, de Luni sunt operational, insa n-o sa scap de drumul si coada la ANAF. La ei merge pe foc automat in sensul in care te jupoaie, inspre tine nu merge decat cu sarumana … Macar sa fie asta cea mai grava problema a economiei romanesti …
Mi se pare gretoasa atitudinea, insa la cate am inghitit in 23 de ani sunt vaccinat. M-am interesat cat costa sa mut firma in UK: 85 lire si alti 250 la avocati. Din Martie-Aprilie anul viitor o sa ingras bugetul Marii Britanii cu 300.000 Lire pe an. Din generatia mea ramasesem ultimul patriot (in traducere libera: prost).
Last Edit:
In urma discutiei cu ANAF de acum jumatate de ora constat ca oamenii de-acolo n-au nici o vina, asa au primit instructiuni „de sus”. Si-au cerut scuze si mi s-au plans ca le sunt ascultate telefoanele si ca de-aia n-au somat inainte sa traga. Mai sa fie !
Ma uit la calendar si ma gandesc cu groaza la Decembrie, de pe 20 pana pe 6 Ianuarie n-o sa vezi picior de functionar la slujba, n-o sa mai munceasca nimeni, pun pariu ca Ponta o sa faca iar „punte”, atunci sa te tii daca te trezesti cu contul blocat!
Nu este nici un faliment al statului american este o chestiune de legislatie, un mod de a vedea lucrurile. Legislatia romana zice ca, in cazul in care un buget nu poate fi adoptat la timp, atunci, pina la adoptarea noului buget se reia executia bugetului precedent. Am avut vreo 3-4 situatii, din 1985 incoace (cea mai recenta in vremea lui Boc, cred) in care bugetul a fost elaborat si adoptat cu intirziere. In Statele Unite este, probabil, o alta legislatie care prevede, in lipsa unui buget, o restringere a cheltuielilor ( si deci si a activitatii institutiilor) statului la un nucleu. Insa cetatenii platesc taxe, impozite si contributii, in consecinta incasarile statului sunt aceleasi, doar ca nu se stie cum vor fi banii cheltuiti si atunci banii incasati sunt pusi, partial, deoparte. Subiectul programului obamian (sau obamesc) foarte important, deoarece, daca nu ma insel, cheltuielile statului american pentru sanatate sunt comparabile cu cele militare, poate chiar le-au depasit pe acestea din urma. Este mai mult decit probabil faptul ca o serie de politicieni americani suspecteaza un grad din ce in ce mai mare de risipa in ceea ce priveste cheltuielile medicale, tendinta unui astfel de sistem fiind aceea de a cheltui tot ceea ce poate cheltui. Observam, pastrind proportiile, desigur, aceeasi tendinta si la noi, de exemplu in ceea ce consideram prostirea medicilor, care par a fi inceput sa aiba mari dificultati in a pune diagnostice pentru afectiuni banale; in locul unei consultatii de 10 minute, ca acum citeva decenii, soldate cu un disgnostic corect si cu tratament, facem astazi o intreaga colectie de analize, care costa sistemul de sanatate, adica statul, incomparabil mai mult decit precedentele 10 minute de inteligenta medicala – si care se soldeaza cu un diagnostic nesigur, probabil, care determina cetateanul sa mai incerce si alte consultatii, cu alte cheltuieli. Vazind, cu toate ca suntem mult mai saraci, ceea ce a inceput a se intimpla pe la noi imi dau seama cam ceea ce se intimpla si la americani. Ca sa nu mai vorbesc ca, daca noi reusim sa ne apropiem cu virstele la 70 de ani cu sistemul de sanatate pe care il avem, atunci, la cit cheltuiesc americanii, ar trebui sa traiasca peste 900 de ani, ca Matusalem, iar prima lor afectiune sa apara dupa ce trec de 500 de ani. Insa, tot asa cum policieni americani sunt ingrijorati de dimensiunea cheltuielilor pentru sanatate, sunt si politicieni care incurajeaza cresterea lor. Cresterea cheltuielilor pentru sanatate este, oriunde in lume, bine primita de populatie, deoarece fiecare om, cit ar fi el de sarac si de chinuit in viata, vrea sa traiasca un pic mai mult si va saluta orice efort al comunitatii in aceasta directie. Doar ca, la fel ca in orice activitate bugetata, a cheltui mai mult, sau necugetat, pentru un capitol inseamna a cheltui mai putin – si poate subdimensionat – pentru un alt capitol. De aceea cred ca disputa pe marginea bigetului american depaseste simplul cadru politic de tip obama-antiobama si va fi foarte important nu doar cine va obtine victoria ci si cine va convinge populatia.
dlNimeni,
Îmi plac comentariile dumneavoastră.
Huh, trebuia să spun asta.
M-aş bucura dacă ai fi tot atât de …huh şi cu cele care nu-ţi plac 😉
Nu e vorba de ale mele…..
Ei, se vede domnule Radu că nu prea mă citiți
@Seriously
Nu-l lua în seamă pe nea Ghiță, domniei sale i-a murit capra comunistă și acum se bucură la capra ta, aia capitalistă.
Îmi pare rău pentru ce ți s-a întâmplat, dar singurul remediu este supraviețuirea. Mai ții minte când am vorbit despre asta?
Nu cred că sunt singura împotriva statului supradimensionat în atribuții și mai ales drepturi.Ca și tine, când mi-am făcut calculul câți bani am pompat în buzunarul fără fund al Statului, m-am îngrozit. Însă nu taxarea mă deranjează, mă deranjează că sunt convinsă că, la o adică, dacă am nevoie de ajutorul Statului, voi fi singură și cu mâna întinsă și tocmai acest lucru încerc să-l evit pe cât pot. Încă nu am convingerea că voi și reuși. Mă uimește și acum naivitatea unora care încă mai cred în obligativitatea existenței Statului-în dimensiunea la care există acum-sau groaza care îi apucă pe alții fiindcă nu se pot imagina ca cetățeni independenți de Statul totalitar. Tocmai asta e problema, Statul se supradimensionează, ca tot mai mulți cetățeni să fie dependenți de existența lui, să ajungă incapabili să judece și să acționeze pentru ei înșiși, fără a periclita în vreun sens existența Statului minimal. Uite așa, s-au născut oameni ca nea Ghiță, care, deși sunt dați cu roatele în sus tocmai de conceptul Statului în care au crezut, acum se erijează într-un fel de luptători apocaliptici întârziați pe câmpul de bătaie.
În altă ordine de idei, nu știu dacă ideea de a-ți muta firma pe alt teritoriu, duce la ceva bun, fiindcă nu știu cum sunt legile fiscale acolo unde vrei să te duci, dar tu știi mai bine ce ai de făcut. Dar, doar de amuzament, știai că în Ungaria comercianții îți dau bon fiscal la orice? Măi frate, la ORICE, chiar și la porumb fiert, sau magneți de frigider. Am încercat să-mi imaginez ce naiba i-a speriat atât de tare încât nici nu-ți luau banii până nu tăiau chitanța sau bonul fiscal.
Într-o zi poate am să-ți povestesc cum mi-au întors la 180 de grade părerea despre ospitalitatea lor. Care există 🙂 Ah, și nu cred că ungurii suferă de vreun naționalism aiuristic și nici nu cred că pun boturi la bla-bla-urile politicilor.
Mitzo,
A plati taxe si impozite e si datoria noastra de cetateni, sau cel putin asa era pana nu demult.
Mare adevar spui cand afirmi ca daca vreodata o sa ai nevoie de Stat o sa te uiti lung la stele. E treaba lui Nea Ghita in cine crede, mie imi place sa cred ca putem sa ne purtam de grija singuri, iar unii dintre noi mai pot purta de grija si la inca vreo cativa.
Buba tocmai aici este: atunci de ce-i mai platim pe unii sa aiba grija de noi? Doamne fereste sa le pretind sa ne ajute, insa par pueril daca le cer sa nu ne incurce? Nu cred ca mai exista vreo oaza de liniste in lumea de dupa 2008, asta ca sa-ti raspund la comentariul cu relocarea firmei insa chiar nu vreau sa par arogant cand afirm ca aici nu mai am pentru cine lucra.
Romania se indreapta catre nevoi primare: apa, canal, gaz, curent electric, benzina, intretinere, mancare, in general business-uri cu consumatori captivi.
Eu n-am o astfel de afacere, nici propte politice, asadar imi pare normal sa ma duc acolo unde e nevoie de ce stiu sa fac. Nu ma vad punand semafoare la fiecare intersectie intr-o tara cu doua masini: una la Baia Mare si alta la Constanta doar de grija sa nu cumva sa se ciocneasca una de alta. Asta o poate face unul angrenat politic, din astia care pun popice pentru culoarul NATO fara licitatie (de fapt se intarzie procurarea de asa natura incat sa nu se mai poata desfasura procedurile legale privind licitatia ca sa fie fortati s-o faca prin incredintare directa).
Sa nu ma intelegi gresit, nu sunt gelos pe business-ul altora, era doar o problema de optiune sa fiu si eu intre ei, n-am facut-o probabil din orgoliu, acelasi orgoliu care m-a zgandarat mai ieri cand m-a trosnit ANAF-ul. Nu-s nici genul sa ma retrag la manastire, nici nu-mi mai doresc multe pentru mine, le-am cam avut pe toate in 50 de ani …
Aaaa, era sa uit: Carmen Electra mi-a scapat … 🙂
Uite ce frumos spune Anthony Hopkins in Meet Joe Black:
Mitzo
nu stiu care din noi doi a supt mai cu spor de la capra comunista…
Isna am placerra sa iti aduc aminte ca guvernarea DA (v-am furat!!) a reusit sa mareasca apratu functionaresc cu numai 40%. Daca crezi ca ma incanta TE INSELI!!! Detest aglomerarea de birocrati bugetivori (ca io striu f bine ca bugetu e impozitu meu! Si asta o stiu de 40 de ani!) . Si mi-e asa o scarba de capitlismu tau care a aglomerat numarul de miscatori de hartii… Si fir-ar sa fie la ghisee is cam putini!!! Sau na alta . Human Resources !! Adica serviciul personal e azi ceva .. ceva. Acu 30 de ani nu era mare lucru sa fii inspector de personal, plata cam prosta, reputatie proasta , dispretuit. Azi?! Inainate te angaja seful cu care urma sa lucrezi . Azi seful de HR! Si o … cu niste studii de …ologeala intreaba ca proasta niste cestii pr care nu le pricepe !!! Ca cam asta e capitalismu tau A sa nu uit – si inghesuiala la cacademia de pulan!!
Asa ca vezi ca dimensiunea le are mai putin cu mine … Insa ia de vezi ce e ala Stat “totalitar” … Cat despre cine m-a dat cu roatele in sus e statu asa cum il practicati voi. Multi plimbatori de hartii si multi datatori din gura!!! Ori eu detest miscatu de hartii inutile si datu din gura!!! M-am straduit sa evit aceste sectoare .. mare greseala am facut!!! Daca eram contopist .. ehe ce viata de aur ar fi fost dupa 89!!!!
Bizonule
Matale ești bun la teorie, nimic de zis, dar practica te-a omorât, altminteri nu-ți toceai degetele boante cu agresivitate pe o tastatură ruginită încercând să-mi explici cu ce se mănâncă bugetul.
Eu îți spun fără prea multe farafâstâcuri că-mi place de mata că știi multe, dar nu le știi pe toate, că nu ești nici Mafalda și nici lumea nu a început sau s-a terminat cu Bizonul, așa cum de multe ori încerci să ne impresionezi. Dincolo de respectul pe care ți-l port având în vedere că ai și matale o etate acolo, ar trebui să știi că limba noastră, grozav de dulce, are o vorbă: și porcii îmbătrânesc, dar n-au nici un merit.
Nu mă cunoști babacule și habar nu ai ce fac în viață, așa că șezi frumos în fotoliul mătăluță înainte să-ți explodeze inima de nervi, eventual mai ia o pastilă de tarka să-ți revină tensiunea la cote normale, că după cum te agiți de bănui și de o tahicardie .
Nu încerca să fii mârlan cu mine, tataie, că reacționez virulent 🙂
Niciodată nu am suportat bărbații care cred că bărbăția se demonstrează prin așezarea mădularului pe masă. Surpriza le vine abia după ce se trezesc cu el ciopârțit!
”Capitalismul meu”, sub nici o formă nu a accelerat aglomerarea de hârtii, ci mai degrabă oameni de tipul dumitale care după ce le-a dispărut lumea s-au trezit că nu știu ce să facă. Și-au rămas doar cu teoria și expresia : ehe, pe timpul meu….Da, pe timpul vostru era altfel. Pe timpul vostru vă lua Ceaușescu de pe drumuri și vă băga în uzine, dar numai pe voi ăia de origine ”sănătoasă”. Pe urmă vă trimitea la școli și apoi vă făcea pe față șefi cu propaganda și prin dos cu ciripitul.
Pe ăștia cu origini ”nesănătoase”, care avuseseră pământuri, sau mici făbricuțe și erau școliți în școlile vestice i-au vârât în pușcării, i-au bătut până n-au mai știut de ei, apoi le-au luat cu japca toate averile, totul pe motiv că aveau alte orientări politice.
Da, am alte idei ca ale dumitale, sigur că am, însă asta nu-ți dă dreptul să încerci să faci pe milițianul cu mine și să scoți pulanul agitându-mi-l pe sub ochi, că eu nu am nici o rușine să ți-l smulg din mână și să-ți dau cu el în cap!Clar?
Matale uiți o cestie foarte foarte importantă. În țara asta, în afară de clasa politică, toți românii suferă. Indiferent ce fac, indiferent că sunt întreprinzători sau funcționari la stat. Indiferent că sunt vânzători la tarabă sau sunt funcționari la ghișeu. Unii pentru că muncesc de se sparg și țin în spate mai mult decât pot duce, iar ceilalți pentru că sunt reduși și aduși în postura de a se umili pentru un post care mai mult decât să le asigure o bucată de pâine și niscaiva haine luate de la second, nu face.
Teribil este că cei care ”plimbă hârtiile” nu realizează că drumul ăsta pe care îl fac plimbând acele hârtii, pe ei nu că nu-i duce nicăieri, dar îi și plafonează și ajung doar să se strângă la un colț de stradă și să judece, precum în vestita poiană a lui Iocan, ce face cutare sau cutare. Cam cum faci dumneata acuma.
Mie nu mi-o trânti pe aia cu guvernarea DA, că la mine nu ține. Eu nu dau doi bani pe clasa politică. Indiferent care e, de ce orientare, ce culoare etc.Dacă mă vezi pe un blog de acest gen, este doar fiindcă nu-s genul care să pună botul la canalele de știri. Prefer pulsul adevărat și părerile adevărate exprimate de oameni adevărați, chit că nu le împărtășesc toate punctele de vedere, printre care, recunosc, că te numeri și dumneata. Dar nu încerca să mă iei ca la secția de miliție, că nici nu mă intimidezi și nici nu mă impresionezi.
Când te văd atât de agitat, îmi aduc aminte de bătrânul Pușcașu, proful de electrotehnică din anul II, care în timpul orelor ne povestea câte în lună și în stele, dar niciodată ce ne interesa pe noi, adică materia pentru care era plătit dealtfel, și poate că asta i s-ar fi trecut cu vederea, dar moșul naibii avea o problemă, credea că fetele nu au ce căuta la o facultate tehnică. Probabil în mintea lui, deja obosită, ingineria se făcea doar cu p…la.
Cu siguranță nu am cunoștiințele dumitale, cu siguranță oi mai avea multe de învățat, cu siguranță că nu mă exprim atât de ușor în termeni economici, însă asta nu-ți dă dreptul să mă judeci babacule, tocmai fiindcă am muuult, mult mai puține comentarii decât ești dumneata în stare să scrii (probabil dispui și de foarte mult timp) deci cu atât mai mult, nu ai informația necesară care să îți dea dreptul să mă etichetezi în vreun fel.
Și poate nu-ți vine să crezi, dar la pensia matale, taxele mele contribuie, indiferent că-mi place sau nu, indiferent că Guvernoiu e de stânga sau de dreapta.
Da, știu că ai contribuții generoase pe forumuri și bloguri, ceea ce denotă ca stai mai mult la calculator consumându-ți energia aiurea în tramvai. Așa că nu încerca să ne iei de sus pe cei ca mine, Porthos ori Seriously, care chiar suntem preocupați de bunul mers al acestei țări. Indiferent că nu-ți vine a crede, babacule, trebuie să ai mai mult respect pentru cei care muncesc, așa cum se poate munci în capitalismul ăsta amărât.
MItzoo,
Puscasu? stii ca pe ma-sa o chema Schindler?
Se pare ca problema originii l-a urmarit si de-aia a ajuns misogin.
http://www.art-emis.ro/editoriale/1862.html
De ce a cîştigat Angela Merkel cu cel mai bun procent (41,5%) obţinut de un partid după unificarea R.F.G. şi R.D.G. în 1990? De ce s-a bucurat de un sprijin popular puternic? A fost şmecheră şi n-a umblat nici la salariile nemţilor, nici la pensiile lor, n-a umflat taxele, n-a mărit numărul lor, însă a promovat politica sa de austeritate în întreaga Europă. Adică a luat de alţii ca să dea poporului ei. Atunci cum să n-o voteze? După Konrad Adenauer şi Helmuth Kohl, Angela Merkel este cel de-al treilea cancelar cu trei mandate. Victoria se datorează modului în care a reuşit să ţină economia Germaniei la adăpost de efectele crizei mondiale. La noi, criza a umplut masa Guvernului cu facturile F.M.I., U.E. şi B.E.R.D. România trebuie să plătească organismelor-căpuşă, în acest an, peste 1,164 miliarde euro. Nu credeţi că era normal ca cineva să încaseze comisioanele pentru aceste credite în numele populaţiei? Că doar românul achită pacostea guvernărilor, fără să i se dea vreodată socoteală. Auzit-aţi de vreun guvern postdecembrist care a făcut bilanţul economic al Ţării atît la preluare cît şi la încheierea mandatului? Auzit-aţi de vreun proces de predare-primire de la o administraţie la alta? De la începutul anului, din suma totală datorată de Statul Român au fost achitate 756,2 milioane euro, mai pe româneşte taxa de protecţie statală. Acelaşi fel de taxă pretinsă de clanurile mafiote la scară micro.
Adica nemtii au Statu lor. Noi pe al .. altora!!
Cine mai are evidenţa sumelor pe care le-am depus noi drept taxă de înrobire în UE şi cât s-a tras de acolo, prin fondurile europene ce ni se pun la dispoziţie !?
!
Eu am datele doar de acum 4 ani, care sunt îngrozitoare pentru noi !
Dacă bunii samariteni de la UE şi alte organisme internaţionale ce practică pe faţă filantropia şi prin dos cămătăria, ar fi la rândul lor trase de cineva la răspundere pentru jaful pe care-l practică nestingheriţi de nimeni (deocamdată !) s-ar observa întreaga escrocherie !
De unde, până unde atâta încredere în acţiunile acestor vechi şi nărăviţi între ale înşelătoriei, pe care trebuie să-i credem tot timpul pe cuvânt, în timp ce ei ne supraveghează până-n măduva oaselor
Radu,
Am ajuns aici pentru ca am fost prosti, acum degeaba ne suparam ca stam cu mana intinsa. Nu e vina capitalistilor ca profita de noi, se prea poate ca si tu sa fi procedat la fel daca erai in sosonii lor. Am gresit ca am desemnat inculti si hoti sa negocieze cu ei, atata tot. Restul il definim „pe cale de consecinta”.
Eu raman la parerea ca ne putem gospodari si singuri doar daca Statul nu se baga in ciorba noastra. De fapt, o data cu CFR Marfa si ultimele scandaluri cu Rosia Montana si Gazele de Sist nu mai are unde se baga, caci oricum a facut totul praf. Vezi tu, mie tocmai de-asta mi-e frica: nemai avand ce strica incepe sa-si bage nasul in treaba mea si sa-mi farame jucariile.
Exemplul meu cu ANAF-ul tocmai pilda asta intentiona s-o puna pe tapet.
Doar nu credeai ca ma asteptam ca din solidaritate sa iesiti in strada pentru mine 🙂
Seriously
Cand am zis ca ti-a venit si tie randul nu m-am gandit strict la persoana ta (la drept vorbind nu stiu cine esti ….)
Eu ma rrfeream ca veni randul categoriei tale sa “contribuie” Ca dupa ce au fost beliti aia mici .. e randul tau ca deh cheltuielile raman (de ex trupe in Irac) si altele sunt in crestere (deh aparu masina hibrida. Care e scumpa rau ! Da obrazu subtire cu mercedes hibrid se tine!!!) Findca celor ca mine li s-au ras economiile au scazut veniturile este randul tau sa .. sa fi belit!! Ca oricum trebe sa iti zic ca alea 12 F 16 sh din Portocalia sunt insuficente ptr o tara NATO!!!
Si cand zic excludere ia-o ca atare!!! Ca ia te uita .. A fost privatizata instalatia de caprolactama de la Saveni. Cica in europa mai erau 2 – una in Italia si alta in Germania. Patronul acelasi la toate 3. Ghici care a fost inchisa?Adica cine a fost exlcus de pe piata? Idem Lafarge care a cumparat fabrici de ciment din Romania. Imediat exprotu catre arabeti a fots directionat catre fabricile din Franta. Deci salari sii impozite in Franta, taxe samd in Franta. Romanii exclusi de la salaraii samd. Idem in muylote alte cazuri …
Fiindca e o cestie. Se uita ca concurenta nu este doar intre firme si ca firmele mai sunt si sprijinite de Statele lor. Si ca concurenta vizeaza nu “libera competiie” ci excluderea de pe piata. De fapt daca ma gandesc bine d’alde tine sunt ca si exlcusi.. Imi cer iertare ca dau din nou link catre incercarea mea de forum: http://vremea.forumgratuit.ro/t264-pe-cine-reprezinta-guvernu-roman-ale-cui-interese-le-serveste si http://vremea.forumgratuit.ro/t240-iata-pe-cine-reprezinta-ba-secu-si-a-sa-ceatza . Din asta din urma scot compozitia conducerii Consiliul Investitorilor Straini : berari (2) , un producator de bunuri de consum de joasa tehnologie (Procter & Gamble, un energofag poluant , unu cu ape minerale si lapte, niste servicii printre care o firma de avocati si bancheri ori “consultanti” cat cuprinde. A da si un imporator conexat la cheltuielile de sanate :A&D Pharma Pharmaceutica. Numa “investitori” unu si unu!! Mai ales ala de la Piraeus Bank!!
Ma rog pe mine ma interesau cam alte lucruri decat pe tine, Victor sau Biciclista insa si Consiliul Investitorilor Straini se cam arata interesat de buget si fonduri UE si sa ne ajute Statu!! Statu roman. Pe ei nu pe voi!!! (trebe sa recunosc ca sunt mai deschis fata de afaceri mai ales cand sunt productivr si cu atat mai mult cand si romanesti! decat se crede in gnl). Acu ia zi si tu :ce sanse crezi ca ai tu in fata unuia din aia? Care este sprijinit si de Statu lui (SUA, UK, samd). Adica dragul meu Investitorii Straini doresc sprijinu lu Statu roman – da tu ce sprijin ai ? Adica pe sleau esti exclus in favoarea lor!!. Statu e al lor!! Capisci?!
Asta ar fi marea diferenta intre cazurile de care zici – state in care avutiile subsolului aduc un ce venit tuturor si altele ….
Cat despre avatarurile tale cu conturile blocate… Mie mi se pare ca este o marua deliberata de distrugere a companiilor!!! Saummacra de fqvorizare a bncilor (compania va fi silta sa faca imprumuturi ptr platile curente). Tot excludere se cheama…Si cu cinism zic ca este si cazul …findca Statul sereveste unor “investitori” straini tejghetari interesati in camata , joasa tehnologie, ori “consultanti” , export de mana de lucru ieftina . Adica insi care nu produc nimic ori produc hartie igienica si dezechilibre de balanta de plati si austeritate .
D’aia tu trebuie sa fii exclus … nu de alta dar pricep ca te invarti intr-un domeniu mai tehnologic. Naspa .. ocupi locul unuia mai vestic!!!! Dintai munctitorii de pe platforma Pipera acu e randul tau!!!
Ce sa zic? N-am cum sa te contrazic.
Desi ne despart oareshce nuante privind ideologiile sunt convins ca amandoi nutrim un regret profund fata de ce-am fi putut fi, atat ca natie cat si ca indivizi.
Nici nu trebuie sa-mi explici cum sunt favorizate firmele straine, am trait-o si p-asta: in 2008 s-a preferat o achizitie de la Ericsson de 20 milioane EUR in detrimentul uneia de 500.000 EUR de la mine. Pe Ericsson l-au asteptat 2 ani sa-si termine softul, ca la momentul intrecerii n-avea nimic de vanzare.
Crezi ca pe mine m-ar fi asteptat? No way!
In acelasi timp, globalizarea pe care noi o percepem ca un dusman poate fi si un avantaj daca gandim cu capul, nu cu sufletul. Cand ma refeream la relocare tocmai asta aveam in cap: de ce sa vina capitalistul peste mine sa-mi fure mamaliga cand la fel de bine ma pot duce eu peste el, iar la ei nu tine cu jmecherii, pare-mi-se e cu tranta dreapta. Plus ca, eu sunt invatat sa mananc si o data la 2 zile, asadar sunt mai eftin ca el.
Asa batran si ramolit ma simt inca in stare. Ce zici? Pui banii pe mine?
Last Edit:
Uite, eu asta asteptam de la Ponta: si io si Porthos stam in picioare pe domeniul nostru in fata oricarei tehnologii de import. Sa fi inchiriat Guvernoiu un camin de nefamilisti in UK sau in Germania si sa fi trimis 200-300 de firme cu treaba. In loc sa exportam mana de lucru ieftina cu cateva firme bazate muci ii faceam pe capitalisti!
Asa tocmai cand sa-mi fac si eu vant, caci am pretentia ca ma descurc si singur, vine si-mi da peste picioare. Aici ai tu dreptate ca exista o deosebire esentiala in favoarea Statului Capitalist: ei isi ajuta firmele.
Zi-mi tu miliardari di RO care au facut purici la export: NADA. Tot pe carca Statului Roman, singuri sau in cardasie cu ceva branduri din afara.
In mintea guvernantilor nu exista oportunitati la export, doar in tara, unde totul merge cu jmecherii pe banii contribuabililor. Din taxe, resurse naturale sau direct din buzunar nu mai conteaza, tot una e …
@Sery,
Statul roman favorizeaza si firmele romanesti, dar numai pe cele care trebuie. Uite, daca ai avea un nume care incepe cu G(hita), cred ca ai avea mai multe sanse: si te-ai plimba si mai des prin Dubai sau pe la Viena, ca insotitor de politicieni. Eu cred sincer ca tara asta nu prea are viitor, asa ca ia o decizie inteleapta si rationala si treci Canalul Manecii
http://www.revista22.ro/-noua-generatie-de-moguli-firmele-controlate-de-sebastian-ghita-au-obtinut-dupa-venirea-usl-la-putere–peste-28-milioane-euro-din-contracte-cu-statul-27519.html
Seriously
Scuze da mai lasa=ma cu ideologia!!! Ok exista niste diferente (bazate si pe buzunar) INSA pana la dezbateri ideologice dintai trebe si sa ..mancam da?! De abia dupa ce avem cu ce cumpara discutam daca suntem vegetarieni sau tinem post sau daca porc sau salau…
La noi e prea multa “ideologie” . Nu pot face aia ca sunt de dreapta! Si findca sunt de dreapta trebe neparat sa cumpar de la altii? Da stiti ca in interbelic – Pai sa nu fim nationalisti! Simpliifcand ca cam asa stam cu “ideologia” de la noi!!!
Pe dracu ghem. Unele interese sunt transideologice. Uite raposatul Marcel Dassault se bizuia pe deputatii cominusiti ca vor vota intotdeauna pentru avioane Mirage si inotdeauna contra celor americane. Ideologie? Nu!! Locuri de munca bine platite!! Ce are de-a face ideologia cu asta? Sau una si mai buuNNNA!! Imi scapa numele patronului – in Italia un patron de dreapta a fost vazut in fruntea unei demonstratii a muncitorilor!! Si ala de drepata statea cot la cot cu comunistii zbierand contra guvernului!!De centru dreapta! De ce? Pai firma era in pericol! Patronu nu se dorea falit , comunistii nu se doreau someri la dracu cu ideologia!!
Cat despre ai nostri ..; Stii ce nu inteleg? In mod normal cand faci o firma te gandesti sa o lasi mostenire copiilor tai. La noi …. Se vinde!!! Zi-mi si mie – cum dracu sa vinzi firma in loc sa iti pregatesti copilu sa iti urmeze ?!?
Da nu as paria pe tine … daca pleci. “Aia” sunt experti in dat la gioale ,, dupa care mai si te amendeaza ca cu gleznele tale le-ai uzat bombeul de la bocanc!!! Ca d’aia au Stat ca sa le tina partea!!! Noi nu avem ca tot al lor este!! {ptr Porthos si Mitza. D’aia nici nu o sa scapati de el : este prea necesar Camerei de Comert Romano-Americane si lu Gatiima-si de la fondu Proprietatea si ptr Consililu Investitorilor Straini!! Eu nu vreau sa scap ci sa il renationalizez ca sa ma bucur si io de serviciile sale!!Insa vpo vreti sa scpati deci se livreaza mai putine servicii catre contribuabili si mai multe catre straini}
A si ideologie.. la noi. Naspa ca a fost prea multa. Uite de o pilda institutele de cercetare proiectare. Ma rog juma din personal era umplutura . Nici prea prea .. Insa prima lor hiba era ca se invatasera sa depanda de stat. Venea comanda si se executa. In gnl cestii importante ..proiecte mari. Ici colo cate unu doi trazniti care mai aveau idei mai mici .. “aplicative” care erau dispretuiti ca nu fac”cercetare”. Asa ca lasate de capu lor nu erau in stare sa se descurce .. si nu vaeau nici mijloacele sa inceapa un proiect mare . Finita!!
Da nu astepta de la Tonta! Asdta e “educat” in Pta cu Golani : Statu sa nu faca !! Nici sa isi sprijine intreprinderile nationale ca este “comunism”.
Ați văzut spectacolul cu împușcături?
http://edition.cnn.com/2013/10/04/politics/u-s-capitol-shooting/
Am câteodată impresia că oricât de inteligenţi ar fi unele/unii, mizeria politică ce a inundat România este atât de jegoasă încât orice fel de analiză, oricât de sclipitoare şi logică este supusă greşelii.
Speranţa mea este că ceea ce vedem noi, bâlciul la care asistăm este atât de bine regizat încât fără o intervenţie din afară, chiar la limita înţelegerii şi împărţirii sferelor de influenţă, sau a unei mişcări naţionale de genul şi amploarea celei legionare ( de ce nu vrem să înţelegem că nu trebuie lăsaţi alţii să ne (re)scrie Istoria, dar mai ales că acum nu se mai pot repeta unele greşeli regretabile din trecut, deşi cei care le-au provocat nu s-au schimbat mai de loc 🙄 ?!), deci fără a exista ,ăcar una dintre premise, continuăm să orbecăim în noaptea politică românească, în timp ce unii beneficiază de acele infraroşii care le permit să întreprindă toate acţiunile criminale împotriva Statului Român, ba mai mult, să supravegheze la sânge toate mişcările ce le sunt defavorabile !
Faptul că cineva-şi închipuie că fără BRICA, dar mai ales fără Rusia, vecinul nostru geografic şi însoţitoarea pe drumul credinţei ortodocse, vom putea scăpa din strânsoarea iudeo- masonică ce s-a încolăcit de zeci de ani, ca un boa constrictor, pe trupul din ce în mai vlăguit al acestui neam, este una din cele mai impardonabile greşeli .
Făcute fie de frică, din lipsă de curaj sau viziune fie din naivitate politică sau chiar din perversa idee infiltrată şi indusă pe toate căile, că ruşii ne-au făcut cel mai mare rău, uitându-se sau scăpându-se din vedere că atunci când ni se întâmplau toate grozăviile cei care conduceau şi dictau Uniunea Sovietică erau de aceaşi etnie cu cei care conduc astăzi Uniunea Europeană 🙄
Ce-i atât de greu de observat, când şi atunci şi astăzi peste 80% din cei care dictează sancţiuni, sărăcie sau războaie sunt aceiaşi pretutindenari a căror patrie este precum a cucului,şi a căror religie este doar banul
Dacă nu aderăm la BRICA, la cine mai avem speranţe să scăpăm din strânsoarea aceasta ce poate deveni mortală, în curând, pentru că spre ghinionul nostru am fost dăruiţi de Dumnezeu cu tot ce-şi poate dori un popor. Chiar şi cu oameni pe măsură, doar că în vârf s-au căţărat toate gunoaiele !
Se pare că pe plan intern, fără Crin Antonescu, nu poate fi vorba de o redeşteptare naţională!
Iar acest lucru se vede din felul în care este atacat de toate leprele , de toate culorile şi de toate orientările religioase în afară de Ortodoxie !
De nu vom ştii să-l apărăm până la capăt, vina nu-i (doar) a lui !
Mitzaa – si mie imi plac, asa ca nu sunteti singura.
Porthos, chiar vreti sa discutam cu scirba despre democratia americana? Am vazut imagini ieri, au incercat pe CNN sa creeze cit de cit un 9/11. Au omorit femeia – neinarmata – ca pe un animal pentru un incident legat de o bariera din sistemul de paza al Casei Albe si incearca acum sa o scoata nebuna. Va dati seama ce tipologie umana au aia si cum sunt educati: prietenul ei, cu care a facut si copilul, s-a dus cu citeva luni in urma sa o toarne la politie ca ar avea ceva cu Obama! Si discutam de tipi bine pozitionati, cu masini Infiniti.
Infinity? Eu stiam de Yukon Denali …
Nu știam asta despre Pușcașu.
Săracul de el, acum îmi este chiar milă. Atunci nu.
Îți dai seama cât era de bătrân, dacă până și mama îl avusese profesor în facultate, iar diferența de vârstă între noi două a fost destul de generoasă.
Oricum, spre rușinea mea, a fost primul și singurul bătrân pe care l-aș fi împins pe scări doar ca să am ocazia să-l întreb de ce grăbește.
Nah, ia uite ce rea pot fi!
Însă precizarea ta mă face să reflectez de două ori mai mult asupra anumitor porniri, deloc în van, ale lui Radu Humor.
Puteti utiliza cu incredere link-ul oferit de Porthos, acolo sunt date si un video foarte lamuritor si 35 de fotografii. Masina este un Infinity, in orice caz nu este genul de tot teren Yukon. Filmuletul video, care reda prima parte a povestii, este foarte interesant: Miriam Carey este blocata, in masina, la bordura, flancata de mai multi agenti si mai masini de politie, care o someaza si e clar ca nu vor sa o lase sa plece: de ce? Pare sa fi fost o altercatie intre ea si paznicii de pe linga Casa Alba. Ea da totusi inapoi (moment in care se pare ca il atinge pe unul dintre politisti, lovind si o masina a politiei, usor, desigur, si pleaca. Dupa care tipii trag pur si simplu sapte gloante spre masina ei, fara sa ezite. Posibil sa o fi ranit, fiindca e greu chiar sa tragi sapte gloante in vint de la citiva metri, oricum Miriam Carey e vizibil derutata fiindca face complet un sens giratoriu si de abia apoi incearca sa scape.
@ dlnimeni
Chiar cred că trebuie să discutăm despre democrația americană. În opinia mea este un excelent exemplu despre modul în care un sistem, altfel echilibrat și corect, se poate transforma într-un coșmar. Cred că ar trebui un articol separat pe această temă. Se înscrie cineva?
Credeam că numai pe mine m-a indignat şi oripilat scena cu femeia ucisă cu sânge rece şi cruzime nemaipomenită de către nişte brute înarmate până în dinţi ! Care apără, ce ?
Criminalii de alţi criminali ?!
Un simplu baraj , urgent aplicat căii de acces spre colivia cu sticleţi, putea rezolva omeneşte gestul nebunesc a unei fiinţe scoasă din minţi de probleme de sănătate, sau de altă natură !
Dar gustul sângelui, furia oarbă de a ucide îi transformă pe unii în fiare umane !
Sunt curios cum au fost recompensaţi ucigaşii şi aşa extrem de bine plătiţi pentru eroica lor faptă 🙄
Sau te pomeneşti că pentru că a scăpat copilul cu viaţă, vor fi chiar penalizaţi !
Chipul Fiarei prinde tot mai mult contur !
@ dlnimeni
Nu la genul acesta de discuție mă refeream, dar și asta este una dintre problemele democrației. Apar și păreri „exotice” care trebuie ascultate. Îmi e dor de o dictatură (mai mult sau mai puțin) luminată. 🙂
Seriously
ca ziceam ca sunt mai favorabil mediului de facaeri decta s-ar crede…
Eu de cativa ani ma intreb ce naiba mai sustine economia romaneasca …. Adica ce producem…. Fiindca fac difernta intre ala de la Rieni care produce votca si Frutti Fresh si ala care vinde … Tipii care vand sunt inlocuibili (desi nu le doresc chisocarilor de landa mine ).. insa daca ala de la RIeni da faliment se va importa , adica deficit samd. Idem nu ma omor dupa investitoiri gen „club” cu dans la bara … pferer unii ca tine sau ca Talpes . Adfica pe voi v-as mlasa cu 16% impozit da pe aia cu dansu la bara …hoho!! 40-50% (pe baza principului vicul costa!! Ce numa lacolu si tutunu? Tot aici as supraimpozita pronografia si as baga TVA zero ptr carti de „cultura” )
Uite alta cestie. Agricultura . Ma crezi sau nu insa agricultura este sectro „vectorizat” de alte state. SUA si UE sustin agricultura lor in mod agresiv. Credite preferentiale (dobanzi mai mici!) , taxe vamale, politici de protectie netarifare , prime de export , uneori subventii de stat.. CUm sa reiste producatorul roman ?! Ca unica politica de stata a Romaniei a fost „libera concurenta” a taranului roman nesprijinit de stat contr producatorului vestic spijinit de Statul sau !!(mai rau .. inn anii 90 am fots invadati de proci polonezi. Porci suventionati )
Si in alte domenii tot asa …. Adica noi asiguram „ergalitatea” in snesul ca trmitem o „pana” sa lupte cu un „greu” si zicem ca ala „pana” e prost si merita sa moara!!
Nea Ghita,
Buna intrebare asta cu din ce traieste tara ….
PIB-ul este, s-ar putea sa ma insel, de 4 ori mai mare decat in ’90.
Din ce s-o face ca mie nu mi-e clar. Cate masini sa exporte si Dacia?
Oricum in Europa am intrat nepregatiti, ca in exemplul tau cu pana …
Revenind la discutia initiala, in disperarea Statului actual, eu am impresia ca incepe sa ma incurce. Pana acum nu m-a ajutat, nici n-aveam nevoie. Insa faptul ca devine agresiv cu cine nu merita ma face sa ma gandesc de doua ori. N-am ce face, instinctul imi spune ca nu o sa-mi fie bine in urmatorii ani. Ce-o fi si mai departe, ‘om trai si ‘om vedea …
Hm.. si marrrr ..
Cestia cu PIB u .. creste pe baza de pret al valutei!! „Inainte” in 89 un litru de benzina facea (daca nu ma insel) 6,50 lei (care ai avut maisna si ai memorie?!?) … Insa leul era la 6 $ la „oficial”, 12 lei „curs turistic”, nu stiu cat curs cu „revenire” (in 72 cursul cu „revenire” era cca 300% x curs „oficial” si pe baza astia se calcula pretul la import), 35 lei $ la „negru” si 40-45 pacu de Kent! Voi a zice ca pretul benzinei era sub 1$ oficial … insa PNB* ul era ceva cam teoretic … dracu stie cat!!!
Azi desi producem mai putin PIB este mai mare.. Mult mai mare . Da litrul de benzina de data asta … este „aliniat” in euro!! (Si astfel pretul de compune din materii prime, costuri, munca, benefitz plus TVA plus accize si TVA pe accize!! Asta imi „place” la nebunie : impozt pe accize platite!!).
Ma rog „inainte” preturile erau „aranjate” ca sa asigure si un plafon mare al ratei acumularii – spre 30% . Care se reflecta si in salarii scazute (cu „moderare” ca totusi unele preturi erau exagerate iar altele de nimic . De ex alcoolul costa cat nu facea dar Nitroglicerina era 15 bani adica degeaba)
Ca incepe sa te incurce .. „Normal” .. absolut „normal”. Acu est randul atu sa fi exlus!! Ca „statul” asta s-a construit pe excluderea de la un standrd de viata acceptabil (dintai agricultorii, pensionarii, apoi aia care lucrau in industrie , acu si „voi” astia cu afaceri.. Ca imi zicea unu cu un magazin – „dom’le in 2009 stii ca aveam 4 vanzatoare .. azi sunt eu si fiul si deabia ne ajungem!!” )
Ca nu te-a „ajutat” era oricum nasol . Statul ar trebui sa fie de folos contribuabilor sai si sa le intoarca servicii (de la drumuri si politie pana la sanatete – o epidemiem nu aranjeaza nici „afacerile”! – si invatamt plus aparare). Da cum ziceam .. este in serviciul altora . Adica colonie !!!
Si nepregati in UE? Ne potriveam la UE ca fecioria cu bordelu’!!! Ptr ca UE = state industriale, productivitate inalta , fiscalizare masiva (adica impoziteaza cam orice ban care misca in front), bugete mari, returnari mari – drumuri, servicii sociale, protectia „afacerilor” . Noi?!?! Intrebarea ar fi insa – noi chiar vrem sa fim ca UE ?! (noi am vrea s atraim ca in vest da nu sa fim ca ei … adica industrializae, fiscalizare. Ntz . Noi vrem populatie agrara densa la sapa, locuri de munca precare la sapat via si santuri, fiscalizare redusa spre zero si de unde autostrazi ?!? si trai ca in Elvetia ?!?!)
* un cunoscut al meu facea misti ca 1$ = 1 Leu. Ca cu 2400 lei tramnvai traiai „ca in America” adica mancai, beai, plateai ptr casa (chirie /rata) si transport. Ntz nu era prost stia f binbe diferentele insa avea o ideee si despre obscuritatea echivalentei leu – dolar!!!
Da ma org daca nu intram in NATO si UE ne dadeau cu bomba-n cap!!!
Mitzo
Ma misca pana la lacrimi grija ce o porti santatii mele … eventual mai ia o pastilă de tarka samd …
SI trebuie sa iti zic ca am platit cotizatii pentru pensie … Nu este vorba despre pomana sau asistenta ci drept. Daca contesti dreptul meu de a ma bucra de cotizatile (depunerile) mele esti pe drumul cel bun – intr-I zi (apropiata) unii se vor infrupta din conturile tale!! Si te asigur ca am muncit!!
Apoi nu eu te-am etichetat tu insa m-ai onorat cu “i-a murit capra comunistă” acum ma faci porc sau “militian” , marlan samd si imi imputi afirmatiii pe care nu le-am facut sau le neg (eu zic ca nu am avut de-a face cu DMH si ca nu am fost functionar .. tu zici ca asta am fost!) sau ma faci cu “origine santoasa” ….
Imi cer scuze daca cultura mea te indispune. Ce sa-I faci eu fac parte dintre cei care au avut nenorocu sa se nasca intr-o familie mai scolita cu inclinare spre studii, lectura, teorie in care se mai respecta manierele – sa nu bati femeile, sa respecti copii, sa nu crezi ca a fi “barbat” e un privilegiu absolut cat este o obligatie (sa faci armata, sa zici sarut mana , sa ai cuvant , samd) adica in ce se zice azi o famile de intectuali interbelici care aprecia “cultura” (a nu se intelege cultul urii de rasa, clasa , generatie ) Imi cer scuze dar in familia mea femeile au cam tot atata carte cat si sotii lor .. si ca si mama mea a urmat niste ani de studii superioare (mama ei un liceu sau “pension” inainte de 1909!) .. ca un bunic al meu si-a dat doctoratu inainte de 1900 (cu o teza de istorie!) si ca toate acestea te indispun. Adica ca ereau “mic burghezi” sau chiar “burghezi” (bunicu cu doctorat mai rau! Dvoarean adica nobil) ca tatal meu a fost cavaler al Coroanei Romaniei (1943) – slava domnului ca nu au fost acuzati de “fascism” ca au lucrat si la Directia Romanizare din Guvernamatul Basarabiei!!
Petru toate acestea imi cer scuze …
Recunosc insa ca obsesiile tale – batrani inutili , lupta de clasa (raturnata) , timpul meu – arata o fascinanta continuitate cu cele mai proaste naravuri de la inceputul instaurarii puteri comuniste ….
Tuturor celorlati scuze ptr aceasta digresiune personala (de obicei nu zic .. ar fi urat sa ma laud ca prostu pentru meritele ascendentilor mei)
Bizoane
Nu am dat de înțeles în nicio frază de a mea că aș contesta dreptul dumitale la pensie ci, dacă erai atent la nuanță, fiindcă tot se purta discuția pro sau contra existența statului, tocmai acest drept al dumitale este susținut din acceptarea de către noi, contribuabilii de azi, a taxelor impuse de Statul supradimensionat pentru a plăti pensiile lucrătorilor de ieri. Că dacă ai senzația că îți ridici pensia de la ghișeu din banii care i-ai plătit de-a lungul timpului, atunci te-nșeli bătrâne. Nu ți-a luat nimeni banii din remunerație ca să ți-i pună deoparte, expres și cu dobândă, special pentru Ghiță Bizonul. Nu. Azi pensia îți este plătită chiar și de ăla care are ca afacere un club cu dans la bară și pe care îl disprețuiești fiindcă nu e neam de beizadea, Ferească sfântul ca patronii români să o pună de o grevă fiscală! Să te vedem atunci pe la porțile cui bați pentru încasarea dreptului incontestabil.
Și nu vreau să sune asta ca o amenințare, ci s-ar putea să fie mai mulți care, obosiți de abuzuri, să spună STOP. Faptul ca Seriously gândește o strămutare, și fii convins că nu este singurul, arată în mod accentuat direcția îngrijorătoare în care o ia dezvoltarea durabilă a Statului.
Este adevărat că am spus că ți-a murit capra comunistă, dar acum sper că nu ai să vii să-mi spui că, deși ți-ai trăit traiul, cea mai mare parte din el, în acel regim, ai dus o viață de disident creând capitalismul înfloritor prin pivnițe dosite și neștiute de căpușa comunistă. Nu, te-ai adaptat, că n-ai avut încotro. Dacă nu te lași înghițit de societate, aceasta te scuipă ca pe o măsea stricată. Însă mulți din cei cu limita ta de vârstă n-au dat nici un credit evenimentelor din 89, convinși că societatea se întoarce la vechile obiceiuri. Când v-ați prins însă că nu va fi așa, a fost prea târziu. De asta și spune Seriously că am intrat în Europa nepregătiți deși, între noi fie vorba, intratul ăsta în Europa e o mânăreală de zile mari.
Dacă te lauzi că ai educație și clasă, atunci nu ar trebui să ai derapaje în limbaj. Primul meu comentariu nu s-a vrut unul peiorativ, ci mai degrabă o simplă constatare, dar concluzionând greșit te-ai grăbit să mă pui la colț într-o manieră de-a dreptul birjărească, total nepotrivită educației alese pe care pretinzi că o ai.
Îmi pare bine că ai constatat că te-am onorat în al doilea comentariu. Asta înseamnă că nu mi-a dispărut îndemânarea în exprimare și frazele mi-au mers la țintă. Păcat însă că ți-ai pierdut concentrarea pe drum și nu ai observat și altele la care te făceam atent. Cultura dumitale nu mă deranjează nicicum, dimpotrivă. Dar dă-mi voie să-ți fac o observație, dacă tot îți ceri scuze pentru digresiune, atunci mai bine nu o mai face. Lasă-mă să mă prind singură de noblețea dumitale din felul cum te exprimi, ai încredere că sunt în stare.
Altminteri, dacă încerci să ridici biciul la mine, nu te plânge că ți-l smulg.
Cât despre încercarea prin care încerci să te convingi singur că disprețuiesc bătrânii inutili sau am probleme cu lupta de clasă, e slabă și fără fundament. Este doar o diversiune marca Ștefan Gheorghiu.
Dacă ai privi cu mai multă atenție, de acolo de sus de pe acoperiș, ai observa lucrurile așa cum sunt și nu așa cum îți închipui că ar trebui să fie.
Oricum, apreciez atenția pe care ai acordat-o lingvisticii de această dată. Nu știu dacă ai arătat că poți doar din nevoia de a fi sigur că pricep ce șa îmi bați sau că, în sfârșit, îți respecți interlocutorul atunci când te exprimi. Am să consider a doua variantă. Mi se pare mai nobilă.
Dar cum mie nu-mi plac disensiunile continuate, prefer să închei aici cu convingerea că mi-am exprimat clar punctul de vedere.
Și ca să închei într-o notă amuzantă, îți fac o dedicație: crede-mă că nu e o dedicație aleatorie.
„Patroano”
de abia astept sa te vad in greva fiscala!! Nu de lata da cupa cum ai replicat pari a fi ceva pe al biroul personal .. pardon „Human Ressources” …
In rest .. cum sa zic … puneti de o greva ficala! Urmarea va fi simpla : afaceri prabusite ca nu mai sunt clienti, cai fertae clocate, orase blocate, politai deveniti talhari samd. Nu la mine vor veni sa imi puna psitolul in piept ci la cei cu bani!!!
Cat despre rest …..
mitza asta, nu numai ca-i bocna, da bocna rau, habar nu are pa ce lume ie, da ca orice olteanca batuta-n cap se da si mare. Io cred c-o bate barba-su, o bate ca pa coasa, o bate si nici n-o fute
Amuzanta e incheierea iei „amuzanta”, care cica n-ar fi „aleatorie”, cum draq? Fata asta o concureza pa celebra „Stely,, pa „intelectuala „Mecu”, si nu-i nici da Isabel departe. Pariez ca nu stie nici sa gateasca!
@ Băi țigane, Mitza-i olteancă, nu țigancă. Ai văzut tu olteancă bătută de bărbat? Unde? Poate la voi, la nemții de contrabandă, se bat nevestele. La noi la olteni, doar dacă ridici mâna te alegi cu ochii vineți.
Mda !
E o dedicaţie, „Sue”, căreia dacă-i mai intercalezi un „g” se potriveşte de minune şi lui Goe ! 😆
Pe care Herr Calomfirescu îl tot îndeamnă să (i-)o facă 😳
Nu numai distanţa politică îi desparte pe cei doi, ci şi cea geografică !
Că altfel… 😉
Radu, ai grija, te misti pe o gheata f. subtire, mintenas stricam pretenia!
Acuma serios, aş vrea să-i felicit pe MB, Bizonu, Seriosu, Porthos (sper că n-am uitat pe Nimeni 😉 , pentru des zbaterile de la această postare !
Foarte interesante şi purtate într-un fel ce le face cinste, deşi pe unii îi amuză într-un hal fără de hal (au tras pe barca lor câteva dintre ele, doar-doar or mai
putea salva ceva din aparenţe :roll:).
În primul rând merită apreciatele contrele civilizate dintre primii doi, care cu alţi combatanţi, mai bine zis cu alte caractere, ar fi dus sigur la situaţii mult mai complicate, gen bizonu să-i spargă faţa Mitzei ( roata din faţă !), sau dânsa să-i facă praf cornul ( tot din faţă 😉 ) .
Cei care pleacă afară, cu afaceri, ar trebui să ştie că sunt bine primiţi la început, până apucă să-şi mute/închidă definitiv sau irevocabil afacerea din România, pentru ca mai apoi să fie ţinta unor atacuri din ce în ce mai parşive, până ce ajung să se convingă, că „fie pâinea cât de rea…etcetera ” !
Excepţie fac cei de o anumită etnie, cei de care statul Israel, sau ce-o fi el, are o grijă mai mult decât părintească !
Mai bine zis… rabinească 😆
Ufff !
Abia acum am observat că am uitat de Isabel şi Observator !
Scuze !
Conform unui post TV american, ar exista martori oculari care afirma ca Miriam Carey a fost executata de catre agenti dupa ce copilul a fost scos din masina.
[…] Mitzaa Biciclista […]
Ați simțit cutremurul? 🙂
„Duminică dimineaţă, în jurul orei 5:00 s-a simţit un cutremur în zona Capitalei. Pentru moment nu sunt date privind magnitudinea. Vom reveni cu amănunte.
În ultimele două săptămâni, numărul cutremurelor din Galaţi a ajuns la 78 şi, cel mai probabil, primele explicaţii oficiale ar putea veni abia în 14 zile. Între timp, apa din fântânile oamenilor a început să miroasă a sulf, acum localnicii fiind alimentaţi cu apă potabilă îmbuteliată. Totodată, cutremurele se produc şi cu zgomote.
Seria cutremurelor din zona Galaţi a început pe 23 septembrie, dată de la care s-au produs 78 de mişcări seismice dintre care 22 cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade şi s-a produs pe 29 septembrie, potrivit Mediafax.„
?! Panica?
In timp ce dormeam am avut impresia (acu certitudinea) ca patul cam tremura (am pat de moda veche cu arcuri) .. am deschis in ochi si m-am uitata la lustra. Lustra nu se legana .. asa ca m-am intors pe alta coasta ..
(cat timp lustra nu se leagaga sau nu se leagana prea tare … )
La mine se legăna televizorul, deci e ciudat că lustra ta nu s-a legănat. Ori ai lustră cu compensare anti-seism, ori balansul lustrei a fost compensat de legănatul patului. 🙂
Nu stiu ce si cum .. Cum am zis am deschis doar un ochi – parca dreptul …
Oricum un fleac serios a fpots ala din 77 .. au mai urmat vreo 2 destul de „bune” … A mai fost unu asnii trecuti cand m=a luat cu transpiratie – dura cam mult … Ma org eram la etaju 7 al unui institut (asta find cam etaju 10 sau 11 al unui bloc de locuinte!)
Si ca un sfat auzit de la ingineri constructori : ta bagi sub masa !!!! daca stai la bloc „Idealul” art fi sa iti faci o .. cusca .. tzapana – adica o masa cu picioare tari si balt asisderea plus o podea …. (daca cade tavanu peste tine … lblatu m,esi te poate proteja. Daca ai si „podea” daca cazi cu plafon cu tot ai sanse sa nu fii strivit. Dupa mine cel mai bine ar fi casa la sol ori din lemn iminat bine la colturi ori din paianata pe stelaj de salcam. Prima rezista bine la diverse cestii – eeste „elastica” . A doua se bazeaza pe elasticitatea lemnului de salcam (tare si elastic) si pe puzderia de paie . Paiul desi dispretuit are o mare rezistenta la rupere si mai ales tractiune. Am auzit de o casa veche, veche .. intr-o incapere grinzile tavanului au cedat dar coperisul nu s-a prabusit …Si unntanchist imi zicea ca este op placere sa „iei” in lung o casa de caramida ….. ins auna din painata .. la al paytrulea perete te blochezi !!! Ma rog „placeri” de tanchist (Tanchisti sunt la fel de dementi ca si cavaleristii .. A da una buna .. prin 1900 un tanar loctenet de cavalerie a aprut pe scena operei din Odesa ..calare!!! pariu tembel. A „castigat” o mutare disciplinara in Basarabia. Trebe sa marturisc rusinea de a fi nitel afin cu „iubitorul de opera”)
@ Ghiță Bizonu’
Eu știam (de la tata) că în caz de cutremur te așezi sub tocul ușii (la bloc). De obicei pereții respectivi sunt turnați cu fier beton și ca atare rămân întregi. Culmea e că am primit instructajul cu pricina cu câteva zile înainte de cutremurul din 4 martie ’77, A fost tare ciudat. Nici măcar nu știam ce înseamnă cutremur.
Hm .. tocul usii era bun.. candva!! Candva in vremurile in care tocul usii avea o latime de ca 50 cm.. Am mai vat astfel de tocuri…. Insa astea de acu de vreo 15 cm .. nu protejeaza nici un copil slabanog!~!! Sub masa fraticule sub masa – da sa fie una buna nu tabal din sticla sau mai stiu io ce !!!
Cuim ti-am zis sfatul cu masa il am de la ingineri constuctori. Mai rau .. cadre universitarer care au si proiectat metroul!!!
Apopos stii la servicul meu (fost) ce program rula pe Felix 1024 pe data 4 mart 1977 in monetu cutremurului ? Unu de clacul a rezistentie la seism a uneui tronson de metrou !!!! Ce zici de prtriverala asta? Peste cateva zile cand au revenit s aisi ruleze programu ( ca se intrupsese electrica)… un voluntar a introdus programu .. asta dupa ce le-a lasat timp celorlati sa ajunga in curte !! Dupa care si ala brusc a simtit nevoia de aer curat!!! Ma rog era cam oara 21 si numa operatorii calc la serviciu ,,,
@ Ghiță Bizonu’
1024 vine la memorie? 1024 de kb. 🙂
Că tot ești în domeniu… ai vreo recomandare pentru un server de mail (inclusiv webmail), calendar și contacte? Nu-mi recomanda Exchange-ul, pentru că mă calcă pe nervi Microsoft-ul (măcar că e Goe fan al lui). Ceva OpenSource dacă se poate.
Am încercat serverele OSX (Apple), dar sunt primitive. Și am mai găsit GroupWise a lui Novell și Axigenul românesc. Însă ambele sunt mai slăbuțe decât serviciile GMail for business.
Adevărul: „Cutremurul a avut loc în această dimineaţă, la ora 4.37, şi a provocat panică în rândul oamenilor, luaţi pe nepregătite din somn. Un cutremur puternic a avut loc în această dimineaţă în Vrancea. Seismul, cel mai mare din ultimii ani, a avut o intensitate de 5,5 grade pe scara Richer şi s-a produs la o adâncime de 140 kilometri. El s-a resimţit destul de puternic la Focşani, dar şi în alte localităţi din împrejurimi, pământul zgâlţâindu-se preţ de câteva secunde bune.”
Ați urmărit peripețiile navei Flaminia? E ancorată în Constanța. Mă mir că nu a ieșit nimeni să protesteze în Piața Universității împotriva acestei uriașe probleme ecologice. Care e beneficiul statului român aici? De asta spun că manifestanții din Piața Universității anti-Roșia Montană sunt doar niște papagali cu ifose. Cu nimic diferiți de confrații lor bloggeri cu ifose de muschetari.
Porthos: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_mail_servers
@ dlnimeni
Mulțumesc mult pentru link. De acolo am început și eu. Așa am și găsit Axigenul. O surpriză placută. Însă sunt curios dacă cineva a reușit să găsească ceva la fel de user-friendly precum GMail-ul. Acum mă uitam la Kolab, dar nu prea am tragere de inimă să-l instalez pentru a-l testa.
PS: și serviciile GMail for business sunt gratuite pentru mai puțin de 50 de utilizatori. Îmi cer scuze pentru reclama pro GMail, dar cred că merită încercat deoricine are o firmă mică și nu are chef să plătească o căruță de bani lui Microsoft.
Este si o chestiune de patente, adica depinde cit loc a lasat Microsoft, prin patente, celorlalti. Daca doriti sa nu fiti utilizator Microsoft, atunci cred ca trebuie sa tolerati cite ceva, nu uitati ca browserele non-Microsoft s-au lansat bine si s-au ridicat datorita utilizatorilor lor. Toate cele bune.
Pothos
acu vazui si am incercat sa ma aflau ce ma intrebi .. Ca eu am „fost” da in alte domenii nu posta samd .
Ia Gmail !!! Gratis, fiabil, usor de folosit Ma rog depnada si ce vrei sa faci (ca ar mai fi9 si Lotus care ofera ceva faciliati . Aspect nasol)
Si da Felizurile era numite dupa memoria 32, 64, 128, 256, 512, 1024 de kile (kilo octecti)
A da. Aspect nasol si mai trebe sa iti „aranjeze” careva .. si mai si costa
Dragi libertarieni, am o intrebare numai pentru voi: cat de normala vi se pare anchetarea lui Videanu si a lui Vosganian pentru subminarea economiei nationale? Nu vorbesc de votul negativ dat in Senat. Considear o prostie acest bloc facut in jurul lui Vosganian. Intreb doar cum se vede acesta acuza din perspectiva libertariana
Scuze ca ma bag io ..
Insa „inainte” pre cand ptr subminarea economiei nationale erau cam 1-2 impuscati anual procuratura nu ancheta ptr subminarea economiei nationale. Incepea o ancheta ptr ca erau suspiciuni de .. altceva. De obicei delapidare.. Dupa ce anchetau se faceau n expertize si contraexpertize si se obtinea un prejudicu „batut” in cuie se uitau in „mercurial” si in functie de suma depapidata ziceau :delapidare, efecte deosebit de grave sau subminare. Si cica aia impuscati aveau indubitabil un „minim” de 1 milion $ ca prejudiciu .. ca daca era sub (999.999,95$) se invarteau doar cu 20 de ani …
Insa dupa … incep anchete ptr subminare si se termina cu un fas … culmea ridicolului mi s-a parut in cazul Temesan. Dupa ce au facut 2 dosare degemnaba (prejudiciu ZERO!) au inceput ptr acelasi fapte doasar ptr subminare (ca ar fi putiut aduce ,,, )si au terminat ca ala a sponsorizat un album foto si aimprumutata nist5e masini la guvern … (zu ci dopamen ferste sa nu incepi o ancheta. Insa naibii zi ca su8nt suspiciuni, delatiuni,. alegatii care daca sunt adevarate.. da tu speri sa nu fie …. Ceva mai incolo dcica sunt unele date si ca anchetezi .. cea mai mica infractiune… La final cand ai toate probele poti baga si incadrarea : SUBMINARE!!! Sa faci ivers ..sa incpi cu subminare si sa termini cu o contraventie la legea contabiliatii sau mai rau cu nu se confrima te faci dracului de ras !!! E apopae cum ai incepe ancheta ptr omor ca unu a zis „m-a omorat Bizonu’ ” da io l-am „omorat” dand o dubla la table!! Sau taindu-l cu atuul.. si mortu bine mersi sanatosm voinic si voios!!)
Nea Ghita,
Ma asteptam sa raspunzi cu „le vine randul la toti” … 🙂
Stimata Doamna Observator, intr-o tara anormala, normalitatea nu se poate restabili decat prin anormalitate. Toti suntem victime colaterale atat ale hotiei cat si ale prostiei: Videanu si-o merita dintr-un motiv, Vosganian din celalalt.
Daca totul era privat, putea sa obtina Nicolae si gratis gaz, apa, curent etc.
Insa alesii au pastrat Statul ca sa aiba de unde mulge, normal e acum ca aceasta strategie sa se intoarca impotriva lor. Nu poti avea in bilant numai activul, musai trebuie sa iei si pasivul. Caci sa fim sinceri, le-a placut sa stea acolo sus pe scaune. Mie imi deconteaza piata greselile imediat, nu trebuie sa ma judece cineva, se simte instant la buzunar.
La ei functioneaza cu delay. Delay inseamna si dobanda pe prostie inclusa la pachet. N-am sa inteleg niciodata de ce unii oameni care au beneficiat de startul unei afaceri nu si-au adunat gentile cu bani si urcandu-se in primul avion sa ne lase cu ale noastre si sa plece. Nuuu … ei s-au bagat in politica pentru ca s-au crezut destepti si invincibili. E drept, de unii a mai fost nevoie p-aici, desi „delegatiile” le expirasera de mult. Le-au prelungit pe banii lor …
Morala dupa mine asta este, au zabovit cam mult. Perfect scuzabil, intrucat unde e mai bine ca la Romania? aici a fost Raiul pe Pamant pentru business-ul de cumetrie. Ce-a fost nu se mai intoarce, asta e clar. Consecinta e ca disperarea Statului de care vorbeam intr-un alt post o sa aiba si efecte colaterale. Mie sa-mi ia impozite, lor libertatea.
Lumea vrea sange. Pana acum n-a dat atentie, insa cand moare de foame trebuie hranita cu „vinovati”. Asta e doar inceputul, o sa urmeze si altii. Pe rand, ca la moara. Pacat doar ca in agitatia produsa cu Nastasei, Voiculesti, Fotbalisti, Videni, adevaratii papusari (transfrontalieri) isi vad de treaba. Justitie dreapta sau oarba, umbrela e ca toata lumea stie ca sunt vinovati.
Multi s-au simtit protejati pentru ca erau la putere, era nevoie de ei pentru scrierea istoriei. Nu si-au dat seama ca au fost folositi. Le-a placut sa stea la masa cu licuricii. Au avut si avantaje, caci asa au fost cumparati. Acum ca nu mai e nevoie de ei (unii au mai si tras tzepe la licurici) trebuie sa dispara. Scenariul media (bine pus la punct) va fi unul plauzibil si se va sprijini pe mania proletara. Unii nici nu realizeaza ce li se pregateste …
Dragă Seriously,
dacă ar fi așa cum spui, indiferent care ar fi motivația media, ar însemna că, iată, se întrevede un fel de rezultat (absolut normal) al acțiunilor oamenilor politici din România. Am asista, în sfârșit, la felul cum își plătesc aceștia păcatele.
Și ar însemna că istoria nu ne-a învățat nimic.
Eu zic că toate arestările astea cu mare tămbălău nu vor face altceva decât să ”spele” imaginea celor care reprezintă personajele centrale ale circului mediatic.
Nu crezi? Fac pariu cu tine pe ce vrei.
Și ca exemplu: Adrian Năstase a ieșit din închisoare mult mai onorabil decât a intrat, tocmai fiindcă motivul arestării a fost unul pueril, alimentându-se astfel compasiunea cetățenilor.
Jiji,(dau o ladă de coniac dacă mă înșel) când va ieși de la mititica, va fi așteptat cu urale și flori, mai ceva ca pe vremea manifestațiilor de 1 Mai.
Scenariul media, hmmm, sigur că acum este bazat pe mânia proletară. Mâine însă va apela la compasiune iar naivii vor pune botul.
Uită-te la Remeș, media a bătut monedă pe niscaiva caltaboși, menționând mai puțin că pe lângă cârnați și țuică, darul conținea un plic de 15000 de euro și un Q7. În mintea cetățenilor de rând va rămâne doar că ăla face pușcărie pentru niscaiva cârnați. Dosarul Caltaboșul. Atât rămâne în memorie. E destul, la o adică, dacă vrei să-l speli pe Remeș.
Sunt curioasă ce-i vor găsi lui Flutur. Eu i-aș rupe ouăle măcar pentru prejudiciul adus zootehniei în perioada 2005-2006. Ăsta e ăla de a scris cu oile pe câmp la Suceava, la concursul cine-l primește mai bine pe Băsescu. Frate! Ia-ș fi dat la gioale numai pentru stresul la care a supus oile în acea zi. Tâmpitul o mai fi făcut și repetiții cu sărăcuțele oițe.
Pentru toți, trecerea pe la mititica nu este decât circul, în lipsa pâinii, la care musai să participe. Spre mulțumirea proletară, cum bine zici.
Stai să vezi ce nebunie o să fie când or să o târască pe Udrea, motivând că nu și-a asortat pantofii la geantă la nu știu ce miting oficial. Ne vom cumpăra floricele și bere și nimeni nu va mai sufla nimic despre problemele reale care cocoșează țara.
În concluzie: pleacă ai noștri vin ai noștri. Noi rămânem tot ca proștii.
Am incercat sa postez acest mesaj pe Barca lui Goe, unde cineva a pus un link la un interviu al meu. Nu am reusit, asa ca il postez aici:
”@Cine vrea sa citeasca
Eu mi-am terminat munca pe acest blog, ca și pe cele adiacente.
Cine sunt?
Un ”om cu realizari” în real? Un ”om cum nu trebuie ” in virtual?
N-aveți decât să mă vedeți exact așa cum puteți și cum vă place.
În ce mă privește, îmi descos ușurel etichetele, toate etichetele, și spun: ”Eu sunt”.
Credeți-mă, e singurul lucru important. Experimentați!”
Multumesc de gazduire
Porthos, nimic despre Avangate? O noua si frumoasa pagina de business, scrisa de Radu Georgescu.
@ athos
Am vazut știrea, însă nu mă pronunț cât de relevantă este tranzacția în lipsa informațiilor despre valoarea ei.
@Athos, daca imi permiti, pentru ca te-ai apropiat cu intrebarea de „sufletul” meu, as risca sa îmi spun părerea despre tranzacția anunțată de Radu Georgescu si fara multe date. Ma bazez pe datele pe care le știu, pe care le-am văzut, dupa vechea tranzactie cu programul antivirus, si aceea o tranzactie foarte buna pentru Radu.
Radu e un antreprenor de tip „cuib de idei, sa zic, – adică pune in practica o idee într-un start-up si apoi vinde. De departe cea mai frumoasa si utila idee pe care a implementat-o a fost cea cu antivirusul. Un produs extraordinar, făcut de o echipa implicată, într-o Românie in care încă se mai găseau tineri dornici de afirmare „intelectuala”, in care valoarea nu era data de banii ce-ți curgeau printre degete.
Ei bine, produsul acela avea o piața extraordinara, se vindea excelent in special pe pietele externe, era singurul produs ce îngloba antivirus pentru Linux. A fost preluat de Microsoft. Si a murit. A fost norocul celor de la BitDefender. Acesta din urma trăiește si creste. Antivirusul Gecad a fost vândut prea devreme pentru produs, pentru echipa ce l-a construit, poate la timpul potrivit pentru Radu.
Il apreciez pe Radu pentru idei, cred ca este un tip extraordinar pentru coaching, insa ii iubesc pe cei care fac business-ul, care iubesc mersul pe sarma, care construiesc o companie care rezista 10-20 … ani.
@ Observator
Ca libertarian, mi se pare că interferența politicului cu economicul este teribil de dăunătoare. Mai ales în astfel de cazuri, când competiția corectă devine o glumă proastă.
Însă din punct de vedere juridic, întrebarea este dacă cei doi au făcut ceva ILEGAL. Altfel vorbim de încă un episod (penibil) al Telejustiției. Ghiță a punctat foarte corect episodul cu Temeșan.
PS: inutil să spun că atât Videanu, cât și Vosganian îmi sumt teribil de antipatici.
„In lumea liberalo-capitalista a inceputului de secol XXI, ni se sugereaza ca individul, ca entitate sociala de sine statatoare, este mai presus de tot si toate, ca individualismul este apogeul civilizatiei umane. Din fericire, incet, dar sigur, acest model filosofic devine depasit deoarece a fost impus artificial si contravine naturii umane.
Sistemul actual de gandire, promovand un individualism exagerat, nu face decat sa distruga consolidarea sociala durabila, singurul fundament pe care se poate sprijini un stat la momente de rascruce. Trebuie constientizat faptul ca “individul-concept”, scos afara din grupul social din care face parte, este o absurditate utopica, o teorie nerealista.
Din aceasta cauza reprezentantii sistemului actual fac tot ce le sta in putinta pentru a izola individul de semeni, prin mijloace mai mult sau mai putin discrete sau directe. Se ofera oamenilor, prin educatie si media, idealuri limitate temporal sau material. Telul ultim al omului contemporan este obtinerea unei sluje stabile si a unui salariu decent. Scopurile mai inalte ale vietii, care leaga individul de comunitate, sunt banalizate, luate in deradere sau marginalizate”
@ intrusul
„Reprezentantii sistemului actual”, „se ofera oamenilor […] idealuri limitate temporal sau material”, etc – ce indivizi malefici… Când vedeți vreunul din ăștia, vă rog să mi-l arătați și mie.
În rest, cum ziceți dumneavoastră: statul, biserica, idealurile înalte, sunt cele ce contează.
Dacă stau bine și mă gândesc nici măcar de mâncare n-am nevoie și dacă mai vorbim peste încă douăzeci de ani nici măcar sexul opus nu mă va mai interesa (decât teoretic), așa că putem discuta liniștiți despre idealurile înalte.
Pfff, Intrusul,voiam să-ți scriu ceva serios, însă mi-a luat-o Porthos înainte și m-a pufnit râsul.
Însă posibil să ai dreptate. Sistemul actual de gândire chiar promovează individualismul exagerat. Și asta o dovedește și faptul că nu reușim să ne strângem pentru combaterea clasei politice actuale, ori măcar combaterea anumitor moravuri sociale de neconceput, reducându-ne astfel încât să asistăm neputincioși la ce se întâmplă în jurul nostru. Doar ne dăm cu părerea.
Oare ce om inteligent ar fi sărit din baie, cu spume ( mai ales la gură
) să combată, deosebit de vigilent ( ca altădată 😉 ) nişte idei interesante, de actualitate, dar mai ales de bun simţ, ale unui @ intrus (pentru unii luat în adevăratul sens al cuvântului )?!
Incredibil până unde poate duce frica de ieşire din chingile atent încorsetate unor nătăfleţi ce se cred, iată, buricul pământului, deoarece se pricep ceva mai mult ca alţii să mânuiască o tehnică din ce în ce mai distrugătoare pentru condiţia umană !
Sclavii cu ştaif ai unor mecanisme ajunse aproape de perfecţiunea diabolică a răului absolut !
Milă şi dezgust !
Că altceva, tot n-ar ajuta !
Răducu,
Lasă puiule oglinda din baie. Termină de făcut dușul și nu te mira de spuma șamponului propriu. Să știi că mami, când zicea de „cel mai bun și cel mai fin” nu zicea să-l mănânci. Era o figură de stil. Hai lasă mila și dezgustul și termină dușulețul. Cerealele se papă cu iaurt nu cu șampon.
PS: și pe mine mă enervează rățuștele alea galbene care se cred buricul pământului. Crezi că de ele zicea intrusul? Eu zic să le înlocuim cu Iepurași de Martie.
@RH
cred că, măcar aici pe blog, am putea fi acuzați de multe, dar în niciun caz de frica de a spune ce gândim.
EXCELENT, Intrusule! L-ai batut pe Porthos de l-a ascultat sotia cu urechea! 😆
Urecheatule,
Tu ești exemplul perfect de individ care se gândește la binele comunității. Tu și cu Radu Humor. 🙂 Iar la polul opus sunt(em) Mitzaa, athos, Seriously (și cu mine). Ce ciudat…
PS: n-am pus-o și pe Observator din cauza etatismului. Se lămurește dânsa până la urmă.
PPS: eu o suspectez că-i mai de dreapta decât mine, dar încă mai crede în rolul statului.
Binele public nu ma intereseaza. Ma intereseaza ca Romania sa fie o tara PUTERNICA, cu o economie ADEVARATA. Ideea ta fixa, ca statul poate exista fara stat, e o imbecilitate utopica (iarta-ma ca ti-o spun, stii ca te iubesc, dar n-are rost sa ne ascundem dupa deget). Over and out.
Scuze pentru pseudonim, mi-a ramas dupa o harjoana la han.
Porthos, draga. Eu nu sunt etatista. DELOC. Si cu atat mai putin cred intr-un stat corupt, asa ca al nostru. Insa, disciplinata cum ma stii, in cazul in care exista niste regului, niste institutii, cred ca trebuie sa respect acele reguli, si sa cer institutiilor sa-si faca treaba corect. Acum, ca ele-s proaste la noi, nu as generaliza. Prin vecini nu am locuit si de aceea nu arunc piatra fara sa cunosc.
Cat despre dreapta si stanga… m-as mai gandi.
Si-as mai continua, dragul meu. Practica m-a invatat ca trebuie sa ma adaptez la mediu. Cum deocamdata, statul/ regulile jocului imi permit sa detin in proprietate doar o pojghita de pamant impreuna cu locuinta ce se afla pe ea, statul hotarand dupa bunul sau plac ce face cu mineralele din subsol (sa ma limitez la asta pentru ca e de actualitate) mi se pare normal ca tot el sa intoarca din exploatarea acelor minerale si catre mine ceva. Nu ma intereseaza ca-l obliga pe al de primeste concesiunea sau ca-mi intoarce servicii prin instittiile lui proprii, insa atata vreme cat maria sa, statul hotaraste ce sa faca cu bunurile mele zic sa-mi dea din ele macar invatamant si sanatate. Cum face asta e alta discutie. Dar sa accept, asa, cu nonsalanta ca politicienii romani sa-si bata joc de mine si sa si mai laude ca sunt de dreapta si ca sustin initiativa privata omitand ca prima initiativa privata asupra careia ar trebui sa se aplece e a mea, nu a celui care vine de peste mari si tari, nu pot. Si daca asta ma face etatista si de stanga, sau cum zice Goe, de tip CV Tudor, atunci asa sunt.
@ Observator
Te tachinam. Ești etatistă tot atât cât sunt și eu. Ca și tine și eu zic că regulile sunt reguli și trebuie să le respectăm toți. Chiar și atunci când sunt greșite.
Și nu cred că ești de stânga. Din unele puncte de vedere eu sunt mai de stânga decât tine. Dacă vrei îți dau chiar și un exemplu.
Eram curios cu exemplul ala … cu Porthos de stanga.
@ Seriously
Știi discuția cu „Social Freedom” vs „Economic Freedom”? Soros spunea că libertatea economică deplină duce la inegalități sociale și deci la tulburări sociale. Pentru a le pune capăt e nevoie de restrângerea anumitor drepturi și deci nu mai putem vorbi libertate socială deplină.
Tu dacă ai avea de ales între libertate economică deplină și libertate socială deplină ce ai alege?
PS: Postez comentariul acesta și pe firul următor pentru a continua mai ușor discuția
Iepurilă,
Scoți uneori niște lozinci… „Ma intereseaza ca Romania sa fie o tara PUTERNICA, cu o economie ADEVARATA.” – la ce îți folosește? De dragul idealurilor înalte ale intrusului?
PS: înțelegi diferența între stat minimal și fără stat?
Mitzaa Biciclista
@RH
cred că, măcar aici pe blog, am putea fi acuzați de multe, dar în niciun caz de frica de a spune ce gândim.
*********************
Aflu cu mare surprindere ca Mitza gindeste, cine ar fi crezut, mai mult, nu numa ca gindeste, da nici nu ie frica, chiar spune. Asta-i olteneasca din aia cu motz!
Spre deosebire de alt tip de curajoși care nu au nicio emoție să spună tot ce le trece prin cap, fără a mai face efortul de gândi. E bună și „cenzura” asta asta la ceva.
I-ati luat vorbele Intrusului si le-ati rastalmacit …
E multa esenta in ce afirma, nu are legatura cu orientarea noastra de stanga sau de dreapta. De fapt, pana si impartirea asta artificiala imi pare cam depasita si din pacate se tot insista pe ea.
Cred ca de-aia nici n-a mai comentat, l-a afectat derizoriul in care ati dus discutia … Oricum ideea de comunitate, valori, semeni, social prinde tractiune la etajele inferioare, de la etajul 10 in sus isi pierde sensul. Poate asta e motivul pentru care a luat-o razna si Ponta, el e deja cocotzat pe turnul Eiffel …
Mai citeste o dată: „In lumea liberalo-capitalista a inceputului de secol XXI, ni se sugereaza ca individul, ca entitate sociala de sine statatoare, este mai presus de tot si toate…”
Unde e lumea asta liberalo-capitalistă? In Europa? De asta s-a ales praful de economiile europene. În America? Sigur Obama e cel mai bun reprezentant al lumii liberalo-capitaliste.
Japonia nu a fost nici ea cu adevărat „liberalo-capitalistă”. Statul s-a amestecat constant cu businessul. Iar Coreea de Sud e cam la fel.
Brazilia? Rusia? India? China? Iar țările africane nici nu merită aduse în discuție.
Cred că doar Australia a mai rămas… Și poate Singapore cu a sa versiune „originală” a democrației.
Dialog
Moshule,am studiat,am cercetat….nu exista Dumnezeu !
Raspuns:Dar ai vazut fiule ce bine se preface(ca exista)?
Hmmm, dialogul acesta este ca un joc fără ieșire al convertirii.
Asta nu înțeleg la credincioși: ok, este în regulă că tu crezi în existența lui. Este părerea sau nu, mai bine zis este convingerea ta. Dar de ce nu ai liniște până nu-l convingi și pe celălalt de lângă tine că Dumnezeu există?
de la statu care se baga peste tot, cum e-n comunism, pin-la nici un stat sau stat minimal exista o infinitate de combinatii.
Care e optimu si cui i-ar servi acest optim?
sa luam patura de mijloc, cea mai revolutionara patura, un fel de proletariat de azi. Se zice ca astia sunt motoru societatii. Cine sunt reprezentantii acestei paturi? Micii patroni, adica Porthos si Mitza, ei tin tara-n spate, ei dau de munca mujicilor, ei… mai ales dupa ce Mitza a mai deschis un chiosc de lustruit bastoane chiar linga gara din Caracal.
Ce ne facem insa cu multinationalele, corporatiile, cum zice patura mijlocie din Oltenia? Astea sunt chiar mai rele ca statu, sunt chiar un fel de stat in stat, daca nu le place isi iau catrafusele si pleaca in alt stat. Desigur acestea sunt adevaratii exploatatori, ca fac avioane, masini, computere, autostrazi, canale, aeroporturi si cite altele nu conteaza, astea le-ar putea face si Porthos, nu mai vorbim de Mitza! Nu mai spunem ca astea uneori sunt schmeckere si nici nu platesc impozite.
De globalizare nici nu mai are rost sa vorbim…
Tii ce bine ar fi fara STAT, desigur atita timp ct ii avem pa Porthos si pa Mitza!
Statul, în relația cu cetățeanul, este un furnizor de servicii: învățământ, sănătate, protecție socială, juridică, de mediu etc. (Am însă convingerea că o parte din aceste servicii se pot scoate de sub controlul statului). Individul, prin însăși apartenența sa la cetățenie, se obligă să răsplătească aceste servicii prin achitarea taxelor către bugetul Statului. Toate bune și frumoase până aici. Problemele apar când serviciile oferite de Stat scad calitativ dar cresc la preț, fără a exista un control de calitate al acestora, fără a exista concurența, imperios necesară, care să ridice nivelul calitativ al acestor servicii și, ca și când asta nu ar fi destul, mai apare și fenomenul extraserviciilor de care nimeni nu are nevoie și pe care nimeni nu și le dorește dar este obligat, prin lege, să le achite. Cetățeanul, dacă nu-și achită taxele impuse și obligatorii, este pedepsit de lege. Legea Statului, desigur. Statul, dacă nu oferă calitate și integritate serviciilor puse la dispoziția cetățeanului, nu suportă niciun fel de penalități. De niciun fel.
Sigur că, pentru a defini mai corect obligativitatea taxelor, ar trebui să redefinim serviciile oferite de Stat, numindu-le scopuri comune ce sunt realizate cu ajutorul finanțării venite din partea cetățenilor.
O altă problemă apare când bunurile publice oferite de Stat, cresc ca număr și, așa cum am spus mai sus, scad calitativ prin consecință, de aici rezultând și incapacitatea Statului de a recupera în mod justificat, taxele impuse (mai mult opresiv decât prin consens) cetățenilor.
Am citit pe undeva că Hegel își închipuia că Statul ar trebui să reprezinte rațiunea însăși ori toate exemplele de până acum ne demonstrează că Statul este cel mai grav factor de iraționalizare.
Este ca o luptă inegală. Statul are la dispoziție metodele persuasive, punitive și opresive. Cetățeanul, în mod ironic, nu are la dispoziție decât legea Statului pe care trebuie să o respecte.
Eu nu am nimic cu organizațiile de tip corporatist, cum greșit ar putea interpreta unii ci, dacă ar fi să înțelegem faptul că Statul nu este altceva decât un furnizor de servicii(bunuri publice-dacă vreți), atunci dumnealui Statul ar trebui să reconsidere la modul cel mai serios, poziția în societatea economică a IMM-urilor și a microîntreprinderilor. În fond și la urma urmei, dacă Statul s-ar privi pe sine însuși ca un producător de servicii, ar considera mult mai mult micii clienți vis a vis de marii clienți. Aparte că aceștia sunt cei mai obedienți, sunt și mai buni platnici și asigură mijloacele financiare viabile atât de necesare aparatului bugetar. Pe un producător adevărat nu-l interesează foarte tare câțiva clienții mari care îi pot zgudui piața, dictându-i prețuri sub calitate și care, în final, devin răi platnici. Nu ne încălzește cu nimic un cec uriaș care se încasează mult prea târziu sau chiar niciodată. Producția se întreține cu ajutorul micilor clienți, mici și mulți. Psihologic vorbind, cetățeanul individ este neagresor dar ușor de agresat, pe când corporația individualistă se poate transforma oricând într-un agresor feroce de mare calibru.
Dar când spun că cetățeanul individ este ușor de agresat mă refer și la influența parentală pe care o are Statul asupra individului, care influență, în foarte multe cazuri, chiar dacă este opresivă sau tocmai fiindcă este opresivă, dezvoltă sindromul Stockholm la indivizii incapabili să-și gestioneze singuri resursele capacitive. Asta și dacă le au, desigur.
Un exemplu foarte clar îl vedem în Neamțu zis Țiganul care trăiește drama victimei ce fraternizează cu torționarul, în cadrul unui complicat proces de alterare a personalității. Individul incapabil de a-și gestiona singur deciziile sau ideile și pe care îl liniștește doar prezența tutelară a stăpânului care să-i dicteze ce să facă și când.
Sigur că nu am obrăznicia de contesta obligativitatea existenței unui minim de socialism care trebuie să aducă normalitate în orice democrație. Nu tot ceea ce realizăm prin liberă inițiativă trebuie să se întoarcă în mod integral tot la noi ci, așa cum este firesc, o parte trebuie să se întoarcă și la cei mai puțin favorizați, cei mai puțin pregătiți (intelectual, profesional, fizic, cerebral sau cum doriți) să aibă un minim standard al nivelului propriu de trai.
Statul(și aici am să pun accent pe Statul român), reconsiderând în mod corect poziția sa față de cei menționați de mine ca alcătuind ceea ce se numește IMM sau microîntreprindere, ajută la dezvoltarea unui important segment din coloana sa vertebrală. Este segmentul care, fără prea multe implicații în schemele politice sau cele de tip mafiot, asigură prin consensul lor verticalitatea și echilibrul necesar dezvoltării durabile.
Comentariul meu nu se vrea o lecție de economie ci, prin tot ce am susținut mai sus am vrut să reamintesc câteva noțiuni elementare pe care orice individ cu minime cunoștințe dobândite în școală, le știe deja.
A fi captiv între limitele strâmte ale unei concepții ce-ți induce acceptarea unui sistem opresiv, nu demonstrează decât ușurința cu care un individ de tip comun poate fi ghidonat de incapacitățile proprii.
Și ca să nu creez confuzii, precizez încă o dată că sub nici un fel nu minimalizez marile corporații sau aportul acestora la dezvoltarea unui stat, dar continui să susțin că nu trebuiesc favorizate legislativ în dauna IMM-urilor sau microîntreprinderilor, lucru care nu poate fi realizat decât de un stat cât mai minimal. Adică, de ce nu, un stat care să asigure protecție față de agresiunile ce pot fi comise împotriva societății care formează Statul respectiv, dar și să asigure protecție față de agresiunile ce pot fi comise împotriva fiecărui cetățean în parte.
Excelent! Mă lași să-l transform în guest-post? Și așa aici s-a lungit cam mult discuția.
Sigur că da. Nu mi-ați zis să mă simt aici ca acasă?
Unde să-mi expun mai bine convingerile dacă nu pe acest blog? 🙂
sa mori de ris, „Comentariul meu nu se vrea o lecție de economie „, tin sa te linistesc, nici pa departe nu te-as putea banui ca ai fi in stare sa dai lectii de economie, nu comentariu tau nu-i o lectie de economie, e doar o mare, lunga, plictisitoare labareala.
oops, bha ce culta-i fata asta-n cap, i-auzi una „Am citit pe undeva că Hegel își închipuia că Statul ar trebui să reprezinte rațiunea însăși”
il citeste si pa Hegel, nu stiam ca s-a tradus in olteneste.
„Der Staat ist die Wirklichkeit der sittlichen Idee”