După cum ziceam mai devreme astăzi, poate că este mai bine că Iohannis va deveni Președintele României. Postul în sine nu oferă putere, nici măcar dacă ești Președinte Jucător. Oferă cel mult, un discutabil control al serviciilor și dreptul de a numi Primul-Ministru.
Însă nici primul lucru și nici cel de-al doilea nu sunt chiar atât de ușor de obținut. Să nu uităm că Tăriceanu i-a dat cu tifla lui Băsescu un mandat întreg, pentru că cel de-al doilea nu a fost în stare să obțină o majoritate parlamentară.
Și nici serviciile nu s-au grăbit să execute tot ce le-a cerut Băsescu. Amintiți-vă de situația ridicolă când Băsescu acuza SIE că îi lucrează protejata.
Ceea ce contează cu adevărat acum este cine va controla majoritatea parlamentară. Chiar în ipoteza discutabilă în care PDL și PNL vor obține majoritatea, mă îndoiesc sincer că Iohannis va îndrăzni să-l numească prim-ministru pe Traian Băsescu. Au trecut doar doi ani de la momentul când 7.5 milioane de alegători au votat demiterea și doar hocus-pocus-ul cu numărul de alegători l-a scăpat pe Băsescu de demitere.
E mult mai probabil ca Iohannis să numească un prim-ministru din partea Alianței Creștin-Liberale. Cineva tânăr precum Mihai Răzvan Ungureanu sau Bogdan Drăgoi. Sau cineva cu experiență precum Blaga sau, de ce nu, Crin Antonescu. Nu am informații, ci doar speculez. Oricum, se anunță o perioadă interesantă cu un echilibru al forțelor politice. Ceea ce, zic eu, este bine.
În orice caz este mai bine, decât Victor Ponta Președinte, plus un Parlament de „stânga”, plus un Executiv condus de un pseudo-liberal ca Tăriceanu și format în principal din oameni ai „stângii”. Să nu uităm că Tăriceanu a mărit aparatul de stat până la cea mai mare dimensiune de după „revoluție”. Cel puțin în topul meu cu prim-miniștri vine după Mugur Isărescu, Adrian Năstase, Victor Ponta și Mihai Răzvan Ungureanu. Poate chiar și după Nicolae Văcăroiu.
Îmi pare rău pentru Victor Ponta, dar responsabilitatea eșecului îi aparține în primul rând lui. Plecând de la faptul că și-a înstrăinat PNL-ul și nu și-a respectat angajamentele față de Crin Antonescu. Scuza că a fost decizia PNL-ului să se retragă de la guvernare este greu de crezut. Ponta a decis să facă surfing singur pe valul de anti-băsism. Și a rezultat ceea ce se vede acum.
După cum spuneam, situația actuală, cu un echilibru delicat între PSD, PDL și diversele facțiuni liberale și cu un Președinte mormoloc este de preferat celeilalte variante. Cred că singura variantă care m-ar deranja cu adevărat este cea cu Traian Băsescu prim-ministru. Însă mă îndoiesc sincer că Iohannis își va risca poziția pentru Traian Băsescu.
Dacă vă face plăcere să pariați pe viitoarea formulă de guvernare, sunteți invitații mei.
PS: Există totuși la aceste alegeri o mare anomalie pe care nu mi-o pot explica. Eșecul TUTUROR sondajelor. Are cineva vreo explicație pentru asta?
Pariază cineva pe Traian Băsescu ca prim-ministru? Ok, altcineva decât pierre. El e în stare să jure că Iohannis a câștigat datorită suportului moral dat de Traian Băsescu. Ar fi trist să aibă dreptate. 🙂
Pai a zis cineva ca va depune moțiune de cenzura? Pentru ce – pentru organizarea votului din diaspora sau pt ce? Cine o Votează ca sa pice guvernul? Apropo, ai idee care e structura parlamentului? Sau crezi ca-si da demisia Ponta de unul singur?
Ponta zicea în campania electorală că în cazul în care va ajunge Iohannis președinte îl va numi pe Traian Băsescu ca premier (ptiu drace!).
Eu sper ca Ponta să nu-și dea demisia și nici majoritatea parlamentară să nu se schimbe prea ușor. Măcar pentru a vedea bugetul pe anul 2015 și a vedea dacă măsurile lui Ponta și Petrescu duc în continuare la creștere.
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014.
„Primele rezultate OFICIALE parțiale anunțate de BEC: Prezidențiabilul ACL Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale cu 55,79% din voturi, în timp ce contracandidatul său, Victor Ponta, are 44,20% din sufragii, a anunțat Biroul Electoral Central.
Acestea sunt primele rezultate OFICIALE ale scrutinului de duminică, anunțate de BEC la două ore după miezul nopții și după numărarea voturilor din 6.215 de secții de votare din cele 18.847 organizate. Sunt date procesate până la ora 0:00, adică timp de trei ore de la închiderea urnelor.”
E de văzut și ce se va întâmpla cu Sebastian Ghiță, prietenul lui Victor Ponta și patronul postului România TV. Tare îmi e teamă (pentru el) că o va lua rapid pe urmele lui Hrebenciuc și va fi sacrificat pe altarul Anti-corupției.
Îmi pare rău și pentru Meleșcanu. Recunosc că m-a amuzat teribil gluma lui cu „art-nouveau”-ul. Oarecum cinic, dar totuși atât de amuzant. Dacă-l văd fac cinste cu o Cohiba Siglo VI și un Henessy XO dublu.
analiza dupa meci.
As vrea sa dedic Victoria noastra, a nemtilor, in alegeri, tuturor oamenilor de bine:
Impresiile mele:
1. tipic romanesc, pasiunea, pe undeva transformata in isterie, pt. politica, politicieni.
2. disperare, combinata cu o speranta desarta ca o anume personalitate ar salva tara.
3. mentalitatea sustinatorului de fotbal, tin cu echipa mai slaba.
4. penibil faptul ca pe nimeni nu a interesat eventualul program politic, eventualul proiect pt. tara.
Evenimentul alegerilor, cel putin vazut din Europa, a aratat inca o data adevarata Romanie, o tara balcanica, cu oameni plini de temperament, carora nu le e rusine sa se faca de ris, nici macar nu sunt in stare sa organizeze niste alegeri.
Bună și concisă analiză. Și pe mine mă deranjează cu au votat cu inima și nu cu creierul. Pe de altă parte, au sancționat la Ponta ceea ce ne displace tuturor la Băsescu. Abilitatea de a minți fără să clipească. Și bineînțeles gafa monumentală cu votul din diasporă.
@neamtu tiganu
Dimpotriva, ar fi fost penibil sa discutam despre programul politic.
Dupa ce au mintit ca-n codru, dupa ce au furat ca-n codru, dupa toate mizeriile facute, tu vrei sa discutam aspectele si semantica programului politic?! 🙂
Pot sa-si bage programul politic in fund, caci oamenii au inteles in cele din urma ca singurul program politic al PSD este si va fi „jos basescu”.
@ treebeard
Deci și tu ai votat cu inima și nu cu creierul. 🙂
@Porthos
Dimpotriva, am votat rational impotriva celui care a dizolvat o comisie ce ar fi putut sa il demaste ca plagiator. Am votat rational impotriva celui care ii apara pe corupti. Am votat rational impotriva celui care ii uneste romanii prin ura propagata de A3. Am votat rational impotriva celui care a vrut sa-mi suprime votul.
Am votat rational impotriva minciunii si tupeului de dimensiuni galactice.
Domnu treebeard00,
mi-e teama ca nu voi continua conversatia cu mata, nu-mi plac exaltatii…
@neamtu tiganu
Nu face nimic, domnu neamtu. Poti sa te faci ca nu ma vezi.
Cam repede s-au numarat voturile.
Nu au fost discuții și atunci procesul de numărare a curs fără probleme. Ceea ce mă surprinde este diferența dintre sondaje și realitate. Mi se pare ciudat că TOȚI au greșit în halul acesta. E în afara marjei de eroare.
Draga dna de Conopida
ma scuati. Eu nu m-ma lageat de dumneavoastra… ci doar am indraznit sa imi faceti un serviciu transmitand aluia „omagiile” mele!!
Nici eu nu m-am luat!
Mi-a făcut plăcere compania voastră, Ghiță Bizonu’!
Voi transmite cu prima ocazie. 🙂
@ Ghiță Bizonu’
Ești tare morocănos uneori. 🙂
@ La Fee Blanche
Cred că e ursuz din cauza rezultatelor. Nici eu nu am dormit prea bine. Am avut coșmaruri cu Traian Băsescu prim-ministru. 🙂
🙂 Eu am dormit dusă!
Dar m-am trezit cu gândul la lucrul bine-făcut!
Așa că flendureala de pe net va înceta, că ne pune domnul Johannis la treabă.
Deja de dimineață erau asaltate second-handurile din cartierul meu. (Alte magazine nu mai există.) Lumea e împărțită acum între second-handul Raisei și cel al lui Morico: o basarabeancă și o unguroaică. Doamnele păreau destul de calme și de bine-dispuse. Două mămici se lăudau cum au activat pe FB pentru vot și ce bune sunt hăinuțele de bebeluși de la second-handul cu haine din Germania. Acum, că tot nu producem nimic, Europa are unde să-și verse gunoaiele și de unde să plece doldora cu ce ne-a mai rămas.
Ntz.
Insa mi-e cam greata de kurecti astia politic care se iau de BOR ca cand ei de fapt papistatsi sau pocaiti in cautare de oite..
Este de-a dreptul discriminare religioasa!!
Robert Negoiță: „PSD ar trebui să iasă de la guvernare”. Hmmm…
Si Sova cu cateva zile inainte : poa ar fi mai bine sa trecem in opozitie si sa ii lasam pe ei sa se descurce!!
In ce il priveste pe Sova il cam vaz la sbarna!!
O posibilă explicație pentru eșecul lui Ponta pe blogul Sociollogica: „Trei milioane de voturi în două săptămâni”
„Cum de a fost posibil?
Un posibil răspuns se află chiar la unul dintre consultanții lui Victor Ponta. Cu două zile înainte de turul doi, Dan Sultănescu scria în Adevărul:
„[Printre elementele de fond ale proiectului lui Victor Ponta se numără] atitudinea pozitivă și constructivă. Poate este cel mai important atribut al unui lider care nu vrea scandal, nu caută cu orice preț să apară la 18:30 pe toate posturile cu atacuri și manipulări, nu este interesat în construirea mai degrabă a discursului anti. Victor Ponta este cel care, în ultimii 2 ani, a făcut și presa să vorbească mai mult de proiectele sale constructive, iar această abordare este urmarită aproape obsedant de un lider care ar fi putut să câștige mult mai simplu alegerile axându-se doar pe discursul negativ. Această atitudine este cea care poate oferi spațiului public ceva mai mult oxigen, ceva mai multă liniște pentru concentrarea pe construcție.”
Dacă lucrurile ar fi stat așa, Ponta ar fi avut șanse mai mari de a câștiga.
Însă campania de dinainte de turul unu a fost mult mai complexă, aspectele negativ-ofensive fiind fundamentale.
Și, mai ales, începând cu sfârșitul zilei de 2 noiembrie povestea s-a schimbat radical. De la „forța liniștită” s-a trecut la o nervozitate febrilă:
Caracterizarea lui Iohannis drept „lucru” a fost cea mai bizară tentativă de insultă de după Revoluție. Caracterizarea dreptului la vot drept „o lozincă” a avut de asemenea semnificații majore.
S-au apăsat taste prăfuite, de prin 1992, gen amenințările la adresa integrității teritoriale a României.
Alianța cu Vadim a adus foarte puține voturi în plus lui Ponta și multe lui Iohannis.
Liderii PSD au fost și ei foarte eficienți în a mobiliza oameni împotriva lui Ponta prin textura mesajelor promovate.
(Iar exemplele pot continua…)
Tema USL și tema Băsescu nu mai contau, deja alegerile deveniseră despre Ponta și nu despre alte personaje din istoria recentă.
Aceste subiecte erau perfecte pentru 2012 – dar atunci Ponta nu candida.
În 2014 Ponta candida dar – mai ales la sfârșit de an, mai ales după ce votul din diaspora devenise tema principală – subiectele deveniseră caduce.”
De observat că majoritatea parlamentară este destul de fragilă, fiind implicați UNPR, UDMR și minoritatea liberală a lui Tăriceanu. Mă aștept ca lucrurile să se răstoarne oricând.
Ah .. ce imi plac „intelctuali” – mai ales aia de „stanga radicala”.
Iata o mo(n)stra :
In fine, oamenii au trebuit convinsi ca Iohannis e candidatul ideal ca sa iasa la vot in numar mare si sa eliminam varianta sumbra a inca 4 ani de presedintie PSD. Ceea ce e bine: cu dreapta in “opozitie”, orice contestare a puterii ar fi fost confiscata si politizata de PDL, PMP, Macovei etc. In cazul de fata, scopul a scuzat partial mijloacele.
Acum e timpul sa ne apucam de treaba: neoliberalismul din programul candidatului Iohannis va insemna aceleasi politici PSD-iste aplicate cu manusi, dar “ferm”. Deci nu e cazul sa ramanem mult timp in entuziasmul post-alegeri.
PSD-ul nu va reusi, cel putin in prima perioada, sa mobilizeze strada. Astfel ca protestele vor putea sa se desfasoare liber. Chiar daca a castigat mobilizand cetatenii impotriva lor insile, sa speram ca nu vom avea in Iohannis un Basescu 2, care sa si guverneze in aceeasi maniera. Ar fi singura sansa ca dreptul democratic de a controla guvernantii prin proteste impotriva politicilor abuzive sa poata fi recastigat si exercitat liber. Cum s-a intamplat in toamna si iarna 2013.
INCA 4 ani de presedentuia a PSD?!
Pentru îndulcit amarul: „O CINĂ ÎN ÎNTUNERIC – Alwyn Menezes”
@ Radu Humor
Am pus link-ul. Pe viitor fă și tu la fel și eventual adaugă câteva pasaje relevante, însă nu mai mult de un ecran. Dacă faci scroll ca să citești fragmentul, înseamnă că deja e prea mult și ar trebui să fie cu adevărat important ca să-l lași.
inca o analiza inteligenta
sa nu uitam ca in urma cu mai putin de doi ani PSD, in alegerile guvernamentale i-a spulberat pa dusmani. Ce s-a-ntimplat in acesti doi ani ca au ajuns acum la coada?
1. S-a furat in acesti doi ani mai mult decit in cei precedenti? N-as crede.
2. desigur o anume eroziune tipica celor care guverneaza poate fi considerate, dar, in nici un caz nu ar fi o explicatie.
3. enorm de multe greseli facute de Ponta si staffu lui. Cea care I-a pus Capac a fost organizarea alegerilor din strainatate. S-a creat impresia ca s-ar incerca frinarea votarii diasporei. Nu cred acest lucru, cred ca e doar cunoscuta incompetenta romaneasca in ale organizarii, incompetenta independenta de apartenenta ideologica sau de partid/guvern.
Din pacate, Romanai s-a mai facut odata de fecale in Europa, cozile la ambasade si cele citeva scandaluri I-au speriat un pic pa bastinasi, mai ales cind au vazut, chiar daca stiau, cit de multi romani haladuiesc.
OK, stiu ca ma fost catalogat pe aici ca fiind membru fondator al Partidului AntiPonta .. pentru ca mi-am permis luxul de a fi cel putin acid cu unele cestii ce lu’ inVictor i se pareau cu fiind f destepte. Din pacate am avut dreptate!!!
Voua – ca si lui – va plac prea mult proprile voastre dorinte si credeti ca daca altii va zic ca gresiti o fac din dusmanie ca ei este PAP!
Sa va zic un secret : in 2012 vara lumea incepuse sa se sature de Baselu si ai lui .. si se ceruse punerea pieii pe bat. Ce a iesit stim.
At trebui sa va amintiti insa si de descinderea podgheazurilor de procurori pe ulitele satului .. si de inscaunarea Kodrutei in fruntea DNA!
“Multimea” dragii si dragele mele nu este chiar atat de ciudata cat “primitiva” . Ca si muierea nesatisfacuta multimea isi va cauta satisfactia in alta parte. Si fiindca multimea dorea capu lu Motoc si capul nu i-a fost oferit .. ieri s-a satisfacut cu capu’ lu’ Ponta!! Asa este omu’ si in Amerlocia, Sfrentia sau Jemanika.. cativa ani de facultate (si aia prost facuta!) nu pot trece peste un milion de ani de evolutie…
Apoi a mai fost cestia cu coabitarea. Io i-am scris ca va plati (mi se pare ca ma scis ca odata cu el voi plati si eu gresealale sale!), “Noi” i-am dat PUTEREA si el ?!
Astea 2 erau de ajuns ca sa produca o desistare a unor votanti. Mai ales cei mai tineri care au votat ptr demiterea lui Baselu’ . Tinerii sunt mai putin constanti, optiunea lor tine cam mult de moment si excitabilitate asa ca trebuie intarita constant (mersoa. Am fost si eu tanar!) Plus ca tinerii sunt cam contestatari si de multe ori ptr cei conteaza contestatia ca scop nu tinta contestatiei. Asa ca in 2012 contestau pe Baselu … ieri cantau ole ole Ponta nu mai e!! Totu este sa conteste … (mersoa. Am fost si eu tanar! Si nu cred ca latii erau muti mai breji la 20 de ani!!!)
Sa nu mai zic “optiunea” pentru Chevron. Sa trimiti jandarii impotriva taranilor de la Pungesti a fost o cestie sinucigasa.
Cu asta a pierdut voturile tinerilor care manifestau “uniti salvam”. Care tineri au fost recuperati de MM fiurerita bretonata! Si care apoi ieri au votat Iohannis!
A da.. Se pare destui care isi zic ca ar fi “stanga” sau “stanga radicala” erau antiPSD – a se vedea si siteul Criticatac .
Toate acestea impreuna plus campania cu votu din diaspora, samd au dus unde au dus.
@ Ghiță Bizonu’
Interesant! E foarte posibil ca cei care au votat anti-băsescu în 2012 să fi fost nemulțumiți de „coabitarea” lui Ponta. De altfel și Iohannis a punctat povestea intensiv între cele două tururi. Cred și că echipa de campanie a lui Ponta a fost cam dezorientată.
@ treebeard
Să nu te superi, dar tu vorbești de emoții, nu de logică. Unele dintre ele fiind „prefabricate”: ura propagată prin Antena 3, suprimarea votului diasporei, apărarea celor corupți.
Nici mie nu-mi place tupeul lui Ponta și nici abilitatea (aproape egală cu cea a lui Băsescu) de a minți fără să clipească. Și pot fi de acord că ar putea fi sufient ca să votezi împotrivă.
Eu te întreb altceva: ai votat și PENTRU ceva? Poate pentru calmul ardelenesc al lui Iohannis. Sau poate pentru faptul că e protestant (nu sunt sigur că este, dar mi-ar plăcea să cred că da). Nu știu… zi-mi tu pentru ce ai votat.
Eu l-am votat pe Ponta, deși îmi displac și mie tupeul și minciuna, pentru tăierea cheltuielilor guvernamentale și pentru creșterea economică. Dar recunosc că-l prefer ca prim-ministru și nu ca președinte. Aștept cu interes să-l văd aducând pe masa parlamentului bugetul pentru 2015 și păstrând creșterea economică și în Q4-2014 și apoi pe tot parcursul lui 2015. Eu unul mă bucur că a ieșit Iohannis președinte.
Mi-ar plăcea ca măcar o dată, politicienii să lase naibii lupta politică și să facă un proiect de țară comun.
@Porthos
Daca la Basescu minciuna este regionala, sud-europeana, la Ponta este galactica. Si votul impotriva unui asemenea personaj este la fel de rational ca orice comparatie intre un numar pozitiv si altul negativ.
Irational ar fi sa mai discutam programul de guvernare, dupa ce de exemplu a venit la putere denuntand proiectul Rosia Montana si pe urma deputatul sau ministru din el il sustinea.
Ok, economia poate o duce mai bine, dar exista prioritati, iar minciuna si dreptul la vot sunt cu mult inaintea economiei. De de alta parte, nu ma pricep prea mult la economie, si mi se pare normal ca dupa ce-a trecut criza economia sa creasca.
Am votat Pentru in turul 1 – pentru Macovei. Si Iohannis pare ok, o sa fie clar mai bine decat cu Ponta sau Basescu. Apreciez si caracterul lui, dar de exemplu azi dimineata as fi preferat sa ii ceara apasat lui Ponta demisia, nu bugetul. Nu e normal ca primul ministru sa sfideze alegatorii in halul asta.
Guvernul Boc a facut niste prostii capitale si a impins practic oamenii sa aleaga minciuna uslista. Ma refer la taiatul pensiilor si al salariilor fara nici cea mai mica incercare de echilibrare a poverii crizei. Nu a fost corect sa plateasca doar cei mai amarati.
Ura cultivata de PSD a fost puternica, dar minciuna si bataia de joc au invins-o.
Doar un exemplu: cat timp poti sa vinzi antibasism la popor, cand o primesti pe Monica-Iacob Ritzi, trimisa in judecata de DNA, in grupul parlamentar PSD?
@ treebeard
Mă uimești: „Guvernul Boc a facut niste prostii capitale si a impins practic oamenii sa aleaga minciuna uslista. Ma refer la taiatul pensiilor si al salariilor fara nici cea mai mica incercare de echilibrare a poverii crizei. Nu a fost corect sa plateasca doar cei mai amarati.” – e un discurs de „stânga”. Tu la ce soluție te-ai fi gândit?
„Cat timp poti sa vinzi antibasism la popor, cand o primesti pe Monica-Iacob Ritzi, trimisa in judecata de DNA, in grupul parlamentar PSD?” – asta e chiar de cascadorii râsului. S-a întâmplat pe bune?
http://all-about-life.ucoz.ro/index/prostia/0-251
un studiu serios !
@Porthos
Eu nu vad lucrurile neaparat in termeni de stanga si dreapta. Parerea mea e ca trebuie sa te gandesti la toti oamenii, nu trebuie sa fim noi si ei, trebuie sa fie un loc sub soare pentru toata lumea. Dar nici nu cred ca oamenii ar trebui sa traiasca confortabil din alocatia de somer.
De exemplu, in Belgia firmele au platit si inca platesc vreo 2-3% din profit ca „taxa de criza”, si mi se pare ok. In Romania a fost marirea TVA-ului, dar parca nu se compara cu a taia 25% din pensie.
Pentru persoane fizice, In Belgia exista impozit progresiv pe paliere de venit, de la 25% la 50%, ceea ce mi se pare o hotie. Nu sunt de acord cu impozitul progresiv, cred ca cel care plateste 16% dintr-un venit mai mare deja plateste mai mult decat cel ce are un venit mic.
Pentru Romania cred ca s-ar fi putut mari cota unica sa zicem la 20%, poate chiar 25%, asigurand in paralel un ajutor pentru cei ale caror venituri ar fi scazut sub un prag rezonabil prin marirea taxei unice. Si evident micsorarea taxei dupa trecerea crizei.
Despre Ritzi: http://radu-tudor.ro/rusine-psd/
Parca am citit undeva si ca barbati-su e primar si a trecut la PSD.
@ treebeard
E interesant că tu ești de acord cu creșterea taxelor (cotă unică la 20%) în timp ce Ponta a tăiat cheltuielile. 🙂
Ce ciudată e viața asta. Ponta zicea în campanie că împărțirea în „stânga” și „dreapta” e desuetă. Practic cu toții suntem de acord că în materie de economie politicile trebuie să fie liberale, iar în materie de social, regula ar trebui să fie „nimeni să nu fie lăsat în urmă”. Seamănă mult cu ce ai zis și tu.
Până la urmă se pare că toți psdiști, băsiști, acl-iști suntem de acord cu direcția de urmat. Poate e timpul și pentru un pic de consens. Avem președinte ACList și Parlament și Guvern USList (PSDist).
Dacă se înțeleg și pe tema Legii Amnistiei…
Porthos,
Poate ca ne intelegem in vorbe, dar sunt oameni in care n-am incredere deloc indiferent ce vorbe ar spune. Accept insa ca alegerile nationale aduc alegeri in partide si in principiu pana si PSD poate deveni mai putin toxic daca baronimea este maturata de la conducere.
Vreau insa sa adaug un punc esential: economie liberala – da – si vreau sa vad asta concret, in bugetul pe 2015, fara gratieri si cu justitie puternica da, si o politica mult mai prietenoasa fata de diaspora, inclusiv vot electronic, prin corespondenta sau marirea numarului sectiilor de votare la modul una pentru fiecare 2000 oameni inregistrati la ambasada sau consulat, sau care-o fi raportul in tara.
@ Radu
Și poți să fii sigur că și în partea cealaltă sunt oameni care gândesc la fel vizavi de Băsescu, Udrea, Macovei, Blaga și baronii din PDL de genul lui Pinalti, Falcă, Boc, etc.
Practic partidele sunt dependente de baroni. Observația asta a făcut-o Năstase într-un interviu recent și tind să-i dau dreptate. Și-au câștigat independența atunci când președinții de Consilii Județene au început să fie aleși ca și deputații și senatorii și nu numiți de Centru.
Ce ironic! Întărirea democrației a creat instituția „baronilor locali”.
E incredibil cât de puține lucruri fundamentale în materie de politică se schimbă în cursul istoriei. Citesc acum cartea lui Kisinger „New Order”. În multe locuri, lucrurile valabile pentru Richelieu sunt aplicabile și conducătorilor actuali. E fascinant!
treebeard00,
Si eu cred ca Boc-Basescu au ridicat usl-ul din rahat direct pe podium propunand taierea pensiilor (care nici nu era necesara, dupa cum s-a vazut). In continuare cred ca partidele anti-psdiste romanesti joaca la ruleta ruseasca ramanand dezbinate: chestia cu Iohannis care isi dubleaza voturile din turul I in turul II se intampla o data la o suta de ani, in mod normal partidele mici se unesc si propun un candidat comun cu multe luni inainte de alegeri, nu se spurca intre ele in primul tur si se imbratiseaza in al doilea.
Ce victorie zdrobitoare !! Dupa zece ani pe tusa sa fii trimis din nou la incalzire la o diferenta de un milion de voturi, cred ca ieri s-a scris o pagina importanta in istoria Romaniei, cea mai importanta dupa intrarea in UE: sta scris acolo cu litere mari ca sa inteleaga tot bizonul ca nici un partid romanesc, oricat ar fi uns cu ulei de baroni, nu poate castiga presedentia de unul singur. A incercat PSD-ul si in 2004 si nu a inteles lectia (s-a amagit ca voturile au fost furate si alte prostii), dar lectia de ieri nu cred ca o pot uita. Cred ca dupa foarte mult timp sunt de acord cu Porthos cand spun ca strategii PSD-ului care au crezut ca pot prosti PNL-ul, care de fapt nu au inteles nimic din greselile PDL-ului si ale lui Basescu, sunt principalii vinovati. Sper din tot sufletul ca lectia sa fi fost invatata de toti anti-psdistii: daca incerci sa-ti inseli prietenii vei pierde pe termen lung ! Nu este loc decat de un partid anti-psdist, Monica Macovei, Elena Udrea si Traian Basescu trebuie sa-si inghita orgoliul si sa se dizolve in noul PNL. O spune un basist convins care in urma cu sase ani dorea (prosteste) ca struto-camila psdisto-pdlista sa promoveze o lege a uninominalului pur care sa scoate (pe vecie cica !) PNL-ul din istorie.
” O spune un basist convins care in urma cu sase ani dorea (prosteste)”
se spune ca greseala recunoscuta ar fi pe jumatate iertata, pa draq, cineva care a fost, cindva, obsedat de cine stie ce personalitate politica, nu poate fi decit un idiot patentat, pt. acestia pur si simplu nu exista nici o salavre, asa s-au nascut, cretini, si asa vor muri, dobitoci
@ neamtu tiganu
Nu înțeleg de ce-l insulți gratuit pe Radu. Inflamăm inutil discuția. Mie mi s-a părut pertinent punctul lui de vedere. Faptul că recunoște cinstit că s-a înșelat e perfect Ok. Tu nu te-ai înșelat niciodată? Nu ai votat niciodată greșit, ca mai târziu să regreți?
@Radu
Eu sunt convins ca gresesti cand spui ca ai gresit in legatura cu uninominalul 🙂
Problema este ca tu voiai ca mecanismul de vot sa aibe un anumit rezultat, sa modifice rezultatul votului, ceea ce e profund gresit, chiar nedemocratic.
Poporul are dreptul sa greseasca, are dreptul sa aleaga pe cine vrea, chiar sa umple parlamentul cu penali. Cu timpul va invata din greseli, dar asta nu se intampla peste noapte, si in niciun caz nu se va intampla dupa primul vot.
Un mod de vot in care sa ai mai putina libertate de alegere nu poate fi mai bun. Sper sa reconsideri votul uninominal la un moment dat.
Mă amuză entuziasmul pueril al taberei băsiste care se îmbată cu apă rece crezând că votul a fost anti-PSD, uitând că votul anti-Băsescu a fost și mai amplu și nu a fost contrabalansat de nimic, în timp ce Ponta, cum-necum a avut 5.2 milioane de voturi.
După părerea mea, votul pro-Iohannis a fost de fapt un vot anti-sistem, Iohannis fiind perceput ca un om venit din afara sistemului politic clasic.
Ca și Radu și eu cred că este momentul ca dreapta să încerce să se coaguleze. Nu îmi e clar dacă Crin Antonescu, poate sta la un loc cu Băsescu, Udrea și Macovei, dar cred că ar trebui încercat. Altfel cele aproximativ zece procente ale taberei băsiste se vor irosi.
Mă amuză și determinarea de a prelua „Puterea” uitând că peste nici doi vor fi noi alegeri parlamentare, iar votul anti-sistem ar putea fi din nou decisiv. Cei ce se vor afla în opoziție vor fi în avantaj.
Pentru PSD, cel mai bun lucru care se poate întâmpla este ca firava și haotica „dreaptă” să încerce să preia puterea. Singurul care ar putea fi suficient de puternic să unifice (controlând) dreapta este Traian Băsescu. Însă votul anti-sistem va fi și mai brutal.
Deocamdată mă bucur că studenții (de obicei revoltați și revoluționari) sunt de „dreapta și „anti-comuniști”. Cred că vom da cu toții de dracu’ dacă cumva descoperă atractivitatea revoluțiilor de „stânga”. Ne putem trezi oricând cu un Che Guevara, care să ne respecte dreptul la liberă exprimare privit doar prin țeava pistolului.
Cred ca se poate spune mai degraba ca e o victorie a ardelenilor:
http://www.gandul.info/rezultate-alegeri-prezidentiale-2014-bec-a-anuntat-rezultatele-oficiale-dupa-numararea-voturilor-din-99-07-din-sectii-iohannis-este-noul-presedinte-al-romaniei-13558244.html
Desi, minunea-minunei, Iasul (judetul) a votat pentru prima data in istoria lui anti-PSD.
Nu îmi e clar dacă e neapărat o victorie a cuiva asupra altcuiva. Vorbim la alegerile următoare. 🙂
Neamtu tiganu’,
Tu esti ala care citise printre randuri Wikipedia si se informase despre nazistul Furtwangler ? Sau idiotul care a renuntat la cetatenia romana, iar daca nu a renuntat, nu s-a obosit sa o reobtina ? Ce sa mai adaug, conducatorul de zeci de doctorate fara doctorat care-si da cu parerea despre „real politik”:
„eu, in situatii de astea merg pe “real politik”, incerc chiar sa fiu un pic cinic, nu ma intereseaza daca cineva a plagiat, a fost batut, sau a fost bolnav cind era mic, sau vorbeste germana si engleza, sau are ochi albastrii. Alegerile “emotionale”, asa cum pledeaza baiatu asta Rradu, saracu de el, nu sunt niciodata incununate de succes.”
Ei, iata ca Furtwangler nu a fost nazist ci chiar antinazist, iar niciodata inseamna ieri. Tigane, cand o sa-ti recapeti cetatenia romana mai vorbim, pana atunci du-te si-ti numara firele de ceapa cate ti-au mai ramas ca la altceva nu te pricepi !
@ Radu
Mulțumesc mult pentru răbdare. Te rog nu-l insulta. Dacă vrei, pot să cenzurez postările insultătoare. Mulțumesc încă o dată!
„Dacă vrei, pot să cenzurez postările insultătoare. Mulțumesc încă o dată!”
Dacă vrei poţi rămâne şi singur la troacă ( fără Ghiţă, NŢ si subsemnatul), doar cu alde Radu, Isabel şi ceilalţi trepăduşi cu care văd că te împaci de minune când e vorba să înfulecaţi rahatul
Nu eşti şi tu decât un pupincurist ordinar care încerci să refaci alianţa cu ceilalţi !
De acum nici măcar cei doi (Gh.B şi NŢ) nu mă pot face să rămân în acest bordel politic mascat !
Eşti un nesimţit ce nici măcar nu mai vrea să ascundă aparenţele şi nu meriţi mai mult decât o trimitere spre origini .
Siktir ! !
Observi că sunt mai tolerant cu insultele adresate mie. Venind de la tine nu ma deranjează. Însă nu îți dau voie sa-i insulți pe alții.
Poartă-te civilizat sau intri în moderare.
Apropos de titlu :
Care dreaptă ? 😉
DOCTRINE POLITICE PE INTELESUL TUTUROR
( pentru întelegerea mai usoara a unor notiuni si sisteme):
Crestindemocrat: Tu esti proprietarul a doua vaci. Vecinul tau n-are nici una. Pastrezi una si daruiesti vecinului tau sarac pe-a doua.
Dupa aceea regreti….
Socialist: Tu esti proprietarul a doua vaci. Vecinul tau n-are nici una. Guvernul îti ia una si o da vecinului. Tu esti obligat, prin lege, sa te intovarasesti cu vecinul tau, ca sa-l ajuti la cresterea animalelor.
Socialdemocrat: Tu esti proprietarul a doua vaci. Vecinul tau n-are nici una. Te simti vinovat pentru succesul muncii tale. Îti dai votul la alegeri pentru formarea unui Guvern care sa te impoziteze. Aceasta te obliga sa vinzi una din vaci ca sa poti plati impozitul. Guvernul, pe care l-ai ales, cumpara cu banii obtinuti din impozit, o vaca si o daruieste vecinului tau. Te simti acum împacat…..
Liberaldemocrat: Tu esti proprietarul a doua vaci.
Vecinul tau n-are nici una.
Na, si????
Comunist: Tu esti proprietarul a doua vaci. Vecinul tau n-are nici una. Guvernul îti confisca vacile si-ti vinde tie laptele.
Tu stai ore întregi la coada pentru lapte.
Esti acrit!!!
Capitalist pur: Tu esti proprietarul a doua vaci. Vinzi una, mai iei eventual si-un credit de la banca si-ti cumperi un taur, urmarind sa obti o turma întreaga de vaci.
Intreprinzator american: Tu esti proprietarul a doua vaci. Vinzi una si o închiriezi înapoi (leasing). Capitalul obtinut din vânzare îl maresti înfiintând o societate pe actiuni. Obligi cele doua vaci sa dea de patru ori mai mult lapte. Te minunezi ca una cade moarta. Dai un comunicat de presa in care comunici scaderea costurilor societatii cu 50%. Actiunile societatii cresc.
Întreprinzator francez: Tu esti proprietarul a doua vaci. Faci greva pentru ca tu-ti doresti trei. Intre timp faci pauza de masa.
La vie est belle!
Întreprinzator japonez: Tu esti proprietarul a doua vaci. Prin tehnica moderna de genetica reusesti sa „redesign” animalele la o zecime din marimea lor originala si totusi sa dea de douazeci de ori mai mult lapte.
Întreprinzator german: Tu esti proprietarul a doua vaci. Prin tehnica moderna de genetica reusesti sa „redesign” animalele astfel încât ele devin blonde, beau o groaza de bere, dau lapte de cea mai buna calitate si pot sa alerge cu 160 km / h. Din pacate, vacile cer 13 saptamâni de concediu pe an.
Întreprinzator Italian: Tu esti proprietarul a doua vaci, însa nu ai habar unde sunt. În timp ce le cauti întâlnesti o femeie frumoasa. Lasi cautatul balta si o inviti la masa. La dolce vita!
Întreprinzator rus: Tu esti proprietarul a doua vaci.
La numarare îti rezulta mereu 5.
Bei si mai multa vodca!
Le numeri din nou si ajungi acum la 42.
Bucuros, numeri înca o data si acum sunt 12.
Dezamagit lasi numaratul si deschizi o noua sticla de vodca….
Mafia apare si-ti ia vacile-in mod egal, cate vor fi.. ..
Întreprinzator elvetian: Tu dispui de 5.000 vaci din care insa nici una nu-ti apartine. Tu ai doar grija de ele pentru altii.
Cât lapte dau vacile nu povestesti nimanui….
Cred ca s-a lamurit problema!!! NU???
Simpatic… Am ras cu lacrimi.
Care crestere economica mai Porthos? Aia din prostitutie-droguri-contrabanda? -in Spania a umflat PIB ul cu aproape 10 000 miliarde de euro. Asteapta bugetul pe 2015 si vei vedea atunci cat de veridica e cresterea… Nu stiu daca sa rad-vazand ridicolul afirmatiilor tale; contorsiunile argumentative; contrazicerile repetate ; etc. – sau sa imi fie mila de ridicolul cu care te umpli ( tot pentru aceleasi lucruri evocate anterior).
Isabel,
Creșterea economică a Q3 2014 față de Q3 2013 e 3.2%. Contribuțiile activităților de care vorbești tu sunt 0.03-0.1-0.1%. Nu ți se pare un pic ilogic ce spui?
Eu cred ca acum, post-vot, ar trebui sa-i dam un dram de răgaz lui Iohannis. Poate e într-adevăr acel presedinte al unei Romanii firești. Merita asta, cred, cei peste 6 milioane de votanți. Si, sa copiez o vorba de pe Facebook: sa fie într-un sas bun!
După Băsescu chiar și Vadim ar fi părut normal. Mă aștept ca Iohannis să fie într-adevăr un președinte echilibrat.
Ei, nici chiar asa:-). Parca daca ar fi candidat Vadim contra lui Basescu, votam Basescu.
Dar dintre Dan Diaconescu si Băsescu? 🙂
Evident tot Basescu. Doamne, bine ca n-am fost pusă in situația asta!
A fost pe ProTv un reportaj despre Iohannis. E simpatic neamțul. Acum că s-au liniștit lucrurile, pare mult mai calm si mai echilibrat.
Pare că ne-am ales cu un președinte OK. Cred ca e prima data când avem si președinte si prim-ministru OK.
@Observator
Dar dintre Iohannis si Ponta? 🙂
Haide draga, nu pot sa cred. Victor Ponta ar fi trebuit sa fie presedintele Romaniei. El ar fi fost cel mai potrivit. Ce naiba, se vede cu ochiul liber.
PAPUSARII MARIONETEI
Iata un pasaj din ceea ce a scris pe facebook despre mitingurile din ultima vreme, preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, un sustinator al lui Traian Basescu si al Elenei Udrea:
Eu cred ca oamenii s-au saturat de revolutiile ploiestene, care le-au tot fost servite si pe care le-au tot inghitit pana au ajuns in sapa de lemn, “revolutii” care au lucrat doar pentru profitori (ca si cei de care spun). E nevoie de simboluri si valori, de recuperarea credintei si istoriei, de spiritul si lucrarea familiilor si comunitatilor, de cuvantul statornicie. De aceea eu sunt crestin-democrat, dar si national-taranist. Ati auzit-o pe Macovei, Preda, Papahagi, chiar Cartarescu sau Liiceanu vorbind despre Dumnezeu, despre monarhie, despre pamant si taranul roman, despre credinta? Eu nu! Nici despre modelele noastre istorice, despre sfinti si martiri, eroi si mosteniri. Dreapta nu este revolutionara, nu taie capete, nu face huliganism, nu experimenteaza folosindu-se de slabiciunile si sentimentele gregare ale poporului. Mi-e dor de Petre Tutea si Ioan Alexandru! Ei, Monica Macovei si Soros-ul asta fac, provoaca si lasa in urma numai praf si pulbere, pe cadavrul istoriei, pentru ca nu au suflet. Ce credeti ca i-ar fi spus Ioan Alexandru Monicai Macovei? Purta aproape tot timpul o cruce in mana.
Aurelian Pavelescu, despre protestele de sâmbătă: S-au făcut pe modelul MAIDANULUI ucrainean. Macovei şi SOROS vor să lase în urmă numai praf şi pulbere, pe CADAVRUL istoriei
@Radu Humor
E foarte important sa ai tot timpul o cruce in mana. Asa ar trebui sa umble oamenii pe strada. Iar cand te urci in masina, poti s-o legi de oglinda, sa poti sa pui mana pe ea imediat – in caz de probleme cu directia, de exemplu. Totusi e bine sa nu aiba mai mult de un kilogram, ca sa nu sparga parbrizul cand pui frana.
@ neamțu țiganu’
Nu te-a amenințat nimeni agitatule. Încearcă să te porți civilizat. De obicei are sens ce spui. Are mai puțin sens când te iei aiurea de oameni.
@ Radu Humor
Acum am citit ce ai postat aseară. Te rog încearcă să păstrezi la un nivel decent ironia.
Eşti un pupincurist greţos !
V-aţi împărţit în două cete ( de mişei !) ca să puteţi manipula mai uşor !
Marş spre mămica ta ! Sau a voastră, că parcă sunteţi toţi făcuţi de aceeaşi labă şi aruncaţi în aceeaşi găoază ce naşte monştri pe internet !
Eh .. dreapta asta a noastra . Radu zicea ca
Ok, economia poate o duce mai bine, dar exista prioritati, iar minciuna si dreptul la vot sunt cu mult inaintea economiei. De de alta parte, nu ma pricep prea mult la economie, si mi se pare normal ca dupa ce-a trecut criza economia sa creasca.
Deci .. cresterea economica este un vax. Important este sa .. ce?!
Presupun insa ca nu principiile si morala l-au determinat sa meraga in Canada ci veniturile (mai) mari si posibil pachetul social gteneraos. Cestii pe care insa le contesta in Romania.
Ca nu se pricepe – ei si ? Ca si deespre constitutie are n iste pareri psicuite de unde vrea el – mi se pare ca imi povestea despre ceva din Norvegia . Ca nu se pricepe asta este un motiv in plus ca morala sa il impinga sa fie cat mai ferm …
Il mai avem pe 3ursuleti .. care se pare ca a juns prin Belgia. Da nu ii place ca are impozit prgresiv. Desi ma cam indoiesc ca face parte dintre fericitii impozitati cu 50% (aia au veniuri f mari … nedreptatea ce li se face ar fi ca pe aia mai „sarantoci” ii „condamna” sa aiba numa Mercedes E 300 in loc de un S Klase).
In rest de apreciat (i)logica sa :Pentru Romania cred ca s-ar fi putut mari cota unica sa zicem la 20%, poate chiar 25%, asigurand in paralel un ajutor pentru cei ale caror venituri ar fi scazut sub un prag rezonabil prin marirea taxei unice. Si evident micsorarea taxei dupa trecerea crizei. Deci este impotriva impozitelor mari asa ca hai sa mai impozitam nitel. Si ptr orice eventualitate sa dam un „ajutor” celor mai parliti. Ca acest ajutor (in limba tehnic se cehama „deducere” da si asta e doar cu morala) face ca de fapt sa ai tot un impozit progresiv este peste capacitatea lui de gandire (el „gandeste” nu munceste!)
A da.. Ia vedeti harta asta : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c3/Individual_taxation_systems.png/800px-Individual_taxation_systems.png
Inm verde tarile unde nu se platesct impozite pe venit … Oare de ce 3 ursuleti mai sta in Belgia unde plateste impozite mai mari decat in Romania?
Scuze primele limkuri au fost preluate din greseala … „efiorlosire” fisier.
Mai nene, daca te referi la mine, afla ca eu (si sotul meu) am avut un aranjament fiscal ani de zile: rezidenta intr-un stat, lucrat in altul, taxare in statul cu rezidenta fiscala. Totul perfect legal, erau necesari doar bani sa poti sa iti cumperi/inchiria o locuinta si sa platesti una sau mai multe facturi (ca sa arati ca nu sta locuinta goala). Plus bani investiti cu cap in cele doua state in imobiliare: fiecare taxeaza diferit veniturile obtinute si am profitat de ambele situatii. Plus altele.
Restul detaliilor, nu ti le mai dau, ca nu am nici o obligatie fata de tine. Iti ajunge atat.
Ideea este ca fiecare se descurca cum poate. Te duce mintea sa faci mai mult, faci. Te duce mintea sa fii sclav pe plantatie, cum eram eu in Romania, esti sclav. Daca as fi ramas in Ro, faorte posibil sa fi devenit acrita si plina de frustrari pentru ca nu am reusit sa imi dezvolt potentialul. Pentru ca, de fapt despre asta este vorba mai mult: sa poti sa iti dezvolti potentialul: daca politicile sociale duc catre un soi de asistanat (cum e cazul in Franta; de Romania nu mai vorbim) si nu ajuta la crearea de sanse egale, atunci sunt vax albina; sau mai rau, devin nocive, caci transforma oamenii in cersetori sociali. Politicile sociale trebuie sa fie instrumente de creare de sanse egale de dzvoltare, nu de creare de cersetori/asistati sociali. Ale PSD-ului creeaza ultima categorie.
Draga Bizonule,
Ai facut o mica confuzie atribuindu-i lui Radu primul fragment, era tot al meu.
Nu ca tin la el, dar poate Radu are alte opinii.
Problema cu impozitul progresiv e ca nu incurajeaza munca – o data ce ai un venit rezonabil, nu prea iti vine sa te mai bagi in alte proiecte cand te gandesti ca dai jumatate la stat.
Da, deducerea poate fi privita si ca un impozit progresiv. Diferenta este ca o deducere ar trebui sa ii ajute pe cei cu venituri foarte mici, pe cand impozitele progresive sunt facute sa ia banii celor cu venituri mari, pentru ca sunt un fel de impozite exponentiale.
Se pare ca in mintea lu Kalus presedinte inseamna Kaiser daca nu Fuhrer …
Scuze! Am avut o zi plină. Și nu s-a terminat. Ce a făcut Iohannis?
Pai sedinta de la PNsau ce o mai fi ,.,.plus cum le zicea dand instructiuni catre parlament, guvern samd