În ultimele săptămâni am avut mai multe întâlniri cu diverse IFN-uri (Instituții Financiare Non-bancare) de creditare decât în precedenții zece ani. Ușor șocant. Zeci de mici companii încearcă să muște din cota de piață a giganților bancari. Deocamdată „mușcatul” seamănă mai degrabă cu ciugulitul firimiturilor de către vrăbii la un fast-food.
Dacă o bancă de retail din top 5 are un buget de creditare de peste un miliard de euro pentru persoane fizice și aproximativ încă pe atât pentru PFA, micro, SME și „large corporate”, un astfel de IFN leșină de fericire dacă depășește 10 milioane de euro anual. Mă refer firește la amatori, pentru că IFN-urile băncilor sunt și ele în zona sutelor de milioane de euro. Și tot acolo sunt și restul băncilor din top 10.
Una peste alta, o adevărată cascadă de bani se revarsă peste doritorii de credite. Iar tâmpeniile făcute de dragul nostru Parlament (ex. Legea dării în plată) seamănă cu bolovanii ce par a sta în calea șuvoiului doar pentru a fi luate la vale și înecate de torentul generat de ploaia de bani tipăriți de ECB pentru a acoperi găurile făcute de PIGS.
Pare că Mario Draghi s-a transformat în Nicholas Flamel, a descoperit formula minune a pietrei filozofale și acum transformă totul în aur.
Cam la fel a fost în 2007-2008. Cifrele de atunci erau chiar și mai mari (uneori duble), însă declanșarea crizei „subprime” (creditele de tip „prima casă”, acordate celor care nu se califică altfel, prin „garantarea” lor de către stat) a secat cvasi-instantaneu șuvoiul de bani. Iar cei care s-au avântat prea curajos, s-au trezit precum peștii pe uscat zbătându-se să supraviețuiască până la următoarea băltoacă, doar pentru a-și da duhul înecați în noroiul datoriilor.
Întrebarea care mă bântuie acum este „cum se va sfârși de data asta?”. Vom reuși un „soft-landing” (vorba guvernatorului BNR) precum la precedenta criză, fără falimente bancare și fără deponenți sinucigași sau va urma un dezastru de dimensiuni mai ample decât în 2008?
De altfel și „soft landing”-ul înseamnă de fapt că marea de bani nou tipăriți a erodat din valoarea economiilor fraierilor care au fost prudenți și au făcut depozite. Deși încă nu ne dăm seama, valoarea dolarului și a euro a ajuns doar o fracțiune din valoarea de acum 10 de ani. Doar „întărirea” parțială a francului elvețian și creșterea prețului aurului ne arată ce s-a întâmplat cu adevărat în economie.
În ce mă privește, deși pare că economia „duduie” și lucrăm mai mult ca niciodată, am un sentiment că de fapt gonim tot mai repede către o curbă în ac de păr pe marginea unei prăpăstii. Și îmi vine să trag pe dreapta și să mă pensionez, obosit de toți zăpăciții care mă depășesc în trombă pe care-i revăd după câteva minute într-o tandră îmbrățișare cu copacii de pe marginea drumului sau întinși cu roțile în sus pe iarbă.
Recunosc că ăsta-i semn că am îmbătrânit. Și probabil că ar fi momentul să las locul liber cuiva mai tânăr decât mine.
Amuzant e că toată nebunia asta a creditelor se bazează pe „credit scoring”. Puțini însă înțeleg cu adevărat voodoo-ul din spatele scoring-ului. Practic modelele de risc sunt valabile DOAR pentru perioadele fără turbulențe.
Orice fel de criză sau de măsură guvernamentală face varză fundamentele scoring-ului. Chiar mă amuzam de tentativă naiva a guvernatorului de a-i aduce cu picioarele pe pământ pe idioții care ne conduc: „Isărescu, BNR: Am identificat pentru prima oară un risc sistemic sever în România, cel legislativ. Mai există şi un risc sistemic ridicat, dar de natură externă”
Parcă văd că DUPĂ criză, toți deștepții vor tăbărî pe guvernator și-l vor acuza că nu a făcut nimic să „preîntâmpine criza”. Exact cum s-a întâmplat în 2008, deși BNR-ul pusese frână la credite încă din 2006.
Și nu sunt deloc sigur că ECB știe ce face: „Banca Centrală a redus dobânda şi mai mult şi va injecta şi mai multă lichiditate în piaţă”
Tesla Model 3 are deja 325000 de precomenzi (în aproximativ o săptămână).
Tesla are un efect foarte misto: oare nu asta a provocat de fapt scaderea pretului petrolului?
Pentru ca marea nevoie de petrol exista dintr-un mare motiv: masinile consuma benzina. Daca e rentabil si eco sa ai automobile electrice, Arabia Saudita + tot OM intra in somaj prelungit. Sau invata sa produca ceva (haha).
Ii plauzibil ca Arabia Saudita stia si de aia a scazut pretul, ca sa stoarca din piata tot ce se mai putea stoarce inainte sa ramana cu petrolul in brate.
Grigutza
matale din Vitan sau din Canada?!
Matale stii cand a cazut pretul petrolului?! Motobatiile?
Dar precedenta cadere a pretului stii cand a avut loc?!
@ mac gregor
E posibil, deși nu cred că automobilul electric are o cotă suficient de mare încât să aibă un impact atât de devastator asupra pieței hidrocarburilor (petrol și gaz). Până la urmă este încă foarte rentabil să produci electricitate arzând hidrocarburi (gaz de exemplu).
În plus companiile auto clasice (Daimler, BMW, Audi, Volkswagen, Opel, Ford, Renault, etc) propun soluții electrice doar pentru nișă. În cel mai bun caz vin cu soluții hibride.
Daca tu nu intelegi io cu atat mai putin.
Recondare de lectura :
http://staicuflorin.blogspot.ro/p/eminescu.html
In prima parte ni se defineste uzura (camata) , motivele pentru care uzura a ajuns sa fie impusa drept practica legala , metodele prin care se practica si consecintele practicii . Asemenea , ni se arata , statistic , cine sunt uzurarii (camatarii) si care sunt victimele uzurii . Printre consecintele indirecte ale practicii uzurare , accent pe coruperea constiintei dreptului .
In partea a doua ni se arata situatia anterioara aparitiei uzurii si efectele uzurii asupra taranului roman , migrarea evreilor catre tarile romanesti si dinamica populatiei evreiesti in satele romanesti , ocupatiile preferate de evreii stabiliti la sat si consecintele celor enumerate .
In partea a treia se ia in discutie situatia industriei si comertului in Principatele Romane , practica favorizarii “intreprinzatorilor” straini (in special evrei) in defavoarea romanilor , acapararea banului public de catre acestia si consecintele celor enumerate asupra dinamicii demografice si asupra industriei si comertului autohton . Ocupatiile si practicile preferate de israelitii asezati in orase si consecintele acestora asupra romanilor .
Daca stii sa citesti (adica in acest context „Ploaia de bani gratuiți”) , si faci abstractie de „evrei”, „jidovi”, „florini” , „Galitoa” sau „Bucvovina” si alte cestii care „localozeaza” [prea mult actiunea camatatreasca … vei obtine un efect neapsteta de .. modernitate!

Adica incepand din epoca „revolutiei conservtoare” pana azi intapnim acleasi mecanism care vizeaza trecerea proproetatiilor samd din mana detinatorilor in mana uzurarilor, azi numiti bancheri.
Mecanismul de spoliere a rama s acelasi …. insa victioma preferata nu mai este taranu analgabet sau pe aporpte ci tampita clasa de mijloc
aia care crede ca va manca morcovu!
Advrul este ca fata de acum 40 de ani clasa de mijloc s-a restrans, a piedut din pzoitii. Da acum sunt mao multi milionari decta inainte da milionu de $ aface cam cat 200.000 din 55 sau poa 350.000 din 1980
Procentula insa 1% a castigat ENORM iar restu …
Si acei 1% sunt vabzatori de piei de closca.
Adica a avut loc cel mai amre transfer de proproetate din epoca moderna sau de vreti a doua mare exprorpiere de dupa revolutiile „socialiste” (1919 -27 Rusia, dupa 1947 China, Polonia, Romania, Ungaria, Cehoslovacia, Bulgaria, ALbania, Iugoslavia, Cuba)
@ Ghiță Bizonu’
Să nu te superi pe mine, dar „lectura” mi s-a părut o mare aiureală. Sunt vinovați evreii (aici descriși drept cămătari) că unii idioți se împrumută ca să bea? Fiecare gândește cu ce are în dotare și e liber să facă ce tâmpenii vor mușchii lui.
Alternativa (stupidă după părerea mea) este să ne spună statul ce bine și ce e rău, ce avem voie să facem și ce nu. Pentru că noi, cetățenii, sunt indivizi cu creier de găină, care lăsați de capul nostru ne împrumutăm și bem banii.
Victorelu matale chiar nu „stii” sa citesti .
AKLtfekl ai fi retinjty ca in Gakitaia 1/3 dinre camamatri erau „bnuni crestini” si ca o parte a victimelor camtarilor evrei erau .. evrei!
Adica doar aparent este o „specializare etnica”. Era dar avea siunele motovatii religioase ( crestinilor li se promitea „iadul” asa ca aveau unele „reticente”)
Insa „liberalizarea” de la 1860 si „dereglemnatarea” lbi Reagan sunt comsubstantiale (incearca sa vezi cum e cu dogama sg Treimi. De pricepi .. barbos ca mie imi incurca bitii!! Da tu pari genul „credincios”)
SI nu uita :Statul suntem NOI! Daca ne „fura” este ptr ca acceptam functionari corupti peste poate!
Si mi se pare ca ti-am mai zis .. daca maine ar disparea Statul .,,, prima victima vei fi tu! Nu eu! Findca de la tine mai are omu ce fura (Mercedes V 12 SEL, viloi, mai dracu stie ce .. eu? Garsoniera in Titan , inel de argint cumparat cu 70 lei in 2009, ,telefon Samsung de acu N ani [primit de la Carcotasu ca al meu – Huawei gratis de la RDS – se epuiza in 40 minute.)
Oricum DACA CUMVA te va falinemta vreo banc astaruina , vei fi silit a vinzi 9la rusi!) itio recomand sa il citezi pe birghezul gentilom „tu ai vrut-i Victior V!”
Da tine minte ” Statu nu va disparea! E precum cutitu : mai indispensabil decat izmana INSA depinde cine il tine! Tu il dai im mana altuia …
Sau na alt link (pacat ca nu stiti franceza) :
https://www.euporos.ch/articles.php?id=90&titre=Deuxi%E8me%20article%20:%20l%92assurance-vie,%20une%20%ABarnaque%20l%E9gale%BB
Deuxième article : l’assurance-vie, une «arnaque légale»
(asigurarea de viata o inselatorie legala)
ADICA
Allianz, una dintre cele mai mari companii de asigurări mondiale, relevă faptul că comisioanele și serviciile sale i-au raportat 8,406 milioane € în 2011; dacă deducem 1087 € M referitoare la daune de asigurare, de asigurare de viață parazitismului și manageri de investiții la Allianz investitorilor cost cu mai mult de 7 miliarde de euro pe an (2011 Raportul anual, p. 295, http://www.allianz.com).
În Germania, statul acordă deduceri fiscale pentru cei care contribuie la pensii suplimentare („Riester” și „Rurup”). 15% din economii dispar în buzunarele asiguratorilor, și asoguratul trebuie să ajungă la vârsta de 85 sau de 92 de ani, astfel încât, în cele din urmă, această investiție sa ii fie profitabilă (adica sa ia mai mult) decât ceea ce-l costa.
Vedem ca, motivat de morcovul deducerilor fiscale, magarul trage cu toată puterea lui, trăgând carul de asigurare de viață ducând în spatele lui carul de asigurare de viață în beneficiul asigurătorului sau a băncii (porcul din spinare) care a vândut acest contract atât de „suculent”.
Anexat mia sus trebuia introdus intre citata si traducere
@ Ghiță Bizonu’
E de așteptat să fie așa, pentru că sunt „asigurări” și sunt opționale. Însă mă îndoiesc de calculele din respectivul articol (15% din economii dispar în buzunarele asiguratorilor). Banii astfel depuși trebuie investiți și genul acesta de investiții se fac foarte prudent, pe termen lung. Asta dă stabilitate sistemului financiar.
Alternativa este sistemul de asigurări de stat (asistență mutuală între generații) care e doar o schemă piramidală ajunsă la final. Statele care au resurse să o înlocuiască vor scăpa mai ieftin, celelalte vor avea parte de revoluții comuniste (gen Grecia), care le duc către sărăcie extremă. O să fie amuzant.
Un grafic interesant (Gross National Income), care arată ceva mai corect decât Produsul Intern Brut (GDP) situația economică a țării.
Însă Polonia și mai ales Turcia, ne scuipă semințe în cap. Nu le-am mai adăugat la grafic, pentru că nu s-ar mai fi văzut diferența dintre cei din liga mică.
Oricum, ca o concluzie, și Grecia și Ungaria, dar și Cehia sunt niște tiriplici economici. Dacă e să învățăm ceva de la statele ex-comuniste, de la polonezi avem de învățat. Grecia nu e ex-comunistă. A fost și a rămas comunistă.
La ce potential are Romania, si ma refer numai la suprafata locuibila, ar trebui sa fim imediat sub Polonia.
ISIS posedă arme biologice.
adev.ro/o5b31z
„Acest tip de arme nu prezintă niciun fel de interes strategic. Consecinţele folosirii lor sunt extrem de imprevizibile, atât la nivelul spaţiului de dispersie cât şi în timp. Sunt supuse unei alterări specifice, unor mutaţii, sunt influenţate de condiţiile meteo şi se pot foarte uşor întoarce împotriva agresorului, aşa cum au simţit-o japonezii pe pielea lor în 1942, în regiunea Şanghai: mii de soldaţi (fără îndoială cu mult mai mulţi) au fost contaminaţi de o epidemie de holeră pe care o provocaseră generalii japonezi…”
În schimb, pot provoca „panică la nivelul populaţiilor, contestarea pe scară vastă a consemnelor de securitate sau perimetrelor interzise, jafuri, creşterea delincvenţei”. Adică exact ceea ce urmăresc atacurile teroriste şi ceea ce au reuşit deja în Europa.
Vreau sa mentionez de la inceput ca nu sunt de acord cu planul lui Gabi Firea de a pune pe Casa Poporului un peste de sticla gigantic peste un mileu gigantic.
infrumusetarea Bucurestiului ar trebui sa arate altfel.
Nu !? 🙂
De vreo săptămână mă chinui să cumpăr o tabletă Wacom dintr-un magazin Flanco. Îmi plăcuse un program de grafică (versiune demo) și modul în care interacționa pen-ul cu tableta. Chiar am trecut peste faptul că era o tabletă cu Windows 8.1.
Copii mi-au zis să-mi văd de treabă și să cumpăr mai bine IPad-ul Pro cu Apple Pencil, însă eu m-am străduit timp de vreo săptămână să-i conving pe cei de la magazin fie să-mi facă rost de o tabletă nouă sau măcar să-mi vândă tableta expusă.
Nimic… Nu au reușit nici măcar să descopere ce produs era de fapt. Altfel copii drăguți. S-au străduit. E drept că de pomană. Nu prea înțeleg de ce o mai expun dacă nu pot să o vândă, dar trebuie apreciat efortul, dacă nu produce nici bani.
Astăzi, exasperat de buimăceala șefului de magazin (cam așa părea după cum discuta cu ceilalți), m-am dat bătut și m-am dus la iStyle. În 10 minute am plecat cu IPad-ul Pro, tastatura de IPad și Apple Pencil.
N-am apucat să mă joc prea mult, pentru că a fost ziua cuiva și am fost invitat cu familia la bere și costițe (vițel, porc și berbec) la grătar. Nu foarte sănătos, dar foarte gustos. O să am emoții mâine când o mă urc pe cântar.
„Acestea au avertizat că dacă BCE merge şi mai departe cu politica dobânzilor negative, profitabilitatea lor şi rolul lor de motoare de stimulare economică vor avea de suferit.În urma deciziei băncii centrale, euro a luat-o abrupt în jos.
„Rolul băncilor de motoare pentru economie a dispărut de mult !
Ceea ce vedem şi simţim acum este cămătărie dusă la extrem !
Degeaba se străduieşte Ghiţă să aducă într-o actualitate mai mult decât evidentă textele eminesciene !
Bâr(b)logul acesta al lui Porthos este vădit interesat ( chiar cu „coi” în faţă 😉 ) să ia apărarea unora care i-au aruncat ceva „mălai”, făcându-şi-l părtaşi la marea abureală !
P.S.
„Înduioşătoare”, de-a dreptul greţoasă, încercarea de a-l plasa printre îngeri pe unul ca Isărescu, urmaşul perfid al uzuratorilor de altă dată, (de) neclintit în fruntea bucatelor României ! !
@ Radu Humor
Te-am scos din spam doar pentru a le permite și celorlați să se amuze de perlele tale.
Dacă s-ar fi luat cineva după ideile economice ale lui Eminescu am fi fost și astăzi în evul mediu. Unii sunt poeți iar alții sunt finanțiști. Cum ar fi să pui finanțiștii să facă poezie?
@ mac gregor
Mie mi se pare că terorismul islamic e invenția serviciilor de informații pentru a-și justifica existența.
Mai nou au început și nemții. Aici este un link către un interviu cu Hans-Georg Maaßen, șeful BfV. Care BfV este o glumă în comparație cu „serviciile” noastre. Buget anual de €230.8 million în 2015 – poate roagă SRI-ul să-l ajute cu bani (vă mai mai amintiți de miliardul de euro de care zicea Monica Macovei ca ar trebui investit la DNA). Nu mai vorbesc de CIA, MI-x, FSB, Mossad.
Zice jupânul:
Cât de greu este să le servești o „cârtiță” printre cei 300 de potențiali noi recruți de care „știe” agenția?
Ca tot ziceai ca te intereseaza Tesla:
http://www.petreanu.ro/3-zile-cu-o-masina-electrica/
Drăguț. Foarte interesante comentariile. Nu am în plan să-mi schimb mașina anul acesta. Însă sunt tentat să fac lucrul acesta anul viitor. 70-80% șanse să fie una complet electrică. Dacă nu va fi full-electric, în cel mai rău caz va fi hibridă. Însă doar combustie internă… 1%, ca să nu zic în niciun caz.
Până acum mie mi-a plăcut Porsche-ul Mission E (deocamdată concept, dar nemții nu prea bat câmpii):
Acceleration 0-100 km/h < 3.5 sec
Acceleration 0-200 km/h 250 km/h
Power > 440 kW (> 600 hp)
Range > 500 km (300 Miles)
System voltage 800 V
Charging time 80% in < 15 min
Un nou episod din războiul STAT-COMPANII (război care va înlocui vechea luptă dintre STAT și BISERICĂ pentru impunerea legitimității primare):
Idioții pot fi fericiți. Nimeni nu e mai presus de lege. Toată lumea trebuie să plătească taxele. Rahat pasat. Aștept cu interes comentariile.
Nu stiu, ce sa zic de firma, dar stii de ce au aparut parlamentele?
Ca sa convinga cetatenii bogati sa plateasca taxe.
Problema-i veche: cum ii cointeresezi pe cei bogati ca sa isi plateasca taxele?
Trebuie sa ii atragi cumva la guvernare, sa le dai posibiltatea de a influenta ce se face.
Dar nu si daca singurul interes este sa obtina reduceri de taxe, ca atunci n-am facut nimic.
@ mac gregor
Nu prea îți înțeleg perspectiva. Tu privești din partea statului? Eu privesc din partea cealaltă, a plătitorului de taxe. De ce am avea vreun interes să plătim taxe?
Singurul interes pe care îl am este să primesc cât mai mult pentru banii care-i plătesc. Și cum statul nu prea livrează nimic de banii care-i cere, interesul meu este să plătesc taxe cât mai mici.
Corporațiile au exact aceeași perspectivă. Și atunci vor ocoli pe cât posibil taxele. Exact despre asta era vorba în „merger”-ul Pfizer-Allergan. Pfizer încerca să scape de taxele tâmpite din SUA și să se mute în Irlanda. Iar Obama Comunistu’, i-a blocat plecarea. Încă un pic și o să facă precum rușii cu zidul Berlinului. Un idiot.
@ mac gregor
E și asta o perspectivă. Deși eu credeam că deștepții ăia de englezi au forțat Magna Carta TOCMAI ca regele să nu-i mai impoziteze cum vor mușchii lui.
Mama! Mamico! Mamulitza!!!
Dintai – cam toate popoarele germanice care au navalit in Imperiul Roman aveau o adunare in care barbatii sub arme isi dadeau cu parerea…
Cestie ce se pastreaza .. in Anglia pana la cucerirea normanda.
Asa ca atunci cand au putuit (sub Iona fara de Tara_ nobilii 9urmasii xcuceritorilor normanzai) au impus lui Ioan Magana Charta. Dar era numa pte ri nu si pgtr taranoi.
In Franta regele Filip cel Frumos coboaca Starile generale..
In Spania , regatele neocupate de arabi se pastreaza cortesurile Destul de vechi incat ca in El Cantar de mio cid sa para unu Pablo zis „cel mut” fiindca tacea in cortesuri (se descruca milt mai bine cu spada.. Este unu di cei care se vor bate in duel cu contii de Carion reprezentnadulp pe Ruy de din Bivar)
Insuiele Feroe se lauda ca au cerl mai vechi parlament – pewste 1000 de ani!!
Si adunarile astea sunt vechik vechi chioar mai vechi decat Statele..
De ce le convocau regii ?
Pai simplu : cadn nu mai fcaeau fata l cheltuieli 9razboi in gnl) cereau „aides” mai mari. Ajutoare, adica impozite. Si ingurii care puteau hotara impzotele erau .. aia de jos .. a 3a stare (cele 3 satri „orantesm pugnantes et laborantes) Prima stare , irantes nu plateau ..
Puganantes, calsa militara devinita niobila platea in feleul ei. Adica erau onlogati la 40 de zile serviciu militar pe an . Servocoi pe cheltuiala lor cu wechopamentu lor. In functie de importanta era vorba si de un nuamr de osteni echipayi.. uni chiar nobili (adioca soldati profesionisti, bine echipati si antrenati)
Asa ca birul apartinmea celei de a 3a stari. CFE TREBUIA SA CONSIMTA sa plateasca mai mult! Si cum se lasau greu cereau schiomanri, samd Starile (Etas) se strangeau cam rar. Cand ajungea cutitu la os.. Ca altfel monarhu prefera sa se imprumute !!! (Nu mai stiu ce rege engelz a ga,limentat m multime de lombarzi)
Asa ca dupa ce multi ani nu au fots coviocate Starile (parlamentele) cand Carol I Stuart si Luis inca Nedescapatanatul au convocat Starile .. ei bine sitiatia era cam incordata . Ca nu fusesera convocate de peste 100 de ani (Anglia) si vreo 2 secole (Franta!)
Nu era vorba de o inventie care sa forteze pe cei bogati. Ca cei mai bogati nu plateau bir! Era nevoie de parlament (stari, cortezuri) ca sa poa ridoca dari mai mari!! Si aia erau cam priceputi la socoteli.. INsa sa fim cinstiticadfn era cazul scoterau malaiul (uf! marea jaquerie sec XIV .. rasculatii propun regelui ca in schimbul „libertailor” [taierea unghiilor nobililor] sa plateasca intretinerrea unei armate pwermanente de 30.000 !!!! Vesrtie ce l-ar fi facit cel mai tare si al dracului rege din Vest findca ar fi fots o armata diuspoibila 365 de zile pe an nu 40! )
Iar Magna Catta nu are nimic de a face cu impzotele.
Am început să citesc cartea lui Francis Fukuyama, „The Origins of Political Order”. Nu sunt mare fan al lui. Mi se pare cam dezorientat – a se vedea perioada lui de neo-conservatorism. E bine că măcar idioțeniile lui George W. Bush l-au trezit la realitate.
Însă are și unele idei interesante. Oricum nu prea mai aveam ce să citesc. Vorbesc de ceva cu substanță, care să nu mă facă să-mi pară rău de timpul consumat. De prostiile lui Tapalagă sau Tismăneanu mi s-a acrit. Nu le mai pot citi nici măcar din plictiseală.
Până și pe Luluța la „După 20 de ani” am sărit-o. Simt că mi se face scârbă să încerc să diger mizeriile livrate pe post de idei. De plictiseală era cât pe ce să ajung la conferințele Fundației Titulescu să-l ascult pe Adrian Năstase. Însă acestea se țin peste săptămână (joi) când nu prea am timp de relaxare.
Mi-am reamintit de ce mă îndoiesc de ideile lui Fukuyama. Pe lângă faptul că a fost neocon (ceea ce denotă fie că ești ticălos, fie că ești prost cu diplomă – cazul lui Fukuyama), mai este și suporter al reglementării, individul trăind cu convingerea că în 2008 a fost o criză a ideii de „Free Market”.
Ok, am nevoie de efort să-i ignor prostiile și să merg mai departe. Poate că nu a stat de pomană pe lângă Huntington.
O primă observație fascinantă: avem un REFLUX al democrației. Întâi am avut o creștere enormă, din anii ’70 până la sfârșitul mileniului, dar după 2000 a început o reîntoarcere la autoritarianism.
„Al treilea val de democratizare” al lui Samuel Huntington. Democrațiile liberale păreau a deveni regula. Însă…
Ar fi interesant de auzit explicația. Voi ce credeți?
Normal.
Azi 1% detin 80% din averea mondiala!
Azi in statele democratice din vest „batista de matase” (ce e subtire foarte!) a duperultrabpgatilor are .. ARE ! 1% dintre cetăţenii americani deţin peste 40% din întreaga bogăţie a SUA, în vreme ce 80% deţin abia 7%.
Restu .. urmeaza modelul.
Asta insermana diverse cestii.
Printre alrele ca cei super bogati au cam statutul ducal sau princiar din sec XVII-XVIII. Platesc cativa Public reelation, platesc ONG uri , contoleaza presa si …. la dreecu cu democratia!!!
Na cu aplicatie locala. Madam Lipidio plina de indignare scrie ca cei care au proestat impotriva Barnevet sunt de fpat manipulati de Putin! Da se pare ca fonduri madam le proimeste din Norway (de la cine?). Si mai interesanat exte cas BArnevet este o orgaizatie privata care ia babi de la stat . Cu cati ia mia multi copii .. cu atat mai bine ptr veniturile Barnevet! unu dintre actuionari este un suedez f bogat (Culmea eset ca Alinutza acu zice ca si penticostalii ar fi la ordinele lu Putin desi io stioam ca sunt la ordinele intereselor americane!)
Sa nu imi zici ca nu vezi legatura …. NICI MACAR regeimurile comuniste nu iti luau copilu ca nu le placewa cum il cresti (minus cazuri de mutilare, samd) IBNSA interesu privat sudedez in democratica Norvegie iti gaseste pricina ca iti inveti copilu sa zica tatal nostru si ti-l ia! Til ia si primeste babi de kla Statu biorveguab! O intreaga „industrie” ! Dar ptr ca sa se pa asa ceva dintai trebuie investit serios in PR, ONG uri, spalat creieri cu detergent Kurectitudibe Politica samd etc. Babi particulari,. Privati!
e dracu .. si Trottzky su Lenin au fots finantai de bancherii cei rai.
Si de ce nu se indigba ,umea asa de rau ibn abii 20-30? De ce era mia indigabnata de fascism decat de stalinism?
Pai simplu : fascismu cumpara mai putin din SUA!
Stalin cumprara de la toti : motaoare de avion (patente) din SUA, Germania, Franta. Avioane si nave din Italia. Uzine intregi din SUA si Germania! Si platea cu aur, tablouri (colectii !) platina, grau la pret de nimic, petrol, minereuri de tot soiul . Cumdracu sa te revolti impotriva GULAGului cand fara GULAG nu aveai ce sa importi deci nu aveai cum sa exporti?!
@ Ghiță Bizonu’
Deci tu crezi că revenirea la regimuri autoritare este consecința polarizării bogăției? Poate fi și asta o explicație.
Deși mi se pare cu mult mai probabil să fie consecința faptului că în absența unor conflicte complexul militaro-industrial (inclusiv „serviciile”) cam mureau de foame. Și atunci au inventat: Osama, Al Qaeda, „War On Terror”, ISIS și naiba știe mai ce ne va mai aduce CIA & Co.
Lisa de cunostinte istorice
Ma rog tu citesti mult , poa enorm (eu nu prea mai am chef nici de SF uri) insa …. depanda si ce citesti. Sa zicem ca multi din autorii tai preferati sunt amerlosi .. ori astia au „hibele” lor – sunt americani deci ptr ei Europa e ceva cam straniu .
In primul rand Amerlocia s-a „nascut” capitalista si cu o putere locala slaba, o popultaie cam „comunitara” de tot soiul de culte mai mult sau mai putin dizidente deci „predispusa la democratie” (cam in sensul in care si obstea gentilica era cat de cat dispusa la democratie). Asa ca ptr ei capitalism=democratie… sa nu mai zic ca nu erau chiar marile disparitati socio-economice din Europa..
In Europa insa … lucrurile au stat altfel!!!
Nu zic de regi, duci, conti, viconti dar si „baronii” (adica orice propretar de castel sau donjon) „tundeau” dupa placu lor si cand nu te lasai tuns te taiau!
SI totusi aici a inceput capitalismul …
Si de multe ori marii „capitalisti” (nu chiar capitalisti in sens modern dar cu capital) erau la fel de afurisiti daca nu mai afurisiti decat nobilii (mai ales cand reuseau sa achizitioneze proprietatio feudale.. mama ce beleau la tarani!) Sa nu maimzic ca „varfurile” ajungeau in preajma celor f mari si profitau din plin de PCR eul epocii SA BELEASCA!!! Burghezia a fots secole de-a randul cel mai bun aliat al caselor regale. ABsolutismul rergal s-a intemeiat pe spijinul burghez (banii si la nevoie militiile breslelor) Regii au dus razboie ptr catigul negustiorilor lor (ca deh dintai egele daca castoaf castiga „prestidiu”, apoi avea parte de prada si api in cele din urma negustorii sai castigau asa ca impozitu totla crestea!!!)
Mai rau .. avem cazul Florentei. Medicii , dintai incep cu postavu, continua cu negotu , apoi devin bancheri ca f fine sa devina dinati cvasidictatori si sa termine ca Mari Duci de Toscana! Na capitalistu mijlociu ajuns principe domnitor si unu cam scarbos!
Sau te rog cazul Venetiei. O republica oligarhica de multe pri mai „nedemocratica” decta Franta regala! O „plutonomie” cum ajunge azi SUA.
Sua vezi orasele state hanseatice. Sus patriarcatul .. democrtaie oha!
Sa zic asa capitalismul este „democratic” atat timp cat averile „capitaliste” (adica nu a marilor aristocrati) sunt relativ modeste. Care permit o masa de burghezi cu ceva stare .. fiecare prea slab ca sa se impuna .. dar care impreuna pot sa se impuna nobilimii. Sau si mai bine apar alinate cu unii dintre nobili (nobilu satul sa traga mata de coada devine intermediar intre curte, ariostocratie si burghezie. Adica face PR si lobby. Primeste „donatii” si „sponsorizari” numite atunci „daruri”, poa cateodata sa se insoare cu vreo tinerica burgheza cu zestre mare si se „consolideaza” Pacat ptr tine ca nu stii franceza ca sa poti citi Ces messieurs de Saint-Malo .. un roman bun desi cam gros. Pe la 1680-1720 … negustri, navlositori, doi nobili scapatati care incep sa castige si sa se refaca prin legaturi cu negustorii. Culmea ca dintai un negustor are ceva mustrari de constiinta ca l-a parlit prea rau pe nobil … )
Dar vezi tu .. in momentul in care ajunge unu prea puternic … Ia de vezi N filme amerloce unde „boss” ul orasului este cam ca un nobil francez in sec XVII (minus violurile)
Dragul meu regimurile autoritare in sistemul proprietatii private (sau macar feudale) au rostu lor ptr una din 2 :
– societatea este prea saraca asa ca daca ala de sus vrea sa aiba ceva ,,,, trebe sa dea peste deste la altii si sa le rupa de la gura!
– societatea este prea polarizata, bogatia prea concentrata in cateva maini egoiste si ala de sus VREA TOTUL!
Iar repet :democratia cere ceva bunastare ptr toti. E ca o masa mare la o petrecere : SEFU cel mare si clica sa in capul mesei au tot ce e mai extravagant: limbi de ciocarlie, pesti exotici adusi e la naiba, vinuri exceptionale f vechi . Cei de sus primesc cu lingura ceva din bunatatile extravagante dar au masa plina de lucuri de lux …. si tot scade la coada mesei. La coada mesei tzoparlanimea are castronu plin cu tocana grasa, branza, paine si mere, bere si rachiu din plin … La final toti sunt umflati de mancare, cam ametiti si se gabdesc ca „maine ne va fi cam, rau si cu totii vom bea apa si ciuguli niste coaja de paine ca ne va fi greata!” si ragaie de satisfactie (chit ca unu a mancat prea mute icre negre iar altu pea multa tarama)
A! Sa nu uitam servitorimea care alearga sa care butelcele si stacanele de bere… Stie ca primeste ceva bacsis si ca dupa … se va ospata din prisosuri si va gusta ceva fineturi inacesibile aluia de la mijlocu mesei (pulpa de vitel, claponi, placinta cu mere si vin din belsug!)
Desi inegal nimeni nu este chiar nemultumit … per total si ala din coada mesei ragaie si e euforic ba si servitorul inainte de a se culca va bea un pahar de porto ca un „domn”….
Insa adaca masa e saraca, painea putina, brnza pe sponci, canea cam teoretica ala din capu mesei are nevoie de un par pe pots de linguroi … adica trebe sa fie AUTORITAR.
Si inca ceva – „asistentialismul” pe care il tot critica unii si latii nu a existat in „lagarul socialist” . Este inventia capitalismului occidental din anii 60 … Frica de revolutie draga …
Nu.
Aparitia regimurilor autoritare este din cauza disparitiei clasei mijlocii. Nu prea ai cum sa ai democratie fara clasa mijlocie.
Adica poti sa incerci, dar te trezesti ca in Romania: in judetele rosii-pesediste, 90% is niste sarantoci care nu au bani nici sa treaca strada, daramite sa aiba revendicari politice. Si atunci ii mult mai rentabil sa le dai 50 de lei pt prezenta la miting si un kil de faina/pentru un vot, si sa iti zica sarumana.
Un regim autoritar e mai eficient la sportul asta.
bineinteles va avea probleme cu aia din clasa mijlocie, care isi permit sa vrea chestii politice. Gen proteste Colectiv, pe care un etatist nu le poate intelege / sau satisface.
Cica nord-coreenii nu se revolta pentru ca trebuie minim 500 de calorii pe zi ca sa faci revolutie, si ei saracii nu le au. Mno ceva gen e si cu democratia.
MaGrgitza
eu despre ce crezi ca scriam?
Ai tot atat cap ca un dobi de la pro[paganda pcristica!
vezi ca nu cu tine vb. Si mai incet cu insultele gratuite, ca daca iti plac asa mult te tratez.
Grigutza
mai mult decat te insulti tu ….
Adica vrei sa zici ca absolitismul regal este urmare a disparitiei calsei de mijlloc? Ca care clasa de mijloc? Si cum se gace ca sun regii absolutisti burghezia infloreste?!
Ai macar habar ca este f greu de definit ce este aia clasa de mijloc?!
@ Ghiță Bizonu’
Habar nu aveam cine este Andrei Herescu. Oricum, foarte interesantă postarea ta despre Mircea Albulescu pe blogul lui Adrian Năstase. L-am cunoscut și eu pe Albulescu acum vreo doi ani. Era bolnav de diabet de foarte mulți ani și venea la congresele medicale pe tema asta.
Însă a murit de pneumonie. Cum e viața…
Nu as zice f interesanta .. doar o amintire din copilarie.. Acu ca am cautat si eu despre Albulescu – culmea! ar fi trebuit sa fie mai stiut din filmele Alarmă în munți (1955) si Pasărea furtunii (57) Primul film mai cu spionaj, al doilea cu dragoste (si se faceau putine filme ropmanesti!) Insa mi se pare ca nu a avut noroc de roluri . Minus Danton dar piesa este lunga, greoaie ,,, enorm de multe personaje .. si ub rol prim nu prea „ofertant”
Sau poate altceva .. cu toate spancenele lui infricosate, cu alura de mazdrob nu „se impunea” nu era chiar „masculul dominator” (na exemplu : Adio prietene, film cu Alain Delon si Charles Bronson. Desi mai scund, uratzel , si cand era in coltu ecranului si Delon in prim plan … domina piticu!)
A fost un actor bun. Insa cum sa zic niciodata nu avut presa, sa zxicem, a lui Stefan Iordache
Repet : un actor bun! (un actor bun in Romania,,,, insa din cate tin minte nu am vazut actor prost in Romania. Cel putin „mediocru” adica unu care in vest ar fi fost bun. Actori prosti am vazut in filmele occidentale!)
@ Ghiță Bizonu’, mac gregor
Amuzant e că vă înțelegeți perfect. Ziceți aproximativ același lucru, dar tot vă altoiți.
Nu mă grăbesc să emit ipoteze asupra revenirii modei autoritare în arta guvernării. Mai citesc în seara asta din Fukuyama, că tot mă enervează. 🙂
Interesant ce zice Gigiyama ăsta:
Aș zice că ăștia sunt pămpălăii (de vârsta mea) care mișunau prin Piața Universității. În general teoreticieni gen Pippidi, Săftoiu și alții ca ei. Inginerimea a fost ocupată să facă bani (Altex, Flanco, Domo, etc). Piața liberă să trăiască! Abia de la Băse încoace s-au cam tâmpit lucrurile. A revenit „Capitalismul de Stat” și PPP-urile (parteneriatele public private) cu firmele de partid. Pe care le stârpesc acum, cu zel, Florian și Codruța.
As zice ca societatea civila inca nu a descoperit un model nou. Dar e posibil sa il descopere, si sa isi gaseasca astfel implinirea.
@ mac gregor
Reinventăm mereu apa caldă. 🙂
pai sper ca sunt posibile si alte chestii
Exersăm? Câteva întrebări interesante:
Hai Ghiță… acum să-ți văd cunoștințele de istorie și geografie. 🙂
1. O prea indelungata sedere in sistemul tribal?
2. Imparatii nu s-au sfiit sa niveleze cu coasa capetele supusilor, ca sa faca sa dispara diferentele dintre state.
Ceva gen a facut si Charlemagne, prin crestinarea cu forta a nemtilor. Tot prin forta au fost crestinate si statele baltice. Asa a fost nivelata Europa si a fost posibil sa ne intelegem cat de cat.
Practic, Charlemagne a pus bazele Europei actuale.
3. is mai inteligenti decat africanii?
4. No idea
5. Aici e clara cauza: samba. Ei au samba, USA si Canada nu.
Tradu in romana!
Hai sa incerc sa ma descurc cu tiganeasca pe care nu o stiu :
1. Why are Afghanistan, the jungle regions of India, the island nations of Melanesia, and parts of the Middle East still tribally organized?
Care prin goăgal translate am inteles ca ar fi
1. De ce Afganistan, regiunile jungla din India, națiunile insulare ale Melanezia, și părți din Orientul Mijlociu au ramas încă organizate in triburi?
Pen’ca nu au ajuns inca la stadiul sa se organizeze in State. Nu au strans destule resurse ca sa poata suprta costul unui Stat.
A! Ca acum ar avea resurse ptr un Stat la nivelul sa zicem Europa 1200 da.. Problema fiind insa ca ar trebui sa se sincronuzeze cu nivelul de AZI.
Subiect partial acoperit la http://vremea.forumgratuit.ro/t65-statul-consideratii-personale ( Mai 24, 2010)
A se vedea si Conditii pentru dezvoltare de la http://vremea.forumgratuit.ro/t481-seculara-inapoiere-a-romaniei-la-trei-secole-de-paris-introducere.
SI astia inc aau avut NOROC. Ca mai exista cazul Paupua Npua Guinee … Citez de la primul link Si mentionez cazul tragic al populatiilor aborigene din Noua Guinee – vechi populatii agrare care nu au reusit sa treaca de nivelul tribal al epocii de piatra , si aceasta din cauza ca planta care le asigura baza alimentatiei lor nu poate fi stocata , deci nu se pot face rezerve …deci acumularea prima este exclusa
Sa nu mai zidc de Melanezia … poa o fi „paradisiac” adica laguna, cer albastru, daca ai 4 bananietri doi copaci de paine si un coccotier mai trebe sa culegi crabi si/sau sa pescuiesti nitel .. in rest odihna si futai. Insa reusrse ..lemnu mai cu atentie ca e greu de inlocuit barca, piatra ptr uneste asisderea (cremene, obsidianm jadeita) uneori adusa din „import” de la peste 1000 de mile! si in rest dinti de rechion si oase de peste.
Jungla indiana? Da ce cusur are jungla africana? Sa nu mai zic Iadul Verde (Amzonia!). Aia din India sunt neastepta de evoluati ptr conditii de jungla!!! Dewsi si pe la 1800 erau sate care „cadeau” sub jungla (imiagine poeteica Cartea junglei cand Mowgli cere elefantului „lasa jungla sa ia satul!” si el si Baghera se stabilesc in templu!) Mi s epare ca si dupa 1900 a fots minim un sat care a fugitdin cazua unui tigru … In nu mai stiu ce zona si dupa 70-80 de ani englezul care a ucis tigrul care mancase numa vreo 300!!! de indieni era pomenit cu veneratie …
2. Why is China’s default condition to be ruled by a strong, centralized government, while India has never seen that degree of centralization except for very brief periods over the past three millennia of its history?
Care prin goăgal translate am inteles ca ar fi
2. De ce este starea implicită a Chinei de a fi condusă de un guvern puternic, centralizat, în timp ce India nu a văzut niciodată acest grad de centralizare cu excepția unor perioade foarte scurte pe parcursul ultimelor trei milenii de istorie ict?
Pia sa zicem ca India este ceva mai „diversa”. Poa nitel mai diversa decat Europa …Mai nine FutuIama ala s-ar intreba de ce in „Mittel Eruropa ” sunt atat de multe limbi si religii !!
China? Pai candva au „descoperit” orezul-de-apa (mai este unul „uscat” dar cu randament mai mic) . Orezul-de-apa inseamna irigatie. Irigatioa inseamna de obicei despotism hidraulic. Orezul-de-apa inseamna ca daca tu care esti in amonte poti sa iti ucizi prin infometare titi vecinii din aval! nu faci ce trebuie, apa nu e „buna” .. aia mor de foame!! Asa ca nu ai oibnertatea sa sevrezi Sfantul Ghita (pe 23!) daca „progamul” este sa ai grija sa muncesti! Te omoara ailati ..
Sa nu mai zic ca orezul-de-apa a fost „sponsorizat” si „vectorizat” de regi. Fiindca orezul-de-apa are randamente exceptionale (fata de late cereale) care opermit populatii mai mari. Adica taxe mai mari, armate mai mari.
Si apoi a fost unu mai nebun si mai baftos : Qin Unificatorul „toti uniti sub Paradis” (si a obtinut Iadul in care a distrsi se pare intre 1/4 si 1/3 din populatie in constructii demenete sau semidemente.) Urmasi sai au fots alungtati dar a ramas iseea „toti uniti” . Azi China ii poata numele. (i-au descoerit mormantul. De peste 10 ani „nue e momentul” s asiontre in camera unde zace inparatul. Decat au dat o mica gaurica au bagat o sonda de fobra de stcila, au filmat si apoi au pus paza armata. Da chinezii , chiar comunisti, sunt superstitiosi .. Asa ca nu este cazul sa intri si sa il supweri tocmai pe Qin!!! Daca invie?!!!)
INSA ce este interessant.. Deja in epoca a celor 7 regate combatatnate (numa 7!!!?!) adica de prin vremea lui Solon ,Chiona care nu era inca China (adica inca nu cucerita de Qin) aveau deja o unitate culturala, Nu stiu daca vorbeau aceiasilimba ins avaeau acelasi alfabet : ideografic! Adica daca stii ideograma poti citi direct in romana !! Si „cultura” culta era cam uniforma …
Deci pune impreuna despotiosmul hidraulic necesar si unitatea culturala … Plus Confucius si altii …
India? Prea diversa. Si orezul-de-apa , desi prezent , nu este chiar baza…
3. Why is it that almost all of the cases of successful authoritarian modernization—countries like South Korea, Taiwan, Singapore, and China—are clustered in East Asia, rather than in Africa or the Middle East?
Care prin goăgal translate am inteles ca ar fi
3. De ce este că aproape toate cazurile de țările de modernizare de succes autoritare, cum ar fi Coreea de Sud, Taiwan, Singapore, China și-sunt grupate în Asia de Est, mai degrabă decât în Africa sau Orientul Mijlociu?
V mai sus pct 1 :acumularea resurselor.
V pct 2 : sunt chinezesti! Chiar si Coreea (prin cultura care la baza este chineza)
De ce sunt de suces? Nu ptr ca sunt autoritare ci pentru ca sunt NATIONALISTE! Si dictatorii lor au zis ca este rusinos sa continue sa pupe pantofii altora .. care mai rau sunt „brabari”, „necivizizati” daca nu chiar „diavoli straini” (Nici niponii nu sunt departe desi se zice ca imita perfect democratia !)
Imi aduc aminte de interviul ultimului dictaor sud coreean .. Cam, lacrimogen. Cica cand era copil facea peste 10 km pe jos s amearga la scoala … de multepri cam flamand. Cand a reusit s aintre in armata si-a zis ca „trebuie facut ceva”. A ajuns dictator (si unu brutal!) . La final can a organizat alergi livere zicea 2 cestii :
– cei care il contesta , „clasa medie” este crerwatia dictaurii militare (el si aia de dinaintea lui.. Mi s epae ca asassinase pe unu dintre predecesori!)
– ca preda cu inima usoara puterea! Ca el isi implinise visul : copii sud coreeni daca nu erau apoape de scoala erau dusi cu autobuze scolare. Nici uinul nu era falamand! La scoal exista cantina!!! Nu era mandru de industrie, de crestere economoca, de exporturi ci ca copii nu mai erua flamanzi!!!
A se observa ca la un moment dat in Brazilia niste generali s-au sucarit si ei „numa cafea? Numa de asta suntem in stare?!!” E.. si azi UK are in flota cibila avioane braziliene. Nu mai are insa engelzesti (desu 1-11 si Trident fusesera excelente! Dar ma rog englezi + lady That-Is-No-Altenative … hales bules alles futes este!)
4. Why have democracy and a strong rule of law taken root in Scandinavia, while Russia, subject to similar climactic and geographical conditions, experienced the growth of unconstrained absolutism?
Care prin goăgal translate am inteles ca ar fi
4. De ce-au democrație și supremația legii au prins rădăcini în Scandinavia, în timp ce Rusia, sub rezerva unor condiții climatice și geografice similare cu experiență creșterea absolutismului neconstrâns?
Pai in primul rand conditiile climatice si feografice nu sunt aceleasi in Norvegia si la Kazan ..
In al doilea rand : in Scandibavia conditiile nu au permis o departajare sociala ata de mare ca in Rusia. Suedia, Borvegia nu au cunoscut o nobulime nici ca in Estonia nici ca in Rusia (aici le zicwau boieri).
Apoi .. Rusia a fost „aglutinata” de-a lungul unor drumuri comerciale. Primul .. cel practicat de rhushi sau poa r’oushi (scandinavi din Suedia) de la Novgorod la Tarigrad a dus la aparitia primelor 2 nuclee ruse : Kiev si Novgorod. La care s-a adaugat releul estic (drumul matasii) .
Acest comert a permis acumularea unor averi imnpsobile in Scandinavia… in plus a muytat „interesul” clasi suprapuse catre orasele releu si dezinbteresul ptr hinterland. Si daca ii mai preocupa hinterland imediat (ala care le asigura harama de zi cu zi) nici in teaca sabiei nu ii durea de aia de la 40 de verste! Cel mult isi dezmierfau sabiile cu sangele alora!
Si sa nu mai zic ca a fots influenta stepei. Pirmul titulu a unui stab din Kiev a fots „kagan” (han). Apoi marele cneaz (duce) muscalesc a preluta manierele tataresti.
Plus un spatiu pea mare … care nu outea fi dominat devta prin brutalitate…
Sandinavia insa .. nu permitea asemenea acumulari. Cestie ce infacveqa ceva mai „coezivi” . Iar in caz de expansiune externa … coeziunea era si mai ceruta (castioga si tanaoriul devenit soltat si nobilu care era sef)
Adica Scandinavia a „ramas” democratica si nu a piefut prea mult fata de timpul gentilic al vikingilor!
Si inca ceav – Rusia a intrat in comertul cel mare ca exportator de materii prime. Suedia .. a intratlivrand totusi „semifabricate”
5. Why have countries in Latin America been subject to high inflation and economic crises repeatedly over the past century, while the United States and Canada have not?
Care prin goăgal translate am inteles ca ar fi
5. De ce-au țările din America Latină-fost supuse inflației ridicate și a crizelor economice, în mod repetat pe parcursul secolului trecut, în timp ce Statele Unite și Canada cei care nu au fost?
Pai in primul rand a nu se uita „Canada era cel putin pana prin 1914 posesiune engleza. TutuIama asta cam uita..
Apoi este o mare diferenta… America Latina a fost colonie colonie, exportatoare de resurse aur, argint, cafea, zahar) si importatoare ce toate cele fabricate.
Cele 13 colonii au fost in primul rand „colonii de stabilire” (Settlement) si au fost tratate cu bunavointa .. nu oprecum .. Jamaica! Sau chiar Irlanda
Cand bunavointa s-a redus … Independenta!
Si inca ceva : coloniile din nord erau colonii de fermieri si mestesugari. „Englezesti” adica. Erau producatare ale majoritatii produselor industriale pe care le consumau …
De fpta asta a fots „tensiunea” dintre Confederatie si Uniune..
De fapt aia din Sud nu ar trebui sa isi mai aduca ainte cu lacrimi in ochi de Beauregard, de Stonewall sau sabvioa ce pura a lui Lee ci s azic aslava domnului ca a castigat Grant !!!
Dar am si eu o intrebare de ce sunt amerlosii atat de idioti? Profesorii universiatri vreu a zice. Ca si laba trista ala de Daniel Chirot se intreab ca vaca „de ce Albania nu e ca Elvetia?”
Boi neica boi sa ii pui in jug!
Vorbesc de multicultarilism da ce fac ei este multilabagism … intelectual!
„Sloganul (și titlul cărții) lui Johannis, “Pas cu pas”, îmi aduce aminte de o gluma, cu un melc și o furnică, în care melcul era fericit pentru că merge încet. Mirată, furnica îl întrebă de ce e bucuros de viteza “de melc”, iar acesta îi răspunde senin: “Pentru că merg într-o direcție greșită”. Cam asta i se aplică și lui Iohannis”
http://politeia.org.ro/editoriale/lehamitea/45680/
Cica tipii de la Black Cube au fost angajati de 2 moguli media.
Io pariez sigur pe Sebastian Ghita, care e mai smecher decat toti.
Daca al doilea e Dan Voiculescu, am sa ma cac pe mine de ras.
@ mac gregor
Eu aș paria pe Sârbu și Burci. 🙂
Mai stiti cand am zis de ISIS ca practica extorcari.
„They knew who was rich to take their money, and the poor they would arm to fight with them, or kill them,”
http://edition.cnn.com/2016/04/12/middleeast/isis-taliban-afghanistan-defectors/index.html
DraCii mei
ca cum sa va spui .. clasa noastra politico-teleptuala-mediatica e pur si simplu IM–BE–CI–LA!
Asta cu referire la noua nominalizare a PeNaLilor la Primaria Capitalei.
Trecand peste faptul ca noul catindat pe langa ca a fost omul Sarpelui cu Clopotei Magureanu si a fots ultimu sef la UASCR din Facultate, omu are unele umbre de „legionarism”.
Ori cestia asta nu se inghite! De Vest!!!
Asa ca una din doua : ori va fi atacat politic si distrus (odata cu PNL „vinovat” istoric de „antisemitism” ) ori va fi tolerat in sprijinul in schimbul .. A CE?!
A da.. Eu , Neica Nimeni, , adica Ghita Bizonu’ imi pot permite cand si cand unele mici „licente” … de ex sa dedociva Carra al Sol (recunosc: misto cantec!) sa „accept” ca sunt „fascist” INSA eu stiu ca nu voi catinda niciodata la un post public cu bujet .
Insa unu care vrea s aiaba „staura politica” nationala sau macar regionala sau judeteana … nashpa.
Trebe sa fii complet IM–BE–CIL ca sa nu stii ca orice „apropiere” de Legiune te descalifica in fata „Apusului Democratic”
Da e plina presa si teleptualitatea de din astia …
Incep sa cred ca Gabi Firea va castiga si chiar daca in loc de program politic si de adminsitrarea va zice retete de genu parjoale modovenesti (minus daca Traiceanu nu se ba gaba pe fir)
@ Ghiță Bizonu’
Și mie mi se pare aberantă nominalizarea lui Marian Munteanu. Însă nici pe Firea nu o pot vota. Mă calcă pe nervi aproape la fel de mult precum coțofana de Dana Grecu.
Cred că de lehamite aș putea vota cu Motocicleanu.
PS: Ludovic Orban la DNA? Ce naiba a făcut maimuțoiul ăsta?
Acum am citit știrea. Tare ciudat. Și nu prea înțeleg în ce constă ilegalitatea.
Cum in ce? In candidatura bre!
Brucan s-a inselat zicand ca ne-ar trebui 20 de ani sa ne invatam cu democratia.
20 de ani ne-au fost de ajuns sa ne saturam de ea!
W crez ca pe motiv de 2 linicuri am intrat la span.,..
Intreabrikle de istorie
Participă și Traian Băsescu!!! Cu el votez. Mi se pare culmea ridicolului ca după ce ai fost Președinte al țării să candidezi ca primar. Putea să încerce și el precum Putin să fie Prim-Ministru. Însă România nu-i ca Rusia și iarna nu-i ca vara.
Un paragraf ușor șocant:
Alte stiri din minunata lume islamica aflata in plin proces de mutatie religioasa:
For years, Hassan Hanafi was a trusted source of news in Somalia. As the voice of Holy Quran Radio in Mogadishu, listeners across the capital tuned in to hear him report the latest political news.
But at some point, Hanafi turned his interest from journalism to terrorism – and joined Al-Shabaab.
He used his media connections to spy on and betray fellow journalists, identifying reporters with negative opinions of Al-Shabaab and facilitating assassinations.
„Today, I’m being killed in the way I chose, which was to die for the sake of Allah,” he said. „I don’t fear execution.”
„I personally killed one journalist, and that was Sheikh Nur Abkey, while the four others were murdered by my fellow Al-Shabaab fighters,” Hanafi said during his court hearing. „But I contributed to the all assassinations.”
„articolul, in esenta decent, scapa elegant din vedere un aspect esential : cui ii erau destinati banii pe care ii cerea Orban ? Doi jurnalisti din doua televiziuni, o spun procurorii
ari .Presa ca o vidanja
pnlExista doua ipoteze de lucru in cazul PNL & Ludovic Orban : prima ar fi ca sunt prosti, iar a doua ca sunt foarte prosti, alte explicatii ar fi inutil sa mai cautam atata vreme cat scrisesem asta chiar de la momentul anuntarii candidatilor.
Nu poate fi decat prostie crasa sau ticneala curata ca in anno domini 2016 sa ceri bani cash, la punga, unui afacerist chiar daca ti-e prieten si il stii de ani de zile, fiindca ala se va speria si se va duce glont la DNA, ceea ce de altfel s-a si intamplat.
De asemenea e inutil sa explici cat de simplu ar fi putut castiga PNL in alegerile locale din Bucuresti : erau de ajuns 7 nume tinere, nepatate, cu un CV corespunzator. Nu au, asta e, prefera politrucii, sa fie sanatosi, fiecare partid pre limba liderilor lui piere. Gorghiu cu Blaga vor trebui sa-si asume previzibilul esec.
Dar nu aceasta este problema de fond. Orban Ludovic a gresit, atentie mare !, a recunoscut, a demisionat si va plati in instanta. Deci Orban e out cum scrie Tolontan. Dar articolul, in esenta decent, scapa elegant din vedere un aspect esential : cui ii erau destinati banii pe care ii cerea Orban ? Doi jurnalisti din doua televiziuni, o spun procurorii
Ulterior, la data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului – DNA
Reiau : doua persoane din doua televiziuni , nume pe care Orban „le-a mentionat”. Sa inteleg ca presa noastra cea atat de bine informata „pe surse” nu le stie ? Iata, la fel ca Tolontan, nici Digi24, nici Tapalaga cu Hotnews ( care in paranteza fie spus au stiut despre caz de vreo 10 zile ), ba pana si Sorina Matei, varfuri de lance ale DNA, tac, nimeni nu scrie o vorbulita. De ce ?
I s i a c o p e r a c o l e g i i d e b r e a s l a .
intrebari imi vin rapid in minte
– in noaptea in care a fost saltat, Oprescu Sorin Mircea avea la el o suma pe care , conform declaratiei, i-o ducea cuiva fiind destinata unui jurnalist. Ati mai auzit sau citit ceva de treaba asta ?”
https://politicata.wordpress.com/2016/04/12/ludovic-orban-pnl-prostia-crancena-naste-intrebari-presa-ca-o-vidanja/
@ mac gregor
Își acoperă colegii de breaslă? Sau sunt chiar ei și l-au atras pe prostănacul de Orban în capcana DNA? De ce nu a așteptat DNA-ul ca „afaceristul” să dea banii jurnaliștilor și apoi să-i salte pe toți? Tenebrele „Justiției” reformate.
Am senzația că ăștia de la DNA se joacă cu suspansul, nervii telespectatorilor mai ceva ca scenariștii de la Hollywood. Însă tot telenovelă iese pentru că scenariile sunt prea abracadabrante.
În „Dosarul” Microsoft, exact mituitorii păreau că au scăpat basma curată pentru că „cooperat” cu procurorii DNA. Codruța chiar încerca să ne convingă că e normal să-și păstreze banii (într-un interviu cu Tapalagă, din câte îmi amintesc). Nu e absurd?
mie absurd mi se pare cat de des raspandita a ajuns coruptia
stiu o faza:
un tip ajunge ministru
de buna credinta vede ca ceva nu merge si face niste schimbari.
Ei, a doua zi avea un plic de 3000 euro la usa.
Cineva a beneficiat si i-a multumit 🙂
Pai nu putea sa ii slate pe aia! Ca e dimacrati!
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Nota+de+plata+a+crizei+Goldman+Sachs+scapa+cu+5+miliarde+de+dola
S-ar putea ca până la sfârşit tot banca să iasă în câştig. Din vânzarea aşa-numitelor MBS-uri, Goldman Sachs a încasat mai mult de 5 miliarde, ceea ce înseamnă că practic a ieşit în câştig. Consultanţii juridici spun că banca îşi poate deduce amenda din taxe, dacă o încadrează la cheltuieli de afaceri. Cu puţină măiestrie contabilicească, în loc de 5 miliarde de dolari poate să plătească doar 4. Şi celelalte mari bănci din SUA au plătit amenzi – JP Morgan, Bank of America, Morgan Stanley şi City, toate au scos câteva miliarde din conturi pentru a-şi închide dosarele. Toate anchetele însă s-au făcut pe persoană juridică. Niciun angajat, niciun director de bancă nu a răspuns în faţa legii, iar în America majoritatea faptelor se prescriu după 10 ani, adică în 2017.
ii in plata a trecut
Aplicarea retroactivă a legii are de asemenea numeroase neclarități. Sunt oameni care deja au fost executați silit, și-au pierdut casele, dar băncile îi urmăresc în continuare pentru diferențele de plată. Ei ar putea cere în instanțe de asemenea închiderea acestora, dar nu este clar la ce concluzie vor ajunge judecătorii.
Nu stiu cat este de retroactiva … (we pe aici subt unele discutii teoretice)
INSA ce stiu este ca bancile e mai rele ca camatarii tigani. oameni care deja au fost executați silit, și-au pierdut casele, dar băncile îi urmăresc în continuare pentru diferențele de plată. Tiganii sunt multumiti cand iti iau casa!
Idem galiteienii la 1880!
Idem titi ceri care vindeau pe ipoteci la 1860-1930 (vedeti romane, memorialistica acelor vremuri. Odatta execuatat opiteca creditoru era data afara si se revondea)
Acum si ipoteca, si executie (facuta … cum ?! la valori mai mici decat daca dau eu anunt !) si continua sa urmareasca pe ala … Mie ca asocitaie de propretari banca nu ma la sa imi recuperz 7000 lei datorii intretinere .. INSA stie sa dea dovafda de neglijenta cand vionde mult mai ieftin! (cunoaratorul va revinde la pretul corect! Adica al pietei!)
Binepntel;s bacnil;e e nemulytumite.
Ca deh in Romania nici legea falimentului personal nu a intrat in aplicare.
Si sentintele privind clauzele abuzive sunt interpretate ca nu sunt opozabile bancii decat individuakl (adica eu obtin sentinmta .. insa voi care wsuntei in aceaisi situataie ,, voi trebe sa superotati abuzul!) Ca legea zicea ca astfel de clauze sunt nule de drept .. ete ce ii durea pe bancheri in dos ?
As mai zice dar a venit Cotoi sa deratizeze
@ Ghiță Bizonu’
Încearcă tu să împrumuți de la un țigan 100k euro și vezi dacă-i mulțumit după ce-ți ia casa care mai valorează doar 50k euro. Ce zici? Te iartă de diferență? Sau îți pune gaj pe nevastă, copii și ce mai poate prinde de la tine.
Bați uneori câmpii… Cred că te amuză să vezi cât de tare mă poți scoate din sărite.
E tare ciudat ce se întâmplă acum. Nu numai în România, ci cam peste tot în lume. E o revenire în forță a reprezentanților STATULUI. Brusc au descoperit că marile CORPORAȚII (și mulți alții) au evitat taxele. Fie prin off-shore-uri de tip Panama, fie de tip Irlanda.
În general, perfect legal. Dar imoral din punctul de vedere al politicienilor și fiscului.
Mă întreb, dacă aș muta sediul social al firmei la Ruse aș fi considerat evazionist? Bulgaria e tot un paradis fiscal? Ar fi imorală mutarea? Am o datorie patriotică să plătesc taxe aici (și mai ales să suport erorile și tâmpeniile fiscului rrromân)? 🙂
Bloomberg:
Mă gândeam la imbecilul ăla care iubea ANAF-ul.
ProTV: „Institutiile si localurile, obligate sa ofere internet wi-fi gratuit. Romania ar fi prima tara din lume cu o asemenea lege”
Firește că România ar fi prima țară cu o astfel de lege. Și probabil și singura. Pentru că e și singura țară din lume cu astfel de tâmpiți în Parlament.
Mihai Sturzu, deputat neafiliat:
Mâine-poimâine, neafiliatu’ ăsta mic o să dea o lege prin care gravitația în România va fi egală cu cea de pe Lună, astfel încât lumea să se poată deplasa mai repede și mai ușor, prin sărituri ample, precum cele de cangur. Pentru cei cărora nu le plac cangurii, tot prin lege se va permite țopăitul în stilul pinguinului, căprioarei sau sturz… pardon struțului.
Și evident, tot prin lege se vor interzice căzăturile în nas cu bicicleta. Mai ales cele în public, filmate de diverși gură-cască.
Oare ce o fi „publicul cu aglomerare urbană și interes turistic”? Simpatică și formularea cu „operatorii economici din zona de restaurante hoteluri terase baruri”. Oare de ce l-o fi lăsat Dragnea să se „neafilieze”? Nu era mai bine dacă-l puneau să candideze împotriva lui Marian Munteanu?
Vă dați seama ce rating ar fi făcut confruntarea lor? Că tot sunt la ora „creativității”: oare cum ar fi o dezbatere publică Elena Băsescu versus Marian Vanghelie?
„Pentru că în Spania, Germania, Anglia, Olanda, Belgia și unde mai vreți voi, toată munca de jos e făcută de oameni maro. Localnicii nu se obosesc să spele pe jos, să vândă în magazine și să echilibreze roți pe salariu minuscul. Opțiunile erau
a) Să mărești salariile la muncile de jos
b) Să aduci maronași
Acum ați putea zice. „Dar de ce să-i aduci să le dai cetățenie când poți doar să le dai viză de muncă?”. Pentru că dacă le dai viză de muncă, ei vor trimite banii acasă și țara ta va pierde bani. Dacă le dai cetățenie, vin cu familia aici și cheltuiesc banii aici. Economic are sens. Doar că na, hârtia e una, practica e alta.
Soluția la toată treaba asta, iarăși, din punctul meu de vedere, e destul de simplă. Cum Europa nu prea mai are nevoie de muncitori necalificați, ar trebui să se cam oprească din primit imigranți și să se concentreze mai mult pe integratul ăstora care deja sunt aici. Nu faptul că sunt asistați social e o problemă. Nu suferă Europa, sau orice alt loc de sărăcie, din cauza asistaților social. Suferă din cauză că bogații își duc banii în Panama și doar fraierii plătesc taxe. Dușmanul nu e asistatul social. Dușmanul e burghezul care câștigă de 1000 de ori cât tine și nu plătește taxe pe banii ăia.
Ăsta a fost și o să fie mereu dușmanul și motivul pentru care planeta o duce prost: bogatul care fură și nu plătește taxe. Asistatul social e doar un paratrăsnet. Un vinovat facil pe care bogatul ni-l arată, ca să nu îl deranjăm cât își ascunde banii în Panama. Dacă nu ar fi mârșăviile de genul ăsta, ar fi bani pentru toată lumea.”
http://www.piticigratis.com/2016/04/problema-cu-imigrantii-musulmanii-islamistii-sirienii-jihadistii-si-toate-chestiile-de-care-va-e-frica/
@ mac gregor
Ești tare! Am râs singur vreun sfert de oră. Asta explică de ce ești tu băsist, deși ești un tip simpatic și analitic.
Nu te deranjează că plătești taxe de fraier, ca să aibă ce „retroceda” sau „returna” prietenii celor de la putere (că-i Băsescu, Ponta sau Dragnea nici nu mai are importanță). Pe tine te deranjează Apple, Microsoft și Oracle că te facturează din „paradisul fiscal” numit Irlanda (4% taxă la profitul din activități „off-shore”). Tot înainte tovărăși! Demascați burghezii evazioniști și trimiteți-i la Canal să-i reeducați în spiritul obligativității plății taxelor. We love ANAF!
tipul adopta intentionat un limbaj de cacao ca sa atraga cat mai multi cocalari, dar mesajul din pachet e finut.
El ii ok, e un scenarist/sau ceva gen cu destul succes, care colaboreaza pentru serialele de comedie gen Las Fierbinti.
Acum am dat click pe link-ul tău și am văzut că era citat. Mie individul mi se pare cam primitiv. Nu e complet lipsit de creier, ci doar cam grobian.
Chiar ți s-a părut că are sens ce zice? Uite ce zice despre el:
Mie mi se pare un cocalar de periferie. Aceeași specie cu cocalarul de Dorobanți, dar cu mai puțini bani și mai puține aspirații.
PS: sper că nu e site-ul tău, caz îmi care îmi cer anticipat scuze.
@ mac gregor
Dar poate că am exagerat eu și tu (ca și tipul de la „pitici gratis” pe care l-ai citat) nu ai de fapt nimic cu companiile care folosesc Irlanda ca off-shore, ci doar cu ăștia care folosesc Panama și British Virgin Islands ca să-și ascundă banii FURAȚI.
Am subliniat „furați”. Pentru că problema nu este evitarea taxelor, ci ascunderea unor bani câștigați incorect.
Exact asta-i scamatoria cu „Panama Papers”. Se amestecă două lucruri complet diferite. De asta, eu personal am ignorat în general discuțiile pe tema asta. Mi se pare o „făcătură” a unui serviciu „de informații” (probabil CIA).
Am pus o întrebare la un moment dat: dacă îmi mut sediul social și fiscal la Ruse și plătesc taxe de 10% statului bulgar în loc să-i plătesc 16% statului român, înseamnă cu sunt evazionist? Din punct de vedere legal nu este nicio problemă, deci nu fac vreo ilegalitate.
Nu am făcut-o, dar sunt tot mai tentat, din cauza idioților de la ANAF.
Acum vreo zece ani m-am jucat cu diverse progrămele 3D. Chiar am încercat și câteva engine-uri grafice 3D ca să înțeleg cum se produc jocurile și cam cât ar costa producția unui joc 3D profesional. Dacă sunteți curioși ce mi-a ieșit povestesc. Aș putea să scriu un articol pe tema asta.
Însă nu despre asta o să scriu acum. Atunci am luat (cu licență) diverse programe pentru modelare 3D, gen Maya, Autocad, șamd. Printre ele era o jucărie numită Vue, care am luat-o ca să mă prostesc când am chef să-mi desenez propria cascadă, insulă, plajă cu palmieri sau orice altă trăznaie mi-ar trece prin cap în week-endurile când nu am chef să ies din casă.
Am dat atunci vreo mie de euro pe licență, pe care am folosit-o doar rarissim. Recunsc că mi-a cam părut rău de banii aruncați. Pentru că puteam obține cam același lucru doar abonându-mă la newsletter-ul lor (Cornucopia).
Astăzi însă am avut o surpriză plăcută. Au schimbat modelul de licențiere și dau gratuit o versiune (Vue Pioneer) care poate face destul de multe. Spre exemplu, dacă vreți să faceți un filmuleț 3D și aveți un calculator cu placă grafică țeapănă, două procesoare quad-core și ceva memorie, vă puteți distra cu o plimbare prin nori deasupra unei insule din Pacific. Țineți cont că un cadru se „randează” în câteva zeci de secunde. Deci în vreo câteva zile, aveți câteva minute de film. 🙂
Am încercat și eu Vue Pioneer pe Mac Pro-ul meu din 1900 toamna. Doar cu teren și „atmosferă” a mers repede, cam un minut pe cadru. Însă atunci când am adăugat și oceanul și am trecut pe HiRes a sărit brusc la peste 2 ore pe cadru. Îl las să meargă ca să văd ce va face.
Însă cred că am greșit ceva la setări, pentru că nu consumă decât 25% din puterea celor 2 procesoare quad-core. Și are și memorie liberă (vreo 4 Gb din 12).
Cam așa ceva poate face orice amator înarmat cu ceva răbdare. Peste 5000 de ore de „randare”, adică 7 luni de stors procesorul 24 ore din 24.
Arata bestial, dar imi dau seama ca nu iti permiti sa faci o pantera de ex, daca nu esti Pixar.
Anywho, primaria Capitalei anul asta va fi castigata de Basescu.
nu e nici un fel de analiza a mea, nu pariez pe asta, dar ar fi cea mai mare insulta posibila atat pt PSD cat si pentru PNL. Si ar merita-o!
@ mac gregor
Este peste puterea mea de a înțelege ce vezi tu la Băsescu. E mai toxic decât PSD și PNL la un loc. În topul meu personal al ticăloșilor vine după Mao și Stalin. A avut ghinion de o Constituție foarte echilibrată care nu i-a permis să facă pre multe ticăloșii.
Însă cea mai gravă, cea care produce efecte și acum este declararea, prin hotărâre CSAT, corupția ca problemă de siguranță națională, permițând SRI-ului să asculte practic pe toată lumea. Porcăria asta nu va putea fi corectată prea ușor. Cel puțin nu va putea fi corectată cât timp oamenii puși de el (Coldea, Kovesi și Stanciu) vor controla aparatul de represiune.
@ mac gregor
Nu e foarte dificil să construiești o panteră în 3D. Seamănă mult cu sculptatul. Orice puști poate să o construiască în câteva ore cu un program clasic.
Însă este mult mai greu să o faci să se miște. Practic trebuie să-i faci scheletul, să legi volumul panterei de oase într-un mod realist („rigging”), să faci pielea și blana să se comporte natural la mișcări („skinning”) și apoi să o animezi, prin mișcarea scheletului. De obicei, e foarte productiv să înregistrezi mișcările unui animal similar (de exemplu o pisică) echipat cu senzori de mișcare („mocap” = „motion capture”).
Dacă ai văzut Ted, nu se poate să nu fi remarcat cât de bine semăna ursulețul ca stil și personalitate cu Seth MacFarlane.
Uite un exemplu de scenă construită în câteva minute. Randarea a durat un pic mai mult (câteva zeci de minute) pentru că am un computer antic. Chiar am fost surprins că merge. Asta m-a convins să nu-mi iau încă „noul” Mac Pro (coșul de gunoi)
Însă dacă vrei să te apuci de cinematografie, efectele speciale ți le poți face singur cu Vue Complete (câteva sute de dolari), faci filmări cu croma și pe urmă le „asamblezi”. În 6 luni, cu un buget de câteva mii de dolari, poți să produci un filmuleț de câteva zeci de minute la care să merite să te uiți. De exemplu „Mysterious Island” 2012. 🙂
Uite asta ziceam eu ca electoratul de dreapta din Romania e mult peste nivelul politicienilor de dreapta.
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20941033-tribunalul-bucuresti-trimis-curtea-constitutionala-sesizare-privinta-alegerilor-locale-intr-singur-tur-autorul-sesizarii-este-ziaristul-liviu-avram-care-depus-candidatura-pentru-primaria-capitalei.htm
deci plm, PNL este „partidul avocatilor” si nu a putut veni cu o abordare legala eficienta?
@ mac gregor
E un punct de vedere interesant. Însă îmi permiți să observ că din momentul în care și-a depus candidatura, Liviu Avram s-a transformat în politician?
Electoratul cel deștept, presupus a fi de dreapta, pentru că la acesta cred că te referi, a înghițit pe nemestecate prostelile lui Băsescu privitoare la lupta cu clasa politică coruptă. Ca și cum el nu ar fi fost politician.
Eu unul nici măcar nu-i consider pe simpatizanții lui Băsescu a fi de dreapta. Sunt de „dreapta” la fel de mult pe cât e China de „stânga”.
PS: ce zici eu sunt de „stânga” sau de „dreapta”? Domnul conte d’Artagnan și unii băsiști (Radu de exemplu) mă consideră a fi de extremă dreaptă, iar Observator încearcă să mă convingă că sunt mai degrabă de stânga. Eu trăiesc cu convingerea că sunt libertarian minarhist.
pentru ca societatea de dreapta are „an axe to grind” cu clasa politica corupta. Cu Basescu a fost o simbioza: societatea de dreapta s-a folosit de el la fel de mult cum el s-a folosit de noi.
@ mac gregor
Are sens ce zici referitor la Băsescu folosit pur și simplu ca o unealtă pentru a distruge clasa politică actuală. Deși nu îmi dau seama ce vrea „dreapta” să pună în loc.
În plus am dubii serioase că avem aceeași definiție pentru „dreapta”.
IAr va repet cuvinetele intelepte a lu Sile Balamuc : orice caft incepe cu un croseu de stanga si se termina cu o directa de dreapta! Stia el ce zice … ca da dat multe directe de dreapta!
Francis Fukuyama în „The Origins of Political Order” susține (precum Ghiță) că fără un stat puternic am trăi precum în Liberia sau Sudan (folosite ca exemple de organizare „libertariană”). Mie mi se pare o aiureală, contrazisă două capitole mai târziu tot de el. Respectivele națiuni au revenit (natural) în faza tribală, când toată lumea se luptă cu toată lumea.
Condiția esențială definită de Nozick pentru un stat (fie el și minimalist) este realizarea PREALABILĂ a monopolului de putere (poliție, armată, șerif sau orice altceva echivalent).
Revenind la Fukuyama, explicația lui referitoare la stabilitatea statelor europene, grație coeziunii generate de religie (creștinism), mi se pare interesantă, chiar dacă nu o consider neapărat complet corectă.
Are destul mult sens ceea ce zice. Dacă extrapolăm și pentru Islam, ar fi rezultat că Imperiul Otoman ar fi trebuit să fie mai stabil și puternic decât statele europene. Ceea ce inițial s-a și întâmplat. Explicația prăbușirii o să o găsesc probabil în cartea următoare „Political Order and Political Decay: From the Industrial Revolution to the Globalization of Democracy”.
mmmda si mmmnu.
Pe de o parte si europenii au avut familii nobiliare.
Pe de alta parte islamul a avut ienicerii, care erau copii de ghiauri complet liberi de kinship. + umma.
chestia e ca muslimismul e o religie ascetica, a carui scop este sa ii taie credinciosului distractiile, vazute ca pierderi de energie, pentru ca acesta sa le reorienteze full in lupta cu necredinciosii.
Problema este ca imperiile musulmane dupa perioada de lupta cu dusmanul, cucerirea Constantinopolului, masacrele in India etc, nu au mai gasit nimic interesant de facut cu viata lor, si au decazut.
Dupa ce impui Sharia si omori necredinciosii nu mai ramane nimic interesant ce poti sa faci, ca Profetul nu a mai zis nimic altceva.
@ mac gregor
Păi astea sunt aproximativ valabile și pentru creștinism: calugări, penitență, cruciați, inchiziție. Cred că explicația decăderii Islamului trebuie căutată în altă parte. Aștept să văd ce zice Fukuyama în cartea următoare („Political Order and Political Decay”) și comentez atunci. Deocamdată nu mă simt confortabil cu ce știu despre ei (istorie, economie, sociologie).
În cartea actuală am ajuns în punctul în care comentează ascensiunea Islamului. Mi se pare fascinant că arhanghelul Gabriel (Gavril) are o importanță atât de mare pentru trei religii majore (iudaism, creștinism și islam). Chiar mă întreb: dacă sunt atât de multe lucruri în comun, care sunt de fapt ideile fundamentale care ne despart?
studiind islamul o sa devii mare fan al crestinismului.
Isus a facut cel putin doua chestii absolut majore:
– cand i-a zis lui Petru sa bage sabia in teaca, le-a inchis practic crestinilor fereastra violentei, si i-a obligat sa caute mai intai alta cale de rezolvare a problemelor. Chestie care ne-a ramas si azi in ADN.
– cand Toma nu l-a crezut, s-a pus la dispozitia lui ca sa ii pipaie ranile, ceea ce a autorizat de fapt o ingaduinta in fata indoielilor care nu exista in Islam.
Practic a contrazis niste tendinte naturale, existente in toata lumea. Pe care Islamul le intareste.
@ mac gregor
Mă îndoiesc foarte tare că voi deveni fan al vreunei religii. Biblia creștină e plină de povești INVENTATE la 5-6 secole după presupusa existență a lui Cristos.
Multe din MITURILE creștinismului sunt invenții de secol 6-7, cum ar fi mitul Învierii și mitul lui „Iartă-i Doamne că nu știu ce fac”. Dacă vrei detaliez.
Mor de curiozitate să înțeleg cum se împacă presupusa non-violență a creștinilor cu crimele în masă ale Inchiziției și cu cruciadele. Prin comparație Islamul e un monument de toleranță.
Nu prea ai cum sa intelegi cruciadele fara sa intelegi feudalismul.
Crimele in masa ale Inchizitiei? 🙂 LOL
Conform wikipedia, au omorat in toata istoria lor 3000 de oameni din cei 150.000 judecati, si au fost practic cea mai umana jurisdictie din lume in acele vremi.
povestea cu Inchizitia cea rea e 100% propaganda masonica.
Iar musulmanii nu isi inregistreaza masacrele, si nici nu le considera decat ca fapte bune. A se vedea turcii, care isi neaga propriile genocide.
O profesoara s-a dus in Turcia, cu clasa, la schimb de experienta. La istorie, despre infiintarea Turciei. Elevii facusera referate, prezentari: inainte sa vina turcii Istanbulul era un satuc inapoiat, dupa aceea a devenit un oras important, s-au construit moscheea Agia Sophia, zidurile orasului, etc.
Ai auzit vreodata un musulman sa zica ca ii pare rau pentru vreunul din masacrele comise de ei?
BTW, iti recomand jocul asta, daca vrei sa intelegi toata faza cu feudalismul.
http://store.steampowered.com/app/48700/
Prin comparatie turcii au omorat intre 800.000 si 1.500.000 de armeni in 1915.
Vrei sa facem o comparatie cu Inchizitia spaniola?
DraCul meu
daca sa zicem ca io Bizonu as avea maine monopolul violentei la nivelul tehnologiei actuale (adica armata) te asigir ca toti ar avea exact atat liberate cate am io chef sa le-o conced ..
Stiu, stiu o s azici nu mai stiu ce rahaturi … sunt ins atenici simple.. iei din rand pe cel care pare cel mai speriat so ol spanzuri (adica dai prdin). Topetele aluaia ca nu vrea o sa faca si pe cei curjosio sa se teama nitel. Dupa al treilea ….
Rascoala? Ultimul Rege al Regilor, Lumian Ariaenilor, Muhamed Pahlavi a avut 2 micari nasoale in strada… Cateva salve de artilerie si catveabenzi de mitaliera si silentoium tombal. Peste 10.000 morti in mai putin de 20 minute!
Sunt prosti dar multi e o vorba veche MAria ta
Vasile Voda Lupu n-avea mitraliere si nitroglicerina ca noi , Maria Ta!”
In fata brutalitatii carnajului modern (anomim , anonimizator daca pot zice asa un barbarism, mecanizat) putine idealuri mai rezista . Ti se pare ca exagerez? Ai habar cum si-au impus bolsevicii dorinta de putere in Rusia in anii 20 ? Cu bombardiere si tunuri!!! Nici credinta in Al de Sus nu a ajutat la pastrarea idealurilor…
In restc cum ti-am mai zis. Proce societate opereaza cu un numar de interdictii. Care am impresia ca este fix. Asa de amuzament .. dupa ce s-au tavaot de placere ca se interice fumatu in locuir publice aia de la Adveraul au publicat un articol pro marijuana!!!
Deci depanda de gisturi ..
Societatea vrabceza se uita mai degraba spre cugarul de bani.
Emgel;zii adora sa caute prin cerseafuri ..
@ Ghiță Bizonu’
Monopolul forței e o condiție PREALABILĂ a funcționării (apariției statului). Nu este și o condiție suficientă pentru ca statul să fie funcțional și să reziste.
Fukuyama spune că pentru a avea o ordine politică modernă și funcțională sunt necesare trei componente:
1. „State building” – instituții moderne ale statului;
2. „Rule of law” – justiție funcțională;
3. „Accountable government” – guvern care să răspundă pentru ceea ce face.
În opinia mea are o oarecare dreptate. Interesant este cum vede el diversele tipuri de state.
Aici mi se pare că a dat cu bățul în baltă. Ungaria lui Viktor Orban are „Accountable Government”? E dus cu pluta.
Și oare unde sunt Statele Unite? Sau România? Cu toate derapajele Justiției, perversiunile aplicate Constituției de către Traian Băsescu și abuzurile ascultăcioșilor de la SRI aș zice că nu stăm îngrozitor de rău.
@ mac gregor
De unde ai luat cifrele despre Inchiziție? În Wikipedia povestea începe cu stârpirea ereticilor catari. Doar în masacrul de la Beziers au murit între 15000 și 20000 de oameni.
Iar povestea cu turcii și armenii nu are legătură cu religia. E pur și simplu genocid. Așa cum s-a întâmplat și în fosta Iugoslavie sau în teritoriile ocupate de Israel.
Fanatismul religios și naționalist e la fel de toxic. A spune că musulmanii sunt mai răi decât creștinii sau invers e pierdere de timp.